• Nem Talált Eredményt

Vannak ennek a varosnak kitiintetett pontjai. Olyanok, amelyek nekiink, szent-endreieknek es az idelatogatoknak egyarant kedvesek, meghittek. Mint pelda-ul a Fo teri konyvesbolt. Igazgatojaval, Ferge Lajossal ennek miertjerol beszel-getiink.

- Az egyik kedvenc szentendrei kepeslapom a huszadik szdzad eleji Fo teret mutatja, ahol a kereskedohdz foldszintjen Schwarcz Vilmos kezmii- es divatdruUzlete taldlhato a mai konyvesbolt helyen. Mikortol drulnak itt konyveket?

- Ugy tudom, hogy az otvenes evek kozepe ota. Abban az idoben az antikvari-u m mellett ez volt az egyetlen konyvesbolt a varosban. Csak a rendszervaltas utan nyilt meg a tobbi.

- Ki volt ennek az uzletnek a tulajdonosa?

Kezdetben termeszetesen az allam: a Muveit Nep Konyvterjeszto Vallalat -Fridline Ancsa neve femjelezte ezt a korszakot - , kesobb lett a Magveto Kiado iizlete, a kilencvenes evek elejen pedig a Lang Holding vette meg. 1997 ota a Lira es Lant Rt. iizlete. A sajat nagykereskedelmi raktararuhazzal rendelkezo ceg szeles szortimentet biztosit szamunkra, amibol a vasarloi igenyeknek meg-feleloen valogathatok. Forgalmunk mintegy kilencven szazalekat a magyar nyelvu konyvek adjak. Van azonban a cegnek import lehetosege, igy egy heten beliil kiilfoldrol is meghozatjuk a megrendelt konyveket.

- A kilencvenes evek kozepen sziiletett a konyvesbolt elegdns portdlja, nagystHii, de egy-ben otthonos belso kialakitdsa. Aki ide belep, egybol meghokken a padldn levo, iiveg alat-ti konyvek Idtvdnydtol: megfigyeltem, senki nem mer rdlepni. Mi indokolta ezt az dta-lakitdst?

- Miutan magantulajdonba keriilt, sziikseges volt az iizlet kiilsejen is valtoztatni iigy, hogy az idegenforgalomnak es a varosnak egyarant megfeleljen. A z Erdesz Laszlo kore szervezodott kis csapatnak - Szalai Andras es Kocsis Jozsef epiteszek, Belloni Akos belsoepitesz es Ipacs Istvan epitesi vallalkozo - sikeriilt olyan hangu-latos teret kialakitaniuk a szines faburkolat, az olvasni hivogato, kenyelmes bor-fotelek, a falakat diszito kepek es kis szobrok reven, hogy aki a boltives iizletbe belep, rogton kellemesen erzi magat, s nem is tud innen egykonnyen elmenni.

-A hetvenes evek elejetol jdrtam rendszeresen Szentendrere, es emlekeim szerint ennek az Uzletnek az dtlagostdl mindig eltero'volt a vdlaszteka. Mi hatdrozta meg a kindlatot?

- Szentendrere raakasztottak valaha a „miiveszetek varosa" cimket, s a kony-vesbolt is igyekezett mindig igazodni ehhez. Tobb muveszeti konyvet tartott, hiszen az idelatogatok ezt vartak el. H o i keressenek miiveszeti konyveket, kortars irodalmat, ha nem itt? A hangsiily ezek mellett a vendegvaro varos jel-leg miatt az idegenforgalmi konyvekre keriilt. A z utobbi evekben csokkeno idegenforgalom azonban erezheto nalunk is.

- A vendegvdrdshoz a kindlaton kiviil meg sok minden kell, rugalmas nyitva tartds, ide-gen nyelv tuddsa, valamint udvarias, kedves fogadtatds.

- A varosba erkezo vendeg hetfotol vasarnapig este tiz oraig johetett az iizletbe.

Nagyon nehez volt azonban a mindennapos tizenket oras nyitva tartast biztosi-tani, hiszen legalabb ket emberre van mindig sziikseg. Emiatt csokkenteni

kel-lett a nyitva tartasi idot: ma mar csak a nyari szezonban vagyunk nyitva este nyolcig, marcius 31. elott pedig este fel hetig.

- A nyitva tartdson kiviil mi vonzza ide a nagyszdmu vdsdrldt, bongeszot?

- Az emberek halasak a figyelmessegert. M i peldaul arulunk a kepeslaphoz belyeget is, igy nem kell a postara menni ezert. Hozzank jonnek be erdeklod-ni a turistak, itt kernek kiilonfele informaciokat: hoi van a varosban jo vendeg-16, olcso szallaslehet6seg, vagy mikor indul a hajo Esztergomba. A hetvenket oras akcio kereteben pedig barki rendelhet konyvet, s mi megszerezziik harom nap alatt. Hosszu tavon mindenkepp kifizetodnek ezek a gesztusok, hiszen sok a visszatero vasarlonk. Bevezettiik a torzsvasarloi rendszert, a huseges vasar-16k arengedmenyt kapnak, s beszerezziik szamukra a hianycikkeket is.

- Ebben az iizletben az arcok is regota ismerosek.

- Valoban, stabil garda dolgozik itt. Hatan vagyunk az iizletben, foallasuak es reszfoglalkozasiiak egyarant. Mindannyian beszeliink valamilyen szinten ide-gen nyelveket. 1994 aprilisa ota vezetem az iizletet, s a munkatarsaim tobbsege, peldaul Ajtony Judit, Deak Moni, Erd6s A n i szinten tobb mint egy evtizede dolgozik a konyvesboltban.

- Mi tartja oket ilyen jo kedelyben, ilyen hosszu ideig itt?

- Mindannyian megtalaljak ebben a munkaban azt, amit szeretnek. A kony-vek kozelsege mellett az emberekkel valo szemelyes foglalkozast, hogy a be-ter6 turistaknak es a torzsvevoknek egyarant izlesiiknek megfelelo konyvet tudnak ajanlani. A vendegfogado konyvesbolt vonzo kepe azonban nagyon nagy munkat takar.

- A viszonylag hosszu, mindennapos nyitva tartds mellett nyilvdn a bolt kis merete is sok plusz munkat - dllandd rendrakdst, pakoldst - okoz.

- Valoban, az iizlet pici. Hetvenket negyzetmeter mindossze. A szlogeniink az lehetne: „A legnagyobb cimanyag a legkisebb helyen!" Nines raktarunk, a tel-jes valasztek az iizletben talalhato. Jo lenne, ha tertel-jeszkedni tudnank.

- Ezen a kis helyen hogyan tudjdk dttekinthetden elrendezni a konyveket?

- E16re az ujdonsagokat rakjuk, amik egy resze a kirakatban is lathato, meg azokat a konyveket, amiket a vasarlok leginkabb keresnek. A polcokra azok a kotetek keriilnek, amelyeknek egy konyvesboltban kotelezoen ott kell lenni-iik: a klasszikus ertekek, kezikonyvek, szakkonyvek, nyelvkonyvek. A k i ide bejon, a polcokon is mindig felfedezhet valami szamara erdekeset. A hats6

reszben pedig a gyermek, az ismeretterjeszto es a miiveszeti konyvek, albu-mok talalhatok. Meg a kazettak es CD-k. Zenei kinalatunkat az idegenforga-lom hatarozza meg: elsosorban magyar komoly- es nepzenet igyeksziink tar-tani.

- Minek alapjan valaszt a hatalmas kindlatbdl?

- Evente tobb mint tizezer iij konyv jelenik meg Magyarorszagon. Ebbol igyekszem iigy valogatni, hogy tartalmilag vagy megjeleneseben silany kiad-vanyt ne tartsak, ezaltal nemi izlesformalasra is lehetosegem van. Egy kony-vesboltbol nem lehet persze szamiizni a lektiirt, de igyekszem ebbol minimalis keszletet tartani. H a valamit keresnek, muszaj, hogy hozzak, hiszen mi is a piacrol eliink. A legiijabb Harry Potter-kotetbol peldaul szaz darabot hoztam, s ez harom nap alatt el is fogyott.

- Tartanak tankdnyveket is?

- Elsosorban nyelvkonyveket. A z iij megjelenesekrol rendszeresen tajekoztat-juk a nyelvtanarokat, hiszen jelentos informacios bazissal rendelkeziink az or-szagban kaphato vagy behozhato nyelvkonyvekrol. Mintegy szazhiisz tankony-ves ceggel van kapcsolatunk. Evek ota mi latjuk el a Moricz, a Reformatus es a Ferences Gimnaziumot nyelvkonyvekkel, de a tobbi iskolaval is jok a kap-csolataink. Nemcsak a szentendrei, hanem a leanyfalusi es a tahitotfalusi isko-lakkal is. Tankonyvkinalatunkat a jovoben mindenkeppen boviteni szeret-nenk.

- Milyen jelentosebb eredmenyeket hozott az elmult tiz ev?

- Ketszer nyertiik el a legjobb konyvesboltnak jaro Hermesz-dijat. Evek ota a Lira es Lant Rt. harom legjobban teljesito iizlete koze tartozunk. A m i a forgal-munkat illeti, az a tiz evvel ezelottinek nyolc-tizszeresere nott. Es meg egy fontos adat: ma mar ezer feletti a torzsvasarloink szama.

