• Nem Talált Eredményt

A feladatcsoportok és kompetenciacsoportok összefüggései

3. RÉSZ: EMPIRIKUS ELEMZÉS

3.3. A LOGISZTIKAI FELADATOK - TEVÉKENYSÉGEK ÉS A KOMPETENCIÁK KAPCSOLATA -

3.3.3. A feladatcsoportok és kompetenciacsoportok összefüggései

Elemzésünk során kapcsolatot kerestünk a feladatok és kompetenciák között. Így hát elem-zéseinket a kompetenciacsoportokra és a feladatok különböző szempontok alapján képzett csoportjaira is koncentráltuk.

A következőkben a feladatcsoportok és kompetenciacsoportok mentén készítettük el profil-jainkat a vizsgált logisztikai funkcionális területre vonatkozóan. Úgy véljük, hogy eddigi eredményeinket ezeken a profilokon keresztül összefogottabb, esszenciális módon tudjuk közvetíteni.

Kutatásunk során a felhasznált munkaköri leírásokban talált tevékenységeket - feladatokat és kompetenciákat kvalitatív módszerek segítségével különböző szempontok és szakiro-dalmi feltevések , illetve korábbi kutatások alapján csoportokba rendeztük, majd ezen cso-portok kapcsolatait vizsgáltuk.

Az elemzésünk alapjául a már alkalmazott kompetencia és főnév-ige pár csoportok szol-gálnak.

Az összevetés során a következő eredményeket, csoport-profilokat kaptuk:

A vizsgált logisztikai munkaterületek szellemi -fizikai feladat csoportjainak elméleti kompetencia csoportosítások alapján képzett profiljai

0%

10%

20%

30%

40%

50%

puhapességek keny képesgek szellemi képesgek fizikai képességek kompetencia kompetenciaterület öröklött kompetencia tanult kompetencia fejleszthető kompetencia nem fejleszthető kompetencia

Elméleti kompetencia csoportok fizikai feladat-tevékenység

szellemi feladat-tevékenység

fizikai és szellemi feladat-tevékenység

3.35. ábra: A fizikai és szellemi feladatok - tevékenységek jellemzően a fizikai feladatok - tevékenységek profilját követeik.

A fizikai feladatok - tevékenységek ellátásához a munkaköri leírások alapján jellemzően puha képességekre (20,3%) van szükség, valamint a fizikai képességek igénye (2,6%) hát-térbe szorul a szellemi képességekhez képest (21,5%). Érdekes eredményt kaptunk, hiszen a fizikai feladatok ellátásához inkább a fizikai képességek elvárását jelezhettük volna előre, ám az adatbázis adatai alapján a szellemi képességek dominálnak. A dokumentumok a fi-zikai feladatok - tevékenységek ellátásánál inkább kompetenciákat (19,8) definiálnak, mint kompetenciaterületet (12,9%).

A tanult kompetenciák iránti igény (21,5%) nagyobb a fizikai feladatok - tevékenységek ellátásánál, mint az öröklött kompetenciák (6,3%) iránti elvárás, valamint a fejleszthető kompetenciákat (20,3%) is preferálják a munkáltatók a munkaköri leírások alapján a nem fejleszthető kompetenciákkal (8,6%) szemben.

A szellemi feladatok elvégzéséhez szükséges kompetenciacsoportok vizsgálatánál hasonló tendenciájú eredményeket kapunk, mint a fizikai feladatok - tevékenységek esetében, ám a szellemi feladatoknál nem meglepő, hogy inkább szellemi képességek (28,7%) iránti igényt dokumentálnak a munkaköri leírások, mint fizikai képességek (2,3%) iránti igényt.

Mind a szellemi, mind a fizikai feladatok ellátásánál meglepő a munkáltatók kompetencia-csoport igény megjelölése az öröklött kompetenciák és a nem fejleszthető kompetenciák vonatkozásában Ezekbe a kompetenciacsoportokba tartozó kompetenciák iránti igény meg-jelölés a munkaköri leírásokban háttérbe szorul, ugyanakkor ezeknek a kompetenciacso-portokba tartozó kompetenciáknak a hiánya, vagy nem megfelelő szintű megléte a későb-biek során nem pótolható, nem javítható.

A vizsgált logisztikai munkaterületek anyag - információáramlás feladat csoportjainak elméleti kompetencia csoportosítások alapján képzett profiljai

0%

10%

20%

30%

40%

50%

puha képesgek kemény pességek szellemi pességek fizikai képességek kompetencia kompetenciaterület öröktt kompetencia tanult kompetencia fejleszthető kompetencia nem fejleszthető kompetencia

Elméleti kompetencia csoportok anyagáramlási feladat-tevékenység

információáramlási feladat-tevékenység

anyag- és információáramlási feladat-tevékenység együttvéve

3.36. ábra: Az anyagáramlási feladatok ellátásánál elvárásként, a munkaköri leírásokban inkább a szellemi képességek (26,9%) csoportjába tartozó kompetenciák dokumentáltak,

mint a fizikai képességek (2,3%).

Az anyagáramlási feladatok - tevékenységek ellátásához a munkaköri leírások alapján jel-lemzően puha képességekre (25,8%) van szükség, valamint a fizikai képességek igénye (2,3%) háttérbe szorul a szellemi képességekhez képest (26,9%). Érdekes eredményt kap-tunk, hiszen az anyagáramlási feladatok ellátásához inkább a fizikai képességek jelenléte lenne indokolt, ám az adatbázis adatai alapján a szellemi képességek dominálnak. A do-kumentumok az anyagáramlási feladatok - tevékenységek ellátásánál inkább kompetenciá-kat (24,9%) definiálnak, mint kompetenciaterületet (18,1%).

Következtetések:

A tanult kompetenciák iránti igény (26,9%) nagyobb az anyagáramlási feladatok - tevé-kenységek ellátásánál, mint az öröklött kompetenciák (7,7%) iránti elvárás, valamint a fej-leszthető kompetenciákat (25,8%) is preferálják a munkáltatók a munkaköri leírások alap-ján a nem fejleszthető kompetenciákkal (10,9%) szemben.

Az információáramlási feladatok elvégzéséhez szükséges kompetenciacsoportok vizsgála-tánál hasonló tendenciájú eredményeket kapunk, mint az anyagáramlási feladatok - tevé-kenységek esetében, ám az információáramlási feladatoknál nem meglepő, hogy inkább szellemi képességek (26,6%) iránti igényt dokumentálnak a munkaköri leírások, mint fizi-kai képességek (2,0%) iránti igényt.

Mind az információáramlási, mind az anyagáramlási feladatok ellátásánál meglepő a mun-káltatók kompetenciacsoport igény megjelölése - hasonlóan a fizikai és szellemi feladatok csoport vizsgálatához -, az öröklött kompetenciák és a nem fejleszthető kompetenciák vo-natkozásában. Ezekbe a kompetenciacsoportokba tartozó kompetenciák iránti igény megje-lölés a munkaköri leírásokban háttérbe szorul, ugyanakkor ezeknek a kompetenciacsopor-tokba tartozó kompetenciáknak a hiánya, vagy nem megfelelő szintű megléte a későbbiek során nem pótolható, nem javítható.

Az „anyag és információáramlási feladatok - tevékenységek együttvéve” csoportban is azonos lefutás követhető nyomon a fentiekben vizsgáltakhoz.

A vizsgált logisztikai munkaterületek anyag - információáramlás feladatcsoportjainak el-méleti kompetencia csoportosítási profiljai - várakozásainak megfelelően - hasonló „lefu-tást” mutatnak a szellemi - fizikai kompetenciacsoportok profiljaival.

Kerestük a választ arra a kérdésre is, hogy az anyagáramlás iránya szerinti logisztikai funkcionális feladat csoportokhoz, mely elméleti kompetencia csoportok társíthatók.

A vizsgált logisztikai munkaterületek anyagáramlás iránya szerinti logisztikai funkcionális feladat csoportjainak elméleti kompetencia

csoportosítások alapján képzett profiljai

0%

puha képesgek kemény pességek szellemi pességek fizikai képességek kompetencia kompetenciaterület öröklött kompetencia tanult kompetencia fejleszthető kompetencia nem fejleszthető kompetencia

Elméleti kompetencia csoportok

3.37. ábra: A fizikai képességek csoportja iránti elvárás valamennyi anyagáramlás iránya szerinti logisztikai funkcionális csoport esetében a legkisebb mértékben kerül definiálásra.

A 3.37. ábrán megfigyelhető, hogy valamennyi az anyagáramlás iránya szerinti logisztikai funkcionális feladat csoportokhoz, az elméleti kompetencia csoportok tekintetében azonos lefutást követ.

A raktározás/tárolás az anyagáramlás iránya szerinti logisztikai funkcionális az öröklött kompetenciák igény megjelenítésétől eltekintve - ahol a csomagolás definiáltsága meghatá-rozóbb- minden elméleti csoport tekintetében a legnagyobb arányban definiálta kompeten-cia igényét. Az anyagáramlás iránya szerinti logisztikai funkcionális csoportokban inkább a puha, szellemi, tanult, fejleszthető, kompetencia csoport elvárás megjelenítése került a munkaköri leírásokban definiálásra, mint a kemény, fizikai, öröklött, nem fejleszthető kompetenciaterület csoportok.

Munkánk következő állomásaként a kutatói kompetencia csoportok és a munkafeladatok anyagáramlás irányultsága, anyag-információáramlás és a fizikai - szellemi csoportok rele-vanciái alapján képzett profilok bemutatását tesszük meg. A vizsgált logisztikai munkate-rületek anyagáramlási iránya szerinti logisztikai funkcionális feladatcsoportjainak a kom-petenciák kutatási modell csoportjai alapján képzett profiljai, valamint a vizsgált logiszti-kai munkaterületek anyag- és információáramlás feladatcsoportjainak a kompetenciák ku-tatási modell csoportjai alapján képzett profilok a nagyon hasonló lefutásuk miatt közlésre nem kerülnek.

A 3.38. ábrán található a vizsgált logisztikai munkaterületek szellemi - fizikai feladatcso-portjainak a kompetenciák kutatási modell csoportjai alapján képzett profiljai.

A vizsgált logisztikai munkaterületek szellemi - fizikai feladatcsoportjainak a kompetenciák kutatási modell csoportjai alapján képzett profiljai

0%

20%

40%

60%

80%

100%

általános szellemi fizikai pszichikai munkavégsi a munkagzés szakmia kommuniciós erednyesget szoclis etikával összefüggő vezesi képességi ismeret, tus szgek, önérkes személyigvosok motivációk tudás attitűd pességek

SZIE csoportosítás

Jéghegycsúcs csoportosítás

SZMT csoportosítás A kompetenciák kutatási modellek szerinti csoportjai

fizikai feladat-tevékenység szellemi feladat-tevékenység

fizikai és szellemi feladat-tevékenység együttvéve

3.38. ábra: Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy nemcsak a különböző feladatcsoportosí-tásokra vonatkozó profil lefutások, hanem a különböző kompetencia csoportosítások profil

lefutásai is nagyon hasonlóak.