• Nem Talált Eredményt

Budapesten, szeptember 9. 21

In document Religio, 1882. 2. félév (Pldal 165-168)

7 - , Előfizethetni minden kir. \

postahivatalnál ; j ' Budapesten a szerkesztő-j nél, és Kocsi Sándor \ í nyomdai irodájában, Mu- ;

\ zeum-körut 10. sz. alatt, íhova a netaláni

réclama->r i /

j tiók is, bérmentes nyitott !>

\ levélben, intézendők. j S

II. Félév, 1882.

TARTALOM. Halaszthatatlan ! — Gondolattöredékek a franczia iskolai oktatásés nevelésügyek fölött. — Egyházi tudó-sítások : Budapest. A .Pester Lloyd' katholikusa. — Budapest. A budapesti I V . ker. ferenczi zárda főnökségének szózata szeráfi sz. Ferencz jubilaeuma ünneprendjéről. — Ó-Stubna. Szünidőmből. — Galiczia. Jelek a ruthén egyház egén. —

Iro-dalom. — Hivatalos. — Vegyesek.

Halaszthatatlan !•

— Szózat e lap elvbarátaihoz és olvasóihoz — A l u l í r o t t m á r hónapok óta m o z g a l m a t keltettem a „ K a t h o l i k u s T á r s a d a l o m - czimü l a p o m b a n egy or-s z á g g y ű l é or-s i k a t h o l i k u or-s p á r t k ö r alakitáor-sa érdekében.

E g y rövid czikksorozatban h a n g s ú l y o z t a m m á r egy ily erkölcsi-testület fontos v o l t á t és vázlatilag megje-löltem a körvonalokat is, hogy mily módon lehetne

— szerény nézetem szerint — az adott viszonyok közt e t e r v e t eszközölni.

A különösen számos helyről, az ország m i n d e n részéből, egyháziaktól és világiaktól e g y a r á n t , t ö b b izben, a lehető l e g n a g y o b b lelkesedéssél t a r t o t t üd-vözlő iratok és nyilatkozatok n y o m b a n arról győz tek m e g b e n n ü n k e t , hogy oly eszmét p e n d í t e t t ü n k meg, mely a katholikusok t ú l n y o m ó részének r é g t á p l á l t ó h a j á t képezi ; oly ó h a j t , mely k ö r ü l az egy gondolkozású szellemek ezrei m á r többszörösen ta-lálkoztak, a n é l k ü l , hogy annak nyilt kifejezést ad t a k volna.

És hogyan is t ö r t é n h e t e t t volna ez másképen ? ! Nem t a p a s z t a l j u k - e m i n d a n n y i a n , hogy a kivá-lóan k a t h o l i k u s Magyarországban m i n d e n é r d e k k e l számolnak, e g y e d ü l a k a t h o l i k u s s a l n e m ? !

Nem-e m i n d e n n a p i tapasztalás bizonyít amel lett, hogy az ú g y n e v e z e t t „ u r a l k o d ó v a l l á s " fölött v o l t a k é p e n és a valóságban a t ö b b i hitfelekezetek érdeke u r a l k o d i k ?

Nem szégyennel és s z o m o r ú s á g g a l t a p a s z t a l -h a t j u k - e , -hogy a t ö r v é n y -h o z á s b a n m i n d e n érdek megóvatik, csak a katholikus n e m ?

Csoda-e t e h á t , ha a szó, mely ezrek és ezrek

a j k á n lebegett, — midőn k i m o n d a t o t t — ezerszeres visszhangra is t a l á l t ?

Ezen sok oldalról érkezett lelkes és lelkesítő visszhang b á t o r í t o t t fel b e n n ü n k e t , egy lépéssel to-v á b b menni. Összeköttetésbe helyeztük m a g u n k a t a p a r l a m e n t n é h á n y t a g j á v a l , és t e r m é k e n y t a l a j r a ta-l á ta-l t u n k . Még t o v á b b m e n t ü n k . B e u t a z t u k a vidék egy részét, és e l é g t é t e l ü n k r e szolgált tapasztalni, hogy az eszme: a k a t h o l i k u s érdekek fejlesztésére és m e g ó v á s á r a egy k a t h o l i k u s központot t e r e m t e n i , m i n d e n ü t t oly lelkesítő s minden m é r t é k fölötti lelkesedést keltő f o g a d t a t á s r a talált, mely m á r e g y m a -g á b a n biztosítékot képez a sikerre nézve.

