• Nem Talált Eredményt

Külföldi levelek a szatmármegyei nép- nép-tanítókhoz

S p e y e r , decz. 2-án 1869. prot. leányiskola I. osztály. 8—10.

E z osztályban az olvasás, irás, nézleti oktatás, biblia, ének s némely erkölcsi mondatok ott az iskolában emléztetnek s a főbeli számadás, a hogy lehet 10—15—20-ig. Az osztály 4 ablakon balról világittatik, azon felül jobbról el van látva magasan levő szellőző ablakkal, a l e á n y k á k tisz-ták voltak, szépen megfésülködve egytől-egyik, s a mi nagyon feltűnt n e k e m nem jött egy sem ké-sőn , mint a fiuk jóllehet ez épület még távolabb esik a város némely helyeitől, mint amaz. A ta-nitó már 5 éve került ki a képezdéből, mely idő alatt mint magánnevelő működött, egy éve, hogy a tanitói szigorlatot nagyon jelesen állottak ki, mint általában a speyeri tanitók mindnyájan, 1869. évi okt. 1-őóta működik ez intézetnél, fize-tése 360 frt. Igen törekvő buzgó fiatal ember, nincs német iró p ä d a g o g , kit nem ismerne, irá-nyát s p á r t j á t jellemezni ne tudná. Diestenveget, Pestalozzit, Rousseaut, Benekét s még a régieb-bek közöl is némelyet u g y ismer, mintha együtt laktak volna több ideig. Társalgása felette udva-rias, előzékeny fogalmai tiszták, az erényesség által teljesen áthatottak; a biblia történetek érzé-kekre ható előadásában, mi a kis leánykákra nézve szerintem igen-igen fontos, valóban re-mek. *) De a mint látszik, a mai ivaolvasási mu-tatvány nem volt ma k e z d v e , hanem a tegnapi-nak ismétlése, azonban ez ismétlési módból is ki-vehető a módszer, melyet követ. Először ugyanis szavakat mondat a g y e r m e k k e l , melyekben az illető hangok előfordulnak, s igy a hangokat a szóból találtatja ki, azután előmutatja a hangje-gyét a mozgóbetük közöl. ( E mozgóbetüket nem tudom eléggé ajánlani, magam is tettem ezekkel kis fiam tanításakor kísérleteket, s nagyon sike-rültek, mert a g y e r m e k tulajdonképen csak játszik, már pedig játszani szeret a gyermek, s ha e j á t é k valami hasznossal köttetik össze, felette czélsze-rü), s azt megszemlélés végett a gyermek elé kiteszi, más részben hasonló j e g y e k t ő l jól

meg-*) Általában a p f a l z i tanifók őzen b u z g a l m a s figyel-m e t érdefigyel-mlő k é p z e t t é b e o k o z z a , liogy nefigyel-me ak a leg-m ű v e l t e b b e k a j t a i n y i t v a állanak e l ő t t ü k , de a 20 p f a l z i k ö v e t közt 3 t a n i t ó . F o n t o l j u k m e g c s a k ennek hord-e r hord-e j é t !

különbözteti s leíratja. E k k o r következhetik a m á r ismert hangokkal való összetét, összeolvasás, m é g pedig, mi a mozgóbetük használatának má-sodik előnye, nem valami gépies egymásutánban, hanem összevissza, s azért a tanitó teljesen biztos lehet, hogy a g y e r m e k e k nem könyv nélkül tud-j á k a szavakat, mi nálunk gyakran megtörténik,

hanem valóban t u d j á k olvasni. A mozgóbetük használatát még egy harmadik ok is ajánlja, megőrzi ugyanis némely buzgó tanitókat némi buzgalmi félszegségektől. Szokása ugyanis, nem itt, de otthon, némely buzgóbb tanitóknak, hogy a valódi olvashatási képesség kitudása végett a szavakat visszafelé is olvastatják; igy : ő r , rÖ, ton, nof stb. Én ezt nagyon természetellenesnek tartom, s az okot, a miért ezt teszik, a mozgóbe-tük elhárítják.

