• Nem Talált Eredményt

Számelméleti alapfogalmak

In document Bevezetés az algebrába (Pldal 67-72)

Az egész számok között a számelmélet alaptétele teszi lehetővé, hogy egy szám szorzatra bontásait áttekintsük.

Ugyanígy fontos tudnunk azt is, hogy polinomokat hogyan lehet szorzattá bontani. Például x2+1 a komplex együtthatós polinomok között felbontható:

Vizsgáljuk meg, hogyan bontható föl a valós együtthatós polinomok között. Ha

akkor f és g fokainak összege kettő. Ha f elsőfokú lenne, azaz f(x)=ax+b, ahol a≠ 0, akkor a valós -b/a szám gyöke lenne x2+1-nek, ami lehetetlen. Ezért a fenti felbontásban f és g egyike konstans polinom kell, hogy legyen. Tehát csak olyasféle felbontás létezik, mint például

Ez a felbontás nem érdekes, hiszen nem mond semmi újat az x2+1 polinomról. Példánk azt mutatja, hogy [x]

és ℝ[x] „számelmélete” másmilyen, vagyis minden egyes R gyűrű esetében az R[x] polinomgyűrűt külön kell megvizsgálni számelméleti szempontból.

3.1.1. Gyakorlat. Határozzuk meg az x2-2 polinom összes felbontásait a valós együtthatós, illetve a racionális együtthatós polinomok gyűrűjében.

3.1.2. Gyakorlat. Határozzuk meg az x2+1 polinom felbontásait 2[x]-ben és 3[x]-ben.

Megjegyzés

Számelméleti kérdéseket nem csak az egész számok és a polinomok között érdemes vizsgálni. Például az úgynevezett Gauss-egészek az a+bi alakú komplex számok, ahol a és b egészek (2.2.35. (2) Gyakorlat). Ezek között is érvényes a számelmélet alaptételének megfelelő állítás, és ennek felhasználásával érdekes egész számokra vonatkozó problémákat oldhatunk meg (például kideríthetjük, mely egész számok állnak elő két négyzetszám összegeként).

Ha ilyen sokféle gyűrűben kell számelmélettel foglalkozni, akkor az a gazdaságos hozzáállás, ha a fogalmakat egy általános gyűrűben definiáljuk, és általános tételeket bizonyítunk. Az alábbiakban mindig az egész számok ℤ gyűrűjét tartsuk szem előtt főpéldaként.

3.1.3. Definíció. Legyen R kommutatív gyűrű. Azt mondjuk, hogy az r R elem osztja az s R elemet, ha van olyan t R, hogy rt=s. Az oszthatóság jele rs. Azt, hogy rs, úgy is mondjuk, hogy rosztójas-nek, illetve hogy stöbbszöröser-nek.

Az áthúzott oszthatóság jel azt jelenti: nem osztható. Néha fontos feltüntetnünk a jelölésben is, hogy melyik gyűrűben értjük az oszthatóságot, ilyenkor rs helyett rR s-et írunk. Például , de 2 3 (hiszen 2(3/2)=3). Hasonlóképpen , de 2∣ ℚ[x] 3x+1.

3.1.4. Gyakorlat. Legyen R kommutatív gyűrű, és r,s,t R. Igazoljuk az alábbiakat.

1. Ha r∣ s és rt, akkor rs± t.

2. Ha r∣ s, akkor rst, sőt rt st. Megfordítva, ha R nullosztómentes és t≠ 0, akkor rtst-ből rs következik.

3. Ha r∣ s és st, akkor rt (az oszthatóság tranzitív).

4. Ha R egységelemes, akkor r∣ r minden r R esetén (az oszthatóság reflexív).

3.1.5. Gyakorlat. Mutassuk meg, hogy a nulla csak a nullának osztója (vagyis 0s s=0), de minden elemnek többszöröse (azaz r∣ 0 minden r R esetén). Egy testben mikor teljesül az rs oszthatóság?

3.1.6. Gyakorlat. Igazoljuk, hogy ha n egész szám, akkor egy p∈ ℤ[x] polinom akkor és csak akkor osztható (ℤ[x]-ben) n-nel, ha minden együtthatója osztható (ℤ-ben) n-nel. Általánosítsuk a feladatot ℤ helyett tetszőleges R kommutatív, egységelemes gyűrűre.

Az egész számok között megszoktuk, hogy egy szám és ellentettje oszthatóság szempontjából ugyanúgy viselkedik. A valós együtthatós polinomok között azonban egy f polinom kétszerese (fele, sőt -szöröse, π-szerese) is ugyanúgy viselkedik, mint f. Valóban f∣ 2f és 2f f is igaz (utóbbi azért, mert az 1/2 is valós szám), és így f-nek és 2f-nek ugyanazok az osztói is és a többszörösei is.

3.1.7. Definíció. Legyen R kommutatív gyűrű. Azt mondjuk, hogy az r,s R elemek egymás asszociáltjai, ha egymás osztói (vagyis r∣ s és sr is teljesül). Az asszociáltság jele r s.

Megjegyzés

Az „asszociált” szó helyett tehát ezt is mondhatjuk: „oszthatóság szempontjából egyformán viselkedő, megkülönböztethetetlen”. Így szóba jönne a következő definíció is: r és s asszociáltak, ha tetszőleges t R esetén rt és st ugyanakkor teljesül, továbbá tr és ts is ugyanakkor teljesül (vagyis ha a két elemnek ugyanazok a többszöröseik és az osztóik is). Így az asszociáltság nem egységelemes gyűrűben is reflexív lenne (vö. 3.1.33. Gyakorlat). Az Olvasónak érdemes végiggondolnia, hogy egységelemes gyűrűben, ahol tehát minden elem osztója önmagának, az oszthatóság tranzitivitása miatt ez ugyanaz az asszociáltság-fogalom, mint ami a fenti 3.1.7. Definícióban szerepel.

3.1.8. Gyakorlat. Mutassuk meg, hogy ha R egységelemes, kommutatív gyűrű, akkor 1. Minden r∈ R esetén r r (az asszociáltság reflexív).

2. Ha r∼ s, akkor s r (az asszociáltság szimmetrikus).

3. Ha r∼ s és s t, akkor r t (az asszociáltság tranzitív).

Tegyük föl, hogy r és s asszociáltak. Ekkor re=s és se'=r teljesül alkalmas e,e'∈ R elemekre. Innen ree'=se'=r.

Ha R egységelemes és nullosztómentes, akkor r≠ 0 esetén r-rel egyszerűsíthetünk, és ee'=1 adódik. Ezt úgy is fogalmazhatjuk, hogy e∣ 1.

3.1.9. Definíció. Legyen R kommutatív, egységelemes gyűrű. Azt mondjuk, hogy az e R elem egység, ha az egységelemnek (vagyis az 1 elemnek) osztója.

Ne tévesszük össze tehát az egység és az egységelem fogalmát! Az egységelem az az 1 R elem, amelyre 1r=r1=r teljesül minden r R esetén. Az egységek ennek az osztói, vagyis az R invertálható elemei (lásd a 2.2.9. Definíciót). Az egységek tehát az R× halmaznak, azaz R multiplikatív csoportjának az elemei. (Az

„egység” és „invertálható” szavak kommutatív, egységelemes gyűrűben szinonimák, de számelméleti ízű vizsgálatokban inkább az egység szó használatos.) Például ℤ egységei 1 és -1.

Megjegyzés

Az R egy eleme tehát pontosan akkor egység, ha R minden elemének osztója. Azt gondolhatnánk, hogy érdemesebb az egységet így definiálni, mert akkor a fogalom nem egységelemes gyűrűben is

értelmessé válna. Azonban a 3.1.33. Gyakorlat szerint nem egységelemes, de nullosztómentes gyűrűben nem lehetnek egységek ebben a kiterjesztett értelemben sem.

3.1.10. Állítás. Tegyük föl, hogy R kommutatív, egységelemes, nullosztómentes (azaz szokásos) gyűrű. Ekkor tetszőleges r∈ R asszociáltjai pontosan az egységszeresei.

Bizonyítás. A nulla asszociáltja nyilván csak a nulla lehet. Ha r≠ 0 és s R asszociáltja r-nek, akkor az imént (a 3.1.9. Definíció előtti bekezdésben) beláttuk, hogy s az r-nek egységszerese. Megfordítva, ha e egység, azaz ee'=1 alkalmas e'-re, akkor r és re asszociáltak, hiszen (re)e'=r miatt rer. □

3.1.11. Gyakorlat. Igazoljuk, hogy [x] egységei az 1 és -1 konstans polinomok, [x] egységei pedig a nem nulla konstans polinomok. Általában mutassuk meg, hogy ha R szokásos gyűrű, akkor R[x] egységei pontosan R egységei lesznek (mint konstans polinomok). Speciálisan tehát test fölötti polinomgyűrű egységei a nem nulla konstans polinomok.

A következő célunk a számelmélet alaptételének megfogalmazása tetszőleges gyűrűben. Az egyszerűség és a jobb érthetőség kedvéért mostantól a számelméleti vizsgálatok során feltesszük, hogy minden gyűrű kommutatív, nullosztómentes és egységelemes, azaz szokásos gyűrű. (Néhány feladatban azért meg fogjuk vizsgálni, hogy ezek a feltevések mindig szükségesek-e.)

A számelmélet alaptétele durván fogalmazva azt mondja ki, hogy minden számot egyértelműen föl lehet bontani olyan számok szorzatára, amik tovább már nem bonthatók. A „tovább már nem bontható” szám fogalmát azonban pontosan definiálnunk kell, hiszen például a 7, amit az egész számok között „tovább már nem bonthatónak” gondolunk, igenis felbontható:

Azonban másféle felbontás nincs, ezek pedig ugyanúgy érdektelenek, ahogy a fenti példában érdektelen volt, amikor az x2+1 polinomból kiemeltük a 2/3-ot. Ezekben az „érdektelen” felbontásokban az a közös, hogy egy egységet emelünk ki, és ami megmarad, az az eredeti elemnek egy asszociáltja. Az ilyen felbontást triviálisnak nevezzük.

3.1.12. Definíció. Legyen R szokásos gyűrű, és 0≠ r=bc, ahol r,b,c R. Azt mondjuk, hogy az r elemnek ez a felbontása triviális, ha b és c egyike r-nek asszociáltja. Ami ezzel ekvivalens: b és c közül a másik egység.

Egy elem tehát akkor lesz „tovább már nem bontható”, ha nincs nemtriviális felbontása (azaz ha van is felbontása, az csak triviális lehet). Ilyen tulajdonságú elem az 1 és a -1 is az egész számok között, de ezeket mégsem tekintjük építőkőnek akkor, ha egy általános számot akarunk minél jobban szétbontani. Ezért a most következő definícióban az egységeket is kizárjuk.

3.1.13. Definíció. Legyen R szokásos gyűrű. A p R elemet felbonthatatlannak vagy irreducibilisnek nevezzük, ha nem nulla, nem egység, és p-nek nincs nemtriviális felbontása.

A következő állítás azt mondja ki, hogy a felbonthatatlan elemek azok, melyeknek „olyan kevés osztója van, amilyen kevés csak lehet”, mint például a 7-nek az egész számok gyűrűjében.

3.1.14. Állítás. Legyen R szokásos gyűrű. A p R elem akkor és csak akkor felbonthatatlan, ha nem nulla, nem egység, és p minden osztója vagy egység, vagy p-nek asszociáltja.

Bizonyítás. Ha p felbonthatatlan és rp, akkor van olyan t R, hogy p=rt. Ennek a felbontásnak triviálisnak kell lennie, tehát vagy r egység, vagy pedig t egység, de ez utóbbi esetben p és r asszociáltak.

Megfordítva, ha p-ről azt tudjuk, hogy minden osztója vagy egység, vagy p-nek asszociáltja, akkor tegyük föl, hogy p=bc egy felbontás. Ekkor b∣ p, ezért feltevésünk szerint b vagy egység, vagy p-nek asszociáltja. Az első esetben a p=bc felbontás triviális, de a másodikban is az: ekkor c lesz egység. Valóban, p=be alkalmas e egységre, és így bc=be. Mivel p≠ 0, a b sem nulla, és így c=e tényleg egység. □

A fenti példák szerint az x2+1 polinom felbonthatatlan, más szóval irreducibilis [x]-ben, de nem irreducibilis [x]-ben.

Az „irreducibilis” és „felbonthatatlan” szavak tehát ugyanazt jelentik. Ha a vizsgált gyűrű elemei számok (például egészek vagy Gauss-egészek), akkor szokásosabb a „felbonthatatlan” szót használni. Ha viszont egy

R[x] polinomgyűrűben dolgozunk, akkor inkább az „irreducibilis polinom” kifejezést használjuk. Ahelyett, hogy „f irreducibilis R[x]-ben” sokszor azt fogjuk mondani, hogy „f irreducibilis Rfölött ”. Ha egy nem nulla és nem egység polinom nem irreducibilis, akkor reducibilisnek is hívjuk majd.

3.1.15. Definíció. Azt mondjuk, hogy az R gyűrűben érvényes a számelmélet alaptétele (azaz hogy Ralaptételes), ha R minden nem nulla és nem egység eleme sorrendtől és asszociáltságtól eltekintve egyértelműen fölírható R irreducibilis elemeinek szorzataként.

Külön is felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak a nem nulla és nem egység elemeket akarjuk felbontani irreducibilisek szorzatára. Szokásos gyűrűben mást nem is lehet: a nulla minden felbontásában lesz nulla tényező, ami nem irreducibilis, egy egység felbontásában pedig minden tényező egység lesz.

Most precízen megfogalmazzuk, mit is jelent a felbontás egyértelműsége. A 15 számot az egész számok között négyféleképpen bonthatjuk felbonthatatlanok szorzatára:

Az első felbontásból az utolsót úgy kapjuk meg, hogy megcseréljük a tényezők sorrendjét, majd mindkét tényezőnek vesszük egy-egy asszociáltját. Ezt általánosítva a felbontás egyértelműsége a következőt jelenti.

Bárhogy is vesszük az r elemnek két

felbontását irreducibilis elemek szorzatára, a tényezők száma ugyanannyi (tehát k=ℓ), és a két felbontás tényezői egymással párba állíthatók úgy, hogy a párok tagjai egymás asszociáltjai legyenek. Ezt a párba állítást még formálisabban úgy fogalmazhatjuk, hogy létezik olyan g kölcsönösen egyértelmű megfeleltetése az {1,2,...,k}

halmaznak önmagába úgy, hogy pi és párja, azaz qg(i) asszociáltak.

Az egész számok alaptétel szerinti felbontásában össze szokás vonni az „egyforma” felbonthatatlanokat, ekkor kapjuk egy szám kanonikus alakját. A polinomok gyöktényezős alakjának vizsgálatakor is beszéltünk kanonikus alakról hasonló értelemben. Mi is lesz a -4 szám kanonikus alakja?

vagyis ebben a példában az asszociált felbonthatatlanokat csak úgy tudjuk összevonni, ha egy -1-es tényező is megmarad! Ezért a kanonikus alakban meg kell engednünk egy egység tényezőt is.

3.1.16. Definíció. Az r≠ 0 elem kanonikus alakja

ahol e egység, a pi páronként nem asszociált felbonthatatlan elemek, az αi pedig nemnegatív egész számok.

Kanonikus alakja az egységeknek is van, például a fenti képletben vehetjük az m=0 értéket. Az elemi számelméletből tudjuk, hogy az αi kitevőkről néha érdemes feltenni, hogy mindegyik pozitív (ez a helyzet például, ha az Euler-féle θ függvény képletét akarjuk alkalmazni), néha viszont célszerű megengedni a nulla kitevőket is (ha több szám kanonikus alakjában ugyanazokat a felbonthatatlan elemeket akarjuk szerepeltetni, például a legnagyobb közös osztó meghatározásakor).

3.1.17. Gyakorlat. A pozitív egész számok kanonikus alakjának vizsgálatakor a számelméletben miért nem szokás az egységtényezőről beszélni? Mely negatív egész számok fölírásakor lehet elkerülni az egységtényezőt?

3.1.18. Gyakorlat. Fogalmazzuk meg pontosan, hogy milyen értelemben egyértelmű a kanonikus alak, és bizonyítsuk is be az állítást.

Ebben a fejezetben még nem foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy általános gyűrűben hogyan (és milyen feltételek mellett) lehet bebizonyítani a számelmélet alaptételét. Annyit azonban megteszünk, hogy röviden átismételjük azt az utat, ahogy az egész számok gyűrűjében az alaptétel bebizonyítható, mert ez elvezet bennünket néhány fontos fogalomhoz.

Az egész számok között megmutattuk, hogy elvégezhető a maradékos osztás, és ennek felhasználásával az euklideszi algoritmus, amellyel előállítható tetszőleges két a és b szám (a,b)legnagyobb közös osztója. Ebből

levezettük, hogy az egész számok körében minden felbonthatatlan p elem prímtulajdonságú, azaz ha p osztója egy szorzatnak, akkor osztója valamelyik tényezőnek is. A prímtulajdonságból könnyen következik a számelmélet alaptételének egyértelműségi állítása. A felbontás létezésének bizonyításához azt használtuk fel, hogy ha egy számot nemtriviálisan szorzatra bontunk, akkor a tényezők (abszolút értékben) kisebbek, mint az eredeti szám (abszolút értéke).

A most szóba került fogalmak közül elsőként a legnagyobb közös osztót vizsgáljuk meg. Általános gyűrűben nem beszélhetünk arról, hogy az egyik gyűrűelem „nagyobb” lenne a másiknál. Szerencsére az egész számok esetében megtanultuk, hogy két szám legnagyobb közös osztója nemcsak nagyságra a legnagyobb a közös meghatározott. Az egész számok között ezt a problémát úgy oldottuk meg, hogy a legnagyobb közös osztónak mindig a nemnegatív értékét vettük. Hasonlóképpen test fölötti polinomok között szokás a kitüntetett közös osztónak azt az értékét venni, amely normált polinom. Általános gyűrűben ilyen egyszerűsítés nem lehetséges.

3.1.21. Gyakorlat. Legyen R szokásos gyűrű, és r, s R. Ha rs, akkor mi lesz (r,s)? Mi lesz r és 0 kitüntetett közös osztója? Igazoljuk, hogy (r,s)=0 akkor és csak akkor, ha r=s=0.

3.1.22. Gyakorlat. Legyen R alaptételes gyűrű. asszociáltság erejéig egyértelmű, hogy alaptételes gyűrűben mindig létezik, és adjunk rá képletet a kanonikus alak segítségével.

3.1.23. Tétel. [A kitüntetett közös osztó kiemelési tulajdonsága] Legyen R szokásos gyűrű, amelyben bármely két elemnek létezik kitüntetett közös osztója. Ekkor tetszőleges r,s,t∈ R esetén (rt,st) és (r,s)t asszociáltak.

Bizonyítás. Ha t=0, vagy ha r=s=0, akkor az állítás nyilván teljesül. Ezért feltehetjük, hogy t≠ 0, továbbá hogy r és s egyike nem nulla. Ekkor (r,s)≠ 0 a 3.1.21. Gyakorlat miatt.

Mivel (r,s)r, ezért (r,s)trt. Hasonlóan (r,s)tst. Tehát (r,s)t közös osztója rt-nek és st-nek, és így osztója a kitüntetett közös osztójuknak is. Beláttuk tehát, hogy (r,s)t(rt, st). Így van olyan b R, hogy (r,s)tb=(rt, st).

Meg kell mutatnunk, hogy b egység.

Az (r,s)tb=(rt, st)∣ rt oszthatóságot t≠ 0-val egyszerűsítve (r,s)br (3.1.4. Gyakorlat, (2)). Hasonlóan (r,s)bs, és így (r,s) definíciója miatt (r,s)b∣ (r,s). Az (r,s)≠ 0-val egyszerűsítve b1, azaz b tényleg egység. □

3.1.24. Gyakorlat. Legyen R szokásos gyűrű, amelyben bármely két elemnek van kitüntetett közös osztója.

Mutassuk meg, hogy ha egy elem osztója egy szorzatnak, de relatív prím az egyik tényezőhöz, akkor osztója a másik tényezőnek. Képletben: ha r∣ st és (r,s) 1, akkor rt.

3.1.25. Definíció. Legyen R szokásos gyűrű és p R. Azt mondjuk, hogy pprímtulajdonságú (vagy egyszerűen csak prím), ha nem nulla, nem egység, és tetszőleges r,s∈ R esetén ha prs, akkor pr vagy ps.

3.1.26. Gyakorlat. Mutassuk meg, hogy minden prímtulajdonságú elem felbonthatatlan, és ha R alaptételes, akkor minden felbonthatatlan eleme prím.

3.1.27. Gyakorlat. Legyen R szokásos gyűrű, amelyben bármely két elemnek létezik kitüntetett közös osztója.

Igazoljuk, hogy R minden felbonthatatlan eleme prím.

3.1.28. Feladat. Legyen R szokásos gyűrű, amelyben mindegyik felbonthatatlan elem prím. Mutassuk meg, hogy R-ben érvényes a számelmélet alaptételének egyértelműségi állítása.

A következő szakaszokban a célunk az, hogy a legfontosabb polinomgyűrűkben bebizonyítsuk a számelmélet alaptételét, és hogy minél többet megtudjunk arról, mik az irreducibilis polinomok ezekben a gyűrűkben.

Gondolkodjunk!

3.1.29. Gyakorlat. Igaz-e a 2x3x2 oszthatóság rendre a ℂ, ℝ, ℚ, ℤ fölötti polinomok gyűrűjében?

3.1.30. Gyakorlat. Legyen R szokásos gyűrű. A nullának lehet benne nemtriviális felbontása? Teljesül-e rá, hogy csak akkor osztója egy szorzatnak, ha valamelyik tényezőjének osztója? Mi a helyzet az egységekkel?

3.1.31. Gyakorlat. Igazoljuk, hogy ha R alaptételes gyűrű, akkor tetszőleges r,s R esetén (r,s)[r,s] és rs asszociáltak.

3.1.32. Gyakorlat. Legyen R az a+bi alakú számok gyűrűje a komplex számok szokásos összeadására és szorzására, ahol a, b∈ ℤ (ezek a Gauss-egészek, lásd 2.2.35. (2) Gyakorlat). Határozzuk meg 2-nek és 1+3i-nek az összes kitüntetett közös osztóját R-ben.

3.1.33. Feladat. Mutassuk meg, hogy a páros számok gyűrűjében nincsen olyan elem, amely minden elemnek osztója (ebben a gyűrűben), és nincsen prímtulajdonságú elem sem. Mik lesznek az asszociált elempárok?

Általánosítsuk a kapott észrevételeket nullosztómentes, kommutatív, de nem egységelemes gyűrűre. Igazoljuk, hogy a páros számok gyűrűjében minden nem nulla elem fölírható irreducibilisek szorzataként, de ez a felbontás nem mindig egyértelmű.

3.1.34. Feladat. Legyen R az alakú számok részgyűrűje ℂ-ben, ahol a, b∈ ℤ. Ez nyilván szokásos gyűrű.

1. Igazoljuk, hogy a 3 ebben a gyűrűben felbonthatatlan, de nem prím.

2. Létezik-e R-ben 9-nek és -nek kitüntetett közös osztója?

3.1.35. Feladat. Tekintsük az [x,y] polinomgyűrű azon elemeit, amelyekben minden nem konstans tag legalább másodfokú, de nem szerepel xy-os tag. Mutassuk meg, hogy ezek egy R részgyűrűt alkotnak, amely szokásos gyűrű, de nincs bármely két elemének kitüntetett közös osztója.

3.1.36. Gyakorlat. Legyen R azoknak a valós együtthatós „polinomoknak” a halmaza, amelyekben az x határozatlan kitevői nemcsak nemnegatív egész számok, hanem tetszőleges nemnegatív valós számok lehetnek.

Mutassuk meg, hogy R elemei között az összeadás és szorzás a szokásos polinomokhoz hasonlóan elvégezhető, és így R szokásos gyűrű lesz, amelyben azonban az x nem bontható föl felbonthatatlanok szorzatára.

In document Bevezetés az algebrába (Pldal 67-72)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK