• Nem Talált Eredményt

Külföldi levelek a szatmármegyei népta- népta-nitökhrz

In document Néptanítók lapja 3. évfolyam, 1870 (Pldal 124-128)

(Folytatás).

A speyeri leendő tanítójelöltek előkészítő fo-lyamának ismertetése.

A tanitók teljes lciképeztetésére 5 év szentelte-tik, ezen öt évből a 3 első előkészítő folyamnak (Präparandenschule), a 2 utóbbi pedig tanítóje-löltek intézetének CSchullehrerseminär) nevezte-tik.

Az elökészitö folyamba azon i f j a k vétetnek föl, k i k nép-, vagy ipariskolát végeztek s korukra nézve a 13 évet s 9 hónapot betöltették. E fo-lyam látogatása alól csak azok mentethetnek föl, k i k valamely magasabb intézetet: algymnasiu-mot vagy alreáliskolát j ó sikerrel végeztek, s ar-ról bizonyítványt mutatnak föl; az izraelitáknak magánoktatás is meg van engedve.

E folyamban egy fő-, két segédtanító s egy hit-tanár működik. A főtanitó rendesen a kerület-beli legügyesebb tanitók közöl a politikai ható-ság tanügyi bizottmánya ajánlatára a közokta-tási ministerium által neveztetik ki, jólehet fo-lyamodhatik az állomásra bármely bajor tanitó, fizetése kezdetben 600 f r t s v a g y lakás, vagy 100 f r t szállásbér; ezen 600 frt minden hatodik év-ben 100 frttal nagyobbittatik mindaddig, mig fizetése a 800 irtot nem éri el a szállásbéren kí-vül.

A segédtanitók olyan ifjakból is választátnak, k i k az egész 5 évi folyamot igen j ó sikerrel vé-gezték, bárha a szigorlatot nem állották is ki, ezek naponkint egy-egy magánórát adhatnak, fizetésök 350 frt, lakás, vagy a helyett 50 frt szállásbér; csekélyjövedelmök mellett azzal vi-gasztalhatják m a g u k a t , hogy a jövedelmesebb állomások betöltése alkalmával előnyben vannak mások fölött.

A hittanárt s a segédeket a politikai hatóság tanügyi bizottmánya választja, m é g pedig a hit-tanárt a felekezeti hatósággal egyetértve: A se-gédek kinevezésére nézve a seminariumi igazgató befolyásos személyiség.

A felelősség egészen a fötanitón van, a segéd-tanitók működésére felügyel, velők időnkint ta-nácskozik.

A vallástanár független, ő vezeti az intézetnél a vallásgyakorlatokat.

Az intézet fölött a főfelügyelet a kerületbeli azon hitfelekezetü tanfelügyelőt illeti, ki mindig egyházi férfiú s a politikai és felekezeti hatóság által egyetértőleg választatik s a ministerium ál-tal megerősíttetik, fizetése nincs. E tanfelügyelő

elnököl a vizsgálatokon s ha tisztét teljesíteni akadályozva volna, a seminariumi igazgató által helyettesittetik.

Az iskolai év oktober közepén kezdődik s aug.

R-.^ti végződik ezen szüneten kivül van még utA élkor 14 napi szünidő, mely n a g y hét

kedd-j é n veszi kezdetét, valamint hetenkint két fél nap:

szerda és szombat délután; ezenfelül vasár- és ünnepnapokon s politikai ünnepélyek alkalmával az iskola zárva van. A beteg tanítót társai tartoz-n a k helyettesítetartoz-ni.

Az előkészítő tanfolyamba 40-nél több tanuló föl nem vehető. H a egy intézetnél többen jelent-keznének, akkor más intézethez osztatnak be. A k i k felvétetni ó h a j t a n a k 4 héttel az év kezdete előtt írásbeli k é r v é n y t nyújtanak be a fötanitó-hoz, ezen kérvényhez melléklendő: 1) keresztle-v é l ; 2) bizonyítkeresztle-vány a beoltásról; 3) iskolai bi-zonyítvány; 4) bizonyítvány a test épségéről;

5) bizonyítvány a szülök vagyoni állásáról. Az ily bizonyítványokkal ellátott folyamodványra 14 nap alatt felelet adatik, melyben a felvétel v a g y elutasítás határozottan kimondatik. Ezen felvétel azonban C3ak 8 hétre szól, mely idő alatt

1 a növendékek képessége és szorgalma puhatolta-tik, s ha valamely növendék nem felelne meg a kívánalmaknak, a tanári szék j o g á b a n áll, a nö-vendéket alsóbb osztályba küldeni, egy évre v a g y végkép elutasítani.

Vizsgálat félévenkint tartatik, de az első fél évben a tanitó csak egyedül vizsgál, a második félévben nyilvános a vizsgálat, a harmadik éve-seknél zárvizsgálat ninc3, de e helyett a növen-d é k e k a seminariumba való fölvételökkor vettet-n e k vizsgálat alá. Szóbeli vizsgálat mivettet-ndevettet-n tavettet-n- tan-tárgyból tartatik, Írásbeli csak a hittan-, német nyelv- és számtanból. A rajzból külön vizsgálat nincs.

A növendékek minden tantárgyból külön osz-tályzatot, átalános oszosz-tályzatot, sőt helyzeti szá-mot is nyernek. Az osztályzatra négy fokozat van : igen jó, jó, elégséges, elégtelen. A növendé-k e növendé-k növendé-külső viseletéről, szonövendé-kásainövendé-król és szorgalmunövendé-k- szorgalmuk-ról észrevételek tétetnek a tanitói k a r és hittanár együttes megállapodása folytán. A bizonyítvá-n y o k másolata a szülök vagy helyetteseik kívá-n a t á r a k i a d a t kívá-n a k ; de a k o r m á kívá-n y kívá-n a k mikívá-ndekívá-n év-b e n fölterjesztetnek. Ha valaki a fötantárgyak valamelyikéből: hittan, német nyelv, számtan, zene, vagy a viseletből elégtelen j e g y e t kap, an-n a k az osztályt ismételan-nie kell, a zean-néből azoan-n- azon-b a n ily körülmények közt is csak a szorgalom hiánya kötelez az ismétlésre. Ismételni egy-egy folyamot csak egyszer lehet.

A növendékek a városban l a k n a k , de a főta-nitó utasitása szerint tartoznak szállást fogadni.

Teljesen felekezeti szellemben neveltetnek, min-den nap mennek a templomba, a katholikusok évenkint négyszer kötelesek gyónni s áldozni, a protestánsok évenkint kétszer j á r u l n a k az ur asztalához. A vendéglők, sör és borcsarnokok, k á -véházak, czulcrázdák, bállok, színházak és nyil-vános mulatóhelyek látogatása csak kivételes esetekben, a k k o r is csak a szülök jelenlétében van megengedve. A fegyelmi szabályok külön-ben igy foglalhatók össze: 1) Minden tanuló a szükséges iskolaszerekkel ellátva, tisztán

meg-•*4tX 109 «3®=

mosakodva, s illendően felöltözködve, a tanításra kijelölt órákra annak idejében tartozik megje-lenni; a számára kijelölt helyen nyugodtan és csöndesen ülve várja be a tanitót; az iskolai sze-reken kivül semmit sem szabad magával hoznia;

2) minden tanuló köteles a föladott leczkét pon-tosan megtanulni; 3) az iskolamulasztás csak be-tegség esetén menthető; minden tanuló tartozik beteg állapotáról még az első fél nap alatt tudó-sítani a főtanitót, s felgyógyulásakor orvosi bi-zonyitványnyal is igazolni; egyéb alkalmakkor egy v. két órai mulasztásra az illető tárgy tani-tójának s a főtanitónak engedélye szükséges; 4) a tanitás alatt, szükség esetén, csak egyszer me-het ki a tanuló; kikopogtatások átalában tiltat-nak, és semmi körülmények közt sem engedtet-nek m e g ; 5) a tanszerek, iskolaépület, vagy az ahhoz tartozó tárgyak tisztán tartandók; a kár-tevő a kárt megtéríteni tartozik (Ide-oda szök-dösni, mint nálunk szokás, nem szabad, e végből a padok mindkét végén a falnál köpöládák van-nak, a padozat tiszta mindenütt, a falak tisztán és bántatlanul vannak, nem ugy mint nálunk némely intézetekben, ablakok kitörve, falak le-rugdosva stb. Itt még a folyósokon is köpöládák vannak); 6) minden tanuló szerény és jó viselet által igyekezzék magát kitüntetni, mindenki iránt a legnagyobb udvariassügot tanusitson ; különö-sen pedig e tanitói testület iránt, kiknek engedel-mességgel s tisztelettel tartozik; 7) a növendé-k e növendé-k sem szóval, sem tettel ne sértegessénövendé-k egy-mást, a ki kövekkel, vagy egyébbel dobál, az utczán, vagy a tanteremben zajong, megbüntet-tetik ; a megsértett ne vegyen magának elégté-telt, hanem tegyen jelentést a tanítónak; 8) a mindennapi s más ünnepélyes isteni tiszteleten illő isteni félelemmel tartozik minden tanuló jelen lenni, ott a számára kijelölt helyet foglalja el, s imkönyvéből vagy imádkozzék, vagy énekeljen;

a templomi mulasztások szigorúan büntettetnek;

9) évenkint négyszer a kijelölt időben tartoznak a tanulók gyónni és áldozni; szigorúan tiltatik a dohányzás és burnótozás, botot csak utazás alkal-mával szabad használni, pénzre játszani, sör-, kávé- és színházak, borcsarnokok és czukrázdák, bálok valamint nyilvános mulatóhelyek látoga-tása szigorúan tiltatik; otthoni tivornyázások, haszontalan összejövetelek, adósság csinálások, bizonyos könyvek olvasása a tanitók tudtán ki-vül a legszigorúbb büntetéseket vonják maguk u t á n ; 10) az utczán való csavargások minden időben, kivált pedig este, vagy éjjel szigorú bün-tetés terhe alatt tiltatnak; kapukulcsot a tanu-lónak nem szabad tartani, ha pedig a házi gaz-dák ezt megtűrik, a kosztadók sorából kitöröltet-n e k ; 11) ezekitöröltet-n fegyelmi szabályok a szükitöröltet-nidők alkalmával is kötelezők; ilyenkor a tanulók az illető iskolai hatóság felügyelete alatt állanak, s visszaérkezésökkor bizonyítványt tartoznak hoz-n i ; 12) a tahoz-nulók viseletére az iskolához-n kivül is a tanári kar ügyel föl; 13) a vétségek következő fokozat szerint büntettetnek: a) intés, b) dorgá-lás, c) házifogság, d) iskolai fogság s az elbocsá-tással való fenyegetés.

Ha valakinek viselete valóban gonoszságra mutatna, vallástalannak, vagy rosz erkölcsünek bizonyulna, a részegeskedő s egyéb a tanitói ál-lással meg nem férő hibákkal biró, az iskolából kizáratik.

Ezen fegyelmi szabályok kinyomatnak, az óv első óráján fölolvastatnak, s megmagyaráztatnak.

Minden tanuló s kosztadó k a p egy-egy példányt.

Büntethet és dorgálhat minden egyes tanitó, házi és iskolai börtönt csak a főtanitó adhat, iskolai börtönt a kicsapás Ígéretével a tanári szék. A ki-csapásra a kormány jóváhagyása szükséges.

Az egész folyam körülbelül a mi gymnasiu-munk három alsó osztályának felel meg, csakhogy a latin nyelv s a természettan s a mértan nem ta-níttatik. A tantárgyak a következők: hittan, né-met nyelv, számtan, földrajz, történet, természet-rajz, szépírás, zene, természet-rajz, tornászat.

(Folyt, köv.)

E g y v e l e g .

— Az angol iskolatörvényjavaslat. Az alsóház 17-iki ülésében Forster előterjeszé az oktatásügyi bilit, melynek — mint a jelen rendszer elégtelen-ségének föltüntetése után állitá, — két főczélja van, t. i. az országot jó iskolákkal ajándékozni meg, — s a szülőket gyermekeik iskolába kül-désére kényszeritni. Ezen czélból tartva szem előtt, az a létező iskolákba csak annyiban fog beavatkozni, a mennyiben az szükséges a jelen rendszerben létező hézagok betöltésére, — az ezentúl is ösztönzendi az önkéntes erőfeszítése-ket, — s az adózókat csak annyira veendi igény-be, a mennyire az mulhatlanul szükséges, egy teljes nevelési rendszer fölállítására. A bili főéi-vé annak, törfőéi-vényül kimondásában állana, hogy az egész országban elegendő iskoláknak kell lenniök, s hogy a hol az oktatás elégtelensége bebizonyul — a helyi hatóságok kényszeríttes-senek annak orvoslására. E czélból az ország is-kola-kerületekre fogna felosztatni. A kormány-nak hatalmában állana, felügyelőket küldeni ki, kik jelentést tegyenek az oktatás helyzetéről, e kerületek mindegyikében, — s ott, hol azok azt kielégítőnek találnák, semmi beavatkozásnak sem lenne helye. Azonban ama föltételek, m e l v e t alatt >a nyilvános elemi iskolák« közsegélyben részesülnek, annyiban szélesbittetni fognának, hogy azok megfeleljenek a parliament által idő-ről időre megszabandó világi oktatás mintájának;

hogy a felügyelet felekezet nélküli legyen, s hogy egy mind világi, mind felekezeti iskolákra alkalmazható, szélesbitett lelkiismereti záradék létezzék. A törvény hozatalától fogva, egy év fog-na engedtetni, az önkéntes erőfeszítések hatásá-nak megpróbálására — s ez idő multával, ha az oktatási eszközök hiányosaknak találtatnának, mindegyik kerületben iskolai tanácsok választat-nának, melyeknek hatalmukban állana, adókat vetni ki, s azok a kormányi adományok

segélyé-- O l 110 vei iskolák fölállítására fordíttatnának. Ezen is-kolákban nem szoríttatnának meg a szülők által fizetett tandijak, azonban az iskolai tanácsoknak hatalmukban állana, azokat kivételes esetekben elengedni. E szerint az elemi oktatási rendszer költségei ezentúl is három kútfőből szolgáltattat-n á szolgáltattat-n a k : az ország átalaszolgáltattat-nos adózásából, a szülők fizetéseiből s önkéntes aláirásokból, — a hol szük-séges, helyi adó által pótoltatva. A vallási nehéz-séget tárgyalván — szónok azon véleményben van, hógy föltétlenül kiszabni a vallási oktatást, annyit tenne, mint azt vallástalan nehézséggé alakitni át, s azért az iskola-tanácsok által fölál-lított iskolák, a lelkiismereti záradékot illetőleg a többi iskolákkal ugyanazon szabályok alá fog-nának vétetni. — E r r e hosszasan kifejté az is-kola-kényszer kérdését, s miután kimutatá, hogy mily sokféle módon szentesittetett m á r eddig is a közvetett kényszer elve a törvényhozás által ki-jelenté, hogy a bili az iskolatanácsokat felhatal-mazná szabályok alkotására, a kerületekbeli ösz-szes 5—12 éves gyermekek kényszer-iskolázta-tása végett. A szülőkre szabandó pénzbirság ha-tára : 5 sh., de a hatóság, alapos mentség eseté-ben, azt elengedhetné. — Végül ismétlé, hogy a kormány főczélja e törvény á l t a l : az elemi okta-tást minden angol házra nézve elérhetővé tenni,

— s ő hiszi, hogy ezt a bili igen rövid idő alatt hatályosan megteendi.

Miután többen t e t t e k a bilire némely észrevé-teleket, — s általában helyeslék a n n a k tartalmát

— Forster a második olvasást m a r t . 14-retüzéki.

— Hunyadmegye 320 községében lakik 171,194 ember. A tanköteles g y e r m e k e k száma ' 29,514, ezek közül csak 4426 j á r iskolába, tehát j 1 heted; e csekély számból 2270 csak félévig ta-nul, s irni és olvasni 643 tud. A 320 község kö-zül 110-ben van 124 iskola, tehát az iskola nél- j küli községek szám 210.

Ugocsamegye Nagykomjáth községébe H r a b á r János helybeli Parochus ur családjához két kez-dő finövendék mellé egy okleveles tanitó, ki a rendes tanításon kivül, még különösen a német nyelv, s zongora oktatásából is órákat adni képes legyen, házi nevelőnek kerestetik.

Űri ellátáson kivül készpénz fizetésül 150 o. é.

frt ajánltatik.

Mindazok, k i k ez állást, moly azonnal elfogla-landó elnyerni óhajtanák, leveleikkel alulirotthoz mielőbb forduljanak.

Tüzes János,

u. p. nagyszőllőssi komjátki éneklész-tanitó.

— Egy 21 éves r. k. egyén, ki öt gymn. osz-tályt és két évi képezdei tanfolyamot kitűnő si-kerrel végzett, jelenleg egy tekintélyes városban mint rendes tanitó működik közmegelégedéssel, a magyar és német nyelvet tökéletesen beszéli, a zongora, orgona és hegedülésben alaposan j á r t a s

— ajánlkozik valamely községbe mint kántor,

— tanitó, vagy valamely uri családhoz mint ne-velő. Leveleket elfogat: K. M. Szegvár post, res-tand.

— (Ajánlkozás.) Egy 7-ik osztályú gymnasi-umi tanuló, ki eddigi tanulmányait főleg Kassán

majd Pesten végezvén, jelenleg mint magántanuló odahaza van — kívánna bármely városban vagy faluban, elfogadható feltételek mellett, mint ma-gántanító alkalmaztatni.

' Levél által megkereshető J . J. betűk alatt Ra-kaczán, u. p. Vendegi. S, J .

— Somogymegyében kebelezett Barcs mező-városban 5 g y e r m e k mellé egy oly nevelő keres-tetik, ki a felsőnépiskolai tantárgyakban, vala-mint a franczia nyelvben és zongorán jól tanítani képes.

Fizetés: 300—350 frt és teljes ellátás.

Izraelita hitv. nevelők bérmentes levelöket czi mezzék alólirotthoz.

Barcs (vasúti állomás) febr. 11.

S t e r n b e r g Imre, oki. tanitó.

— A »szeged-csongrádi takarékpénztár az idén is, mint minden évben a szegedi kisdedóvodák-nak 100 frtot utalványozott.

— A »délmagyarországi — ezelőtt bánsági — tanító-egylettől.« Azokon kivül, kik a »Néptaní-tók lapjában« nyilvániták véleményeiket, »Szóza-tunk« illetőleg emiikiratunk mellett még a kő-vetkezők nyilatkoztak: a sopronyi, váczvidéki, szabadkai, szombathelyi, muraközi, pozsonyi és gyöngyösi tanító-egyletek, a kath. néptanítók sz.-fehérvári egylete, Kecskemét és Jászberény tanit-testületei, a nyitrai trencséni és szombathe-lyi izr. iskolák tantestületei, s végre a felső-vasi éa alföldi tanitó-egyletek.

Liebling, Temesvár mellett, 1870. febr. 8.

E b e n s p a n g e r Jánoa az egylet első titkára,

H e t z e 1 Sámuel az egylet elnöke.

Pályázatok.

— Máramarosmegyei K e r é k h e g y kincstári községben betöltendő r. k. néptanítói s orgonistái állomásra, mely állomás javadalmai évenkénti 189 frt o. é., 8 öl 4' hosszú kemény tűzifa, 80 font só, 4000 Q ölnyi rétilletmény és szabad l a k á s ; ezennel pályázat nyittatik.

A pályázni kivánók , magyar, német és orosz nyelvbeni jártasságukat, tanitói képességüket, a r. k. egyházi zene és éneklésbeni jártasságukat, s előbbi életfolyamukat feltüntető, okmányokkal támogatott folyamodványukat, a szlatinai m. kir.

sóbánya hivatalhoz, egy hónap leforgása alatt nyújtsák be.

M.-Szigeten, jan. 17-én 1870.

2—3 A szlatinai m. k. sóbánya hiv.

— Sz. kir. Breznobánya városi kath. főelemi tanodánál egy rendes tanitói állomás 420 f r t n y i és 5, 10, 15 évi szolgálat után 5, 10 és 15 frtnyi száztóli évi fizetéssel betöltendő.

o£X 111 O -Folyamodások helybeli kath. iskolai székhez

intézendők.

Tót, magyar, német nyelv és a zenében járta-sak előnyt nyernek.

Breznobányán, febr. 20-án 1870.

K a m a s z y Mátyás, iskolai felügyelő.

— Abaujmegyében kebelezett Enyiczke köz-ségében egy rom. k a t h . magyar a j k ú , a főtanitó-tól független, másodtanitó kerestetik.

Fizetése évenkint 200 frt, tisztességes lakás egy külön iskolai épületben s két öl fa saját hasz-nálatra.

Van remény ezen fizetés megjavítására.

Az állomást elnyerni kivánók ezennel fölhivat-n a k : miszerifölhivat-nt képezdei s egyéb bizofölhivat-nyítváfölhivat-nyai- bizonyítványai-kat alolirthoz mielőbb küldeni szíveskedjenek.

Kívánatra bővebb felvilágosítással is szolgál.

Enyiczkén (Kassa mellett), febr. 10-én 1870.

R é p á s z k y József, plébános.

— E g y képezdétvégzett, a társadalmi mi-veltség kellő színvonalára emelkedett tanitó kerestetik Somogymegye Bogát pusztai iskolába.

Javadalma :

Az urasági kastélyban külön uri lakszoba, tel-jes élelmezés, mosás, világitás és 150 forint.

Ezen állomás rögtön elfoglalható.

A föntirt képességgel biró tanitó u r a k bérmen-tes leveleikkel engem mielőbb megkeresni szi veskedjenek.

A zongorához értőknek elsőbbség adatik.

Mernyen, febr. 18-án 1870.

Ut. posta Kaposvár.

S z a b a d y Gábor, kántortanító.

— Sámsonban (Biharmegyében) egy kisebb leánytanitóság állíttatván fel, arra ezennel pályá-zat nyittatik.

A leendő tanitó évi fizetése 100 frt, 50 véka rozs, 50 véka esős tengeri, tanit ványai tói — kik-nek száma 80—100-ig fejenként 50 kr., egy véka rozs, egy véka esős tengeri s egy csirke, ezen fe-lül az egyháztól két öl tűzi fa. Az iskolafütéséről az egyház gondoskodik.

Pályázni szándékozók tanítási képességekről szóló bizonyítványaikat, folyamodványaikkal alol-irott h e l y r e , folyó évi márczius hó 27-ig beadni kéretnek.

Sámson, febr. 20-án 1870.

T ó t h Bálint, sámsoni reform, lelkész.

— A váczegyházimegyében, Pesten alul mint-egy másfél őrányira fekvő haraszti helységnek II. osztályú elemi rom. kath. felekezeti iskolájá-ban az első osztály tanítói állomása

megüresed-vén, erre f. évi márcz. 16-áig t e r j e d ő nyilvános pályázat nyittatik.

A tanitó évi fizetése egy tisztességes szobából álló szabad lakáson kívül egy öl k e m é n y hasáb-fa és 250 frt van határozva.

É s mivel helyben több u r , és jómódú polgár lakik, a tanitó önszorgalma után jövedelmét tete-mesen szaporíthatja.

A tannyelv német ugyan, de mégis ohajtatik, hogy a tanitó a m a g y a r nyelvben legalább egy kissé jártas legyen.

Ezen állomásra pályázni akarók szíveskedje-n e k taszíveskedje-nképességök és erkölcsös magokviseletéről szóló bizonyítványaikat az alulirthoz a föntneve-zett napig elküldeni.

Kelt Haraszti bail ( Soroksár mellett), február 20-án 1870.

Ut. posta Haraszti.

T a m á s f y Mátyás, haraszti plébános és iskolaszék

elnöke.

— Szeged szab kir. város belvárosi I-ső elemi fiosztálya mellé egy párhuzamos osztály felállí-tása határoztatván el, ezen tanítói állomás betöl-tése végett az iskolaszék f. évi febr. 16-án tartott ülésében 1 3 s z á m a. kelt határozata folytán ezennel pályázat nyittatik.

Az ezen tanítói állomással összekötött évi fize-tés a Szeged-belvárosi iskolák tanítóinak fizefize-tés és egyéb illetményeivel egyen'ő.

A folyamodni szándékozók kellőleg felszerelt kérvényeiket f. évi márcz. 15-ik n a p j á i g az alel-nökségnél adják be, megjegyeztetvén, hogy ezen választás ideiglenes, s a végleges megerősítés csak a megválasztandó tanitó szakképzettségé-nek gyakorlati bebizonyítása után e g y év eltel-tével következik be.

Szeged, febr. 16-án 1870.

D á n i Ferencz, elnök.

— Almás-Kamarás községben üresedésbe levő r. kath. kán tortán itói állomásra, mely állás 2 szo-ba és egy élés-kamarából álló szaszo-bad lakáson és fél hold kert szabad használatán kivül 70—80 pozs. mérő párbér b u z a , 20 pozs. mérő árpa, 4 öl fa, 4 öl szalma s 131 f r t 25 kr. és körülbelül 25 frtig terjedő stoláris jövedelemmel van díjazva, pályázat nyittatik.

A pályázni óhajtók felkéretnek kellően felsze-relt kérvényeiket, melyben a német és magyar nyelv tökéletes birása kellőleg igazolva legyen f. évi márczius hó 20-ig napjáig az almás-kama-rási iskolaszék elnökségénél benyújtani, és az ének próbára ugyan csak a jelzett napon szemé-lyesen megjelenni.

Almás-Kamaráson, febr. 20-án 1870.

Az iskolaszék megbízásából : V a l k o v s z k y Antal,

iskolaszék jegyzője.

~e€> 112 i q s »

Pályázatok segédtanítói állomásokra.

— Szolnokon a k á n t o r i hivatal egy segédi ál-lásra nyit pályázatott.

Az ajánlkozóktól megkívántatik u g y az ének-ben mint az orgonálásban a kellő j á r t a s s á g — saóval mindent önállólag végezni képes legyen.

Fizetése 60 frt és teljes ellátás külön szo-bával.

A vállalkozók bérmentes leveleiket az alulirt-hoz minélelőbb k ü l d j é k ; az állás azonnal elfog-lalható.

Kelt Szolnokon, febr. 20-án 1870.

M e d g y e s i Péter, fő-én eke'sz.

— A mernyei felekezeti rom. kath. elemi isko-lába egy képezdevégzett segédtanító kerestetik.

E v i fizetése 157 Irt 50 k r . , ebből t a r t o z i k ma-gát élelmezni, mosás és ágyneművel ellátni — la-kása a régi iskola szoba — a hol egyszersmint 153 iskolás gyermek is oktattatik.

Ezen állomás rögtön elfoglalható.

H a volna mégis ily állásra válalkozó egyéni-ség, az levél által jelentse magát nálam.

Mernyén, febr. 20-án 1870.

Ut. posta Kaposvár.

S z a b a d y G á b o r , kántortanító.

— Komárommegyében kebelezett Udvard köz-ségében, rom. k a t h . iskolába segédtanító keres-tetik. Evi fizetése 105 frt o. é. élelmezés, lakás és fűtés. Mosás és ágyiruháról m a g á n a k kell gon-doskodni. A hely azonnal elfoglalható. Értekez-hetni Borubszky K á r o l y igazgató-tanítóval, U . P . Ersek-Ujvár.

Udvardon, 1870. febr. 3-án.

P o r u b s z k y Károly, igazgató.

— E g y magyar tannyelvű közös tan- és nevelő intézetben Pesten egy segédtanító vallás különb-s é g nélkül f. é. elkülönb-ső áprilikülönb-stól fogva állomákülönb-st nyerhet.

Megfelelő fizetés mellett sok mellék jövede-lemre is számithat.

Vállalkozók leveleiket „Közös tan- és nevelő intézet Arpád-utcza 4-ik szám P e s t e n " czim alatt k ü l d j é k be.

Kö n y v is mertetés.

Á l l a t t a n i f a l i a b r o s z i s m e r t e t é s e . A m. kir. közoktatási ministerium által, a nép-iskolák számára ajánlott á l l a t t a n i f a l i n a g y a b r o s z o k vászonra vonva megjelentek.

Az egyik abroszon vannak az e m l ő s ö k , a másikon, a m a d a r a k , a harmadikon, a h ü l l ő k é s h a l a k , a negyediken a g e r i n c z t e -l e n á -l -l a t o k természetrajzi ábrái.

Mindenik faliabrosz széleire v a n n a k nyomtatva az abroszon előforduló állatok leírásai, szokása-i k k a l és lakóhelyeszokása-ikkel együtt. Az állat r a j z a mellé egy-egy szám van nyomtatva, s u g y a t a z a szám látható az abrosz szélé levő állatneve és leírása előtt. E számnál fogva a kereső az

Mindenik faliabrosz széleire v a n n a k nyomtatva az abroszon előforduló állatok leírásai, szokása-i k k a l és lakóhelyeszokása-ikkel együtt. Az állat r a j z a mellé egy-egy szám van nyomtatva, s u g y a t a z a szám látható az abrosz szélé levő állatneve és leírása előtt. E számnál fogva a kereső az

In document Néptanítók lapja 3. évfolyam, 1870 (Pldal 124-128)