• Nem Talált Eredményt

III. A kánoni munkajog forrásai

3. A részegyházak kánoni munkajoga

3.3. A magyar kánoni munkajog

A Magyar Katolikus Egyház manapság még nem rendelkezik olyan, a németor-szági mintákhoz hasonlítható, átfogó munkajogi normaanyaggal, mely általános érvény-nyel lenne alkalmazható valamennyi foglalkoztatási területen. Pedig, mint a dolgozat bevezető részében közölt statisztikai adatokból is megállapítható, az egyházi

intézmé-364 Lásd: Anstellungs- und Besoldungsordnung (ABO 2010) der Römisch-katholischen Landeskirche des Kantons Basel-Landschaft,

https://rkkbl.rpz-basel.ch/fileadmin/daten/rkk-bl/pdf/modellumschreibungen_anhang1_zu_ab2010.pdf (letöltés: 2020. december 16.).

365 Lásd: Handbuch zur Anstellungsordnung,

https://service.zhkath.ch/publikationen/personalwesen/handbuch (letöltés: 2020. december 16.).

366 Lásd: Besoldungstabelle der Katholischer Konfessionsteil des Kantons St.Gallen,

https://sg.kath.ch/wp-content/uploads/Lohntabelle-Version-2019-01-01-Stundenlohn.pdf (letöltés:

2020. december 16.).

367 V. ö. pl.: SCHANDA Balázs: „A keresztény kultúrán alapuló értékrend szerinti nevelés kérdése”, in:

Pázmány Law Working Papers 2020/16, http://www.plwp.eu/images/2020/PLWP_2020-16_Schanda.pdf (letöltés: 2021. január 05.).

nyek foglalkoztatottjainak száma tízezres nagyságrendű, akik számottevő részben az ok-tatási és a szociális szektorban tevékenykednek. A magyar gyakorlat azt mutatja, hogy a hazai viszonyok között maguk az egyes foglalkoztató intézmények azok, amelyek ren-delkeznek belső szabályzatokkal. Ezek tartalmaznak különféle rendezőelveket az ott foglalkoztatottak jogviszonyára nézve, a felsőbb szintű általános szabályozás megalko-tása nem jellemző.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körleveleinek és szabályzatainak egy kis része ugyan tartalmaz munkajogi rendelkezéseket, de ezek túlnyomórészt egyedi, az adott szabályozással érintett élethelyzetekre vonatkozó, azokhoz kiegészítőleg kapcsoló-dó munkajogi normák. Ilyen található például a Kléruskongregáció által is jóváhagyott Magyar Kateketikai Direktóriumban, mely rendelkezik a hitoktatás kapcsán megtartan-dó munkajogi szabályokról368. A püspöki kar által közreadott Temetői Szabályzat ugyan-csak támaszt bizonyos követelményeket a temetőben végzendő munkákkal kapcsolat-ban369. A püspöki konferencia „A boldogabb családokért” kiadott körlevele szintén hangsúlyoz egyes, olyan munkaszervezési elveket, melyek a családbarát foglalkoztatás megvalósulását célozzák370. A „Rerum novarum...” enciklikához hasonlóan az „Igazsá-gosabb és testvériesebb világot!” elnevezésű püspökkari körlevél is állást foglal a tulaj-don és a munka kérdéskörében. Rögzíti a legalapvetőbbnek tartott munkavállalói alapjo-gokat: a tisztességes bérhez való jogot, továbbá a munkahelyi döntésekben való munka-vállalói részvétel jogát és ezek megtartására buzdít371.

Meg kell említeni még a szabályozóanyagok között Magyar Katolikus Püspöki Kar Iskolabizottságának megbízásából a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Tovább-képzési Intézet által összeállított Etikai Kódex-et, mely a Magyar Katolikus Egyház köz-oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusok számára került kibocsátásra372. Ez a kompendium számos lojalitáskövetelményt és alkalmazási előfeltételt tartalmaz az

egy-368 Lásd: MKPK: Magyar Kateketikai Direktórium, https://katolikus.hu/dokumentumtar/2942#KD12.9, (letöltés: 2020. december 18.).

369 Lásd: MKPK: Temetői Szabályzat, https://katolikus.hu/dokumentumtar/2957, (letöltés: 2020. decem-ber 18.).

370 Lásd: MKPK: Körlevél a boldogabb családokért, https://katolikus.hu/dokumentumtar/2631, (letöltés:

2020. december 18.).

371 Lásd: MKPK: Körlevél az igazságosabb és testvériesebb világért, https://katolikus.hu/dokumentum-tar/2658, (letöltés: 2020. december 18.).

372 Lásd: MKPK: Etikai Kódex, https://www.katped.hu/sites/default/files/etika.doc (letöltés: 2021.

február 06.).

házi fenntartású oktatási intézmények pedagógusai vonatkozásában, mely így a nevelési ágazatban a munkaviszonyra vonatkozó általános szabályok körébe tartozik. Rendelke-zéseinek nagy része visszatükröződik az egyes intézmények szervezeti- és működési alapdokumentumainak általános normái között is373.

A munkaügyi joganyag egyházmegyei szintű egységesítésében hazánkban a Szé-kesfehérvári Egyházmegye egyike az élenjáróknak. Itt a kétezres évek elején, a III. egy-házmegyei zsinat eredményeinek felhasználásával alkottak önálló egyegy-házmegyei tör-vénykönyvet, melyet a főpásztor 2007. augusztus 1-jével hatályba is léptetett374. Ez a kó-dex tartalmaz kifejezett munkajogi rendelkezéseket is, úgy törzsszövegében, mint mel-lékleteinek munkaügyi szerződésmintáiban. Mindezeken túlmenően rendelkezik az egy-házmegye egy 2010-ben kiadott, olyan papi direktóriummal is, mely előírásokat tartal-maz a klerikusok, mint esetleges munkáltatói jogkör gyakorlók számára375. De az egy-házmegye a normaalkotással továbbra sem hagyott fel. Előkészítés alatt áll az egyház-megye átfogó bérgazdálkodási szabályzata, elsősorban a köznevelési intézmények vo-natkozásában. Ez nem csak a tisztességes bér megállapítását és kifizetését lehetővé tevő célirányos rendelkezéseket tartalmazza, hanem megfogalmaz egyes, a munkajogviszo-nyokkal szemben támasztott, általános követelményeket is.

A többi egyházmegye inkább egyedi intézkedésekkel rendezi az egyházi fenntar-tású foglalkoztató intézmények dolgozóinak munkajogi helyzetét. Tekintettel arra, hogy ezek túlnyomórészt oktatási-nevelési intézmények (iskolák és óvodák), a fenntartó egy-házmegye a világi köznevelési jogszabályok által előírt formában, szervezeti- és műkö-dési szabályzatokkal alakítja a köznapi munkavégzést. Ezek a normagyűjtemények azonban egyházmegyénként – és sokszor még azon belül is – különböző tartalmúak és szabályozási minőségűek. Csak kevés egyházmegyére jellemző az egységesítés és a fenntartott foglalkoztató intézmények vonatkozásában majdnem azonos tartalmú sza-bályzatok megalkotása. Úgy tűnik, az egyes munkáltató szervezetek azok, melyek saját,

373 Lásd például: Szent István Katolikus Óvoda és Általános Iskola szervezeti- és működési szabályzata (Szeged-Csanádi Egyházmegye), https://www.kir.hu/KIR2_INFO/pub/Index/201262 (letöltés: 2021.

február 06.); Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum szervezeti- és működési szabályzata (Egri Főegyházmegye) https://www.kir.hu/KIR2_INFO/pub/Index/200886 (letöltés: 2021. február 06.).

374 Lásd: A Székesfehérvári Egyházmegye Törvénykönyve, https://www.szfvar.katolikus.hu/uploads/

menu/4384/fajlok/et_rendeletek.pdf (letöltés: 2020. december 18.).

375 Lásd: A Székesfehérvári Egyházmegye Papi Direktóriuma, https://www.szfvar.katolikus.hu/uploads/

menu/4387/fajlok/papidirektorium.pdf (letöltés: 2020. december 18.).

fenntartói jóváhagyást igénylő működési alapokmányaik megalkotására hivatottak és jo-gosítottak, ez azonban szükségszerűen maga után vonja ezek eltérő szabályozás-techni-kai minőségét is376.