• Nem Talált Eredményt

Korabban bemutattam Szent Istvan 1009-es oklevelenek I V Bela altal 1257-ben keszittetett masolatat, majd ket kerdesre probaltam meggyozo valaszt adni:

mikortol szamithato egy telepiiles kora es mikor Irodott Szent Istvan benniin-ket erinto oklevele?

Mostani Irasomban az oklevel jelentosegere szeretnem felhlvni az olvasok fi-gyelmet.

Szent Istvan 1009-es oklevele nem csupan szamunkra - szentendreiek, viseg-radiak. Pest megyeiek szamara - meghatarozo jelentosegu. A z oklevel Istvan kiraly celtudatos orszagepito es egyhazszervezo tevekenysegenek - amelyeket nem lehet szetvalasztani - , a Magyar Kiralysag es a magyar kereszteny egy-haz megsziiletesenek egyediilallo dokumentuma.

A vdrmegyerendszer kiepitese

Istvan kiraly - miutan kiilso es belso ellensegeivel szemben megerositette tron-jat es hatalmat - nyugati mintara varmegyekre osztotta birodalmat, a Karpat-medencet. Eliikre szemelyehez hii foembereket allitott. 6k voltak az ispanok.

Lakohelyiik, a megyekozpont koriilhatarolhato teriilettel, birtokkal rendelkezo var, varszeruen megerositett udvarhaz volt. Tobb helyen a romosan fennmaradt, romai kori eroditmenyeket epitettek ujja. Visegradon peldaul - mint az Soproni Sandor 1950-es evekben vegzett asatasai soran bebizonyosodott - a Sibrik-dombi romai kiserodot iijitottak fol, lenyegeben valtozatlan formaban.

Gyorffy Gyorgy szerint Szent Istvan kiralysaga negyvennyolc varmegyebol allt. Talan nem kanyarodunk el txil messzire temanktol, ha felsoroljuk oket Gyorffy Gyorgy nyoman, beturendben: Arad, Bdcs, Baranya, Bars, Bekes, Bihar, Bodrog, Bolgyan, Borsod, Borsova, Csandd, Csongrad, Doboka, erdelyi Fehervar, Esztergom, Fejer, Gomor, Gyor, Hont, Karako, Keve, Kolon, Kolozs, Komdrom, Krasso, Kiikiillo, Moson, Nograd, Nyitra, Pozsony, Somogy, Sopron, Szabolcs, Szatmdr, Szolnok, Temes, Tolna, Torda, Trencsen, IJjvar, Ungvar, Valko, Vasvar, Veszprem, Visegrad, Zardnd, Zemplen.

Csak az erdekesseg kedveert jegyzem meg, hogy tobb esetben a varmegye neveben az elso ispan neve rogzodott meg, mert kezdetben a nep 6t tartotta a var es varmegye birtokosanak. Egyebkent a varmegyeszervezet onallo igaz-gatasi egyseg volt, fiiggetleniil attol, hogy ki lett az ispanja. (Azokat a varmegye-neveket, amelyek szemelynevbol rogziiltek, dolt betukkel irtam.)

A varmegyek megszervezeset - eddigi ismereteink szerint - a kiralyi kancella-ria nem foglalta Irasba. A z 1009-es veszpremi adomanylevel az egyetlen kora-beli dokumentum, amely varmegyeket nevez meg. A fentebb felsorolt megye-neveket kesobbi oklevelekbol ismerhettiik meg.

Az egyhdzmegyek megszervezese

A z oklevel Szent Istvan egyhazszervezo tevekenysegenek is fontos dokumen-tuma. Istvan kiraly jol tudta, hogy fiiggetlen kiralysaga nem maradhatott volna fenn - talan meg sem sziilethetett volna - ha nem csatlakozik a nyugati ke-resztenyseghez. Nem voltak elotte ismeretlenek a kereszteny tanok, hiszen mar nagyapja, Taksony fejedelem es apja, Geza nagyfejedelem is folvette a kereszt-seget. Istvan kiraly melyen vallasos, hivo kereszteny volt, es nemcsak politikai

inditekok vezettek, amikor a varmegyerendszer kiepitesevel parhuzamosan -papai jovahagyassal - megszervezte a magyar kereszteny egyhazat is. A Szent Istvan-kori magyar egyhaz ket erseksegbol es nyolc piispoksegbol allt. A ket ersekseg az esztergomi es a kalocsai, a nyolc piispokseg a bihari, a csanadi, az egri, az erdelyi, a gyori, a pecsi, a veszpremi es a vaci. Egy-egy ersekseg vagy piispokseg egyhazi joghatosaga harom-negy vilagi varmegyere terjedt ki, az erdelyi egyhazmegye het vilagi varmegyet foglalt magaba. A z egyhazmegyek alkozpontjai a foesperessegek voltak. A veszpremi egyhazmegye hat foesperes-segenek egyike volt a szentendrei. Bemutatasara a kesobbiekben visszaterek.

Gyorffy Gyorgy szerint Szent Istvan egyhazi vonatkozasii alapitvanyait te-kintve husz oklevellel kellene szamolnunk. Ezzel szemben tobbe-kevesbe megromlott formaban csupan negynek (pannonhalmi apatsag, egri, pecsi es veszpremi piispokseg) szovege maradt rank.

Ez a Szent Istvan-i varmegye- es egyhazmegyerendszer - a tortenelmi val-tozasok kenyszeru elfogadasa mellett - kiallta ezer ev probajat, es fobb vona-laiban ma is fennall.

Tehat a varmegyerendszer kiepitese mellett az egyhazmegyek megszerveze-set vizsgalva is fontos adatokat tartalmaz az oklevel. A ketto egyiitt teszi felbe-csiilhetetlen tortenelmi ertekke a veszpremi piispokseg adomanylevelet, meg ha az csupan IV. Bela atirataban maradt is rank.

Az oklevelek elvesznek

Szent Istvantol kapott adomanylevelet ket es fel evszazadon keresztiil feltve orizte a veszpremi piispokseg. Volt is mitol tartania, mert tortenelmiinknek ez a szakasza sem mondhato bekesnek. Kiralyaink kiilso hadjaratokba bonyo-lodasa es itthon tronkovetelok egymas elleni harca miatt voltak veszterhesek ezek az evtizedek.

Ennek a korszaknak elhiresiilt esemenye 1213-ban II. Andras kiraly felesege, Gertrud kiralyne meggyilkolasa a Pilisben. A z osszeeskiivo fourak igy til-takoztak az ellen, hogy a kiraly - a kiralyno hatasara - a magyarok rovasara a behivott idegeneknek tomegesen adomanyozott udvari meltosagokat es kiralyi birtokokat. A kiraly meg is ertette az iizenetet. Idegeneket latvanyosan partolo politikajat abbahagyta. A kozallapotok megjavitasanak szandekaval 1222-ben kiad-ta az lin. Aranybullat.

Keves olyan felemelo esemeny tortent, mint 1083-ban Istvan kiraly es Imre herceg szentte avatasa, amelyet I . Laszlo kiraly kezdemenyezett, majd 1192-ben az 6, 1235-ben pedig II. Andras es Gertrud leanya, Erzsebet fejedelemasszony szentte avatasa.

A legtragikusabb esemeny a tatarjaras volt. 1242 januarjaban hadaik atkeltek Pest folott a befagyott Dunan. Elpusztitottak Obudat, a veszpremi piispokseg szentendrei udvarhazat, Visegradot. Amikor megtudtak, hogy IV. Bela nem ka-pott menedeket a csaszartol es Dalmacia fele menekiilt, felhagytak Esztergom

ostromaval. A Balatontol delre eso orszagreszen pusztitva probaltak utolerni, ezert Veszprem megmenekiilt toliik.

A tatarok kivonulasa utan az orszagot lijjaszervezo IV. Bela orszagos birtok-jogi feliilvizsgalatot rendelt el. Ennek kereteben 1257-ben lemasoltatta Szent Istvan 1009-es veszpremi adomanylevelet is. Ezzel megerositette birtokaiban a veszpremi piispokseget. Igy most mar ket peldanyban is megvolt az oklevel.

De hiaba.

IV. Bela halalat kovetoen, ketevi uralkodas utan, 1272-ben meghalt V. Istvan.

A rivalis baroi csoportok kirallya koronaztak a tizeves IV. Laszlot, mikozben egymas ellen hadakozva polgarhaborus helyzetbe taszitottak szinte az egesz Dunantult. Itt idezhetek egyik forrasombol, Almasi Tibor A tizenharmadik szazad tortenete cimii konyvebol:

„A Csdkok harmadik hatalomdtvetele - 1275 decemhere - utdn meg teljesebben elha-talmasodott az eroszak. Fejer es Veszprem megye teriilete 1276 elso honapjaiban szabd-lyos hadszinterre vdlt. A hatalombol kiszorultak a Fejer megyei Csdk-birtokokat dultdk fel, Csdk Peter pedig - aki ezuttal maga toltotte be a nddori tisztet - Veszpremben vitt veghez soha nem latott barbdr romboldst. A piispoki szekhely azert vdlt tdmadds celpont-jdvd, mert az egyik Henrik-fi, Koszegi Peter Ult a piispoki szekben. Szetdultdk a szekes-egyhdzat, ledontottek az oltdrokat, bdntalmaztdk a kanonokokat, elhamvasztottdk a nagy ertekii konyvtdrat, s romba dontdttek a kdptalani iskoldt. A nddori »rendteremtes« sordn kiheverhetetlen kdrokat szenvedett a pUspdkvdros."

Az oklevelek is megsemmisiiltek. Vagy talan csak elvesztek?

Szentendre es Videke, 2009/13

MATE GYORGY