• Nem Talált Eredményt

5. A KUTATÁS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA

5.5. Az óvodások családi hátterének jellemzői

5.5.5. Családi stressztényezők

A stressztényezők negatív hatását a gyermekek személyiségfejlődésére több tanulmány igazolja, dolgozatunkban csak a betegség, az életesemények és a családi konfliktusok hatását vizsgáljuk. Nem térünk ki a szülők szerhaszná-latára, szorongására, depressziójára, a családban előforduló bántalmazásokra. A stresszhatások különböző válaszreakciót válthatnak ki a gyermekekből annak függvényében, hogy folyamatos alkalmazkodást kérnek (például betegség) vagy rövid ideig tartanak (Patterson, 2002).

Hatásuk függ attól is, hogy milyen típusú kockázatok kummulálódnak a családban. A stresszhatások nemcsak közvetlen módon befolyásolhatják a gyermek fejlődését, hanem a szülők nevelési stílusában is megmutatkoz-hatnak következményei: feszültség hatása alatt a felnőttek gyakrabban alkal-maznak negatív fegyelmezési stratégiákat, alacsonyabb a válaszkészségük, és kevésbé vonják be a gyermeket olyan tevékenységekbe, amelyek során erősödhetne kompetenciaérzése és szociális kezdeményezőkészsége (Conger és Elder, 1994).

5.5.5.1. A családtagok egészségi állapota

A gyermekek egészségi állapotát vizsgálva az esetek 8,5%-ban találkoztunk hosszan tartó betegséggel, a megnevezettek között szerepel allergia, székrekedés, asztma, látászavar, laktóz érzékenység, krónikus bronchitisz, Down-szindróma. A szülők elégedettsége gyermeke egészségével követi ezt a megoszlást: 93%-uk jelölte az elégedettség felső értékeit45.

A szülők egészségi állapotát külön kérdeztük: az édesanyák 12%-ának volt a kérdezést megelőző időszakban 6 hónapnál hosszabb ideig tartó betegsége, az apák esetében 14%-ban fordult elő egészségügyi probléma. Az egészség szubjektív megélése nagyon hasonló arányokat mutatott: a kérdezettek 87%-a elégedettséget jelölt. A szülők 9%-a vallotta közepesen elégedettnek magát, 4%-a az elégedetlenek közé sorolható. A kutatói gyakorlat szerint az egészséggel való elégedettség megbízhatóan mutatja az objektív egészségi állapotot (Kopp és Martos, 2011), ezt igazolják a korrelációs együtthatók is: minél magasabb a betegségek előfordulása, annál kevésbé elégedett a kérdezett az egészségével (rs:-0,295 p=0,000).

A betegségnek a nevelésre kifejtett hatásáról kérdeztük a szülőt: az egészségügyi problémával küszködő édesanyák közel felét (49%) kis mértékben, 8%-át nagymértékben befolyásolja nevelői szerepében. Az édesapákat nevelési gyakorlatát betegségük kismértékben (40%) vagy egyáltalán nem befolyásolja.

5.5.5.2. Családi konfliktusok

Bár „a konfliktus a házasság szerves velejárója” (Cseh-Szombathy, 1985, 56), a házasság sikerének és egyúttal a családi egyensúlynak feltétele az érdekellentétek hatékony kezelése. Megkérdeztük a szülőket, hogy bizonyos vitatémákban előfordul-e, illetve milyen gyakran fordul elő szóváltás a párkapcsolatukban. A felsorakoztatott vitatémák nagyrészt megfeleltek a Cseh-Szombathy (2000) által megnevezett konfliktusterületeknek, melyek lehetnek anyagi ügyek, szabadidő eltöltése, barátokkal való kapcsolat, szülőkkel való kapcsolat, gyermeknevelés és gyermekvállalás, közös tervek46.

45 Az elégedettség mértékét egy 10 fokozatú skálán kértük megjelölni, ahol az 1-es érték azt jelölte, hogy teljes mértékben elégedetlen az egészségügyi állapotával, a 10-es érték pedig azt, hogy teljes mértékben elégedett. Elégedettnek nyilvánítottuk mindazokat, akik a 8-9-10-es értéket jelölték, közepesen elégedettnek azokat, akik az 4-5-6-7 értékeket válasz-tották, elégedetlennek azokat, akik az 1-3 intervallumban határozták meg szubjektív egészségügyi állapotukat.

46 A felsorolás a kérdőívben szereplő konfliktustémákat tartalmazza, amely nem egyezik teljes mértékben a Cseh-Szombathy (2000) által leírt vitaterületekkel.

A házastársi konfliktusokkal kapcsolatos kérdésre 252 személytől kaptunk választ.47 A barátokkal való kapcsolatokat jelölték meg a legkevesebben vitatémának, a válaszadók 64%-a nem találja relevánsnak. A közös célokat, a szülőkkel való kapcsolatot, a szabadidő eltöltésének tervezését a válaszadók több mint fele jelölte meg vitatémának. A legtöbben az anyagi ügyekkkel (85%) és a gyermekneveléssel (73%) kapcsolatos viták előfordulásáról vallottak. A válaszadók 64%-a említette, hogy egyéb témában is vitáznak, melynek okát nem kértük megnevezni. Az eltérő tárgyú viták gyakorisága48 között együttjárást figyeltünk meg, ami egy olyan dinamikára utalhat, miszerint bizonyos okok kiválthatják a többi témában való érintettséget. Kifejezi ugyanakkor, hogy a szülők közötti konfliktusok októl függetlenül, interperszonális konfliktusban való megküzdési mintákban gyökerezhetnek, illetve kapcsolatban lehetnek a szülők temperamentumával, az aktuális életeseményekkel, a megélt krízisekkel stb. Cseh-Szombathy (2000) akkor tartja károsnak a családi konfliktusokat, amikor azok már a körülhatárolható probléma keretein kívülre eszkalálódnak. Ez ott történik meg, ahol a viták merevek, öncélúak, az ügyről a személyre kerülnek át az ellentétek, ilyenkor a házastársak a kapcsolat életképességét is meg-kérdőjelezik.

Kutatásunk szempontjából kevésbé a viták témája, inkább a konfliktusos légkör mérvadó, illetve annak a karakterológiai háttere, amely modellként átörökíthető. Ennek megfelelően a különböző témákban előforduló viták gyakoriságát jelző értékek összeadásából származtattuk azt a változót, amelyet magas mérési skálaként a két- vagy többváltozós elemzésekben használni fogunk.

5.5.5.3.A stressz-tényezők és más családi háttértényezők kapcsolata A gyermek hosszantartó betegsége együtt jár a szülők betegeskedésével.

Mindhárom családtag krónikus betegsége negatívan korrelál az anyagi jóléttel és a szülő alacsony végzettségével. A megbetegedések gyakoribbak az önálló vállalkozást vezető nők körében, ám kevésbé jellemző az egészséges életmódra több időt szánó édesanyák körében.

A családban előforduló viták gyakorisága a végzettséggel és a gazdasági aktivitással nő. Az aktívan dolgozó, ezen belül pedig hangsúlyosabban a vállalkozó szülők gyakrabban vallottak családi vitákról.

A több gyermekes családokban kevesebb konfliktusról számolnak be, a

47 A többi esetben nem válaszoltak vagy a válasz nem volt esedékes, mert házastárs/élettárs nélkül élt a kérdezett.

48 A különböző témákban folytatott vita gyakoriságát a válaszadó egy 1-től 4-ig terjedő skálán jelölte. A skála azt fejezte ki, hogy az adott témában folytatott vita 1-soha, 2-ritkán, 3-elég gyakran vagy 4-nagyon gyakran fordul elő közte és házastársa/élettársa között.

társnak a gyermekkel töltött idejével szintén csökken a viták száma. A roma nemzetiségűek ritkábban jelölték azt, hogy vitatkoznának párjukkal, és kevés vitahelyzetben kerül sor nézeteltérésre. A vita a megélt krízisek számával nő.

5.5.6. Szociális és vallási-spirituális erőforrások