• Nem Talált Eredményt

3. AZ ANICIUS CSALÁD

4.2. A T HEODOSIUS - DINASZTIA VÉGE

4.2.1. III. Valentinianus halála

Alig három hónap volt hátra III. Valentinianus harmincötödik születésnapjáig, amikor március közepén az egyik reggel kilovagolt a palotához közeli Mars mezejére. A Konstantinápolyban alkotó 6. századi történetírók számára a helynek szimbolikus jelentése volt.558 Augustust itt hagyta el a sas, és itt állt a Pantheon szomszédságában a Saepta Iulia hatalmas szavazócsarnokával, ahol fél

555 MEROBAUD. CARM. 1.5.10., ROBERTS 2003, 44-95, 297-299, 343-347. A késő antikvitásban a concordia intézménye korántsem tekinthető együttműködést ösztönző eljárásnak, hiszen az uralkodói és katonai csoportok gyakran ellentétben álltak egymással. Roberts értelmezésében sokkal inkább tekinthetőek patronus-cliens viszonynak.

556 KERÉNYI 1977, 144. Zeus villáma agyonütötte Semelét és a tűzben Kadmos palotája is megsemmisült.

Agaué őrületében széttépte saját fiát, Inó fiával a tengerbe vetette magát.

557 KERÉNYI 1977, 144-145. Polydóros unokáját, Laiost végül saját fia, a kitagadott Oidipus ölte meg. A Thébai uralkodóház, a Labdakidák családjának történetéből sok költő merített, többek között Sophoklés és Euripidés. Kadmos dédunokája, Laios nyugtalanító jóslatot kapott, mely szerint fia fog életére törni. A Kithairón hegyre kitetette a fiút. A szolga azonban, ahelyett, hogy végrehajtotta volna a parancsot, a fiút Polybos korinthosi király pásztorának adta, akit a király sajátjaként nevelt. Laiost újra és újra nyugtalanította jóslat, ezért elindult Delphoi felé, hogy a jóshelyen kérdezősködjék kitett fia után.

Ugyanebben az időben fia, Oidipus is Delphoi felé indult, mert megsejtette, hogy nem Polybos az apja.

Útközben találkoztak. Laios kocsija nem fért el az úton gyalogló Oidipustól. Szó szót követett, mire Laios szolgája védelmére kelt, a feldühödött Oidipus pedig mit sem sejtve, hogy valódi apja áll vele szemben, megölte.

558 MARC. COM. 455, JORD. ROM. 334, EVAGR. HE. 2.7, ezzel szemben PROSP. TIRO. 455.

évezreddel korábban még több ezren gyűltek össze, hogy megválasszák a birodalom vezető tisztségviselőit. A Saepta ötlete még Caesar fejében fogalmazódott meg, de megvalósítása már unokaöccsére és kijelölt utódjára, Octavianusra hárult.559 Akárcsak a Krisztus születését követő tizennegyedik évben, 455. március 16-án is az utolsó princeps fellépésének helyszínévé lett.

Valentinianus éppen csak kikötötte lovát, amikor kísérői, Aëtius egykori bucellariusai rátámadtak és néhány kardcsapással végeztek vele.560 A császárt két lánya, Eudocia és Placidia, valamint özvegye, Licinia Eudoxia siratta. A sas pedig immár a birodalom keleti felébe, Marcianus fölé szállt.561

Két évtizeddel korábban, 437-ben még fényes külsőségek közepette ünnepelték Valentinianus és II. Theodosius egyetlen lányának esküvőjét, amelytől a dinasztia felvirágoztatását remélték, hiába. Fiú örökös híján – a keleti ág után – Valentinianus halálával vége szakadt a Theodosius-dinasztia nyugati ágának is, annak a dinasztiának, amely I. Theodosiusszal, még ha rövid időre is, de vallási és területi egységet teremtett. Ha nem is érdemelt volna ilyen kegyetlen leckét, Prokopios szerint meggondolatlanságával és naivitásával Valentinianus maga hívta ki a sorsot egy évvel korábban, amikor egy tanácskozás alkalmával Petronius Maximus sugalmazására saját kezével végzett legfőbb katonai parancsnokával, Aëtius magister militummal.562 Pontosan hat évtizeddel Theodosius halála után hasonló helyzet állt elő Valentinianus megölésével. Ezúttal azonban a dinasztikus kontinuitás a császár lányain múlott, pontosabban csak az ifjabbik Placidián, mert nővére, Eudocia néhány éve már jegyben járt a nyugatrómai udvar “túszával” Hunerich-kel, a fiatal vandál királyfival.

A szálakat Petronius Maximus mozgatta. Tágabb családja fián, Palladiuson563 kívül ismeretlen,564 annyi azonban bizonyos, hogy rendkívül agilis ember volt, hiszen két ízben Róma városának praefectusa, majd ugyancsak duplán viselte a praefectus praetoriói tisztséget, ahogyan a consulatust is.565 Ő állt nem csak Aëtius, de III. Valentinianus meggyilkolása mögött is.566

559 Részletesen a Saepta Iuliáról lásd NTDAR 340-341, “Saepta Iulia.”.

560 I. ANTIOCHFR. 224.4, PRISC. FR. 30.3. = JORD. ROM. 334. A merényletet Optelas és Thraustelas hajtotta végre.

561 PROCOP. DE BELLIS. 3.3.35-36

562 PROCOP. DE BELLIS. 3.4.28. A kialakult ingatag helyzetet a császár elsősorban magának és meggondolatlan politikájának köszönhette. Valentinianus úgy érezte, hogy Attila halála után a hun fenyegetés is elmúlt, így a továbbiakban már nincsen szükség Aëtius támogatására.

563 PLRE2 821, “Palladius 10.” vö. HYD. CHRON. 155 (162). Palladiusról, a nevén, valamint azon kívül, hogy Petronius Maximus előző házasságából született jóformán semmilyen információval nem rendelkezik a kutatás.

564 OLYMP. FR. 41.1-2, Feltételezett felmenőiről Olympiodóros egy kurta töredékén kívül nem tesznek említést a források.

565 CIL 6.1794.

566 PROCOP. DE BELLIS. 3.4.17-36.

Intrikáinak alapját maga Nagy Theodosius szolgáltatta második házasságával. A 390-es évek elejére ugyanis, II. Valentinianus halálával Galla maradt az egyetlen összekötő kapocs a korábbi dinasztiával. Theodosius számára a Gallával kötött házassága biztosította a legitimációt és a dinasztikus kontinuitást Valentinianusszal. Hatalomra kerülésével mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy egy dinasztia nőágon is fennmaradhat.

Antiochiai János szerint a császár gyilkosai az uralkodó lovával és a fejéről lehulló diadémmal rögtön az ötvenes évei végén járó Petronius Maximushoz siettek,567 aki már a császár halálának másnapján elfoglalta a trónt. A hatalom megszervezésére azonban nem maradt ideje.

Megfelelő legitimáció nélkül úgy akart jogalapot teremteni uralkodására, hogy házasságra kényszerítette Valentinianus özvegyét, Licinia Eudoxiát.568 Ám Hydatius szerint ennél még tovább ment. Miután összeadta569 Palladiust Valentinianus lányával, még caesarrá is kinevezte.570

Aëtius és Valentinianus halálával a vandálokkal kötött 442-es megállapodás érvényét vesztette. Petronius Maximus uralkodásának elismertetése lehetetlennek bizonyult, ingatag pozíciója pedig már az udvarban tartózkodó Hunerich életét is veszélyeztette. Geiserich felismerve a helyzetben rejlő veszélyt, hamarosan Róma felé indult csapataival. A vandál sereg érkezésének híre gyorsan véget vetett Petronius Maximus tiszavirág életű, hetvenöt napos uralkodásának, miközben megkísérelt elmenekülni a városból, a zendülő katonaság fiával együtt elfogta és megölte.571 Miután a vandál sereg kifosztotta Rómát, Geiserich visszatért Karthágóba Licinia Eudoxia és lányai, Hunerich és talán Aëtius fiának, Gaudentiusnak a társaságában. A későbbiekben látni fogjuk, hogy míg a források többsége csak abban egyezik, hogy a vandál uralkodó Valentinianus özvegyét és lányait vitte magával, valamint nyilvánvalóan, fiát, Hunerichet, addig az eseményekkel kortárs Hydatius kiegészíti a felsorolást Gaudentiusszal, ami bizonyára nem véletlen.

A történetírók hallgatása meghatározott célt szolgált.

567 I. ANTIOCHFR. 224.2.

568 PLRE2 410-412, “Licinia Eudoxia 2.”.

569 BURY 1923, 324; vö. WES 1967, 305, PLRE2 407-408, “Eudocia 1.” Bury nyomán elterjedt az a nézet a modern történetírásban, hogy Petronius Maximus Eudocia és Hunerich eljegyzését bontotta fel. Ezt a feltételezést azonban nem támasztják alá a források, mivel nem nevezik nevén a hercegnőt, akit feleségül vett Gaudentius. Ugyanakkor az események korábbi folyásának ismeretében logikátlan is lenne, hiszen Placidia korábbi eljegyzését még Valentinianus bontotta fel, így az ő keze szabad volt. Petronius Maximus ingatag helyzetében Eudocia eljegyzésének felbontásával csak még egy ellenséget szerzett volna.

570 HYD. CHRON. 155 (162).

571 HYD. CHRON.155 (162), PLRE2 749-751, “Maximus 22”, PLRE2 821, “Palladius 10” Halálát változatosan írják le a különböző források. Marcellinus szerint például feldarabolták. A PLRE feltételezése szerint fia, Palladius is ekkor veszthette életét, ezzel a család vérvonala is megszakad.