• Nem Talált Eredményt

Az első termék fejlesztése a vevői visszajelzések alapján, további termékek

I. rész A vállalkozás- és projektfejlesztés általános megközelítésben

2.2 Hogyan lehet fenntartani a megújulási képességet önmagadban és a cégedben?

2.2.4 Az első termék fejlesztése a vevői visszajelzések alapján, további termékek

Bár legtöbben új gondolják, hogy az első ötletük az igazi, sokszor a sikert egy olyan termék vagy szolgáltatás hozza el, ami egy másik termék/szolgáltatás továbbfejlesztésével vagy újragondolásával jön létre. Míg egy autókereskedés esetében a márkaszerviz, egy kerékpárbolt esetében a kiegészítők értékesítése termeli a profitot, addig van olyan étterem, ahol a házhozszállítás vagy az esküvők teszik fenntarthatóvá az alaptevékenységet. Amikor eszedbe jut egy ötlet, akkor sose gondold, hogy Kínában vagy az Egyesült Államokban épp nem több ezren dolgoznak a probléma megoldásán. Sok időt és energiát megspórolhatsz azzal, ha utánanézel, hogy mások hol tartanak, meddig jutottak, milyen egyéb kihívásokkal szembesülnek.

Jó tudni, hogy a szabadalmi bejegyzések részletes technológia leírásokat tartalmaznak. A szabadalmak kísérleti, továbbfejlesztési és magáncélra szabadon felhasználhatók. Vagyis addig nem sérted a szabadalom birtokosának jogait, ameddig azt kereskedelmi forgalomba nem hozod. Ha egy szabadalom ismeretében építesz egy újabb, azt meghaladó, vagy eltérő terméket, azt szabadon megteheted. Sok esetben annyira jó a termék, amit találsz, hogy megéri licence díjat fizetni, vagy importőrré válni.

Jakabfi Ádám éveken át tengerjáró hajókon felszolgálóként dolgozott. Ami egy rendkívül intenzív munka, sokan egy-két év alatt bejárják a világot, és a félretett jövedelmükkel hazatérnek. A hajón figyelt fel egy fertőtlenítő adagolóra, amit a vendégek az étterembe lépés előtt használtak. Ez egy mágnesszelepes adagoló, ami

7 Fehér Gyula, Ustream társalapítójaként létrehozta Magyarország 3 legsikeresebb startupja közül a Ustream szolgáltató céget, amelyet az IBM felvásárolt. Azóta a cég vezetése mellett üzleti angyal befektetőként zsűritag a Cápák közt című műsorban, és segíti fiatalok vállalkozó válását.

95

érintés nélkül alkoholos fertőtlenítő szert adagol a vendég tenyerébe, ha alá tartja a kezét.

Ádám felvetette ötletét Albert Péter barátjának, aki éppen felmondta biztos állását egy kábelszolgáltatónál és chip karórák forgalmazásába kezdett. Péternek sok szabad ideje volt, mert chipórákat a fürdők csak 2-3 évente vesznek, ezért ha sikerül egy fürdőnek eladni, akkor legalább két évet kell várni az újabb rendelésre.

Felvették a kapcsolatot a termék gyártójával, a Germstar nevű családi vállalkozással, hogy szívesen forgalmaznák a terméket Magyarországon. Kétkedve fogadták őket, de végül küldtek egy első szállítmányt. Sajnos hamar kiderült, hogy nem igazán versenyképes a termék a nagy távolsági szállítás miatt, de H1N1 segítségükre sietett, és elfogytak a készletek.

Azt találták ki, hogy úgy tudnak gazdaságosan üzemelni, ha csak a hatóanyagot importálják, és itthon adják hozzák a 90% alkoholt, így ők gyártják a gömbökbe való utántöltő tasakokat. Ezzel párhuzamosan egy termékfejlesztést isbeindítottak, fertőtlenítő kendőt kezdtek gyártani, de az zsákutcának bizonyult. Hamarosan kicsinek bizonyult a magyar piac, mert már a legtöbb magyar gyárba bekerültek, elkezdtek angliai idős otthonoknak és szlovák viszonteladóknak exportálni.

Erről az üzletről is kiderült, hogy nem igazán pörgős, hiszen ha valakinek eladnak egy gömböt, legalább hat hónap, mire kifogy és utántöltőt vásárol.

Péter újabb lehetőség után nézett. Barátnője Szlovéniában tanult, ahol nagyon berobbant egy szlovén cég Eqva üveg kulacsa. A környezettudatosság jegyében a fiatalok pet palack helyett ilyen kulacsban vittek magukkal vizet. Péter webshopot indított (www.myequa.hu,) és cégeknek egyedi logózott kulacsot gyártott. Kizárólagos forgalmazóként, még a Müller drogériákba is szállított. Hamarosan az Equa kulacsok forgalma meghaladta a Germstar kézfertőtlenítő szerek forgalmát. Már az Equa üzletág bővítését tervezték, amikor megjelent a koronavírus. Három nap alatt több fertőtlenítő szert rendeltek, mint a 2019-es évben. A szlovák hadsereget is ők látják el Germstarral. Péter kikapcsoltatta a telefonokat, mert egyfolytában csörögnek. Csak a korábbi meglévő törzsvevőket szolgálják ki, díjazva hűségüket. Most a gyártás és szállítás felpörgetése lett a fő feladatuk.

Sajnos mindenkinek meg kell fizetni a tanulópénzt. A fejlesztés rengeteg időt és energiát igényel és legtöbbször olyan terméket eredményez, ami nem elég jó a piacnak. Figyeljünk oda, hogy míg a Equa kulacs a „nice to have” trendi termék, addig van rá szükség, amíg divatos, azonban a koronavírus megjelenésével a Germstar nem csak egy „need to have”, sokkal inkább egy „must have” termék lett.

Az egyik üzletágunk nagyon távolról indult és évek teltek el, amíg nyereséges szolgáltatás lett belőle. Fesztiválok jegyeit árultuk és kiegészítő szolgáltatást nyújtottunk. A parkolóban álltam, amikor egy fekete S600 Mercedes érkezett. Ötven év körüli fickó szállt ki az autóból, és megkérdezte, hogy merre van a wc, mert egy huzamba levezette az utat Hollandiából (10 óra), és már nagyon kell neki. Megmutattuk a wc-t, és után transzferrel elvittük a fesztivál VIP bejáratához. Beszélgetés közben kiderült, hogy ő holland parlamenti képviselő és nagy fesztivállátogató. Kérdezte, hogy nincs-e valami szállás a fesztivál területén, mert ő részegen nem szeretne onnan kimozdulni.

96

Foglalkoztunk a dologgal és arra jutottunk, hogy csinálunk egy „smoke tesztet”. Olyan terméket kínálsz eladásra, ami még nincs kész, vagy nincs a birtokodban. A teszt célja, hogy megtudd van-e rá igény és ha igen, fizetnének-e érte. A webshopba felpakolt termékeket (Pre-pitched előre felállított sátor a fesztivál helyszínén) 22 perc alatt kapkodták el a fesztivállátogatók.

Ekkor tudtuk, hogy erre nagyon nagy igény lesz a jövőben. Később mások nevet is adtak neki:

Glamorous Camping = Glamping. Ráadásul elég trendi dolgok jöttek ki az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában ilyen név alatt, így átvettük mi is a nevet.

Belefogtunk a fejlesztésbe. A következő (funkció) kritériumokat állítottuk fel:

a) Legyen benne rendes ágy (deszka és matrac) b) Lehessen benne leülni és étkezni

c) Ne legyen benne meleg, ha rásüt a nap d) Ne ázzon be, akkor sem, ha egész nap esik e) Könnyen lehessen összerakni és szétszedni f) Legyen zárható hely a csomagoknak g) Legyen benne áram és világítás

h) Adjunk ágyneműt és takarót, mint egy hotelben i) Ne legyen nagy

j) Legyen strapabíró

Megépítettük az első prototípust, ami 440 kg lett. Ez volt az első köre az agilis termékfejlesztésnek. Ekkor szembesültünk a ténnyel, hogy nem bírjuk el. Vagyis nem fogjuk tudni egyik fesztiválról a másikra szállítani. Könnyebb tetőt terveztünk rá, csökkentettük a szerkezetben a vasak méretét, sőt az egész házikónak csökkentettük a méretét. Az alapanyagok méreteinek figyelembevételével kellett tervezni a 0. sorozat gyártását, hogy minél kisebb legyen az anyagveszteség. Végül 10 darabot gyártottunk, és 440 ezer forint lett egy darab ára.

Elvittük fesztiválokra kipróbálni, ahol vevői visszajelzéseket gyűjtöttünk. Sajnos oldalt túl rövid lett a tető, így beáztak a házak és eláztak a csomagok. A vevőknek ettől függetlenül nagyon tetszett a ház. Sajnos nekünk nem igazán, 310 kilogramm volt egyben és két ember nem bírta el. Továbbá nem igazán fért be a kamionba, a 10 darabhoz 7,5 tonnás kamion kellett. Azt számoltuk, hogy ha fesztiválonként 30 000 forint marad, akkor 15 fesztivál kell, hogy megtérüljön. Azalatt viszont nagyon leromlik az állapota, így ez nem gazdaságos.

Újabb fejlesztési kör, amelyben megszületett a piacképes termék. A WoodenHut 2.0 már csak 190 kg/db, 30 darab fér be belőle egy 12,5 tonnás teherbírású hosszú platós kamionba, és csak 210 ezer forintba került az előállítása / darab. Ez volt az agilis termékfejlesztés 2. köre.

Legyártottuk a 30 darabot és egy nyár alatt megtérült a beruházás, sőt nyereséggel zártuk a szezont. Sikerült kiadni a házikókat a Közgáz Évzáró Fesztiválon, a Kolorádó Fesztiválon, a Volt Fesztiválon, a Balaton Sound, az Efott, a Forma-1, a Sziget Fesztivál, a Be.mylake és a Strand Fesztivál idején.

Az első termék sikerén felbuzdulva további Glamping termékeken gondolkodunk. Például nagy igény lenne 4 személyes egységekre is.

97

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK