• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK

In document Religio, 1892. 2. félév (Pldal 34-37)

f V E R B J Á K . P Á L ,

rozsnyói kanonok

A rozsnyói székeskáptalan szomorodott szívvel jelenti ugy a maga, mint a megboldogult édesanyja és testvére V e r b j á r Péter jolsvai alesperes-plebános nevében szeretett t a g j á n a k Verbjár P á l sz. Benedekről nevezett sámsoni czimz. prépost, székesegyházi őrkanonok, rozsnyói plébá-nos, az irgalmas nővérek leánynevelő intézete s a Kósa-Schopper kór- és árvaház igazgatójának, a zsinati vizsgáló és középiskolai hittanárokat képesítő bizottság tagjának, sz. Yincze-egyleti elnöknek, megyei bizottsági tagnak, f. hó 8-án reggel 3 órakor a haldoklók szentségeinek példásan töredelmes felvétele után élte 52-dik, áldozársága 28-dik évében bekövetkezett halálát. A jobblétre szende-rült tetemei f. hó 10-én délután 4 órakor a plébánia épületben történt beszentelés után a székesegyház sírbolt-jában a föltámadás boldog reményében helyeztettek síri

nyugalomra. A székeskáptalan szeretett tagtársát, a rozs-nyói plébánia mindenkitől szeretett s mindhalálig

köte-lességtudó, papi erényekben gazdag lelkipásztorát, a sze-gények barátjokat, a tudományok igazi kedvelőjüket siratják a megboldogultban. 0 . v. f. n.

Budapest,

jul. 9. A budapesti kir. magyar tudo-mány-egyetem katholikus jellegéről — a főrendiházban a vallás- és közoktatásügyi minisztérium költségvetési tör-vényjavaslatának részletes tárgyalásakor f. hó 5-én, a következő nagy érdekű felszólalások történtek :

Csúszka

György érsek : Nagyméltóságú elnök ur ! Méltóságos főrendek ! — A Pázmány Péter bibornok, eszter-gomi érsek által 1635-ik évben Nagyszombatban alapított, később Lósy Imre és Lippay György esztergomi érsekek által u j a b b alapítványokkal ellátott és végre Mária Te-rézia királynő által a földvári és pécsváradi apátság javaival gazdagított, 1777-ik évben Nagyszombatból Bu-dára áttett, onnan pedig II. József király által 1784-ik évben Pestre áthelyezett magyar királyi tudománvegye-tem, tekintettel az imént felsorolt alapítványokra, k a t h . eredetű lévén, a mennyiben annak a fennevezett érsekek alapitványaiból és ingatlan vagyonából származó évi jö-vedelmei az imént felolvasott tétel tanúsága szerint újból

az állami költségvetés rendes bevételei közé és pedig ez évben 370,983 frtcál felvétettek : erre nézve saját és püs-pöktársaim nevében, ugy a mint ez a mult években is a költségvetési tárgyalások alkalmával mindenkor megtör-tént, felszólalni és kijelenteni kötelességem, hogy midőn a jelen költségvetési törvényjavaslatot részleteiben is el-fogadjuk és megszavazzuk, ezt csak is azon fentartás mellett teszszük, hogy ezen szavazatunkból, valamint a fentemiitett tételben foglalt tisztán katholikus eredetű jövedelmeknek az állami költségvetésbe való felvételéből magának az egyetemi alapnak katholikus jogi természe-tére nézve semminemű hátrányos jogi következtetés le ne vonassék és hogy ezen jelszólalásunknak nyoma és e m -léke a jelen tárgyalás során megőriztessék.

Kérem a méltóságos főrendeket, hogy ebbeli k i j e -lentésünket ez alkalommal is tudomásul venni méltóztas-sanak.

Csáky Albin gróf vallás- és közoktatásügyi minisz-ter : Nagyméltóságú elnök ur ! Méltóságos főrendek ! Mikor ezelőtt egy pár évvel legelőször volt szerencsém a nagyméltóságú házban a vallás- és közoktatásügyi tárcza költségvetését képviselni, kötelességemnek tartottam a hasonlóképen felvetett kérdésre részletesen válaszolni.

Elmondottam akkor a történelmi tényeket és eseménye-ket, a melyek folytán az egyetem, a mely eredetileg katholikus jellegű főiskola volt, állami jellegű főiskola lett. Azt gondolom, méltóságos főrendek, hogy nem szük-séges ezeket ismételnem és elégszük-séges azt mondanom, a mit a mult alkalmakkor, a legközelebb mult években el-mondottam, hogy tudnillik az egyetem ez idő szerint állami jelleggel biró főiskola, hogy azonban ez semmiben sem foglalja magában azt, mintha el akarnók tagadni az egyetem eredetét, keletkezését, vagy mintha ezzel prejudikálni akarnánk ezen eredet esetleges következ-ményeinek. Méltóztassék a válaszomat tudomásul venni.

(Helyeslés.)

Zichy Nándor gr. : Csatlakozik Császka érsek

nyilat-31 RELIGIO.

kozatához. F á j a mi szivünknek —• úgymond — fáj az nekünk katholikusoknak, midőn azt látjuk, hogy a kath.

é r d e k e k és a katholikus vagyon sok esetben miként kezeltetnek. Hiszen van példa rá, hogy azért, hogy va-lami plébánost vagy papot hajlithatóbbá tegyenek, annak törvényes jövedelmét, annak k o n g r u á j á t lefoglalják, ami éppen olyan, mint hogyha valami jegyzőnek a magán vagyonát foglalnák le azért, hogy a közadót be nem h a j t o t t a . Hiszen ez dotácziója a papnak, ebből kell megélnie. Ezt nem a miniszter úrtól, hanem patrónusá-tól kapta.

É n ezen eljárást felettébb sérelmesnek tartom és nem a magam védelmére hozom ezt fel, nem önérdekből, mert hála Istennek vagyok abban a helyzetben, hogy ezen plébánosnak e részben eredő csorbáját magam is kiköszörülhetem, (Éljenzés jobbfelől.) hanem azért, mert ez nem egy magában álló eset, ez a miniszteri önkény-nek túlkapása a kath. egyház érdekei és az annak szolgái iránt tartozó tisztelet mellőzésével. (Éljenzés egyfelől.

Mozgás másfelől.)

Csàky Albin gr. vallás- és közoktatásügyi miniszter:

Nagyméltóságú elnök ur ! Méltóságos főrendek ! (Halljuk ! Halljuk !) Méltóztassanak megengedni, hogy az imént hallottakra csak egész rövid megjegyzést tegyek. (Hall-j u k ! Hall(Hall-juk !) Nem fogok vitatkozni gróf Zichy ő ex-czellencziájával a felett, hogy a volt katholikus egyetem-nek jövedelmei miképen j u t o t t a k a költségvetésbe, miképen n e m ? E n a magam részéről csakis konstatáltam a fényt.

A múlt" alkalommal felemlítettem, hogy miképpen történt az. hogy a katholikus főiskolából állami egyetem l e t t ; most pedig ú j r a hangsúlyozom, hogy a katholikus főis-kola állami egyetemmé történt átalakítása nem változtatja meg a főiskolának eredetét, habár megváltozott időköz-ben annak a jellege és hogy az által, hogy ezen alapnak jövedelmei ide a költségvetésbe bevétettek, semmiképpen sem prejudikálnak az egyetem tulajdonképpeni eredeté-nek. Ami a gróf Zichy által felhozott másik körülményt illeti, sajnálom, hogy gróf Zichy nem interpelláczió, vagy panasz formában j á r u l t a törvényhozáshoz, hogy arra azután a maga részéről megfelelhetett volna. (Éljenzés balfelől.)

Gróf Zicliy Nándor kijelenti, hogy egyszerűen fel-vetette a kérdést, vaijon van-e ez eljárásnak jogi alapja ?

IRODALOM.

*** Szent László király fejereklyéjének törté-n e t e . Szetörté-nt László király szetörté-ntté-avatásátörté-nak hétszázéves jubileumára a győri Szent-László-Társulat megbízásából összeállította dr Balics Lajos. Győr, 1892. 8-r. 34 1.

A Győr nagy kincséről szóló becses füzet tartalma ez : Szent László fejereklyéje Nagyváradon. Szent László fejereklyéje Győrött. A fejereklye és mellszobor-ereklye-tartója. Mellékletek. Elül a mellszobor-ereklyetartó képe.

E füzet megjelenése nélkül szent László király jubiláris emlékünnepe hiányos lett volna. Hálás elismerés illeti meg érte a győri Szent-László-Társulatot.

-f- Liliomok. Költeményfüzér. Irta Mátké Miklós.

Ungvárit, 1892. 16-r. 190 1.

Szerzőnek, ki a kath. irányú irodalomban már több év óta szerepel, keblében van költői hangulat, nyelvében van zengzetesség. Költeményeinek e figyelemre méltó füzérét püspökének, mélt. és ft. dr Firczák Gy. munkácsi püspök urnák ajánlotta. Jótékony czélt is tűzött ki magának a kiadással. Mindenesetre tehát megérdemli a pártolást. A díszes mű ára diszkötésben 2 frt, fűzve 1 frt. Megren-delhető a szerzőnél Szabolcs-Pazsonyban, a hol ideigle-nesen tartózkodik.

— A Lackenbacher-féle alapítványból 15—20 bibliai versnek héberből arabra készítendő legjobb fordításáért 945 o. ért. forint tűzetik ki jutalmul. A feltételek kö-vetkezők : 1. Mózes öt könyvének mindenikéből (a leszár-mazási lajstromok kivételével) sors által 3—4 versből álló hely szemelendő ki, mely héberből arabra fordítandó.

Arab szótár használandó ugyan, azonban két egyenlően jó fordítás között, a szótár nélkül készülté az előny. Leg-jobb fordításul az tekintendő, mely a londoni Polyglotte-hoz legközelebb áll. 2. A versenyben azon belföldiek vehetnek részt, kik a hittudományi tanfolyamot a bécsi, prágai vagy budapesti egyetemen a jtjlen vagy a leg-közelebb lefolyt tanévben, vagy pedig 2, legfeljebb 6 évvel előbb végezték és a katholikus presbiteratust fel-vették. Egyenlően jó fordításoknál az elsőség azé, ki a hittudományi tanfolyamot legközelebb fejezte be. 3. A verseny a bécsi, a prágai és budapesti egyetemen tar-tandó, s a dolgozat 12 óra alatt elkészítendő. Rövidebb időköz viszonlagos előnyül szolgál. Ezen díjért a verseny Bécsben f. évi november hó 25 ére, Budapesten és Prágában pedig f. évi november hó 30-ára tűzetik ki.

A pályázók kötelesek képességöket az illető egyetem hit-tudománykari dékánjánál legalább egy nappal előbb okmá-nyilag igazolni.

— Felhívás előfizetésre. Esztergom kies és festői vidéke dicsőségben és gyászban egyaránt gazdag törté-nelmi múltnak színhelye. Ösi várának maiglan fennálló romjai — mint nagy és emlékezetes múltjának megannyi bizonyságai — kegyelettel emlékeztetik a mai nemzedé-ket az ősök viselt dolgaira, ama majd fényes, majd ziva-taros századokra, melyek a magyar Sión felett elvihar-zottak. Közel másfél százada, hogy az enyészet pusztító lehe nehezedik Esztergom várának egykoron annyi vész-szel és viharral büszkén daczoló ormaira. Tisztelettel alulirt e zivataros mult záró kövét képező események köréből lebbenti fel egy kissé a feledés fátyolát, midőn a rendelkezésére álló adatokhoz képest — leirja 1. Eszter-gom-megye és város közállapotát a török járom alól való felszabadulását követő első három évtizedben, vagyis 1684—1714-ig (I. Esztergom-megye újjászületése és szer-vezkedése. II. Esztergom kir. város u j betelepülése és szervezkedése. III. A szolgalmi (jobbágy) néposztály helyzete. IV. Közgazdasági állapotok. V. Közművelődési és társadalmi viszonyok.) 2. Elbeszélik Esztergom utolsó hadtörténeti szereplését a I I . Rákóczy Ferencztől elneve-zett fölkelés idejében 1708—17 11-ig. (I. A felkelés okai és első fejleményei megyénk területén. II. Esztergom utolsó ostroma s a felkelés ügyének hanyatlása. III. A felkelésben részes megyei és városi lakosság (utóbbi név-szerint) ; e lakosság nehéz helyzete és károsodása. IV.

A szathmári béke és következményei. E két fejezetet két képmelléklet egésziti ki, melyek elseje : Esztergom utolsó ostroma a törökök részéről és a táthi csata (1685); a másik pedig Esztergom 1706. évi utolsó kettős ostromát tünteti fel. A munka végén függelékül Esztergom-megye (1700-ból) és város (1712-ből) lakosságát közöljük név-szerint ; továbbá néhány leltárat s több czéhszabályt. A körülbelül 20 ivnyi munka (nyolczadrét) szeptember hóban fog megjelenni. Előfizetési ára 2 f r t ; az

előfizeté-sek beküldését f. é. julius hó 15 éig kérjük. Azon tisztelt irodalompártolók, kik e munkára előfizetnek, a mult év-ben megjelent „Néhány lap Esztergom város és megye múltjából" (3. szép képmelléklettel) czimü munkát ked-vezményi áron vagyis 2 frt helyett 1 frt 50 k r é r t szerez-hetik meg. A két munka mintegy kiegészíti -egymást.

A mindkét munkára előfizetőknek bérmentve tel-jesítjük a megrendelést. Gyűjtőknek 10 példány után egy

tiszteletpéldánynyal szolgálunk. Az előfizetések közvetle-nül a szerző czimére küldendők be. Az Esztergom múltja iránt érdeklődők szives figyelmébe ajánlja a munkát Esztergom, 1892. jun. 1-én. Villányi Szaniszló főgymná-ziumi igazgató.

V E G Y E S E K .

Mindenld nagy jelentőséget fog tulajdonitani annak, hogy gróf Csáky Albin vallás- és közoktatásügyi miniszter, mielőtt nyaralni ment volna, meglátogatta mult vasárnap Balaton Füreden Vaszary Kolos herczegprimást.

A közeledés legyen igazi és teljes közeledés ! Az egyház a minimumnál kevesebbel be nem érheti.

— Dr Samassa József egri érsek ur ő exja a mult vasárnap, f. jnl. hó 10-én, székvárosába haza érkezett.

— A szent Collegiumot nagy veszteség érte. Bat-taglini Ferencz bibornok, bolognai érsek, folyó hó 8-án elhunyt. Szül. 1823. márcz. 13-án. N a g y thomista, filozóf és theologus hírében állt. A magyar kath. tanférfiak római zarándokai emlékezhetnek nemes alakjára, mert a tiszteletükre rendezett tudós társaságok diszülésén

Battag-lini bibornok is megjelent. Püspök volt 1879, érsek 1882, bibornok 1885 óta. Ny. b. !

— Szent László szobra. A Nagyváradon felállítandó Szent László-szobor ügyében serényen folynak az elő-készületek. A szobor felállítását a ft. nagyváradi káptalan vette a kezébe. Körülbelül 12 — 13 ezer forintba fog a szobor kerülni, a költség felét Schlauch Lőrincz nagy-váradi püspök ő nmga viseli. A szobor mintázásával Tóth István fővárosi akadémiai szobrászt bízták meg. A talap-zatot Rimanóczy Kálmán fogja készíteni. A szerződést a legközelebbi napokban f o g j á k kötni.

— Devics József veszprémi apát-kanonok ur 20,000 forintot adományozott a veszprém-egyházmegyei papság nyugdijalapjára, a szent-Domonkos-alapra. Igy készül a nagylelkű férfiú, kihez a Religiót is a tisztelet és hála kötelékei fűzik — aranymiséjére, a melynek napja f. évi október 28-ára esik.

— Templomszentelés. Leányfalu a legközelebbi na-pokban fényes ünnepségeknek néz elibe. Az ottani nya-ralók hitbuzgalma két év lefolyása alatt egy oly katho-likus templomot létesített, mely e vidéken ritkitja p á r j á t . A nyaraló hely legszebb pontján diófák és hársfák által szegélyezett parkban építették fel a leányfalusiak román stylü kath. templomukat. A templom egészen kész, belül is stylszerüen van kifestve. Az épitő bizottság elnöke

Siitteő Rudolf kúriai biró és Hummer Nándor jegyző e napokban kérték fel a székesfehérvári püspök dr Steiner Fülöp ő méltóságát, mint a kinek egyházmegyéjéhez tar-tozik Leányfalu, — hogy a templomot magas személyé-ben felszentelni kegyeskedjék. A megyés püspök levele már m e g é r k e z e t t ; a főpásztor elismeréssel s köszönettel adózik a templom létesítőinek hitbuzgalmukért, a felszen-telés napjául julius hó 31-én tűzte ki, s hivatalosan érte-sítette a bizottságot, hogy e szép templomot személyesen fogja felszentelni. A bizottság mindent "megtesz, hogy főpásztorának lekötelező figyelmét meghálálja s a temp-lom felszentelésének n a p j á t ünneppé tegye.

— A „Prot. egyh. és isk. Lap.u abból az esetből indulva ki, hogy egy ref. lelkész egy kath. menyasszonyt a kath. esküminta szerint eskettetett meg, korholólag azt mondja, hogy katholikus ember tehet esküt protes-táns formula szerint, de protesprotes-táns lelkész nem eskettet-het meg katholikus embert katholikus eskü-mintát kö-vetve. Ad primum : distingvo ; ad secundum : azt intézzék el a protestáns atyafiak maguk az ő legfőbb hitelvökkel, a mely szerint kiki hihet, tehát tehet is, a mint neki tetszik, ugy a hogy tudják, ha t u d j á k a logika megsér-tése nélkül.

0 T Előfizetésre való felhívás.

Az események s a valláspolitikai viszonyok fejleményei hazánkban mindinkább a „Religio* p r o g r a m m j á nak igazolása körül tömörülnek. E szerint minden t ö r e k -vésünk, még harczaink és küzdelmeink czéljának is — a békének kell lenni. A harcz csak eszköz, a béke a czél.

Innen van, hogy a „Religio" a harczok leghevesebb tusáiban is mindenek előtt a béke érdekeit védi. a győ-zelem legbiztosabb garancziájának, a higgadtság, meg-gondolás és nyugalomnak ápolásával foglalkozik, hogy a mit a heveskedés és szenvedély elront, azt az okosság jóvá tegye. Innen van az is, hogy mintegy vezérkari közlöny levén a magyar kath. sajtó körében, emelkedet-tebb álláspontról a csaták és ütközetek technikai és taktikai intézését végzi, de a puskatussal való agybafőbe verekedés sajnálatos, de elkerülhetetlen tusáiba, a vezér-karral együtt le nem ereszkedik ; mert hiszen az a had-járatnak hosszú időkre való elvesztését, a katholika egy-háznak Magyarországon mohácsi veszedelmét jelentené, ha a püspöki kar a csatatéren a szuronyharczba beleke-veredik.

Más lapok p r o g r a m m j a nem egyéb, mint igéret, re-mény s több-kevesebb sikerült zsákmány ; a Religio p r o g r a m m j a — félszázados nyugodt történet. Ennek folytatásához hivjuk meg t. olvasóközönségünket, első sorban Magyarország katholikus papságát, kérve az

elő-fizetés megujitását, illetve megpróbálását.

Eddigi előfizetőink elismerésöket a lap iránt helye-sebben nem tanúsíthatják, mint, ha azt ismerőseik köré-ben ismertetik és terjesztik.

Az előfizetés föltételei a lap czime mellett olvashatók.

Budapesten, jun. 25. 1892. A szerkesztőség.

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m. t u d . egyetemi ny. r. t a n á r . Budapest, 1892. R u d n y á n s z k y A. k ö n y v n y o m d á j á b ó l . (Papnövelde-utcza á. sz.)

Megjelenik e lap heten-ként kétszer : szerdán és szombaton.

Előfizetési dij : félévre helyben s

posta-küldéssel 5 frt.

Szerkexztö lakása : Buda-pest, VI., Bajza-utcza 14., hova a lap szellemi részét illető minden

kül-deménv czimzendö.

RELIGIO.

KATH. EGYHÁZI S IRODALMI F0LY0IRAT.

OTYENEGYEDIK EYFOLYAM.

E l ő f i z e t h e t n i

minden : kir. postahivatalnál; | Budapesten a szerkesz- E tőnél, és Rudnyánszky : A. könyvnyomdájában, : IV., Papnövelde-utcza : 8. sz. alatt, hova a ne- | taláni reclamatiók is, | bérmentes nyitott levél- :

ben, intézendök. i

B u d a p e s t e n , j u l i u s 16, 5. II. F é l é v . 1892.

TARTALOM. Vezéreszmék és Tanulmányok : K a t h o l i k u s őrtüzek. — A világi k a t h . főrendiek beszédei az u. n. elkeresztelési vitában. — A k i r á l y i főkegyúri jogról. — Egyházi Tudósítás: R ó m a : A „ R e r u m n o v a r u m " . — K a t h . Egyesületi Élet : Megnyitó beszéd az erd. róm.

k a t h . irod. t á r s u l a t gyűlésén. — Irodalom : Noviczius Gaudenczius. — Iskolai értesítők. — Hivatalos. — Vegyesek.

K a t h o l i k u s ő r t ü z e k .

I.

Midőn a keresztény időszámítás ötödik

In document Religio, 1892. 2. félév (Pldal 34-37)