• Nem Talált Eredményt

AZ ORSZÁGGYÛLÉS ADÓSSÁGAI

In document A magyar privatizáció enciklopédiája (Pldal 197-200)

Állami vállalatok menedzsmentje

AZ ORSZÁGGYÛLÉS ADÓSSÁGAI

Az AB 37/1996 (IX. 4) sz. határozatában kimondta, hogy alkotmányellenes helyzet állt elõ azáltal, hogy Ma-gyarország nem tett eleget az 1947. évi XVIII. törvénnyel becikkelyezett Párizsi Békeszerzõdés 29. Cikkének 3.

pontjában foglaltaknak, mely szerint „a magyar kormány kötelezi magát, hogy azokat a magyar állampolgá-rokat, akiknek javait e cikk értelmében elvették és nem adták vissza, kártalanítani fogja.” Az AB döntése sze-rint az Országgyûlésnek 1997. június 30-ig kellett volna új törvényt alkotnia, de ez még 10 évvel késõbb is csak ígéret – pontosabban mondva: alkotmányos mulasztás – maradt.

Említésre méltó részlet, hogy ebben az ügyben 1995-ben, az akkor éppen ellenzéki pozícióban lévõ kár-pótlási szakértõ, Sepsey Tamás is a taláros testülethez fordult.65Az 1995-ös beadványt csak 2003 õszén bírál-ta el a testület, s részben igazat is adott a panasznak. Az AB szerint az Országgyûlés valóban alkotmányelle-nes helyzetet idézett elõ azzal a mulasztással, hogy nem rendelkezett a Csehszlovákiából 1946-ban áttelepített magyar nemzetiségû személyek Csehszlovákiában lévõ, de 50 hektárt meg nem haladó nagyságú, mezõgazda-sági rendeltetésû földön fennálló tulajdonjogának elvonása miatt történõ kárpótlásról. Az AB ismét felhívta az Országgyûlést, hogy jogalkotó feladatát 2004. június 30-ig teljesítse.66A Fidesz nevében három képviselõ egy év késéssel, 2005 júniusában be is nyújtott egy ilyen célt szolgáló törvényjavaslatot, mely szerint egy két lép-csõs jogalkotás keretében néhány tízezer érintett vagy azok leszármazottai kaphatnának kárpótlást Csehszlo-vákiában, illetve Jugoszláviában maradt vagyonuk után.67De ebbõl sem lett semmi, így e témában is fennáll az alkotmányos mulasztás esete.

2

tétele. (Nem véletlen, hogy Magyarország mellett éppen Lengyelország volt az, amely az évek során hasonló megállapodásokat kötött.69)

Ezen megállapodások alapján tehát – elvben – a külföldön élõ magyarok többsége ki-hagyható volt a kárpótlásból. 2004 tavaszán újabb tervezet készült, amely az érintett magyar állampolgárok számát több tízezerre, a jogos kárigényt 20 Mrd Ft alatti összegre becsülte. A ja-vaslat mintegy 20 nemzetközi szerzõdésre hivatkozott, melyek alapján a magyar államnak va-lamilyen kártérítési kötelezettsége keletkezett. Így a javaslat szerint, ha – például – egy magyar állampolgárnak a náci Németországhoz csatolt Bécsben egykor „árjásították” a lakását, akkor ezért õ vagy örököse 2004-ben 100 ezer Ft-ra lett volna jogosult. Hasonló elvek szerint kapott volna kárpótlást az, aki Csehszlovákiából vagy Jugoszláviából menekült Magyarországra. A ter-vezet szerint az igényeket állampapírban és készpénzben elégítették volna ki.70

Nehezen teljesíthetõ kárpótlási igénnyel léptek fel Magyarországgal szemben azok a Kár-pátaljáról 1938-ban és 1939-ben kitelepített „valódi” csehszlovák állampolgárok, akiknek szá-mát egy 1946-os jegyzék 6300-ban állapította meg.

Kárpátalja évszázadokon át a magyar állam része volt, de 1918-ban Csehszlovákiához csa-tolták. A Bécsi döntés nyomán Magyarország 1938-ban elfoglalta Kárpátalja déli részét, majd egy évvel késõbb az egész Kárpátalja magyar fennhatóság alá került. Ez az évtizede-kig alvó ügy 2002 tavaszán támadt fel, miután Orbán Viktor miniszterelnök magyar sére-lemként nyilvánosan is felemlegette a Benes-dekrétumok ügyét (2.9). Ekkor jelentkezett a sajtóban és Magyarország prágai nagyköveténél a Podkarpatska Rus nevû szervezet.71

A VII. törvény ötlete 1998 végén vetõdött fel, amikor világossá vált, hogy a Claims Conference nyomást gyakorol Magyarországra és a Magyarországon mûködõ, külföldi tulaj-donban lévõ biztosítókra, hogy fizessenek kárpótlást az 1946-ben kormányrendelettel érvénytelenített 1,4 millió életbiztosítási szerzõdés örököseinek.

Az ún. ICHEIC bizottságot (International Commission for Holocaust Era Insurance Claims) a Biztosítási Kormánybiztosok Országos Szövetsége alapította 1998-ban, több európai bizto-sító társaság, európai biztosítás-szabályozó szerv, zsidó szervezetek képviselõi és Izrael Ál-lam közremûködésével. A bizottság feladata egy igazságos folyamat kidolgozása, amely ki-vizsgálja a Holokauszt áldozatai számára 1920-1945 között kibocsátott, kifizetetlen bizto-sítási kötvényeket. Ez követõen jelentette ki Asztalos László, az Állami Biztosításfelügyelet (ÁBF) elnöke, hogy több százezer életbiztosítási szerzõdés sorsáról lehet szó.72Lábady Ta-más, egykori alkotmánybíró pedig egy késõbbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy alkot-mánysértõ mulasztása volt a kárpótlási törvényeknek, hogy az élet-biztosításokról nem ej-tett szót. Az ÁBF 2000 végéig tervezte kidolgozni a kárpótlás részleteit, de idõközben a szer-vezet önállósága megszûnt, s ezzel a téma egy idõre elfelejtõdött. Az igények bejelentési ha-tárideje 2003. szeptember 30. volt. Az ICHEIC munkáját az elsõ öt évben nem sok siker kí-sérte: lapjelentések szerint önmagára a szervezet többet költött, mint amennyit a károsul-taknak kifizetett. 2006 végén azonban ismét lehetett hallani errõl a kezdeményezésrõl: a Generali biztosító fizetett hirdetés útján kereste a károsultakat.73

69 Beszélõ, 1995. 24. sz.

70 HVG, 2004. ápr. 10.

71 NSZ, 2002. febr. 25.

72 NSZ, 1998. dec. 17. HVG, 1998. dec. 12., 1999. jún. 19. The Economist, 2003. aug. 2.

73 Ld. NSZ, 2006. dec. 14. és az ott hivatkozott internet címet: www.nazierainsurancesettlement.com

198 I. RÉSZ– A RENDSZERVÁLTÁS LOGIKÁJA

És még ezzel sincs vége a sornak! Az 1947–49 között végbement csehszlovák–magyar lakos-ságcsere alapján is járna kárpótlás az érintetteknek. Szlovákiából 89 ezer családot költöztet-tek át Magyarországra, míg Magyarországról 71 ezer család költözött Csehszlovákiába. A Csehszlovákiával 1946-ban és 1964-ben megkötött megállapodások értelmében a magyar fél lenne köteles kárpótolni a Csehszlovákiából kitelepített és Magyarországra betelepített lakosokat.74 Ha valakinek még van kedve sorszámozni a törvényeket, akkor ez lett volna a VIII.kárpótlási törvény.

Per analogiam…Az ügyek hasonlósága és a méltányosság alapján sok minden felvethetõ. Ha jár kárpótlás a hadiárváknak75, akkor járhat a hadiözvegyeknek is, ha jár kárpótlás az elvett istállóért, akkor van jogalap az államosított kocsma italkészletének visszaperlésére is. Igényt lehet támasztani az államosítás során értékét vesztett üzletrészek, részvények76, bankbetétek, vállalati és államadóssági kötvények77, vagy a hadifogság után kapott dollárutalványok78után is. Ha jár kárpótlás az ÁVH okozta veszteségekért, akkor járhatna a megszálló szovjet csapa-tok okozta veszteségekért79is stb.

