• Nem Talált Eredményt

OSZTÁLYKÉPEK

In document BUCSAEMBEREK SORSOK, DOKUMENTUMOK (Pldal 124-147)

a vissza akarunk emlékezni az iskolai évekre, sokat segít a fénykép, mely az osztályunkról készült. Sokszor ezek az emlékek azok, me-lyek még jobban felelevenítik gyerekkorunkat, újra és újra átélhetjük azokat a csínytevéseket, melyeket ekkor követtünk el, s bizony felszabadultabban néz-zük a csoport közepén helyet foglaló tanítónkat, hiszen már nem kell attól félnünk, hogy feleltetésre szólít majd bennünket.

Felszabadultan mosolygunk önmagunk és osz-tálytársaink láttán: hát ilyenek voltunk? Természete-sen az osztály létszáma is sokat mond el ebb l az id b l. A szemünknek is kellemesebb az olyan lát-vány, mikor egy osztályképen sok-sok gyereket lá-tunk. Ez persze azt is magában hordozza, hogy az osztály névsorát csak a kép segítségével tudjuk el-mondani. Az id kikoptatja ezeket a neveket is és már nem minden név juthat az eszünkbe.

Gyermekeink, unokáink is rácsodálkoznak ruhá-zatunkra, iskolai viseletünkre. Ez egyben mutatja azt is, milyen volt a divat abban az id ben s bizony azt is, mennyire tellett egy-egy szegényebb család-nak az iskoláskorú gyermekének öltöztetésére. Bár a szegényebbek nyilván szerettek volna más ruhában járni az iskolába, de örülhettek, ha az id sebb testvér levetett ruháját megörökölhették néha megfoltozva.

A szegényes öltözékek is mutatnak egy bizonyos divatot. Jól látni, hogy a gyermekek ruházata bár ko-pottas és esetleg foltozott, de mindenképpen tiszták. S ez a lényeg, hogy az emberek, a családok bármilyen körülmények között végezték munkájukat, a gyerme-keik öltözékének tisztaságára nagyon ügyeltek.

A cip viseletet se lehet mindig nyomon követni, hiszen láthatjuk, hogy leginkább mezítláb jártak iskolába abban az id ben és ez fel se t nt akkor sen-kinek, hiszen ez természetes volt. A cip , a ba-kancs, a csizma már csak a nagyon hideg id ben került a gyermekek lábára természetesen akkor, ha volt. Az is el fordult, hogy a testvérek felváltva jártak iskolába cip hiány miatt.

A kislányok viselete is figyelemre méltó. Ru-hácskájukat más és más mintázatú anyagból varrták, szabása viszont feln ttes volt. Ami még megfigyel-het ezeken a képeken és az ebben a korban készült fotókon, hogy a lányok és asszonyok szinte kivétel nélkül kötényt viseltek. Ez egy praktikus ruhadarab volt, hiszen mindig olcsóbb textíliából készült, di-vatos volt, s ugyanakkor védte a fels ruházatot a szennyez désekt l. Amennyiben a kötény bepisz-kolódott, sokkal könnyebben ki lehetett tisztítani, mint egy fodros-bodros ruhát.

A gyerekek arca is sokat mesél. A fényképez gép jelenléte kissé merevvé, lámpalázassá teszi a diáko-kat, hiszen ilyen masinát évente csak egyszer lát-hatnak. Ennek ellenére ha külön megfigyeljük az arcokat, láthatjuk, melyik kislány volt bájosan vidám, melyik néz mérgesen vagy mogorván. A fiúk is különböznek, hiszen egyik vagányul néz a ka-merába, míg a másik kíváncsian, vagy katonásan feszes vigyázzállásban.

A hajviselet is nyomon követhet . A fiúk többsé-ge kopasz volt, vagy itöbbsé-gen rövidre volt vágva a haja.

Ez a haj er södése mellett praktikus is volt, hiszen a fiúk kevesebbet foglalkoznak hajzatuk rendben tar-tásával. Egészségügyi szempontból is célszer volt ez a rövid hajviselet, hiszen tisztántartása egyszer és gyors.

A kislányok frizurája már változatosabb, de ezek is egyszer ek. A hosszabb hajúak copfot viseltek, ami bizony több gondozást igényelt. Leginkább a félhosszú haj volt a többség divatja. Ez egyszer és könnyen kezelhet viselet volt. Csinosításra egy egyszer bb szalagot is lehetett használni, melyeket nagy színválasztékban lehetett kapni a helyi vegyes-kereskedésben.

Ne feledkezzünk meg a tanítókról, tanítón kr l se. Az oktatói gárda egy része is figyelemmel kísér-het az osztályokról készült fényképeken. Néhány helyen ott ül a tanító mellett a község plébánosa, egy másikon az iskola gondnok-házaspárja. Látható az is néhány osztályképen, hogy az elkészülésekor a ta-nító odavitte a saját, még nem iskoláskorú gyerme-két is. Az is el fordult, hogy egy diák a kistestvéré-vel szerepel a közös fotón.

Az egyik fényképen csak a gyerekek láthatók.

Furcsa ez, mivel egy osztályképhez a tanító is hoz-zátartozik. Meg is kérdeztem a tulajdonosától, miért nem szerepel rajta a tanító, vagy a tanítón . A válasz nagyon furcsa volt. Állítólag azért nem ült közéjük, mert szégyellte ket. Miért ez a furcsa elhatároló-dás? Hiszen egy tanító azt vállalta, hogy gyermekek oktatását, feln tté nevelését végzi. Akármilyen kö-zösségb l jönnek ezek a csemeték, akár mennyire elevenek vagy rosszak, a jó útra terelésüket csak egy szakképzett nevel vállalhatja. ket megtagadni, vagy egy közös fénykép erejéig nem vállalni oktalanság és semmivel meg nem magyarázható cselekedet.

Próbáltam néhány képen a gyerekek neveit ki-nyomozni. Sajnos ez teljes mértékben nem sikerült.

Több osztálykép alá nem is írtam neveket, hiszen ez a könyv nem err l szól. Elégnek tartottam, hogy a képek jelezzék a kort, melyben készültek.

124 1929.SpurnikEmilía osztályával (AtanítónjobbjánKoczka Rozália ül)

125

1929.Miklósvári László tanítványaival 1. sor (legfelül): Molnár István, Molnár Ferenc, Todonai Mihály, Sóczó Mihály, Gyurik István, Lengyel Pali, Szujó Gyula, Horváth István, Lábadi József, Keller Mihály, ?, Kóti Ferenc,Pléli József. 2. sor: Baláti Erzsébet, Farkas Katalin, Farkas Ilona, Kardos Piroska, Lengyel Júlia, Banadics Mária, Karikó Anna, Szurkos Tóth Erzsébet, Bak Erzsébet, Nagy Teri, Molnár Anna, ?, Nagy Erzsike, Koós Rozália, Havancsák X és kistestvére, 3. sor: Lóga Juliska, Lóga Ilonka, Lóga Imre, Koós Imre, Tóth István, Berényi Pál, Urbán Gyula, Szujó Gyuri, Adamik István, Béres Antal, HgyeImre,MurvaiIstván,Hor- váth Pál, Zsombok József 4. sor: Ádám Erzsi, Balogh Rozália, Baláti Marika, Kovács Eszti, Sápi Róza, Sápi Juliska, Mellár Erzsébet, Száfián Margit, Miklósvári László tanító, Sóczó Teréz, Koós Jolán, Simon Piroska, Faluházi Juliska, Szigligeti Margit, S. Nagy Teréz, Kiss Erzsébet, Faluházi Margit, 5.sorlsor):NagyIstván,MajorosGyula,Banadics Sándor, Simon Gyula, Urbán Gyula, Rostás Gyuri, Faluházi Sándor, Ipacs Pál. Sóczó István, Bukovics István, ?,

126 1935 körül Miklósvári László tanítványaival 1.sor(legfels):Trázsi József, Nagy András, Baláti János, Horváth József, KarsaiSándor,HegedsElek,FarkasFerenc,Baláti István, Lévai János. 2. sor: ?, Fésüs János, Rostás János, Berényi Sándor, Adamik Imre, Szatmári József, Török József, 3. sor: Száfán Ilona, Fehér Erzsébet, Szatmári Terike, Lukács Margit, Huszár Margit, Gyulai Franciska, Korda Mária, Nagy Rozália. 4. sor: Hajzer Mária, Csaba Mária, Csaba Mária, Farkasinszki Ilonka, Takács Juliska, Farkas Irénke, Rákosi Rózsi, 5. sor: Eszenyi Mariska, Kristóf Teréz, Franz (Fenydi)Mária,Miklósvári László tanító, ölében fia Lacika, Somogyi Ferenc plébános, Dobák Veronka, Havancsák Erzsike, HgyePiroska, 6.sorlsor):FarkasMihály,BerényiJózsef,MilánSándor,HegedsMihály,?,JónásPisti,KristófJános,

127

1930.Tenyei Gyula a IV. osztályosokkal

128 Felssor:Koczka György, ?, Csaba István, Ujfalusi Lajos, Ambrus, Varga Gyula, Süveges József Eltteálsor:Makra,HuszárIlonka(Nyakóné),?,TóthMária(Kázmérné),GyriRozika,R.TóthEszter,Papp Erzsébet, Karas Julianna, Nemes Etel, Ülsor:Fábián,?,Lavrencsik Margit, HgyeJulianna,Tenyei Gyula tanár úr, ölében kisfia, Koczka Rozália, HgyeIlona,KecseMargit, Földönülk:Cs. Nagy Imre, ?, ?, Földesi György, Keller,Vida Marci, ?, Z. Nagy Lajos, Fekvk:KanSándor,OláhPál

129

Sárréti István osztálya

130

1931.AstellánMáriaosztálya(atanítónnéll)

131

Miklósvári László osztálya 1940 Jobbján Somogyi Ferenc plébános, balján Borha Ilona. AháromfelnttelttvkisgyerekaMiklósvári házaspáré.

132

1942.Spurnik Emília osztálya

133

1949.Bartalis Ilona osztálya (Bocskai u. iskola)

134

1948elsosztály

135

1948 második osztály

136

Csorba Júlia osztálya

137

1950 második osztály

138

Horváth János kántortanító osztálya, 1950-es évek eleje

139

Uhrin Erzsébet osztálya, 1952

140 Tanárok 1959-ben. Hátsó sor: Fejes Sándor, Bujdosó Gyula, V. Nagy István, Földesi György, Béres Lajos Középssor:Berencsik Vera, András Mihályné, ? Erzsébet, id. Szilárd Ádám, Szebelei Ferenc, Fekete Zsuzsanna, Medvegy Pál. Ülsor:VidaSándorné, Fejes Sándorné,Bartalis Ilona, Szilárdné Nagy Julianna, Havasi piroska,HollerLászlóné,CsurkaLajosné

141

ifj. Szilárd Ádám osztálya, 1960-as évek

142

Havasi Piroska osztálya

143

AndrásMihályné osztálya (1958)

Óvodások a parkban és a teremben

A kenyér az élet. A

ke-nyér maga a föld is. A föld,

mely munkát ad, mely itt

van velünk, mely táplál és

reményt ad. Tehát a föld is

maga az élet.

In document BUCSAEMBEREK SORSOK, DOKUMENTUMOK (Pldal 124-147)