• Nem Talált Eredményt

Jegyzetek a veszpremi piispokseg adomanylevelehez

Istvan kiraly 1009. evi oklevelenek tobbszori figyelmes elolvasasa arra keszte-tett, hogy szovegehez nehany magyarazo megjegyzest fiizzek. Abban remeny-kedem ugyanis, hogy rajtam kiviil masok is megoriztek, sot idonkent elo-veszik es lijraolvassak a nekiink, szentendreieknek oly becses dokumentumot.

Magyarazataim talan kozelebb hozzak az olvasohoz magat a kort is, amelyben az oklevel keletkezett.

A pannonok kirdlya

A lombardiai szarmazasu okleveliro hospes (vendeg, joveveny itt: Ietelepedett kiilfoldi irastudo) az oklevel bevezeto mondataban Istvant a pannonok (mas forditasban: a pannoniaik) kiralyanak nevezi. A „pannon" vagy „pann6niai"

Szent Istvan koraban altalanosan elterjedt fogalom volt. A z egykori romai tar-tomany neve, Pannonia utan a Karpat-medenceben elo kesobbi, kisebb-na-gyobb nepcsoportokat: a szlavokat, besenyoket, kabarokat, az esetleg meg-maradt avarokat, majd az utanuk letelepedo magyarokat is neveztek ossze-foglaloan igy.

A 318 atya dtka

A z oklevel vege fele olvashato, hogy a benne foglaltak megszegoit - tobbek kozott - ,,318 atya dtka fogja sujtani". A hivatkozas arra a haromszaztizennyolc piispokre vonatkozik, aki reszt vett a Kr. u. 315-ben megtartott niceai (ma: Nizza, Franciaorszag) zsinaton. E z volt az elso eretnekseget elitelo egyetemes zsinat.

A z emlekezetesse valt tanacskozason reszt vett piispokoket kesobb kiilonleges tisztelet ovezte a kereszteny vilagban. Atkuknak nagyobb foganatot tulajdoni-tottak. Ezt gondolhatta Istvan kiraly irodeakja is. A rajuk valo utalas mas okle-velekben is elofordul.

Kelt Sdlyban

Bar az oklevelet minden valosziniiseg szerint Veszpremben, a piispoksegen irtak le, keltezese szimbolikusan megis Soly. A Hajmasker melletti kis falu hataraban fekszik az a csatater, ahol 997-ben Istvan, de tulajdonkeppen anyja, Sarolt legyozte az ellene lazado pogany rokona, Koppany herceg sereget. Istvan ekkor meg feje-delem volt. A fiatal kereszteny Magyar Kiralysagra nezve sorsdonto csata hely-szinen tizenket ev miilva kapolnat emeltek. A kesoi utodok 1993-ban emlekmtivet allitottak, 1998-ban pedig Istvan kiraly kardjanak fabol kesziilt masat helyeztek el a falu hataraban. Ma a solyi lelkeszseg a hajmaskeri plebania filiaja.

Az Apurig nevu patak

A patak Gyorffy Gyorgy szerint is azonos a mai Biikkos-patakkal. Nevet fel-tetelezese szerint Taksony nagyfejedelem Apor nevu hadvezeretol kapta, aki-nek szallasteriilete a patak menten fekiidt.

Apor egyebkent a 955-6s, augsburg-i vereseg utan Taksonnyal es mas foem-berekkel egyiitt folvette a keresztseget, es akar Szent Istvan tronra lepeset is megelhette. Horvath Lajos leveltaros-tortenesz azt a lehetoseget is folvetette.

hogy a Biikkos-patak forrasvidekenel temettek el. Mindenesetre neve ismeros lehetett a kiralyi udvarban.

A honfoglalast kovetoen a magyarok hoi a bolgarok, hoi a besenyok oldalan vettek reszt a Bizanci Birodalom elleni haboriikban. A csaszar, hogy megsza-baduljon zsakmanyolo zaklatasaiktol, ado fejeben hosszabb-rovidebb idore beket kotott veliik. A magyarok augsburgi veresegen azonban folbatorodott es meg-tagadta az adofizetest. A hagyomany szerint Taksony nagyfejedelem azert kiildte 959 tajan Aport Konstantinapoly (ma: Isztambul) ala, hogy behajtsa az elmaradt adot. A hadjarat tortenetet - meses elemekkel tarkitva - a XIV. szazad kozepen, Nagy Lajos uralkodasa idejen divatos lovagias gondolkodas szelle-meben Kalti Mark irta meg Kronika a magyarok tetteirol cimii, Kepes Kronika neven is ismert munkajaban. Torteneteben szerepel Botond vitez, aki bardjaval vagy buzoganyaval betorte a konstantinapolyi var kapujat es megkiizdott az orias termetu gorog harcossal. A bibliai David es Goliat parharcara emlekezteto monda tobb valtozata ismert. Itt Gereb Laszlo forditasaban olvashato.

Kalti Mark mesejet akar megtoldhatnank azzal a gondolattal, hogy ha Botond Apor katonaja volt, akkor Apor szallashelyen, azaz a Biikkos-patak menten elt 6 is. Talan erre gondoltak a szentendrei tanacstestiilet tagjai is, amikor 1962-ben utcat neveztek el rola.

A z oklevelben olvashato Apurig tehat az Apor-patak. (A kesobbi oklevelek-ben Kekes- es Malom-patak neven szerepel. De neveztek Sikaros-pataknak es Bucsinanak is. Mai nevet a X X . szazad elejen kaphatta.) A mi szep Biikkos-patakunk tehat nem csupan minden torodest megerdemlo termeszeti kepzod-meny, hanem ezereves varosunk legelso torteneti adata is, mint a Kossuth Lajos utcai Apor hid egyik oszlopan talalhato emlektabla is hirdeti.

A szolgdlo es szolgaltato telepiilesek

Terkepen beazonositottam, es megallapitottam, hogy az oklevelben felsorolt het telepiiles koziil hat - a Veszprem varmegyei Ker (ma: Hajmasker), a Kolon varmegyei Marcalfo (ma: Siimeg Veszprem megyeben), a Fejer varmegyei Osi, Ker, Fiile es Bereny (utobbi ma: Csak- vagy Lovasbereny, Gyorffy Gyorgy ol-vasataban Borgond) - , amelyeket Istvan kiraly a veszpremi piispokseg birtoka-ba adott, viszonylag kozel esik a piispokseg szekhelyehez.

Velemenyem szerint azonban kivalasztasuknal nem a rovid tavolsag volt a fo szempont, hanem a helyseg gazdasagi ereje. Vagyis az, hogy lakossaga milyen munkaval es termelvennyel tudja szolgalni a piispokseget.

A z erdo melletti az epitkezeshez es a tiizeleshez sziikseges faval, a sik- vagy dombvidek a termelt gabonafelekkel. A z erdo a vadallomanyaval, a siksag a tenyesztett allatokkal. A kivant szolgaltatasokat tulajdonkeppen fel is sorolja az oklevel. Arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy ezeket a telepiileseket maga a piispok (aki rendelkezett bizonyos gazdasagfoldrajzi ismeretekkel - es akinek tortenetesen szinten Istvan volt a neve) kerte a kiralytol.

A hetedik telepiiles az Apor-patak dunai torkolatanal talalhato falu, amelyet az egyszeriiseg kedveert, Gyorffy Gyorgy utan, en is Aporfalvanak nevezhetnek, feltunoen messze esik Veszpremtol. Feltehetoen nem azert keriilt ra a valasztas, hogy bojti idokben dunai hallal lassa el a piispokseget.

A piispoksegnek mielobb meg kellett szerveznie az egyhazigazgatas kovet-kezo lepcsofokat kepezo szervezeteket, a foesperessegeket. A z eliikre kinevezett foesperesek feladatava tette, hogy segitve es ellenorizve a plebanosokat, iranyit-sak a koznep kereszteny hitre teriteset, az egyhaz tanitasainak megismerteteset es betartasat.

Tehat - feltetelezesem szerint - nem szolgaltato falunak, hanem az egyhazme-gye hat foesperessege (Veszprem, Fehervar, Segesd, Somogyvar, Zalavar es Szentendre) egyikenek szemelhette ki a piispok „Aporfalvat", amelynek hatas-kore kiterjedt egesz Visegrad varmegyere.

A Botond-monda

A magyarok legyo'zik a gordgoket

„Kiszdllvdn a huszonegyedik esztenddben, bementek Bulgdridba, onnan pedig Drind-polyhoz jutottak, elfoglaltdk, vegiil Konstantindpoly alatt megiiltek. Mialatt ezt a vdrost ostromoltdk, egy gdrdgdt kUldtek ki a vdrosbdl, akkora volt mint egy drids; azt kivdnta, ket magyar keljen vele birokra, mondvdn, ha le nem gydzi mind a kettdt, a gdrdg csdszdr addfizetdje lesz a magyaroknak. Mdd felett bosszantotta ez a magyarokat, majd talaltak szdmdra ellenfelet; ez kiallt a gdrdg elebe es igy szdlt:

- Nevem Botond, igaz magyar vagyok, legkisebb a magyarok kdzdtt; vegy magad melle meg ket gdrdgdt: egyiknek legyen gondja kiszdlld lelkedre, a mdsik pedig temesse el teste-det, mert egeszen bizonyos, hogy nepem addfizetdjeve teszem a gdrdg csdszdrt.

Ekkor a magyarok Apor nevu. kapitdnya, akit a kdzseg akarata dllitott a sereg elere, meg-parancsolta Botondnak, menjen a vdros erckapuja ellen es mutassa meg a kapun erejet a bdrddal. El is ment a kapuhoz, es mondjdk, akkora csapdst mert a kapura es olyan lyukat vdgott rajta, hogy a nyildson egy dtesztendds gyermek kenyelmesen ki-bejdrhatott volna.

Mialatt a magyarok es a gdrdgdk szeme Idttdra igy cselekedett, a vdros kapuja elott a vias-koddsra valo tert is elkeszitettek; csak rdvid ideig tusakodtak: a magyar iigy vdgta fdldhdz a gdrdgdt, hogy azon nyomban kiadta lelket. A gdrdg csdszdr a vdros faldn dllott nejevel;

ezt a tettet, ezt az esetet roppant nagy szegyennek tartottdk, el is forditottdk dbrdzatukat es visszatertek a palotdba; amikor azonban a magyarok az addt kdveteltek, amiert a kiizdel-met megvivtdk, az addkdvetelesre a gdrdg csdszdr csak nevetett; erre a magyarok abba-hagytdk a vdros vivdsdt, elpusztitottak egesz Gdrdgorszdgot; aranyat, drdgakdveket, gydn-gydt, barmot zsdkmdnyoltak onnan tdmenytelen szdmban, igy tertek meg sajdt foldjtikre.

Mondjdk, hogy a magyar kdzseg kapitdnyai, vagyis vezerei alatt ilyeneket es mds effeleket cselekedett Taksony vezer idejeig."

Szentendre es Videke, 2009/27

MATE GYORGY