• Nem Talált Eredményt

Februar elejetol Novotny Tihamer szemelyeben mviveszeti vezeto segiti a MuveszetMalom kepzomuveszeti tevekenyseget. A negyvennyolc eves, nep-muveles-tortenelem szakon vegzett muveszeti iro, szerkeszto 1985 es 1998 kozott a Ferenczy Muzeum munkatarsa volt, majd a Televizio Vizualis Miive-szetek szerkesztosegeben dolgozott, annak me^sziineseig. A szentendrei Vaj-da Lajos Studio kulturalis Egyesulet es a M A M U Tarsasag, valamint a Magyar Kepzomiiveszek es Iparmtiveszek Tarsasaga tagja, szamos kiallitas rendezo-je, megnyitoja, cikkek, tanulmanyok, katalogusok, konyvek iroja, szerkesz-toje.

- Hogyan lett a MuveszetMalom kepzomuveszeti vezetoje?

- Az igazgatoi palyazat kiirasakor a Miiveszeti Tanacs elnoke, Farkas A d a m keresett meg, hogy a kinevezendo adminisztrativ igazgato mellett - Bekes Andrasnak teatrumbeli szerepehez hasonloan -, a kepzomuveszetben jartas szakemberkent vallaljam el mint miiveszeti vezeto az intezmeny ez iranyu programjanak kialakitasat, lebonyolitasat.

- Mennyi idore szdl a megbizdsa? Szabad kezet kapott a munkdjdhoz?

- Szerzodesem hatarozatlan idore szol, es az igeretek szerint megvalosithatom elkepzeleseimet. A gyakorlat fogja azonban megmutatni, hogy tudunk-e majd egyiitt dolgozni.

- Nyilvdn ismeri a vitdt, melyet lapunk tavaly kozdlt a Malom szereperol, profiljdrol.

- A Muveszeti Tanacsban lezajlott bemutatkozo beszelgetesben elmondtam az intezmennyel kapcsolatos elkepzeleseimet. Velemenyem szerint a MuveszetMa-lomnak olyan multifunkcionalis intezmenynek kell lennie, amelyben a kepzo-muveszet kap primatust. Olyan elo muzeumot kell letrehoznunk, amely az itt elo es a varossal kapcsolatban levo muveszeknek idoszakos kiallitasi lehe-toseget ad, de egyidejuleg jelentos, szentendrei muveszetet bemutato allando kiallltassal is rendelkezik.

- Jogosnak tartja egyes muzeumi intezmenyek egzisztencidlis felelmet, hogy a Malom kdzpontositdsi tdrekveseitol, megerosddesetol tartanak?

- Nem hinnem, hogy egymast kiszorito folyamat reszesei lennenk. Sot, a klasz-szikus muzeumi funkciok a meglevo intezmenyekkel valo szoros kapcsolatok kialakitasat kovetelik meg, elsosorban a Ferenczy Miizeummal, amelynek oria-si szentendrei anyaga van, s adattarat sem nelkiilozheti a Malom. E n szamitok mindenki egyiittmiikodesere, segitsegere.

- Az On nevevel leggyakrabban a Vajda Lajos Studio kapcsan taldlkozhattunk. Nem jelent ez egyfajta elkotelezettseget?

- Nyilvanvalo, hogy ezen a poszton az ember nem lehet reszrehajlo. Mindenki szamara meg kell adni a megnyilvanulasi lehetoseget.

Az egykori fureszmalom

- Tervez vdltoztatdsokat az eddigiekhez kepest?

- Az idei ev programjaban termeszetesen modositasi lehetosegem mar alig van.

A jovore nezve azonban szeretnem elerni, hogy az eddigieknel elobb, meg az osz tajan kialakuljanak a kovetkezo evi vegleges programok. Ezaltal kevesebb lenne a jelenlegi nagyszamu bizonytalansagi tenyezo, s a rendezvenyeket is jobban elo lehetne kesziteni. Szeretnem csokkenteni a kiallitasok szamat. Egy ket-harom hetig nyitva tarto tarlatot nem lehet igazan megnezni. A m i a kial-litasok tipusait illeti, egy resziik folytathato ebben a formaban, peldaul a torte-neti jellegii tarlatok.

A csoportos kiallitasok mellett azonban sziikseg van kortarsak eletmiivet be-mutato tarlatokra is, amelyek megmutatjak, hogy a miivesz honnan hova jutott, es hogyan illesztheto be az eletmii a jelenkori muveszeti folyamatokba.

Ezek mellett sziikseg van olyan osszmilveszeti kiallitasokra is, amelyeken a tarsmiiveszetek is megjelenesi lehetoseget kapnanak.

- Tervez-e vdltoztatdsokat a kiadvdnyok teren?

- Igen. Sziiksegesnek tartom, hogy minden kiallitasarol kesziiljon katalogus, amely legalabb a tarlat koncepciojat es a mutargyak listajat tartalmazza. Ezen ki-viil fontosak lennenek nagyobb lelegzetii, egy-egy szerzogarda altal elkeszitett miiveszettorteneti feldolgozasok is. Ezek anyagi fedezetet palyazatokkal kell biz-tositani.

- Milyen elkepzelesei vannak a MuveszetMalom befejezetlen szdrnydnak hasznositdsdra?

- Szamitogepen szeretnenk szimulalni a kesz muzeumot, igy lathatnank, hogy milyen anyagot lehetne benne elhelyezni. A Ferenczy Miizeummal kozosen lehetne kivalogatni a jovobeli allando muzeum anyagat az epiteszeti tervek alapjan.

- A szentendrei, regiondlis es az orszdgos kapcsolatok erositese mellett kivdn-e a kiilfold fele is nyitni?

- Fontosnak tartom a kitekintest is, s a muvesztelep-halozatban valo reszvetelt.

Erre szeretnek a kozeljovoben egy programot kidolgozni.

- Vegezetiil, mit tart a MuveszetMalom alapveto feladatdnak?

- A regi es lij ertekek bemutatasat. Elsosorban a szentendrei miiveszetet. Ennek a varosnak sajatos muveszeti arculata van, amit jo lenne, ha meg tudna orizni.

Szentendre es Videke, 2001/7

M A T E G Y O R G Y

Megorizni...

H a szokasos hajnali korutja utan napkozben is megjelenik a locsolokocsi, es ismet tisztara mossa a Fo teret, a helybeliek tudjak: a tucatnyi muzeum egyiket kiilfoldi kiildottseg latogatja meg. Szentendre, az egykor csondes, hangulatos kisvaros az elmult masfel-ket evtized alatt Pest megye legjelentosebb kulturalis kozpontjava fejlodott.

De itt is ervenyesiil az a torvenyszertSseg, hogy a fejlodes szamtalan ujabb teendot, feladatot hoz. Szambaveteliiknek, a feladatok megvitatasanak foruma volt az az anket, amelyet tavaly rendezett a Szentendre Baratainak Kore. A z ott elhangzott megallapitasok ma is ervenyesek, es talan tettiink is valamit meg-valositasukert. A vita nagyjabol harom kerdescsoportrol folyt.

Helyes iranyii es aranyu-e a kulturalis fejlodes? A kulturalis intezmenyhalozat boviilesevel, az intezmenyek fokozott tevekenysegevel aranyban novekedett-e az emberek igenye, befogadokepessege? A z emberek mely csoportjanak erdekeit szolgalja a boseges kulturalis kinalat: a helyi lakossaget vagy a vendegeket, a ko-zeli fovarosiaket vagy tan a megye, sot az orszag hatarain tiilrol jovoket?

A z atalakulas soran mennyire kell es lehet megorizni a multbeli ertekeket es sajatossagokat: a nemzetisegi jelleget, a muemleki varosmagot es a termeszeti kornyezetet?

A kozmuvelodes fejlodesevel lepest tart-e az iskolaiigy, az egeszsegiigy, a lakasallomany, a kozmiivesites, a kozlekedes, a hirkozles, a kereskedelem es vendeglatas - es megint csak: milyen aranyban a helyi lakossag es az idegen-forgalom erdekeben?

Es most lassunk nehany tanulsagot es onmagunknak feltett kerdest, kituzott feladatot, kozelebbrol.

Nyilvanvalo, hogy Szentendren a kulturalis rendezvenyek szamat mar nem szabad novelniink, fokent nem a nyariaket. Ugyanakkor az eddigieknel tobb gondot kell fordftanunk arra, hogy rendezvenyeink minden tekintetben szin-vonalasak legyenek. Szervezziink latvanyos produkciokat is, de ne valjek Szent-endrebol vurstlivaros! Ne feledkezziink meg arrol, hogy a varosnak nemcsak lattatnia kell magat a megye, az orszag, a vilag elott, hanem sajat tizenhetezer lakosara is gondolnia kell. Figyelemmel kell lenniink a varos lakoinak erde-keire, k i kell elegiteniink mindennapi kulturalis sziiksegleteit, sot esetenkent es retegenkent igenyeket is kell ebreszteniink. Ezert a miivelodesi intezme-nyeknek gondosan merlegelniiik kell, hogy mi az, amit a helybelieknek akar-nak nyiijtani, es mi az, amit az idelatogatokakar-nak.

Sokan ma is iigy velik: kevesebbel is tobbet nyiijthatunk, onmagunknak es a varos vendegeinek is, ha megorizziik a szentendrei jellegzetessegeket.

Melyek is az igazi helyi sajatossagok, es hogyan lehet oket beepiteni a koz-muvelodesbe?

A kerdes csak latszolag folosleges. Nekiink, szentendreieknek is az eddigiek-nel is alaposabban kell felkutatnunk es jobban meg kell ismerniink sajatos er-tekeinket. Tobb lehetoseget kell talalni szentendrei vonatkozasii tanulmanyok meglratasara es kozreadasara, valodi mozgalomma kell terebelyesiteni a hon-ismeretet, helyismeretet.

A z egyik legszembetunobb szin Szentendren a muemleki varosmag. Mego-vasara, lakhatobba tetelere, hasznositasara mindenki tobb penzt forditana vagy kovetelne (ki-ki vermerseklete szerint), mint amennyire futja. Csupan ez a va-rosmag volt hosszu eveken at a nyari hetekre suritett kulturalis rendezvenyek szinhelye. Ma mar ott tartunk, hogy a belvaros alig-alig viseli el az idegenfor-galmi invaziot, amely nemcsak a varoslakokat zavarja, hanem a vendegeket is, foleg a varos regi hangulatat keresoket. Fel kellett ismerniink: a kulturalis ren-dezvenyeket idoben es terben aranyosan el kell osztani, hogy a helybeliek szamara az ev minden szakaban adjunk muvelodesi lehetoseget, es a turistak-nak is erdemes legyen barmikor Szentendrere latogatni. De ne csak a belva-rosba, hanem a Duna-partra, a Dalmat-hegyre, sot a Biikkos-patak volgyebe is.

Arra kell felkesziilniink, hogy ha a fovarosban barmely idoszakban kisiit a nap, jonnek a pestiek, a budaiak, a bekasmegyeriek, a H E V - v e l utazok, akik-nek egy delutanra, egy napra szinte a Margitszigetet jelenthetne Szentendre.

Ehhez azonban az egesz varost jobban kellene karbantartanunk.

Hatarozottabban kellene tudatosodnia benniink a varoskornyekiseg gondo-latanak. A vonzaskoriinkbe eso kozsegek miiltja osszefonodik Szentendre torte-netevel, ezekben is eppiigy apoljak a nemzetisegi hagyomanyokat, mint Szent-endren. Egyebkent is ezernyi szallal kotodnek varosunkhoz. Ezekben a kozse-gekben is szervezhetnenk kulturalis rendezvenyeket, mert egyreszt tehermen-tesitenek Szentendret, masreszt az ott lakok miivelodeset is elosegitenenk.

Szentendre foldrajzi hatarainak kiszelesitesevel, kapcsolodva a Nepfront nagy-szabasii kornyezetvedelmi programjahoz, a termeszeti ertekek es szepsegek jobb megismeresehez es jobb megbecsiilesehez is hozzajarulhatnank.

Kozhely, hogy Szentendre a festok varosa, eddig megsem elegithettiik k i az erdeklodoknek azt az ohajat, hogy szentendrei miiveszek alkotasait helyben megvasarolhassak. De talan hamarosan megnyilik a szentendrei miiveszek boltja.

A harmadik kerdescsoportrol szolvan pedig nem mond iijat az, aki megalla-pitja, hogy Szentendren a kozmuvelodes jobb adottsagokkal bir, mint a szolgaltatas tobbi agazata. A varos az utobbi evekben nagy erofesziteseket tett a kozlekedes, meg az iskolaiigy fejleszteseert. A Szentendrei Nyar merlegenek megvonasakor egyes napilapok a turistak erdekeben szova szoktak tenni a vendeglatas hia-nyossagait. E teren, ha kis mertekben is, de evrol evre javul a helyzet.

A Szentendre iranti erdeklodes no, es a varos szivesen latja vendegeit. De ahhoz, hogy egy csalad vendegei valoban jol erezzek magukat, sok mindenre van sziikseg a vendeglato hazban. Hat meg egy varosban!

Sok a megoldando feladat Szentendren, nemelyike meghaladja eronket.

Gondoljunk csak a dalmat negyed rekonstrukciojara, vagy a Biikkos-patak vol-gyere, amelybol a varos „legfest6ibb miiemleke" valhatna.

1116 es meltanyos lenne, ha Szentendre vendegei es baratai nemcsak elveznek a varos szepsegeit, hanem sokoldaliian hozza is jarulnanak adottsagai kibon-takoztatasahoz.

Nepmiiveles, 1980. jiilius

GOLLNER JUDIT