• Nem Talált Eredményt

A SPIRITUÁLIS ÉRZÉKELÉS FOLYAMATÁNAK LEHETSÉGES MEGKÖZELÍTÉSE

In document LÁTNI A LÁTHATATLANT (Pldal 66-70)

III. A LÁTHATATLAN SZÍNHÁZ GYAKORLATA

3.3 A SPIRITUÁLIS ÉRZÉKELÉS FOLYAMATÁNAK LEHETSÉGES MEGKÖZELÍTÉSE

Szellemi értelemben a spiritualitásnak is központi szerepe van a láthatatlan színházban. Ez, mint korábban tisztáztuk, megélt vallásosságot, az Istennel való élő kapcsolatot, a hit gyakorlati megnyilvánulását jelenti. De feltehető a kérdés, hogy honnan tudjuk, hogy valami spirituális-e vagy sem? Fejezetünk erre próbál választ adni.

Ahogy a test felől a szellemi rész felé haladunk, egyre nehezebben érzékelhető minőségeket veszünk megfigyelés alá. Ilyen értelemben a testi érintések a leginkább érzékelhetők, észlelhetők, a bizalom és ősbizalom lelki természete felidézhető és tapasztalható a láthatatlan színházban, de a szellem területe mintha valamilyen értelemben kívül esne e vizsgálódások körén. Lehet-e mégis érzékelni a spirituálisat, vagy annak valamilyen vonatkozását? Van-e spirituális érzékszervünk, van-e Istennel való kapcsolódásunknak érzékszerve, tehetjük fel a kérdést, egyáltalán honnan tudjuk, hogy valami spirituális jelleggel bír?

Othmar SPANN pneumatológiájának „kettőség”46 (sic!) (Gezweiung) fogalmában találtam arra a megközelítésre, amely segítségünkre lehet a spirituális érzékelésének

46 A „kettőség” és kettősség helyesírása között különbséget téve jelentésbeli különbségeket is hangsúlyozunk.

Annyiban, hogy a kettőség – főnévként – a kettő egységére; a kettősség – pedig melléknévként – a vonatkoztatott fogalom kettős mivoltára utal. A tisztább értés miatt az előbbit dőlt szedéssel jelezzük.

megértésében.47 Ennek feltárásához azonban először a létezés és a teremtés néhány aspektusát kell tisztáznunk. Ebben segítségünkre lesznek SPANN, az ő műveit értelmező AMTMANN, és TILLICH.

Minden létezésre egyfajta hármasságból tekinthetünk: preegzisztencia (elő-lét); az érzékelhető jelenlét; és az önmagát teremtő lét (a lét cselekvő aspektusa) felől. Isten, mint önmaga-lét egyszerre mindhárommal, mint létezői aspektusokkal is bír, ugyanakkor fölötte is áll – mint a lét hatalma – ezeknek, hisz létét nem érthetjük meg úgy, mint egy lény létezését a többi létező mellett, vagy fölött (TILLICH, 2000). Ebből adódnak a fokozatok: az elő-lét megelőzi,48 pontosabban magában foglalja az önazonos jelenlétet, amely utóbbi szintén megelőzi, magában foglalja a létező azon készségét, hogy önmagát tovább adja, tovább teremtse. A lét lényege a „szellem teremtő útja” (AMTMANN, 2011, p. 288.) mentén válik átélhetővé az ember számára, mint teremtetés általi teremtés. De a teremtés nem csak a szellem lényege. Mivel Isten a világot saját képmására alkotta (1MÓZ 1,27), a természet és benne az ember sem lehet holt, hanem szintén cselekvő, teremtő. Itt fel kell figyelnünk a cselekvés és a dráma szó jelentésbeli megfelelésére. Az emberben tehát ott rejlik a teremtés és a cselekvés készsége, sőt ez létezésének egyik, Isten képmásához közelítő, jellemvonása.49

A teremtésben a Teremtő, mint lét feletti lét változatlansága – tulajdonképpen önmagába kitagozódik, változóvá válik. „Lentről”, a teremtettség oldaláról, az ember létállapotából nézve Isten változatlan. Viszont Isten nézőpontjából50 nincs kettősség – önmaga változatlansága van a változóba „beleteremtve”. E változó létező kísérli meg elérni (visszakötni, re-ligare) a változatlant azokkal az eszközökkel, amelyek számára a változóban rendelkezésre állnak (Istenhez közeledés különböző formái).51

A lét ilyen értelemben bensőleg tagolt és lépcsőzetes. Felfelé haladva nem egyre szegényesebbé válik, ahogy az empirista logika, vagy a szenzualizmus tekint rá, elérvén az abszolút üres, puszta létet, hanem éppen ellenkezőleg: a legmagasabb rendű lét a világhoz

47 Ha a korábban leírtak mélyére nézünk mind az érintések vizsgálatánál, mind a bizalom szerepénél megtalálunk egyfajta kettősséget. Van, aki érint s van, akit érintenek, van a bizalmát adó, s van aki ezt fogadja, aki ezzel élni tud. A szellem „kettőssége”, mint majd látni fogjuk, nem ilyen természetű kettősség, hanem a kettősség egységének fogalmával ragadható meg.

48 Rangsorbeli és időbeli fokozatosságról is szó van, de jelen vonatkozások inkább az előbbit hangsúlyozzák, nem feledve, hogy minden létező megnyilvánulásának időbeli volta követi ezt a fajta linearitást.

49 Vesd össze mindezt a kreativitás és spontaneitás fogalmaival a láthatatlan színház pszichodramatikus megközelítésében megfogalmazottak alapján.

50 Természetesen Isten nézőpontját tapasztalatilag nem, csak elméleti szempontból tudjuk elképzelni.

51 Ezen eszközök is magukban kell hordozzák a Teremtőhöz való hasonlatosság készségét, s minél inkább hordozzák, annál közvetlenebbek, annál inkább öltik fel a Kinyilatkoztatás jellegét, amely egy hierarchikus rangsort feltételez ezekben, a létezés analógiájára, amelyet ilyen téren a héber hagyományban és a katolikus hagyományban egyaránt fellelhetünk.

képest maga a bőség, a teljesség, de változatlanságában, alulról szemlélve „semmi”, láthatatlan.52 Ha nem így lenne, nem beszélhetnénk a „láthatatlan”, vagyis az „isteni”

érzékeléséről, nem lenne felfogható és megtapasztalható a Kinyilatkoztatás.

Hogyan lehet érzékelni tehát ezt a láthatatlanságot, vagyis a spirituálisat? SPANN

megközelítésében: „Az érzékszervi érzékletek nem az ingerek és a hozzájuk kapcsolódó – a szervekben, az idegszálakban és a kérgi mezőkben zajló – folyamatok révén keletkeznek, ezek inkább csak az érzékelés ébresztő előfeltételei. Az érzékszervi érzékelés csak szellemünknek a természeti dolgok immateriális, lényegi okaival való közvetlen kapcsolata révén jön létre. Így végső soron arról van szó: Minden látás tisztánlátás, minden hallás tisztánhallás, minden érzékelés tisztánérzékelés. Ezzel szemben az ingerek és annak következményei csupán a közönséges állapotokban tekinthetők nélkülözhetetlen előfeltételeknek, amelyek a lelket saját tettére, a dolgok bensőjében való részvételére sarkallják.” (SPANN, 2010, p. 74.) És később: „A szellem szellemmel való kapcsolata lényegében egy kölcsönös felébresztés, és hogyan mehet ez végbe másként, mint a részvét, az összekapcsoltság, úgyszólván a másik szellemébe való beillesztettség közvetlenségében?” (SPANN, 2010, p. 75.)

Ismeretelméleti szempontból is adódik itt egy hozadék. Ősi tanítás szerint csak a hasonló ismeri fel a hasonlót. A szellemi csak szellemszerűvel (geistartig), önmagával, csupán vele hasonlóval (gleichartig) léphet közvetlen kapcsolatba. Magával a térbeli anyaggal nem érintkezhet közvetlen módon (SPANN, 2010).

Továbbá a szellemi, mint megnyilvánulatlan szellemi alap, elő-lét minőségében nem képes meghatározottságra szert tenni. Az első fokozat, amelyen a szellem önmagában meghatározott benső tapasztalatra tesz szert – így konkretizált megvalósulásra talál önmagában – a szellemi közösség vagy kettőség, mely eredetét tekintve a tudat csúcsán áll (SPANN, 2011). Értelmezésünkben ez úgy hangzik, hogy eleve rendelkezünk – Isten képmása alapján – egy teremtői, és teremtést tovább-adó minőséggel, potenciával. Ennek ébredése nem érzékszervi benyomásokkal – miként az empirisztikus tan véli –, hanem sokkal inkább a szellemi közösségképzéssel, az ember szempontjából: kettőséggel, pontosabban a kettősség egységének tudatával adatik meg, ami nem más, mint a szeretet megvalósulása.

Ahhoz, hogy a kettőség jelentőségét helyesen mérjük fel, tekintetbe kell vennünk, hogy már az érzékszervi benyomások puszta felfogásához is, írja Spann, – tehát például a piros

52 Így a Teremtés „ex nihilo” mibenléte tökéletesen érthetővé válik: Minden teremtés „semmiből” való teremtés. Lévén a „semmi” az előlét. Így minden lét a teremtéshez hasonlóan Isten létével hasonképű.

szín megragadásához – magasabb rendű szellemi tevékenységeknek kell működésbe lépniük (SPANN, 2011, p. 300.). E magasabb szellemi tevékenységek maguk nem vezethetők vissza érzékszervi benyomásokra, mert azok egymagukban üresek, megértésbeli reflexió híján. A tudatnak – eredetét tekintve is – sokkal inkább egy szellemi tettel kell kezdődnie. Eme eredendő szellemi tett pedig nem más, mint a másik ember szellemi állapotának közvetlen tudatosulása, amit

SPANN kettőségnek is nevez.

A kettőségben megy végbe az újszülött első szellemi tette. Amikor az anya rámosolyog gyermekére, dédelgeti és vigasztalja, a gyermek

konkrét benső tapasztalásra tesz szert. Ekkor hatolnak tudatába az első fénysugarak. E mosoly, dédelgetés és vigasztalás az, ami felkelti benne az első benső szellemi rezdüléseket, s ily módon kiindulópontot nyújt minden további kibontakozáshoz. Az újszülött ember ezen felébresztett szellemi állapota a másik emberre irányul. Ilyen értelemben tulajdonképpen nem más, mint szeretet.

SPANN azt állítja, hogy csak a szeretet képes véghezvinni a szellemi kezdet hatalmas tettét, és ez, tegyük hozzá, korrelál a keresztény kinyilatkoztatással, amelyre később még visszatérünk. „A szenzualisztikus alaptévedés, miszerint az érzékszervi benyomás vezet az emberi szellem felébresztéséhez, abból táplálkozik, hogy a mosolyt és a dédelgető szavakat úgyszintén érzékszervi benyomások közvetítik. Csakhogy nem az anyai arc piros színhatása vagy a gyöngéd szavak hangingere ébreszt fel; sokkal inkább valami tisztán szellemi, ami önmagában közvetlenséggel bír és specifikusan saját benső tapasztalást képez: a szellem ráébred a szellem tudatára. Ama közvetlenségben, melyben a gyermek az anya mosolyát megérti, akkor is, ha még nem képes azt viszonozni, az anyában és a gyermekben rejlő létesülési erők hatolnak egymásba.” (SPANN, 2011, p. 300.)

Így hát a szellem eredettel kapcsolatos útja nem érzékszervi benyomások felvételét jelenti, hanem kettőségben való felébresztetést, úgy is megfogalmazhatnánk, hogy az Istenképűségre való ébredés aktusa két „alany”: az ember és Teremtője között történik az emberi létállapot kettősségében. Vagyis az ember és a Teremtő emberi állapota között.

Itt előre vetítjük és érintjük már azt a teológia gondolatunkat, amelyet mottóul választottunk János evangéliumából: „Istent soha senki sem látta: az egyszülött Isten, aki az atya kebelén van, az jelentette ki őt.” (JN 1,18) Nem más ez, mint annak tételezése, hogy a Teremtő is megnyilvánulhat a változó világban teljes önmagát jelenítve ezáltal

„Újra anyukám védőhálójában éreztem magam. Teljesen átéltem a szeretet tisztaságát, erejét. Belső erő és alázat együttes egyensúlyát.”

(V.2.-39.a.)

meg, amely összhangban van azzal a keresztény dogmával, hogy Jézus Krisztus teljesen Isten és teljesen ember is.

A kettőség élményének – jóllehet érzékszervi előfeltételhez kötött – önmagában vett közvetlensége képezi okát annak, hogy bővebben nem leírható. Miként a vak ember számára sem tudjuk elmagyarázni a piros színt, mivel közvetlen érzéki tapasztalatra kell visszanyúlnunk, a kettőségen kívüli (Ungezweite) ember számára – ha létezne ilyen – sem lehetne elmagyarázni a másik ember élményét, a közösségi élményt.53

Egyrészt tehát egy közösség-élmény, megtartottság-élmény, elfogadás és szeretettség-élmény elevenedik meg, ébred fel a láthatatlan színház vándoraiban. Ezek „felébresztő”

eszközei az érintések és az ősbizalom élménye. De amire rá tudnak mindezek ébreszteni, az a spiritualitás, az Istenhez való közelségünk, a vele való közösségünk és szeretettségünk élménye.

In document LÁTNI A LÁTHATATLANT (Pldal 66-70)