• Nem Talált Eredményt

dr Dulánszky Nándor ur,

In document Religio, 1896. 1. félév (Pldal 76-79)

pécsi megyés püspök, valóságos belső titkos tanácsos, az első osztályú vaskorona-rend lovagja, a Ferencz-József-rend nagykeresztese, a műemlékekre felügyelő országos bizottság

tagja, bekebelezett hittudornak

folyó évi január hó 24-én éjjeli 9 órakor éveken át tartó szenvedéseknek bámulandó keresztényi béketűréssel való elviselése, a haldoklók szentségeinek ájtatos felvétele és a pápa ő szentsége külön áldásában való részesülés ufán,

rtElIiiíü.

73 áldásos életének 67-ik, áldozó papságának 43-ik,

püspök-ségének 21-ik, pécsi püspökpüspök-ségének 19-ik évében történt gyászos ki multát.

Az Urban elhunyt püspök-atyának drága földi ma-radványai folyó hó 29 én reggeli 9 órakor fognak a püs-pöki székház kápolnájából beszentelés után a székesegy-házba vitetni s ugyanott az ünnepélyes gyászistentisztelet befejeztével a boldog feltámadás reményében nyugalomra helyeztetni.

Pécs, 1896. január hó 25-én.

Az örök világosság fényeskedjék neki!

a káptalan nevében :

Troli paulai Ferencz,

káptalani nagyprépost, választott trebinjei püspök.

KATH. TEÎÉ&ENYSÉG.

Katholikus tudósok k o n g r e s s z u s a . Felhivás.

A francziák kezdeményezésére 1888 ban és 1891-ben Párizsban, 1894-ben pedig Brüsszelben nemzetközi kon-gresszusra jöttek össze a katholikus tudósok, hogy tö-rekvéseiket a bölcselet-, természet , történet-, jog- és összehasonlító vallástudomány, szóval a hittudomány kivételével minden tudomány terén a hit védelmére és diadalára egyesítsék.

Az eszme az anyaszentegyház általános jellegével annyira, megegyező s a jelen korban oly sokat igérő, sőt szükséges, hogy győzelme felől kétség pillanatra sem lehetett. Valóban nagyszerű eszme : hithű keresztényeket a tudományos törekvésekben egyesülve látni s igy gyakorlatilag megmutatni, hogy a keresztény kíitholikus hit nemcsak nem ellensége a tudománynak, hanem ápo-lására hatalmasan ösztönöz; a tudomány pedig nemcsak nem ellensége a keresztény hitnek, hanem inkább a hit tételeit pontról-pontra megerősíti, a meggyőződést pedig ápolja.

Nem más ez eszme, mint egyik gyakorlati bizo-nyítéka a kinyilatkoztatás és az ész, a hit és a tudo-mány közt levő viszorynak. Es ha korunkban a vatikáni zsinat szükségesnek látta elméletileg kifejteni a jelzett viszonyt, amennyiben a kettőnek nem szabad ellenkez-nie, sőt a valódi tudomány a hitet szüli és ápolja, a hit pedig a valódi tudományt tökéletesiti, gazdagítja: akkor e korban gyakorlatilag is kifejezést kell adni ez igazság-nak. Ezt czélozzák XIII. Leo pápának intézkedései is, melyek a különböző tudományágak ápolására és helyes kezelésre serkentenek. Ezt czélozza és el is éri a katho-likus tudósok kongresszusa is, ha a katbokatho-likusok részéről

oly pártolásban részesül, a milyent megérdemel.

A Párisban és Brüsszelben tartót:, kongresszusok a benyújtott nagyszámú és alapos dolgozatokkal, a komoly és élénk eszmecserékkel, a résztvevők nagy számával s a kiadott nagy értékes emlékkönyvekkel, valóban fényes bizonyságai voltak a hit és a tudomány harmóniájának s a katholikus tudományosságnak.

Magyarország kathohkusai az eddigi három kon-gresszushoz nagy ^zámb;m csatlakoztak, mi arra a biztos

reményre jogosít, hogy a három évenkint tartandó jövő kongresszusokon is számosan, sőt még számosabban mint eddig, fognak résztvenni.

A katholikus tudósok IV. nemzetközi kongresszusa a svájczi Freiburgban, az ifjú, de virágzó svájczi katholi-kus egyetem székhelyén fog megtartatni 1897-ben. — Az előkészítő bizottság elnöke dr Sturm József, a freiburgi egyetem rektora. A kongresszus hivatalos nyelvei : a fran-czia és a német; akármelyiken lehet előadást tartani és az eszmecserében résztvenni.

A tagok 10 frank dijat fizetnek, melynek fejében a kongresszus emlékkönyvét kapják.

Az előkészítő bizottság februárban bocsátja ki első értesítőjét a szükséges tudnivalókról. A bulletint ingyen megkapják mindazok, kik a brüsszeli kongresszusnak tag-jai voltak. Az előkészítő bizottság elnöke dr Sturm József ur, megkérdezett engem: minő nyelvű bulletineket küld-jön hozzánk. Azt hiszem, hogy a legtöbb — mivel ma-gyarul nem jelenik meg az értesítő — németet kíván s kérem azokat, a kik francziát parancsolnak, lehetőleg azonnal írják meg nekem.

Már most lehet nálam dolgozatokat bejelenteni én a jelentkezést azonnal továbbítom Freiburgba. Ugyancsak

már most lehet nálam tagul jelentkezni s az 5 frtnyi tag-sági dijat hozzám beküldeni.

Kívánatos, hogy egyes városokban és kerületekben lelkes egyének vegyék kezükbe az ügyet s másokat Í3 buzdítsanak, tagokat és tagdijakat gyűjtsenek.

Egyébiránt később a magvarországi bizottság bőveb-ben tájékoztató felhívást is fog kibocsátani.

Budapest, 1896. január 23.

Dr Kiss János, A Sz.-István-Társulat igazgatója.

KATH. E G Y E S Ü L E T I É L E T .

= A Szent-lsíván-Társulat 1896. évi január hó 30-án délután 4 órakor (Budapesten, Királyi Pál-u. 13.

sz. a.) választmányi gyűlést tart. Tárgysorozat: 1. Folyó ügyek. 2. A Tud. és Irodalmi oszt. tagajánlása. 3. A tár-sulat 1896. költségvetése.

— A Szent István-Társulat vagyonállása az 1895.

év végén és költségvetése 1896. évre. A) Költségvetés.

Szükséglet. 1. Személyzeti járandóság 17168 frt, 2. Iskolai és irodalmi kiadványok : a) nyomdai számlák 54302 frt 88 kr, b) szerkesztői és írói dijak 11040 frt, c) naptár 1000 frt, d) könyvkötők 27000 frt, e) egyéb irodalmi be-fektetésekre átalány 2000 frt, f) a Szeritirás előkészítési

költsége 7000 frt. 3 Az oklevéltárra megajánlott összeg (vál. ülés 1891. deez.) 1000 frt. 4. Könyvjegyzék (nyomda, fűzés, szállítás) 1200 frt, 5. Magyar olvasókönyv II. III.

jobbítása tiszteletdíj 1200 frt, Magyar olvasókönyv II. III.

rajzok és metszetek 500 frt, 6. Bizományi könyvek és sz. képek 9000 frt, 7. Ügynökségi kiadás 5000 frt, 8.

Igazgatósági kiadás 400 frt, 9 Könyvtár 800 frt, 10. Adó 2500 frt, 11. Házbér (raktár) 700 frt, 12. Ügyleti kiadás 4300 frt, 13. Ház és raktár biztosítás 225 frt, 14. Ház-tatarozás 300 frt, 15. Különféle 2000 frt, 16. Képmetsze-tek 1200 frt. 17. Millennáris kiállítási költségekre 1000 frt, összesen: 150835 frt 88 kr.

Fedezet: 1. Pénztári maradvány az 1895. évről 6741 frt 98 kr, 2. Tagdíjakban 10100 frt 3. Kamatokban 9000 frt. 4. Könyvek és sz. képek eladása 130000 frt, 5. Elő-fizetések 600 frt, 6 Hirdetések 2000 frt, 7. Tud. és írod.

Osztály által visszafizetendő 1209 frt 7 kr. Összesen : 159651 frt 5 kr.

B) Vagyonállás 1895. végén : I. Alapítvány törzs-vagyon 101232 frt 35 kr, II. Forgalmi tőke 133250 frt, III. Leltári vagyon 243062 frt 13 kr. Összesen: 477544 frt 48 kr.

Jegyz. A forgalmi tőkét térbéli 58562 frt 88 kr.

összeg.

Kelt a Szent-István Társulat gazdasági bizottságának 1896. évi jan. bő 23 án tartott üléséből Hummer Nándor, titkár.

IRODALOM.

= Győr aranymisés püspöke. Irta s a főpásztor aranymiséje alkalmából és emlékére a híveknek szeretet-tel ajánlja Buschek Antal győrnádorvárosi esperes plé-bános. Győr, 1896. 16 r. 78 l.

Tartalma : I. Gyermekévek. II Az iskolában. III.

Az áldozó pap IV. A püspök. V. A szülőföld. VI. Isten hű szolgája. VII. A szent szűz buzgó tisztelője. VIII. A papság atyja. IX. A hivő nép főpászfora. X. A püspöki jubileum. XI. Az aranymise. Számos képpel.

— Az ,Iskola" cz. folyóirat VI. évfolyama Bodnár G. szerkesztése alatt a felsőbb, közép és alsóbb népisko-lák összes tanítóit érdeklő minden ügyet a legváltozato-sabb alakban tárgyalja.

Hogy ezen egyetlen kath. folyóiratot mindenki meg-szerezhesse, van szerencsénk kijelenteni, miszerint rendki-vülileg az 1896-iki egész évfolyamot a t. tanitó, növen-dékpap és képezdész urak egy frt kedvezményes áron kapják, ha ezen kedvezményes előfizetési összeget a kiadó-hivatalhoz (Reizer János könyvkereskedése Szatmáron) előre beküldik.

Érdeklődők szíveskedjenek néhány nap alatt jelent-kezni, hogy a szétküldés ügye rendezhető legyen.

Mutatványszámot a kiadóhivatal, kívánatra szívesen küld. Tisztelettel az „Iskola" szerkesztősége.

V E G Y E S E K .

— Uj katholikus lap. A „Váczi Közlöny" cz. poli-tikai és társadalmi hetilap szerkesztését f. hó 12 én a váczi egyházmegye papságának egyik kiváló disze, Rózsa-hegyi Gyula papoevelő-intézeti lelkiigazgató vette át, s ezzel a fent czimzett lap belépett a czéltudatos katholikus lapok diszes sorába. Gratulálunk! Kinek? A szerkesztő-nek ? . . . Annak is ; de főleg magának a lapnak, hogy ily szerkesztőt volt szerencsés kapni, és a katholikus szerkesz-tők számra még mindig csekély, de tetterőre és elszántságra nézve máris nagy hadának, hogy a vVáczi Közlöny" szerkesz-tőjének imádságos szemelyében igazi Dávid-erejü munka- és harczos-társat kapott. Adjon az Isten neki rendületlen egészséget! A „Váczi Közlöny"-t katholikus

illetékessé-geink és érdeklődő közeink figyelmébe ajánlani, ezek után, ugy hiszszük, fölösleges.

— A mindenre gondoló Maecenás. A „Kath.

Egyházi Zeneközlöny"-ben olvassuk: Szatmárról vettük a következő becses s o r o k a t : „Mint újdonságot a szatmári székesegyház chorusát illetőleg tudatom a következőket:

A szatmári székesegyház Szent Caeciliáról nevezet ének-egyesülete számára méltóságos Irsik Ferencz pápai prae-latus, apátkanonok és egyesületi elnök diszes helyiséget épittetett, egy nagy díszteremmel (körülbelül 20 méter hosszú), s ebbe a Rieger testvérektől egy pneumatikus szerkezetű orgonát. Az orgona két manuallal, két oktáv pedallal bir, tizenhat zengő registerrel, hat mellékvál-tozattal s a szükséges kapcsolókkal, egy szintén pneu-matikus szerkezetű crescendo és decrescendova] van ellátva. Ara 2600 frt. Ugyancsak Irsik Ferencz praelatus ur egy nagy concert zongorával ajándékozta meg az egyesületet. Az u j épület s orgona felszentelése 1896.

január 6-án volt fényes szertartással. A felszentelés után hangverseny." (Közli Schwegler A., n. p.) Öröm-mel üdvözöljük az áldozatkészségéről mindenfelé ismert és magasztalt főpapot ezen legújabb dicső tette alkal-mából. O ÂZ J CL ki nemcsak bőkezűen adakozó, de ma-gasztos érzülete szent sugalmát követve, mindenkor a leghelyesebben tudja megválasztani a czélt is, a melyre áldoz. Isten tartsa az egyházi irodalom és művészetek nagynevű Maecenását! Nota bene: mind ezt nem a Religio, hanem a Musica Sacra mondja, de a Religio savesen, nagy örömmel visszhangoztatja.

— A milléniumon mit i s ünnepelünk ? . . . Jókai M. szerint, amint a „Nemzet" jan. 1 i sz. első helyén olvasható. Árpád fia és Mén Marót leánya eljegyzésének emlékét. Tehát a liberálisok csakugyan a polg. házasság kötelező erejű törvénynyé emelésében aratott diadaluk torára csőditik a világot ? S hogy ezt éppen Jókai árulja el ! S miután már benn van a kibeszélésben, tudtunkra adja azt is, hogy két szent lelket ismer : az egyik a világ-történeté : a józan ész; a másik a nemzeteké: a honrelem. Ezek után alig csodálkozhatunk, ha a hazáját sze-rető magyarral az eget imádtatja és arra buzdit, hogy bizzunk a haza földének geodaemonában. De azt már cso-dáljuk, hogy azok, akik bámulják Jókai phantasiáját és élvezik irályát, azt is komolyan veszik, amit mond.

— À kath. egyletek országos k o n g r e s s z u s á t eddig a következő egyletek fogadták el s jelentették be csat-lakozásukat a kongresszus megtartásához: 1. A rádi kath. népkör. 2. A veszprémi kath. kör. 3. A pécsi szent Vincze-egylet. 4. A körmöczbányai kath. legény-egylet. 5. Az ujfuttaki kath. kör. 6. Az esztergomi kath.

kör. 7. A nagykárolyi kath. legény-egylet. 8. A besz-terczebányai kath. legény-egylet. 9. A győri Szent Vincze-egylet.

— Sajtóhibaigazitás. Lapunk előbbi számában a gyászjelen-tés végén rfohászkodva az egyházhoz" helyett .fohászkodva az egyház imájával az egek Urához" olvasandó.

TARTALOM. Vezéreszmék és Tanulmányok : •)• Capitulum Cathedralis Ecclesiae Quinque-Ecclesiensis. — Mélt és főt- Meszlényi Gyula szatmári pÖ9pők ur milléniumi körlevele — Dr Stöckl Albert. — Egyházi Tudósítások : B u d a p e s t : Dulánszky Nándor püspök

emlékezete és az egyházi zene. — P é c s : Gyászjelentés. — Katii. Tevékenység. — Kah. Egyesületi Élet. — Irodalom. — Vegyesek.

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő: Breziiay Béla, hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest, 1896. Nagy kSándor könyvnyomdájából. (Papnövelde-utcza 8. sz.)

Megjelenik e lap heten- ï >

ként kétszer : ; szerdán es szombaton. \

, Előfizetési dij: l félévre helyben s posta- E

küldéssel 5 frt. í Szerkesztő lakása : \

In document Religio, 1896. 1. félév (Pldal 76-79)