Az első évben ugy kell tekinteni a gyermeket, mint aki még semmit semmit sem t u d , *) de e tekintetben nagyon ajánlom ott, hol több tanitó működik, hogy a felsőbbek az alsóbbak módsze-rét tanulmányozzák, mert csak igy tudhatják, mit mellőzhetnek. Ezen alapszik egyik főoka annak, hogy az egy tanítóval biró hat osz-tályú iskolákban g y a k r a n többre mehetni, de még egyebekben is **)

S p e y e r , decz. 9-én 1869. prot. leányiskola I I . osztály.

Kezdetben ének tás.

Oh mi gyönyörűen hangzott a dal az ártatlan gyermekek ajkairól! Lehet-e valami természet-szerűbb a leánynevelésnek megfelelőbb mint az ének ? E z osztályban igazán" föltaláltam, megtes-tesítve láttam azon elvet, melyet én a nőnevelés-ről szólva magánkörökben annyiszor vitattam, hogy t. i. a nőnemnél első az érzőtehetség fej-lesztése, s az ismerő tehetség mint az érzelmek hü őre j e l e n t k e z z é k , s az igy vezetett érzelmeket csakis a családi kör hívja tettre. Aztán követke-zett egy növénytani olvasmány tárgyalása.

Hogy h í v j á k az erdőben növő f á k a t ? Miféle állatok v a n n a k az erdőben ? H á t madarak van-nak-e az erdőben? Hogy hívják azon

hiva-Nem s z a b a d a gyermeket u g y t e k i n t e n i . ( L s d j e l e n

számunk i- ö c z i k k é t . ) S z e r k .

**) A t a n a n y a g o t helyesen fölo ztani és ö s s z e f ü g g é s t hozni a t a n i t ó k mód zertani e l j á r á s á b a — f e l a d a t a a t a nitói c o n f e r e n t i á k n a k , melyek léteitAse immár égető p e

-dagógiai szűk é g g é v á l t . S z e r k .

i m a , azután vallásos

okta--6CX 30 K3®-.

' 'nokot, kire az erdő feletti folügyelet van hiz-í Ezután az a , o , u, átváltozás következett s yéb nyelvtani szabályok, melyek minket nem dekelnek.

Milyenek azok a tülevelő fák'? Ki látott már iyet V E fák levelei is lehulnak őszszel ? Hát a szép karáenonyfa miből van ? Van-e a karácson-fának is gyökerei ? Melyiket szereted te jobban az erdei, vagy a kerácsonyfát ?

Ezután még több kérdés tétetett a fa hasznáról ( t ű z , épület, bútor, földmives eszközök stb.) A hasznosnak ellenkezője a káros, ártalmas, a leve-lek s a kéreg használata, szénégetés, a szénhasz-nálata stb. Tegyétek be a könyvet! Mit olvasta-tok,?

É p e n azon t á r g y a k taníttatnak, a fiúis-kola második osztályában; tehát : í r á s , olvasás, nézleti oktatás, nyelvtan, szép és helyesírás, ének, számtan, csakhogy ez utóbbi nem oly mértékben, rendesen csak 30-ig, kedvezőbb körülmények közt tovább is, de minden mütétellel. A gyerme-kek a világosságot k é t abban balról nyerik, de azért elég világos. A tanitó 6 éve tanít, fizetése 500 forint.

S p e y e r , decz. 16-án 1869. prot. leányiskola I I I . osztály.

a ) Számtan. F e l a d a t t a k és megfejtettek a kö-vetkező példák : Nekem van 42 dióm, s azt ka-rácsonykor 7 g y e r m e k közt elosztom, mennyit k a p mindenik? N é g y napszámos egy hétre k a p 28 f r t o t , háuy forint jut egynek-egynek ? öten megvesznek egy sertést 15 forintért, mennyit kell egynak-egynek fizetni ? D e ha e sertés 50 fontot nyom, hány fontot kap mindenik 3 forint-j á é r t ? Nekem 54 diót kell elosztanom 9 gyermek között, menynyi j u t egy részre ? Valamely isko-lába igen sok g y e r m e k jött fel, u g y hogy 27-nek nem jutott hely. H o g y elférjenek az iskolaszék 9 padot csináltat még. Hány g y e r m e k fog egy-egy padban ülni? Mely számokat lehet 7-tel elosztani, hogy csupa egészeket nyerjünk ? Gy. 7 , 14, 28, 3 5 , 4 2 , 4 9 , 56, 63, 70, 77, 84, 91, 98. Mely szá-mokat lehet 4 - g y e l elosztani, hogy csupa egésze-ket nyerjünk ? Gy. 4 , 8 , 12 , 16 , 20, 24, 28, 32, 3 6 , 40, 4 4 , 48 , 5 2 , 56, 60, 64, 68, 72, 80 stb. S igy tovább folyt 9, 5, 2, 6, és 10-zel.

7-edrésze : 48, 28 és 2 9 - n e k ? Melyik több V7 vagy %-ed? 7 : 6 3 , 64, 6 6 , 35 , 38, 21, 25, 56, 60, 14, 19, 42, 42, 70, 80. 4 : 28, 30, 16, 17, 36, 37, 20, 22, 12, 13, 32, 35, 8 , 9 , 24, 27, 40, 4 3 7.

9 : 36, 3 7 , 81, 84, 45, 46, 27, 28, 72, 47, 18, 20, 54, 57! M a d z s a r J., gymn. r. tan.

(Folyt, köv.)

. E g y v e l e g ,

— J e l e n s z á m h o z m e l l é k e l v e v e s z i k t. o l v a s ó i n k , l a p u n k m n l t é v i f o l y a -m á n a k t a r t a l o -m j e g y z é k é t .

— Néhány esztendő alatt a turini t a n i t ó k 700,000 L i r e azaz 280,000 frtnyi k ö z v a g y o n r a

tettek szert. Ezen tekintélyes összeg segélyezi alapot képez. Ujabban a turini tanitók nápolyi-akkal kölcsönös támogatás végett szövetkeztek.

— Keletindiában a kormány minden helység-ben elemi iskolákat szervez. Az erre vonatkozó rendeletet a volt helytartó Lawrence lord adta ki. A helyhatóságok ellenzik ugyan dolgot; de ellenzésök figyelembe sem vétetik.

1 A jeles német olvasókönyvéről ismeretes Wackernagel Vilmos m. évi decz. 22-én halt meg Baselben. Született vala Berlinben az 1806. év ápr. 23-án.

— Megjelent : „Karácsonyi miseének'' szerzé Gerley Mátyás diószeglii kántor-tanitó.

E csinos kiállítású zenedarab, melyet szakértők sikerültnek m o n d a n a k , 70 krnyi utánvétel mel-lett még folyvást 3 hónapig kapható a szerzőnél.

A j á n l j u k kántortanitóink figyelmébe.

— Nyilvános köszönet. A szabolcsmegyei isko-latanácsot megnyitó beszéd kinyomatott a me-gyei tanitóikönyvtár megalapítására : hogy min-den hitfelekezeti tanitónak alkalom szolgáltassék önművelés utján, a tudományok haladását ismer-ni és követismer-ni, s ez uton a tanítói feladatokra tö-kéletesedni

Pfeiffer Ferdinánd pesti könyárus ur, azon be-szédnek, egy h o z z á j u t o t t példányából értesülvén a kitűzött czélról, kellemesen lepett meg azzal, hogy u j évi ajándékul a szabolcsmegyei könyv-tár részére, 44 kötet, vegyesen tan és szépirodal-mi történelszépirodal-mi, természettudományi válogatott műveket — mint Csengerytől és Johnston utáni vegytani képeket, Lamartine, Girondistak történe-te, Gyulay, Kemény, Petőfi több müveit, Pesti Fri-gyes világtörténelmét sat. küldötte.

Kedves kötelességem, e nagylelkű adományt mint a népnevelés emelése érdekében hozott ha-zafiúi áldozatot, hálásan megköszönni.

Dr. B a r u c h Mór a szabolcsmegyei iskolatanács

jegyzője.

