• Nem Talált Eredményt

A droyssigi egyesitett képezde

Az 1852-ik évben Schönburg-Waldenburg ber-ezeg, s a j á t birtokán Droyssigban egy intézetet alapított, melyet később az állam rendelkezése alá bocsájta.

Az intézet épületei s berendezése körülbelül 150 ezer porosz tallerjébe k e r ü l t az „öreg ú r n a k " s mikor az államnak átadá ú j r a 52500 tallérnyi tő-két tett le a berlini b a n k b a , hogy kamatjaiból 10 szegény leány egész, 5 pedig féldijmentes kiké-peztetést nyerhessen mint leendő tanítónők.

Ez az öreg úr „német herczegi" jövedelméből mintegy y2 millió tallért költött hasonló intéze-tekre : magában a droyssigi szemináriumban fen-állása óta 255 szegény részben árva leány része-sült ingyen, azon jótéteményben, hogy magának ha nem is fényes, de legalább biztos jövőt alapit-hasson ezért meg is érdemli az öreg u r , hogy

„nevének, emléknapot szenteljenek."

Az intézet kicsiny faluban van a thíiringi hegy-ség l á b á n á l : a magaslatot bükk, tölgy, hárs és fe-nyüerdő borítja : lent a völgy ölén kisded patak csergedez. A patak üditő nyári fürdő helyül szol-gál az erdők magánya háboritlan sétára ád bő al-kalmat : mindkettő nem épen lényegtelen valami azon körülmény megfigyelése után, hogy a sem-minarium növendékei naponta 9 óra hosszant dol-goznak s mellesleg n ő k .

Az egyesitett képezde és felsőbb nő tanoda két fő és ugyanannyi melléképületben v a n elhelyez-ve , a kisebb két emeletesben a szeminárium, a n a g y o b b , s 3 emeletüben pedig a gonvernante képezdei gyakorló iskola : — a konyha és torna-csarnok a két mellék-amazokkal kapcsolatban ál-ló épületben nyert helyet.

A többiekről, mint a t a n - , lak-, h á l ó , mosdó-, fürdő s egyébb helyiségekről a t. szerkesztőség kívánatára szívesen írok, de ez alkalommal, ugy hallgathatók róluk, mint a tanári személyzetről;

azonban a kétféle gyakorló iskolát, mint az egész-nek lényeges, kiegészítő részét már csak azért is közelebbről kell érintenem, mert ebből lehet a növendékek jövendőbeli rendeltetésére s az inté-zet czéljára következtetni.

A szemmináriummal szoros kapcsolatban áll a népiskola, a gouvernante képezdével pedig az in-tézetbeli felsőbb n ő t a n o d a ; az elsőt droyssigi sze-gény gyermekek látogatják, az utolsóban a tápin-tézet növendékei n y e r n e k oktatást.

í g y a szeminárium növendékei népiskolai taní-tónők, a gouv. felsőbb leánytanodai — vagy ma-pán nevelőnők lesznek : amazok mindenkor, — emezek lehetőség szerint az igazgatóság utján

—•SCX 25 n y e r n e k állomást, ha t. i. 2, illetőleg 3 évi tanfo-lyam bevégzése után képesítést n y e r t e k .

Ilynemű elhelyezési j o g a majdnem minden né-methoni képezdei i g a z g a t ó n a k van.

Az intézeti, úgynevezett nővérek alapítványa belső • missió u t j á n g y ű l t ; czélja : a szükséget szenvedő intézetbeli tanítónőknek segélyt n y ú j -tani.

Alaptőkéje ez időszerint 2000 tallérnál több.

A n ö v e n n d é k e k ez évbeli száma : van 48 sze-minár 46 gouv. és 104 tápintézeti n ö v e n d é k : m i n d n y á j a n bennlakók.

Ebből kifolyólag á t t é r e k az intézeti házi rendre.

Ámbár az igazgatóság évi jelentésében különö-sen hangsúlyozott a n ö v e n d é k e k családias élet-módja, mindazon által s a j á t tapasztalatom és ész-lelődésem u t á n csakhamar beláthattam, h o g y ha-b á r a n ö v e n d é k e k az i f j ú s á g romlatlan kedélyes-ségével „ m a g u k között családias, szerető, testvé-ries viszonyt alapitának is, az igazgatóság és ta-nári k a r i r á n t a lehető legnagyobb respektussal viseltetnek.

H a mindent jól meg h á n y u n k vetünk ez lehet-ne u g y a n daczára a 150-re rugó növendéki szám-n a k kissé szivélyesb is, de az igazgatóság s a ta-n á r i k a r ta-nyilatkozata szerita-nt mita-ndeta-n törtéta-nhető kihágás elkerüléseért kell h o g y : igy legyen.

I t t u g y , m i n t poroszország legtöbb tanintéze-tén a stiehl-izálás és regulativázás folytán a val-lásra levén a legfőbb suly fektetve : maga a házi fegyelem is u g y a n a r r a van alapitva.

A n ö v e n d é k e k télen 6, n y á r o n 5'/a órakor kel-n e k , alvótermeiket, szobáikat rekel-ndbe hozzák, az-után egy óra alatt a tanítási időre előkészülnek, 7 órakor reggeliznek s fél 8-kor összegyűlnek a közös imaterembe.

A rövid m e g n y i t ó imát zsoltár éneklés ezt biblia olvasás és az igazgató által személyesen v é g -zett m a g y a r á z a t ismét ének s a „ m i a t y á n k " kö-veti ; az u j n ö v e n d é k u g y a n i l y e n k o r nyeri el ün-nepélyes bevezetését a megrovandó megrovatását.

Házi ünnnep, osztálytestvéri születés nap, szin-tén itt lesz megünnepelve, más egyéb testvéri kedveskedési dolgok a lakosztályokban történ-n e k .

Nyolcz a napi m u n k a k e z d ő d i k s tart déli 12 óráig, délután kettőtől ötig, hatttól esti nyolezig.

E z u t á n % 9-ig szabad idő — v é g r e ima és 9 óra u t á n az alvóterembe való visszavonulással befe-j e z t e t i k a napi élet.

T é l e n ha az idő alkalmas 1 és k é t nyáron 5 és 7 óra közt van szabad séta idő.

A heti szünnap szerdán és szombaton délután-ra esik.

Sétái találkozás alkalmával a n ö v e n d é k e k n e k köszönést elfogadni vagy adni szabályzat szerint illetlen.

V a s á r n a p kiki szabadon közlekedhetik családjá-val, látogatást tehet vagy fogadhat, levelezhet, de a levelek egyről egyig az igazgatóság kezein át — de olvasatlanul — j u t n a k rendeltetésök he-lyére.

Az intézetbe való felvétele az illető

miniszté-rium engedélyezi, lehetőleg szigorú felvételi vizs-gálat u t á n ;

a ) Felvételi föltételek a következők :

1. H o g y a felveendő legalább 16-ik élet évét betöltötte ;

2. H o g y a tanitói és nevelői p á l y á r a hajlammal és képességgel b í r j o n ;

3. H o g y a biblia s vallástan többi részeit is-m e r j e , s a nevezetesb egyházi é n e k e k e t t u d a !

4. E g y adott t h e m á t a n y a n y e l v é n hibátlanul l e i r n i , s nyelvtanilag elegendő ' j á r t a s s á g g a l elő-adni k é p e s l e g y e n ;

5. Számolásban a n é g y számmüvelet, törtek és hármasszabály körében otthonos, és

6. h o g y az általános földrajzban kellőleg be-avatott legyen :

7. A történelem főbb mozzanatait ismerje.

8. Olvasható k é z i r á s a legyen.

E z e k b ő l kiindulva a k ö v e t k e z ő k b e n n y e r a nö-v e n d é k o k t a t á s t :

a) A tanítónői k é p e z d é b e n .

A vallástanítás k é t évi tanfolyamban a gouv.

képezde növendékeivel combinálva a következő 3 főszakaszra oszlik.

Biblia, egyháztört. és k á t é .

T a n r e n d Ü j szövetségi sz. irás I. félévben.

O szövetségi sz. irás II. félévben.

E g y h á z t ö r t . 1 évben a reformatió k e z d e t é i g , a 2-ban m á i g taníttatik.

L u t h e r kiskátéja a 2 - i k évre esik.

Ide j á r u l azután é v e n k i n t 25—25 e g y h á z i ének.

Az oktatástanból (különös neveléstan vagy psychologia nincs) az I. évben.

Az o k t a t á s fogalma és feladata, a 3 főbb neve-lő, t. i. szülői ház, iskola és egyház.

Az iskola, mint a szülői nevelés és e g y h á z se-géde.

Tört. kifejlődés. Az i z r a e l i t á k , p o g á n y o k és k e r e s z t é n y e k nevelési rendszere (Amos Conin.

F r a n c k e , Rousseau, B a s e d o w , Pestalozzi s az ujabb nevelészek iránya összehasonlítva. )

II. évben : Neveléstan különösen. A nevelés befolyása a g y e r m e k testi és lelki fejlődésére. Az iskolai nevelés. A tanító és g y e r m e k viszonya az oktatással szemben. Az oktatás különféle mód-járól.

Kézi k ö n y v nincs. Az i g a z g a t ó , mint r e n d k í -vül ügyes fejlesztő, mindent a n ö v e n d é k e k s a j á t életkörülményeiből k é r d e z g e t v e fejleszt k i . A n ö v e n d é k e k n e k jegyezni az előadás alatt nem szabad dolgozó szobáikban szokták f ü z e t e i k b e beírni a hallottakat.

Németnyelvből: 1. év; számos olvasmány (próza és k ö l t e m é n y alakilag t á r g y i l a g és n y e l v t a -nilag kezeltetik. A növendékek helyes előadásra reprodukálás által szoktattatnak, s egyúttal a szó és mondattan elméleti fejlesztésére történik.

Minden 4 h é t r e egy szó — v a g y írásbeli házi dolgozat v a n a d v a .

Kézi k ö n y v : W a c k e r n a g e l , Böhm és S t e i n e r . II. évben : Olvasmányok kezelése rövid irodalom t ö r t é n e t t e l ; továbbá az olvasmányok k e z e -lésének, a nyelvtani o k t a t á s n a k és az írásbeli

-eg*

dolgozatok mikénti keresztülvitelének gyakorlati módja.

Minden 4 hétre egyházi dolgozat esik.

Történelemből : Förster után.

I. évben. Bevezetés a történelembe.

A világ tör. N. Károlyig a főbb mozzzanatok.

II. évben. Folytatás. A vestphali békéig, vé-gre a specialis porosz történet.

A földrajzból Dániel kézi könyve után a kö-vetkező fokozat van :

I. é. Földrajzi alapfogalmak, a porosz állam s a többi német tartomány :

II. é. Europa s a többi világrészek.

A számtannál a Böhmeféle számtan használta-tik, beosztva ekként :

I. é. Négy számniüvelet nevezett, egész és tör-tekben ;

II. é. Polgári számvitel, hármasszabály, kamat és járuléki számítás, a lánczrend, társasszabály és keveréki számadás ; továbbá a testek alaki és terjedelmi kiszámítása, a tizedes törtek,kevés al-gebra.

A gyakorló iskolában csak az utolsó félévben tesznek a növendékek kísérletet. . .

Természetisméből : Schilling és Crűger nyo-mán az I. évben télen állattan.

(25 eml. 20, mad. 6 hüllő, 10 hal és 10 rovar-f a j iratik le),

nyáron növénytan. (25 bel- és külföldi növény család.

II. évben. Télen phisika.

Nyáron ujabb 10 növény család, s az egésznek módszertani kezelése.

Hátra volna még a r a j z , ének, zene, franczia nyelv és nőikézimunkábani oktatás, minthogy azonban a négy első kevésbé módszertanilag, mint inkább bizonyos gyakorlati továbbképzés szemelőtt tartásával kezeltetik, a részletes tanme-netet elhallgatom, az utóbbinál azonban megjegy-zendőnek vélem a következőket : mértékvétel után következik a szabás, varrás, s egyéb jelzés, ruha javitás. T a r k a hímzésben csak különös kívá-natra nyujtatik oktatás.

Az egyes t a n t á r g y a k r a hetenként eső tanórák ezek :

Vallástanra 6, oktatástanra 2, németnyelv 4, történ. 1 , földrajz 1 , számt. 2, természetism. 1, rajz 2 , ének 2 , zongora 4 franczia ny. 2, kézi-munka 2 ó r a ; azonkívül az I. évben szépírásra 1 óra és házigyakorlatra naponként 3 óra : v é g r e a második évben gyakorlati fellépésre az igazga-tó előtt hetenként 1 óra, a gyakorló iskolában társas minta oktatásra 3 ó r a ; így összesen egy-egy osztályra 30 egész 34 heti óra esik.

Úgynevezett képezdei conferentiák nincsenek, az igazgató jelenlétébon tartott oktatási g y a k o r -lat közös megbirálás alá j u t ; a gyakorló iskola 4 osztályában hetenként felváltva 4—4 növendék tani), az illető osztály tanítók felügyelete a l a t t , s működéséről a 4 növendék mindig szombaton,

10 tői 12-ig tartó heti vizsgálaton ád számot és pedig az összes Il-od éves növendékek jelenlé-tében.

A gouvernant intézetben a seminariumban

elő-adott tantárgyakhoz még az angol nyelv j á r u l ; egészben véve ezen felsőbbnek tekintettképezdé-ben a fent elősoroltakhaz csak a szélesb alapra fektetett németnyelvben oktatást v e g y ü k s előt-t ü n k áll a előt-tanelőt-terv.

A mi a felsőbb női tanodát, ugynevezett „pensi-ons anstaltot" s a gyakorló iskolában követet eljá-rást illeti, mint nem jelen közlemény keretébe il-lőt kihagyom , hogy annál szorosb kapcsolatban mondhassam el, saját, több oldalú észlelődésre s megvitatásra fektetett, s épen magát a nő és férfi tanitóképezdéket általában érdeklő észrevételei-met.

L i b e r József.

E g y ! c-t e k.

V i s s z h a n g o k a b á n s á g i t a n í t ó - e g y l e t

„ S z ó z a t á r a . "

A lapunk mult évi 46. számában közlött „szó-z a t r a " s„szó-zerkes„szó-ztőségünkhö„szó-z eddig nyole„szó-z rend-beli hozzászólás érkezett be. N é h á n y a n , elfogad-hatónak t a r t j á k egész terjedelmében a fontemli-tett tanító-egylet főszólamlását, és annak fogana-tosítását kérik ; de a tárgy lényegével, az esz-mék kivitelének módozataival nem foglalkozván, az olyan nyilatkozatok közlését nem tartjuk épen szükségesnek.

Mások a fönforgó tárgyra vonatkozólag egyes megjegyzéseket tesznek, melyeket egyelőre egé-szen hü tárgyilagossággal t. olvasóinkkal közölni czélszerünek látjuk.

A z „ E g r i k a t h . n é p t a n i t ó i ö n k é p z ö k ö r " azon óhajtását fejezi ki, hogy a nyugdíja-zásra nézve történendő intézkedés alkalmával ne csak a „községi" hanem a „felekezeti" tanítók is vétessenek tekintetbe; különben az emiitett föl-hivást „minden pontjában magáévá teszi."

B o r z y I s t v á n , fel. bors. tanítói értekezlet elnöke lelkesen üdvözli a főhivást, és a többi közt a következő megjegyzéseket teszi :

„Ilogy minden elemi iskolatanitó díjazására nézve a törvény 600 forintnyi általányt kimond-jon — azt még hinni sem m e r j ü k ; de ha kimon-daná, sem l á t j u k méltányosnak. Mert a jutalom-nak mindig az érdemhez kell arányulnia; már pedig egy oly tanítónak, ki 30—35 növendékkel bajlódik, m u n k á j a nincsen arányban azokéval, kik 70-80 gyermeket . . . oktatnak."

