• Nem Talált Eredményt

A Z LRD FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI

In document LÁTNI A LÁTHATATLANT (Pldal 126-131)

IV. A LÁTÁS REDUKCIÓJÁVAL TÖRTÉNŐ DRAMATIZÁLÁS /LRD/

4.4 A Z LRD FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI

A jövőre nézve három nagyobb alkalmazási területet emelünk ki a módszer felhasználási lehetőségei közül. Ezek a szemléletformálás, gyülekezetépítés valamint a kiegészítő terápiás lehetőségek. Természetesen ezek kapcsolódhatnak egymáshoz, elkülönítési szempontunk a felhasználás egyes területeihez kötődik, és sorrendjüket is a Jelenlét Műhely Egyesület keretében elindított munkaágak szerint határoztuk meg. Hangsúlyozzuk

azt, hogy minden egyes alábbi példához nélkülözhetetlen a megfelelő feldolgozási keretek kialakítása is, amelyek célcsoport függvényében változtathatók és változtatandók.

SZEMLÉLETFORMÁLÁS:74

Segítők segítése. Ez egy állami támogatással megvalósult programja volt az egyesületnek, amelynek keretében tíz Észak-Alföldi Régióban székelő civil szervezet részére biztosítottuk szolgáltatás formában az LRD-alapú képzésünket.75 Minden segítő foglalkozású számára fontos ugyanis a másik oldal, a segítettek oldalának empatikus beleérzéssel való megértése. A program ennek tapasztalati lehetőségét nyújtja. Bármilyen segítő foglalkoztatású képzésben is helye lehet, mivel képes „testközelbe” hozni a segítettség megélését. Ennek résztvevői voltak több más szervezet között a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete és a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete is.

NEM VAGY EGYEDÜL, LRD-alapú mentálhigiénés személyiség- és készségfejlesztő program. Ez a Segítők segítése c. program továbbfejlesztett változata, amelynek 30 órás képzési formája a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által minősítést nyert.76 30 kreditpont értékben szociális területen dolgozók számára igénybe vehető képzés ez, segítő hivatásúak mentálhigiénés érzékenyítésére, erőforrásainak tudatosítására, kiégésmegelőzésre.77

E két programunk mellett a szemléletformálásban a módszer használható:

Ősbizalom erősítésére. A bizalomadás és megszerzés megtapasztalása során a résztvevő saját önbizalma erősödik. Képes másokra ráhagyatkozni, mert a közeg biztonsága ezt lehetővé teszi, ezáltal felidéződnek és megerősödnek benne élete első hónapjainak pozitívumai, vagy azok elmaradása esetén megtapasztalja azokat.

74 Lásd részletesebben a www.jelenletmuhely.hu/et honlap információit.

75 A 2010-11-es években a NEA-CIV-10-C-0025 sz. azonosítójú pályázat keretében a Segítők segítése c.

programunk célja a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal foglalkozó civil szervezetek munkaközösségi mentálhigiénéjének és csoportkohéziójának erősítése volt. E közösségek számára ugyanis, szűkös anyagi helyzetük miatt, kevés lehetőség adódik arra, hogy munkatársaik mozgósítani tudják mentálhigiénés erőforrásaikat, ugyanakkor a kiégés veszélye fokozott számukra, amely negatív hatással bír az általuk segítettekre is. Programunk középpontjában az egyesületünk által kifejlesztett LRD-alapú Élménytréning állt, egy csapatépítő módszer, amelyet a közhasznúság szellemében térítésmentesen szolgáltattunk az érintett civil szervezeteknek. A sikeresen lezárt pályázat teljes dokumentációja az egyesület székhelyén fellelhető.

76 Ennek engedélyszáma: S-09-009/2013.

77 A képzés egyik fókuszában egy LRD-módszerrel megalkotott dramatikus út állt. A másik fókuszban ennek az élménynek az előkészítése, feldolgozása és elmélyítése szerepelt, amelyben az egyéni élményt a közösségbe integráltuk, erősítve ezzel a résztvevők egymás iránti bizalmát.

Önismereti folyamatok elősegítésére. Általános öntapasztalatot ad, képes érzékeltetni határainkat, másokhoz való alapviszonyunkat, mások elfogadását.

Ezáltal önismeretet ad, ami önelfogadáshoz, önszeretethez vezethet.

Serdülők szemléletformálására. A módszer serdülőkorúak közötti alkalmazása e fentiek mellett identitásformáló, hivatástisztázó erőforrásokkal is bír. A felnőtté válás küszöbén az ilyenfajta megerősítések mérhetetlen pozitívummal járhatnak szociális interakciók, viselkedés formálása, pályaválasztás stb. terén.78

• Az előző körbe tartoznak a 6-12 évesek számára írt gyermekdarabok. Ezeknek legfontosabb sajátossága, hogy sokkal inkább konkrétak. Az absztrakt gondolkozás ugyanis még nem jellemző ebben az életkorban, viszont egy ilyen élmény, és annak megbeszélése erősítheti a gyermek-szülő kapcsolatot.79

Csoportfolyamatok berobbantásának lehetőségét kínálja ez a módszer. Eddigi tapasztalatok alapján egy közösség tagjainak egymás felé való megnyílását nagymértékben elősegíti, ezáltal közösségépítő hatásai is vannak.80

GYÜLEKEZETÉPÍTÉS:

A módszer eredete miatt az egyházi alkalmazási területei a legtágabbak, teljes körű kiaknázásuk a közeljövő feladata. E téren is meglehetősen sok tapasztalatunk van, a láthatatlan színház előadásaink túlnyomó részét, mintegy 80 százalékát ugyanis egyházi közösségekben, gyülekezetekben, egyházi fenntartású intézményekben rendeztük.

Spiritualitást érzékenyítő lehetőség. Bibliai történetek vagy biblikus tematikájú dramatizálás során a vallással, mint úttal, és a

spiritualitással, mint az úton járás tapasztalatával való találkozást nem racionális szinten, hanem egzisztenciális érintettségben

segíti elő. Egy olyan vallásosság közelébe eső élményt képes így adni, amelynek tartalmi elemei lehetnek például: Isten nem annyira kifelé, hanem befelé és felfelé, a másik ember felé és önmagam felé kereshető, található, élhető meg.

• Ehhez kapcsolódik egyfajta missziós lehetőség, amely a résztvevő életének eddigi elemeiből, Istenképéből, Istentapasztalatából építkezik. Azt használja fel ahhoz,

78 Ennek hatásait is több oktatási intézményben tapasztaltuk: A debreceni Svetits és Szent József Gimnáziumokban, valamint Budapesten a Rákospalotai Leánynevelő Intézetben.

79 Ennek tapasztalatai a Debreceni Termál Hotel megrendeléseiből származnak, ahol több olyan láthatatlan színház előadást tartottunk, amelyeknek 4-10 éves gyermekek szüleikkel együtt voltak résztvevői.

80 Az IT Services Debrecen Szolgáltatóközpontjában tartottunk hasonló céllal csapatépítő foglalkozást.

„Hatalmas élmény volt. Soha nem voltam még ilyen közel Hozzá!”

(V.5.-26.a.)

hogy transzcendens találkozás jöjjön létre. S amiatt, hogy szervesen épít arra, amivel a személy egzisztenciálisan rendelkezik, a misszió indirekt formáját valósítja meg, spirituálisan érzékenyít. Ez a jelenkorban, amelynek egyik tendenciája az egyházaktól való elfordulás, egy olyan visszavezető, visszaintegráló lehetőség, amely megtartó erővel bírhat.

• A lelkigyakorlatokban való alkalmazása további távlatokat nyithat a spiritualitás személyes elmélyítésében azzal, hogy erősíti a megtapasztalást.81 E téren tett vizsgálódásaink szerint a lelkigyakorlatok megindítására és lezárására is kiválóan alkalmas a módszer.

• Az egyénre és közösségre kiható lelkészi munkát is segítheti. Előbbit az Istenkeresés és a lelkivezetés személyes területein, utóbbit például azzal, hogy bibliai történet dramatizálásán résztvevő gyülekezeti tagok az előadást követően közösségre találhatnak a hasonló élményt átélt társaikkal.

KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK:

E terület fejlesztésén dolgozunk jelenleg. A SOTE Mentálhigiéné Intézetének Továbbképzése során kezdhettem el ezirányú vizsgálódásaimat. Ennek eredménye az a diplomamunka, amely a gyász feldolgozásának LRD-módszerrel való elősegítését tárja fel (MÉZES, 2011a). Az alább felsorolt területek kísérletek és vizsgálatok előtt állnak:

Csoportterápiás folyamatokban a bizalmi légkör megteremtésére alkalmas, emellett az ősbizalom élményének felidézése és megtapasztalása segíti a problémákkal való megküzdést csoportszinten is.

Családrekonstrukcióban lényeges események és családtörténet feldolgozásával, a családterápiás területeken nyithat új távlatokat. Arra mutathat rá, hogy például a szüleink bennünk élő képe egy szempontváltás során pozitívan integrálódhat újra az én szerkezetébe, segítve így a kötődést vagy éppen az elengedés témáit.

• Az egyéni terápia részeként az ősbizalom tapasztalatának felidézésével erősítheti a gyógyulás felé vezető utat életesemények lelki zavarai esetében. A segítő kísérés pedig szó szerint – a révészek jelenlétével – és átvitt értelemben: a kliens belső segítőjének megtapasztalása formájában is támogatja a megküzdést.

Megrekedt gyászfolyamat megindításában, a gyász és elengedés folyamatának elősegítésében játszhat fő szerepet. Például a folyamat rítusjellege segít

81 A Debreceni Szent László Plébánián a domonkos szerzetesek által vezetett lelkigyakorlatok során tapasztaltuk a láthatatlan színház e folyamatra tett erősítő, továbblendítő hatásait.

megfogalmazni, megfoghatóvá tenni a feloldást igénylő pszichés tartalmakat: ki nem mondott érzések kifejezése, gondolatok kimondása révén. Emellett az LRD korrekciós regressziója, amely a megrekedés gyökeréig való visszavezetés kereteit teszi lehetővé, oldja a gyászfolyamat természetes regresszióját.

A megküzdés pszichés folyamatában egyre kevesebb az a tapasztalat, hogy a közösség, amelyben élünk, megtart. Az emberi élethez kapcsolódó rítusok szerves megélésének nem kedvez az a modern társadalmi struktúra, amelyben a születés, a gyermekkorból felnőtt korba való átmenet, a nemek identitásának megszilárdulása, a házastársi kapcsolatok megszentelése, a halállal való találkozás szakrális formái fokozatosan eltűnnek, az irántuk való érzékenység csökken. Ezen rítusok, mint megtartó oszlopok ereje az Istennel, transzcendenssel való kapcsolat meg nem szakítottságának tudatosításában rejlik. Ennek a megtartottságnak az elhomályosulása pedig mindenféle megküzdést is megnehezít. Az LRD módszere mesterséges rítusként és mesterséges megtartó oszlopként, de az individuumból kiindulva és éppen ezért a maga sajátos természetességében, dolgozva azzal, ami a kliensben van, mutatja fel a „másik parttal” való összekötés lehetőségét.

Disszertációnk következő fejezete kísérletet tesz arra, hogy a „másik partról”, a teológia oldaláról hozza összefüggésbe a láthatatlan színház műfajának és az LRD módszerének bizonyos sajátosságait.

In document LÁTNI A LÁTHATATLANT (Pldal 126-131)