• Nem Talált Eredményt

Következtetések: a logisztika vizsgált funkcionális munkaterületeinek feladat elvárásai

3. RÉSZ: EMPIRIKUS ELEMZÉS

3.2. L OGISZTIKAI FUNKCIONÁLIS TERÜLETEK , HIERARCHIKUS SZINTEK , FELADAT - TEVÉKENYSÉG ,

3.2.1. A tevékenységek - feladatok és a funkcionális területek kapcsolata

3.2.1.5 Következtetések: a logisztika vizsgált funkcionális munkaterületeinek feladat elvárásai

Megvizsgáltuk, hogy a munkaköri leírások legalább 20%-ban megjelenő egyes funkcioná-lis területekhez kapcsolódó feladat elvárások menyire specifikusak. Három olyan feladat került meghatározásra, amely mind a négy vizsgált funkcionális területen megtalálható - a

„betartani, betartani szabályokat”, „irányítani munkát”, „kapcsolatot tartani ügyfelekkel” - tehát ezek specifikusnak nem tekinthetők, adott munkaterülethez, mint jellemző tevékeny-ség nem kapcsolható. Csak úgy, mint a három funkcionális területen azonosítható „adni in-formációt”, „ellenőrizni tevékenységet” főnév - ige párok sem. Öt esetben tártuk fel, hogy csupán két funkcionális területhez kapcsolódnak feladatok-tevékenységek, amelyek a kö-vetkező főnév-ige pároknál fordul elő: „megóvni/rendben tartani/rendeltetésszerűen hasz-nálni megóvni (224); megőrizni (225); védeni (301) eszközök/anyagok/áru állagát/épület és berendezések/készleteket anyagokat/termékeket; társaság vagyonát; anyagokat, készle-teket;a tulajdont, vagyont,” „biztosítani rendezni(272); ügyelni/betartani/biztosítani/gond-oskodni (294) rendet a raktárban, munkaterületen raktárt; rendre, tisztaságra”, „azonosítha-tóvá tenni, azonosítani címkézni (32) terméket, alkatrészt, anyagot anyagokat; árut, anya-got; készterméket”, valamint az „elvégezni egyéb feladatot / eseti feladatokat / amivel a főnöke megbízza”, „elvégezni munkát/ feladatokat/ tevékenységet”.

Az egy funkcionális területhez kapcsolható tevékenységek specifikusnak tekinthetők, ame-lyet kizárólag azon az egy funkcionális területen belül látnak el a munkaköri leírások ada-tai alapján.

Vizsgálataink alapján kizárólag a kereskedelem-beszerzés funkcionális területet leíró fő-név-ige párok az:

• „irányítani munkát, működést, tevékenységet, folyamatot, feladatok elvégzését, gyártást, kapcsolattartást rakodást; szervezést; tervezést; kiválasztását; forgalmat;

szállítást, szállítmányozást; termelést”,

• „értékelni minősíteni (241); működtetni (243) munkát, tevékenységet, munkaválla-lót/beszállítót, teljesítményt, dolgozót, ajánlatot értékelő rendszert”,

• „ellátni kielégíteni (198); kiszolgálni (205, 206) üzemet, vállalatot, felhasználót, termelést igényeket, rendelést; üzemet, rendeléseket; vevőket”,

• „jelezni/tájékoztatni problémát, rendkívüli eseményt, hibát, eltérést”.

Tehát négy feladatot tudtunk azonosítani ami, azt jelenti, hogy a munkaköri leírások leg-alább 20%-ában megjelenített feladatok 36,36%-a kereskedelem - beszerzés funkcionális terület függvénye.

A szállítás-anyagmozgatás funkcionális területet három feladat, tevékenység jellemez, amelyek a munkaköri leírások legalább 20%-ában dokumentált:

• „felelni, munkáért, feladatokért, munka elvégzéséért, tevékenységért” ,

• „mérlegelni döntést”,

• „megszervezni, megszervezni (235) munkavégzést, tevékenységet (pl. raktározást, anyagellátási tevékenységet, tárolást, szállítást, tesztelést) szállítást”.

Tehát 3 feladatot tudtunk azonosítani ami, azt jelenti, hogy a munkaköri leírások legalább 20%-ában megjelenített feladatok 30%-a szállítás-anyagmozgatás funkcionális területet

„sajátja”.

Kizárólag a raktározás funkcionális területére jellemző feladatok :

• „átvizsgálni ellenőrizni (87,88,90,94); figyelni (133) megrendelést, anyagot, anya-gokat, árut, készárut mennyiséget/minőséget stb.; áru állapotát; rakományokat”,

• „átvenni / fogadni (140) anyagokat/árut, terméket, alkatrészt, göngyöleget, eszközt, idegen árut, visszáru, raklap szállítmányt, árut”

• „részt venni felvenni leltározásban, leltárban készleteket”.

Vagyis 3 feladatot tudtunk azonosítani, ami azt jelenti, hogy a munkaköri leírások legalább 20%-ában megjelenített feladatok 33,33%-a a raktározás funkcionális területéhez kapcso-lódik.

A vállalton belüli átfogó logisztika funkcionális területét csupán egy tevékenység jellemzi specifikusan:

• a „dönt, dönteni (42); meghatározni (230); összeállítani/szervezni (258) készletek-ről, feladatokról,tervekről munkát, munkavégzést, feladatokat”.

Tehát 1 feladatot tudtunk azonosítani ami, azt jelenti, hogy a munkaköri leírások legalább 20%-ában megjelenített feladatok 11,11%-a vállalton belüli átfogó logisztika funkcionális terület „kizárólagos” feladata..

Jellemzően általános feladat megfogalmazások találhatók a munkaköri leírásokban.

Összefoglaltuk, hogy a munkaköri leírások legalább 20%-ában megjelenő feladat igények, a vizsgált funkcionális terület munkaköri leírásainak mintájában milyen képet mutat. Azon funkcionális területen, ahol az adott feladat felsorolásra került a munkaköri leírások doku-mentumaiban ott az „IGEN” szó került megjelenítésre, majd „/” jelel jelöltük, hogy az adott funkcionális terület feladat listájában hányadik elvárásként szerepelt a vizsgált fel-adat, pl. a „mérlegelni döntést” feladat a szállítás - anyagmozgatás funkcionális területen a munkaköri leírások legalább 20%-ában megjelenített feladat, amely a szállítás - anyag-mozgatás funkcionális terület teljes feladatlistájában a 9. feladatelvárásként szerepel. (3.6.

melléklet)

A vizsgált funkcionális területet jellemző, funkció-specifikus feladatok, tevékenységek vizsgálata alapján és során kerestük a választ a alábbi eldöntendő kérdések is:

• Cél-, feladatorientált, vagy folyamatorientált-e a logisztikai munkaterület a munka-köri leírásokban megfogalmazott feladatok alapján?

• Specialista, vagy generalista (univerzalista, általános) megfogalmazások találhatók - e meg a logisztikai munkaköri leírások feladat meghatározásaiban?

Az eldöntendő kérdések vizsgálatára is kitérünk ezen a feladatbázison keresztül. Kvalitatív módszereket alkalmazva, beazonosítottuk a munkaköri leírások legalább 20%-ában megje-lenített feladatokat a cél-feladat, vagy folyamatorientált csoport valamelyikébe, illetve a specialista, vagy generalista (általános) megfogalmazások valamelyikébe. Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy a vizsgált feladatok 50%-a cél-feladatorientált megfogal-mazásban kerül a munkaköri leírásokban dokumentálásra, hasonlóképpen a folyamatorien-tált (50%) megfogalmazáshoz. Ebben a vizsgált esetben nagyon kiegyenlített képet látha-tunk nem úgy, mint a specialista, vagy a generalista fogalmazási mód használatánál, ugyanis ott a minta 90,5%-nál az általános (univerzalista, generalista) megfogalmazás volt tetten érhető, míg a 9,5%-nál a specialista megfogalmazást azonosítottuk. (3.6. melléklet)96 Ezek az eredmények számunkra nem okoztak meglepetést, hiszen H-3 hipotézisünkben is azt feltételeztük, hogy a logisztikai munkaköri leírások a logisztika funkcionális munkate-rületeit az elvégzendő feladatok alapján egyértelműen nem definiálják, amely feltételezé-sünket az általános (univerzalista, generalista) feladat megfogalmazási mód csak megerő-síteni tudja.

Páros összehasonlítás módszerével megvizsgáltuk, hogy a vizsgált különböző logisztikai funkcionális területeken, - a munkaköri leírásokban feltüntetett valamennyi tevékenység alapján - milyen mértékben vannak közös tevékenységek.

Kereskedelem -

beszerzés

Szállítás - anyag-mozgatás

Raktározás Vállalaton belüli átfogó logisztika

Kereskedelem - beszerzés X 67,6% 38,9% 70,3%

Szállítás - anyagmozgatás X X 34,0% 69,0%

Raktározás X X X 30,5%

Vállalaton belüli átfogó logisztika X X X X

3.11. táblázat: Legnagyobb mértékben (70,3%) a vállalaton belüli átfogó logisztika és a kereskedelem - beszerzés funkcionális területén találhatunk közös tevékenységet.

Legkisebb azonosság (30,5%) a raktározás és a vállalaton belüli átfogó logisztika területe között mutatkozik az elvégzendő feladatok tekintetében. Növekvő sorrendben, a funkcio-nális területek feladat - tevékenységi átfedettség listáján következik a raktározás és szállí-tás - anyagmozgaszállí-tás (34,0%), majd a raktározás kereskedelem - beszerzés (38,9%), a szál-lítás - anyagmozgatás és kereskedelem - beszerzés (67,6%), valamint a vállalaton belüli át-fogó logisztika és szállítás - anyagmozgatás (69,0%).

Érdekes eredmény körvonalazódik az 3.11. táblázat alapján, ugyanis a raktározási funkcio-nális területnek a többi funkciofunkcio-nális terület tevékenységeivel való azonossága lényegesen kisebb mértékű, mint a többi vizsgált terület tevékenységi azonosságai.

Eredményeink számos kérdést felvetnek még, ezek megválaszolására a kutatás későbbi fá-zisaiban kerül sor.

A második kutatási kérdés logisztikai feladatokhoz kapcsolódó vizsgálódásához és elemzé-séhez a kiindulópontot a következő hipotézis szolgáltatta:

H-3 A logisztikai munkaköri leírások a logisztika funkcionális munkaterületeit az el-végzendő feladatok alapján egyértelműen nem definiálják.

Hipotézisünket a következő kérdésben így fogalmazhatjuk meg: az elvégzendő feladatok mennyire sajátosak a logisztika vizsgált funkcionális területein pl. milyen feladat elvégzése

96 A feladat-tevékenységet leíró főnév-ige párokat nagyon nehéz mereven, egy kategóriába (cél-folyamat orientált, vagy specialista-általános megfogalmazás) besorolni.

iránti különbözőség, vagy egyezőség fedezhető fel kereskedelem-beszerzés, raktározás, szállítás-anyagmozgatás, vállalton belüli átfogó logisztika területein, vagy az anyag és in-formációáramlás egyes helyszíneit illetően?

A kutatás tapasztalatainak elemzése során megállapíthatjuk, hogy hipotézisünket a munka-köri leírásokból képzett adatbázis elemzésének eredményei igazolták.

Így hipotézisünket, a kutatás empíriája által alátámasztott állításként közölhetjük, misze-rint:

TH-3 A logisztikai munkaköri leírások a logisztika funkcionális munkaterületeit az el-végzendő feladatok alapján egyértelműen nem definiálják.