• Nem Talált Eredményt

Külföldi levelek a szatmárraegyei nép- nép-tanítókhoz

(Folytatás.)

A számtan főből ily módon az 1000-ig, táblán pedig a 4 alapmüvelet nevezett számokkal is elő-adatik egész millióig; de az osztásnál az osztó csak kétjegyű.

b) Olvasás 54. lap. 19. olvasmány die Vögel.

Kérdések a tanitó részéről. Miről fogunk mi itt olvasni ? E g y madárról-e, v a g y sokról? L á t j á t o k itt minden madárról fogunk olvasni, s ezt u g y mondjuk, hogy átalánosságban. Miért m o n d j u k azt, hogy most átalánosságban olvasunk ? Melyik számban van ezen szó : m a d a r a k ? Hogy v a n az egyes számban ? Ejtegesd el nekem e szót : ma-d á r ! Mivel vannak föma-dve a mama-darak'? Mire valók a tollak ? Látjátok, milyen a jó a m a d á r k á k -n a k , azért adta a tollakat -nekik az iste-n, mert nekik nincs más r u h á j u k , s ebben oly melegök van nekik mint nekünk a dunna alatt. H a a tol-lak csak azért volnának, hogy melegök legyen, mikor nem volna rájok szüksége? Mi történik minden évben a tollakkal ? Mely évszakban veti el a madár tollait ? Hányszor vetkezik m e g a madár életében ? De mely tollait is veti el a ma-d á r ? Hogy nevezzük azon szót. mely e kérma-désre felel meg : milyen ? Milyen beszédrész tehát : r é g i ? Mi ennek a minőségszónak az ellenkezője?

Mondj nekem több minőségszót is! Mivel végző-dik a madár f e j e ? Mire való a csőr? Mondjátok

Kovács M e n y h é r d , Pásztor P é t e r Bocskából, és alulirt mint j e g y z ő .

U j iskolaház épitése találtatott szükségesnek, mit a községbeliek elfogadtak.

Az iskolaház 13° hosszú és 6° széles leend.

F o g állani : k é t szoba — alatta pinczével, kony-ha , cselédszoba és kamrából a tanitó számára, ugy egy 33' hosszú és 30' széles iskolateremből mintegy 120—130 tanuló számára. Az épület ugy fog elhelyeztetni, hogyha a szükség u g y kí-vánva, idővel keletnek meghoszszabbittathassék.

Osszeszámittatván a tanitó fizetése, az tetszett ki, hogy k á n t o r fizetésen kivül a tanítónak csak 91 frtja m a r a d . Minthogy tanitó fizetésről a tör-vény legkevesebb 300 frt rendel, ezen összegnek kiegészítésére 210 frt fog a törvény által enge-délyezett 5 százalékos adópótlékból pótoltatni.

Ennek sürgetésére és eszközlésére a megválasz-tott iskolaszék utasittatik.

S á r i n g e r Károly,

meg mivel táplálkozik a m a d á r ? ! Hogy hívjuk azon tollakat együtt, melyek a madár hátsó ré-szén nőnek ki ? Könnyíti e a fark is a repülést ? Hát a csőr ? van-e a madárnak lába is ? Van-nak-e u j j a i k s k a r m a i k ? Mire valók e z e k ? Hogy szaporodnak a m a d a r a k ? Vannak-e m a d a r a k , melyeknek tojásait megeszsziik ? Hogyan lesz a tojásból m a d á r ? Ki látott már kotlót ülni ? Miért ül a kotló a tojásra ? K i kelne-e meleg nélkül is a tojás ? Milyen vérök van a m a d a r a k n a k ? Ne-vezzetek állatokat, melyeknek vörös, de hideg vérök v a n ? Mért szeretjük mi a m a d a r a k a t ? Csak egyedül szép tollúk s énekök miatt ? Mi anyagi hasznot h a j t a n a k nekünk a madarak ? Szabad-e tehát a m a d a r a k a t pusztítani ?

Ezután a tanitó összefoglalva elmondta a czik-k e t , s a gyermeczik-keczik-k saját szavaiczik-kczik-kal utánmond-ták. Ne csudálkozzék azon senki, hogy a tyúk s egyéb házi állatok költését nem adta elő a tanitó, mert erről a részletes olvasásnál lesz szó. Ez ol-vasmány után ugyanis külön következik a ga-lamb, lud, kacsa, tyúk stb.

