• Nem Talált Eredményt

A „RELIGIO- TÁRCZÁJA

In document Religio, 1892. 2. félév (Pldal 138-141)

A debreczeoi protestáns tud. egyetem alapítása alkalmából.

(Vége.)

Pénzügyi szempontból is számottevő ez előnyökhöz csatlakozik még nem egy fontos mozzanat, melyek bár futólagos fölemlitésével mindenesetre tartozunk az ügy-nek, melyért, állásunkból folvó hazafiúi kötelességnek hódolva, sorompóba léptünk.

Fönebb volt már szerencsénk érinteni, miszerént városunk nem utolsó előnye — annak kedvező fekvése.

S valójában, csak egy tekintet a térképre, s ha elismer-tük. hogy Felső-Magyarország tudománykereső ifjúsága egyetemet, a magyar államiság és cultura viszont hazánk e részében ily őrszemet nem nélkülözhet — ami, véle-ményünk szerént, tulajdonkép bizonyításra sem szorul — ugy el kell ismernünk, hogy Kassa, mint a magyar Föl-vidék vasnt- és államut-hálózatának központja, egyszers-mind a legalkalmasabb — egyetemi székhely.

Ugyanez igazságot látjuk kifejezve azon körülmény-ben, hogy Kassa különböző egyházi és világi, polgári és katonai hatóságok és közegek központja. — Azonkívül, hogy r. k. püspökség és káptalan, meg Abauj-Tornavár-megye székhelye, itt összpontositvák a kerületi álladalmi főbb hatóságok, mint a hadparancsnokság, honvéd- és c-endőrparancsnokság ; pénzügyigazgatóság, kataszteri, posta- és tankerületi fő-igazgatóság ; van ügyvédi és köz-jegyzői kamarája, s törvényszéke jár el a kerület sajtó-és jövedéki ügyeiben ; másfelől kereskedelmi sajtó-és iparka-marája a Fölvidék idevágó érdekeinek elémozditó közege, s bankfiókja a kereskedelmi hitel és forgalom nevezetes tényezője, — alig kellvén különösen kiemelnünk, misze-rént Kassa az ország egyik legértelmesebb és jelentékeny iparos és kereskedő városa — jólehet anélkül, hogy iz-galmas lármával zavarólag hatna a tanuló ifjúság elmé-jére, munkakedvére, '"agy a tantermek kívánatos csöndjére.

És csakugyan — kezdve azon időn, melyben feje-delmi bőkezűség s művészeti meg ipari fejlettség a kassai íemek dómban örökítette meg emlékét; vagy attól

kezdve, hogy körünkben ringott a magyar irodalom és színészet bölcsője : Kassa a tudományoknak és művésze-teknek mindenha kedves fészke volt; s amint ma is ugyanazon tényezők gondjának és szorgalmának tárgya a székesegyház : Kassa jelene — nem hivalkodunk, de nem is szerénykedünk — egyébként sem lett hűtlen múlt-jához.

Mondók, hogy Kassa, ha kellett tudott áldozni. E közszellem tette lehetővé, hogy végre annyi cultur-intéz-ményt ápol falai között, miként — Budapest kivételével — bátran versenyezhet hazánk bármely városával. — Kassa három gyermekóvodája, községi elemi fiu- és leányisko-lája. 6 osztályú polg. fiu- és 4 oszt. leányiskolája (egyéb tanügyi kiadásokat nem számítva. 1881-ben összesen 36,774 f r t 60 kr költséggel), 4 oszt. zeneiskolája leányok, s iparrajztanodája fiuk számára, tornaiskolája, felekezeti elemi tanintézetei s felsőbb leányiskolája, magán-taninté-zetei szintén leányok számára, r. k. férfi- és nő-tanitó-képző-intézete, kötszövészeti s gépészeti tanodája, állami fő- és katonai reáliskolája, gazdasági tanintézete, főgym-nasiuma (1881—2. tanév végén 548 tanulóval, kik 2Í>

vármegyét képviseltek), r. k. papnevelőintézete és j o g

-1 akadémiája — ugy hiszszük, mindé cultur-tényezők szónál hangosabban bizonyítanak mellettünk. Pedig ezzel még nem emlékeztünk sem az állandó magyar színházról, a felső-magyarországi muzeumról, a város casinóiról, 4 könyvnyomdájáról, 7 lapjáról stb.

Összegezve a fönn mondottakat, s nem feledve, hogy Felső-Magyarország s ebben Kassa ritka természeti, tör-ténelmi és mü-kincseket kinál a tudományok b ú v á r á n a k ;

— s nem feledve Kassa lehető legegészségesebb s leg-kellemesebb éghajlati viszonyait és vidékét, jó ivóvizét, sétányait, közvetlen közelben levő üdülési helyeit, csinját és tisztaságát- — összegezve mindezeket, azon végered-ményre jutunk, hogy Kassa valósággal az a jelentős köz-pont, melyben a Fölvidék álladalmi és társadalmi élete visszatükrözik, szellemi és anyagi munkájának szálai egybefolynak, ahol a vidék szive d o b o g ; hogy Kassa az a csöndes központ, melyet örömmel keres föl a munka embere ép ugy, mint aki agg napjaira pihenőre vágyikr

s hogy Kassa az a vidéki központ, melynél alkalmasabbat országos érdekek a harmadik egyetem székhelyeül ki nem jelölhetnének !

Igen. országos érdekek ! E körül fordul meg az egész kérdés; és országos érdek adta kezünkbe a tollat, hogy belevegyüljünk azon nemes versengésbe, melyet egyes vi-déki főhelyek a harmadik egyetem ügyében kifejtenek, — hivén, hogy kötelességet teljesítünk, s remélvén, hogy ez által a közügy csak nyerni fog.

Országos érdekek oltárán áldoztunk — nem szólva a régi egyetem idejéről, nem az T)0-es évekről — akkor is, midőn

1. városunk 140,000 frtos alapítványával jött létre a kassai állami főreáltanoda ;

2. midőn a gazdasági tanintézet föllállitásakor, ennek czéljaira, 100,000 frtnál nagyobb költséget fedezett váro-sunk, a szükséges erdő-területet pedig használatul ingyen engedte á t ;

RELIGIO. 135 3. midőn ingyen fedezte a sátor-tábor egész

fa-szük-ségletét. vagy 50.000 frt értékben, vagy mikor

4. a törvényszéki palota építéséhez ugyancsak ingyen adott fát 10,000 forint értékben ; — s közérdek lelkesí-tette városunkat, midőn legutóbb tárgyalásokba bocsát-kozott a kassai egész helyőrség laktanyai elszállásolása

ügyében.

Nem üres szóvirág volt tehát, ha többszörösen hivatkoztunk országos érdekekre, vagy Kassa hazafias polgárainak áldozatkészségére. Ezt igazolandó soroltunk elé az imént, s már előbb is, — tényeket, melyek nyomán^

ugy véljük, ha Kassa az egyetem kérdésében távolról sem mutatna föl oly előnyöket, mint, aminőket bizonyí-tanunk sikerült, mondjuk, még ez esetben is csak érthető volna, ha városunk országos érdekek körül tanúsított páratlan áldozatkészségének tán jutalmául — amije volt, azt visszakérve — alkotásait egyetemmel óhajtaná ko-ronázni !

Azonban a harmadik egyetem is országos érdek, s mig a teljesített hazafiúi kötelesség magában hordja j u -talmát, — a miniszter ur ő nmltga szavai szerént a vá-rosokat nem az egyetemek teszik virágzóvá, de az ipar és kereskedelem. Városunk ehhez képest az egyetemtől nagyobb lendületet nem várhat, mindamellett, s éppen azért, mert nem önérdek vezérel, hiven multunkhoz és elfoglalt álláspontunkhoz, ezennel van szerencsénk ki-jelenteni. hogy ha a törvényhozás és kormány bölcsesége Kassát jelöli ki a harmadik egyetem székhelyeül, ez egyetem költségeinek fedezéséhez Kassa város készségesen hozzájárul, amint következik :

1. Átengedi az egyetemi építkezésekhez szükséges telkeket, a város legalkalmasabbnak itélt pontján, s kö-zép-külsétánvon ;

2. fölajánlja a füvészeti kert czéljaira szolgálandó térséget, ugyanott, esetleg másutt, választás szerént:

3. rendelkezésre bocsátja egyik kőbányáját, vagyis ad épület-követ, azonkívül mészkövet, a szükséghez képest ;

4. ad épület-fát 10,000 f r t erejéig, s végül

5. 20,000 forintos évi részletekben 200,000 forintot o. é. ajánl f ö l ; — más szóval: Kassa város hozzájárul a kassai egyetem létesítéséhez, mindent pénzül kifejezve, mintegy negyedfél százezer frt o. é. erejéig.

Ezek után csak ismételjük, hogy tudományt, „nem-zeti képzést*, magyar kulturát kérünk Felső-Magyar-országnak s általa az Felső-Magyar-országnak, vagy, ami ugyanaz : egyetemet — Kassának !

Kelt Kassán, az 1882. évi julius hó 27-én t a r t o t t törvényhatósági közgyűlésből,

A mélyen tisztelt képviselőháznak

alázatos szolgái Münster Tivadar,

polgármester.

Eder Gyula, főjegyző.

IRODALOM.

Irodalmi jelentés:

I. VA Megváltó"' — Jézus földi élete, a négy evan-gélista és több jeles kútfő nyomán. — Fűzött példány 50 k r ; félvászon kötésben 70 kr ; diszes kötésben 90 krajczár.

I I . „ A keresztény szeretet leánya." Emlékirat egy irgalmasnővér naplószerü jegyzetei alapján, egy képpel ; több, emelkedett szellemű egyházi iró gondolatainak föl-használásával, a „Karthauzi" elbeszélő s elmélkedő alak-jában. Ára fűzve 50 k r ; diszes kötésben 70 kr.

III. „ Karácsonyi pásztorjátéli," versekben. Ára 5 k r ; 10 példány 40 kr, 20 példány 75 kr.

IV. „A vén Hegedűs."' Tanulságosan mulattató ver-ses elbeszélések sorozata a magyar nép számára. Ara fűzve 15 kr.

Tömeges megrendelésnél kedvezmény.

Szatmáron. Dr Buza Sándor, papnöveldei aligazgató.

H I V A T A L O S . Pályázat.

Ferencz József-Erzsébet arany ösztöndíjakra.

Az egyetemi négy tudománykar bármelyikéhez tar-tozó szegény és érdemes hallgatók számára alapított évi 300 (háromszáz) frtos Ferencz József-Erzsébet aranyösz-töndijak közül az 1892/3-iki tanév kezdetétől a bécsi és budapesti egyetemen két-két, — a prágai, insbrucki és gráczi egyetemen egy-egv ösztöndij fog adományoztatni.

Az ezekért az ösztöndíjakért folyamodók tartoznak sajátkezüleg irt és ő csász. és apóst. kir. felségéhez intézett folyamodványukat a következőkkel felszerelni :

1. keresztlevéllel vagy születési bizonyitványnval ; 2. szegénységüket és a szülők állását, vagyoni, — jö-vedelmi és családi viszonyait feltüntető hiteles okmányok-kal, árvaság esetében pedig a gyámhatóság által kiállí-tandó vagyoni bizonyitványnval ;

3. az érettségi bizonvitvánvnyal és ezenkívül, ha már főiskolát látogattak, az 1891/2-iki tanév második felében velük megejtett kolloquiumokról és vizsgálatokról szóló bizonyítványokkal, — megjegyeztetvén, hogy egyenlő körülmények mellett azok a folyamodók, kik egyetemi tanulmányaikat csak most kezdik meg, elsőbbséggel birnak.

A folyamodványokban az is felemlítendő, vájjon élvez-e már a folyamodó ösztöndijat, vagy egyéb köz-pénztárból utalványozott segélydijat, valamint az egyetemi tanulmányokat csak most kezdő folyamodók részéről az is kijelentendő, hogy az egyetem melyik karára szándé-koznak lépni.

A folyamodványok a legfelsőbb alapok csász. és kir.

főigazgatóságánál Bécsben (k. u. k. General-Direction der Allerhöchsten Fonds in Wien, k. k. H o f b u r g ) leg-később 1892. évi szeptember hó 5-ikéig nyújtandók be.

Később beérkezendő, vagy hiányosan felszerelt folyamod-ványok nem fognak tekintetbe vétetni.

Bécsben, 1892. augusztus hó 2-án.

A legfelsőbb magán- és családi alapok csász. és kir.

főigazgatóságától.

V E G Y E S E K .

*** N e v e z e t e s i n t é z k e d é s e XIII. Leo pápának as, melylyel a vatikáni papnevelő-intézetben, a hol ő már a humaniórák és a philosophia tanulásának színvonalát eddig is tetemesen emelte, most a theologiának az eddigi kez-detleges és compendiárius tanítása helyett alapos és ter-jedelmes tanitását is elrendelte, gondoskodva anyagi alapról is.

— Vassary Kolos hgprimás a fővárosból Eszter-gomba visszatért.

— A rítusok ssent Congregatiója a párisi Commun áldozatainak beatificatiójával foglalkozik.

— Megtérés. Lord Lilford fia, hon. Stephen Powys, a kath. egyházba tért vissza.

— As oberammergaui passio-játék főbb személyesi-tőit, többi közt Majer Józsefet, Krisztus Urunk szemé-lyének szini képviselőjét, busás dij Ígérete mellett Ame-rikába hivták meg, hogy a chicagói passió-játékokban részt vegyen. Az ajánlatot valamennyien visszautasították, mert az ő müvészetök nem látványosság és nyerészkedés, hanem vallásos tisztelet és hitbuzgóság.

— A ssent atya neve napja alkalmából 15,000 lirát adott át alamizsnásának. Ebből 12,000 Róma szegényeié, 3000 szűkölködő papoké.

— Es is csak a reglamák országában, Ausztriában történhetett. Mint a linzi „Tagespost" jelenti, az osztrák kormány az állami hivatalnokokat a k a t h . nagygyűlésben való részvevéstől eltiltotta, arra az esetre, ha ott a pápa világi fejedelemsége szóba kerülne.

— A kolera köseledése alkalmából egy Syriában működő missionárius. a ki már több kolera-járványt egészségesen átélt, egy franczia lapban előadta tapasztala-tait és tanácsait. A fődolog a bajt megelőzni, s ha kifejlett azonnal hozzá látni, hogy a beteg teste izzadásba jöjjön.

Ez biztos menekülést jelent. Egyszerű és világos uta-sításait legközelebb valamely számban mi is közölni f o g j u k .

— Fürstemberg bibornok, olmützi hgérsek meghalt.

Szül. 1842. okt. 8-án. Bibornok volt 1879 óta !

— Magyarázat. Az Oroszország több helyén elő-fordult zavargásoknak oka többnyire az, hogy a köznép azt hiszi, hogy a kolerabetegeket élve temetik el. Ennek a nemcsak Oroszországban, hanem számos más államban is elterjedt balvélemények oka a következő : Nagyon jelentős tünemény a kolerahalottaknál, hogy bizonyos

idővel haláluk után egyes izmok, vagy egész izom-cso-portok maguktól, vagy pedig kopogás után vonaglanak.

Eichhorst tanár Königsbergben egy epidémia alkalmával több halottnál megfigyelte ezt a tüneményt, mely 3 órá-val a halál után kezdődött s 3 óráig tartott. Egyik be-tege, — egy 50 éves vasúti hivatalnok, •— meghalt s a legbehatóbb vizsgálat se talált benne életjelt. 3 óra múlva berohant Eichhorsthoz a halott leánya, hogy atyja fel-éledt. Eichhorst rögtön hozzásietett és a halotton tényleg sajátságos tüneményt lehetett észre venni. Felső k a r j a

izmai gyorsan egymásután vonaglottak s hosszabb szünet állott be, a mikor az egész izom összehúzódott s az alsó kar meggörbült. Az ujjak is ugy mozogtak, mint a zon-gorajátszóéi. Ezek az izommozgások csak 3 óra múlva szűntek meg. Frey dr maga is 5 évvel ezelőtt a wiedeni kórházban ugyancsak egy vasúti hivatalnokon észlelte ezeket a halál utáni mozgásokat, a kinek arczizmai vo-naglottak több mint egy fél óráig. Barlow is irt le ily észleletet egy kolerahalottnál, kinek az állkapcsai több-ször egymásután kinyíltak és becsukódtak. Több helyt említés van arról is, hogy az izom összehúzódás oly erős volt, hogy a holttetem 24 óra múlva egész más helyzet-ben volt, mint azelőtt. Az ilyen tünemények magyarázzák meg, hogy annyi helyen és annyiszor merül fel a mese, hogy élve temetik el a kolera halottjait.

— A kalocsai főegyhásmegyéböl. Császka György kalocsai érsek ő exciája e héten hosszabb időre fürdőbe menvén, Majorossy János segédpüspök ő mgát bízta meg azzal, hogy szeptemberben a bérmálás szentségét ossza ki az eszéki egyházmegyei hívek között. Ez a következő sorrendben fog megtörténni : szeptember 1. napján Csá-szártöltésen. 2-án Keczelen, 3 án Vadkerten, 4-én Kiskő-rösön, 5-én Akasztón, 6-án Dunapatajon, 7-én Lakon, hová a szent-benedeki hívek is jönnek, 8-án Foktőn, hol az uszódiak is megjelennek, 9-én Bátyán, 10-én Fajszon.

11-én Dusnokon, 12-én Miskén. 13-án Homokmégyen, 14-én Szakmáron.

— Értesítés. Az esztergomi kir. érs. tanítóképző-intézetben a beiratások az 1892/93. tanévre szeptember hó 1—3 napjain fognak eszközöltetni. Felvételre jelent-kezhetnek oly ép testű ifjak, kik 15-ik életévüket meg-haladták és a közép, vagv polgári iskolák négy osztályát sikerrel elvégezték. A felvétetni kívánó növendék ezen előképzettségéről vagy nyilvános iskolai bizonyítványt köteles felmutatni, vagy arról felvételi vizsgálat által tanúságot szolgáltatni. Az őszi tanképesitő vizsgálat, illetőleg a mult tanév végén tartott képesítő vizsgálatok alkalmával három hóra visszautasított ifjak javító próba-tétének határidejéül f. évi szeptember hó 23. és 24. napjai tűzetnek ki, azon megjegyzéssel, hogy az érdekeltek az intézeti igazgatóságnál legkésőbb szept. 20-ig jelentkezze-nek. — Esztergom, 1892. aug. 17. Dr Roszival István apátkanonok, egyházmegyei főtanfelügyelő.

— A nagyváradi nazarénusok legújabb esete nemcsak érdekes, de tanulságos is. E szegény megtévelyedetteket, midőn legközelebb a rendőrség két-három helyen is megakadályozta abban a szándékukban, hogy „gyüle-kezetet" tartsanak, olyat találtak ki, melylyel nyilván be-bizonyították nemcsak élelmességöket, hanem fanatikus elszántságukat is. Ha már nincs hely számunkra a száraz-földön — mondá a prófétájok — és a törvény üldöz m i n d e n ü t t : menjünk testvérek a vizbe ! É s ugy lőn, a mint mondá a próféta. Az egész gyülekezet neki vetkőzött s derékig a Kőrös folyóban állva végezték el vallásos dolgukat. Morál : hit ellen hittel s nem rendőr fegyverrel lehet sikeresen harczolni !

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. t a n á r . Budapest, 1892. Rudnyánszky A. könyvnyomdájából. (Papnövelde-utcza 8. sz.)

B u d a p e s t e n , a u g u s z t u s 31. 18. II. F é l é v . 1892.

T A R T A L O M . Vezéreszmék és Tanulmányok: De Theologiae Disciplina in Seminario Vaticano Constitvenda. — Szent beszéd. — Egyházi Tudósítások: M u n k á c s i e g y h á z m e g y e : F t . Firczák Gyula püspök ur ő m é l t ó s á g á n a k m á r a m a r o s i u t j a . — B é c s : Mi t ö r t é n t a linzi k a t h o l i k u s nagygyűlésben a k a t h o l i k u s s a j t ó é r d e k é b e n ? — Kath. Nevelés- és Tanügy : Az esztergomi érseki kisdedóvónő

képző-intézet szervezete. — Hivatalos. — Vegyesek.

Megjelenik e lap heten-ként kétszer : szerdán és szombaton.

Előfizetési dij:

félévre helyben s posta-küldéssel 5 f i i . Szerkesztő lakása:Buda-pest, VI., Bajza-utcza 14., hova a lap szellemi részét illető minden

kül-demény czimzendő.

RELIGIO.

KATH. EGYHÁZI S IRODALMI F0LY0IRAT.

ÖTVENEGYEDIK ÉYFOLYAM.

Előfizethetni minden

kir. postahivatalnál; : Budapesten a szerkesz- ï tőnél, és Rndnyánszky | A. könyvnyomdájában, = IV., Papnövelde-utcza : 8. sz. alatt, hova a ne- | taláni reclamatiók is, | bérmentes nyitott levél- :

ben, intézendők. :

D E T H E O L O G I A E D I S C I P L I N A I N S E M I N A R I O VATICANO C O N S T I T V E N D A

L E O PP. XIII.

MOTV P R O P R I O

Alumnis Seminarii Vaticani, qui prope sub

In document Religio, 1892. 2. félév (Pldal 138-141)