— Ajánlkozás. E g y 30 éves egyén, ki a gym-nasialis osztályokat, és a tanítói képezdét kitűnő sikerrel v é g e z t e , ép erős baritón hanggal bir, összhangzatos éneket tanít, zongorából alapos ok-tatást ad, s jelenlenleg is egy tekintélyes egyház-ban mint kántortanító közmegelégedéssel műkö-dik , valamely Magyarország helvét hitvallású egyházban mint kántor és orgonista óhajt alkal-mazást találni.

Megkeresséseket elfogad a „Néptanítók l a p j a "

utján. Kívánatra hiteles másolatú bizonyítványok küldetnek.

Állomást elfogadhat april hó 24-én 1869.

— Londoni lapok nyomán közölhetjük azon népiskolai törvénjavaslatot, mely a legközelebbi parlamenti szakülésben kétségkívül keresztül is fog vitetni. Főmozzanata e javaslatnak t a n k e r ü -letek és kerületi iskolacollegiumok fÖlállitása,mely utóbbi az iskolai kényszer életbeléptetése után minden gyermeket 6-tól 14 évig iskolázása köte-lez. Azon szülők, k i k vonakodandnak gyerme-keiket tanodába küldeni, pénzbirsággal lesznek büntetve. E törvény életbeléptetése által

szárma-

K3®-zoít költségek „iskolai adó" czim alatt lesznek fedezve. A tanitás szigorúan vallásfelekezet nélküli lesz, a kerületi iskolacollegiumnak kötelme azon-ban oda h a t n i , hogy a tanulók az iskolatermen kiviil a rendes tanórák csorbitása mellőztével, sa-ját vallásukban nyerjenek oktatást. A kerületi is-kolacollegiumuak nem szabad azonban egyik vallást sem a másik hátrányára kedvezmények-ben részesíteni- — Hollandiában, hol a vallásfele-zetnélküli tanodák már régen virágoznak, de a tankötelezettség még nem létezett, e pillanatban szintén annak életbeléptetésén működnek.

Pályázatok.

— A székesfehérvári püspöki megyéhez tar-tozó bicskei kerületben, Budától l'/2 órányira fekvő Budakesz községben, a főtanitói állomás, melylyel még eddig a kántori és harangozói szol-gálat is össze van kapcsolva, megürülvén, annak okvetlen betöltése végett, f. é. mártius 8-án , reg-geli 10 órakor, ujabb pályázat fog tartatni.

Miről azok, kik folyamodásukat már beadták, vagy ezentúl még folyamodni óhajtanának, oly megjegyzéssel értesíttetnek : hogy a pályázatot gátló akadályok elhárittattak, s a kellő rend és csend fönntartásáról gondoskodva van.

Ezen hivatallal járó jövedelem : a) Készpénzben 326 frt.

b) Lakás és k e r t ; értékben 50 frt 75 k r . c) Stóla , misékutáni illeték, és harangozásért általányban 145 frt.

d) 900 • öl rét jövedelme 3 frt 50 kr.

e) 8 hold és 50 [_] öl szántóföld 30 frt.

f ) 18V,0 öl kemény hasábfa, melyből a 3 tauo-dai osztály, s a segédtanító szobája is fütendő 188 frt.

g) Borszedésből körülbelöl 50 frt.

h) Ostyasütésért 4 pesti m. buza 20 frt. Össze-sen 813 frt 25 k r .

Ebből a főtanitó köteles egy altanitót is el-tartani.

A pályázni szándékozóktól megkívántatik : a feddhetlen erkölcsi magaviseleten, s a magyar és német nyelv tanításán kívül, az orgonálásban és énekléebeni j á r t a s s á g , s a képezdei bizonyít-vány.

Fönnérintett határnapig az illetők alólirottnál bérmentes levéllel jelentkezzenek, s a szükséges okmányokat mutassák b e ; a kitűzött napon és órában pedig Budakeszen, a plébánia hivatalban jelenjenek meg.

Zsámbékon, j a n . 8-án 1870.

Dr. P a d o s János, bicskei kerül, tanfelügyelő.

— A márokpapi kántor-tanítói állomásra f. é.

február 10-éig kiterjesztett határidővel pályázat hirdettetik.

Ezen állomáshoz kötött évi jövedelem követ-Ke zőkböl á l l :

Van a kántortanítónak, ki a vasárnapi iskolát is köteles ellátni, szabad lakáson kiviil, mely jó karban v a n , és melyhez külön kamra, istáló és luczernás házikert t a r t o z i k , a márokpapi határ-ban 17 hold 32 Q öl tagositott szántóföld birtoka

1600 Q ölével számítva, a papi-i határban első osztályú 4 hold kaszálója.

Továbbá van párbérben 20 köböl rozsa, és 6 öl tűzifája. Készpénzben 33 frt 60 kr. Ezen kiviil minden iskola köteles gyermektől fizettetik 40 kr. tandíj, összesen mintegy 20 frt stolabeli járu-lékai a nagytemitéseknél 50 krban, gyászmisék-nél 75 k r b a n vannak megszabva.

A pályázók kellőleg felszerelt folyamodványai február 10-éig a beregi főespereshez főt. Ruzsák Lajos úrhoz lesznek beküldendők Munkácsra.

Kelt Szatmárit, j a n u á r 4-éu 1870.

» K e s z 1 e r Ferencz, p. titkár.

— A h.-hadházi— tanítósággal egybekötött — kántorságx-a ezennel pályázat hirdettetik.

A kántori teendők mellett a 2-ik elemi leány-iskolát vezeteudi az elválasztott.

Lvi fizetése: alkalmas lahely, pinezével és gaz-dasági épületekkel, készpénz 100 frt, rozs 50 kö-böl, föld 2 köblös őszi, 2 köblös tavaszi m a g alá, mit maga munkáltat, 2 öl tűzifa. Temetéseknél : Px-édikácziós halottól 1 f r t , énekszóról 50 kr. A tanterem fűtéséhez fát az egyház ád.

Pályázók fölszerelt folyamodványaikat f. évi márczius 1-sőig alolirotthoz küldjék.

A választás és személyes megjelenés ideje f. é.

márczius 1-ső vasárnapja, hivatalba beállás f. évi május 1-sője.

H.-Hadház, jan. 2-án 1870.

B a r t h a Mihály, h.-hadházi ref. lelkipásztor.

— Krasznamegye K é m e r községében a közsé-ginek nyilvánított fiúiskola tanítói állomására pá-lyázat nyittatik.

A választandó tanító fizetése leend 400 f r t o. é.

és szállás; kötelessége: a fiúiskolában a népne-velési X X X V I i r . törvény által kiszabott tantár-gyak tanitása.

Kilátásba van helyezve, miszerint a község, még ez év folytán segédet állit a fiiutanitó mellé.

A tannyelv magyar.

A pályázni kívánók f e l k é r e t n e k , a szükséges bizonyitványokkal együtt, kérelmöket alulirthoz küldeni.

A pályázás határideje folyó évi márc-z. 31-én.

Kémer, j a n u á r 3-án 1869.

Ut. pósta Széplak.

K i s Albert,

kémeri ref. p a p és az iskolasz. ein.

— Krasznamegye Kémer községében a

közsé32 j e -g é n e k nyilvánított leányiskola tanitói állomására p á l y á z a t nyittatik.

A választandó t a n i t ó fizetése leend 300 frt o. é.

és szállás; kötelessége : a népnevelési X X X V I I I . t ö r v é n y által kiszabott t a n t á r g y a k tanitása.

A tannyelv m a g y a r .

A pályázni k i v á n ó k f e l k é r e t n e k , kérelmöket

— a szükséges b i z o n y í t v á n y o k k a l e g y ü t t — alol-irotthoz küldeni.

A pályázás h a t á r i d e j e f. é. m á r c z . 31-én.

K é m e r , j a n u á r 3 - á n 1870.

Ut. pósta S z é p l a k .

K i s A l b e r t ,

k é m e i r ref. pap és az iskolasz. ein.

— Egerhez félórányira fekvő Kistálya község-ségben megürült r o m . k. kántortanitói állomásra pályázat nyittatik.

Jövedelem : féltelek föld s r é t e g y tagban, j ó minőségű, és ny.:lez hold legelő i l l e t é k ; 28 forint szántás s depr.tatum váltság, 1% öl t ű z i f a , 1 y, kocsi széna, 980 lélek utáni p á r b é r és stóla.

Határidő f. hó 29-e.

Kistálya, j a n . 6-án 1870.

M u r á n János, iskolaszéki elnök.

Pályázatok segédtanítói állomásokra.

— Pestmegyében kebelezett a fővárostól 2 óra távolságra eső tót és magyar a j k ú kerepesi r o m . k a t h . hitfelekezeti iskolába egy, képezdétvégzett érintett nyelvekben jártas segédtanító kerestetik.

E v i fizetése 100 frt, a kántortanítónál teljes élelmezés — de mosás és á g y n e m ű nem adatik.

A folyamodványok—illetőleg m e g k e r e s v é n y e k

— a kerepesi k a t h . iskolaszék elnökéhez nagyon tisztelendő Paulovics Mihály helybeli plébános

úr-hoz czimezve, intézendők.

Kerepes, decz. 30-án 1869.

Posta helyben.

T u r á n y i Pál, 2 — 3 kántortanító és közs. j e g y z ő .

— Alulírott, oly r. k. segédet k e r e s , ki a tani-tói és kántori teendőkben j á r t a s .

Fizetése : külön szoba, á g y n e m ű , mosás és élel-mezésen kivül, képességéhez mérve, h a v o n k i n t 7 frttól 10 frtig.

Minden m e g k e r e s ő levélre azonnal válasz a d a -tik. A tannyelv magyar.

Kuczura, j a n u á r b a n 1870.

(Bácsm., K u l a mellett.)

S z i k o r a P é t e r , kántortanító.

— Vasmegyében kebelezett Tissina ( t ó t s á g ) község r. k . hitfelekezeti iskolába egy k é p e z d é t -végzett segédtanító k e r e s t e t i k , k i m a g y a r

nyel-ven kivül kevéssé nyel-vend vagy horváth nyelvet is b i r n a ; elfogadható azonban tiszta magyar is.

E v i fizetés 65 f r t o. é. s illő ellátás, t. i. lakás, élelmezés és m o s á s , de az ágyneműről az illető-n e k kell goillető-ndoskodillető-nia.

M e g k í v á n t a t i k , hogy a vállalkozó legalább a litániát és a k i s misét végezni (orgonálni) t u d j a .

Az állomás azonnal elfoglalható.

Tissinan, j a n . 3-án 1870.

S 1 e b i c h F e r e n c z , kántortanító.

— Alulirt mellé e g y — t a n i t ó p á l y á r a készülő — m a g y a r a j k u fiatal egyéniség k e r e s t e t i k ; k i n e k

egész ellátása és szállása, külön szobával, lesz.

Ágyneműről azonban az illető tanitógyakornok-n a k keiletanitógyakornok-nd gotanitógyakornok-ndoskodtanitógyakornok-nia. A vállalkozó i d ő tanitógyakornok-n k é tanitógyakornok-n t az orgonálásból is nyerend o k t a t á s t ; fizetése te-kintetében p e d i g alulirttal levél által é r t e k e z h e t .

Dobronakon (u. p. Alsó-Lendva. Zalam.) 1869.

decz. 20-án.

F a t é r J ó z s a , kántor-tanító.

— P e s t m e g y e Csik-Tarcsa községében az á g . hitv. evang. elemi iskolába segédtanító kereste-tik , mely állomás 60 frt évi fizetés, s á g y n e m ű n kivül élelmezés, és teljes ellátással van össze-kötve.

Ezen állomást elnyerni k i v á n ó k itt helyben, a csik-tarcsai iskolaszéknél (u. p . Kerepes) v a g y a czinkotai iskolajárás körlelkésze tiszt. Z v a r i n y i Lajos, csomádi lelkész u r n á i (u. p. D u n a k e s z ) bizonyítvánnyal ellátva személyesen v a g y levél által febr. hó 10-ig j e l e n t k e z z e n e k .

A tannyelv tót és m a g y a r , az orgonálásban jártas előnnyel bír.

A hely azonnal elfoglalható.

Csik-Tarcsán, jan. 10-én 1870.

T a k á c s Pál, tanító.