• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUD0SITÁS0K

In document Religio, 1871. 1. félév (Pldal 129-132)

P E S T . A S z e n t - L á s z l ó - T á r s u l a t f e b r.

16-án t a r t o t t v á l a s z t m á n y i g y ű l é s é n ft. Peitler Antal József váczi püspök s társulati elnök ő méltósága s Ipolyi Arnold kanonok, társ. alelnök, elnökölt.

«s) Luc. 11, 41. — «s) Serm. 48. - » ) Serm. 39.

A közgyűlés, maly múltévben Pesten lett volna tar-tandó, azon okból, hogy az autonomiai gyűlés tartama alatt tartassék meg s ez által alkalom n y u j t a s s é k az autonomiai képviselőknek is, kik egyszersmind a t á r s u l a t tagjai, a közgyűlésben résztvonni, elhalasztatott azon időre, midőn az autonomia hosszab időtartamú tanácskozásra fog egybe-ülni. Miután tudvalevőleg jövő hó elején az autonomia meg-kezdi tanácskozásait, a választmányi gyűlés elhatározta a Szent-László Társulat közgyűlésének egybehivását oly for-mán, hogy az autonomiai gyűlés t a r t a m a alatt a Szent-István-Társulat közgyűlése után nyolczad napra fog megtartatni.

A közgyűlés n a p j á n a k hírlapok utján leendő kihirdetése az elnökségre bízatott.

A titkár több rendbeli hagyományt jelentett ba ; név-szerint : néhai Németh József volt kömlösi p!eb. 12 frt 50 k r t , néhai Ujságh István volt dombói pleb. 100 frtot, bold.

Csete László volt kiskomáromi plob. 50 forintot hagyomá-nyozott a társulat részére.

A segélyzések vételéről érkezett elismervények s a társulati számvitel módjára vonatkozólag előterjesztett j a -vaslat bemutatása után felvétettek a segélyzésekért benyúj-tott folyamodványok.

A magyarországi minoritarend tartományi főnöke Máté Jób és Andrássy Gergely a t y á k a t multévi november-ben, Rómából nyert engedély folytán kiküldötte Moldvaor-szágba hitküldérekiil csángómagyarokhoz ; a Szent-László-T á r s u l a t e két hitküldérnek, az 1869-i közgyűlés határozata folytán 100 — ÍOO forint útiköltséget utalványozott. Továbbá ugyanazon közgyűlés határozatánál fogva két további hit-küldér kiképzésére a választmányi gyűlés a jelen évre 260 forint utalványozását rendelte el.

Máté Jób, n a g y p a t a k i (valeman-i) moldvaországi ma-g y a r lelkésznek sema-gélyzésére 150 forint szavaztatott mema-g.

Ezenfelül a püspök-elnök úr ő méltósága sajátjából a folya-modó magyar lelkész kérelmére a községnek egy fali óra és szent olvasók küldését ajánlotta meg.

A győri egyházmegyébe kebelezett lébenyi r. kath.

templom külső helyreállítási költségeinek fedezésére három évre, évenkint 200 forint ajánltatott fel. A lébenyi plébánia-templom, mely a 13-ik század elején alapított, sz. J a k a b apos-tolról czimzett szent benedekrendi apátság szentegyháza volt, egyike nemcsak hazánk, hanem egész Európa legkiválóbb, legnevezetesb Ő3-románkori remekeinek. Ezen jeles emlék-szerű épitmény u j a b b időben Dingroff Gáspár lébanyi ple-plebános buzgalma, főleg pedig az ottani e g y h á z k e g y ú r , néhai báró Sina János, nemkülömben a buzgó lébenyi kath.

hivek s egyes nagylelkű adakozók bőkezűsége folytán egész belsejében ős-építészeti ízlésének megfelelő modorban a hires Essenwein tudós műrégésznek vezetése alatt s rajzai után harminczezer forintot meghaladó költséggel megujittatott.

A templom külsőleges stylszerü helyreállítására még mintegy 25 ezer forint szükségeltetik s Mosony megye, melynek kö-zönsége közgyülésileg egy megyei bizottságot küldött ki ezen helyreállítás keresztülvitelére, a hazai közjótékonyság-hoz folyamodott.

Pencz vácz-egyházmegyei községnek templomépitésre 100 f r t , Szoboti st esztergom egyházmegyei községnek orgonaszerzésre 50 frt, Bozsók szombathely-ogyh. megyei

fiókközségnek iskolaépítésre 100 f r t , Dejthe esztergom -főegyh. megyei községnek templomépitésre 300 f r t , Pálf'a pécs-egyh. megyt-i községnek iskolaépítésre 50 f r t , C í á t h egri főegyházmegyei községnek templomépitésre 150 frt, H i d v é g h - A r d ó rozsnyóe gyházmegyei községnek iskolaépí-tésre 50 frt, Öcs veszpr émegyházmegyei fiókközségnek is-kolaépítésre 100 f r t , az á r v á k és szegény gyermekek ingyen nevelésével foglalkozó pesti s z ü r k e n é n i k é k n e k 200 frt, a bolgárországi missiónak a már elnökileg utalványozott 50 forinton kivül 300 frt, a herczegovina i missionak egy tanár tartására 150 frt, a bukaresti missionak 100 forint segély-adomány szavaztatott meg.

A jegyzőkönyv hitelesítésével Klempa Simon prépost és F r e y József nyugalmazott főtanitó bízattak meg.

K . - H . - V Á R A L J A , jan. 20. Mintegy félszázad mult el az óta, hogy a k . - k . - váraljai plébánia Pausa nevű fiókegy-házközség hívei a tegnap náluk tartott egyházi ünnepély-hez hasonlóban részt nem vettek. Mióta t. i. b. e. D a n i s s rozsnyoi k a n o n o k a pausai templom nagy oltárát ünnepé-lyesen felszentelé, mire az öregek is alig emlékeznek ilyen magasztos és megható szertartás a tegnapi napra vala fen-tartva. Oitárszentelésünk volt. Megilletődve láttam, mint jelenvolt szemtanú, miként épültek az egybegyűlt a j t a t o f

-kodók a sz. ténykedésen s mint szegődtek érzékeik egészen az áhítat kedves szolgálatába. Ugy tetszett nekem, mintha ama jámbor lelkek önmagukon kivül ragadtatva, anélkü', hogy észrevennék, Istenben megnyugodva érezték magu-kat, ezer égi érzelemtől át lévén hátva, melyeket a testi és földi ember nem é r t , mert nem a k a r j a belátni, hogy itt nem a halandók törpe nagyságáról, hanem a véghetlen, örök, felséges s halhatlan Isten dicsőitéséről és magasztalásáról lehet csak szó. S valamint egykor sz. Á g o s t o n , mint maga megvallja, Majlandban a legédesebb könyéket sirta, midőn sz. A m b r u s a sz. ténykedéseket az ambrozián

szer-t a r szer-t á s fényével és megragadó pompájával végezszer-te ; vala-mint továbbá Meaux n a g y püspökének állítása szerint ö maga szivének I s t e n h e z való legmagasztosabb röptét saját egyházában szent tiszkedése alatt érezte— s valamint végre a mostani istentelen római üzelmek lábrakapása s a V i c-t o r M a n ó álc-tal elkövec-tec-tc-t szenc-tségc-telen rablás jogérvény-rejutása előtt Róma sz. városában még az eretnekek és tév-h.tüek is megrászkodtak valójukban, midőn Jézus K r sztus-helytartóját, a p á p á t a v a t i k á n i basilikában a szivet lelket, emelő sz. szertartások leirh atlan fényében az engesztelés vérnélküli áldozatát bemutatni vagy más functiót vég( zni l á t t á k : úgy itt is a legbensőbb meghatottság és lelki meg-indulás jelei valának a számosan magjelent kath. hivók könytől sugárzó szemeikből észlelhetők. Öröm volt, szem-lélni azon vallásos érzületet, melylyel mindönki külömbség nélkül eltelt epedve várván azon boldog pillanatot, melyben régóta táplált vágyát, hogy az u j mellékoltár teljes díszében felállíttatván és megszenteltetvén, megtestesítve láthassa ; azon kegyeletet és tiszteletet, melylyel, mint hajdanában a keleti bölcsek a jászolyban az isteni kisdedet, Jézust, e község minden lakója a magát ez oltáron mennyei A t y j á -nak fe'á'.dozandó Megváltóját, az ártatlan b á r á n y t , ki

elve-127

szi a világ bűneit, üdvözölhesse és szívben s a lélek igaz-ságában imádhassa, daczára az álfelvi'ágosodottak ama részvétlenségének, melyet ily alkalommal tanúsítanak túl-ságos bölcseségükben megvetve nemcsak az anyaszentegy-háztól rendelt épületes szertartásokat, hanem utálva a tem-plomok diszitményeit, az oltárokat, azok fényét, a tömjény-füst illatát, a szentelt vizet, a sz. énekeket, az orgona har-monious hangját, a papi öltönyöket, a viasz g y e r t y á k a t , sőt ócsárolva még az oltárainkon bemuttatni szokott sz. mi-seáldozatot, hihetőleg azért, mivel mindeddig nem fontolták meg azt komolyon, mit sz. B o n a v e n t u r a nekik is mon-d o t t : „Vegyétek el templomainktól az oltárokat és szentsé-geket s meglátjátok, mi leend a világon a k k o r egyéb, mint mindenütt csupa tévely, hamisság éa hitetlenság !" (Tom 7.

„De praeparatione adMissam." cap. 2.) ; azon meggyőződést, melyet minden igaz kor. hivő, kell, hogy keblében hordjon s mely az ünnepélyen oly kiválólag nyilvánult : „miszerint", mint nagy sz. G e r g e l y pápa megjegyzi, „az oltárkő, miután az Isten szolgálatára és tiszteletére szenteltetik, nem többé közönséges és a többihez hasonló kő, hanem sz. asztalt és szeplőtelen oltárt képez már, melyben semmi illetlennek férnie nem szabad s hova a legnagyobb tisztelettel és szent érzelmekkel járulni illik." (Sermo in diem lu minum.)

Melléko'tárunk a pausai hivek kegyadományaiból és g y ű j t ö t t filléreiből keletkezett. A kép gyönyörű széles aranykeretbe foglalva és müizlési kivitellel vászonra festve sz. István első vértanút ábrázolja, amint gyilkosai előtt térdre hullva, ég felé emelt s összekulcsolt kezeivel a meny-nyei Atyától számukra bocsánatért esd, mondván : „Atyám, ne tulajdonítsd, nekik vétkül." — Az adakozók közöl első helyen említést érdemel özv. M a l a t i n s z k y Mátyásné, ki szerencsétlen István fia emlékére mind a kép, mind több oltárkészlet költségeit egymaga fedezé. Nemkülömben tek.

M ö l c z e r szül. B r u s s e k J a n e t t e asszonyság is két csi-nosan elkészített vörös oltárvánkossal j á r u l t az oltár feldí-szítéséhez. Hála köszönetet érdemelnek egyszersmind mind-azon t. ügybarátok, kik e dicséretre méltó vállalat létesíté-sét nagyobb összegű pénzadományaikkal elősegíteni szívesek valának, kiknek neveik az örök élet könyvében irva lesz-nek. Legyen jutalmuk ama biztatás, melyet nekik a Szent-lék nyújt, mondván : „Adj bár keveset, azt százszorosan visszanyered." Nem lehet itt hallgatással mellőzni B a r t a -k o v i c s Béla egri érse-k ő nagyméltóságána-k azon ezer kincsnél többet érő gyengéd atyai kegyét, melynél fogva az általa beszentelt és Felicisnmus és Magnus sz. vértanuk ereklyéit magában rejtő oltárkövet egykori szeretett hivei

— mint rozsnyói püspök — iránti kegyeletéből a templomnak ingyen megküldötte. Miért is e lapok hasábjain fogadja ő nagyméltósága az illetők részéről az elismerés és őszinte gyermeki hálaérzelem nyilvánítását azon forró óhaj kapcso-latában, hogy minden léptein az égi malasztár fénysugarai-tól körülözönölve, a magyar Sión javára még igen sokáig boldogul éljen !

Az oltárszentelési szertartást, valamint a sz. misét ft.

P o n g r á c z György k . - k . - váraljai esperes-plebános úr egyházi segédlettel végzé, az ünnepély fényét pedig nt.

L e h o s i t h Majetán sz. ferenczrendi áldozár és rozsnyói

főelemi iskolatanitó úr alkalmi beszéde „a sz. képek tiszte-letéről" kitűnően emelé.

Bár hallották volna szónok urat „ Auch K a t h o l i k " - j a i n k is, kik az Ur hajlékára fordíttatni szokott költségeket saj-nálják s állítani nem átallják, hogy mi a képeket i m á d j u k , hogy a templomba nem való semmi ékitmény, az Isten megelégszik a szívvel, a kültisztelettel nem törődik, nincs s z ü k -sége nyomorult hódolatunkra,jobb lenne az adományokat a szegények közt elosztani, stb.

E z e k a pogány történész, L i v i u s, igazságos Ítéletét h á r í t j á k m a g u k r a , ki így ir : „Nihil in speciem fallacius est, quam prava religio. Ubi deorum numen praetenditur sceleri-bus, subit animum timor, ne fraudibus humanis vindicandis divini iuris aliquid immixtum videamus."

IEODALOI.

„Geschichte der Vulgata." — Von Dr. F r a n z Kaulen. -Mainz. Verlag von F r a n z Kirchheim. 1868. 501. pagg. 8.

2 thaler. 10 sgr.

(Folytatás.)

Történeti tényekre támaszkodva, bizton állíthatni, hogy valaki csak olyatén dicsőített fölvilágosodottságú vagy igazabban, felületesjellemü hittudósok ('? !) gyülekezetében üléssel és szavazattal a k a r t birni, mint tanitó kivánt fellépni az ifjú nemzedék előtt, annak fegyverével, a phrásisokban gazdag és kitanult ravaszságú rationalismusnak (mely, m i -dőn a koronkint szinrehozott koreszmékkel épan a Krisztus által inaugurált, boldogító keresztény civilisátió kiirtására törekedik, az erkölcsi igazságok helyéba az anyagi erőt segíti hatalomra vagy a mi mindegy, a keresztény civilisátió he-lyébe a barbárság korszakát idézi vissza) a l a k j á b a n legalább is egy szent könyv hitelességét kellett legyilkolnia v a g y legalább egy fejezetet kitörülnie, egy csodát lelepleznie, k i -gúnyolnia, egy zsidó vagy keresztény mythost feltalálnia.

Szóval megtámadnia kellett azon tényeket, melyek a termé-szetfelettit közvetlenül megismerni nem tudó értelmünket, a természetfeletti, isteni okhoz vezérlik s melyok mind ter-mészeti, mind természetfeletti elemet foglalnak m a g u k b a n , tudniillik a csodát a physikai, értelmi és erkölc-i rendben.

Az ekképen magsoványított é3 megkoppasztott bibliának és dogmát k á n a k azután ugyancsak nagy része lőn az erkölcsi elpuhulásban, vallástalanságban, az állandó hitágazatok s változatlan erénytörvények és igazságoknak az úgyneve-zett időszerű s változó eszmék általi kiküszöböltetésében úgy, hogy, lelkünk mélyéből feljajdulva bár, ki kell jelen-tenünk a történelem tanúsága szerint, hogy az ily alapon egyes nagyra és hatalomra vágyók által szított pártküzdel-mekben haszontalanság volt beszélni jogról, inteni kiméletre a nagy és szép iránt, inteni a javulásra ! Ki egyben vét a törvény ellen, az az egész törvényt sértette, ki egyetlen dogmát félrevet, az az egész igazságot megsértette !

Kitetszik ezekből az is, hogy kik Calvin, L u t h e r és Zwingli nyomdokait szigorúbban követve, nemcsak az Ur Jézus egyházának mondák fel az engedelmességet, nemcsak

feledik, hogy az emberiség megváltásaért a szavakkal lenem irható szenvedésekot kiállott Jézus tanai és tanítványai s egyháza szabadították fel az emberiséget a vad anyagiság minden haladást és fejlődést lehetetlenítő pokoli varázsha-talma alól; hogy mindent, amivel jóban, nemesben, tudásban, szeretetben, lelkünk, szivünk bir, egyedül ezen egyházat alkotott Krisztusnak köszönhetünk ; hanem míg a szentirá-son kivül semmi más hitszabályt, az isteni oktatásra semmi egyéb ismeretforrást sem ismernek és fogadnak el, oly szo-rultságba jutnak, miszerint onnét ki nem menekedhetnek !

Dr. Csőss.

(Folyt, köv.)

VEGYESEK.

— Rauscher ő eminentiája a pápa csalatkozhatlansá-gát kihirdette.

— A kath. autonomicus congressus martius 9-dikére egybehivatott.

— F t . Sztrakay János rohniczi B. Szűzről czimzett prépost éneklő kanonok és Rosnyó város plébánosa f. é.

febr. 15-én munkás élete 57-ik áldozárságának 33-ik évében a haldoklók szentségeinek felvétele után agyszélhüdés foly-tán meghalt. Az örök világosság fényeskedjék neki !

— Pongrácz János gr. a nagyváradi 1. sz. megyében orosházi plébános, ő szentsége tiszteletbeli kamarásává ne-veztetett ki.

— Mainzból Dörth b. vezetése alatt egy kath. kül-döttség ment Rómába, hegy a szentatyát az ottani hivek részvétéről és rendíthetlen ragaszkodásáról biztosítsa. A küldöttség egyszersmind 7000 frankot is vitt péterfillérül magával.

— Az országgyűlésen most tárgyalják a vallásügyi miniszter költségvetését. Ha eddig nem volt valaki meggyő-ződve mennyire szeretnek a hitfeletkezet nélküli tanfel-ügyelő urak az egykori felekezeti iskolák árnyékában meg-pihenni elközösítvén azokat, az, e tárgyalások folyama alatt erről nem akarva is meggyőződhetett, Tisza K. p. o. egye-nesen szemébe mondja a vallásügyiminiszterium képviselő-jének T a n á r k y úrnak, hogy a tanfelügyelő urak, telekköny-vileg a felekezetek részére biztosított iskolai épületeket is lefoglaltak erőszakkal a közös iskolák részére, Zsedényi kimondta, hogy a nagyságos urak nem tesznek egyebet, mint háborgatják a felekezeteket iskoláik birtoklásában.

Igen tanúságos előadások voltak ezbk az államtitkár úr részére, ha akarta, megtanulhatta ezekből, mennyire igaz a miniszteri jelentés állítása mint ha mi izgattunk és egye-netlenséget szitottunk volna a polgárok között, hanem ter-mészetesen a liberális czég megmentésére első és főfeltétel bennünket vádolni. Ami Körmendy úr expectoratióját illeti a katekizmusok ellen, erre csak azt feleljük, hogy azokat az izlésteljes kifejezéseket nagyon valószinüleg valami pro-testáns kátéból olvasta ki, mert oly kifejezések a mienkben nem találhatók.

— Beküldetett. Weckstimmen I I . Jhrg. II. Heft. Der böse Geist Lumpacius Vagabundus oder das moderne lie-derliche Kleeblatt (t. i. Liberalismus, Lüge Luxus) von

Leonard Knopp, kiadta Sartori. Ara egész évre 1 f r t . — Vajha h i r n á n k ily vállalatot magyarban is.

— Örvendetes jelenség tapasztalni, mily buzgalommal sietnek a külföldi katholikusok a világ minden részében tilta-kozni a szentszék szentségtörő megrablása ellen, így a frei-burgi egyházmegyében már 320 község küldötte be tiltako-zását a freiburgi központi comitéhoz és a mi különösen említést érdemel az azon körülmény, hogy a tiltakozáshoz saját nevők aláírásával sokan csatlakoztak az állam hiva-talnokok közül is, ámbár nem ismeretlen, mily szabadelvű törvények által korlátoztatnak a badeni ultramontán

tiszt-viselők vallásos érzelmük nyilvánításában a szentszék iránt.

Hogy mily élénk a badeni katholikusok részvéte a szentatya helyzete iránt, bizonyságul szolgál azon körülmény, hogy j a n u á r hónapban péterfillérül 12,000 frkot gyűjtöttek, holott máskor az egész évi gyűjtés alig tett még egyszer ennyit, de az ilyen szavazatra a liberális kormányok szeme nem szokott megnyílni.

N y i l v á n o s n y u g t a . A szentatya j a v á r a ajánlott következő intentiók (dantis) fedezésére ft. Habaz László úrtól egy rajnavidéki minorita zárda 35'4 kros-stipendium fejében 35 f r t 40 krt vettem át.

Fektor Gáspár sz. benedekrendi áldozár és ujoncz képző vállalt . . . . 25 intentiót.

Rajner Lajos primási levéltárnok . 20 „ Kranicz Kálmán k a r á d i káplán y a veszprémi

egy-házmegyében . . . . 20 „

Sz. F . esztergomi sz. széki jegyző . 15 „ Malocsai Gáspár marikói esperes-plebános a nyitrai

egyházmegyében . . . . 10 „

Rotter Gyula esztergomi papnöv. tanár 10 „ Összesen 100 intentió.

Esztergom, 1871. febr. 18.

K á p l á r M i h á l y .

Szeretetadományoka szorongatott szentatya

In document Religio, 1871. 1. félév (Pldal 129-132)