- Alakultak ki kapcsolatok a varos kulturalis intezmenyeivel?

- Szamos kozos rendezvenyt szerveztiink a Pest Megyei Konyvtarral kozosen, peldaul a nagysikeru Zsiros kenyer extrakkal sorozatot, valamint kozos prog-ramokat, konyvbemutatokat, iro-olvaso talalkozokat terveziink a nemreg meg-nyilt P'Art mozival is.

- VegUl meg egy kerdes: Hogyan lesz valakibdl kdnyvesbolt-igazgatd?

- Nepmuveles-konyvtar szakot vegeztem, mivel szeretem az embereket es a konyveket. Egyfajta szellemi izgalmat jelent mindig szamomra, hogy ha

vala-ki keres egy regebben megjelent konyvet, vagy eppen a legfrissebbet, en megkeresem es elhozom neki. Ezert szeretem ezt a munkat. U g y erzem, az evek soran igazi boltos lettem.

Szentendre es Videke, 2006/16

RAPPAI ZSUZSA

Jo volt...

Perjessy Barnabas, a Dunaparti Miivelodesi Haz egykori igazgatoja az elmiilt negy evtizedben mindeniitt ott volt, ahol Szentendren valami iij tortent. A Szentendrei Teatrum letrejotteben is fontos szerepet vallalt. A negyvenedik evfordulo kapcsan errol beszelgetiink.

- Azok koze tartozik, akik a Teatrum sziiletesenel bdbdskodtak.

- Mazlista voltam, mert huszonharom evesen a Jozsef Attila Muvelodesi Koz-pont igazgatojakent vehettem reszt a rendezveny letrejotteben. A z volt a gyo-nyorii benne, hogy mindent magunknak kellett kitalalnunk. Es jo volt egyiitt dolgozni.

- Hogyan kezdodott? Kinek az otlete volt, hogy a vdros foteren nyaranta szinieloaddsokat tartsanak?

- Zsambeki Gabor rendezo foiskolaskent gyakran jart Szentendrere, s a foter-ben fantasztikus helyszint talalt nyari szinhazi eloadasok szamara. A z otletet elmondta a foiskolan tanito Bekes Andrasnak, aki oriasi lelkesedessel es ener-giaval vetette bele magat a terv megvalositasaba. Allithatom, hogy nelkiile el-kepzelhetetlen lett volna a Teatrum. Mindent tudott, amit szinhaznak hivnak.

S azt nagyon komolyan vette, szamara az eloadas es a nezo volt a fontos.

- Mennyire volt aktudlis a hatvanas evekben egy laza hangulatii nydri fesztivdl?

- A fesztivalhangulat nem volt jellemzo az akkori Magyarorszagra. Bar az em-berek mar nagyon vagytak a felszabadultsagra. Bizonyitekul szolgal az, hogy mindig telt haz volt. Alkalmankent tobb mint hetszaz nezo latta az eloada-sokat. Mindig igyekeztiink, hogy legalabb otven jegyet megtartsunk, s igy a penztarban is lehessen jegyet venni.

- Mit tettek hozzd az eloaddsokhoz Szentendre adottsdgai?

A gyonyoru, barokk Fo ter valoban fantasztikus helyszinnek bizonyult. A v a -ros szinpadda valt az eloadasok alatt. Tornyai, sikatorai, epiiletei szinte kinaltak magukat, a ter hazai pedig hatterkent szolgaltak, ablakaibol gyakorta szoltak ki a szineszek.

- Honnan szereztek penzt a Tedtrumhoz?

- A miniszteriumtol, a Pest Megyei Tanacstol es a varostol egyarant kaptunk tamogatast. Mindenki teljes mellszelesseggel segitette az iigyet. Szentendre nagy-nagy szeretettel fogadta a Teatrumot, mondhatnam azt, hogy egyiitt elt vele. A helyiek oriiltek neki. A foteren lakok peldaul az ablakon kikonyo-kolve neztek az eloadast. A Korona - akkor Beke - etteremben az eloadas ideje alatt nem zeneltek.

A varosban elo miiveszek is hozzajarultak a sikerhez: Deim Pal tervezte az elso ev plakatjat, belepojegyeit, s azokat a mezeskalacsokat is, amelyeket nagy lelkesen mi arultunk. Ezeket a Rab Raby teren levo mezeskalacsos siitotte a jatekokra. Kesobb Kocsis Imre, Balogh Laszlo plakatot terveztek, Asszonyi Tamas keszitette el a piculat, az alkalmi fizetoeszkozt. Csikszentmihalyi Robert es Ligeti Erika csinalta az emlekermeket. Vujicsics Tihamer zenet szerzett a darabokhoz.

- Mit jdtszottak eloszor?

- Regi magyar szindarabokat, amelyeket Bekes Andras „asott elo" a feledes homalyabol. A Comico-Tragoedia es a Pikko herceg es Jutka Perzsi cimii darabok hat evig voltak miisoron. Mellettiik a Szuizesseg aceltiikore es a Bot-csinalta bolcsek szerepeltek a repertoaron. Kesobb a regi magyar szinjatekok mellett vilagirodalmi alkotasok is miisorra keriiltek. 1978-ban Bekes Andras visszateresevel elkezdtiink operakat szlnpadra allitani. A Hamupipoke, a Don Pasquale nem hagyomanyos operahazi eloadasok voltak, inkabb felsza-badult zenes jatekok. A kesobbiekben pedig Kovalik Balazs rendezesei s a foiskolasok jateka vegkepp a megszokottol eltero operai eloadasokat ered-menyeztek.

- Hogyan jottek letre az eloaddsok?

- Bekes Andras nem zarta k i a probarol az erdeklodoket, mindenki nezhette, hogyan formal meg egy szerepet a szinesz. Apro-csepro beszolasokkal, a helyszin hozta improvizaciokkal alakultak k i az eloadasok. Andras nem tiirte a mikro-font, az emberi hangot akarta ervenyesiteni. Olyan nagy szineszeket nyert meg a teatrum iigyenek, mint Basti Lajos, Psota Iren, Basilides Zoltan, Szabo Gyula vagy Madi Szabo Gabor. Ezek a szineszek iigy gondoltak, hogy itt a helyiik. Mellejiik Bekes kihozott egy egesz foiskolai osztalyt is. A fiatalok a kem-pingben laktak az egy honap alatt. Foiskolaskent Ascher Tamas, Cserhalmi

Gyorgy, Kalocsai Miklos, Timar Bela, Szekhelyi Jozsef, Bencze Ilona, Maros Ga-bor is itt statisztalt vagy jatszott kisebb szerepekbeii.

- Mennyire szerette meg a Teatrumot a vdros?

- Szentendre szeretettel fogadott minket. A varos kapcsan addig a kepzomuveszet jutott eszebe mindenkinek, s most megsziiletett valami mas is, amiert erdemes volt ide kijonni. A Teatrum hirnevet, sok latogatot, jokedvet hozott Szentendrenek.

Erre a szeretetre jo pelda volt az, hogy a Teatrum hatodik eveben nagy utcabalt rendeztiink, es a termeloszovetkezettol annyi viragot kaptunk, hogy teleszortuk a foteret rozsaval. Egyszer egy neptancegyiittesnek kellett acsolni szinpadot, es sikeriilt iigy megepiteni, hogy a foteri boltokba nem lehetett bemenni. Senki sem mergelodott, nagy poen lett a dologbol. Mas vilag volt...

- Hogyan fogadta a vdros vezetese a Tedtrumot?

- Bekes Andras meg tudta nyerni az iigynek a varost, a jatekok idejen iigye-letet tartottak a varoshazan, s a tanacselnok vagy a helyettese kiserte le az elo-adasokra a fontos vendegeket. Minden evben csinaltatott a varos egy emlek-ermet, amelyet azok kaptak, akiknek meg akarta koszonni a kiemelkedo pro-dukciot. Psota, Basti, tanacsi dolgozo egyarant kapott - meg en is.

- Idokozben a helyszin is megvdltozott, hiszen a Tedtrum a foterrol dtkdltdzott a Vdros-hdza udvardra es a MuveszetMalomba.

A Szentendrei Tedtrum eloaddsa

- Valoban. Bar az a tizennegy-tizenot eloadas, ami egy szezonban megren-dezesre keriilt, nem volt annyira zavaro, olyan hangos, hogy ne lehetett volna a kornyekbelieknek elviselni. Inkabb arrol lehetett szo, hogy megszunt az a szeretetteh egyiitteles, vagy talan nem voltak igazan nagy eloadasok. Osszes-segeben a varos nem szerette mar annyira a Teatrumot.

- A jubileum kapcsan, ha szdmaddst csindl, miben erzi a Tedtrum jelentoseget?

- Jo volt, u] volt, mas volt. Nem a megszepito messzeseg mondatja ezt velem.

A Szentendrei Teatrum az elmiilt evtizedek alatt valoban beirta a nevet a ma-gyar szinhaztortenetbe azzal - a Teatrum mottoja is igy hangzott -, hogy „elo szinhdzat teremtett egy eleven vdrosban".

Szentendre es Videke, 2009/25

SILACHER MIKLOS