A nyelvtan s helyesirás, mint a fiúiskola 3-ik osztályában 9—10. Fogalmazás. A tanitó a táb-lára irta : Mi az asztal ? Gy. Az asztal bútor. Mi-ből van az asztal ? Gy. Az asztal fából van. Me-lyek az asztal részei? Az asztal r é s z e i : a felső lap, a lábakat összefoglaló oldaldeszkák, a négy láb, s a fiók. Milyen a l a k j a van az asztalnak ? Az asztal rendesen négyszögletű, de lehet gömbölyű is. Milyen az asztal, h a megtapintjuk ? S milyen

-egy 45 IQ©—

a szine? Az asztal g y a l u l t , csiszolt s különféle szinre lehet befestve. K i késziti az asztalt ? Az asztalt az asztalos csinálja. Mire való az asztal ? Az asztal arra való, hogy rajta együnk, írjunk, vasaljuk stb.

• A kérdéseket a tanító a táblán hagyja, azután még egygyel-kettővel kérdezés nélkül mondatja, s a g y e r m e k e k így leírják-e mondatokat palatáb-láikra, s a kijavitás után otthon letisztázzák.

Ily fogalmazásul átalában a né^leti oktatás-ban előforduló tárgyak adatnak föl, s igazán mondom, e mód nekem nagyon tetszik. Nem egyéb ez nézleti oktatásnál, csakhogy az ered-ményt írásba kell foglalniok. Ez még magában véve nem nagy dolog, de később iskola, utcza, város hasonlatok stb. következnek. Különben fo-galmazásra nézve a speyeri tanítók között a mintatanitó, Hendel ur a mester. Fogalmazási feladványait kiváló figyelemmel kisérem, gyűjtö-getem, s m a j d annak idején közlöm.

Előadatik továbbá a földrajzból, a Pfalz, s gyakoroltatnak a g y e r m e k e k a szépírásban és énekben is. A világosságot balról 4 ablakon nye-rik. A tanitó 22 éve tanít, fizetése 700 forint, k á r hogy buzgalmának áldozata lett, mellbeteg a sza-va nagyon gyönge; de nem nyugdíjaztathatja m a g á t , mert csak 300 forintot kapna, s ez csa-ládja föntartására nem elegendő.

S p e y e r , decz. 23-án 1869. prot. leányiskola IV. osztály 8—V4 10.

8 — 9 - i g . Karácsonyi elbeszélések, s az ének.

V,9—V49-ig. Számtan 1 rőf 3.46 frt 8 k r ? 1 r.

4.38" frt 13 r . ? 1 m. 5.52 frt m. ? 1 munkás 6.28, 14 m. ? 1 m. liszt 8.54, 8 m.'? 1 r. 56 kr. 13 r. ? i font 46 k r . 18 font? 1 r. 2.42 frt 12 kr. ?

Épen azon módot követi a megoldásban a gyermek, mint a fiúiskoláknál; de egyet nem hagyhatok megjegyzés nélkül. Ha a g y e r m e k számolt például 'a legutóbbit : 2 X 12 == 24 frt 1 0 X 4 2 = 420 kr. 7 frt, nem adta mindjárt a 7 frtot a 24 f r t h o z , hanem tovább számolt 2 X 42

= 84 k r . 1 frt 24 kr, ekkor mondta aztán 1 frt 24 kr. - f 7 frt = 8 frt 24 k r . - f 24 frt = 32 frt 24 k r . Miből a gyermekek fejében zavar tá-madt, miután három félét kellett az eszökben tartani. J o b b tehát mindjárt hozzá adni, mint 3 félét a fejben tartatni.

%9—VrIO. Szavallás. Sok baja volt a tanító-nak a helyes hangnyomatokra nézve, mert a kis leánykák nem a tartalomra gondoltak, hanem ugy mondták el, mint a hogy azt otthon kis fe-jőkbe belekiabálták.

Erre nézve legjobb, ha a tanitó maga is t u d j a a darabot, s ott az iskolában tanítja őket, s mi előtt a g y e r m e k e k olvasták volna a darabot, mondatonkint ugy mint elő kell adni, m a g a mondja előre.

1 „10—'/410. Olvasás. 1 rövid idő alatt 3 olvas-mányt olvastak keresztül. Az első volt 78. A gabnanemek, a második 79. A vetésnél való ima, a harmadik 80. Aratás. Kezdetben azt gondol-tam, hogy a tanitó az első olvasmányt azért nem tárgyalja el, mert talán ismétlés; de biz a többit ts csak olvasták ők, s igy én nem

tölthet-tem tovább a drága időt. A tanitó 14 éve tanit, fizetése 660.

S p e y e r , decz. 28-án 1869. prot. leányiskola V. osztály.

A tanitó beteg v o l t , önmaga előadást tartott u g y a n , de k é r t , hogy máskor látogassam meg, különben a tantárgyak a z o k , melyek a fiuknál, a a könyvek is ugyanazok.

S p e y e r , decz. 28-án 1869. prot. leányiskola VI. osztály.

8—S 10-ig. Földrajz. Gyermekek ! E tisztelt ur a messzetávolból jött idehozzánk, hogy lássa, mit és hogyan tanultok. Figyeljetek t e h á t ! Szépen feleljetek kérdéseimre. Vegyétek elő kézi abro-szaitokat ! D e előbb nevezz világtesteket I Hogy neveztetik a térség ezen világtestekkel e g y ü t t ? A csillagok mindnyájan egy helyen v a n n a k - e ? Hogy neveztetnek azon csillagok, melyek min-dig mozognak ? Hát a z o k , melyek állanak, ho-gyan neveztetnek ? Az állócsillagok közöl a leg-nevezetesebbek ? Van-e az állócsillagoknak saját világosságuk? Melyik a főplaneta reánk n é z v e ? Hogy h i v j á k a föld mellékcsillagát ? Milyen alak-j a van a földnek ? Láthatalak-julc-e azt szemeinkkel,

hogy a föld gömbölyű ? Látjátok, ha igen-igen magasan fölemelkednénk, a magasból nagyitó üvegen lenéznénk, a k k o r láthatnók, hogy a föld gömbölyű (Bizonyítékokat a tanitó n e m hasz-nált.) D e ez a föld talán valami erős köteleken tartatik f ö n , hogy le n e m esik? Ki t a r t j a igy a földet a n a g y világűrben ? De áll-e a föld, vagy mozog ? Hányféle mozgása van a földnek. Meny-nyi idő alatt fordul meg a föld saját tengelye kö-rül ? Mikor kezdődött a mai nap ? S mikor vég-ződik ? H á t a nap körül mennyi idő alatt fordul meg a föld ? De ezen részeket is hozzászámítjuk -e mind-en évh-ez ? Mit t-eszünk azon, hogy -e ré-szek elhagyásn által zavar ne származzék ? H á n y napból áll ekkor az év ? Milyen év ez ? L á t j á t o k a föld ezen kétféle forgását u g y képzeljétek, mint a hogy tánczoltok. A n a g y tánczterem a világűr, a közepén van a nagy csillár, ez legyen a n a p ; mert áll, ti pedig körben tánczolva, gondoljátok, hogy a föld vagytok. L á t j á t o k , midőn fordultok egyszersmint a nagy csilárt is megkerülitek.

Ilyen a föld forgása is a nap körül. (Ennél vala-mi talpra esettebb hasonlat nem lehet). Az évsza-kokat a u a p mely forgása okozza ? Mely évszak van most ? Mikor kezdődik a tél a csillagászok szerént ? H á t a tavasz? Mikor van legmelegebb?

Mivel m é r h e t j ü k meg a m e l e g e t ? Melyek a hév-mérő fő részei ? Nyilt-e a hévhév-mérő üvege v a g y el van zárva ? Mi az oka a n n a k , hogy az hévmérő-ben lévő h i g a n y oly érzékeny a melegre? H á t mi nem érezzük-e meg, hogy hideg van-e, v a g y me-leg ? Hol szükségesek különösen a hévmérő ? Van-e a r r a is eszközünk, hogy megtudjuk a lég súlyát ? Melyek a légsulymérőnek főrészei ?

De az egész föld csupa szárazból áll-e ? A föld felületén mi több, a száraz, vagy a viz ? D e itt, a hol mi l a k u n k nagy térségen mi több a száraz, vagy a viz ? H á n y részre osztatik átalában a föld gömb ? H á n y világrész v a n mindössze ? Melyek

-aCX 46 (Oöh-vannak a keleti, melyek a n y u g a t i féltekén ?

Melyek á főbb tengerek ?

Ezután nem, teljes egyutánban Ausztráliáról, Ujhollandról, Ázsiáról, a suezi földszoros átvágá-sának szükségességéről, Szibériáról, Kelentindá-ról a CkinbirodalomKelentindá-ról, ArábiáKelentindá-ról, a mohamedá-nokról, a törökökről, Syriáról, Kisázsiáról, a Tigris és Euphratesröl, a bengáli öbölről, Sunda-szigetekről, Caliphorniáról, Brasiliáról, Patago-niáról, Mexikóról, Grönlandról stb. tett kérdése-ket, összekötve az illető helyen előforduló termé-nyekkel ; pl. Grönlandnál az cethalfogásról, Ará-b iánál a kávéról, Chinánál a thearól stArá-b. A tanitó 24 éve tanit fizetése 700 frt.

Átalában a speyeri népiskolákban hetenkint 26 órát tartanak, a leányoknál pedig 32-őt, mert ezek szerda és szombat délutánokon 1—4-ig há-rom osztályra összeszorítva egy-egy 70 frttal dí-jazott nő vezetése mellett női kézimunkákra ta-níttatnak, mi közben éneketnek, csevegnek, vagy valamelyik egyes erkölcsképző darabokat előolvas. A szegény gyermekek részére varrósze-r e k végett a vávarrósze-ros 100 fvarrósze-rtot ad évenkint.

Sok időt venne igénybe ezen iskolák órarend-j é t is közleni, s nem is látom szükségesnek, a

külön tanítóval bíró osztályok órarendje nem ér-dekelhet senkit a tananyagot minden osztálynál előadtam, különben az órarendre nézve átaláno-san ezen mód divatozik itten. Az alsó osztályok-ban (1, 2, 3, 4) hittan minden n a p 1 óra, a fel-sőkben (4—5) hetenkint 4 óra. Olvasás, helyes-írás , átalában a nyelvtanhoz tartozó dolgokra 8 óra, realiákra, 4 ó r a , szépírás 2 óra, számtan 4 óra, ének 2 óra, a leányoknál a felső osztályok-ban rajz 1 óra. A z órák száma nem változik se-hol , de az illető beosztás sok tekintetben a tani-tók önkényére v$n nagyra, m e r t az iskolákra rendszeres felügyelet nem gyakoroltatik.

Van még Speyorben az apáczák vezetése alatt egy kath. népiskola, egy javitó intézet, egy izra-elita iskola egy felsőbb leánytanoda részvények-re azok által, k i k leányaiknak magasabb művelt-séget akarnak a d n i , s egy ipariskola. Ezeket még nem látogattam meg; de következnek, h a az eddigiektől valamiben különböznek, közleni fogom, ha nem, nem fogom e tekintetben igény-be venni e igény-becses lapok hasábjait, inkább neve-lészeti előkészületeimnek bátorkodom helyet kérni, ha jut.

Az egy, két v a g y három tanítóval biró iskolák és hat, 3—3, 2 — 2 rajá órarendjét már tanulmá-nyozom* de még nem vagyok vele készen, előbb látnom kell a hely szinén a dolgokat, valami ajánlatott csak a k k o r vélek adhatni.

A tanitók Speyerben nem épen rosz anyagi helyzetben v a n n a k , de ezért felette sokat fárad-n a k , a mifárad-nt reggeli 8-kor elkezdefárad-nek.tafárad-nitafárad-ni a déli 2 óra kivételével (12—2) egész nap néme-lyik este 7—8-ig tanit mindeniknek van elég magánórája, különösen a zenéből. Átalában 4 — 5 ezerig érője majdnem mindeniknek van, kik már több ideje tanítóskodnak, az öregek saját szor-galmuk által is állanak 6—10 ezerig, vannak,

k i k házasság által 30 ezerig érőt is felmutathat-nak.

