• Nem Talált Eredményt

Ecclesiae catholicae Decus et Präsidium!"

In document Religio, 1896. 1. félév (Pldal 60-63)

Magyarul :

„Élj soká, élj boldogan, dicső főpásztor, a katholikus egyház disze és erőssége."

Ungvár, jan. 12. Anyakönyveink és a Julián-naptár.—

Az itteni „Kárpáti Lapok"-ban ma a következő figyelemreméltó vezérczikk jelent meg :

A „Lisztok" egyik közelebbi számában arról volt szó, hogy most, a mikor már az állami anyakönyvezés van behozva, a mi egyházi anyakönyveink, melyek ez-után tisztán az egyház érdekeit szolgálják majd és egy-házi értékűek lesznek, a Julián-naptár szerint vezet-tessenek.

Miután ez az inditvány már amúgy is az összes fővárosi hirlapokat bejárta, bennünket pedig nagyon is közelről érint ; jónak látjuk a dolgot szóvá tenni s meg-jegyzéseinket reá megtenni.

Lapunk nemrég foglalkozott a naptári kérdéssel, akkor egy jeles világi munkatársunk és hitsorsosunk annak rendje és módja szerint elmondotta róla nézeteit, melyek annyiban a miénkkel is megegyeznek, hogy a Julián-naptárt, mint a melyről a tudomány kétségtelenül beigazolta, hogy nem egészen pontos, a sokkal pontosabb és megfelelőbb Gergely-naptárral egyesíteni kellene, vagyis az előbbinek mellőzésével az egész müveit kon-tinensen használatos Gregorián-naptárhoz kellene csat-lakoznunk.

Mert minden dolognál az a legfőbb, hogy melyik a tökéletesebb, helyesebb, időszerűbb, szükségesebb és váljon alkalmas-e valamely dolog arra, hogy az emberi-ség czéljainak megfeleljen s mint a legfőbb ember előtt jónak látszó, ezeket a tudás, megismerés, haladás és

czélszerüség utján egyesítse.

Ha a két kalendáriumot összehasonlítjuk, akkor minden elfogultság nélkül azt kell mondanunk, hogy a Gergely-naptár határozottan és minden tekintetben jobb és előnyösebb, mint a szóban forgó Julián-naptár.

Fölismerte már ezt Európa csaknem legelmara-dottabb czivilizáczióju nemzete Oroszország is, a mely ismételten foglalkozik a Gregorián-naptár behozásának kérdésével ; de ezt teszi kívánatossá és helyessé minden körülmény is, mely a szóbanforgó kérdés elbírálásánál szóba jöhet.

RELIGIO. 57 Ugyanis minden emberi erény egy közös eszmében,

a tökéletesedésben jut kifejezésre, melyről már Üdvö-zítőnk azt monda egykor : „legyetek tökéletesek, mint a t i mennyei Atyátok is tökéletes." E r r e törekedni

min-denkinek kötelessége, ezt ellökni magától bün!

De lehet e eszményibb tökéletesedést képzelni, mint a vallásnak a tudománynyal karöltve járó előre-haladását, a keresztény műveltség terjedését, mely min-den eszközt megragad arra, hogy az ember önképzését, a lelkek kiművelését elősegítse.

Ebből a szempontból véve a dolgot, a tökélete-sebbet már eleve is minden téren pártolnunk kell, még ott is, a hol a hagyomány és egyéb tekintetek az ellen-kezőt látszanak mondani ; mert ha a hagyomány alatt ősi hitünket értjük, akkor azt teljes erőnkből fenntar-tandónak véljük, és különben is ez, amint mondva volt?

nem is tiltja az okszerű előrehaladást; ha azonban a hagyomány hangzatos jelszava mögött holmi éretlen és indokolatlan előítéletek, a sötét maradiság rejtőzködik, akkor az ilyen hagyományt fenntartani egészen felesleges,

;sőt vétek !

Világos az eddigiekből, hogy a tökéletesedés néző-pontjából feltétlenül a Gergely-naptár mellett kell állást foglalnunk.

Es erre indit bennünket a legfönségesebb testvé-riesülés vágya is, melynél fogva mi latin szertartású iker-testvéreinkkel már régóta teljesen egyesülni óhajtunk, a

minek eddig a többek közt még a naptár-különbözet is egyik nem a legutolsó akadályát képezi. S ha már most mi a helyett, hogy vallásunk alapitójának egyenes pa-rancsa szerint minden eszközt megragadnánk az egyesü-lésre, nemcsak nem egyesülünk, de hovatovább mind-inkább széthúzni iparkodunk és ezt legújabban a Julián

naptár ismételt behozatalának indokolatlan forszirozásával is demonstráljuk : akkor hiszen nem hiába vádolnak minket az egyház ellenei hátramaradottsággal és mara-disággal, mert hasonló eljárással e vádra valóban köny-nyen rászolgálhatunk !

Kivált mostanában, a midőn minden téren óriási haladás, a tudomány és művészetek rohamos fejlődése | dominálja a világot s a midőn az Istentől rendelt korlátok mellett az emberileg felállított korlátokat az istentelenség és modern czivilizáczió apostolai és követői amúgy is erősen döngetik.

Ebben a korban, — a helyett, hogy tőlünk tel-hetőleg előrehaladnánk, — egy lépéssel hátramenni sem nem helyes, sem nem időszerű !

Nam volt az czélszerü eddig sem, mert ha a töké-letesedés eszméje azt diktálja, hogy a két naptár közül a jobbikat fogadjuk el ; ha a testvériesülés vágya azt irja elibünk, hogy ahhoz csatlakozzunk, a mely ben-nünket testvéreinkhez egy lépéssel közelebb hozz; hogyha a czélszerüség, jóság és időszerűség egyaránt megköve-teli, hogy a Julián-naptár mellőzésével a sokkal pont-tosabb Gergely-naptárt kövessük : akkor önként követ-kezik, hogy az előbbinek behozatala anyakönyveinkbe nem szükséges, azt feszegetni — akárki mit mond is — helytelenség, mert az az ügynek csakis ártalmára lehet!

Ennyit kívántunk azon fejtegetésekhez hozzátoldani,

melyet kitűnő világi munkatársunk ez ügyről lapunk egyik mult számában elmondott s ezzel ugy hisszük eléggé körvonaloztuk azt az álláspontot, melyet ez ügyben elfoglalunk.

Ne beszéljünk tehát a Julián naptár behozataláról, mert ezt már a nálunk fejletlenebb czivilízáczióju oroszok is túlhaladott álláspontnak tartják s ha netán ők csak-ugyan és tőlünk hamarább, be találnák hozni a Gergely-naptárt ; akkor fognánk még csak igazán furcsa hely-zetbe kerülni !

Azért jobb lesz, ha hallgatunk róla és eszünkben tartjuk nagynevű Eötvösünk szavait, a ki azt mondja:

„ritkán jut eszünkbe, mit teszünk beszédeinkkel, maga a szó, melyet gondatlanul elhintünk, ha néha sejditnők, hová vetettük s tudnók, hogy az, mit a pillanat föl-gerjedésében kimondánk, fogékony emberi kebelben csí-rázva mivé n ő h e t : eliszonyodnánk"!

es. — r. —

IRODALOM.

- f A KIS J E S U S . Irta Prónai Antal. A képeket rajzolta Zsitvay János. Budapest 1895. N. 8-r. 64 lap.

Képekkel és díszítésekkel.

XII gyermekvers van e gyönyörű díszmunkában.

Szerző a gyermek-versikék avatott müvelője. Csupa finom-ság és gyengédség a tárgy megválasztásában éppen ugy, mint az előadásban. Szerző dr Prónai Antal a kegyes tanítórend tagja. Jelen szép alkotása 1 frt 10 krba kerül-Maguk az illusztrácziók megérik. Hitoktatók és lelkipász-torok ajándékadások alkalmával legyenek reá tekintettel s hívják fel reá ker. kath. családaink figyelmét és párt-fogását.

= Szabó Ferencz, n.-eleméri (Torontálm.) plébános immár sajtó alá adta dr. Weisz János, gráczi egyetemi tanár Világtörténelmét magyar fordításban s négy kötet még ez évben, október hóban meg fog jelenni, hogy a többi még gyorsabb egymásutánban következzék. 22 nagy kötet. Egy-egy (körülbelül 50—55 íves) kötet ára fűzve [ 3 frt, kötve 3 frt 80 kr. Akik e müvet pénzért kívánják

megrendelni, forduljanak a kiadó Szabó Ferencz plébános úrhoz. Akik ellenben erga sacra celebranda óhajtják e mü-vet, forduljanak megrendelésükkel dr. Kiss Jánoshoz, ki a sacrumok kezelésére a kiadó Szabó Ferencz plébános ur fel-kérése folytán vállalkozott. Egy fűzött kötet fejében 10 sacrum, egy kötöttért pedig 13 sacrum fog assignáltatni, kívánatra előre, de aki nem óhajtja, annak a kötetek meg-küldésekor. Az intentiós megrendelők kizárólag dr. Kiss

Jánossal érintkeznek s a példányokat is onnan kapják és pedig az egy évben megjelenteket egyszerre, bérmentesen.

A műről a kiadó Szabó Ferencz plébános úr így ír a megrendelési felhívásban :

„Midőn dr. Weisz János a hetvenes években „Lehr-buch der Weltgeschichte" czimü nagyszabású müvének első kötetei megjelentek, ezek a szerző nagy olvasottsága, éles kritikai szelleme és rendkívül érdekes előadása által széles körben figyelmet gerjesztettek; tudósok és a művelt olvasó-közönség elragadtatással szóltak a kitűnő munkáról s fokozódott érdeklődéssel várták a többi k ö t e t e k megjelenését.

Alig jelent meg egy ujabb kötet, midőn a régebben meg-jelentek némelyike már teljesen elfogyott a könyvpiaczon, úgy, hogy amidőn az egész munkának még a fele sem jelent meg, az előző kötetek már negyedik, sőt ötödik

ki-adást nyertek. Hogy pedig a művelt német olvasóközönség, mely oly könnyen válogathat a jelesebbnél jelesebb történeti művek közül, mily lelkesedéssel karolta fel ezt a maga nemében páratlan müvet, kitűnik abból, hogy a huszonkét vastag kötetből álló mű most már harmadik kiadásban jelenik meg, s hogy a Styria irodalmi és részvénytársulat

e harmadik kiadásért 30,000 frtot fizet az előbbi kiadónak s ezen roppant összeg daczára nincs oka tettét megbánni, mert több mint 4000 rendes előfizetője van. Nem is csoda:

nagyszerű az egész mű, remek kivitelű minden részletében, ugy, hogy ha az egészet áttekinthetjük, mintha egy nagy-szerű dómban volnánk, iiáelynek legkisebb része is gyönyörű összhangban van az egészszel s mester kezére vall.

Midőn ő felsége, apostoli királyunk, nemesi rangra emelte a tudós férfiút s neki a művészetek és tudományok érmét adományozta, e szavakat intézte hozzá : „Az ön müve nagyszerűen van tervezve és részleteiben igen szépen kivan dolgozva !"

Ezt a müvet szándékozom kiadni, a legújabb német kiadás után készült magyar fordításban, a minket közelebb-ről érdeklő magyar, bolgár, román és szerb nemzetek törté-nelmének kibővítésével, ugy hogy a magyar láaclás az erede-tinél még teljesebb lesz.

A mű kiadására nem anyagi haszon vágya indit; de azért e nagy befektetést kivánó vállalatba bele nem fogha-tok addig, mig annyi megrendelő nem jelentkezik, amennyi nagyobb veszteség veszélyét elhárítja."

— Rózsafüzér prédikácziók. Irta P. Angelikuse.

A máriasterni árvaház javára. Budapest, 1896. Megrendel-hető Mészáros Kálmán atyánál, Ferencziek háza. Ara 80 krajczár, 178 lap.

A szent atya szeptemberi körlevelében, az egész ke-resztény világnak a szent olvasót ajánlotta leghatékonyabb gyógyszerül a társadalom sebeire, erős fegyverül és véd-paizsul a hitetlenség ádáz ostromai ellen. Ezt a fegyvert ismerteti, ennek használatára tanit az előttünk fekvő könyv, mely tizenhét klasszikus és szivreható szent beszé-det tartalmaz a rózsafüzér szent titkairól.

A beszédeket egytől egyik szép gondolatok, tömör, igazán szónoki nyelv és őszinte meggyőződésből eredő bensőség jellemzik és ajánlják.

A derék szerző, ki már több mint tiz év óta a hon határain kivül apostolkodik, a messze távolban is mélyen érzi át a magyar egyház jelen szomorú állapotát, azért a legnemesebb honszeretet érzelmeitől buzditva és ösztönöz-tetve, kiváló szellemi termékeivel siet a szorongatott ha-zai egyház védelmére, a hanyatló ősi vallásosság meg-mentésére, élesztésére és megszilárdítására.

Az igazmondás bátor merészségével, mely nem retteg az emberi tekintetektől, rámutat a magyar társadalom erkölcsi sebeire, tüzes vasat illeszt rájok, jól tudván, hogy csak ez képes a nagy baj,t gyökeresen gyógyítani,

a halálos nyavalyát teljesen megszüntetni. Hogy ma nagyon is szükségűnk van a Rózsa füzér királynéjának különös anyai oltalmára, honmentő kegyes segítségére, mindnyájan, fájdalom, igen jól tudjuk és mélyen érezzük, midőn ezeréves dicső keresztény létünk gyászos alkonyán ezer sebből látjuk vérezni drága ősi egyházunkat, pusz-tulni katholikus szent hitünket.

Edes gyönyörrel nagy lelki vigasztalással olvastam végig a leggyöngédebb Mária tiszteletnek ezen ékesszóló megnyilatkozását ; a miért a legfokozottabb szónoklati igényeket is kielégítő ezen diszes müvet hazám lelké-szeinek a legmelegebben ajánlom. Nagy hasznát vehetik

a szószéken. A szives vevők és terjesztők egyszersmind egy homokszemmel hozzájárulnak a legnemesebb jótékony-czél megvalósítására, mely a szerző lángbuzgalmát e könyv megírására és közrebocsátására serkentette.

dr Moravitz M.

V E G Y E S E K .

*** Vaszary Kolos bibornok, Magyarország prí-mása, az ország székes fővárosába érkezett esetleg hosszabb tartózkodásra. O emja legújabban a főmegyei káplánoknak 5000 frtot, az esztergomi kisdedóvó egylet-nek 20/X és az esztergomi népkonyhának szintén 200 frtot adományozott.

— A mit az ifjúságnak adunk, azt a legjobb helyre adjuk. Győrött, a szeretett püspök jubileumának emlékére, 3Iladoniczky Ignácz kanonok a győri íőgym-nasiumnak három szobrot ajándékozott : Urank Jézus, szent István és szent László szobrát. Ugyané czélra készittett, Budapesten JBeidl Alajos apát-kanonok sz.

Imre szobrát. A magyar katholikus ifjúságnak erősen kereszténynek, erősen katholikusnak kell lenni, mint volt a nagy századok katholikus ifjú nemzedéke.

— AZ arany f u n i c u l u s triplex. „Funiculus triplex difficile rumpitur," mondja az ószövetségi szentirás ; s a

„hol ketten vagy hárman vannak együtt az én nevemben, ott vagyok én is köztük," mondja az Üdvözítő az ú j -szövetségben. Egy-egy faluban, ha plébános, káplán és tanító összetartanak, valóságos nagyhatalommá nőhetnek fel s szép és nagy dolgokat mívelhetnek — falun. Ilyen szép és nagy dolog van tervben Fejérmegyében Nagv-Perkátán. Az ottani Kath. Kör f. hó 12-én tartott köz-gyűlésében elhatározta, hogy a millénium alkalmából a körben felvilágosító felolvasásokat fognak tartani : Posits Mihály plébános „a magyarok eredetéről" s a

„honfoglalásról," Szalay József káplán „a magyarok megtérítéséről" és Csiszér József tanító „áttekintést"

nyújt a „magyar ezredéven."

— Szabadkőműves páholyok Ausztriában. A Civiltá Cattolica január 4-én megjelent utolsó füzete sta-tisztikát közöl az olasz szabadkőműves páholyokról. E statisztika szerint Ausztriában is vannak szabadkőműves provincziák több páholylyai és pedig a Trentino, a mely-nek négy szimbolisztikus, egy luciferiánus s egy zsidó páholya van s az Isztria, a mely hét szimbolisztikus, két zsidó s egy lucziferiánus páholyt számlál.

Az előfizetés megújítására kérjük m. t. olvasóinkat, kik még hátra vannak. ^ B B

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : B r e z n a ; Béla, hittudor. k. m. tud. egyetemi ny. r. tanai.

Budapest, 1896. Nagy kSándor könyvnyomdájából. (Papnövelde-utcza 8. sz.)

Megjelenik e lap heten-ként kétszer •' szerdán es szombaton.

Előfizetési dij:

félévre helyben s posta-küldéssel 5 frt.

Szerkesztő lakása :

In document Religio, 1896. 1. félév (Pldal 60-63)