• Nem Talált Eredményt

THE ROLE OF INDUSTRY 4.0 IN CITY LOGISTICS JUHÁSZ János 1 , BÁNYAI Tamás 2

1Doktorandusz, juhaszj@uni-miskolc.hu

1Logisztikai Intézet, Miskolci Egyetem

2PhD, egyetemi docens, alttamas@uni-miskolc.hu

2 Logisztikai Intézet, Miskolci Egyetem

Kivonat: Az okos- és innovatív megoldások igénye már a városi logisztika ellátási folyamataiban is megtalálható. Az Ipar 4.0-nak kiemelt hatása van az ellátási lánc stratégiai fejlesztésében, hiszen a folyamataik újragondolásával megvalósul az erőforrások hatékony kihasználása. A szakcikk fő indíttatása, hogy az Ipar 4.0 milyen lehetőségeket rejt a városi logisztika környezetében. Ezáltal gyorsabb anyagáramlás jöhet létre, ezt többszintű kiszolgálásnak nevezhetjük.

Kulcsszavak: Városi logisztika, csomagkézbesítés, ellátási lánc menedzsment, Ipar 4.0.

Abstract: The smart- and innovative solutions are the key factors in the city logistics’ fulfilment processes.

Industry 4.0 has a major impact on the strategic development of the supply chain processes, because these service processes’ developments are enabled to ensure the utilization of the efficient resources. The main goal of this article is to identify the challenges of the city logistics environment by using Industry 4.0 strategies, which feeds the multi-connected service processes to be faster material flows.

Keywords: City logistics, package delivery, supply chain management, Industry 4.0.

1. BEVEZETÉS

A termelő- és logisztikai szolgáltatók különleges megoldásokkal és új módszerek felhasználásával valósítják meg a városi árufuvarozás kiszolgálását. A városi logisztika területén jelentkező - egyre inkább növekvő - lakossági igényeket gyorsan és költségtakarékosan kell tudniuk kiszolgálni. A városi logisztika olyan stratégia, amely lehetővé teszi a hatékony áruelosztást az ellátási lánc (SC) valamennyi résztvevője között, kiemelten a magán- és üzleti megrendeléseket. A városi logisztika olyan áruszállítási igényeket teljesít, ahol a felhasználó a közigazgatási területén belül található. A városi logisztika koordinálja és összehangolja az ellátási lánc folyamatainak működését, különösen a szállítókat és a csomagküldő vállalatokat [1].

A globális versengés és a fokozódó szállítási igények együttesen gyakorolnak hatást a kézbesítési folyamatokra és a logisztikai szolgáltatóikra. A hagyományos logisztikai ellátáson keresztül tart kapcsolatot a hálózat tagjaival, hiszen kooperatív, partnerei többszinten kapcsolódnak egymáshoz [2]. Az áruszállítás összehangolásához nélkülözhetetlen a kézbesítések tudatos tervezése. A városi szintű kézbesítésnél már önmagában is szükség van az egyes szintek koordinálására, ami magába foglalja az árukészletek raktározását, és az innen történő árucikkek eljuttatását a végfelhasználókhoz. A városi logisztika fejlesztése a gazdaságosság elérését helyezi előtérbe, fókuszál például a rugalmasságra, a szállítási idők csökkentésére és a logisztikai költségekre. További előnyöket ismerhetünk fel: csökkenti a környezetünkre gyakorolt hatást, mérsékli a káros anyagok kibocsátását, javítja az energiafelhasználást és minimalizálja a városi területeken a teherforgalmat. Az

158

Önkormányzatok helyi rendeletekkel korlátozzák a belépő járművek számát, ezzel jelentősen szeretnék visszaszorítani a környezetszennyezést és a forgalmi torlódásokat.

A szakcikkünk célja, hogy a városi logisztika kihívásait azonosítsa - fókuszálva a csomagkézbesítő járatok optimális szervezésére. A városi logisztika olyan modern eszközökkel rendelkezik, amely lehetővé teszi a legújabb elvek és trendek implementálását az ellátási lánc folyamataiban, mint például az Ipar 4.0 eszközeit felhasználva. Az egyik ilyen eszköz lehet a járművek csomagkézbesítéseinek ütemezett tervezése, amely a járatok optimális útmeghatározására irányul.

A tanulmány az ellátási lánc menedzsment kihívásait és lehetőségeit köti össze a városi logisztika optimalizálásával. A kapcsolódó kutatások révén az alábbi kérdéseket fogalmazzuk meg: (1) Milyen kihívások és lehetőségek vannak a városi kiszállítási folyamatokban? (2) Hogyan találkozik a vevői igény (customer’s demand) a modern városi logisztikai megoldásokkal? (3) Milyen hatással vannak egymásra az érintett résztvevők (SC) a városi logisztika tevékenységeiben? (4) Milyen lehetőségeket hordoz magában az Ipar 4.0 a városi logisztika ellátásában?

2. IPAR 4.0 SZEREPE A VÁROSI LOGISZTIKA TEKINTETÉBEN

Számos szakirodalom foglalkozik a városi áruszállítás tervezési aspektusaival, ezekben az Ipar 4.0 és a városi logisztika hatásai alapján kerülnek elemzésre. A szakirodalomban speciális területként jelennek meg, amelyek az alábbi részekre fókuszálnak: az okos városi logisztikai megoldásokra, többszintű csomagkézbesítésre, és a működési költségek minimalizálására.

2.1. Ipar 4.0

A negyedik ipari forradalom a termelő-, és logisztikai rendszerek intenzifikált növekedését fejezi ki, ahol a digitális-, és fizikai rendszerek lehetővé teszik a smart technológiai megoldások alkalmazását [3]. Az ipari szolgáltatások és a logisztika területein markáns változásokat teremt, hiszen innovatív és versenyképes szolgáltatásokat tud biztosítani a vevőknek az Ipar 4.0 megoldásainak integrációja révén. Az Ipar 4.0 olyan technológiai fejlődést indukált, amely újabb lehetőségeket teremtett meg a vállalatok számára [4].

Az Ipar 4.0 érinti az ellátási lánc menedzsmentet, az intelligens gyártást, és a Logisztika 4.0 koncepcióját [6]. Az új technológiák alkalmazása az összetett rendszerekre is kiterjed, mint például az autóipar, így képes növelni a folyamatoknak a hatékonyságát, csökkenteni az erőforrások felhasználását, rövidíteni az átfutási időket és javítani a minőséget.

2.2. Városi logisztika hatásai

A városi logisztika koncepciójának és hatásainak megértéséhez ismernünk kell: a városi áruszállítás szabályozását, a résztvevő ellátási lánc szereplőit, és a városi terület fejlesztését támogató lehetőségeket. A vállalatok kiterjesztették a termékeinek áramlását az árukiszállításra. A városi logisztika kapcsolódik a globális ellátási lánc folyamataihoz, valamint a városi ellátási terület ellátási tevékenységeihez. Az áramlási folyamatokat az 1.

táblázat mutatja be. A Behrends & Rodrigue (2015) tipológia szerint két funkcionális osztályba sorolhatjuk be. Az árufuvarozási folyamatok lehetnek termelőkkel kapcsolatos áramlások és a vevőkkel kapcsolatos áramlások. Az áruáramlás magában foglalja a termelő és a felhasználó kapcsolatát is. A kapcsolódó áramlások tartalmazzák a helyi és régiós

159

árufuvarozásokat, például az iparit. A fogyasztókkal kapcsolatos áramlások közé tartozik a városi: a gyártói, elosztói, kereskedelmi és lakossági.

1. táblázat. Árufuvarozási folyamatok Árufuvarozás

jellege

Eljáráshoz

kapcsolódó Áruáramlás Fogyasztáshoz kapcsolódó Régiós/ Helyi Nagy

méretű Helyi/

Városi

Városi szállítások Ipari,

terminál Fogyasztói

szállítások

A városi logisztika a bonyolult ellátási lánc feladatokra összpontosít, ilyenek a csomagkézbesítési folyamatok. A folyamatok részfeladatai a regionális- és helyi kézbesítések, valamint a helyi- és városi kézbesítések.

Az áruszállítás ütemezhető, és tervezése a városi logisztika stratégia elvei szerint történik.

Fő célja a maximális erőforrás allokáció. A vevői megrendelések teljesítését az áruszállítási szolgáltatások biztosításával valósítják meg, azaz koordinálják a kézbesítési folyamatokat, a teljesítményt, és a technológiák integrálását. A folyamatok a hagyományos ellátási láncot reprezentálják, hiszen a késztermékek szállításai különféle anyagáramlásokat hoznak létre. Ott értelmezhető a hagyományos ellátási lánc, ahol a végtermékek legyártásra kerültek. Előnyei: a kiszállítások adatai újrahasznosíthatók a járatok szervezéseiben, az ellátási lánc menedzsmentje, és a mérnöki tervezés. Tehát a végtermékek az ellátási láncon keresztül kerülnek a vevőkhöz, így szükséges olyan költséghatékony megoldásokat kialakítani, ami képes teljesíteni a megrendeléseket. Az Ipar 4.0 megoldásaihoz kapcsolódik az ellátási lánc fejlesztése is, hiszen speciális módszerek és algoritmusok alkalmazásával lehetséges az kézbesítési ellátások összehangolása.

3. AZ IPAR 4.0 ÉS A VÁROSI LOGISZTIKA KAPCSOLÓDÁSA

A következőkben a városi logisztika ellátásának fejlesztésével foglalkozunk, és megvizsgáljuk azt, hogy hogyan támogatja az Ipar 4.0 a városi logisztika fejlődését. Továbbá bemutatjuk milyen kapcsolódási lehetőségek vannak az Ipar 4.0 és a városi logisztika között.

Az Ipar 4.0 stratégia olyan egymással kapcsolatban lévő piaci szereplőket köt össze, ahol az átfogó célok elérése a városi terület hatékony és fenntartható működését valósítja meg. A legfontosabb célparamétereket az 1.ábra foglalja össze.

1. ábra. Legfontosabb paraméterek [5]

160

Az Ipar 4.0 alkalmazható a szállítási folyamatokra, hiszen a hagyományos ellátási lánc jól reprezentálja a végtermékekkel kapcsolatos áru szállítási folyamatokat a város közigazgatási területein. Ezen végtermékek kerülnek beszállításra az elosztó központokba. Két lehetőség van a kiosztásra: az első a közvetlen szállítás elvégzése a célközönség felé, a másik a közbenső raktáron (logisztikai partneren) keresztüli teljesítés. Ezen területek hatékonysága nagymértékben befolyásolható az Ipar 4.0 technológiák alkalmazásával [7].

A rendelkezésre álló módszerekkel megvalósítható az ellátási lánc és valamennyi folyamatának fejlesztése, ami kiterjed a teljes logisztikai szolgáltatásra. A tervezési módszerek lehetnek heurisztikusak is, amelyekkel számos folyamat összetett problémája kezelhető le. Figyelni kell arra, hogy az egyes vásárlói rétegekre célzottan tudjanak reagálni és a megfelelő igény teljesitése valósuljon meg az ellátás során.

4. KONKLÚZIÓ

Az értékteremtő ellátási rendszerek kialakításánál a determinisztikus szerveződést felváltja az ad hoc jellegű hálózatba rendezett rendszerek. Az Ipar 4.0 szerepét felismerhetjük az ellátási láncok folyamataiban, hiszen a szemlélet alapján olyan digitalizációs fejlődésen alapul, ami a mindenkori informatika fejlettségtől függ. A fejlődés általában több területre összpontosítanak és a valós piaci igényeket követik le.

A mai modern világban versenyképesnek kell maradnunk, így naprakész és újszerű megoldásokat, és módszereket szükséges kidolgozni és alkalmazni. Ezzel lépést tudunk tartani az ipari trendekkel, melyek a költségek minimalizálását kísérlik meg. Számottevő részt ölel fel a közlekedéshez, és szállításhoz kapcsolódó költségek, valamint a környezeti terhelés.

5. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Az ismertetett tanulmány az EFOP-3.6.1-16-00011 "A fiatalabb és megújuló egyetem - Innovatív Tudás Város - Intézményfejlesztés a Miskolci Egyetem intelligens specializációra irányuló" Széchenyi 2020 program projektjének keretében valósult meg. E projekt megvalósítását az Európai Unió támogatja, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

6. FELHASZNÁLT IRODALOM

[1] HSU, C., WALLACE, W.A.: An industrial network flow information integration model for supply chain management and intelligent transportation. Enterprise Information Systems, 1 (3), pp. 327-351, 2007. DOI: 10.1080/17517570701504633 [2] ZHU, R., ZHAI, Y.: Research on the application of VRP theory in logistics

transportation. MATEC Web of Conferences, 100, art. no. 10005064, 2017.

[3] CISNEROS-CABRERA, S., RAMZAN, A., SAMPAIO, P., MEHANDJIEV, N.:

Digital marketplaces for industry 4.0: A survey and gap analysis. IFIP Advances in Information and Communication Technology, 506, 18-27, 2017.

[4] IPAR 4.0 WEBLAP:http://industry4.hu/hu/ipar4,Utoljára megtekintve: 2019.06.01.

[5] ILLÉS, B.: Logisztikai és Ipar 4.0, Logisztika Évkönyv, 2019.

DOI 10.23717/LOGEVK.2019.1

[6] DOBOS, P., TAMÁS, P., ILLÉS, B., BALOGH, R.: Application possibilities of the Big Data concept in Industry 4.0. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 448, 012011, 2018.

[7] SKAPINYECZ, R., ILLÉS, B., BÁNYAI, Á.: Logistic aspects of Industry 4.0. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 448, 012014, 2018.

161

A POISSON-TÉNYEZŐ MEGHATÁROZÁSA KONSZOLIDÁLATLAN

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK