• Nem Talált Eredményt

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának forrásanyagai

III. A kánoni munkajog forrásai

2. A nemzetközi munkajog

2.2. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának forrásanyagai

Az Apostoli Szentszék ugyancsak aktív részt vállal az ENSZ egy másik szakosí-tott szervezete: az Emberi Jogi Főbiztosság munkájában. A Főbiztosság számos emberi jogi egyezmény megkötésében működött közre; mindenek előtt a faji megkülönböztetés visszaszorítása, a polgári- és politikai jogok szavatolása, a gazdasági-, szociális- és

kul-248 V. ö.: IGAZSÁGOSSÁG ÉS BÉKE PÁPAI TANÁCSA: Az üzleti vezető hivatása. Gondolatok, magyar kiadás: Budapest: KÉRME, 2014, 28-29. oldal.

249 V. ö.: Segretariato per i non cristiani: “L’atteggiamento della Chiesa di fronte ai seguaci di altre religioni”, in: TESTACCI, Bruno / LORA, Erminio (szerk.): Enchiridion Vaticanum, Bologna: EDB, 1987, 9. kötet, 988-1031. oldal.

250 V. ö.: Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa: Congrès Sur L'avenir Pour Le Christianisme En Occident.

Intervention Du Cardinal Jean-Louis Tauran. Centre Saint-Louis-De-France, Rome, Jeudi 24 Janvier 2008.

Http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/interelg/documents/

rc_pc_interelg_doc_20080124_cristianesimo-occidente_fr.html (letöltés: 2020. december 01.); lásd még: GOMES, Robin: Holy See urges decent work, social justice for all. Archbishop Bernadito Auza, the Holy See’s Permanent Observer to the UN addressed a high-level meeting marking 100 years of the International Labour Organization (ILO);

https://www.vaticannews.va/en/vatican-city/news/2019-04/holy-see-auza-ilo-100-years-decent-labour-work-social-justice.html (letöltés: 2020. december 14.).

turális jogok védelme, továbbá a nők, a gyermekek, a fogyatékkal élők és a menekültek jogainak biztosítása tárgykörében251.

Az Apostoli Szentszék 1966-ban ratifikálta a Faji Diszkrimináció Megszüntetésé-vel Foglalkozó ENSZ Egyezményt, 1990-ben a Gyermekjogi Egyezményt, illetve 2001-ben ennek kiegészítő jegyzőkönyveit; majd 2001-2001-ben a Kínzás és Más Kegyetlen, Em-bertelen vagy Megalázó Büntetések vagy Bánásmódok Elleni Nemzetközi Egyezményt252. Ezek a nemzetközi szerződések a munka világára nézve is tartalmaznak előírásokat, il-letve kötelezettség-vállalásokat.

A faji diszkrimináció-ellenes nemzetközi megállapodás létrehozásában kifejezett szerepet játszott a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1958-as, megkülönböztetés elleni egyezménye. Ennek eredményeként került normaszövegbe, hogy:

„A részes államok a 2. Cikkben lefektetett alapvető kötelezettségeknek megfelelően vállal-ják, hogy a faji megkülönböztetés valamennyi formáját eltiltják és kiküszöbölik, továbbá a fajra, színre, illetve nemzetiségi vagy etnikai származásra való különbség nélkül mindenki számára biztosítják a jogot a törvény előtti egyenlőséghez, nevezetesen a következő jogok élvezetében: […] a munkához, a munkahely szabad megválasztásához, igazságos és ked-vező munkafeltételekhez, a munkanélküliséggel szembeni védelemhez, egyenlő munkáért egyenlő bérhez, igazságos és kedvező bérezéshez való jog”253.

A gyermekjogi egyezmény szintén tartalmaz alapvető szabályozást a munkavégzésre nézve:

„Az Egyezményben részes államok elismerik a gyermeknek azt a jogát, hogy védelemben részesüljön a gazdasági kizsákmányolás ellen, és ne legyen kényszeríthető semmiféle koc-kázattal járó, iskoláztatását veszélyeztető, egészségére, fizikai, szellemi, lelki, erkölcsi vagy társadalmi fejlődésére ártalmas munkára”254.

251 V. ö.: https://www.ohchr.org/EN/ProfessionalInterest/Pages/CoreInstruments.aspx (letöltés: 2020.

december 01.).

252 V. ö.: https://tbinternet.ohchr.org/_layouts/15/TreatyBodyExternal/Treaty.aspx?

CountryID=75&Lang=EN (letöltés: 2020. november 30.).

253 V. ö.: Egyezmény 5. cikk i./ pont. Magyarországon kihirdette: 1968. évi 8. tvr.

254 V. ö.: Egyezmény 32. cikk, 1. pont. Magyarországon kihirdette: 1991. évi LXIV. törvény.

E rendelkezések kapcsán arra a szabályra kell figyelemmel lennünk, mely sze-rint az Egyházi Törvénykönyv kánonjai nem észe-rintik a szentszéki részvétellel kötött nem-zetközi egyezményeket és a konkordatárius jogot; ennélfogva azok megállapodásos tar-talmát sem ronthatják le255. Megjegyzendő az is, az Egyetemes Egyház központi kor-mányzati szervei tevékenységük kifejtése során arra törekednek, hogy lehetőség szerint ne avatkozzanak bele az egyes nemzetállamok belső jogrendjének működésébe256. Ezek az Apostoli Szentszék által megkötött nemzetközi szerződések azonban a kódex 3. és 19.

kánonja értelmében – mint a római kúria gyakorlata – az Egyetemes Egyház minden részegyházában mégis közvetlenül alkalmazandó munkajogi szabályozóeszközként is funkcionálnak az egyházi foglalkoztatási jogviszonyokban. Az Apostoli Szentszék az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága felé küldött egyik jelentésében maga is hangsúlyozza:

a belső kánonjogi szabályozása biztosítja, hogy a Katolikus Egyház egészében – külö-nösen az általa világszerte fenntartott több, mint kétszázezer oktatási intézményben, öt-ezer kórházban és több tízöt-ezer szociális intézményben is – érvényre jusson az Apostoli Szentszék által ratifikált nemzetközi egyezmények tartalma257. Ennek nyilvánvaló oka az is, hogy ezek az egyezmények túlnyomórészt olyan, isteni jogi szabályozóelveket tartal-maznak, melyek érvényesítése az Egyház alapküldetésének is a része, és melyek megke-rülése semmilyen társadalmi körülmények között nem lehetséges.

255 V. ö.: CIC 3. kánon: „A törvénykönyv kánonjai nem érvénytelenítik és nem is módosítják azokat a megállapodásokat, amelyeket az Apostoli Szentszék egyes országokkal vagy más politikai társulatokkal kötött; ezek tehát, mint eddig, továbbra is érvényben maradnak, a jelen törvénykönyv ellentétes előírásai ellenére is”; és 19. kánon: „Ha valamely kérdésről nincsen kifejezett előírás sem az egyetemes, sem a részleges törvényben, sem a szokásjogban, akkor az ügyet – hacsak nem büntető – a hasonló esetekre hozott törvények figyelembevételével, a jog általános elveinek a kánoni méltányosság szerinti alkalmazásával, a római kúria jogszolgáltatása és gyakorlata, valamint a tudósok közös és állandó véleménye szem előtt tartásával kell megoldani”.

256 V. ö.: List of issues in relation to the second periodic report of the Holy See. Addendum. Replies of the Holy See to the list of issues. Https://digitallibrary.un.org/record/778877, 5. oldal, 8. pont (letöltés: 2020. december 01.).

257 V. ö.: TOMASI, Silvano: Presentation of the XVI-XXIII. Periodic Reports of the Holy See to the Committee on the Convention on the elimination of Racial Discrimination. 24 November 2015, Palais Wilson, Geneva.

Https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CERD/Shared%20Documents/VAT/

INT_CERD_STA_VAT_22466_E.pdf (letöltés: 2020. december 1.).