Csak a k a r n u n k kell ! Es mi a k a r u n k !

E szó: „ m i " , itt az a r i t h m e t i k u s , nagy, t ú l n y o -mó t ö b b s é g é t j e l e n t i Magyarország lakosságának,

— sőt az egész m ü v e i t világ népességének.

Minden e l f o g u l a t l a n ember l á t j a , hogy m i n t mennek a dolgok d r á g a h a z á n k b a n ; m i n d e n k i l á t ja, hogy e szerencsétlen o r s z á g n a p r ó l - n a p r a m i n d i n k á b b erkölcsi és anyagi t ö n k r e j u t á s a elé siet, és m i n d e n gondolkozóban benne rejlik — h a j n a l o d ó félben — a beismeréssé érlelődött t u d a l o m , hogy az erkölcsök g y o r s hanyatlása, a moral teljes sor-vadása, a legöriásibb szemérmetlenség, a c o r r u p t i o a h i v a t a l o k b a n , a f e l j a j d í t ó i g a z s á g t a l a n s á g a hivatalok b e t ö l t é s é n é l és mindenféle előnyök és k i t ü n -tetések osztogatásánál, a napi renden levő gyilkossá-gok, öngyilkosságok és ölések, a t á r s a d a l o m min-den r é t e g é t m e g m é r g e z ő prostitutió, a tömeges sik-kasztások, a szemtelen uzsora- és zsidó u r a l o m és az ezekkel közvetlen összekötetésben álló elszegé-nyedése a nép v a l a m e n n y i osztályának, és hogy, egy

21

szóval, a n a p r ó l - n a p r a n a g y o b b o d ó és elliatalma sodó t á r s a d a l m i fonákságok csak azon idő óta b u r -j á n z a n a k , mióta a k a t h o l i k u s vallás, az eszmé-nyek őre, k i k e r ü l t a g y a k o r l a t b ó l és fokozatosan divatellenessé válik.

Ezen t u d a t o t és meggyőződést, mely m i n t mon-d o t t u k , m i n mon-d e n k i b e n szunnyamon-dozik, — ezt felkölteni és teljes t u d a l o m m á , meggyőződéssé emelni, czélja és i r á n y a j e l e n igénytelen soraimnak.

H o g y m i l y egyszerű eszközökkel ó h a j t j u k ezen felébresztett meggyőződést a katholicismus szent ü g y e j a v á r a hasznosítani, azt k ö r ü l m é n y e s e n f o g j u k i t t felsorolni.

E g y nagy k a t h o l i k u s t á r s a s á g o t a k a r u n k lé-tesíteni !

Egy oly társaságot, melyhez m i n d e n katholi-k u s katholi-kivétel n é l katholi-k ü l t a r t o z h a t i katholi-k ; m i n d e n katholi-k a t h o l i katholi-k u s , ki h i v a t á s t érez m a g á b a n a k a t h o l i k u s érdekeket istápolni, ki ösztönt érez m a g á b a n a szabadkőmű-vesség és á l s z a b a d e l v ü s é g e l l e n , melyek e g y r e m a g a s a b b h u l l á m o k a t kezdenek verni, g á t a t emelni.

Hiszen a szabadkőművesek m a m á r n y i l t a n beszélnek, leplezetlenül b e v a l l j á k , hogy a klerika lismus, vagyis az egyház, — a mi v a l l á s u n k ellen harczolnak !

Most m á r r a j t u n k a sor m e g m u t a t n i az isten-teleneknek, hogy képesek v a g y u n k átkos törekvé-söket m e g g á t o l n i és t u r k á l ó z á s u k a t t á r g y t a l a n n á tenni.

Magyarország k a t h o l i k u s a i egy e m b e r k é n t fog-nak sorakozni, egyesülni, hogy m e g v é d j é k a legdrá-g á b b és lelegdrá-gbecsesebb kincset, — a v a l l á s t !

Ki m e r h e t velünk kikezdeni, ha mi össze aka-r u n k t a aka-r t a n i ! ?

Es n e k ü n k a k a r n u n k kell, — u t a l v a v a g y u n k reá !

Oly hatalmas, oly ezrekre m a g a s l ó m a j o r i t á s t képezünk, hogy m i n t e g y j á t s z v a z u z h a t j u k össze ellenségeinket, — ha a k a r a t u n k van hozzá !

É s n e k ü n k a k a r n u n k kell, — u t a l v a v a g y u n k reá !

M a g u n k ellenségeink m u t a t t á k m e g az i r á n y t , hogy m i l y módon kell m a g u n k a t m e g v é d e n ü n k .

T a n u l j u n k csak a méhektől, melyek m é g a m é r ges v i r á g o k b ó l is t u d n a k mézet g y ű j t e n i .

A szabadkőművesség, m i n t m i n d e n dögvész-szerü r a g á l y o s betegség, elárasztó g y o r s a s á g g a l ter-jed szét a v i l á g kerekségén.

A szabadkőművesség szülte és nevelte n a g y g y á a l i b e r a l i s m u s t .

A liberalismus pedig, szüli a socialismust és communisrnust, és ezen átkos g y ö k é r b ő l h a j t ki a n i h i l i s m u s ! !

Feketén f e s t ü n k — de a vázolt kép hü ! Ez és nem valamely másik az i g a z i ; ez a t e r -mészetes fejlődési folyamat, ha szabad menetet aka r u n k engedni a dolgoknak.

E s a k a r h a t j u k - e e z t ?

Nem ! Mert ezt nem szabad e n g e d n ü n k .

Nem szabad e n g e d n ü n k , hogy a katholicismus életerős, egészséges és égfelé igyekvő v i r á g a elnyo-massák a hitetlenség, v a l l á s t a l a n s á g és i s t e n t e l e n s é g u t á l a t o s élösdi-gaza á l t a l !

Es m i u t á n a szabadkőművesek m i s s i o n á r i u s a i m á r m i n d e n ü t t , ahova t e k i n t ü n k , f e l ü t ö t t é k sátrai-kat, n e k ü n k is m i n d e n ü t t és m i n d e n ü t t ellenerőt kell k i f e j t e n ü n k .

Ez ellenerő pedig a ..katholikus t á r s a s á g " le-gyen, mely képviselve legyen m i n d e n ü t t : a n a g y városban, m i n t a legkisebb f a l u b a n e g y a r á n t !

E t á r s a s á g t a g j a i t ó l pedig semmi néven neve-zendő a n y a g i áldozat nem kéretik !

Nein lesz t a g s á g i illeték !

T e h á t a legszegényebb ember is t a g j a lehet e t á r s a s á g n a k .

Nem v á r u n k m á s t a t á r s a s á g t a g j a i t ó l , m i n t -hogy meggyőződésével l é p j e n a kötelékbe, meggyő-ződését n y i l t a n v a l l j a és ezért helyet is álljon !

Es melyik k a t h o l i k u s az, ki ily feltételek mel-lett nem a k a r n a segédkezni egy n a g y egyesület lé-tesítése k ö r ü l ; egy t á r s u l a t a l a k í t á s á n , mely foly-tonos szellemi összeköttetésben állván, ugyanazon czélt g y á m o l í t j a , s az összetartozandóság köteléke által e g y e t e m l e g e s e n , a n y i l v á n o s élet m i n d e n eseményére, n a g y j e l e n t ő s é g ű b e f o l y á s t g y a k o r o l n i lesz képes.

Ki a k a r n á félreismerni, hogy az ily erkölcsi t e s t ü l e t m i l y hatalmas, sőt parancsoló tényezővé válnék az állami és t á r s a d a l m i é l e t b e n ! !

Es m i u t á n h a t a l m u n k b a n áll ezen t e s t ü l e t e t életre kelteni, és m i u t á n h a t a l m u n k b a n áll az egész világnak m e g m u t a t n i , hogy mily erősek v a g y u n k , ha összetartani a k a r u n k , — ily esetben ne t u d n á n k és ne a k a r n á n k ö s s z e t a r t a n i ?

Es m i l y könnyen tehetnök ezt!

E sorok, e felhívás első sorban lapom olvasói-hoz intéztetik,*) azon olvasókolvasói-hoz, kik a n n y i

számta-*) Intéztetik, mint e közlés m u t a t j a , a Religio olvasói-hoz is, és pedig legelső sorban, hogy t. olvasóink tüzetesen informálva legyenek, mi van tervben s készülőben. Szóról szóra közöljük e nyilatkozatot m o s t ; jövő számunkban

pe-1 6 3 lan irás- és szóbeli nyilatkozatukban bizalmukról, sőt e lapok törekvése és működése iránt lelkesedésükről biz-tosítottak.

Azon tény azonban, hogy lapunk minden olvasó-j á t , meleg érzelmű barátainknak, elvtársainknak és harczi bajtársainknak n e v e z h e t j ü k ; e tény, mely bennünket a leg-jogosabb büszkeséggel áraszt el : arra indított bennünket, hogy ezen már manapság ezekre menő, bizonyos tekintetben már a jelenben is elvtársunkból társulatot képező barátaink-hoz e kéréssel forduljunk és őket e katholikus társulat

tény-leges megalakítása körüli buzgólkodásunkban támogatásra Ö Cî o O felszólitsuk, hogy bennünket azon solidaritás megalakítása

körül segítsenek, melyet e sorok minden olvasója már réges-régen óhajtott volt.

A bizottság, mely az eszmét propagálja, már megala-kult ; már több egyházmegyéből találkoztak oly lelkesek, kik ezen eszme valósítása körül minden erejökből munkál-kodni akarnak, és magas helyről is védelem és gyámolítás biztosíttatott törekvésünk számára. í m e tehát most már vég-re a megkezdéshez kell látnunk ; — fel kell hagyni a cziczo-mázott szólamokkal, magas röptű frázisokkal és sokat ígérő hirlapi czikkezésekkel ; — tényekkel és tettel kell előállnunk s az igét vérré és hússá fejleszteni !

Mi legyen tehát a „katholikus társag" ezélja ? I . Szünet nélkül hangsúlyozni X I I I . Leó pápa ő szent-sége római helyzetének tarthatatlanságát.

I I . Minden törvényengedte eszközzel küzdeni mind az ellen, aminek éle a katholicismus és ennek örök jogai el-len irányul ; ennélfogva

a) állást foglalni : 1. a polgári házasság,

2. a szabadkőművesség és álszabadelvűség, valamint 3. a zsidóság üzelmei ellen.

4. a felekezetnélküli iskolák,

5. a vasár- és ünnepnapok megszentségtelenítése, 6. a zsidó, álszabadelvű és minden erkölcsöt aláaknázó sajtó] ellen ;

b) minden egyes katholikus jólétét előmozdítani az által :

1. hogy kiszabadítsuk őket a zsidók karmaiból, meg-gátolni, hogy uzsorások és vérszopók hatalmába ne jussunk, az előbbit legegyszerűbben elérve oly módon, hogy társula-t u n k társula-t a g j a i lekötársula-teleznék magokatársula-t zsidóktársula-tól egyátársula-talján nem

vásárolni (ez nagy körvonalokban keresztülvive a legjobb és egyetlen módja a zsidó kérdés megoldásának) ;

2. a közjó előmozdítására irányzott és a valláserköl-csösség fejlesztésén fáradozó kathoiikus sajtó ápolása, ennek általános elterjesztése utján :

3. a katholikus kereskedők és iparosok ügyének felse-gélyezése ;

4. keresztény takarék- és hitel-egyletek alapítása; végül 5. a köztörvényhatósági és országgyűlési választók be-folyásolása által azon czélból, hogy a nyilvános és közügyek kormányzásához csakis kétségtelenül keresztény programmot valló férfiak bocsáttassanak.

Ez természetesen csak körvonala volna a katholikus dig elmondjuk a Religio véleményét a felmerült indítvány

és a további teendők felől. Szerk.

társaság programmjának, melynek részleteit a maga idejében terjesztenők a tagtársak elé.

A tájékozhatásra ez is elegendő, és ennek folytán ba-rátainkhoz és elvtársainkhoz a következő kéréssel fordu-lunk :

1. Igyekezzék mindenki községében és elvtársai közt ezen eszmének mennél számosabb barátokat toborzani, mi annyival könnyebben volna elérhető, minthogy, mint már jeleztetett, a társulatba belépőktől semmi néven nevezendő anyagi áldozathozatal nem kéretik.

2. Az ujabban megnyert tagtársuk igyekezzenek ismét a saját körükben ezen társulat érdekében propagandát csi-nálni, ugy hogy minden tag bizonyos tekintetben e társulat és ennek eszméi érdekében apostolként buzgólkodjék.

3. F e l k é r j ü k tisztelt barátainkat, hogy a maguk mint társaik személyére nézve a társulatba való belépésüket t á r -gyazó nyilatkozataikat hozzánk lehetőleg lehetőleg gyorsan beküldeni szíveskedjenek. — Teljesen kielégítend bennün-ket, ha e nyilatkozatok pusztán levelezési lapokon jelentet-nek is be.

E nyilatkozatok nem kötik meg az illető politikai párt-nézeteit ; mert az ember tartozhat bármely pártárnyalathoz és e mellett mégis katholikus kérdésben katholikus állás-pontra helyezkedhetik.

E nyilatkozat különben sem ró másféle kötelezettséget a nyilatkozóra. E nyilatkozat egyoldalit természettel bir és csak arra szolgál, hogy erőnk mérvéről nyújtson t á j é -kozást.

A r r ó l van ugyanis szó, hogy a leggyorsabb idő alatt mennél nagyobb számú elvtársak készségi nyilatkozataival bírjunk, minthogy ez esetben biztos kilátás igértetett szá-munkra arra nézve, hogy kitűnően kimagasló egyének ké-szek lesznek a rendelkező erők alkalmazásba vételével egy katholikus irányú mozgalmat indítani.

H a egyszer aztán több ezrekre menő ily nyilatkozat birtokában leszünk, a szervezés munkájához láthatunk; köz-pontot és fiók egyleteket alakíthatunk, melyek egymással szoros összeköttetésben állván, oly hatalmat fognak képvi-selni, mely állami és társadalmi életünk legfontosabb ténye-zőjekép fog szerepelni és ilyennek el is ismertetni.

Minden egyes belépőhöz elküldendjük annak idején az időközönként belépésre jelentkezettek névsorát, ugy hogy mindenki tudni fogja, kivel küzdend egy táborban.

Azon reményben, hogy tisztelt barátaink, tekintettel az ügy szentségére és fontosságára, valamint ennek hordere-jére, — erejökhez képest r a j t a lesznek mentől több belépési

nyilatkozatot szerkesztőségünkhöz czimezve beküldeni.**) Várakozásteljesen nézünk a jövő napok elé, és hisszük, hogy az ország minden részéből az egyháziak mint világiak egyaránt hozzájárulási készs egükkel fognak bennünket meg-örvendeztetni.

Minden katholikus egyén, válogatás nélkül: lelkész, fő-rendű, hivatalnok, iparos, földműves stb. egyformán fog üd-vözöltetni a katholikus táborban !

Fel tehát a szabadkőművesség és az álnok, zavarosban

**) Ily nyilatkozatokat mi is szívesen fogadunk és közvetítünk.

Szerk.

2 1 *

halászó, mindig önző czélok után hajhászó álszabadelvű-ség ellen. Emancipáljuk magunkat a tőke-vagyon felett uralkodó zsidóság járma alól és mentsük meg legalább a jö-vő nemzedék üdvére, mi még megmenthető.

Fel tehát az Isten, az anyaszentegyház, a Trón és Haza üdve érdekében !

Képesek vagyunk magunkon segíteni ! Segitsünk tehát. . . . ! !

M a y e r J. A r n o .

Gonüolattöredédek a franczia iskolai

In document Religio, 1882. 2. félév (Pldal 165-168)