• Nem Talált Eredményt

TERMÉKBEMUTATÓ PLATFORM FEJLESZTÉSE DEVELOPMENT OF PRESENTATION PRODUCT

BUBONYI Andrea1, BIHARI Zoltán2

1MSc Géptervező hallgató, buboandi@gmail.com

1Gép és Terméktervezési Intézet, Miskolci Egyetem

2egyetemi docens, PhD, machbz@uni-miskolc.hu

2Gép- és Terméktervezési Intézet, Miskolci Egyetem

Kivonat: A cikkben a FATH Components Kft. alkatrészgyártó cég termékbemutató palettáinak a fejlesztése kerül tárgyalásra. A meglévő, korábbi platformokból kiindulva született meg a humanoid alak, ami kiemelten teljesíti a bemutató elemek figyelemfelkeltő funkcióját. Az ötlet megszületésének és a tervezés részleteinek bemutatása után kitérek a további tervekre, és a megvalósult bemutató eszközről alkotott véleményekre is. A cikk végén a fejlesztési javaslataimat is ismertetem, amelyekkel a diplomamunkámban foglalkozom részletesen.

Kulcsszavak: termékbemutató, platform, paletta, fejlesztés, humanoid

Abstract: This article discusses the development of the product palettes of the FATH Components Kft. Starting from existing platforms, the humanoid form was born, which is a prominent feature of the presentation elements.

After presenting the idea and the details of the design, I will discuss future plans and opinions on the realized demonstration tool. At the end of this article I also present my development proposals, which I will deal with in details in my diploma work.

Keywords: demonstration tool, platform, palette, development, humanoid

1. A FELADAT MEGSZÜLETÉSE, ELŐZMÉNYEI

A FATH Components Kft.-nél a cég termékmenedzserének, Mikle Istvánnak köszönhetően már a céghez kerülésemkor is volt jó pár termékbemutató paletta. Ezek megismerése volt az első feladatom, ahhoz, hogy megfelelő módon tudjam fejleszteni ezen területet. A bemutató elemeket több csoportba is lehetett sorolni az alapján, hogy milyen egyéb funkciót látnak el a megjelenítésen kívül.

1.1. Termékcsaládot felvonultató paletta

Ezen palettán jellemzően egy terméktípusnak az összes létező méretvariációja megtalálható egymás mellett. Kiállításokon elengedhetetlen része a cég standjának, hiszen arról tesz tanúbizonyságot, hogy mekkora a vállalati volumen. Jellemzően a kisebb alkatrészeink kerülnek fel rá, amiből az összes méret megmutatása sem okoz problémát.

Ilyenek például a sarokelemek, horonyanyák, fogantyúk, zsanérok, zárelemek stb.

1.2. Termékfunkciót bemutató paletta

Gyakran szerelési fának is hívják, mivel itt egy-egy terméket két profilelem közé beszerelt állapotban jeleníti meg. Ezzel megmutatható a kötés stabilitása, illetve a beszerelési körülmények is (pl. kell-e fúrni hozzá a profilelemet). Az elemek szétszedhetők és újra összeszerelhetők, így kézzelfogható élményt nyújtanak az érdeklődőnek. Fontos megemlíteni,

50

hogy a szerelési fák egy egyszerű imbuszkulcs készlettel szerelhetők, így biztosított a mobilitásuk.

1.3. Roller

A FATH Components Kft. a bemutató kocka sikerén felbuzdulva úgy határozott, hogy valamilyen használati eszközben is be kívánja mutatni a forgalmazott alkatrészek sokféleségét és funkcionalitását. Ekkor született meg egy roller. Itt sajnálatos módon háttérbe szorult a nagy termékfelhozatal, inkább csak érdekességként jelent meg egy-egy kiállításon vagy az egyetemen, bemutatva, hogy milyen lehetőségeket rejtenek az összekötő elemek.

1.4. A humanoid alak

Januárban tartottunk egy brainstorming-ot a cégnél, azzal kapcsolatban, hogy milyen fejlesztési lehetőségek vannak még ezen a területen. A résztvevő kollégák többek között egy humanoid robotot szavaztak meg.

2. AZ ALUMÍNIUM PROFILOK

Az alumínium profil egy speciális keresztmetszetű alumíniumból, extrudálással készülő rúd. A keresztmetszet kialakítása a gyártótól függ, egyesek szabadalmi oltalom alatt is állnak.

Felhasználása széleskörű, elsődlegesen a gyártósorok egyik kiemelt összetevője, így megtalálható az autóiparban, de egyéb iparágaknál is. Fő jellemzője, hogy a tömegéből adódóan könnyen mozgatható, viszont a speciális keresztmetszetnek köszönhetően jó szilárdsági mutatókkal rendelkezik. Ahol ismerik, ott széleskörűen használják. A FATH Components Kft-nek ezért is fontos, hogy minél több lehetséges felhasználóhoz eljusson ez az lehetőség is.

Egy profilnak alapvetően 3 fontos mérete van: a befoglaló méret, a horonyméret és a központi furat mérete. Ezek a paraméterek valamennyi nagyobb gyártónál különböznek, mindenki a saját keresztmetszet optimumát állította elő. Ebből az következik, hogy a profilok és a kötőelemek ötletszerű összeszerelése nem lehetséges, csakis a megfelelőt a megfelelővel lehet csatlakoztatni. Így az első látásra egyszerűnek tűnő szerelés esetén kiderülhet, hogy komoly szakmai rálátást feltételez mind a megtervezés, mind a kivitelezés. A profilok és a kötőelemek sokfélesége miatt csak hosszabb, gyakorlatban eltöltött idő után tud a mérnök ezekkel az elemekkel rutinosan tervezni.

3. A TERVEZÉS

A követelmény és igényjegyzék felállítása után befoglaló méretek definiálása következett.

A tervezéshez a cégnél rendelkezésemre álló SolidWorks programot használtam. A könnyebb megvalósítás érdekében részegységekre bontva terveztem meg az emberalakot.

3.1. A fej kialakítása

A fej 30x30-as profilból került tervezésre, ezáltal az ezzel kompatibilis összekötőelemeket választottuk ki. A haja profilhoronyba illeszthető kefesor, a szeme egy speciális gépláb, a szája pedig egy fogantyú. Összekötő elemek tekintetében került rá kockaösszekötő, összekötőlemez, automata összekötő, illetve lemezes sarokösszekötő is.

51

1. ábra. A kész humanoid alak SolidWorks-ben

3.2. A test kialakítása

A robot teste volt a legnagyobb feladat, mivel az igények összeírásakor erre fektettük a legnagyobb hangsúlyt és itt lehet a legtöbb alkatrészt felvonultatni.

Ahhoz, hogy válla és csípője legyen a robotnak, aki a későbbiek során a Robi nevet kapta, csuklókat szereltünk be a kapcsolódási pontokhoz. A profilok szinte minden csatlakozási pontja más és más összekötővel készült. Így megtalálható benne az összes előforduló összekötő elemünk.

A nyak egy speciális golyós elem, amely 180°-ban mozgatható, majd egy számunkra tetszőleges szögben rögzíthető. A hengeres elemek egy speciális adapter lap segítségével kapcsolódnak a 8-as vagy 10-es hornyú profilba.

A test belsejében egy tabletet helyeztünk el promóciós videók vetítése céljából. Ahhoz, hogy az eszközt védjük az esetleges mechanikai károsodástól, úgy határoztunk, hogy a robot testét bezárjuk. Ez átlátszó plexi lapokkal történt meg, aminek köszönhetően a plexi befogóinkat is meg tudtuk mutatni. Az elöl lévő plexin a zárszerkezet nagyon speciális, az iparban robotcellákra, illetve egyéb veszélyes helyekre szokták felszerelni a vezérelhetősége miatt. Elektromos csatlakozással készül, ezáltal impulzus jelet tud küldeni arról, hogy nyitva van-e vagy zárva. Ezt a mi esetünkben úgy kívántuk megmutatni, hogy elhelyeztünk a fejbe piros, illetve zöld ledeket, és amennyiben zárva van az ajtaja, zölden világít, ha pedig kinyitjuk, ez pirosra vált.

A tervezés során gondoltunk a későbbi szállítási és megfogási lehetőségekre is, így került a hátára két darab fogantyú.

Amiről még nem esett szó, a tablet alatt lévő kis szerkezet, amelyet mi csak „belek”-nek neveztünk el. A rendelkezésre álló helyet speciális profilösszekötő elemek bemutatására használtuk, amelyeket funkciójukat tekintve sehogy se sikerült beszerelni a robotba. Ez a mágneses rögzítésnek köszönhetően kivehető „Robi” testéből. A legtöbb elem mozgatható, forgatható rajta, ami a szerelőfa valamennyi előnyét ötvözi, illetve bemutatja.

3.3. Végtagok

A projektmegbeszélés során mindenkinek tetszett azon ötlet, hogy adjunk egy katalógust az egyik kezébe, mintha ő adná oda azt a potenciális vásárlónknak. Tekintettel arra, hogy a

52

hasán lévő zár miatt már terveztük az elektronika kiépítését, így a másik karjába egy fénykard ötlete megvalósítható extrának tűnt, ezért ez jelent meg a terveken is. A profil hornyában elhelyezett led-szalag fénye meglehetősen figyelemfelkeltő, és odavonzza a tekintetet.

A lábak voltak a robot legérzékenyebb részei, hiszen ezek adják a stabilitását. Azért, hogy ne csak fizikailag, hanem esztétikailag is megfeleljenek az elvárásoknak, 80-as profilból készültek. A lábak 40x80-as csuklókkal kapcsolódnak a testhez. A térdei és a bokája is csuklókkal került megvalósításra, ami azért történt így, hogy kedvünkre alakíthassuk a lábának a beállítási szögeit. A megépítést követően bebizonyosodott, hogy a csuklós kialakítás nagymértékben gyengítette a robot stabilitását.

Az egyik lábára felszereltük a korcsolyát imitáló görgősorunkat is. A lábai, hasonlóan a karjaihoz, szintén szimmetrikusak, ezáltal itt is meg tudtuk mutatni az azonos méreteknél az anyag és szín variációnk lehetőségét is.

2. ábra. „Robi”

Összességében elmondható, hogy megépült a cég életében az egyik legkomplexebb és legtöbb terméket felvonultató bemutató eszköz, ami a humanoid alakjának köszönhetően megfelel a figyelemfelkeltő funkciónak is, azonban vannak még kiaknázatlan lehetőségek a fejlesztéssel kapcsolatban, amit szeretnék a későbbiekben megvalósítani.

4. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

„A cikkben ismertetett kutató munka az EFOP-3.6.1-16-2016-00011 jelű „Fiatalodó és Megújuló Egyetem – Innovatív Tudásváros – a Miskolci Egyetem intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztése” projekt részeként – a Széchenyi 2020 keretében – az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

5. FELHASZNÁLT IRODALOM

[1] COMPONENTS CATALOG 7.1, FATH COMPONENTS KFT. https://fathkft.com/

(letöltés dátuma: 2018.11.07.)

53

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK