• Nem Talált Eredményt

KÍSÉRLET AZ ADÓSSÁGOK ÁTÜTEMEZÉSÉRE

In document A magyar privatizáció enciklopédiája (Pldal 108-112)

A RENDSZERVÁLTÁS FORGATAGÁBAN

KÍSÉRLET AZ ADÓSSÁGOK ÁTÜTEMEZÉSÉRE

Az 1990. évi választás elõtt is, meg a két forduló között is Soros György, Tardos Márton és az MDF, illetve az SZDSZ holdudvarához tartozó szakértõk Londonban, New Yorkban és Düsseldorfban tárgyaltak a nemzetközi bankvilág képviselõivel.191Az utazás ténye hamar kiszivárgott, elsõként a Financial Times adott hírt róla, bu-dapesti tudósítójának jelentése alapján.192Egyéb okok mellett ez is közrejátszott abban, hogy a választások után Antall Józsefnek nem volt ínyére az SZDSZ szakértõk által elkezdett puhatolózó tárgyalások folytatása193, jól lehet az adósságcsere lehetõsége már az MDF 1989 októberében megjelent programjában még felmerült.

„Megkísérelhetjük adósságaink egy részének magyar állami vállalati részvényekre való átváltását is; de ez a tapasztalatok szerint nehezen megy.”194Hogy ezt mennyire komolyan gondolták az MDF egyes szakértõi, azt jelzi, hogy Schamschula György egy 1997-ben írt cikkében is kihagyott nagy lehetõségként említette: „Az MDF-en belül néhányan felvetettük az adósság- és részvénycsere lehetõségét (…). Ennek alapján nem dollárban, márkában stb. kellett volna fizetni az adósságot, hanem bizonyos kölcsönök ellentételezéseként odaadtuk vol-na, mondjuk a Csepel Mûvek részvényeinek bizonyos százalékát.”195

Ugyanakkor más MDF-es szakértõk – például Bethlen István vagy Bod Péter Ákos – a Magyar Fórum ha-sábjain „a nemzeti vagyon elajándékozásáról”, illetve a nemzeti érdek elleni „bûntény”rõl beszéltek, illetve ír-tak. Kimondva-kimondatlanul az õ érvelésük mögött egy sokak által nagyon is komolyan gondolt, erkölcsi-po-litikai vélekedés húzódott meg. Nevezetesen az, hogy az „új” Magyarországnak nem kell elfogadni a „régi” Ma-gyarországtól örökölt adósságszámlákat. „Nem mi tartozunk a gazdag Nyugatnak, nekünk tartozik a világ – Trianonért, 56-ért és megannyi más szenvedésért.” – hangoztatták sokan. És egyébként is, az a 20 Mrd dollár, amivel mi tartozunk a külföldi hitelezõknek, a nálunk sokkal gazdagabb országok számára „krajcáros”

tétel.196Ebbe a logikába jól beleillett az az elképzelés is, hogy Magyarország ne a Trianonért is felelõs nagyha-talmaktól, hanem a feltörekvõ ázsiai országokból, például Tajvantól szerezzen friss pénzt a régi adósságok ki-fizetésére. De ez a kezdeményezés is hamvába holt.197

Talán ezek a kudarcok is magyarázzák, hogy az MDF a külgazdasági stratégia kérdésében igen hamar az SZDSZ ellen fordult, megtagadva és letagadva, hogy nekik bármi közük is lett volna az adósság-csere kon-cepcióhoz.198

A külföldi adósság-csere technikai részleteket illetõen háromféle elképzelés merült fel:

• Közvetítõ pénzügyi alap jön létre az MNB devizaadósság törlesztésének fedezésére, s ennek fedezetét jelentené a magyar kormány által összeállított részvényportfolió. Az alap tranzak-ciós díjban részesülne, és érdekelt lenne a fedezetül kapott részvények minél magasabb árfo-lyamon történõ értékesítésében.

• Az MNB új hitelt vesz fel, és óvadékként helyezi zálogba az állami részvényeket.

• Miután az új kormány bejelenti a fizetésképtelenséget, a külföldön forgó magyar államkötvények ára kb. a felére fog zuhanni. Ezeket a tartozásokat egy, a magyar kormány jóváhagyásával mûködõ alap felvásárolja, majd a tartozást állami tulajdonú cégek részvé-nyeiért cserébe „visszaadja” a magyar kormánynak.199

Ezeket a konstrukciókat az Antall-kormány szakértõ testületei is megvizsgálták, de egyiket sem találták megvalósíthatónak. Már csak azért sem, mert erre a vészforgatókönyv jellegû megoldásra végül – mint már korábban említettük – nem volt szükség. Az ország konvertibilis fizetési mérlege ugyanis 1990-ben és 1991-ben is szufficites lett. Mûködött a megszorítás!

Valószínûleg ez a magyarázata annak is, hogy sem Németh Miklós, sem Antal József nem szánta magát rá arra, hogy az egyedül lehetséges, praktikus megoldás útjára lépjen, vagyis, hogy Kohl kancellártól kérje a magyar adósság egészének, vagy legalább egy jelentõs részének az átvállalását. Ha jobban belegondolunk ez a megoldás politikailag megindokolható volt (ezt kérjük cserébe az NDK-sok kiengedéséért), és technikailag is könnyen kivihetõ lett volna a Ma-gyar Nemzeti Bank és a német Bundesbank együttmûködésével. Ehhez képest az összes többi átütemezési kísérlet eleve hamvába holt ötlet volt.200

Érdekes és fontos utójátéka ennek a történetnek, hogy 1994 õszén, amikor a magyar gazda-ság ismét súlyos, 10%-hoz közelítõ fizetési mérleg hiánnyal küzdött, újra felvetõdött a stra-tégiai cégek részvényeinek portfolióban történõ értékesítése, vagy az akkor használt termi-nológiával élve ún. ország-alapok létesítése. Az pedig megtörtént tény, hogy 1994 decembe-rében az ÁV Rt. – a pénzügyminiszter kezdeményezésére és jóváhagyásával – 1 éves lejárat-ra 150 millió USD (cca. 20,6 Mrd Ft) értékben devizahitelt vett fel a CIB által vezetett bank-konzorciumtól és az osztrák Creditanstalt Wien-tõl, s fedezetként 16 Mrd Ft értékben MATÁV és Molrészvényeket helyezett óvadékba ('6.1.12). Ugyanez történt – csak sokkal nagyobb ér-tékben – 2004 szeptemberében is, amikor az ÁPV Rt. egy 5 éves átváltható kötvénykibocsá-tás keretében 197 Mrd Ft bevételre tett szert a Richter25%-os részvénycsomagjának elzálo-gosításával (6.12.4).

108

I. RÉSZ– A RENDSZERVÁLTÁS LOGIKÁJA

199 Ez Soros és Sarlos ötlete volt, ami viszont feltételezte volna a maximális titoktartást és az újonnan megvá-lasztásra kerülõ magyar kormány és ellenzékének – színfalak mögötti – együttmûködését. Hamar kiderült, hogy ez is, az is – illúzió. Több visszaemlékezõ tanúsága szerint a koncepciót Antall erkölcsi okokból is aggályosnak tekintette, mert a külföldi befektetõk 50%-ot buktak volna hiteleiken.

200 Meglepõ módon ennek a német megoldásnak az elméleti lehetõsége sem merült fel az elmúlt két évtized hazai közgazdasági irodalmában. Sárközy (2009) viszont – saját bennfentes értesüléseire hivatkozva – határozottan állítja, hogy a két említett magyar miniszterelnök egyszer sem kérte Kohl kancellártól az adósságok átvállalását, jól lehet mind a kettõnek lett volna erre erkölcsi-politikai alapja. Id. mû 70. o.

1

1.2 UTÓLAGOS ÉRTÉKELÉS: AZ ÁLLAMI VÁLLALATOK IRÁNYÍTÁSA ÉS MÛKÖDÉSE

1.2.1 A háromszereplõs modell

Az eddig elmondottak elégséges alapot adnak egy elméleti modell megfogalmazásához (1.1 áb-ra). Ez a modell a szocializmus reprezentatív vállalatának tulajdonosi-irányítási rendszerét há-rom szereplõvel írja le. Az elsõ szereplõ az országot irányító pártállam vezére, a totalitárius ve-zetõ. A második szereplõ a pártállami bürokrácia, a harmadik szereplõ pedig a vállalati menedzsment. Tisztában vagyunk azzal, hogy a „tulajdonosi-irányítási rendszer” kifejezés a mai olvasónak nehézkesen hangzik, mégis ez az összetett kifejezés jól visszaadja a kor szelle-mét és nyelvi kultúráját. A dolog lényegét tekintve azonban ez a kifejezés ugyanazt takarja, amit a modern angolszász közgazdasági elmélet corporate governance-nak nevez.

Ebbe a háromszereplõs modellbe beleilleszthetõ a sztálini és a brezsnyevi Szovjetunió, az Ulbricht, majd Honecker által megformált NDK-modell, vagy éppen a Kádár János nevével fém-jelzett magyar gazdaság.

Ez a vállalat-modell – melynek korábbi változatait lásd Mihályi (1992a, 1993c, 1997i, 1998a, 2005) – több ponton is eltér a politikai gazdaságtanban megszokott sémáktól, illetve at-tól az ábrázolásmódat-tól, ahogyan napjaink vállalat-gazdaságtani tankönyvei tárgyalják e szervezeteket. Az alábbiakban hét pontban foglaljuk össze a hármas modell legfontosabb sajá-tosságait.

1.A modell a tulajdonosi-irányítási rendszert nem kettõ, hanem három szereplõ kiemelésével ábrázolja. Az általánosításnak ezen a szintjén többre nincs is szükség. A klasszikus szocializ-mus idõszakában e három szereplõn kívül nem volt más meghatározó érdekkör vagy körülmény, amely a vállalatok életét befolyásolta volna. A szereplõk közötti kapcsolat alapjá-ban véve vertikális, tehát alá-fölérendeltségi viszony. A második és a harmadik szint alig igé-nyel magyarázatot. A párt- és állami bürokrácia elsõsorban a párt Központi Bizottságának apparátusát, a minisztériumokat, a területi irányító szerveket, valamint a szakszervezeteket je-löli. A vállalati menedzsment elnevezés a cégek életét meghatározó 3-5 legfelsõ vezetõre utal.

A modell újdonsága a legfelsõ szint beiktatása. A totalitárius vezetõ többnyire az ural-mon lévõ kommunista párt elnöke, elsõ titkára vagy fõtitkára volt, de bizonyos idõszakokban, bizonyos országokban a vezér állam és/vagy kormányfõ is lehetett. A kínai szocializmus utol-só idõszakában még az is elõfordult, hogy az ország de factovezére, Tenghsziao-ping formáli-san semmilyen párt és állami tisztséget nem viselt. A vezér uralma általában egy személy ural-mát jelentette, de azért arra is több példa akadt, hogy az elsõ számú vezetõ családtagjai és köz-vetlen munkatársai a vezér helyett és nevében intézkedhettek (Románia, Kína), sõt volt példa arra is, hogy a vezér uralmát dinasztikus alapon sikeresen tovább örökítse gyermekének vagy testvérének (Észak-Korea, Kuba).201

Korábbi írásaimban még nem a „totalitárius”, hanem a „paternalista”, illetve a „karizmati-kus” jelzõt használtam. Ezeknek a jelzõknek is van fontos üzenete, mégis utóbb beláttam, hogy mind a két jelzõ félreérthetõ és téves asszociációkat is kelthet. A karizmatikus vezetõ 201 Ugyanerre törekedett Bulgáriában Todor Zsivkov, aki a lányának, illetve Romániában Ceausescu, aki a fiának

próbálta meg biztosítani az utódlást. Egyik sem járt sikerrel.

110

I. RÉSZ– A RENDSZERVÁLTÁS LOGIKÁJA

To talitárius vezető Pár tállami bürokrácia Vállalati menedzsment

1.1 ábra: A háromszereplős modell (Az állami vállalatok tulajdonosi-irányítási rendszere) a) Alap modell

To talitárius vezető Pár tállami bürokrácia Vállalati menedzsment

b) Sztálini változat

Totalitárius vezető Pár tállami bürokrácia Vállalati menedzsment

c) Magyar–cseh–lengyel–jugoszláv változat

1

fogalma Max Webertõl származik, aki ezt egészen más kontextusban használta. A „totalitá-rius vezetõ” fogalmát Arendttõl (1992) vettem át, aki meggyõzõ módon mutatta ki a totali-tarizmus gyökereirõl írt klasszikus munkájában, hogy a modern kor totalitárius rendszerei-nek vezetõi nem elsõsorban karizmatikus képességeikkel, nem is egy-egy általuk kitalált, új ideológia varázsának köszönhették hatalmukat, hanem sokkal inkább annak, hogy olyan elnyomó szervezeteket tudtak kiépíteni és igen hosszú idõn át (ld. 1.4 táblázat) mûködés-ben tartani, ami kétségbevonhatatlan és látható elnyomó erõt mutatva mindent és minden-kit engedelmességre kényszerítettek.202

Sok-sok évvel az elsõ modell-változat megfogalmazása után örömmel fedeztem fel a követ-kezõ idézetet Kornai (2005) önéletrajzában: „A klasszikus szocialista rendszer – a kollektív vezetésrõl szóló minden frázispuffogtatás ellenére – valójában a legfõbb vezetõ személyi diktatúrája. Igaz, szorosan körülveszi egy szûkebb klikk, és a fontosabb döntéseket az ural-kodó csoport együttesen hozza meg. A klikk tagjai között munkamegosztás van, és odafi-gyelnek egymás szavára. Mindazonáltal van egy elsõ ember, egy legfõbb vezetõ, akinek a ke-zében végül is összpontosul a hatalom.” (id. mû 79. o.)

Hasonló következtetésre jutott Dahrendorf (2006) is: „A totalitárius rezsimek olyan sajáto-san modern rezsimek, amelyek kivétel nélkül mindenkit totálisajáto-san mozgósítanak valamilyen ideológia nevében, egy vezér és egy szûk vezetõi klikk érdekében.” (id. mû 21. o.)

Azzal, hogy három szereplõt különböztetünk meg, alapvetõen eltérünk a szokásos megközelítéstõl, mely mindig két szereplõ, az állam és a vállalat, azaz a pártállami bürokrácia és a menedzsment szerepét hangsúlyozta. A kettõ vagy három szereplõ kiemelése visszavezet bennünket a tervgazdálkodás alapkérdéséhez. A szocializmus politikai gazdaságtanából ismert modell kétszereplõs: felül a tervezõ, alul a tervet végrehajtó vállalat. Ezt a dichotóm modellt vette át a szovjetológia irodalma is az ún. principal-agentmodell203alkalmazásakor. És az ál-lítás fordítottja is igaz: az állam, mint „vezetõ”, és a szocialista vállalat élén álló „végrehajtók”

kapcsolatát dichotóm struktúraként leírva az ún. property rightsiskola saját általános elméle-tét vélte ismét csak igazolni.204Valójában azonban a szocialista tervgazdaságban nem két, ha-nem három fõszereplõ volt. Mind a három – tehát a totalitárius vezetõ, a pártállami bürokrá-cia és a vállalati menedzsment – önmagát tekintette a vállalatok tulajdonosának. Mindannyian tulajdonosként viselkedtek, és partnereik is tulajdonosként kezelték õket. A sztálini idõk párt-zsargonja pontosan ezt a helyzetet tükrözte vissza, amikor a párt legfelsõ vezetõi egymás

kö-202 „Nem a demagógia múló sikerei nyerték meg a tömegeket, hanem az «élõ szervezet» látható realitása és hatal-ma” – magyarázza Arendt (1992, 443-445) utalva arra, hogy az «élõ szervezet» kifejezés Hitler Mein Kampfjából származik.

203 Ebben a kontextusban ezt a fogalompárt magyarra „vezetõ”-nek, illetve „végrehajtó”nak célszerû fordítani, mint ahogyan az Fukuyama (2005) könyve esetében is történt. A hazai irodalomban elterjedt „megbízó-ügynök” szópár általában is, meg a mi tárgyunk szempontjából is esetlen. A témához ld. Még Ross (1973), Bodó (1996) írását.

204 Furubotn - Pejovich (1972) 205 Manager Magazin, 2006. júl.

In document A magyar privatizáció enciklopédiája (Pldal 108-112)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK