• Nem Talált Eredményt

A REFORMÁTUS TEMPLOM ÉS ÉPÍT JE

In document BUCSAEMBEREK SORSOK, DOKUMENTUMOK (Pldal 91-98)

inden hitközség törekedik arra, hogy önálló lelkésze és saját temploma legyen. Bucsa lakói soha nem b velkedtek anyagiakban, s így bizony egy templom felépítése bizonytalan volt.

A katolikus templomot 1914-ben szentelték fel s bizony a református gyülekezet is vágyott már erre.

Nem pusztán a versengés vagy irigykedés miatt, de méltó helyen szerették volna imáikat elmondani, egyházi énekeiket elénekelni.

Az iskola épületében tartották az istentisztelete-ket. Ezt szerették volna megváltoztatni a bucsai re-formátus hív k. Persze a vágyakat realizálni kellett, s ekkor döbbentek rá, milyen nehéz feladat is ez.

Gy jtési körútra indultak, hogy az építéshez megle-gyen az anyagi fedezet. A környez tanyákat sorra járták, elmentek a környez falvakba, városokba és természetesen a bucsai hív khöz is. Szép lassan gy lni kezdett a pénz. Volt olyan gazda, aki arány-lag nagyobb összeget adott át, de nagyobb számban voltak olyan családok, akikt l üres kézzel távoztak a templomgy jtésben részt vállalók.

Végül elkezd dhetett a kivitelezés.

A felépült református templom

A neoromán, neoreneszánsz stílusú templomot Czoczek Lajos építész tervezte. Az alapkövet 1925.

május 24-én, a templom északi sarkában helyezték el. Az alapk ben a szokásokhoz híven elhelyez-tek egy urnát, ebbe pedig a templomépítés el

ké-születeinek leírását, az adományozók névsorát, az akkori elemi csapások felsorolását (aszály, sáskajá-rás). Egyesek szerint némi aprópénz is került bele, hogy a kés bbi id kben, ha ez az urna felszínre kerülne, ismerjék meg a kort, melyben ez a kis embercsoport egy ilyen magasztos feladatra vállal-kozott. A pontos helyet, ahová ezt az urnát elhe-lyezték természetesen senki nem ismeri, nehogy érdemtelenek valamilyen módon hozzájussanak, esetleg feleslegesen kárt okozzanak az épületben.

A templom 10x20 méteres bels tere 300 ül -hellyel rendelkezik. Tornya 21 méter magas, mely-ben egy 70 kg-os, 1892-mely-ben öntött harang1szólalhat meg. A harangon a következ felirat olvasható:

Öntette F. Gyarmat Nagybucsai közössége 1892 évben.

Nem tudni, hogy 1892-t l a templom megépíté-séig ez a harang hol volt elhelyezve, honnan hívta hív it az istentiszteletekre és hol szólalt meg, amikor az örökre eltávozottakat búcsúztatta. Több mint va-lószín , hogy egy haranglábon állt, mely talán az istentiszteleteknek helyet adó iskola mellett volt felállítva. (Ez az én elképzelésem.) Hiszen nem azért öntették ki a hív k, hogy némaságra legyen kárhoz-tatva. Méreteinél fogva is elképzelhet , hiszen meg-bírhatta egy egyszer , fából készített harangláb.

A harangról 1958-ban készült rajz

1 A harangot Thúry János öntötte Budapesten.

Ezt a feltevésemet egy rajz is alátámasztja, mely 1958-ban készült. Ezen a harang nem a toronyban, hanem egy haranglábon van ábrázolva. A bucsai lakosokkal beszélgetve mindenki arra emlékszik, hogy a harang a toronyban volt építését l kezdve.

Tehát a harangláb csak a felszentelésig volt haszná-latban. Mindenesetre érdekes, hogy az 1958-as je-lentésben nem a toronyban, hanem a haranglábon ábrázolják. Id közben több emberrel beszélgettem, s azok állítják, hogy a harang ezzel az állvánnyal együtt volt fenn a toronyban.

A haranggal kapcsolatban van egy jegyz könyvi feljegyzés, (1957. szeptember 8.) miszerint:

...Egy harang a toronyban, fel kellett volna hú-zatni...

Ez csakis arra utalhat, hogy van a toronyban egy harang, melyet fel kellett volna húzni, húzatni a helyére. Az idézett mondatnak van folytatása is:

...beadta (mármint a lelkész!) a rézgy jt knek megkérdezésünk nélkül...

Ez persze azt is jelentheti, hogy volt egy másik esetleg kisebb harang, mely nem került a helyére.

Ha már a harangról van szó, meg kell említeni egy levelet, mely egy rákospalotai harangönt t l érkezett. Az 1958. február 2-án kelt levelében Szlezák Ráfael harangönt mester ezt írja:

...harangot önteni még nem lehet, csak repedt, vagy törött harangot lehet újraönteni...

Ebb l viszont azt lehet kikövetkeztetni, hogy a református egyház szeretett volna egy harangot ké-szíttetni a már meglév mellé.

A templom belseje is figyelemre méltó. A bolto-zatos kék szín mennyezetre arany csillagokat fes-tettek, jelképezve ezzel a tiszta égboltot.2 Így azt érezhették a hív k, hogy a szabad ég alatt vannak.

A templom belseje

A templom padlózata téglából lett elkészítve, melyeket csak a padsorok közt, a lábak helyén vál-tottak ki feny pallóval, nyilván azért, hogy a téli hidegben ezzel is megvédjék a templomba járó híve-ket a megfázástól.

2 Most fehérre van meszelve, de néhány helyen megkopott, levált, így el bukkan az eredeti kékség és néhány csillag is.

A két padsor között el re nézve szemben láthat-juk a szószéket. Ideális elrendezés ez, hiszen minden hív egyformán figyelhet az innen igét hirdet lel-készre és a lelkész is egyszerre láthatja híveit, mikor hozzájuk intézi szavait. Hét lépcs vezet fel rá, de elég sz k maga a feljáró. Egy terjedelmesebb (kövérebb) ember már nehezen tudná ezt használni.

A szószék...

...és a lábazatán látható márványtábla A szószék lábazatába egy márványtábla van be-építve, mely jelzi, hogy kinek a költségén készült a templom ezen jelent s része. Egyed Ignác Bucsa jegyz je volt, a református egyházban pedig f -gondnok. Tisztségét mindaddig ellátta, amíg fizika-ilag és egészségileg bírta. Munkáját felel sséggel és példamutatóan nagy odaadással végezte.

A szószékr l 1928. november 14-én hangzott el F tisztelend dr. Baltazár Dezs püspök úr templomszentelési áldása:

Ezekután megáldalak és elbocsájtalak titeket szeretett gyülekezet, kik az Úr Jézus majorsága, öröksége, szent nép, választott nemzetség és királyi papság vagytok. Megáldalak, mint pásztor szokta az

nyáját, mint vezér seregét, mint édes atya az háza népét buzgó szeretettel. Mint fészkén

felreb-ben sas lebeg fiai felett, úgy terjessze ki az Úr ti felettetek tökéletes oltalma szárnyát. Er s kézzel és hatalmas karral nyújtson ki dárdát és kergesse távol határotoktól az igazak örökségébe jött pogány ellen-ségeket. Védelméb l tartson pajzsot és vessen árkot házatok küszöbe el tt, hogy át ne mehessen azon sem kárvallás, sem betegség, vétek avagy b n. Hoz-za fel éltet napját, s tápláló es jét s szerezzen napsugárt és harmatot, terítsen ki f takarót és hólepelt általatok kívánt alkalmatos id közökben a ti szép földetek felett. Legyen kövérség a ti barázdá-itokban. Kévéitek nehezüljenek kenyérnek való ál-dástól; cs reitek, kamráitok teljesedjenek egészséges táplálékokkal. Munkáitok sikerét, hivatalotok hasz-nát lássa meg ki-ki közületek küls tisztességben, bels megelégedésben, hogy vidám orcával ma-gasztalhassátok a minden jó adományok ajándékozó Istenét. Gyermekeitek növekedjenek engedelmes-ségben és szorgalmatosságban, Isten el tt és ti el t-tetek minden kedvességben. Ifjaitok f z djenek össze tisztes házasságban és láttassák meg ti veletek az egészséges unokák seregét örömötökre szép renddel.

Ti mindnyájan magatokat egyen-egyenkint és együt-tesen fonjátok össze a szeretet és békesség köteleivel, együtt imádkozván és dolgozván. Legyen ékesség házaitokban a rend, szívetekben a tisztaság, hogy kedvét találja bennetek az Úr és kiterjessze felettetek áldását adó kezét. És hogyha kísértetnének, pró-báltatnátok, szenvednétek és sírnátok, tekintsetek az Úr Jézus sebeire, amelyekben számunkra bizonyos gyógyulás orvossága vagyon. Az nagyobb és ár-tatlanabb szenvedése vigasztaljon meg titeket és vidámítson meg az a dics ség, amellyel halottaiból feltámadott, mennyekbe szállott és jön ítélni eleve-neket és holtakat. Legyen a ti elmétek gondolatja kegyesség, szátok szólása szelídség, utaitok tiszta-ság, lábaitok járása egyenesség, kezeitek munkája haszon, egész éltetek áldás mind ti magatokra, mind földi, mind égi hazátokra Isten dics ségére! Ámen."

A bels bútorzat díszítésére is gondoltak a hív k.

Ügyes kez lányok, asszonyok szabadidejükben terít k hímzésével járultak hozzá a templom belse-jének kicsinosításához.

Az úrasztal, az úrasztali korlát, a szószék, a két oldalt álló padok hímzett terít kkel vannak ellátva.

Egy részük már új, vagy felújított. A régiek közül az úrasztali korlátterít t például Zsombok Györgyné (a gondnok felesége) ajándékozta az egyháznak, mely-nek értékét 80 peng ben határozták meg. (Ezek az adakozások jelzik a hív k odaadását hitük felé.) Az egyháztanács 1928. december 23án készült jegyz -könyvében rögzítette köszönetét:

...Egyháztanács elismerését és köszönetét fejezi ki Zsombok Györgynének a templomunkat ékesít szép adományért. Az adományozó hitbuzgóságát és áldozatkészségét, mint követésre méltó példaadást jegyz könyvileg megörökíti.

A díszes kiállítású bársonyterít leltári értékét 80 peng ben állapítja meg.

Bucsai László lelkész A szószékt l balra egy pad áll, melynek kivitele egyszer , a faragás rajta pedig egyedi elképzelés szerint készült. A háttámla közepén egy kehely van kifaragva, míg a jobb és a bal oldali kazettában két kéz összefonódása látható. A készít je a pad hátol-dalára írta nevét. Ez olvasható:

Készítette Nagy István asztalos 1920.

A faragott pad

A dátum szerint jó néhány évvel a templom fel-épülése el tt Egyed Ignác megrendelésére készült, és ett l kezdve nyilván használták is, ami azt je-lenti, hogy a templom felépítésének id pontjáig bizonyára az iskolában volt elhelyezve, hiszen az istentiszteletek itt voltak megtartva.

A bronzból készült úrvacsorai kehely Néhány évvel el bb készült az a bronz úrvacsorai kehely, mely az akkori hívek adakozását híven tük-rözi. A kehely felirata:

Készült a bucsatelepi református hívek közada-kozásából 1914.

A kupakkal, billen -fed vel ellátott kehely egy-szer ségével is magasztosan hat. Hosszúkás formá-ját az egyenes vonalvezetés fülrésze még jobban kiemeli. A fatörzset formáló kehely fels részének mindkét oldalán egyszer díszítést alkalmazott ké-szít je. A talprész is rendelkezik két díké-szít elem-mel. Itt olvasható a szép kalligrafikus bet kkel bevé-sett szöveg: Boldogok azok akik a Bárány meny-nyegz jének Vacsorájára hivatalosak (János Jele-nések 19. rész 9. vers)

A kelyhet lezáró kupak véd sisakként lett kivi-telezve. Az id k folyamán a felnyitást szolgáló zsa-nér már többször javítva lett, jelenleg sajnos már nincs is rajta, csak a korrekciókat bizonyító javít-gatások láthatók.

Van egy másik kancsó, mely kivitelezésében va-lamint anyagában is különbözik az el bbit l. Kecse-sebb, öblösebb és díszesebb. Ez a keresztelési kan-csó. Ezt ajándékba kapta a református közösség, melyet a bevésett szöveg is igazol: Istennek dics -ségére s a bucsatelepi ev. ref.3 gyülekezet haszná-latára készíttették: a karczagi reformátos n k.

1905.

A keresztelési kancsóról készült rajz és az eredeti Err l az keresztelési kancsóról 1958-ban készült a rajz. Ugyanis ekkor jött az a körlevél a Református Egyetemes Konvent elnökségét l, melyben felkérik az egyház lelkipásztorát, hogy a tulajdonukban lév , vagy kezelésükben álló épületek, m emlékek, m -tárgyak, történelmi emlékek összeírását, lerajzolását, esetleg fénykép készítését róluk. Ebben kihangsú-lyozzák:

...Nagyon helyes volna, ha a lelkipásztorok m -emlék templomukról, a templom különlegesen szép berendezési tárgyairól (pl. szószék) vagy úrvacsora kelyhekr l fényképet is mellékelnének...

3 ev. ref. vagyis evangélium szerint reformált.

A jól ismert anyagi helyzet miatt fénykép nem készült semmir l, viszont lerajzolták a harangot a haranglábbal, az úrvacsorakelyhet, az el bbiekben említett padot, a szószéket, a gyertyatartókat, a templom színes üvegekkel elkészített ablakait.

A templom még csak 32 éves volt, s a berendezé-si tárgyai (bár nagyon szépek) se voltak 50 évnél id sebbek, s ezáltal nem is számíthattak m kincs-nek, mégis elkészültek ezek a rajzok és a jelentést elküldték. Ennek köszönhet , hogy most mi is meg-ismerhetjük ezeket a tárgyakat és a kés bbi generá-ció is tudhat majd róla.

Keresztelési tál

A fellelt rajzok között nem szerepelnek a klenó-diumok, azaz a megszentelt edények többi darabjai, bár érzékelhet m vészi kivitelezésük. Egyik ezek közül a keresztelésnél használt edény, mely tulaj-donképpen arra szolgált, hogy a keresztelend gyermek feje alá helyezve felfogja a keresztel ke-helyb l kicsorduló vizet. Ebbe is egy idézet van bevésve:

Keresztelkedjetek meg (Csel. 2. 38.)

Az úrvacsorához használatos készlethez tartozik még az úrvacsorakehely, melybe az alábbi szöveget vésték:

A hálaadásnak poharát veszem és az úrnak ne-vét hívom segítségül.

A bucsai református hívek közadakozásából vé-tetett. 1902.

A kehelyre vésett szöveg jobb oldalára sz l fürt, bal oldalára pedig kalász van bevésve, jelképezve a bort és a kenyeret. Ha beteghez ment ki a lelkész, akkor egy kisebb poharat vitt magával s ebb l szol-gálta fel a bort. Ezek, a szertartásokhoz használt eszközök egyszer kivitelezésükkel, szolid díszíté-sükkel évtizedek óta értéket képviselnek, nem anyagi, hanem lelki vonatkozásban.

Úrvacsorakehely és pohár

Úrvacsora alkalmával használták a kenyérosztó tálat. A bucsai református gyülekezet részére erre a célra is egy gyönyör edény szolgált. Stílusában mer ben különbözik az el z ekt l. A minták a tál szegélyén futnak végig, az alját pedig betölti a négy-felé ágazó tölgyfalevél és az azt körülvev fonott mintázat. A megszentelt edények mind a mai napig használatban vannak, ezáltal különlegességük és szépségük minden alkalommal láthatók.

A kenyérosztó tál

Az el bbiek is mutatják, fontos volt a hív knek, hogy vallásuk gyakorlása közben milyen m vészi kivitel eszközöket használnak. Adakozásukkal megmutatták, mennyire szeretik közösségüket, s ezen belül is hitüket.

Bucsai László a templomépít

1914. január 11-t l 1937. június 10-ig szolgált Bucsán A bucsai református templom bemutatása után ill néhány szót szólni az építtet r l. Mivel éppen a település nevét visel lelkész idejében sikerült meg-valósítani a református hív k vágyát és álmát, éppen ezért megfelel tisztelettel és csodálattal tekintettek erre az emberre.

Bucsai László lelkész

A levelezések és a presbiteri jegyz könyvek alapján észrevehet , mennyire közel állt a hívekhez.

Határozott, de jóindulatú ember lehetett, aki meg-gy z en tudott hatni mindenkire úmeg-gy a prédikációi során, mint a civil életben az utcán.

Lehetséges, hogy a templom építésének is volt a kezdeményez je, de a végrehajtója biztos. Amikor a templom építésér l beszélünk, mindenképpen fi-gyelembe kell venni a kor adottságait és a település lakosságának hozzáállását, anyagi helyzetét. A templom építéséhez szánt adományok begy jtése nem volt olyan egyszer feladat, ehhez bizony na-gyon sok segítség kellett. Bucsai László olyan embe-rek támogatását tudhatta magáénak, mint Egyed Ignác jegyz , Zsombok György községi bíró, szö-vetkezeti pénztáros, és a mellettük egyéb tisztséget vállaló egyháztagok s természetesen maguk a hív k.

Egy személyben még is nagyon kevés lett volna e nemes és szép cél megvalósításához. Maga mellé tudta állítani az embereket, meg tudta gy zni ket a

cél szépségér l, magasztosságáról és els sorban szükségességér l.

A bárói birtokon él cselédség is hozzájárult a költségekhez, mégpedig úgy, hogy a gazdatiszt a hónap végén esedékes gabonából 20 kilónyit levett minden cselédt l, s ennek értékét adták át az építés-re. Ugyanakkor megengedték, hogy id nkén (a ma-jorból) átmenjenek a fundamentum építéséhez segédkezni.

Egyed Ignác támogatását egy márványtábla örö-kítette meg, Zsombok Györgyét pedig az egyháztanács 1929. október 13án tartott gy lésének jegyz -könyve, melyb l néhány más egyháztörténeti moz-zanatra is fény derül:

...Zsombok György gondnok el adja, hogy mint községi bíró és szövetkezeti pénztáros sokirányú elfoglaltsága miatt a legjobb akarata mellet sem teheti meg, hogy régebbi eredményesnek bizonyult gyakorlat szerint házról-házra járva teljesítse az egyházi adóbeszedést... Kéri lemondásának elfoga-dását.

Egyháztanács sajnálattal tudomásul veszi Zsombok György lemondását, ki a gondnoki teend -ket 1918. december 15-e óta megszakítás nélkül h séggel és nagy buzgósággal végezte. Az gond-noksága egyházunk történetében korszakalkotó je-lent ség . Különösen nevezetes ez id alatt a temp-lomépítés, melynek folyamán Zsombok György buz-gó fáradozásával és áldozatkészségével jó példa-mutatással járt az egyháztagok el tt s mindeneket serkentgetett kötelességük teljesítésére. Nemcsak az egyház küls építésében vette ki méltó részét, de a lelki élet megújulása körül is maradandó érdemei vannak. Az házánál tartatott a legels bibliaköri összejövetel 1921. nov.-ben. Az áldozatkészségében és a templom szorgalmas látogatásában nejével együtt meg nem lankadott. Miért is az egyháztanács elismerését és köszönetét fejezte ki, s érdemeit jegy-z könyvileg megörökíti. Életére s további köjegy-zhasjegy-znú m ködésére Isten áldását kéri.

Bucsai László lelkész Mint a fenti jegyz könyvb l kiderül, a reformá-tus lelkész egyik f segít je éppen a községi bíró volt, aki példamutató magatartásával is segítette a hitközösség munkáját s aktív részvételével a temp-lom felépítését. A pénz és az adományok össze-gy jtése fáradságos és id t rabló vállalkozás volt.

Mégis oly meggy z és állhatatos munkával sikerült ez a szép feladat.

Bucsai László lelkész a templom felépítése után is sokáig nagy népszer ségnek örvendett, hiszen vasárnaponként a templom megtelt hív kkel. A lelki megújulást, a szeretet elterjedését nagyban el segí-tette a f utcán magasodó templom látványa.

Bucsai László Bucsáról való távozása után is tartotta a kapcsolatot itteni híveivel. 1939. december 29-én az itt látható fényképet küldte a bucsatelepi

gyülekezetnek. A kép hátuljára egy üzenetet írt, melynek lényege, büszke arra, hogy a hív kkel kö-zösen ...megépíthettük az Úr imádásának templo-mát. Ez is mutatja, milyen szoros szálak f zték ide, ahol volt a gyülekezet els lelkipásztora és a templom megépít je is.

Távozása nem szakította meg azt a köteléket, mely ittlétekor oly er s volt hív és lelkipásztor között. Még évtizedekkel kés bb is szeretettel gon-doltak rá és várták vissza. S vissza is jött, bár csak egy igehirdet i feladattal. Bucsáról Kisújszállásra került, s innen kellett t elkérni a Nagykunsági Református Esperesi Hivataltól hogy 1958. no-vember 9-én délel tt (a frissen felújított templom 32 éves évfordulóján) a rendes istentisztelet keretében szolgáljon. Az egyházhatósági engedélyt a Békés Megyei Esperesi Hivatal is megadta.

Az istentisztelet nyilván sok hív t vonzott a temp-lomba. A találkozás nagy örömére szolgált a hív knek és a régi lelkipásztornak is. Felelevenedtek a régi em-lékek, a templomépítés során átélt események.

A nagy találkozás még hetekig foglalkoztatta a hív ket. A presbitérium is hálás volt régi lelkipász-torának, hogy jelenlétével szebbé és magasztosabbá tette ezt a napot. Mindezt egy levélben is megkö-szönték neki:

A bucsai ref. egyház hálás örömmel köszöni meg szeretett lelkipásztorának, templomépít els lelkészének áldozatos h ségét és szeretetét, amellyel imádságaiban hordozza szerény egyházunkat, annak minden fontos életmegnyilvánulását figyelemmel kíséri s közelebbr l hálásan köszöni szíves jóságát, hogy fáradságot nem kímélve templomunk 32 éves évfordulója alkalmával a megújított templomban 1958. nov. 9-én tartott hálaadó istentiszteletünkön áldott igehirdetéssel és papi szolgálattal kérésünkre szolgálni szíves volt. Isten adjon további friss jó egészséget, szerettei körében áldott hosszú, békessé-ges, boldog életet szeretett nagytisztelet Urunknak:

nt. Bucsai László ny. lelkipásztor úrnak. Ezt kéri és kívánja hálás megemlékezéssel szeretett híveinek serege: a bucsai Református Gyülekezet.

A meghatottság érz dik ki abból a levélb l me-lyet Bucsai László írt a felejthetetlen találkozás után a Presbitériumnak., válaszul az el z köszönetnyil-vánító sorokra:

A bucsai ref. egyházközség nagytisztelet Pres-bitériumának

Bucsa Kedves Presbiter-testvéreim!

Azért a szíves megemlékezésért, melyet304/1958 sz. presbiteri határozatban a nov. 9-i szolgálatom-mal kapcsolatban oly megragadó módon áldás-kívánatokkal együtt kifejteni szívesek voltak, fogad-ják hálás köszönetemet!

Nem adhatok elég hálát Istennek azon nagy ke-gyelméért, hogy adta nekem a találkozásnak és a szolgálatnak azt akedves alkalmát, amikor megele-venedtek a régi kedves emlékek s egymás hite és szeretete által bens emberünkben meger södhe-tünk. Aranynyárként ragyog el ttem e nap életem hátralév idejében!

Amikor a Presbitérium és a gyülekezet minden tagjának idvessége karácsonyi ünnepeket és az új esztend ben tiszta örömöket és elfogyhatatlan bol-dogságot kívánok, köszöntésül a Pál apostol szavait veszem ajkaimra: És most, atyámfiai, ajánlak tite-ket az Istennek és az kegyelmessége igéjének, aki felépíthet és adhat néktek örökséget minden meg-szenteltek közt. (Ap. Csel. 20,32)

Kisújszállás, 1958. dec. 17.

Testvéri szeretettel Bucsai László ny. lelkipásztor

A fénykép hátoldalán olvasható kézírásos üzenet Azt hiszem, hogy ebben az egy mondatban Aranynyárként ragyog el ttem e nap életem hátra-lév idejében! minden benne van, ami arra az

A fénykép hátoldalán olvasható kézírásos üzenet Azt hiszem, hogy ebben az egy mondatban Aranynyárként ragyog el ttem e nap életem hátra-lév idejében! minden benne van, ami arra az

In document BUCSAEMBEREK SORSOK, DOKUMENTUMOK (Pldal 91-98)