• Nem Talált Eredményt

Spencer és társai modellje

1. RÉSZ: KUTATÁSI ELŐZMÉNYEK

1.1. A LOGISZTIKA ÉS A KOMPETENCIÁK VERSENYKÉPESSÉGET MEGHATÁROZÓ SZEREPE

1.1.5. L OGISZTIKAI SZERVEZET

1.2.3.2. Spencer és társai modellje

Az általunk bemutatott egyik modell Spencer - Spencer, (1993) alapján, amely az egyéni kompetenciák bemutatásra alkalmas a jéghegy-modell.

Spencer és társai (1993) hat csoportba besorolva 21 kompetenciát azonosítottak, amely ál-talánosan minden szervezetben felhasználható.

Csoportok Alkompetenciák

A „teljesítmény és cselekvés” kompetenciái Teljesítményorientáció Rend kialakítása

Minőségre és pontosságra törekvés Kezdeményezés

Információkeresés A „támogatás és mások segítése” kompetenciái Mások megértése

Ügyfélorientáció

A „befolyásolás” kompetenciái Befolyásolás (Rogers, 2001) Szervezeti tudatosság Kapcsolatépítés Vezetői kompetenciák Mások fejlesztése

Irányítás és asszertivitás Csapatmunka57 és együttműködés Csapatvezetés

Kognitív kompetenciák Analitikus gondolkodás Fogalmi gondolkodás Szaktudás

Személyes hatékonyság kompetenciái Önkontroll Önbizalom Rugalmasság

Elkötelezettség a szervezet iránt

1.12. táblázat: Spencer és társai modellje. (Bakacsi és tsai, 1999)

55 A munkakör fogalmának definiálására és részletes jellemzésére „A munkaköri leírások” fejezetben térünk ki.

56 Nemcsak a logisztika területére vonatkozóan állítanak fel kompetencia modellt, hanem pl. Lawson és Limbrick (1996) a sikeres humán erőforrás vezetők kompetencia modelljét dolgozta ki. Tsui, A.S. (1990) a humán erőforrás menedzsment hatékonysági modelljét alkotta meg.

57Bel – Teo. (2001) kiváló irodalmi áttekintést ad a napjainkban egyre inkább elterjedőben lévő virtuális csapatmunka fő kérdéseiről.

Ebben a modellben a kompetenciákhoz 6-8 szint is tartozik, és abból kiválasztható, hogy mely munkakörhöz, milyen szintű kompetencia rendelhető. A kompetenciák értelmezésé-hez részletes meghatározás tarozik.

A következőkben kerül sor a jéghegy modell kompetencia típusainak bemutatása, ez annál is inkább fontos számunkra, hisz empirikus elemzéseink egyik alappillérét jelenti. Több tu-lajdonság van, ami tetteinket befolyásolhatja, ezek a jéghegycsúcs modell szerint:

• a képességek/készségek (jártasságok),

• tudás/ismeret,

• szociális szerepek (önmeglátás/én-kép),

• személyiségjegyek/vonások, és a

• motivációk.

Ezek a tulajdonságok, vagy jellemzők a tudatosság különböző szintjein vannak. Úgy is el-gondolhatjuk ezeket a tulajdonságokat, mint egy jéghegyet (Spencer - Spencer, 1993;

Spencer - McCelland, 1990), a víz szintje fölött a látható jellemzők vannak, míg a kevésbé tudatos, vagy tudattalan jellemzők a víz alatti jéghegy láthatatlan részei. Ahhoz, hogy egy szervezet alapvető kompetenciáiból a lehető legnagyobb haszon származzon, rendkívül fontos nem csak elismerni az alkalmazottak szaktudását és gyakorlatát, hanem figyelmet is kell fordítani az alapját képező motívumokra és a dolgozók tehetségére. Ezeket az alapmo-tívumokat „egyéni kompetenciáknak” is nevezik, a szervezeti kompetenciákkal ellentétben.