A pfalzi tanítóknál a testületi szellemet a pfal-zi felekezetnélküli tanitó-egylet tartja fenn, mely ú j r a kisebb körökre oszlik. Az egész egylet éven-kint egyszer tart gyűlést, a körök többször léseznek. A mult napokban egy ilyen köri gyű-lés épen Speyerben tartatott, meghivattam rá s el is mentem, de csak tiszteket választottak, mely választást egy teljesen szabadelvű beszéd előzött meg, hogy tudniillik, az iskolát függetleníteni kell az egyháztól stb. stb., azért oly elnököt vá-laszszanak, ki e tekintetben irányadó legyen, s a túlzókat mérsékelni, az aluszékonyakat serken-teni tudja. Elnöknek nagy szótöbbséggel Berger, a speyeri fiiskola 5-ik osztályának tanitója meg-v á l a s z t meg-v á n , kijelentette, hogy ő felette óhajtja az iskolák azon állapotát, melyet a szónok oly szépen leirt, de e tekintetben szolgálatokat alig ha lehet, mert még eddig nincsenek azon állás ponton; különben a mennyire tehetsége engedi a túlzókat mérsékelni, az aluszékonyakat ösztö-nözni Ígérte.

Speyer, decz. 28-án 1869.

M a d z s a r János, gymnásiumi rendes tanár.

E g y v e l e g .

— Lelesz-Polyányon kath. iskolaszéket alakí-tott, s a pedig a következő urakból.

Elnök : Antalóczy Imre segédlelkész, jegyző : P á k Antal éneklész-tauitó gondnok : Béres Fe-rencz. Iskolaszéki tagok : Kopasz András id. Le-no JáLe-nos, ifj. LeLe-no JáLe-nos, Vaszily JáLe-nos, LeLe-no P é t e r , Szinkó P é t e r , Perényi János, ifj. Mátyás János.

Ez iskolaszék üdvösen kezdé működését av-val, hogy a szükségletnek megfelelő iskolaház épitését elhatározá és kivételt módozatairól is gondoskodott.

— A budai népnevelési-egylet az iskolaszékek megalakítása után a felnőttek kiképzésére fordi-tá föfigyelmét. Tabánban és az országút nevü külvárosban esti iskolákat állított, hol hetenkint háromszor tartatnak előadások, s hol a felnőttek, kik eddig oktatásba nem részesültek, olvasni, ír-ni és számolír-ni tanultak. Ezen iskolákat már ed-dig is 80 tanuló látogatja.

— Kisdedovó intézeteket Magyarországban terjesztő egyesületbe legújabban alapitó tagokul Scarpa Pál lovag és Wenkheim Krisztina grófnő léptek be. Ugyanazon egyesület czéljaira tokaji Nagy Lajosné 20, Ivánka I m r e pedig 5 ftot ado-mányozott.

— Nagy-Kőrös város képviselőtestülete egy nőneveldével egyesitett felsőbb polgári leányis-kola alapítását határozta el, mely márczius l - j é n kezdi meg működését. A felszereléshez a ref.

egyház 1 0 0 0 , s a n.-kőrösi nő-egylet 700 frttal járult.

--«ö 4? K3*—

— Ifjúsági lapok. Fekete József pesti tanár

„Ifjúsági Lapok" czim alatt képes folyóiratot ad ki, mely már 4-ik évébe lépett. Ara egy évre 4, félévre 2 frt. Átlapozva a mult évi folyam tartal-mát, ugy találjuk, hogy a lap ügyesen és elég ta-pintatosan van szerkesztve. A másik : „Tanulók közlönye„ szerkeszti Dolinái Gyula. Ebből az el-ső szám jelent meg, melyet tanulók irnak tanu-lóknak. Az első számból látjuk, hogy a vállalat a tanulói körben élénk viszhangra s nagy pártfo-gásra talált.

— Aluljelzett 26 éves fiatal ember, ki a két évi képezdei tanfolyamot az egri érseki néptani-tóképezdében az 1864-ik iskolai évben sikeresen végzé — s ott magának a tanitói képességet pél-dás viselet és ernyedetlen szorgalom által kellő-kép elsajátítván — most, mint 6 éves és kitűnő bizonyítványokkal ellátott tanító, a zenészet terén pedig önszorgalom által, különösen a hangje-gyeknek folyó ismeretében, a zongora, hegedű és orgona hangszereknek kezelésében meglehe-t ő s e n j á r meglehe-t a s egyén, magámeglehe-t vagy önálló elemi, és ének-tanitóul — vagy pedig segédül — oly kar-mester urak mellé bátorkodik ajánlani, hol a már emiitett tulajdonainál fogva magát a zené-ben, minthogy erre főkép hajlammal bír — to-vább képezhetné.

Bővebb értekezéseket az emiitett egyén, ily czim alatt fogadhat el : „B. B. B. az utolsó posta hivatal Gyöngyös."

Pályázatok.

— Borsódmegyébe, szendrői esperesi kerületbe kebelezett Szuhogy anyaegyház községben a megürült rom. kath. kántortanitói állomás betöl-tésére folyó évi február hó 3-ka délelőtti óráiban megtartandó pályázat hirdettetik.

A pályázni kívánók képezdei oklevéllel és szor-galmi, ügyességi s erkölcsi bizonyítványokkal ellátva, a fenjegyzett időben Szuhogyon a plébá-nia lakban jelenjenek meg.

E kettős hivatallal járó javadalmak : a szabad lakáson, és két nagy terjedelmű kerten k í v ü l , fél telek tagositott 16 hold szántóföld, és 4 hold rét egy t a g b a n ; 6 hold erdő és legelő illeték egy t a g b a n , két kapás szőlő, készpénz 32 írt 60 kr.;

a néptől párbér fejében 35—40 köböl rozs, és ugyan annyiszor 80 k r . ; stóla illeték 25—30 frt, tandíj : minden iskolaköteles gyermektől 1 frt.

Szendröben, jan. 7-én 1870.

E p p e r j e s s y Sándor, kerületi esperes és elemi tan.

felügyelő.

— A kolozsvári izraelita tanodánál két tanitói állomás az izr. húsvéti ünnepek után azonnal be-töltendő.

Vállalkozók, kik a zsidó, magyar és német tan

tárgyakban jártasak, forduljanak szabályszerfiteg fölszerelt folyamodványaikkal az alulírotthoz.

Kolozsvár, jan. 11-én 1870.

G r ü n f e 1 d Vilmos, hit- és.főtanitó.

— Pestmegyébeni Akasztó község rom. kath.

felekezeti iskoláinál egy altanitói állomás meg-ürülvén, arra a f. évi január 31-kén pályázat hirdettetik.

A pályázó ének- és orgonálásban jártas is le-gyen, és a kitűzött határnapra személyes megje-lenés óhajtandó.

Javadalmai következők :

a) Vi jobbágyi telek föld adó-fizetési kötele-zettséggel ;

b) 184 frt 80 k r . o. é.;

c) nőtlen számára a főtanitó lakásán egy tisz-tességes szoba.

Pályázók folyamodványaikat nt. Molnár János Keczel kerületi alesperes úrhoz k ü l d j é k , czi-mezve az akasztói r. k. iskolaszékhez.

Akasztón, jan. 6-án 1870.

A z i s k o l a s z é k .

— Szabolcsmegyében kebelezett j á k ó i kántor-tanitói állomás megürülvén, arra pályázat nyit-tatik.

Évi jövedelmét képezik:

1. Féltelek tagositott földbirtok.

2. K é t vékás szőllő, igen jó karban.

3. K é t vékás belső telek, dohánytermelésre na-gyon alkalmatos.

4. 25—30 tanuló után ugyanannyi véka rozs.

5. Stóla 10 forint.

6. P á r b é r 3 köböl rozs, és 5 forint.

K i k ezen állomást elnyerni ó h a j t j á k , f. é. febr.

15-én Jákon jelenjenek meg.

Kelt Nyir-Baktán, j a n . 14-én 1870.

P a t a k y János, nyir-baktai és jákói plébános.

Pályázatok segédtanítói állomásokra.

— Pestmegyében kebelezett a fővárostól 2 óra távolságra eső tót és magyar ajkú kerepesi rom.

kath. hitfelekezeti iskolába egy, képezdétvégzett érintett nyelvekben j á r t a s segédtanító kerestetik.

Évi fizetése 100 frt, a kántortanítónál teljes élelmezés — de mosás és ágynemű nem adatik.

A folyamodványok—illetőleg megkeresvények

— a kerepesi kath. iskolaszék elnökéhez nagyon tisztelendő Paulovics Mihály helybeli plébános úr-hoz czimezve, intézendők.

Kerepes, decz. 30-án 1869.

Posta helyben.

T u r á n y i Pál, 3—3 kántortanító és köz«, jegyző.

— í O 4 8

— Nógrádmegyébe kebelezett Tereske köz-ségben a r. k. kántortanító mellé egy képezde-végzett segédtanító kerestetik.

A segédtanitó évi fizetése a községtől 60 frt, külön szoba — ágyneműn kivül — minden ellá-tás a kántortanítónál.

A tannyelv magyar.