74 Erre az elintézetlen „ügy”-re az általános ombudsman 2001. évi beszámolója hívta fel a figyelmet. VG, 2002. ápr. 12.

75 Legalábbis elvben jár - ti. az V. kárpótlási törvény szerint, amely sosem született meg. Ld. Sepsey Tamás nyilat-kozatát, NSZ, 1998. jún. 12.

76 Így például az 1991-es, II. kárpótlási törvény alapján jogosultak voltak a kárpótlásra azok is, akik hajdan bank-részvények tulajdonosai voltak. Arról nem készült összesítés, hogy ilyen címen hányan nyújtottak be kárigényt.

HVG, 2000. máj. 13.

77 Ilyen volt például az 1946-ban kibocsátott államadóssági kötvény, amelyet a búza rekvirálás során az állam a termelõknek adott egy késõbbi fizetés ígérvényeként. Ezt az ígéretét a Magyar Állam soha nem teljesítette. Így 2004-ben egy végeláthatatlanul elhúzódó per is lett az ügybõl. NSZ, 2006. aug. 16.

78 Egy AB döntés nyomán az 51/1992 (III. 18.) Korm. rendelet intézkedett arról, hogy miként kárpótolják az egyko-ri nyugati hadifoglyokat a soha-be-nem-váltott ún. dollárutalványokért.

79 Erre vonatkozóan született is AB beadvány, és az AB meg is állapította, hogy az Országgyûlés mulasztásos tör-vénysértést követett el azzal, hogy nem alkotott erre az élethelyzetre vonatkozó kárpótlási jogszabályt.

80 Mihályi (1987), MH, 1999. ápr. 6., ápr. 9., 2000. máj. 13. , HVG, 2005. febr. 5.

81 A kötvénytulajdonosok érdekképviseletére szakosodott dr. Patay Géza nyilatkozatát ld. Manager Magazin, 2004.

május

KÁRPÓTLÁS KÖTVÉNYEKÉRT

1999 áprilisában a Fõvárosi Bíróság precedens értékû, elsõ fokú döntést hozott egy 1000 svájci frank névérté-kû, 1924-ben kibocsátott ún. népszövetségikötvény tárgyában. Az ilyen jellegû kötvények tulajdonosait ko-rábban a magyar állam csak akkor volt hajlandó kárpótolni, ha az illetõ olyan állam polgára volt, amellyel Ma-gyarországnak kétoldalú megállapodása volt. A Fõvárosi Bíróság legújabb döntése szerint azonban a magyar állam a magyar állampolgárokat is köteles névértéken kárpótolni, egészen 1999. augusztus 1-ig. A döntés ál-tal elõállott helyzeten felbuzdulva a fõvárosi önkormányzat azt mérlegeli, hogy kárpótlást kér a jogelõd székesfõváros 1914-ben kibocsátott kötvényeiügyében is. Ezekben a kötvény ügyekben – jogi értelemben – a Legfelsõbb Bíróság 2000 májusában született felülvizsgálati döntése volt az utolsó szó. A bíróság kimond-ta, hogy a magyar felperesek részére a magyar államnak forintban kell kifizetnie az 1924-ben kibocsátott és 1979-ben lejárt államkötvényt. A döntés során a bíróság meghatározó módon vette figyelembe, hogy a szó-ban forgó kötvények esetében a Magyar Állam a külföldi tulajdonosokat már évtizedekkel korábszó-ban kárpótol-ta. Az 1914-ben kibocsátott székesfõvárosi kötvények ügyében viszont 2001 novemberében a Fõvárosi Bíró-ság elsõ fokon úgy döntött, hogy a jelenlegi önkormányzat nem jogutódja Budapest székesfõvárosnak, s így nem is kell helytállnia a korábbi kölcsönért.80 De vannak más kötvény perek is, pl. az 1944. évi búzakötvény ügyében, ami annak idején a háborús erõfeszítéseket szolgálta és vannak ún. vármegyei kötvények is. Mind-két esetben az elévülés a perek legfontosabb vitakérdése.

A kötvények ügyében 2004 tavaszáig 10 alkotmánybírósági beadvány is született.81

2

Ha az elveszett telekkönyvi igazolás helyett egy tanúvallomás is elegendõ a földtulajdon igazolására83, akkor legyen elég a tanúskodás a börtönben elszenvedett kínzásokért is. Ha idõt vesz igénybe, amíg a földárverések útján a szövetkezetek kárpótlási jegy tulajdonossá válnak, akkor a várakozás idejére bocsásson ki az állam pótkárpótlási jegyet. Ha határidõhöz van köt-ve a kárpótlási igények beadása, méltányossági okból az is javasolható, hogy kapjanak azok is lehetõséget a „pótkárpótlás”-ra, akik valamilyen okból mégis elmulasztották ezt a határidõt.

Ezt hívták a kárpótlási törvény újra-megnyitásának, amire több példa is volt, s amelyre rend-szerint az adott hivatkozási alapot, hogy a magyar és orosz levéltárak kutatható anyagai folya-matosan bõvültek.84Hamar kiderült, hogy sem a bíróságok, sem az Országgyûlés nem tud el-lenállni az effajta nyomásnak.

82 A beadványt készítõ Gál Péter ügyvéd egész oldalas nyilatkozatát ld. NSZ, 2006. jún. 15.

83 Ez a megoldás mind a magyar, mind a román földreprivatizációs gyakorlat során polgárjogot nyer.

84 1993 októberéig 21 beadvány érkezett az AB-hez, amelyek mind a kárpótlás jogi kereteinek tágítását igényelték.

(HVG, Kárpótlás'93 Különszám, 1993. november) 1996 végén már látható volt, hogy emiatt mind az I., mind a II. kárpótlási törvényhez újra hozzá kell majd nyúlni. Így került sor 1997. április 29-én a politikai, május 6-án pedig a vagyoni kárpótlásra vonatkozó törvények módosítására, illetve kiegészítésére. (Ld. Az 1997. évi XXIX. tv.

az életüktõl és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992. évi XXXII. tv.

módosításáról; 1997. évi XXXIII. tv. a vagyoni kárpótlási eljárások lezárásával összefüggõ egyes kérdésekrõl.) A politikai okokból üldözöttek kárpótlásával kapcsolatos, 1997 októberében lejárt határidõt hat szocialista és egy SZDSZ-es képviselõ (Wekler Ferenc) még 2005 decemberében is újra megnyitni javasolta! Ezt a javaslatot 2006 februárjában – közvetlenül a választásokat megelõzõen – az Országgyûlés el is fogadta. Ezzel 4 hónapra – va-gyis 2006. márc. 31. és július 31. között idõszakra – ismét megnyílt a politikai kárpótlás igénylésének lehetõsé-ge. Ld. HVG, 2006. jan. 7., febr. 18.. A részleteket szabályozó kormányrendeletrõl ld. www.portfolio.hu, 2006.

márc. 21. Az újbóli megnyitás csaknem 50 ezer új beadványt eredményezet. Ezek – az elõzetes számítások sze-rint – 26 Mrd Ft többletkifizetést fognak generálni, és ehhez a második Gyurcsány-kormánynak a 2006. évi költ-ségvetést is módosítani kellett. De ezzel még nem ért véget a történet! A költségvetés módosítása után, a 2006-os nyári rendkívüli ülésszak utolsó munkanapján – szinte észrevétlenül – az Ogy. további 6 hónappal – 2006 vé-géig – meghosszabbította a kárigények beadását. Így várhatóan a személyes kárpótlás ügyét csak 2010 közepé-re lehet majd lezárni. Ld. http://www.kih.gov.hu/alaptev/karpotlas/tajekoztatok/kozlemeny_080402.html A sze-mélyi kárpótlás ügyében egyébként a magyar kormányt külföldrõl is nyomás érte, mind az Egyesült Államokban, mind az Izraelben mûködõ érdekképviseletek többször is kérték, hogy az ott élõ magyarok számára hosszabbít-sák meg a beadási határidõket, illetve egyszerûsítsék az igényjogosultság igazolását. Ld. Szabó Lajosnak, a Köz-ponti Igazságügyi Hivatal fõigazgató-helyettesének nyilatkozatát (MTI, 2008. máj. 12.)

In document A magyar privatizáció enciklopédiája (Pldal 197-200)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK