• Nem Talált Eredményt

Kisvállalkozások működése során felmerülő kérdések, és az azokra adott lehetséges

I. rész A vállalkozás- és projektfejlesztés általános megközelítésben

2.1 Kisvállalkozások működése során felmerülő kérdések, és az azokra adott lehetséges

Sikerült! Végigmentél az úton. Megvalósítottad az ötletedet vagy azt, ami megmaradt belőle.

Kiléptél a piacra, vannak felhasználóid és fizető vevőid. A piac visszaigazolta azt a sok energiát és lelkesedést, amit Te és a támogatóid beletettek, hogy elérj idáig. Le a kalappal!

Kérdezheted, hogyan tovább. Egyet azonban már most elárulhatunk. Az út folytatásán még legalább annyi feladat vár, mint eddig, ha nem több. Változik a piac, változik a jogszabályi környezet, változnak az igények, az új versenytársak mellett új technológiák és termékek fognak megjelenni. Ebben a környezetben kell továbbra is tartani a lépést a változásokkal.

Emlékszel? Akkor tudod a versenyben megállni a helyed, ha a kínálatod piacképes és vonzó, ráadásul fizetnek is érte. Sőt mi több, a vállalkozási elképzelésed megvalósítható, a piacra lépésnek nincs hatósági akadálya, a csapatod elkötelezett, felkészült és kitartó, no és végül gazdaságosan működik. Ezt viszont csak akkor tudod folyamatosan elérni, ha Te és a munkatársaid is folyamatosan tanultok, fejlődtök.

Több út is kanyarog előtted. A gyors növekedés, a stabil fejlődés, a cégeladás és sajnos a lecsúszás, ami a megszűnéshez vezet. Jórészt rajtad is múlik, hogy melyik útra lépsz. Azért ne feledd, hogy a sikerhez

növekedni nem muszáj, de fejlődni mindig kell.

Ha nem akarsz nagyobb lenni, bővülni, terjeszkedni, újabb és újabb alkalmazottakat felvenni, semmi baj. Ez még nem a vég kezdete. A baj akkor következik be, ha nem változol, nem fejlődsz.

Néhány kulcskérdésre mindenképpen választ kell találnod a jövőben:

1. Hogyan lehet fenntartani a megújulási képességet önmagadban és a cégedben?

Ez különösen fontos az innovatív iparágakban, ahol a technológiai változások nagyon gyorsak és új versenytársak megjelenése is rendkívül gyakori.

A magyar indíttatású NNG navigációs szoftvercég, a Ustream élő videó közvetítő, a Prezi kreatív prezentációkészítést támogató szoftverfejlesztő, a Trezorit felhő alapú titkos adattárolást fejlesztő cég képes volt olyan szervezeti kultúrát és gyakorlatot kialakítani, amely támogatta az innovációt, a kreativitást és megteremtette a rugalmasságot a piacra lépést követően is.

Ezekben a cégekben az új munkatársak kiválasztásánál a kreativitást, a csapatmunkára alkalmasságot, a tanulási hajlandóságot tekintik elsődlegesnek. A szervezeten belül rugalmas a munkaidő. Nem a jelenlét, hanem a határidőre megoldott feladat számít. Itt a hibát tolerálják, ha a szándék a megoldás keresése. A munkahely üde és fiatalos, inkább hasonlít egy

85

játszóházhoz, mint szigorú munkahelyhez. Lapos a szervezet, informális a hangulat, átláthatók a viszonyok és nyilvánosak a céges információk. Alkalmazzák a lean metodikát és egyre professzionálisabb a fejlesztés. A lényeg, hogy jöjjenek az új ötletek és megoldások.

A Facebook fejlesztési vezetője szerint a ’like’ gombot a 126.-nak felvett munkatárs találta ki, és nem az alapítók.

A megújulási hajlandóság és képesség persze a hagyományosabb iparágakban működő cégeknél is a fennmaradás záloga.

Az 1986-ban egy balatoni étterem üzemeltetésével kezdett vállalkozásból kinőtt Két Korona Konferencia és Wellness Hotel már rég nem létezne Balatonszárszón, ha a Bódi család nem alkalmazkodik évről-évre a megváltozott igényekhez és körülményekhez, ha nem változik együtt a korral. Eltűntek az NDK turisták, jöttek a belföldi nyaralók és épült nekik panzió. A télen üresen álló panziót a céges tanfolyami résztvevőkkel lehetett feltölteni, de nekik konferencia termek kellettek. Megépítették.

Folyamatosan figyeltek és beszélgettek a vendégekkel és tanultak tőlük. Rendszeresen figyelték a versenytársakat és tanultak tőlük. Észrevették a trendek változását, és wellness részekkel bővítették a kínálatot. Folyamatosan válogatták és fejlesztették a munkatársakat. A családi vállalkozások többségéhez hasonlóan akkor is foglalkoztatták őket, amikor éppen szűkült a forgalom. Így alakult ki az a vendégbarát vendéglátó légkör, amely visszatérő vendégekhez vezetett.

2. Hogyan lehet egyensúlyba hozni az eredményességet és a hatékonyságot?

– szól a második nagy kérdés.

A versenyben nem csak jót, de jól is kell teljesíteni. Egyik oldalról folyamatosan piacképes, vonzó és kellendő terméket, szolgáltatást kell nyújtani, másik oldalról pedig, az erőforrásokat jól kell tudni kihasználni.

A vállalkozói mentalitást megőrizve egyidejűleg törekedhetsz a vevői elégedettségre, valamint a saját és tulajdonostársaid elégedettségére. Ha növekedni akarsz, vonj be külső forrásokat, de csak annyit, amennyire tényleg szükséged van. Ha túl sok tőkét vonsz be, akkor elkényelmesedhetsz és ez hamar bukáshoz vezethet. A ’dot com lufi’ után most éppen az

’unikornis lufi’ vagy az ’inglatlanlufi’ (wework startup intő példája) kipukkadásánál tartunk.

Ne Te legyél az egyik példa!

A hagyományosabb iparágakban talán jobban érvényesül az ’addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér’ elve, ami a nagyon költségtakarékos megoldásokra ösztönöz.

Ha a Két Korona tulajdonosai nem forgatják vissza a nyereségük jelentős részét a létesítmény felújításába, a szolgáltatás színvonalának fejlesztésébe, akkor talán már nem is működne a szálloda, és hasonló sorsra jutottak volna, mint sok leromlott, amortizálódott szálloda a Balaton parton.

Az igazi megmérettetést, a fejlődést és a növekedést a cégek számára lényegében a nemzetközi piacokon elért eredmények jelenítik. Ha csak Magyarországon akarsz világhírű lenni, akkor sok esetben elég, ha jó politikai kapcsolatokkal rendelkezel. Ez átmenetileg helyettesítheti az igazi

86

piaci megmérettetést. Ha komoly céget akarsz építeni, inkább a piacnak és ne a hatalomnak akarj megfelelni. Bár az is igaz, hogy ez utóbbi esetben is komoly vagyonokra lehet szert tenni.

3. Mi lesz a tulajdonoddal?

– teszed fel előbb vagy utóbb magadnak a kérdést.

Amikor innovatív termékkel vagy szolgáltatással lépsz a piacra, óhatatlanul eszedbe jut, hogy vajon milyen pályát fog a céged befutni. Nagy növekedési ambícióval hamar belefutsz a pénzhiányos helyzetbe. Máris elkezdesz gondolkodni a finanszírozásról. Addig nincs is probléma, amíg a vevőid finanszírozzák a növekedést. A gond akkor jelentkezik, amikor külső forrást vonsz be, akár tőke-, akár hitelfinanszírozással.

Azon persze már érdemes elgondolkodni, hogy az előbb említett két forrás elég muníciót nyújt-e a kívánt ütnyújt-emű növnyújt-eknyújt-edéshnyújt-ez. Ha nnyújt-em, illnyújt-etvnyújt-e a növnyújt-eknyújt-edési ambíciód lénynyújt-egnyújt-esnyújt-en erőteljesebb, akkor esetleg már ott állsz a tőkebevonás újabb kapujánál, ahol el kell döntened, hogy mi a fontosabb: a nagyon lendületes növekedés, az ezzel együtt járó lehetséges erőteljes vagyongyarapodás, gazdagság és persze a magasabb kockázat, vagy a tulajdoni hányad csökkenése és ezzel arányosan a beleszólási hatás, a hatalom mérséklődése.

Ritkán fordul elő, hogy egyszerre lehet a hatalmat és a gazdagságot növelni. Többnyire a vagy-vagy helyzet közül választhatsz. A Ustream és a LogMeIn a második utat választotta.

Dönthetsz úgy, hogy tőkét vonsz be és csökken a beleszólásod. Ebben az esetben, a tőke bevonáskor pénzhez jutsz, sőt még az is lehet, hogy a céged szárnyakat kap, és az osztalékból vagy a részvényeid későbbi eladásából is jelentős vagyonra tehetsz szert.

Dönthetsz persze úgy is, hogy a lehető legkorábbi alkalommal, ha felvásárlási ajánlatot kapsz, eladod az egész cégedet jó pénzért, és bajlódjon a fejlődéssel, növekedéssel az új tulajdonos.

Te pedig élsz, mint Marci Hevesen vagy éppen a Seychelles szigeteken, esetleg új céget alapítasz.

Meglehetősen más a helyzet, ha családi vállalkozást építesz. Az indulás után még akár évtizedekig viszed tovább a boltot. Közben bevonod a családod több tagját a cég működébe, esetleg bizonyos funkciók irányításába, és szerencsés, ámbár elég ritka esetben, találsz olyan utódot, aki képes és hajlandó átvenni a stafétabotot. Így a tulajdon a családban marad.

Bármelyik megoldást választod is, az indulás utáni az első négy–hét év nagyon kritikus: Meg kell találnod a megfelelő megoldást a következő kérdésre is.

4. Hogyan lehet fenntartani a lendületet, a lelkesedést a folytatáshoz, a vállalkozás életben tartásához?

Egyszemélyes, önfenntartó vállalkozás esetén viszonylag egyszerű a helyzet. Hajt az önfenntartás ösztöne, és folyamatosan figyelsz a vevőidre, környezeti változásokra, és ha számolsz, akkor nem lesz nagy baj. Legfeljebb időben váltasz valami másra. Emlékszel még a forró vízbe dobott béka tanmesére? A béka a forró vízből rögtön kiugrik, de ha lassan melegedik fel a víz körülötte, akkor későn veszi észre a változást és főtt béka lesz belőle. Ha nem akarsz lassan csődbe menni, akkor figyeled a bevételeid és a kiadásaid időbeli alakulását. Ha érzékeled

87

a lejtmenetet, a szakadásokat, akkor keresd meg az okokat. Szüntesd meg a rajtad múló okokat.

Ha a visszaesés mögött rajtad kívül álló tényező visz a romlásba, találj valami új pályát.

Bonyolultabb a helyzet, ha a vállalkozásod sikere több személyen múlik. A nagy kihívás az, hogy céget kell építened. Ez a cég olyan lesz, amilyet Te, a legközvetlenebb alapító, a tulajdonostársak és az elsőnek érkező munkatársak formáljátok saját értékrendetek, felkészültségetek szerint. Gondolj arra, hogy a feladatlistádon még mennyi feladat vár, hogy egy jól működő és jól működtetett céged legyen.

Itt csak a további úton előforduló néhány feladatot soroljuk fel. Válaszd ki, hogy az elkövetkező fél évben melyik ötre fogsz fókuszálni.

1. Az értékesítés megerősítése

2. A cégépítés, új emberek felvétele, a szervezet, a munkamegosztás kialakítása, ösztönzés, szervezeti kultúra

3. A cég irányítása, a tulajdonosok, a menedzserek, a boardok szerepe és döntési jogosultsága: a delegálás, ami a sikered egyik alapfeltétele

4. Az első termék fejlesztése a vevői visszajelzések alapján, további termékek kifejlesztése 5. Folyamatok kialakítása, az alapfolyamatok fejlesztése

6. A pénzügyi rendszer kiépítése 7. Az informatikai rendszer fejlesztése

8. A marketing- és az értékesítési rendszer fejlesztése

9. Szervezeti kultúra, szervezetfejlesztés és a változások menedzselése 10. A tudásmenedzsment kiépítése

11. Új piacok felkutatása és meghódítása, nemzetközi piacra lépés

12. A fejlesztés finanszírozása vevőktől vagy tőkebevonással, esetleg tőzsdei bevezetéssel 13. Döntés a szerves fejlődésről, a cégfelvásárlásról vagy a cégeladásról

14. Az alapítók sorsának alakulása, a vállalkozás és a magánélet egyensúlya 15. Családi vállalkozások döntései az irányításról, az utódlásról

16. Stratégiaalkotás, üzleti tervezés, kontrolling 17. Együttműködés és verseny a piacon

18. Innováció, fejlődés, növekedés, intrapreneurship 19. Minőség és minőségmenedzsment

20. Globális kihívások, glokális válaszok

Az itt felsorolt kihívásokra próbálunk jó tanácsokkal felkészíteni, de igazi segítséged egy mentor tud adni. Találd meg mihamarabb a mentorodat!

88

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK