• Nem Talált Eredményt

JÉZUS SZÍVE KATOLIKUS TEMPLOM

In document BUCSAEMBEREK SORSOK, DOKUMENTUMOK (Pldal 63-67)

onumentális épületnek hat a római katolikus templom Bucsán. Mikor ideköltözésemkor el ször megpillantottam, valamiért a Párizsi Notre Dame jutott róla az eszembe. Tornyának érde-kesen szép kiképzése egyedi, de valamiért csonká-nak éreztem, s talán ezért is vontam párhuzamot a francia székesegyházzal. Furcsának t nt az elhe-lyezkedése is, hiszen általában a templomok vagy a f utcán, vagy egy f téren állnak, s nem egy mellék-utcában mint itt Bucsán. S talán éppen ezért t nt olyan monumentálisnak, hiszen a mellette álló kis házak még jobban kiemelik tiszteletet parancsoló méretét, a környezetét l különváló stílusát.

A stílusjegyek jól megfigyelhet k

A bejárat kiképzése is hasonló

A bucsai tornyok kecsesebbek, és csak az egyik, a harangtorony magasodik ki az épületegyüttesb l.

A párizsi Notre Dame robosztusabb s természete-sen méretei is jóval meghaladják a bucsait , mégis felt n a hasonlatosság. Az elüls front kiképzése is azonos, hiszen a három bejárati ajtó mind a két épü-leten megtalálható, s e tagozódás miatt érezhetjük még jobban a hasonlatosságot. Az oromzati rész nagy kerek ablakai is érezhet en azonosnak t nnek.

Ha megnézzük a bejáratok kiképzését, a stílusjegyek itt is felt n ek, csak míg a francia templom

díszíté-sében gazdagabb, addig a bucsai egyszer vonalve-zetése és szépsége a figyelemre méltó.

Végül a lakosokkal folytatott beszélgetések és hosszantartó kutatásaim alapján megoldódtak azok a kérdések, melyek bennem felvet dtek az épülettel kapcsolatosan.

Korabeli képeslap a római katolikus templomról Legel ször a torony félig csonkának t n kikép-zésére kaptam meg a választ. A református templom szomszédságában él Fehér Jánosné hívta fel rá a figyelmemet. Beszélgetésünk során a katolikus templom került szóba. Elmondtam, hogy mennyire tetszik nekem a torony és a rajta lév kereszt érde-kes megoldása. Akkor is a Notre Dame-hoz hason-lítottam. Ekkor Terike néni a szobája falán lév festményre mutatott, melyen az eredeti katolikus templom volt látható. Ezen tényleg másképpen volt kialakítva a torony. Kés bb a kezembe került olyan képeslap, mely szintén az eredeti állapotában mu-tatja az egész épületet.

A templomot igazi legendák övezik. Kezd dik már magával a tervezéssel és az építéssel. A hív k elmondása szerint eredetileg nem ezt a templomot

szánták ide. Csak a véletlenen múlt, hogy mégis ide került. A legendák születésének bizonyára vannak alapjai. Kételkedem abban, hogy jelen esetben ez valós tényeken alapulna.

A templomépítés természetesen a tervezéssel kezd dött. Ennek megint van egy érdekes s talán humorosnak t n története. Bár azt, hogy ki és hol tervezte ezt a szép épületet, most még nem tudjuk, de a tervrajzok és a következmények története meg-lep és egyedi. A régi öregek elbeszélése szerint furcsa dolog történt. A bucsai hív k kis küldöttsége elment a tervez höz, hogy elvigye a tervrajzot a kivitelezést felvállaló pallérnak. Állítólag tévedésb l egy másik templom tervrajzait vették magukhoz és az került ide Bucsára s annak alapján kezdték el az alap kiásását és a falak felhúzását.

Bucsa, római katolikus templom (régen) Többen azt mondják ez nem így történt, s talán ezzel próbálták menteni ezt a súlyos tévedést. Pedig ha valóban így esett meg, az akkor se az ott járt bucsaiak hibája, hiszen egy parasztember nem ért a tervrajzokhoz, de ha a küldöttségben ott volt eset-leg a tanító vagy a plébános is, hát k se építész szakemberek, hogy meg tudnák állapítani, milyen és mekkora templom alaprajza és látványképe szerepel a papírokon. Ha más tervrajz került ki, akkor az mindenképpen az ottani munkatársak, tervez k hi-bája, hiszen k adták oda a terveket a küldöttségnek

és tévesztették el nem más. A szórakozottságból, vagy figyelmetlenségb l adódott ez a fura eset, ha egyáltalán így történt. A templomról szóló legendá-nak van másik változata is, err l a könyv végén Balogh István tanár úr írásában olvashatunk.

Állítólag az építés folyamán vették észre, hogy ami épül, az nagyobb, mint amire megbízást adtak.

Visszakozni már nem lehetett, így egy kis templom helyett egy gyönyör neogótikus épülettel gazdago-dott Bucsa. Néhányan jelezték, hogy valahol Er-délyben létezik egy templom, amelyik pontos ha-sonmása a bucsainak. Ebb l az információból kiin-dulva azt feltételeztem, hogy ha van ennek a temp-lomnak egy ikertestére , akkor annak megkeresé-sével talán több információhoz jutok. Legalábbis ami a tervez jét, épít jét illeti.

Monospetri (Erdély), római katolikus templom (ma) Furcsa volt, hogy ezekr l eddig semmilyen ada-tot nem találtam.

Ezek után még kíváncsibbá tett a bennem felme-rült gondolat, mely szerint lehetséges, hogy ott, ahol a másik templom áll, talán olyan adatokhoz juthatok, melyek közelebb visznek néhány homályos rész felderítéséhez. Ezt a friss és érdekes adatot feltétle-nül le kell ellen riznem!

Idáig jutottam ennek a résznek az írásával, ami-kor úgy döntöttem, azonnal meg kell keresnem ezt a másik templomot s bizonyosságot kell szereznem

minden kétkedésemre valamint a sok bizonytalan, néha misztikusnak t n információra. Amit meg-tudtam: a keresett település valahol Székelyhíd és Margita között fekszik. A falu nevét nem tudták megmondani. Elindultam, s a kapott információkkal végül eljutottam Monospetri nev kis magyarlakta településre. A faluba beérve egyb l észrevettem a templom jellegzetes tornyát. Megkönnyebbültem:

valóban létezik a hasonmás. Vagy talán nem is ha-sonmás, hanem ugyanaz!?!

Bár tudtam mit keresek, mégis meglep dtem.

Magammal hoztam egy régi fotót, melyen a bucsai katolikus templom volt a régi tornyával. Azért volt nálam, hogy összehasonlítsam a két épületet. Nem kellett el vennem, egyb l láttam azonosságukat.

Furcsa érzés volt. Mintha a régmúltba léptem volna vissza bár én nem láttam eredeti állapotában a bucsai templomot csak régi fényképeken.

Bucsa, Jézus Szíve templom belseje

Egy helyi lakos segítségével el kerítettük a ha-rangozót, aki beengedett a templomba. Belépve még inkább látható volt az azonosság. A bels tér teljesen megegyezett magyarországi testvérével . A temp-lom hajója, az oszlopok elhelyezkedése, a kórus, az oltár feletti plafon kialakítása, mind-mind teljes azo-nosságot mutatott. Csak az itteni bútorok nem voltak azonosak a bucsaival. Már csak azért se, mert a ha-rangozó elmondása szerint, a régieket már lecserél-ték, tehát amit itt láttunk, azok már nem az eredeti állapotot mutatták.

Közben a helyi plébánost is értesítették, aki segít-ségemre volt a templom áttanulmányozásában. Bár keveset tudott hiszen még csak másfél éve szolgált itt mégis sok információ adott át. Nagy János Csa-ba, a helyi plébános, megígérte, hogy folyamatosan tájékoztat, amint újabb adatokat tud meg a templomról, az épít jér l, s az építés körülményeir l. A magammal hozott bucsai templomfotót átadtam neki, ami nagyon megdöbbentette. Nem is tudott arról, hogy ilyen lehet-séges, mármint két azonos kinézet templom. A képpel a kezében kiment az épület elé.

Hol a templomot nézte, hol a képet.

Tényleg hasonló mondta megrökönyödve.

Nem hasonló! Ez pontosan ugyanaz! mond-tam neki. S ezt tudomásul is vette.

Az eddigi adatok is érdekesek és elgondolkodta-tók. Nézzük az eseményeket id rendi sorrendben.

El ször is: Bucsán 1912-ben már áll a plébániaház, tehát nyilván el bb épült. (Mivel 1907-t l van anya-könyvezés, elképzelhet , hogy ez már a plébánián történik.) Ekkor, tehát 1912-ben, vagy még el bb, már szó lehetett arról, hogy egy templomot szeret-nének építeni. Megterveztetik. A tervrajzokat elhoz-zák (állítólag mást, mint amit ide szántak). A temp-lomot elkezdik építeni 1913-ban, amikor állítólag kiderül, hogy a méretek nagyobbak, mint amilyen-re számítottak. Visszabontani már esztelenség lett volna, így tovább folytatódnak a munkálatok. A templom végül felépül.

Monospetri (Erdély) Krisztus Király templom belseje Az elkészült templomot 1914-ben felszentelik Jézus Szentséges Szíve tiszteletére.

Most nézzük ezzel párhuzamosan Monospetri templomának építését. A falu már 1215 óta létezik és három vára is volt a távoli múltban. 1849 után nem volt saját plébánosa a településnek, így az egy-házi feladatokat a közeli Margitáról idejáró pap látta el. 1922-ben (!) kezdik meg az új plébániaház építé-sét. (Nyilván a régi elhasználódott, s nem volt al-kalmas már eredeti feladatára.) 1923 szeptemberére készül el. Majd csak 1925 nyarán, az akkori püspök Bjelik Imre sürgeti a templom építését. 1926. októ-ber 24-én már fel is szentelik Krisztus Király tiszte-letére. Az építés költségét gróf Széchenyi Miklós püspök hagyatékából fedezik.

Az építtet gróf Széchenyi Miklós püspök pap-neveldét és kápolnát építtet Gy rött, majd két templomot Békés megyében (Orosházán és Bucsán).

A hagyatékából pedig Monospetriben. A püspök 1923. december 1-én, ötvenöt éves korában meghal.

Szíve kimerül a sok megpróbáltatás és a politika által gerjesztett izgalmak következtében. Az

oroshá-zi templomban a síremlékén ez olvasható: Csak egy Miatyánkot! Az újabb templom, a szégyen-letes trianoni szerz dés következtében már az el-csatolt területen Monospetriben épült fel. Ennek felszentelését már nem érheti meg.

Ha megvizsgáljuk ezt a három összetev t: Bucsa és Monospetri templomának építését és gróf Szé-chenyi Miklós püspök tevékenységét, életét, máris érdekes következtetést vonhatunk le. Mégpedig a kö-vetkez ket: ha azt feltételezzük, hogy a bucsaiak egy olyan templom alaprajzát hozták el, amit nem ide szántak, akkor felvet dik az a kérdés, akkor ezt a templomot vajon hol szerették volna felépíteni?

Monospetri, mint az építend templom helye nem valószín , hiszen 1913-ban, az építés kezdetekor még nincsen új plébániaháza, s a miséket a Klobusiczky család kastélyában lév kápolnában tartják. Tehát nem sürg s egy templom, hiszen a kápolna betölti ennek a kis közösségnek a vallási igényeit.

Véleményem szerint itt máris kétséges a bucsai legenda a tervrajzok cseréjér l, hiszen ez csak akkor állná meg a helyét, ha ekkoriban épült volna fel az a másik templom is. De ez csak 12 év múlva történik meg. Ennyivel el bb nem készítenek el tervrajzot!

Monospetri templomának bels , festett díszítése Inkább az valószín síthet , hogy amikor 1925-ben felvet dik Monospetri település templomának építése, akkor az építész, Pintér István, egy minimá-lis változtatást eszközöl a rajzon és végül azt építik itt fel. A változtatás csupán annyi, hogy a sekrestye és ezáltal a szószék is a templom jobb oldalára kerül, míg itt Bucsán ezek bal oldalt helyezkednek el.

A dokumentációk szerint Pintér István tervez -mérnök elképzelése alapján Asók János k m ves mester építi fel a templomot Monospetriben. Lehet-séges, s t biztos, hogy Bucsán is vezette az építke-zést. A külsejében és a bels terében is ennyire meg-egyez kivitelezés csak egyazon irányítás alatt vé-gezhet el, még akkor is, ha tudjuk, hogy azonos tervek álltak a mester rendelkezésére. Ugyanazon k m vesmester keze nyoma érezhet például az oltár feletti mennyezet kiképzésén, mely valóban

egy elképzelés két azonos lenyomata. Azonosak, mint az ikrek, bár vannak kisebb eltérések. Ezek azonban nem változtatják meg azt a tényt, hogy egy azonos tervrajz alapján valósult meg mind a kett . Tulajdonképpen ez teszi egyedivé a templom-párost.

Visszatérve a tervrajz cseréjéhez, az elképzelhe-t , hogy egy kisebb elképzelhe-templom elképzelhe-tervezéséelképzelhe-t rendelelképzelhe-ték meg, és egy másikat hoztak el. Akkor viszont az a kérdés, hogy végül hol épült fel az a másik a Bucsára tervezett templom. Ha erre valami bizo-nyítékot találnék, akkor oda is szívesen elmennék és megnézném, hogy lássam milyen lett volna ez itt, mennyivel lett volna egyszer bb s a valóságban mennyivel lett volna kisebb.

A bucsai templom 2005-ben

Végül is közel száz esztendeje szolgálja a bucsai hív ket ez a szép épület. Tornya megváltozott, cson-ka lett. A régi hív k, s t mások is szeretnék, ha újra az eredeti állapotába kerülne a templom. Ehhez azonban nagyon sok pénz kell. Talán egyszer sike-rülni fog.

A templom adatai:

Tervez : Pintér István tervez mérnök Kivitelez : Asók János k m ves mester

Építtet : gróf Széchenyi V. Miklós nagyváradi püspök Építkezés megkezdése: 1913.

Felszentelés: Jézus Szíve tiszteletére 1914-ben.

Szélessége: 14 méter Hosszúsága: 35 méter Magassága: 30 méter

Harangok száma: eredetileg 4, jelenleg 2 Tatarozás: 1958

In document BUCSAEMBEREK SORSOK, DOKUMENTUMOK (Pldal 63-67)