• Nem Talált Eredményt

okozta hézagok mielőbbi betöltését lehetővé tenni

In document Néptanítók lapja 3. évfolyam, 1870 (Pldal 158-161)

— Zichy Antal tanfelügyelő a tavali „Pesta-lozzi" pályáz t eredménye által buzdítva ez idén u j pályázatot nyit „Pestalozzi tanítványai" czim alatt. A pálymünek eredetinek, m a g y a r n a k , s a mennyire lehet honi viszonyainkhoz alkalmazott-nak kell lennie. Pestalozzi iskolájáalkalmazott-nak általános is-mertetése után foglaltatkatik benne tanítványai egyikének jellemzése i s ; óhajtandó, hogy össze-függésben legyen a „Pestalozzi élete és hatása"

czimü korábbi feladattal, s hogy további rokon-t á r g y u rokon-tanulmányok is legyenek hozzáfűzherokon-tők ; 2 nyomatott (8-adrét) ivnél kevesebb, 5-n él több ne legyen. Versenyezhetnek a budapesti tankerü-let összes községi és hitfelekezeti néptanítói ugy-szinte ily állomásért folyamodó képezde- végzett jelöltek, valamint az itteni képezdék növendékei;

más pályázó a jutalomtól elesik. Beküldési határ-nap f. 1870. novemb. 1-je. Pályadíj 100 frt, mely csak a belbecscsel biró műnek adatik ki, s két egyforma jellességü mü között meg is osztható.

— Ámbár a kisdndóvó intézeteket Magyaror-szágban terjesztő egyesületnél betöltendő intézeti igazgatói állomársra mégis jelentkezte a pályá-zók, hogy mégis a választmány e tekintettben minél nagyobb megnyugvással járhasson el, ez okból a pályázati kérvények benyújtásának ha-táridejét f. é. martius hó végéig meghosszabbi-tandónak találta.

S z a b ó Jenő titkár, (lak. Budán Fortuna utcza 130.)

— A „nőképzö-egylet" női főtanodájában csü-törtökön tartották az első félév vizsgát, nagyszámú és diszes közönség jelenlétében. A viszga ered-ménye meglepő jó v o l t ; a leányok értelmesen és szabatosan feleltek, 10 órától délután 2 óráig s végül az egylet elnöke Veres- Beniczky Hermin úrhölgy szives köszönetet mondott a tanároknak, s további szorgalomra buzdította a növendé-keket.

— A népoktatási kör központi bizottsági tag-jaiul következő egyének választattak m e g :

T ü r r István, Szily Kálmán, Somssich Pál, Gön-c z y Pál, Váradi Gábor, Tissza Kálmán, Simonyi L a j o s báró, Hunfalvy Pál, Székács József, Hun-falvi János, Stoczek József, Joannovich György, Batizfalvi Samu, Kápolnai István, Nendvich Ká-roly, Eötvös József báró, N y á r y Gyula báró, Ku-binyi Ágoston, Irányi Dániel, Röser Miklós, Ney Ferencz, Szénásy Sándor, Garay János, Szigetliy Gyula, Ribáry Ferencz, Batizfalvy István, Ghyczy Béla, Bolemann Gyula, Kosztka József, Zádor Gyula.

— A pestmegyei iskolatanács márius 14-én tar-tá évnegyedes közgyűlését Szász Károly elnöklete alatt, mely igen látogatott volt. Az elnöknek nagy tetszéssel fogadott jelentése után, tanácskozás alá vették a bizottsági j a v a s l a t o t , mely az iskolata-nács szervezésére vonatkozólag készíttetett. A közgyűlés a javaslatot rövid vita után elfogadta.

Hosszabb vitát dézett elő a budget, mely azonban végül vátozatlanul elfogadtatott. Minthogy a

ke-zelési költségek igénybe veszik a 720 frtot, a mí az iskolatanácsnak m é g rendelkezésére áll, a ta-nács tagjai fel fognak szólittatni, hogy az őket tör-vényesen megillető napidijakat és uti-általányokat egyelőre fel ne vegyék. Az iskolaszékek tájékozá-sára határozatba ment az is, hogy a jegyzőkönyv kinyomatván, az iskolatanács s a községi iskola-székek tagjai között kiosztassék.

— Fölhívás. Minthogy a jelen tanév folytán

„Népiskola" czim alatt egy év könyvet szándéko-zom Schneider István mint főmunkatárs és több tanügybarát szives közreműködése mellett kiadni, melyet a magyarországi tanitó egyletek rövid statistikájával is óhajtanék érdekessé tenni: fel-hívom azért teljes tisztelet- s bizalommal a hazai összes tanító-egyletek elnökeit, szíveskedjenek engem alulírottat az elnökségök alatti tanitó-egy-letek rövid statistikájával megismertetni.

E s pedig írják meg : a) Mi neve az egyletnek ? b) Mikor jött létre ?

c) H á n y rendes, pártoló, alapító s tiszteletbeli t a g j a van ?

d) Kikből áll a tiszti kar ? e) Hol van székhelye ?

f ) Mik a működési ideje alatt létrejött nagyobb mozzanatok'?

g) Anyagi körülményei minők '?

h) H á n y kötetből áll könyvtára '?

i) van-e saját lapja s mily czim a l a t t ? j ) Felekezeti v a g y községi jellegű-e ?

E r r e vonatkozó közleményeiket kérem f. évi martius hó végéig beküldeni szíveskedjenek.

Midőn szives fáradságukért előre is köszönetet mondanék, magamat j ó hajlamaikba ajánlva va-gyok.

Pécsett feb 1-énr. hó 1870.

S a l a m o n József, pécsbelvárosi közs. tanitó.

— A népoktatási központi kör f. hó 13-án vá-lasztmányi ülést tartott. Somssich Pál, ideiglenes elnök, megköszönvén a benne helyezett bizalmat, bokros teendői miatt lemondott az elnökségről.

Helyette elnökül közfelkiáltással T ü r r István, alelnökéi Hunfalvy Pál, jegyzőül R i b á r y Ferencz választatott meg. A választmányi bizottság ügy-rendének kidolgozására Hunfalvy, Stoczek, Nend-wich, Irányi, Joannovich és V á r a d y Gábor

kül-dettek,ki.

— Értésités. Van Szerencsém t. megrendelői-m e t értesíteni, megrendelői-miszerint az „Egyetemegrendelői-mes Szer-k ö n y v " melyre nt. VetzSzer-kó Antal bedeghi plébá-nos. úr, boldogult munkatársammal egy évvel ez előtt nyitottunk aláírást, legközelébb sajtó alá ke-rült, megjelenését körül belül jövő aratásra helyez-hetem kilátasba. Mivel pedig az „Egyetemes Szer-k ö n y v " nevezett munSzer-katársam halála után egy-házi helybenhagyással újra átdolgoztatott és te-temesen bővíttetett: ennek következtében a kiál-lítás költségei az előirányzottakat jóval felülha-l a d t á k ; azért, az efelülha-lső kötet efelülha-lőfizetési árát is kénytelen vagyok felemelni 3 frtra, mely összeg mellett azonban, ha az két hónap alatt hozzám küldetik, a példányok bérmentes szállítását

igé-- O l 14á «gaigé-- «ga-rem. Megjelenik a mű Egerben, az érseki

lyce-umi nyomdában, n a g y negyedrét iven, szép és igen tartós irópapiron, ciceró betűkkel. U j meg-rendeléseket is elfogadok 3 forintjával, de csak a

pénz előleges beküldése mellett, mivel a kiállítási költségeket nekem is részletenkint előre kell fizetnem.

Ajánlom az Egyetemes Szerkönyvet a ftdő klérus és a kántor u r a k becses figyelmébe s párt fogásába.

Kelt Nakkon (u. p. Kocsola, Tolnamegyében) febr. 24-én 1870.

K a p o s y György, kántortanító.

— E g y oklevelekkel ellátott kisdedovó s torna tanitó, ki mind a magyar, mind a német nyelvben kellő jártassággal bír, ajánlkozik nyilvános ovó-dába, v a g y egyes családokhoz nevelőül. Az e tárgyban vele értekezni akaró bérmentes levelek M. K. E . post, restante. Székes-Fehérvár. Nádor utcza intézendők.

— Nyilvános köszönet. A vácz-vidéki .nép-tanítói egylet könyvtára gyarapításihoz adako-zásokkal járultak. Robonyi Géza Ú r 5 kötettel, Erdősy Rudolf úr 20 kötettel, Kiss Albert iir 13 kötettel és Dobos Béla k.-szentmiklósi ref. tanitó ur 3-ik kötettel. Vegyék a nemes szivü adakozók ezen kegyes adományaiért őszinte és hálás kö-szönetünket. Az egylet nevében Russ János, egyl.

könyvtárnok.

— A v a k fejszámoló, Chybiorz Pál, hétfőn

"délután a budai főreáltanoda nagy termében elő-dást t a r t o t t ; ő ez alkalommal nem csupán a je-lenvolt tanoncz iljuságot, hanem leginkább a bu-dai főreáltanoda, és a bubu-dai fögynasium tanári karának számosan összegyűlt tagjait ragadta bámulatra. E lángeszű v a k mutatványainak némi jellemzésére szolgáljon a következő p é l d a : E g y jó nagy iskolatábla egész hosszában 72

számje-gyű szám Íratott, ezt a számoló művész egyszeri felolvasás után tökéletesen megjegyezte magának s képes volt azt azonnal kimondani; hasonlóan egy alája irt más 72 j e g y ű számot, úgyszintén azoknak összegét és^az egyiknek egy számjegy-gyei való szorzatát. 0 ezúttal már összesen 289 számjegyei terhelte meg emlékező tehetségét, és annyira tisztában volt az egyes számjelek fekvé-se iránt, hogy képes volt megmondani, vájjon a 4-ik sor 20-ik számjele fölött, a 3-ik, 2-ik és 1-ső sorban mily számjelek állanak, melyek ezeknek szomszéd számjelei, stb.; továbbá megmondotta az eredményt, mely létrejön, ha pl. az 1-ső sor-nak 4-ik számjeléből levonatik a 4-ik sorsor-nak 68-ik számjele, ha a maradék a 3-iksor 31-ik számjelével szoroztatik, és ha a szorzatot a 2-ik sor 4-ik számjelével elosztják. Köbgyököt 18, egész 20 j e g y ű számokból rögtön fejtett, nehéz egyenleteket oldott föl; egy felreálistának pár perez alatt a köbgyökfejtésnek egyedül általa használt módját magyarázta meg; végre egy jó órának eltelte után, a kezdetben felirt 72 szám-jelű számsorokat oly sebesen mondotta el, hogy alig lehete őt azok olvasásában követni. Chybiorz Felső Siléziából Schwarzwasser helységből

szár-mazik, szülői s z e g é n y e k ; első mathematikai ok tatását egy főreálistától 28 éves korában n y e r t e ; azóta beutazta majdnem egész Németországot és Ausztriát, mindenütt a legmelegebb elismerésre talált.

Pályázatok.

— Zalamegyében, a Balaton partján- fekvő Z á n k a helységben megürült községi iskolatanitói állomásra pályázat nyittatik.

É v i fizeté» 240 frt és 10 katastralis hold szán-tóföld és 2 Vi kat. hold legelő használata — vagy a földek és legelő használata helyett 60 frt o. é.

készpénz.

Két szoba, k o n y h a , pincze, padlás és mellék épületekből álló kényelmes egészséges lakás.

Tanitás nyelve a magyar.

Tanitandók a törvényben megszabott tantár-g y a k .

Pályázók alólirt iskolaszéki elnökhöz april hó 10-eig küldjék be felszerelt folyamodásaikat Zán-kára.

Kelt Zárikán, márt. 7-én 1870.

Az iskolaszék megbizásából : V a d n a i Rudolf,

iskolasz. elnök.

— A váczi egyházmegye palotási anyaszent-egyházának bágyoni magyar fiókközségében a kántortanitói állomás betöltésére pályázat hir-dettetik.

E v i jövedelmei :

a) lakás 280 Q öles k e r t t e l ;

b) 50 házaspár után 1/2—y, pozs. mérő rozs és 25 k r . ;

c) 6 hold s 900 öl jó minőségű szántóföld, 2 holdat a hivek müveinek;

d) házassági hirdetőkért 10 k r . ;

e) temetés és más egyházi ténykedésekért 25 k r . ;

f ) minden tanuló után Vi pozs. mérő rozs;

g) IV2 öl tűzi f a ; végül

h) magán tanításból is némi haszon.

A pályázók kellőleg felszerelt s a bágyoni kath.

isk. tanácshoz intézendő kérvényeiket K a n d a István alespereshez — Kállón, ut. p. Szirák — küldeni s az apr. 11-kén d. e. 10 órakor Bágyon-ban tartandó próbán megjelenni szíveskedjenek.

— Aradmegye Uj-Sz.-Anna mezővárosában üresedésben lévő magyar tanítói állás betöltendő lévén, a r r a pályázat hirdettetik.

Az üresedésben j ö t t állás következő járandó-sággal van összekötve :

a) Készpénzben 262 frt 50 kr.

b) 24 p. mérő kétszeres buza.

c) 7 öl fa, és

d) az 1868. X X X V I I I - i k t. cz. l X - i k fejezeté-n e k 142-ik §-bafejezeté-n biztosított lakás és kert-rész.

- o £ X 1 4 4 P á l y á z n i kivánóktól megkívántatik a hivatko-zott törvény 133-dik § - n a k első részében előirt k é p z e t t s é g a m a g y a r nyelvben, — ezenkívül m e g k i v á n t a t i k az is : hogy a német nyelvben s ezzel együttesen ily előadásban is j á r t a s s á g g a l b í r j a n a k .

Pályázni óhajtók kimutatni kötelesek : aa) É l e t k o r u k i d e j é t .

b b ) A családi állást.

cc) A tanitói v i z s g á t , hogy hol s mily ered-m é n y n y e l tették le.

d d ) Hol s mennyi ideig s mily sikerrel működ-tek pályájukon, és

ee) H o g y a m a g y a r s német előadásban mily j á r t a s s á g g a l birnak.

P á l y á z ó k felszerelt k é r v é n y e i k n e k f. évi april hó 20-ig a helybeli iskolaszéknél leendő beadá-sára hivatnak fel.

Mi is azzal h o z z a t i k nyilvánosságra, hogy a választás a többször hivatkozott törvény 136-dik

§ - a értelmében f. é. april 21-én d. e. 9 órakor itt helyben fog eszközöltetni.

K e l t az iskolaszéknek Uj-Szt-Annán, 1870-dik évi márt. 7-én t a r t o t t üléséből.

S z a n t n e r K á r o l y , elnök.

P a 1 á g y i K á r o l y , j e g y z ő .

— A helybeli izr. főtanodában egy tanitói állo-m á s 500 frtnyi évi fizetéssel állo-megüresedvén, erre p á l y á z a t nyittatik.

Folyamodók utasittatnak kellőleg felszerelt fo-lyamodványaikat márczius hó 25-ig az itteni izr.

t a n o d a igazgatóságához beküldeni.

Kelt Vácz, febr. 20-án 1870.

Az ijfl\ hitközségi elöljár.

V i t t .

— S z a t h m á r m e g y é b e n kebelezett M é r k hely-ségben a kántortanitói állomás megüresedvén, e r r e ezzel f. é. m á r t . 31-éig pályázat n y i t t a t i k .

A kántortanitói j á r a n d ó s á g o k az emiitett állo-máson, hol a tanítási nyelv német-magyar, követ-k e z ő követ-k :

1) J ó k a r b a n levő u j l a k , megfelelő istálóval, óllal, pinczével és e g y holdnyi belsőséggel.

2) 21 hold föld,melynek adóját az egyház-köz-ség fizeti.

3) 12 köböl rozs, s mintegy 22 f r t p á r b é r . 4) Orgonapénz 8 f r t 40 kr.

5) 400 kéve nád.

6) Alapítványi sz. misék után 2 1 frt.

7) Ostyasütésért % öl kemény tűzifa és y2 v é k a tiszta buza.

8) A stolaris jövedelem 20—30 frt.

A pályázók szabályszerűen felszerelt folyamod-ványai a kijelölt határidőn belül főtisztelendő Kellermann F e r e n c z , czim. k a n o n o k és esperes úrhoz lesznek beküldendők F é n y r e .

Ut. p. Nagy-Károly. Kelt Szatmártt, febr. 28-án 1870.

K e s z 1 e r Ferencz, püspöki t i t k á r .

— Szatmármegyében kebelezett Barlafalu hely-ségben a r. k . kántortanitói állomás

megüresed-vén, erre ezennel folyó évi márt. 30-áig pályázat n y i t t a t i k .

Ezen állomással összekötött j á r a n d ó s á g o k : 1) Szabad lakás, k é t szoba, k o n y h a , k a m r a , is-tálló,

2) s/s t e l e k , 25 hold szántóföld és évenkint a hívektől készpénzben 10 frt,

3) minden iskolás g y e r m e k t ő l 40 k r . , mintegy 18 forint,

4) a kegyuraságtól 2 1 f r t , á g y b é r ü l 10 köböl kétszeres s k é t köböl k u k o r i c z a , 6 öl tűzifa be-szállítva,

5) stoláris j á r a n d ó s á g mintegy 12 frt, az alapítványi pénztárból 13 frt.

K i k ez állomást — hol a t a n n y e l v német-ma-g y a r — elnyerni ó h a j t j á k , szabályszerűen fölsze-relt folyamodványaikat, a kijelölt határidőn belül, főtisztelendő Böhm Ágost czim. k a n o n o k esperes úrhoz Felsőbányára k ü l d j é k .

Kelt Szatmártt, febr. 20-án 1870.

K e s z 1 e r F e r e n c z , püspöki titkár.

Pályázatok segédtanítói állomásokra.

— Somogymegye Kaposvár székhelyére, a templomi r o m . k a t h . főéneklész mellé egy alének-lész szükségeltetik.

Évi fizetés 50 forint, élelmezés és lakás — ágy-nemű nem a d a t i k , u g y a mosás a segéd gondja, de erre a főéneklésztől bizonyos jövedelem ada-tik által az egyházi szolgálatból.

Megkivántatik, hogy képesítve legyen az al-éneklész a kis és n a g y misék, valamint a temeté-sek elvégzésére is.

Végre ha zeneképessége a n n y i r a terjedt, hogy zongorán oktatni tud, éven át 2 0 0 — 3 0 0 forintra bizton s z á m i t h a t , csak ügyekezete és szorgalma legyen, mert tőlem a zeneórák adásában gátol-tatni nem fog.

Ajánlkozási határidő f. évi april 1-je.

Kaposvár, f e b r . 21-én 1870.

Hj. M e z e y János, kaposvári főéneklész.

— Nyitramegyébe kebelezett Sz.-Mihályuri községben egy kántortanitói segéd kerestetik, melynek évi fizetése 80 frt, élelmezés, minden nagy temetés 20 k r . , kis temetés végzésért 10 kr., lakás és mosás s ágyi r u h á v a l van össze-kötve.

A vállalkozótól m e g k i v á n t a t i k , hogy minden kántori teendők mellett m a g y a r és tót nyelven az iskolás g y e r m e k e k e t is tanítani tudja.

A j ó és kellemes hangot mind a templom mind a népesség m e g k í v á n j a .

Felhivatik a t. vállalkozó, hogy alulirttal sze-mélyesen v a g y bérmentes levél által folyó hó utoljáig értekezni szíveskedjék.

Az állomás azonnal elfoglalható.

Kelt Szt-Mihályuron, m á r t . 15-én 1870.

Ut. p. V e r e b é l y (Barsmegye).

C s i f f á r y Sándor, kántortanító.

Felelős szerkesztő:

Környei János.

Budin, 1870 Nyomatott a m. kir. egyetemi nyomdában.

Buda-Pest, III. évfolyam. 11—12. szám. 1870. márczius 31.

NÉPTANÍTÓK LAPJA.

H E T I K Ö Z L Ö N Y

In document Néptanítók lapja 3. évfolyam, 1870 (Pldal 158-161)