• Nem Talált Eredményt

Lojalitás-követelmények más egyházak és vallásfelekezetek jogában

IV. A kánoni munkajog különös alapelvei

3. A lojalitás elve

3.5. Lojalitás-követelmények más egyházak és vallásfelekezetek jogában

A Németországi Evangélikus Egyház önálló lojalitás-irányelvvel rendelkezik667. Ez az egyházi fenntartású foglalkoztató intézményekkel létesítendő munkaviszonyok vonatkozásában a munkakörök három csoportját különbözteti meg, mely egyben elvezet a foglalkoztatottakkal szembeni, eltérő személyi követelmények megfogalmazásához is668. A szabályzat szerint az első csoportot azok a munkakörök képezik, melyek közvet-lenül kapcsolódnak az egyház pasztorális- és kateketikai feladatellátásához. Az ilyen munkakörökben csak olyan személyek alkalmazhatóak, akik tagjai a Németországi Evangélikus Egyház valamely részegyházi közösségének. A második csoport bármely egyházi munkáltató vezető állású munkavállalóit foglalja magába, az intézmény tevé-kenységi körétől függetlenül. Ezekbe a vezetői állásokba csak olyan személyeket lehet kinevezni, akik tagjai valamely keresztény egyháznak. Egyéb – nem vezetői –

munka-665 V. ö.: az Egyenlő Bánásmód Hatóság EBH/213/2007. számú határozata.

Https://www.egyenlobanasmod.hu/hu/jogeset/ebh2132007 (letöltés: 2021. február 12.).

666 V. ö.: Egyenlő Bánásmód Hatóság mellett működő Tanácsadó Testület 1/2007. TT számú állásfoglalása. Lásd bővebben: https://www.egyenlobanasmod.hu/hu/jogszabaly/tanacsado-testulet-2007-februari-allasfoglalasa-az-allasinterjun-felteheto-munkaltatoi (letöltés: 2021. február 12.).

667 V. ö.: Richtlinie des Rates über kirchliche Anforderungen der beru6ichen Mitarbeit in der Evangelischen Kirche in Deutschland und ihrer Diakonie vom 9. Dezember 2016, in: ABl. EKD 2017 11. oldal.

668 V. ö.: SCHLIEMANN, Harald: „Die EKD-LoyalitRtsrichtlinie vom 9 Dezember 2016“, in:

REICHHOLD, Hermann (szerk.): Loyalität und Konfessionsbindung in der Dienstgemeinschaft, Regensburg: Pustet, 2018, 54-58. oldal.

körökbe pedig, mint a munkakörök harmadik csoportjába bárki kinevezhető, akár meg nem kereszteltek is, ha ez nem veszélyezteti a tevékenység ellátását és annak speciális, keresztényi szellemiségét669. Fontos még megemlíteni e körben, hogy a németországi evangélikus egyház – a különös méltánylást érdemlő esetektől eltekintve – szintén nem alkalmaz olyan személyeket, akik valamely keresztény egyházból kiléptek anélkül, hogy más keresztény egyházhoz vagy vallásfelekezethez csatlakoztak volna670. A sza-bályzat indokolása szerint ilyen, kivételes méltánylást eredményező ok lehet például, ha az egyházból való kilépés még gyermekkorban, a szülők jognyilatkozatán alapulóan va-lósult meg, vagy a házastárs kezdeményezésének eleget téve, tehát végeredményben nem saját, belső elhatározáson nyugvóan671.

Látható, hogy az evangélikus szabályozás a német katolikus munkajogi jog-anyag lojalitási rendelkezéseihez rendkívül hasonló. Eltérés csupán abban látszik, hogy a német Katolikus Egyház valamennyi vezető állású dolgozótól megköveteli, hogy tel-jes közösségben legyen a Katolikus Egyházzal (praktikusan katolikus legyen); míg az evangélikus közösség előírásai e vonatkozásban megelégszenek azzal is, ha az alkalma-zott nem feltétlenül az evangélikus, de legalább valamely keresztény egyház tagja672.

Az evangélikus egyház szintén nevesíti azokat az esetköröket, mikor a foglal-koztatási jogviszony a dolgozó kötelezettségszegése miatt megszüntethető. Ezek megfo-galmazása nem annyira részletes, mint a német katolikus joganyagé, de általánosságá-ban véve lehetővé teszi az elbocsátást minden olyan esetben, ha a körülmények egyedi mérlegelését követően megállapítható, hogy a dolgozó nem képes a továbbiakban meg-felelően képviselni az evangélikus egyház által fontosnak tartott értékeket és elveket munkavégzése során673. A keresztény egyházakból való végleges kilépés azonban az evangélikus normák között is kifejezetten megemlítésre kerül, mint olyan körülmény, mely a foglalkoztatási jogviszony további fenntartását alapvetően lehetetlenné teszi674.

669 V. ö.: TILING, Christian von: „Vom GeschRftsführer bis zur Reinigungskraft? Kirchenmitgliedschaft als Einstellungskriterium und die EKD-LoyalitRtsrichtlinie“, in: REICHOLD, Hermann (szerk.):

Welche Loyalität dürfen kirchliche Einrichtungen fordern? Auf der Suche nach Eckpfeilern der Identität von Caritas und Diakonie, Berlin: LIT Verlag, 2018, 18-20. oldal.

670 V. ö.: LoyalitRtsrichtlinie der EKD, 3. § (3) bekezdés.

671 V. ö: a szabályzat nem hivatalos indokolásában foglaltakkal:

https://www.kirchenrecht-ekd.de/document/36980/search/loyalit%25C3%25A4t%2520 (letöltés:

2021. február 12.).

672 V. ö.: GrO 3. cikkely (2) bekezdés, illetve LoyalitRtsrichtlinie der EKD, 3. § (2) bekezdés.

673 V. ö.: LoyalitRtsrichtlinie der EKD, 5. § (1) bekezdés.

674 V. ö.: LoyalitRtsrichtlinie der EKD, 5. § (2) bekezdés.

E szabályok tükrében visszautalnék itt a Wiesbadeni Munkaügyi Bíróság ítéleté-re is, mely egy, az Egyházból való kilépés miatt alkalmazott felmentés jogellenességét állapította meg azon alapulóan, hogy az adott munkakörben más, nem egyháztag dolgo-zókat is foglalkoztatott az egyházi fenntartású munkáltató675. A fenti rendelkezések – ál-láspontom szerint – nem csak a katolikus, de az evangélikus jogfelfogás alapján is egy-értelművé teszik, hogy az adott egyházból való megfontolt, saját és befolyásmentes dön-tésen nyugvó kilépés lényege szerint nem csupán az adott egyháztól való szervezeti tá-volmaradást testesíti meg, hanem – úgy a katolikus, mint az evangélikus felfogás szerint is – olyan kifejezetten egyháztagadó tettnek minősül, amely túllép az ezzel előidézett státusz-változáson és önálló munkajogi értékelésre tart igényt. Ennélfogva tehát tévedett – meglátásom szerint – a német bíróság, mikor nem értékelte az egyháztól formális eltá-volodást kifejező munkavállalói magatartást a maga kellő súlyával.

Az Ausztriai Evangélikus Egyház szolgálati szabályzata szintén tartalmaz bizo-nyos lojalitás-követelményeket. Előírja, hogy a foglalkoztatottak lehetőség szerint le-gyenek tagjai valamely evangélikus ausztriai részegyháznak, vagy más olyan egyház-nak, mely tagja a Protestáns Egyházak Európai Közösségének, vagy az Egyházak Világ-tanácsának. Ez az előírás azonban nem minősül kifejezett követelménynek az egyházi fenntartású intézményekben foglalkoztatott alkalmazottakkal szemben, viszont a mun-kaviszony létesítésekor előnyként értékelendő676. A magatartás-követelményekkel kap-csolatban a szabályzat csupán arra tér ki, hogy a dolgozók feladatellátásuk során kötele-sek olyan magaviselet tanúsítására, mely megfelel az Ausztriai Evangélikus Egyház szolgálati karakterének677. Az ausztriai evangélikus közösség emellett egy önálló – mun-kahelyi visszaélések kivédésére hivatott – magatartáskódexszel is rendelkezik, mely szabályainak megsértése szintén a jogviszony megszüntetéséhez vezethet678.

675 V. ö. Arbeitsgericht Wiesbaden 2020. június 10-én meghozott, 2 Ca 288/19. számú ítélete.

676 V. ö.: Dienstordnung 2012 für die bei der Evangelischen Kirche beschRftigten Dienstnehmer vom 1.

September 2012 ABl. Nr. 153/2012, 54/2018, 83/2018, 3. § (2) bekezdés.

677 V. ö.: Dienstordnung der EKÖ 10. § (1) bekezdés.

678 Lásd: Respektvoller Umgang von MRnnern und Frauen am Arbeitsplatz vom 7. Juni 2011, https://www.kirchenrecht.at/document/39167 (letöltés: 2020. december 30.).

A Magyarországi Református Egyház törvényei ugyancsak megkövetelik az egy-házi alkalmazottaktól, hogy a keresztény erkölcsöt megtartsák és hithez hűek legye-nek679. Az Országos Református Tanáregyesület által 1998-ban kiadott etikai kódex – német mintára – különbséget tesz a közoktatásban alkalmazottak között a felekezethez való kötődésük alapján. A protestánsoktól elvárja, hogy hitben élő, áldozatkész tagjai le-gyenek annak a gyülekezetnek, amelyhez tartoznak. Nem zárja ki azonban, hogy más keresztény vallási közösségek tagjai is alkalmazásban álljanak az adott, egyházi fenntar-tású, református oktatási-nevelési intézménynél. Azoktól pedig, akiknek nincsen szoros egyházi kötődése, csupán azt kéri, hogy „a Magyarországi Református Egyház törvé-nyes rendjét elfogadj[ák], és azokkal ellentétes nézeteket ne terjesszen[ek]”680. A refor-mátus köznevelési törvény mindezekhez kapcsolódóan kimondja azt is, hogy a nevelés-ügyi etikai kódex megsértése azonnali hatályú felmondásra ad alapot az egyházi okta-tásban foglalkoztatottak esetében681. E normák a felsőoktatásra vonatkozó joganyagban is visszaköszönnek. A vonatkozó református törvény ugyanis szintén megköveteli vala-mennyi, egyházi felsőoktatásban alkalmazottól, hogy a református hitelveket és értéke-ket tiszteletben tartsák, illetve azoknak megfelelő életvitelt is folytassanak682.

A Magyarországi Evangélikus Egyház jogrendje hasonló a reformátuséhoz.

Szintén rendelkezik egy olyan, oktatásügyi etikai kódexszel, mely a keresztyén elkötele-zettségen túl kiemeli az ökumenizmus fontosságát is683. Emellett az egyház intézményi törvénye is tartalmazza azokat az általános követelmény-előírásokat, melyeket az alkal-mazottaknak a foglalkoztatás során mindvégig meg kell tartaniuk684.

679„Az alkalmazottak tekintetében a keresztyén erkölcsre és hithJségre vonatkozó követelményeket az intézmények belső szabályaiban, illetve az alkalmazásukra vonatkozó szerződésben kell érvényesíteni”. V. ö.: a Magyarországi Református Egyház egyházi bíráskodásáról szóló 2000. évi I.

törvény 2. § (3) bekezdés.

680 V. ö.: Etikai Kódex a Magyarországi Református Egyház közoktatási intézményeiben dolgozó pedagógusok számára, 5. pont. https://www.lonyayrefi.hu/wp-content/uploads/2014/11/Református-Egyház-etikai-kódexe-pedagógusoknak.pdf (letöltés: 2021. február 18.).

681„Azokban az intézményekben, ahol a Zsinat ajánlására a nevelőtestület magára nézve kötelezően etikai kódexet fogadott el, az alkalmazottakkal kötött munkaszerződésben rögzíteni kell, hogy az etikai kódexben foglaltak megszegése rendkívüli felmondási ok”. A Magyarországi Református Egyház közneveléséről szóló 1995. évi I. törvény 54. § (2) bekezdés.

682 V. ö.: a Magyarországi Református Egyház felsőoktatásáról szóló 2014. évi V. törvény Preambulumá-nak (2) bekezdése és a 23. § (6) bekezdésének c./ pontja.

683 V. ö.: Etikai Kódex a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában levő köznevelési intézmé-nyek dolgozói számára, 4.4. pont. http://www.klevai.hu/dokumentumok/Etikai_kodex_dolgozoi.pdf (letöltés: 2021. február 18.).

684 V. ö.: a Magyarországi Evangélikus Egyház 2005. évi VIII. számú, az egyház intézményeiről szóló evangélikus törvényének 24. §-a.