„Nézetünk szerint a haza minden községében működő elemi tanítókat czélszerübb lenne 3 osz-tályba tenni : 500, 1000 és 1500 lelket számláló községek szerint, és az 500 lelket túl nem haladó községek tanítója 400 , azon felül 1000 lélekig 500, és 1500 lélekig 600 frtnyi dijaltalányba ré-szesíteni."

A nyugdíjazásra vonatkozólag azon nézetet táplálja, „hogy a 30 éves hivataloskodást, még legalább 5 évvel toldanók meg; mert — ugy mond — ki magát már ifjúságában a tanítói pá-lyára szánta, az 20—22 éves korában már

több«©f 27 K i -nyire megkezdi pályáját, és így m é g m u n k a b í r ó , erőteljes idejében 50—52 éves korában n y u g d í -j a z t a t n é k . . . .

T o b a k Benő hozzászólása a következő m o n -datban kulminál :

„Gondoskodjanak a tanítók önmaguk testületi-leg — mint m á r több helyütt országszerte gondoskodtak is, özvegy s árvasegélyző és n y u g -díj intézetekről."

P l a c h K á r o l y ugy v é l e k e d i k , hogy „a gaz-d a g a b b községek törvényes erőszak nélkül is i g y e k e z n e k a tanitó anyagi állásán könnyíteni.

„Különben szolgáljon t ü r e l m ü n k r e , miszerint más tudományos pályát egyformán végzett egyé-n e k sem foglalegyé-nak egyeegyé-nlő állást a társadalombaegyé-n.

Mig az egyiket a sors fölemeli, a másik minden szorgalma s t u d o m á n y a mellett is szegénységben szenved." T o v á b b á :

' „ H a az ipar, földmivelés és a kereskedelem a tudománnyal párvonalban fog haladni a nép g a z d a g a b b lesz, a k k o r a bánsági tanitó-egy-Iet óhajtása egész könnyűséggel fog teljesülni. S v é g r e :

„A nyugdíjintézet létrehozása valóban nélkü-lözhetlen, melyre a szózat terve k i t ű n ő ; azonban:

„ A tanítók h i á n y á t csak helyi körülménynek t a r t o m . "

— s z — j e g y ű ü g y t á r s u n k czélszerünek tartaná,

„ha minden tanitó önkénytes adót vetne ki magára, mely adó e g y b e g y ű j t v e tekintélyes országos taní-tó-alapot k é p e z n e , mely azután meghatározandó módon a szerencsétlenül j á r t tanítók v a g y az el-halt tanítók özvegyei és árvái közt elosztandó volna. A kivetett adó v a g y azonnal azon pénztár-nál v o n a t n é k le, a hol a tanitók fizetéseiket húz-z á k , v a g y pedig h e l y e n k i n t egy, ahúz-z össhúz-zes taní-tók által megbizott tanitó szedné be, mely köze-gek után az e g y b e g y ű j t ö t t pénzt az országos köz-ponti p é n z t á r b a szolgáltatnék b e , mely mindig a n g y m . vallás- és közoktatásügyi minisztérium fő-felügyelete alá volna helyezendő. Ezen országos p é n z t á r n a k a kivetett adó rendes beszolgáltatásá-ról és a begyült pénznek előnyes kamatoztatásáról kellene gondoskodnia. E pénztárnál, mint k e -zelők természetesen oly egyének volnának alkal-mazandók, k i k a kellő ismeretek és tapasztalato-kon kiviil, m é g az összes tanitók bizalmát'is bír-nák , miért is őket a tanitók választabír-nák az egy-szer mégis csak létrejövendő országos tanitógyü-lésen. T o v á b b á ily kezelőkül illetőleg hivatal-nokokul nagyrészt v a g y csak is tanitók volnának alkalmazandók, miáltal

1. e vállalat a tanítóknál nagyobb bizalomra találand,

2. a tanításra alkalmatlanná vált tanítókat is lehetne itt alkalmazni, és

3. a beteges tanitók e g y részének ilynemű al-kalmaztatása által ez idő alatt n y u g d i j a k a t lehet-ne megtakarítani, miután ő k , mint hivatalnokok rendes fizetést h ú z n á n a k . "

. . . Az itt következő számítást, helytelen adato-kon alapulván, k i h a g y a n d ó n a k v é l j ü k ; és aztán igy folytatja :

„ E tekintélyes összeg 3 felé fordíttatnék u. m.

1. a kezelési k ö l t s é g e k r e ; 2. az évi lefizetések után befolyt összeg az elhalt tanitók özvegyei- és árvái közt elosztatnék; 3. az ezen kívül m é g fen-maradó k a m a t o k (t. i. az alaptőke után befolyó kamatok) t a n í t a n i képtelennné vált tanitók élet-hossziglani nyugdíjazására fordíttatnék. Az utóbb emiitett t ö k e az által is nagyobodnék, h o g y an-n a k gyarapításához a k o r m á an-n y , egyes j ó t é k o an-n y községek és e g y e s m a g á n y o s a k reménylhetőleg j á r u l n á n a k , annyival is i n k á b b , mert e vállalat támogatása által a k o r m á n y és a községek nem kénytelenittetnének tanítóikról gondoskodni."

Az ezután beérkezendő n y i l a t k o z t a k l é n y e g é t szintén meg f o g j u k ismertetni olvasóinkkal, és csak végül m e g j e g y z é s e i n k e t valamenyire és

sa-j á t nézetünket k ö z z é tenni. S z c r k .

A „Népnevelők pesti egylete" f. hó 6-án t a r t á m e g tisztujitó közgyűlését. N e m a k a r u n k j e l e n l e g bizonyos oldalról elkövetett, teljesen incorrect eljárásra m e g j e g y z é s e k e t t e n n i ; de k i j e l e n t j ü k egyszersmind, h o g y a netalán jövőben előforduló hasonló eseteket — az ügy é r d e k é b e n — n y i l v á nosságrahozni és érdemlegesen megvilágítani h i r -lapirói tisztünk szoros kötelességének t a r t a n d j u k .

A választás e r e d m é n y e a k ö v e t k e z ő : E l n ö k : Z i c h y Antal (egyhangúlag).

Alelnök : P r e y József.

J e g y z ő k : P é t e r f y Sándor és V a j d a f y Gusztáv.

P é n z t á r n o k : G ö n d ö c s L a j o s . Számvevő : C s ő k e y J . K ö n y t á m o k : W i 11 i n g e r. J .

V á l a s z t m á n y i t a g o k : L e d e r , Pfitzner, L e d é n y i , W o l k e n b e r g , Hokkes J . , J e n n y , Rusz, M á r k y J . tdr. Iricsek, Mayer M., Sretvieser, Hor-v á t h l g . K a f k a K . R á k ó c z y L. S c h w i c k e r H. J., Csuka L .

S o k a t vár a t a n ü g y , sokat h a z á n k tanítósága a fővárosi tanitó egylet tevékenységétől. Munkára föl t e h á t ! kiki t e g y e m e g a m a g a kötelességét, mert csak ugy igazolhatja az egylet azon remé-m é n y e k e t , remé-melyek remé-megalakulásához köttettek.

U g y a n - e közgyűlés alkalmával olvastatott föl a k ö v e t k e z ő p á l y á z a t i j e l e n t é s .

A tanirodalmi p á l y á z a t , m e l y e t , „Pestalozzi élete és hatása" rövid népszerű és tanulságos is-mertetésére m. évi a u g . 1-e'n n y i t o t t a m , habár nem eredményezett is oly általános becsű remek-m ű v e t , remek-melyre remek-mind irodalremek-munk díszére remek-mutat hatnánk, tekintve az i d ő n e k is r ö v i d s é g é t , vára-kozáson alul nem m a r a d t . Még a távol Svajczból is érkezett b e , egy n a g y alapossággal, és tudo-dományos készülettel, írott terjedelmes életrajz, moly a z o n b a n részint azért, mert elkésett, részint, mert n é m e t nyelven Íratott pályázatra nem bo-csáttatott. Reményiem, h o g y e körülmény a tisz-telt szerzőt m ü v é n e k , m a g y a r nyelven kiadásá-ban, gátolni nem fogja.

P á l y a b i r á k u l Gyulai P á l és Gönczy P á l tisztelt barátimat, k é r t e m volt fel, ez utóbbit, r e n d k í v ü l i

—®Di 28 i o -elfoglaltsága miatt, tanügyünk Nestora Brassai

Sámuel szíveskedett helyettesíteni.

Méltánylattal kell felemlítenünk, a szerzők szorgalmát és ügyszeretetét, s ha a tárgyat kellő-leg ki nem merítették, azt részint az idő rövidsé-gének, részint az eredeti források hiányának tu-lajdonítandó.

A czél az volt, hogy egy n a g y pädagog és iga-zi népbarát működését tanulmányozzuk, példáján fellelkesüljünk; s e czél, még a gyengébb kísér-letek által is eléretett. I g y p. o. a 2-ik cz. a pá-lyamű szerzője majdnem minden lapon vét a nyelvtan ellen, de mindamellett behatóan ismerteti Pestalozzi tanmódszerét, sőt annak némi k r i -tikáját is igyekszik adni. A 3-ik cz. a. pályamű-ben is inkább a szerző jó a k a r a t á t és Pestalozzi-val rokonszenvező nemes érzelmeit, mint a ruü si-kerét kell méltányolnunk : általánosságokban mozog, kerüli a részleteket, nem hat be a dolog mélyére ; nyilván kevés időt fordított a megírásra s a m e g í r t a k , szigorúbb átvizsgálására. Az 5-ik cz. a. pályaműnek is egy n a g y érdeme van. Ez azon melegség, melylyel íratott, s a behatás ama nagy emberbarát szellemébe, a kinek emlékét ünnepeljük. Ez elnézővé tesz a mü gyengéi iránt, minő a német mintákhoz való szerfeletti ragasz-kodás, és egy bizonyos sietség, mely néha a logi-kai rend, néha a stíl rovására észlelhető r a j t a . Ha

\ szerző munkáját ujabban átnézi s k i j a v i t g a t j a , s nem mellőzi azon fonál szálakat, melyeket Pesta-lozzival hazánk néhány jelesét is érintkezésbe

1 hozták, tanirodalmunknak igen becses adalékkal fog szolgálhatni.

A 4-ik pályamű a kitűzött feladatott tüzeteseb-ben a legtöbb érdekes részlet összeállításával tár-gyalja, behat a nagy reformátor tanmódszerének ismertetésébe, felfogja s az olvasó elé állítja öt mint embert, mint polgárt és mint pädagogot. Né-ha kissé hosszadalmas, s meg kell vallani, hogy a politikai és történelmi kitérések, mik szerző olva-sottságáról tanúskodnak, a megkívántató népsze-rű előadásnak kárára v o l t a k ; a stil csak itt ottfog némi javitást kívánni.

E kísérlet mindenesetre komoly törekvésre mutat, s versenytársai közt kitűnőbb helyet fog-lal el.

Osztozik ezzel, sőt azt némely tekintetben meg is előzi az 1-ső cz. pályamű, melynek stilje folyé-kony, világos, népszerű, s noha itt ott kissé ma-gyartalan, helyenként pedig Alberti (német) munkájának utánzását árulja el, egészben egy k e r e k plastikus képet ad. Főleg érdekessé és re-ánk nézve tanulságossá teszi e müvet Pestalozzi magyar tisztelőinek és látogatóinak közbeszúrt leírása, mely azonban e látogatások, utóhatásának némi ismertetését is megkívánná. Némely hézagok kitöltése s az egésznek, gondos javítása után, e mü megérdemli, hogy nyilvánosság elé bocsáttas-sék.

A bírálók abban állapodtak meg, hogy a 100 forintnyi pályadij , a két legjobb u. m. a 4-ik és az utóbb nevezettek közt a pályázati feltételek 3-ik pontja értelmében egyenlően osztassék meg.

Részemről indittatva érzem magam, a második

(20 frt) jutalomnak is kiadására, melylyel az 5.

cz. pályamű szerzője iránt akarom elismerésemet kifejezni.

Felbontatván a jeligés levelkék kitűnt, hogy az 1-ső számú pályamű (Jelige életemben nem akartam stb.) szerzője F u c h s János tanitó; a vele osztozó 4. sz. a. pályamű (Jelige : a szív melege stb.) szerzője Srétvizer L a j o s az 5-ik szám és (Jelige : Szegény hazám s stb.) Steiner István.

A többi pályázók fogadják őszinte köszönete-met.

Kelt Pesten, január 1. 1870.

Z i c h y Antal, buda-pesti tanfelügyelő.

Vidéki levelek

K ö r ö m (Zemplénmegye), decz 17-én 1869.

Fölhívás! A tokaji-kerületi esperességbeli ta-nítói karhoz.

Mind ez ideig csak vártam, hogy a k a d pálya-társaim közül a t o k a j i esperesi kerületben egy, ki megunva a k ö z t ü n k uralgó tétlenséget, látva és hallva más m e g y é k de sőt egész hazánkbeli tanítók életjelenségét s előhaladásbani igyekeze-tét a népnevelés terén nem fogja e n g e d n i , hogy a kerületünkbeli tanitói-kar a semmitevés bélye-gét viselje, hanem az erősbekkel k e z e t fogva, a gyengébbekbe m i n t e g y lelket öntve a haladás és munkásság zászlóját lobogtassa azon küzd-téren, hol a diadal koszorút nehezen és sokára — de b é k é s egyetértés s szigorú kitartás után el le-het nyerni, bizonyosnn be fogja látni pálya társa-im közül m i n d e n k i , hogy a czél, melyet elérni kell nagy, szép, szent, s egyedül az utókor bol-dogitására czélzó.

Be fogja látni minden a korral nem haladó még sok tanitársunk is, hogy csak is a nagyobb kö-r ű tanítói összegyűlések, az ékö-rtekezletek takö-rtása s a kölcsönös eszmecserék s az ott szerzetteknek, a gyakorlati t é r r e való átvitele, olyan dolgok, melyeken mint biztos alapon nyugszik a népneve-lés fölvirágzása, s következőleg a tanítók tekinté-lye is.

Tisztelt p á l y a t á r s a k ! „Egyesült erővel" mutas-suk meg a világnak, hogy mi is élünk, hogy mi is minden jóra, szépre és nemesre hajlandók és fogékonyak v a g y u n k ; kezdjük meg először is a nagyobb körű értekezletek t a r t á r s á t , hol kölcsö-nös eszmecserék által segítsünk- egymáson , ala-kítsunk anyagi helyzetünkhöz képest egy tanítói k ö n y v t á r t , hogy tér nyíljék munkáságunknak magunkat e terén tovább fejleszteni; e fölhí-vásom a kassamegyebeli r. k . pálya társaim-hoz, igy elérjük a czélt, — a fontos czélt, melyet elérni minden néptanítónak főfeladata.

Ezen fölhívás pártolóit tisztelettel kérem fel arra, miszerint legyenek szívesek egy bizonyos helyet és határidőt tűzni ki az előleges értekezlet megtartására s vele együtt a Főtisztendő Bergler Gyula kerületi esperes urat is, mint a tanitóikar

H»£>( 29 ß e -egyik legkitűnőbb pártolóját a n n a k

előmozdítá-sára fel kérni. S ha ezt tesszük, ugy merem állítani, hogy kerületünk tanitói k a r a , mely-ben sok jeles t a g van ki állja a versenyt, ha->

z á n k , bármely egyház megyebeli tanitói k a

-rával az előhaladásban, melynek elérésére segél-j e n bennünket a mindeneket bölcsen igazgató

ke-gyelem.

L e v e n d o v s z k y János, r. k. néptanító.

Külföldi levelek a szatmármegyei