• Nem Talált Eredményt

A Z LRD MÓDSZERÉNEK PSZICHOTERÁPIÁS LEHETŐSÉGEI

In document LÁTNI A LÁTHATATLANT (Pldal 121-126)

IV. A LÁTÁS REDUKCIÓJÁVAL TÖRTÉNŐ DRAMATIZÁLÁS /LRD/

4.3 A Z LRD MÓDSZERÉNEK PSZICHOTERÁPIÁS LEHETŐSÉGEI

Ebben a fejezetben összevetjük az LRD-t a pszichoterápiával, és kiemeljük azon tartalmi összetevőit, amelyek alkalmazását lehetővé teszik e területen.

4.3.1 Az LRD pszichoterápiával való összehasonlítása

Lelki értelemben terápiának nevezhető az a folyamat, amely az értelem, a szív és a képzelet megtisztítása. A nous eredeti szépségének helyreállítása. Istennel való közösség.

Sikeres, amikor az ember templommá válik a Szentlélek számára (HIEROTHEOS, 1994).

69 Hasonlóan ahhoz, ahogyan a poézis műfaja sem kívánja ismertetni, hogy mitől poétikus az írásmű. A költészet egyik ága; vers, dal vagy más írásmű, amely a költő személyes érzelmeit, lelkiállapotát közvetlenül, az ő saját nézőpontjából, rendszerint rövidebb, kötött formában fejezi ki.

A terápia szó főnévi alapjelentései között a következő kifejezéseket találjuk: szolgálat, óvás, őrzés, gondozás, ápolás, gyógyítás. És amennyiben az egyházat, mint spirituális egészségre, gyógyultságra (salus) vezető intézményt fogjuk fel, akkor ezt az egészségre vezető és gyógyuláshoz segítő utat hangsúlyozhatja az LRD módszere azzal, hogy az élet, az életen túliság, a hittapasztalat tudatosítását és értelmezését elősegíti.

Ahhoz, hogy egy módszerből tudományosan bizonyított és hatékony kiegészítő terápiás lehetőség váljon, több, kísérleti- és kontrollcsoporttal végzett, dokumentált vizsgálat szükséges. Jelen munka ennek előkészítője. A módszerben rejlő terápiás lehetőségek szemléltetésére összevetjük azt a pszichoterápia lényeges elemeivel.

A Pszichiátriai Szakmai Kollégium által korszerűsített pszichoterápiás szakmai protokoll a pszichoterápiát a következőképpen határozza meg: lélektani eszközökkel végzett kezeléssorozat, amelyben a beteggel erre megállapodás történik, és ez a terápia képezi a fő kezelési eljárást. A kezelés ülésekben zajlik, melyek időtartama és gyakorisága kötött. A kezelés megkezdését egy vagy több diagnosztikus bevezető ülés, és általában team-konferenciai referálás és döntés előzheti meg.70

Ebből a szakmai meghatározásból kitűnik, hogy első megközelítésben a pszichoterápia kiegészítő részeként, annak kezdetén, vagy meghatározott pontján, kísérleti jelleggel, alkalmazhatónak tűnik az LRD. Lélektani eszközökkel dolgozik a módszer, a folyamat több ülésre/foglalkozásra is bontható, a klienssel megállapodás történik alkalmazására, és mindez egy bevezető lelkigondozói beszélgetéssel veheti kezdetét.

Egy másik definíciót is használva a pszichoterápia lényeges elemeivel való összehasonlítással (ZEINTLINGER, 2005), a közös pontok kiemelésével tovább erősítjük az LRD terápiás alkalmazhatóságát:

4. táblázat: A pszichoterápia és az LRD lényeges elemeinek összehasonlítása

PSZICHOTERÁPIA Látás Redukciójával történő Dramatizálás /LRD/

1. Tudatos és tervezett interakciós folyamat, magatartási zavarok és „szenvedéses állapotok” befolyásolására.

Az interakciók halmaza tudatos és tervezett folyamat keretében zajlik.

70 Forrás: www.pszichoerdek.hu/protokollok/pszichoter/pt_protokoll.doc (2017. dec. 25.)

„Úgy érzem ez alatt a húsz perc

2. A beteg és a terapeuta között egyetértés

4. A kezelés meghatározott, a beteggel közösen kidolgozott célra irányul.

7. A kezeléshez teherbíró érzelmi kapcsolat szükséges.

A bizalmi légkör megteremtésére, és a bizalom kliensre visszacsatolódó elmélyítésére is kiválóan alkalmas.

1. Az interakciók tudatos és tervezett mivoltát a dramatikus út forgatókönyve biztosítja. Ennek megvalósulása során a kliens befolyásolni tudja a folyamatot, bármikor megszakíthatja, és állomásonként visszajelzést tud kérni tőle a révész-terapeuta.

