• Nem Talált Eredményt

Vigyázzatok a gyermekekre! *)

G y e r m e k e i n k g o n d j á t v i s e l n i s z e n t k ö t e l e s s é g ü n k , és e kötelesség teljesítésével már a természet iránt tartozunk.

A holló is eteti fészkének fiait; az oroszlán is ápolja barlangjának kölykét. A merészen szállon-gó sas magas bérczeken sötét erdőkben keresi gyermekei élelmét,a tyúk szemünk láttára össze-hivja a csirkéket, hogy a megtalált morzsalékban részesüljenek.

Ki ültette az oktalan állatokba az érzelmet, melytől ösztönöztetve övéikről gondoskodnak?

Hol van az iskola, melyben a kötelmet tanulták ? Kitől vették erre az oktatást ?

Hatalmas Felség! mély alázattal imádom bölcse-ségedet.Minden teremtmények hatalmad végtelen-ségén állanak. Széles országodban maga a termé-szet adja minden állatnak az utasítást, hogy magzatáról szeretetteljes részvéttel gondoskodjék.

Es én ember, a földnek ura és az Istenség kép-mása akarnék lenni a nélkül, hogy e kötelmet hi-v e n , pontosan , lelkiösméretesen , béketűréssel és önmegtagadással teljesíteném ? S nem tagadha-tatlan-e , hogy a szülői szeretet épen e kötelem teljesítését megkönnyebbíti ?

Kedves atyámfiai!

Az emberi kötelességek nem csak tárgyuk, ha-nem kivihetőségüknél fogva különbözők. Az egyiknek gyakorlása és végrehajtása nagyobb nehézségekkel, bajokkal és akadályokkal j á r , mint a másiké.

Mi esik mindenkor az ember nehezére ? Az, atyámfiai, mire nem érez magában hajlamot, mi-ben nem telik kedve, mi épen nincs ínyére.

Mit tesz az ember legkönnyebben ? Azt, mire vonzalma gerjeszti és i n d í t j a : K i n e k m i h e z k e d v e , o t t a k a d a s z i v e .

Ha tehát az emberi kötelmek közt van egy, mely igen könynyen teljesithető, ez mindenesetre ama kötelem, melynél fogva gyermekeinknek vé-rünkből származó vérnek gondját viselni tarto-zunk. ő k e t illetik szivünk legbensőbb óhajtásai és sóhajtásai.

Mit tanúsít az élet tapasztalása ? Azt tanúsítja atyámfiai :

A szülők szeretetét nem riasztja vissza semmi a k a d á l y ; hegyeket homokszemeknek néz.

A szülők szeretetét nem háborgatja semmi ál-dozat ; álál-dozatokat élvezeteknek tekint.

" ) L 8 w L i p ó t , az érdemekben megőszült tudós sze-gedi f ő r a b b i k i a d t a j e l e s z s i n a g ó g a i beszédei közül a leg-jeleBebbeket.A B u r g e r Zsigmondnál S z e g e d e n pompásan kiállított és T r a u b B. k i a d á s á b a n mogjelent k ö -tet 18 szónoklatot t a r t a l m a z , és a t ö b b i között k é t o l y a n t i«, melyek a nevelésre v o n a t k o z n a k , és a m a g u k n e m é -ben valódi g y ö n g y ö k n e k t e k i n t e n d ő k . Kedves szolgálatot vélünk tenni t. o l v a s ó i n k n a k , midőn az egyiket — csak az elő és z á r i m a k i h a g y á s á v a l — itt e^ész t e r j e d e l m é -ben k ö z ö l j ü k . A m á s i k r a : „ G y e r m e k e i n k , a h a z á n a k leg-szebb r e m é n y e " t a l á n még v i s s z a t é r ü n k . Szerk.

A szülők szeretetét nem t o m p í t j a semmi fáaa-dozás ; a fárafáaa-dozást örömárafáaa-dozásnak tartja.

Gondoskodjatok tehát, a t y á k és anyák, komo-lyan gondoskodjatok g y e r m e k e i t e k r ő l : ezt a ter-mészet követeli s a szeretet megkönnyebbíti.