Az egyéni kompetenciák kapcsolatban állnak az alapvető személyes jellemzőkkel, amelyek benne rejlenek az illető cselekedeteiben mindenféle feladatra és helyzetre vonatkozólag.

(Bergenhenegouwen - Ten Horn - Mooijman, 1997)

Az 1.18. és 1.19. ábrán látható, hogy a legtudatosabb rész a képesség/készség, és a tu-dás/ismeret.

A képesség/készségek (skills) bizonyos szellemi és fizikai feladatok teljesítésének képessé-gét jelentik. Ez a jéghegy kompetencia szerkezet látható csúcsa vagy első szintje - ahogy Spencer (1993) mutatja - az észlelhető, megfigyelhető hasznos tudással és gyakorlattal van összefüggésben, amelyek a munka végrehajtására vagy a pozíció megtartására vonatkoz-nak, és amelyek szükségesek ahhoz, hogy a foglalkozást, munkát, vagy feladatot megfele-lően elvégezzék. A hasznos tudás és gyakorlat szakmai tanfolyamokon és szakképzéseken elsajátítható, melyet diplomával és bizonyítvánnyal igazolnak. Ezek speciális oktatási tan-tervek és képzési programok, melyek a foglalkozás tényleges gyakorlása alatt végezhetők.

A második szintet a tudás/ismeret jelenti, amit egy személy meg tud tenni, de nem biztos, hogy meg is fog tenni. Tehát a jéghegy második szintje a középszintű gyakorlatra vonat-kozik, amely különböző (hivatásos) helyzetekben alkalmazható. Ezt a középszintű gyakor-latot még úgy is nevezik, mint „széleskörűen alkalmazható szaktudás”, vagy „kezdeti kép-zettség”. Olyan dolgokat foglal magába, mint a társadalmi és kommunikációs gyakorlat, általános technikai és szakmai rálátás, szervezeti minőség és a munka, valamint az állás alapvető megközelítése. Mindemellett, a középszintű gyakorlatot, amely fontos a dolgozó rugalmassága és többszintű fejlődhetősége szempontjából, nehéz tanulni, egyéni ellenőr-zést és visszacsatolást igényel. Ezen túl munkaigényes és ezért viszonylag drága. A hasz-nos és a középszintű gyakorlat együtt (1. és 2. szint) a szakmai és gyakorlati kompetenci-áknak tekinthető.

A harmadik szint a szociális szerepek, amelyek a személy számára fontosak, hogy létezze-nek, és hogy megtegye őket. Vagyis a kompetencia szerkezet harmadik szintje

tartalmaz-za az értékeket, startalmaz-zabványokat, az egyén etikai és erkölcsi nézeteit (Bábosik, 1975), vala-mint azon szervezet és azon (szakmai) csoport (Belbin, 2000) iránti nézeteit, amelyhez tar-tozik, vagy amelynek beszámol, jelentést tesz. Ezeket az értékeket és szabványokat az egyén magáévá teszi saját megítélése, tapasztalatai és oktatása alapján. Az értékek és szab-ványok olyan dolgokban fejeződnek ki, mint a speciális mentalitás, jellegzetes világról és/vagy más emberekről alkotott kép, jellegzetes vélemény a kultúráról, érdemről és ha-gyományokról. Ez a harmadik szint tartalmazza a személyi és szakmai koordinátarend-szert, amelyben az értékek, tájékoztatások, eligazítások, szabványok és ismertetőjelek fon-tos helyet kapnak, és amelyben a személyiség kijelöli azonosságát. Az értékek és szabvá-nyok ezen típusainak elfogadása egy rendkívül egyedi és hosszadalmas szocializációs fo-lyamat, amely egy hivatásos szakmai csoporttá fejlődéshez hasonlítható. Az emberi kom-petencia szerkezet utóbbi három szintjét az egyén szakmai képzettségének nevezik.