2. Az előzetes lelkigondozói beszélgetés tesz eleget e követelménynek. Ennek része a folyamat ismertetése mellett a kliens anamnézise és nyilatkozata, melyekkel egyetértését fejezi ki részvételét illetően. A kontraindikációk feltárása is ehhez a szakaszhoz kötődik.71

3. Verbális eszközök használata három területen: az előzetes problémafeltárásban, a dramatikus úton az interakciós lehetőségek révén, valamint a folyamatot követő kommunikációban történik. Nonverbális eszközök használata pedig az észleletek percepciója, az érzékenyítés, a bizalom megtapasztalása és a mentalizáció révén történik.

4. A közös cél az előzetes lelkigondozói beszélgetés folyamán körvonalazódik, a kliens állapotának javítására irányul.

5. A módszer specifikusságát bemutatták a dolgozat korábbi részei, megkülönböztetve egyéb dramatikus műfajoktól.

6. Ilyen lehet például egy olyan dramatikus út megalkotása, amely ERIKSON

pszichoszociális fejlődéselméletének szakaszait veszi sorra, vagy a gyászfeldolgozás folyamatát követi végig.

7. A teherbíró érzelmi kapcsolat a megtartottság és az ősbizalom tapasztalása maga.

Ebből a rövid összehasonlító táblázatból is kitűnik, hogy mind a hét pontban komoly megfelelések mutathatók ki a pszichoterápia és az LRD között. Ezek ösztönözhetnek a további kísérleti vizsgálatok elmélyítésére.

71 A kontraindikáció feltérképezésének szükségességét és fontosságát hangsúlyozzuk, amikor összegző fejezetünkben mint további kutatási irányt jelöljük meg.

4.3.2 Az LRD potenciális pszichoterápiás tartalmi összetevői

Az ősbizalom és a kötődés szerepéről a 3.2 fejezetben elmondottakra utalunk vissza. Ebben ismertettük, hogy az ősbizalom alapélménye okozza elsősorban a láthatatlan színházban tapasztalt sokszor katartikus, megtisztító erejű hatást. A biztonságot adó közeget észleli a vándor, vagy az LRD estében a kliens. Még ha ez személyes életében töretlen is volt, abban az esetben is megerősítő hatással bírt a vándorokra, mint ahogy a visszajelzések áttekintéséből igazolható. Ha viszont törés keletkezett ebben a kora gyermekkori szakaszban, vagy valamilyen módon akadályozva volt kialakulása, annak megtapasztalása gyógyító hatású lehet.

A pszichodráma műfaja egy mintha-térben megtörténtté teszi azt, ami nem történt meg, de meg kellett volna történnie. Ezért képes gyógyulást előidézni. Összeköt valamit, ami addig szét volt választva. A pszichodráma gyógyító hatását nem az erős érzelmek aktivizálása és kifejezése okozza, hanem az a lélek azon részeinek újraegyesüléséből származik, amelyek addig elváltak (BLATNER, 2006).

Hangsúlyozzuk itt az ősbizalom megélésének újraegyesítő szerepét: „Az újra-egyesülésnek nem szükséges valóságosan megtörténnie, ha az nem lehetséges. A tapasztalat azt mutatja, hogy a disszociált részek egybeforrása a pszichodramatikus cselekvés realitástöbbletében gyakran kielégíti az akció-éhséget. A szimbolikus újra-egyesülés még olyan távolított formában is beteljesítheti a gyógyulás igényét, mint a kreatív alkotás, a tánc vagy a zene.” (BLATNER, 2006, p. 86). Amennyiben az egyén egyes részeit lehasítja, bizonyos mértékig létezésének teljességét szakítja le a társadalmi szféráról. A gyógyulás folyamata során megjelenhet a katarzis jelensége, amelynek alábbi formáit különböztetjük meg (BLATNER, 2006, p. 86):

1. A lereagálás katarzisa: Érzelmek tudatosulásával az önkép szélesedik. Az én ezután újra „birtokba veszi” az addig lehasított érzéseket és gondolatokat.

2. Az integráció katarzisa. Immár lehetséges lesz az érzésekkel és gondolatokkal való együttélés, azok újra hasznosak lesznek.72

3. Valahová tartozás katarzisa. Feloldódik az izoláció, amint a kliens felfedezi, hogy mások tolerálják, sőt szeretik is, annak ellenére, amit ő addig elfogadhatatlannak érzett.

72 A terápiában ez gyakran a kreativitás megjelenése.

4. Spirituális újrakapcsolódás katarzisa. A teljes személyiség, minden gyengeségével és erősségével együtt megtalálja az „Egészhez” tartozás érzését, és azt, hogyan járulhat hozzá konstruktívan ahhoz.

Az LRD-ben a megfelelő érzékenység és a láthatatlan színházban ismertetett felelősség-kritériumok helyes alkalmazása és betartása a bizalom légkörének olyan fokú megteremtését teszik lehetővé, amely mindenfajta érintettséghez – kiegészítő terápiás irányba továbbgondolva: magatartásváltozáshoz, növekedéshez, egészségessé váláshoz – elengedhetetlen és mesterségesen igen nehezen előidézhető. Már az LRD színházi alkalmazása során nem egyszer előfordult, hogy a vándorok az anyaméh biztonságot adó közegéhez hasonlították az átélt alapélményt, amely szintén alátámasztja állításunkat, mely szerint az ősbizalom és a biztonságos kötődés alapélménye átélhető, vagy újra átélhetővé válik e módszer segítségével.

Ezt alátámasztandó, alábbiakban néhány visszajelzés ismertetésével igazoljuk ennek lehetséges hatásait. Ezek a visszajelzések a Magyar Református Egyház Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonából származnak,73 ahol mentálhigiénés szakmai gyakorlatomat töltöttem, és több alkalommal megfordultunk ott a Láthatatlan Színház Társulatával.

„Nem tudom szavakkal leírni, milyen volt. Azt hiszem ez volt talán életem legmegdöbbentőbb és egyben legnagyobb élménye.” (V.2.-46.b.)

„Köszönöm, hogy megmutattátok, milyen mély és milyen egyszerű vagyok.” (V.2.-47.a.)

„Ilyen gyengédséget még nem éreztem... megnyugodott a lelkem.” (V.2.-47.a.)

„... először szorongtam, majd olyan gyengédséget és érzésekkel teli perceket kaptam tőletek, amilyet még soha!! Ezeket nem lehet leírni! Nem is tudom, soha nem felejtem el!!!”

(V.1.-47.b.)

„Hihetetlenül féltem ettől, és nem is akartam részt venni, de amikor vége lett, akkor nagyon megérintett lettem. Rengeteg sok emlék és érzés feljött bennem...” (V.2.-48.a.)

„Köszönöm, hogy megmutattátok az érintés hatalmát, nagyságát. Megérintettek... közel engedtetek... átadtatok valamit, ami teljes, ami egy, ami kimondhatatlan, de érezhető.”

(V.2.-49.a.)

73 Az Otthon 1986-ban indult, ERDŐS Eszter kezdeményezésére. Magát drogmentes közösségként értelmezve szakmai- és emberi segítséget nyújt az oda jelentkezőknek abból a célból, hogy a lakók saját életdöntésük alapján a munkatársi kör és a terápiás közösség támogatásával megszabadulhassanak a kábítószer szenvedélybetegségéből. Az intézmény elkötelezett a keresztény hit mellett, a vallás és spiritualitásban rejlő megtartó és gyógyító eszközöket használja. 35 fő, 16-35 év közötti férfi gyógyul az Otthonban.

„Még soha senki nem érintett meg engem, ahogyan Ti... hosszú évek után végre tudtam sírni. Nagy szükségem volt rá.” (V.2.-50.a.)

„Ilyen kapcsolatteremtésem saját magammal, Isten által még soha nem jött létre. Ezzel kezdetét vehetné a bizalom részemről Isten felé!!!” (V.3.-13.b.)

„Szavakba sem tudom foglalni azt, amit most tőletek kaptam. Mindig arra vágytam, hogy Isten megérintsen, és rajtatok keresztül ez sikerült.” (V.3.-14.a.)

„Fölhozott bennem kérdéseket, ugyanakkor tanított is. Bizalomra és hitre nevel.

Elfogadásra sarkall. Szentlélek megtapasztalásának egy alkalma.” (V.3.-14.a.)

„Ez a szeretet, gondoskodás, amit kaptam tőletek, leírhatatlan.” (V.3.-14.b.)

„Biztonságot, törődést, feltétel nélküli szeretetet éreztem, hogy fontos vagyok, a jó dolgaimmal, értékimmel és a hibáimmal együtt.” (V.3.-14.b.)

„Már nem is emlékszem, mikor éreztem utoljára ilyen békét, nyugalmat és törődést.”

(V.3.-15.a.)

„Elképesztő dolgot műveltetek velem. Már egy jó ideje minden este azért imádkozom, hogy be tudjam fogadni Istent a szívembe. Most kaptam meg általatok az összes kérdésemre a választ... Ilyen intenzív érzelmeket már jó ideje nem éltem meg.” (V.3.-15.b.)

Ezek a visszajelzések nem az LRD módszer vizsgálatából származnak, hanem

„csupán” a láthatatlan színház „Érintések” c. dramatikus útjának visszajelzései. Amikor szembesültünk ennek, e nehéz sorsú fiatal férfiakra tett, hatásával további ösztönzést kaptunk a módszer fejlesztésére. Felismerhető belőlük az érzések megélésének eddigi hiánya, a spirituális töltekezés, és az, hogy valami ott és akkor, a színház dramatikus útján helyreállt, lehasított lélekrészek egyesültek. A élmény tartósságát egyelőre nem állt módunkban vizsgálni, de színházi élmény esetében ez nem is volt célunk. A személyes visszajelzések révén viszont tapasztalhatóvá vált működése és gyógyító ereje.

In document LÁTNI A LÁTHATATLANT (Pldal 121-126)