A leendő segéd az orgonán és zongorán szaba-don gyakorolhatja magát, s ezenkívül magán szorgalma által jövedelmét is emelheti.

Az állomás azonnal elfoglalható.

Bővebben értekezhetni az alulirtnál.

Terejkén, január 13-án 1870.

Ut. pósta Rétság.

B á l i k J á n o s , kántortanító.

— Cserépváralyja fiók-egyházban egy segéd-tanítói állás szez-veztetvén, erre ezennel pályázat nyittatik.

É v i fizetése 80 frt, élelmezés, szállás és mosás.

K i k erre vállalkozni ó h a j t a n á n a k , forduljanak Svercsko János, kántortanító úrhoz, a k á r levél által, akár személyesen.

Az állomás azonnal elfoglalható.

Tardon, jan. 13-án 1870.

J á s z b e r é n y i János, kántortanitó.

— Veszprémmegye Zircz városában alulirt mellé egy képezdevégzett r. kath. vallású segéd kerestetik.

E v i fizetése 100 frt, tisztességes lakás és ellá-tás ; megkívántatik a vállalkozótól, hogy a tani-tói teendőkben,német-magyar nyelvban egyaránt j á r t a s legyen; magán szorgalma mellett szép

mellékes jövedelemre is számithat.

Az állomás azonnal elfoglalható.

Zircz, jan. 10-én 1870.

L i s z t n e r József, elemi főtanitó.

— Pestmegyében kebelezett Kerepes község róm. kath. elemi tanodájába, egy okleveles, ma-g y a r és tót nyelven tanítani képes sema-gédtanitó kerestetik.

E v i fizetése 110 f r t és élelmezés a kántortaní-tónál ; ágyneműről a segédtanitó gondoskodik.

Az állomás azonnal elfoglalható.

Kerepesen, j a n u á r 10-én 1870.

P a u l o v i c s Mihály, plébános.

— Hevesmegyében kebelezett Fancsal közsé-gében, alolirt mellé egy képezdevégzett r. kath.

segédtanitó k e r e s t e t i k , ki az orgonálásban is né-mi jártassággal bir.

Evi fizetése 100 f r t és teljes ellátás ágyneműn kivül.

Az állomás azonnal elfoglalható, miután jelen-legi segédtanitó gyengélkedő egészségének visz-szanyerhetése tekintetéből szünetelni kíván.

Bérmentes levélben, vagy személyesen érte-kezhetni.

Fancsalon, j a n . 10-én 1870.

U t . p. Apcz (Hevesmegye).

M a t t y a s o v s z k y János, kántortanitó és iskolaszéki jegyző.

— Alulirt mellé e g y — t a n i t ó p á l y á r a készülő

— m a g y a r a j k u fiatal egyén k e r e s t e t i k , kinek egész ellátása és szállása, külön szobával, lesz.

Ágyneműről azonban az illető tanitógyakornok-n a k keiletanitógyakornok-nd gotanitógyakornok-ndoskodtanitógyakornok-nia. A vállalkozó időtanitógyakornok-nkétanitógyakornok-nt az orgonálásból is nyerend o k t a t á s t ; fizetése te-kintetében pedig alulirttal levél által értekezhet.

Dobronakon (u. p. Alsó-Lendva. Zalam.) 1869.

decz. 29-én.

F a t é r Józsa, kántor-tan ito.

— Pestmegye Csik-Tarcsa községében az á g . hitv. evang. elemi iskolába segédtanitó kereste-t i k , mely állomás 60 frkereste-t évi fizekereste-tés, s ágyneműn kivül élelmezés, és teljes ellátással van össze-kötve.

Ezen állomást elnyerni kivánók itt helyben, a csik-tarcsai iskolaszéknél (u. p. Kerepes) vagy a czinkotai iskolajárás körlelkésze tiszt. Zvarinyi L a j o s , csomádi lelkész urnái (u. p. Dunakesz) bizonyítvánnyal ellátva személyesen vagy levél által febr. hó 10-ig-jelentkezzenek.

A tannyelv tót és magyar, az orgonálásban j á r t a s előnnyel bir.

A hely azonnal elfoglalható.

Csik-Tarcsán, j a n . 10-én 1870.

T a k á c s Pál, tanitó.

Felelős szerkesztő :

Környe-i János.

Hirdetés.

A magyar kir. vallás- és közoktatásügyi mi-nisztérium által az iskolák használatára enge-délyezett