A negyedik szint az önmeglátás/én-kép, amely azt jelenti, hogy milyennek látja magát az egyén, például önmagát logisztikai menedzsernek, raktárosnak, vagy targoncavezetőnek látja-e az adott munkakörben dolgozó egyén. Legbensőbb személyiségjegyek helyzetekre, információkra adott válaszokat jelent. (jó látóképesség a targoncavezetők fizikai vonása).

A negyedik szint az emberi kompetencia szerkezetnek tartalmazza azokat a belső tulajdon-ságokat, mint az alaposság, önkép, a lelkesedés és törekvés tényleges motívumai és forrása, amely a (szakmai) cselekedetekben nyilvánul meg. Ezek meghatározzák, hogy miként vi-selkedik az egyén jellegzetes (szakmai) helyzetekben. Mindamellett, hogy ezek a szem-pontok úgyszólván láthatók, nehéz azonosítani, fejleszteni és tanítani őket. Ezért - ahogy Spencer (1993) mutatja - jobb ezeket a jellemzőket még a választási folyamat előtt megha-tározni, belefoglalni, mert a későbbi képzés ezen a területen gyakorlatilag lehetetlenné vá-lik. Tehát ezek a legbensőbb személyiségjegyek a tartós fizikai, kognitív és pszichoszociális jellemzőket jelentik. Az egyénnek az a képessége, hogy az összefüggése-ket meglássa a látszólag össze nem kapcsolódó események között.

Végül fontos megemlíteni a motivációt is. A motiváció bizonyos célok magatartások irá-nyába befolyásolhatják, vagy terelhetik el a viselkedést, például egy logisztikai menedzser, aki teljesítmény motivált mindig olyan célokat állít fel, ami számára kihívó, a felelősséggel végzett munka visszajelzéseit pedig az állandó tökéletesítésre használja fel. A motiváció az az ok, ami mindent befolyásol, amit teszünk.

Tehát a kompetenciák olyan dolgokkal vannak összefüggésben, mint például az értékek, irányvonalak, szabványok, az élethez, önmagukhoz és másokhoz való hozzáállás. Ezek összességében pontosan az alapjául szolgáló egyéniség szemléletek, amelyek fontosak a lényeges és felelősségteljes feladatok során. Az általános hozzáértéssel és gyakorlattal el-lentétben ezeket a szemléleteket nehéz képzéseken58 elsajátítani. A nézet általában az, hogy

„ezekkel a képességekkel az ember vagy rendelkezik, vagy nem”. McClelland (1993, in-terpretálja Bergenhenegouwen - Ten Horn - Mooijman, 1997) úgy írja le a „kompetenciát”, mint „alapvető személyi jellemzőket, amelyek meghatározó tényezők a munka vagy kü-lönböző szituációk sikeres megvalósításában.”

58Bár a REFA munkapedagógia anyagaiban a személy fejlesztésre alkalmas többfajta képzési is elkülönít, így a szakmai képzést, a munkaköri képzést, továbbképzést, átképzését, szakmai rehabilitációt. (Bunk, 1987)

1.18. ábra: Az emberi kompetencia „jéghegy” ábrája Bergenhenegouwen - Ten Horn - Mooijman (1997), valamint Spencer - Spencer, (1993) alapján.

A kompetenciák fontosabbak, mint a tudás és gyakorlat az összetett (szak-mai/menedzsment) feladatok magas szintű felelősséggel történő sikeres végrehajtásában.

Amennyire a tudást és gyakorlatot tekintik, sok ember egyforma, ahogy látható például a diplomákból, bizonyítványokból, munkatapasztalatból és a munka eredményekből. Ponto-san az alkalmazott törekvése, lelkesedése, motivációja és az alapjául szolgáló önkép az, amely megkülönbözteti a sikeres dolgozót (magasabb rangú teljesítőt) a sikertelentől.

Empirikus elemzéseink során az általunk vizsgált logisztikai funkcionális területeken meg-vizsgáljuk, hogy a jéghegycsúcs modell mely összetevői érvényesülnek jellemzően.