A g y e r m e k e k j ó é s b ö l c s n e v e l é s e egyszersmind a s z ü l ő k d i c s ő s é g é t megala-pítja.

A dicsőségnek különböző nemei vannak. M á r Jeremiás próféta szól az Úr nevében ; N e d i c s e k e d j é k a z o k o s o k o s s á g á v a l ; n e d i c s e k e d j é k a z e r ő s e r e j é v e l ; n e d i c s e k e d j é k a g a z d a g g a z d a s á g á v a l : h a n e m a k i d i c s e k e d n i a k a r , d i c s e k e d j é k a v v a l , h o g y i s m e r é s t i s z t e l e n g e m , h o g y é n v a g y o k a z U r , k i i r g a l -m a t , j o g o t é s i g a z s á g o t g y a k o r o l a f ö l d ö n , m e r t e z e k b e n t e l i k k e d v e m , i g y s z ó 1 a z Ur *)

Atyák és a n y á k pedig, k i k az Urat ismerik és tisztelik, avval dicsekedhetnek leginkább, hogy a gyermekeket, kikkel megáldá őket az Isten, mivelt, jóravaló, vallásos embereknek nevelik, teljesitvén J é s a j á s prófétán szózatát : K é s z í t s é

-t e k e l a z Ű r ú -t j á -t e g y e n e s í -t s é -t e k a p u s z t á b a n I s t e n ü n k ö s v é n y é t . *)

Yitézrendet nem tűznek ugyan jó szülék mel-lére. Babér nem koszorúzza a gondos a t y a s hü anya fejét. D e a jók elismerése többet ér a vitéz-rendeknél és babéroknál. A vitézrendek fénye elhalványul, s a babérok levelei elhervardoznak.

A nevelés szent mive állandó, tartós, elenyészhet-len dicsőségre vezet.

Ábrahám dissősége a szentírás tanúbizonysága szerint főképen abban állott, hogy r á p a r a n -c s o l t a fiaira é s h á z á r a , ő r i z n i a z I s t e n ú t j á t , g y a k o r o l n i j o g o t é s i g a z s á -g o t . * )

Ha Ábrahám példáját szem előtt t a r t j u k ; ha gyermekeinket derék e m b e r e k n e k , lelkes haza-fiaknak, vallásos embereknek neveljük; ha álta-luk szaporítjuk a való, a szép és a j ó n a k lelkes és munkás b a j n o k a i t : a k k o r gyermekeink mind-egyike hirnökévé válik dicsőségünknek, oly hír-nökké, ki a k k o r is szól r ó l u n k , mikor a halál kérlelhetlen keze régen bezárta ajkainkat. Mind, a mit gyermekeink tesznek a nyomor enyhítésé-re , a miveltség terjesztéséenyhítésé-re, gyülekezetünk dí-szére, hazánk javára, a közjó elősegítésére és az Isten tetszésére, — mind a mi nevünk emlékét is ragyogtatja és a mi dicsőségünket is hirdeti.

H o z z á j á r u l m é g , h o g y g y e r m e k e i n k s o r s a g y a k r a n m i t ő l ü n k v e s z i e r e d e -t é -t .

Ha helyzetükkel és állapotukkal megeléged-nek ; ha bátor tetterővel és v i g lélekkel haladnak

*) J e r e m . 9, 23- 24.

**) J e s a j . 40, 3.

* " ) Móz. I . k . 18, 19.

—«O! 12 KB©—

hivatásuk pályafutásán; h a embertársaik bizal-mára és b a r á t a i k szeretetére tesznek s z e r t ; ha földi zárándokságukat berekesztvén, még hálával dicsérik a szülök elfelejthetlen jótéteményeit : ez, kedves atyámfiai, a legszámosb esetben nem egyéb, mint a bölcs, czélszerü és következetes nevelésnek jól sikerült eredménye.

Mi tulajdonképen gyermekeink jövő boldogsá-gának főtényezöje ? Szivük csendes és szerény megelégedése. E z pedig az első életnézetektől f ü g g , melyek a szülői befolyás alatt fejlődének ki a g y e r m e k e k kebelében. Boldog a g y e r m e k , ki szülői életkönyvéből olvassa a költő szavait :

Vessen a végzet valamerre tetszik, Csak nehéz szükség ne z a v a r j a kedvem;

Mindenütt boldog megelégedéssel Nézek az égre.

Miből ered gyermekeink lelkiösméreti b é k é j e és nyugalma ? A szeretetből ered, melylyel a jog-hoz,-az igazsághoz, a becsületességhez, az erény-hez, az Istenhez ragaszkodnak. E szeretet p e d i g rendesen a szülői példa szüleménye.

Mihez képes fognak gyermekeink a világon megbecsültetni ? Lelki érettségük, hivatásukban .tanusitott avatottságuk, ügyességük,

jártasságuk-hoz képest. D e mind ez nem egyéb, mint aratása a vetésnek, mely kiképeztetésükre fordíttatott.

Képzettségük a t ő k e , mely mindig s a legbizto-sabban beadja kamatait.

Kedves atyámfiai! A történet évkönyvei a n n y i meg annyi nagy embert neveznek kik hírnevük tündöklő fényében is még mindig forró hálával s vallásos kegyelettel emlékeztek régen elhunyt szüléikről. Mert ezek voltak az ügyes kertészek, k i k a természet csiráit tapintatos kézzel k i f e j -lesztették , a zsenge csemetét gondosan ápolván, megtisztitván , öntözvén, a napsugaraknak kite-vén és sebeit kötözkite-vén, agy, hogy a sarjadékból ép és erős fa lőn, mely Dávid szavai szerint „ i d e -j é b e n m e g a d -j a g y ü m ö l c s é t s m e l y n e k

l e v e l e i e l n e m h e r v a d o z n a k." *)

D e más részről az is kétségtelen, hogy fele ama szenvedéseknek, melyek gyermekeink éle-tét elsöéle-tétitik; a könyeknek, m e l y e k a csapások napjaiban arczukon aláperegnek; a nyomornak, mely kétségbeejtőleg nehezül lelkükre — az elhi-bázott nevelésből származik. Sőt nem ritkán n e m csak fele e b a j o k n a k , hanem túlnyomó részük is a nevelési hanyagságnak vagy fonákságnak tulaj-donítandó.

Vigyázzatok t e h á t , szülék, éber figyelemmel vigyázzatok gyermekeitek fejlődésére, magavise-letére. Ne felejtsétek el soha, h o g y jövő sorsuk, j ó és balszerencséjük kezetekbe v a n letéve.

És evvel szoros kapcsolatban á l l , hogy g y e r -m e k e i n k t e t t e i é s c s e l e k v é n y e i é r t s z á m t a l a n s z o r m i v a g y u n k f e l e l ő s ö k .

Igenis, atyámfiai, ez tökéletesen ugy van.

Mind, a mit a g y e r m e k e k cselekednek, jót v a g y roszat, hasznost v a g y ártalmast, dicséretre v a g y gáncsolásra méltót, könnyelműségük gyümölcsét

vagy komolyságuk tanúbizonyságát— mindezt a szüléknek tudják és számítják be.

E beszámítás minden népeknél otthonos s kü-lönböző példabeszédekben talál kifejezést; példá-u l : N e m e s i k m e s s z e a z a l m a f á j á t ó l ; a n y j a u t á n c s i r i p e l a v e r é b ; a n y a n y e l -v é n b e s z é l a g y e r m e k .

S v a n n a k esetek, atyámfiai, hol e beszámítás borzasztólag n y i l a t k o z i k , midőn ugyanis magok a g y e r m e k e k jólétük omladékain és romiadékain keserű panaszt emelnek a szülők ellen, ezekre hárítván az indulatokat, a mohóságokat, a mu-lasztásokat , a ballépéseket, a kicsapongásokat, m e l y e k n e k szomorú következményeit fájdalma-san tapasztalják.

Ily panasz már a régi világban hallatszott. Sőt Jerémiás próféta korában szájról szájra ment a közmondás : A z a t y á k e t t e k e g r e s t é s e fiakfogai v á s t a k e l . *) Nyiltan hangzott a siralmas sérelem : A t y á i n k v é t k e z t e k s n i n c s e n e k t ö b b é ; é s m i v i s e l j ü k b ü n -t e -t é s ö k e -t. *)

Es nemcsak a földön, hanem a siron tul is szó-lanak a gyermekek az atyákról és az anyákról : hálálva v a g y gáncsolva szólanak. Védlevéllel vagy vádlevéllel lépnek az egek Urának birószé-ke elébe. Még mielőtt mi magunk megjelenünk ezen igazságos és részrehaj lati an birószék előtt, hogy számoljunk földi létünk mireforditásáról, már ott van gyermekeink tanúbizonysága.

Őrködjetek tehát, a t y á k és anyák, gyerme-keitek f e l e t t , hogy szeplőtlen életük által nem csak az ő j a v u k , hanem a ti lelki üdvetek is elő-mozdittassék.

És szeplőtlen életük l e g é d e s b v i g a s z t a -l á s u n k a h a -l á -l b a n .

Kedves atyámfiai! A tapasztalás nem ismer komolyabb, ünnepélyesebb és meghatóbb időpon-tot ama n a g y és eldöntő óránál, hol életünk óra-mutatója futásának bevégzéséhez közeledik; hol az ember a túlvilág k a p u j á n á l megérkezett; hol a gyermekek mélyen megindult s z i w e l még egy-szer lépnek atyuk ágyához ; hol ennek homályo-suló szeme utoljára csügg a kedvesek arczain ; hol az örökre elváló bucsuáldásra a k a r j a tenni drága f e j ü k r e reszkető kezét.

Hogyan fogja tekinteni gyermekeit?

Anyagi jövőjök nem aggasztja s nem f a g g a t j a atyai szivét, ha egyetlenegy fillért sem hagy ma-ga után. T u d j a , hogy az árvák atyja é l ; ennek kimerithetlen kegyelmébe és oltalmába ajánlja kedveseit.

De mily kinos és gyötrelmes bánat keseríti el a halál ó r á j á t , midőn az életből kiköltöző atya előtt nem t i t o k , hogy hátrahagyott gyermekei nem jó, hanem tévutakon j á r n a k ; hogy nem a család és a társadalom hasznára és diszére, ha-nem ezeknek kárára és gyalázatára é l n e k ; hogy szeretetének zálogai a romlottság örvényének let-t e k marlet-talékává.

») Zsolt. 1, 3.

*) Jer. 31. 29.

**) Jer. sir. 5, 7.

- « e x 13 x3®~

Mennyi f á j d a l o m , mennyi önvád dúl most a haldokló szivében!

Hol keressen, hol találjon enyhet, megnyug-vást, vigasztalást?

Nyugodtan csak akkor z á r h a t j a be földi ván-dorlását, ha eddigi munkálódásának színpadáról ama lélekemelő meggyőződéssel lép le, hogy a Mindenható törvények gyermekeinek vezér-csillaga ; hogy ború és d e r ű b e n , minden viszo-nyok és körülmények között tiszta lelkiösmére-tiik sugallatát k ö v e t i k ; s hogy az isteni gondvi-selés a kőszikla, melyre szivük reményét és bizalmát épitik. Ezen öntudat a vigasztalás a r a n y -vesszőjét n y ú j t j a a halálórájában.

Figyeljetek tehát, atyák és a n y á k , gyermekei-tek nevelésére és mivelésére, testi és lelki ido-maik fejlesztésére, szellemük és jellemük irá-nyára.

Neveljétek a jövő nemzedéket szóval, tettel és példával.

Miveljétek az ifjúságot u g y , hogy minél több képzettsége és minél kevesebb igénye, minél több jártassága s minél kevesebb kivánalma legyen.

Fohászkodjatok az Istenhez, hogy mennyei ál-dásával gyarapítsa a nevelési törekvéseket; m e r t a mit ő áld, az áldva marad mindenütt s minden-kor. M e r t n á l a v a n a z é l e t k ú t f o r r á s a , é s v i l á g o s s á g á b a n l á t u n k v i l á g o s s á -g o t . *)

E g y v e l e g .

— A Schwicker H. I. állam képezdei igaz-gató és Rill József képezdei t a n á r szerkesztése alatt megjelenő

„Ungarischer Schulbote"

j a n u á r hóval 3-ik évfolyamába lép, és igy nehéz irodal-mi viszonyainkat tekintve nevelésügyi szaklapra nézve ritka életképességet tanusit. A szóban levő lapot németül értő olvasóinknak annál inkább ajánlhatjuk, mivel rövid pályafutása alatt már is kivivta magának méltó elismerését nemcsak a ha-zai, hanem a németországi tanférfiaknak is.

Megjelenik pedig havonkint 2-szor nagy nyo-matott iven. Előfizetési ára : E g é s z évre 3 frt, fél évre 1 frt 60 kr. Aigner Lajos (váczi utcza 18-ik sz. nemzeti szálloda) kiadásában, hová az előfize-tési pénzek és a netatáni reclamátiók is külden-dők. Kéziratok azonban a lap szerkesztőségéhez (Buda Krisztina-város, központi állam-képezde) czimezendők.

— Baranyamegyében van 6—12 éves tanköte-les fiu 10,474, leány 10501, összesen 20,975. 12

—15 éves tanköteles fiu 5082, leány 5119, tehát összesen : 31167. E z e k közül m a g y a r 14024, né-met 12635, horvát 3 2 3 8 , szerb 1270, összesen : 31167. Róm. kath. 23136, görög kel. 1351, helv.

hitv. 5345 , ágost. evang. 948 , izr. 380 s igy az összes tankötelesek száma 31167, a lakosság szá-ma pedig : 184,501.

Tényleg iskolába j á r : fiu 11960, leány 11056,

*) Zsolt. 36, 10.

össszesen 23016. Ezek közül van m a g y a r : 10653, n é m e t 9715, szerb 857, horvát 1791, ösz-szesen : 23016. Római k a t h . 17130, görög keleti 935, helv. hitv. 3852, ágost. evang. 809, izr. 290, igy összesen tényleg j á r : 23016.

Más városban vagy felsőbb tanodába j á r össze-sen : 149. Magán-intézetben oktattatik öszsze-sen : 52.

Van Baranyamegyében összesen 4 magántano-da, 244 nyilvános iskola; ezek közül felekezeti 197, községi 47 í alsó-elemi 270, a régi rendszer szerint felső-elemi 5, — 152 —• faiskola, testgya-korda és ehhez készletek : 0.

A tankötelesek közül egész éven j á r : 6630, csak télen j á r iskolába : 2 0 7 2 6 ; tankönyve van : 17414, t a n k ö n y v e nincs 5602. — 2113 h a g y t a el az iskolát, a ki irni s olvasni t u d o t t ; m ű k ö d i k a megyében 276 rendes, 40 segédtanító; e z e k ösz-szes fizetése : 70861 frt 26 k r .

Van az egész megyében 101 jó, 159 rosz isko-laépület; e z e k közül föl van szerelve 11 j ó l , 149 roszul, 93 bútorzata jó, 200 rosz. Az iskolaépüle-tekben levő tanszobák s z á m a összesen 2 0 3 . Ez összeállítást 264 község szolgáltatta; hiányzik még 88 k ö z s é g , miután a megyében 352 község van. A be nem küldők élén Pécs városa á l l ; pe-dig bizony julius 17-től elkészíthették volna.

(Pécsi L a p o k . )

— A „Zala-somogyi Közlöny" legújabb szá-mában olvassuk :

Zalamegye 1869-ki iskolai állapotának statis-tikai kimutatása — egészben nem készülhetett máig sem el, mert az e megyében létező 725 köz-ség közül 602 közköz-ség küldötte be kimutatását, a többi visszatartá, vagy elhanyagolá.

A beküldöttckből is szomorú jelenség mutatko-zik e megye tanügyi állapotáról.

A beérkezett 602 község 263,268 lélekkel bir.

Van benne 264 iskola; és pedig 256 nyilvános és 8 magán. Községi vagyis közös 36 felekezeti 190, hogy községi-e vagy felekezeti ? nem jelen-tette ki 38. Tankötelesek létszáma 6—12 évesek közt fiu 1 8 , 5 8 7 , leány 17,794, összesen 36'381, 13—15 évesek közt fiu 7676 leány 7339, össze-sen 15015. Mindössze véve a tankötelesek s z á m a 51396. E z e k között rom. k a t h . 47,180; g k . 7 . ; helv. 1316; á g . 1074; izr. 1819. Nyelvre n é z v e : ' m a g y a r 38,291; német 8 3 1 ; tót 11; szerb 4 ;

! vend 1772; horváth 10,478; ruthen 9. T é n y l e g

• j á r iskolába : fiu 12,579, leány 10,157; összesen 22,736; iskolai oktatásban n e m részesül 28,660, tehát felénél több. Tanit 305 okleveles férfi tani-t ó , 6 nő, 51 s e g é d , 14 helyetani-ttani-tes összesen 376.

Faiskola 119 v a n , tornaiskola egész megyében 1.

— A nagykörösi nőiskolákról. Legközeíebb tartotta meg a nőegylet az iskolai szemlét. H u -szonhárom osztálybeli leányka kérdeztetett ki az elnökség által teljesen, mely e g y heti időt v e t t igénybe. Kiosztatott 30 darab könyv, hiányzott a k a l e g d r á g á b b a k , melyek 90 kr. érhiányzottékéhiányzott k é p -viselnek, ezek is pótoltattak. J ö v ő hó 20-án lesz a nő-egylet közgyűlése; az évi eredmény szép f o g lenni ugy anyagilag mint szellemileg.

Kisdedovoda is szerveztetik. A népiskolák is

lé-*6>

trejöttek, ezekben is 16 kis leány láttatott el könyvvel, és egy kis leány ruházattal. Legtevé-kenyebb részt fejtett ki ifj. Balos Ambrusné, a nőegylet e részbeni bizottmányának elnöknője.

— „A Magyar I f j ú s á g L a p j a " czim alatt N a g y Kanizsán Hoffmann és Bán S. néptanitók ifjúsági folyóiratot indítnak meg, füzetekben. Programm-j u k hangsúlyozza, hogy minden felekezetiség el-kerülésével a tiszta humanitás alapján állanak.

Előfizetési ár félévre 1 frt 50 kr., mi a szerkesz-tőséghez N.-Kanizára január 5-dikig beküldendő.

— Az érmelléki ref. egyházmegyei tanitóiegy-let és gyámolda mindazon tagjait, k i k gyülésmu-lasztási igazolással vagy birsággal valamint gyá-moldai részvény dijakkal hátrányban v a n n a k , ezennel fölkérem, hogy kötelezettségeiknek e fel-hivás megjelenésétől számítandó k é t hét alatt ná-lam eleget tenni ne terheltessenek, nem várakoz-ván arra, hogy e czélból általam külön-külön megkerestessen ek.

Diószeg 1869. decz. 29.

S z e r e m 1 e i Samu,

tanító-egyleti és gyámoldai elnök.

— A „vácz-vidéki néptanitók egylete. 1870-ik év január 13-ika tartandja második közgyűlését, melyre a t. egyleti tagok és más érdeklettek mi-nél számosabb megjelenését k é r i : az elnökség.

Váez, deczember 17-én 1869.

S á n d 1 y György, egyl. főjegyző.

— Felhívás Alolirt könyvkereskedőnél — Szi-lágy Somlyón, a m. k. vallás- és oktatásügyi mgs minisztérium által kiadott mindennemű ve-zér- és tankönyvek térképek és földgömbök ren-des bolti áron kaphatók és megrendelhetők.

Szilágy Somlyó december 1869.

T e 1 e g e 1 y Márton, könyvkereskedő.

— Közbejött akadályok miatt a mosonyi tani-tói állomás betöltésére határnapul f. évi j a n u á r 22-re tűzetik ki. A föltételek közölve voltak a

„Népt. L a p j a " m. évi 45. számában.

— Ajánlkozás. E g y rom. k a t h . vallású hölgy, ki már több előkelő családnál nevelőnői minőség-ben működött, s mindenütt j ó bizonyítványt nyert, ajánlkozik ugyanily minőségben valamely magasabb úri családhoz. Beszél németül és f r a n -cziául s a zongorázásban is j á r t a s . Értekezhetni vele ily czim alatt : H. M. nevelőnőnek, Diószegh (Pozsonymegye, vasúti állomás).

Van szerencsém tudomásul hozni, hogy egyle-t ü n k álegyle-tal „Alapnevelők és szülők lapja" czimen kibocsátni szándékolt havi közlöny első számát sajtó alá bocsátották s igy az első szám legkésőbb január közepén a közönség kezeihez jutand.

S z a b ó E n d r e .

— A makói tanítók, vallás különbség nélkül, önképző tanitó-egylet"-et alakítottak. E l n ö k : Molnár Albert ref. t a n á r , j e g y z ő : Perlusz E d e izr. főtanitó.

— Tudósítás. N. tisztelendő Liszt Imre vaskó-hi plébános u r n á k .

A „Néptanítók Lapja" 49-ik számában kiirt felszólítására, — melyben t u d a t j a velem misze-rint Yashóhra rom. kath. kántortanítónak meg-választattam s egyszersmint fölhiv : hogy az

ál-lomást mielőtt betöltsem, sietek azonnal e lapban válaszolni.

Fogadja szivességeérti hálás köszönetemet; az állomást semikép el nem fogadhatom.

K a t o n a István, főelemi tanitó.

— Örömmel olvastuk a „Néptanitók L a p j a "

49. számában, miként Sárospatakon az állami ta-nitóképezdében önképző-kör a l a k u l t : de m é g na-gyobb örömmel értesitjük a derék sárospatakia-kat arról, h o g y Csurgón is, majdnem egy időben, a most felállított állami tanitó-képezdében, ala-kult önképző-kör.

Mi is azt ismételjük, mit a sárospatakiak mon-dottak ; szívesen fogunk velők kezet, hogy egye-sülve a d j u n k példát a többi állami tanitóképezdék-nek.

Önképző körünk igy a l a k u l t meg : tiszteletbeli elnökké B á r á n y Ignácz igazgató-tanár ur, elnök-ké Cibor Mór tanár úr, pénztárnokká Strézsi Sándor ur, a gyakorló iskola egyik t a n i t ó j a , ren-dezővé H o v á t h József, j e g y z ő v é Bárány Gyu-la, gazdáva D a r a b István s karvezetővé , miután a kör egyúttal dalárda is, Hochrein Lajos tanító-jelöltek választattak.

Csurgón, decz. havában 1869.

B á r á n y Gyula, egyl. j e g y z ő .

— A földm. ip. és keresk. m. k. miniszt. intéz-kedése következtében figyelmeztetjük a lapok olvasóit következőkre.

Az elmaradt egyes ú j s á g száma miatti recla-matiók 1870. jan. 1-étől k e z d v e nem mindeddig a czimzett fél illetőleg előfizető által közvetlenül a hirlap kiadósághoz, h a n e m a kézbesítő pósta hivatal által a felvevő (központi vagy vidéki) postahivatalhoz fognak intéztetni az e czélra nyomtatott blanquetteken, melyek két részből ál-lanak, az egyik rész a reclamatió, a másik annak szövegét tartalmazza, h o g y a reclamatió megtör-tént, mindkettőt a reclamáló maga v a g y megbí-zottja a posta hivatalnál tölti ki annak póstahiva-tal kelti bélyegével ellátott szellvényét, a meg-tett reclamatió bizonyságául visszatartja.

A heti v a g y ennél n a g y o b b időközi lapoknál a reclamatió megtételére szabott három napi határ-idő azon határ-időtől számittatik, melyben a közvetle-nül következő szám érkezett a czimzett fél kezé-ben. Azon előfizetőkre nézve kik nem l a k n a k a póstahivatal székhelyén ezen határ idő öt napra van határozva. Ezen időn tul a reclamatió csak a postadij lefizetése mellett fog foganatosíttatni.

Pályázatok.

— Makó városában, Csanádvármegye székhe-lyén , a rom. kath. iskolákban egy elemi tanitó-állomás megürülvén, a r r a ezennel pályázat nyit-tatik.

A tanitó évi illetéke : 305 frt o. é., 2 öl puhafa, 12 mérő kenyérbuza, szabad lakás és ennek fű-tése , 1 vékás kender- és 1 vékás káposztaföld, s

- « D i I B K3e—

püspöki ui-adalomtól 20 frt o. é., végre 10 frt Író-eszközökre.

A pályázóknak tanképességi s erkölcsi bizo-nyítványokkal ellátott folyamodványai 1870. évi januárhó 25-kéig a makói rom. kath.

plébánia-hivatalhoz czimzendők.

A tanulási nyelv magyar.

A főelemi tanodákra képesített és orgonálást is értő pályázóknak a választásnál előny adatik.

Makón, decz. 27-én 1869.

B ó d y Antal, prépost-főesperes és makói

plébános.

— Kéthely mezővárosban (Somogymegye) a második párhuzamos első osztályú elemi r. k. hit-felekezeti osztály vezetésére egy képezdevégzett altanitó kerestetik.

Fizetése : 200 frt o. é., szabad lakással.

A pályázók alulirthoz levélben vagy személye-sen forduljanak.

Az állomás j a n u á r 15-én 1870 elfoglalható.

Kéthely, decz. 23-án 1869.

U t . posta Marczali.

W e h o f s i t s Endre, pléb. és iskolaszéki elnök.

— Bácsmegyébe kebelezett Ada mezővárosá-ban a külvárosi rom. kath. alelemi vegyes osztály tanitói széke megüresedvén, pályázat hirdettetik.

Évi jövedelme 500 frt, szabad lakás vagy 100 frt szálláspénz,továbbá 30 frt iskolafütési átalány.

A pályázni óhajtók folhivatnak kellőleg fölsze-relt folyamodványaikat j a n u á r 19-kéig a r. kath.

egyháztanácsra czimezve alulirthoz beküldeni.

Adán, decz. 24-én 1869.

O p i t z Sándor, r. k. lelkész s egyháztan. ein.

— Apatin mezőváros r. kath. iskolaszéke ré-széről ezennel pályázat nyittatik egy 1870-ik évi január folytán betöltendő első elemi osztályú

ta-nitói állomásra, melylyel évi 370 f r t fizetés, 65frt lakbér és mintegy 25—30 frtnyi jövedelem az ismétlő iskolából, ugy kert helyett 800JJ0 terje-delmű szántóföld haszonélvezete j á r ; pályázók-nak a m a g y a r nyelven kivül a német mint elő-adási nyelvben jártasoknak kell lenni, és kellő képesítési és alkalmazási u g y erkölcsi bizonyít-ványaikkal felszerelt kérvényeiket j a n u á r 15-ig ezen iskolaszékhez beküldeni.

Apatin, decz. 25-én 1869.

S c h m a u s z E n d r e , iskolaszéki elnök.

— Zalamegye, Légrád mezővárosa egy tanító-női állomás betöltésére ezennel pályázatot hirdet.

Évi fizetése 300 frt o. é., 3 öl fa és szabad lakás.

Pályázni kivánó képezdevégzett tanítónők, kik

a horváth nyelvben tökéletesen s a magyar nyelv-ben is j á r t a s a k előnnyel b í r n a k ; felkéretnek ké-pességükről szóló bizonyítványaikat jövő évi jan.

11-ig az alolirott mezőváros iskolai székéhez be-nyújtani.

Légrád, decz. 11-én 1869.

Az iskolai szék nevében A m t m a n n János,

tanitó s jegyző.

— Szeged szab. kir. városban a belvárosi köz-j ségi 3-ik elemi osztály megüresedvén, a r r a

ezen-nel pályázat nyittatik.

A megválasztott tanitó végleges megerősítése szakképzettségének gyakorlati bebizonyításáig tartatik fenn.

A folyamodók utasíttatnak, hogy kellőleg föl-szerelt kérvényeiket a szegedi községi iskolaszék elnökségéhez legkésőbb j a n . hó 17-ik napjáig ad-j á k be.

Szegeden, decz. 18-án 1869.

D á n i Ferencz, iskolaszéki elnök.

— Az eleméri altanitói állomásra ezennel pá-lyázat hirdettetik.

Járuléka 105 frt o. é. készpénzben, 26 mérő tiszta buza, 2 öl kemény tüzelőfa, szabad lakás és fűtés.

A pályázni kívánók folyamodványaikat f. évi január 20-ik az eleméri plébánoshoz nyújtsák be.

A torontál kerületi tan-felügyelősége.