• Nem Talált Eredményt

EXAMINATION OF PRECISION FERTILIZER DISTRIBUTOR IN THE FIELD CONDITIONS

HAGYMÁSSY Zoltán 1, VÁNTUS András2, CSATÁRI Nándor 3

1egyetemi docens, Ph.D hagymassy@agr.unideb.hu

1Agrár-műszaki Tanszék, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, 4032 Debrecen Böszörményi út 138.

2 egyetemi docens, Ph.D vantus@agr.unideb.hu

2Agrár-műszaki Tanszék, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, 4032 Debrecen Böszörményi út 138.

3 tudományos segédmunkatárs, Ph.D csatari@agr.unideb.hu

3Agrár-műszaki Tanszék, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, 4032 Debrecen Böszörményi út 138.

Kivonat: A Debreceni Egyetem, Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézetében, az Agrár-műszaki Tanszéken a precíziós gazdálkodás keretében, különböző műtrágyák és műtrágyaszóró gépek vizsgálata történt. A vizsgálatok szántóföldi körülmények között folytak. A munkaminőségi méréseket különböző helyszínen végeztük el, amelyek után korrigáltuk a gép beállításait. Méréseik alapján megállapítható, hogy a műtrágyaszóró gépeken az egyenletes kijuttatás a munka minőséget jelentősen befolyásolja.

Kulcsszavak: műtrágyaszóró gép, keresztirányú szórásegyenlőtlenség, adagolás egyenlőtlenség

Abstract: In University of Debrecen, Department of Agricultural Machinery different type’s of fertilizer, and fertilizer distributor were examined by authors within the framework of precision farming. The examinations were conducted in the field conditions. The work quality examinations were conducted different field places, after that the machine settings were altered. Based on our measurements we concluded that the even fertilizer spreading significantly influence the work. quality.

Keywords: evenness of fertilizer spreading, spinning disc fertilizer distributor, setting the spinning disc fertilizer distributor

1. BEVEZETÉS

1.1. A kutatási téma aktualitása

Precíziós műtrágyaszórásnál fontos a vezérlések műszaki megoldásainak illesztése, a felmerülő műszaki problémák megoldása, kalibrálás a termőhelyi viszonyokhoz. A beállításokat, ellenőrzéseket a valós mérési eredmények alapján végeztük el. A termőhelyi körülményekhez és a műtrágyatípushoz beállított, műszakilag kalibrált berendezésekkel értük el eredményeinket. [1]

Műtrágyaszórás esetén mértük a berendezések pontosságát különböző termőhelyi viszonyok és különböző automatizáltság szint esetén. Párhuzamvezetők használatakor, kormányoszlopba épített automatakormányzás, kormányhidraulikába épített automatakormányzás, valamint szakaszvezérlés esetén. A kapott eredmények birtokában változtattunk a beállítási

118

paramétereken, kalibráltuk a berendezéseket. A precíziós gazdálkodás olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai alkalmazások összessége, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést. [2] [3]

1.2. A vizsgálatok előzményei

Vizsgálataink alapját képezte egy kutatási program, amely a Debreceni Egyetem kutatói, mezőgazdasági üzemek, illetve vállalkozók bevonásával valósul meg. A Program neve: a GINOP-2.2.1-15-2016-00001 azonosító számú, „Üzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakítása” c. projekt. A program megvalósulási helyszíne a Debreceni Egyetem MÉK Földhasznosítás, Műszaki és Területfejlesztési Intézete. A program célja: a precíziós mezőgazdaság, a GPS párhuzamvezetők és automata kormányzás használata, a berendezések beüzemelése, kalibrálása, különböző tesztviszonyok és szántóföldi körülmények között.

2. ANYAG ÉS MÓDSZER

2.1. A vizsgálatok körülményei, és a vizsgált műtrágyák típusai

A vizsgálatok helyszíne: a Balogfarm Kft. Tépe és a DE MÉK Földhasznosítás, Műszaki és Területfejlesztési Intézete, valamint egy családi gazdaság Hajdúböszörmény. Vizsgálatainkhoz a következő műtrágyát használtuk fel:

- YaraMila 16-27-7 (NPK komplex műtrágya) - YaraBela TM Sulfan 24 Nitrogén.

3. EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

1. Munkaművelet. Helyszín: Balogh farm Kft. Tépe

Üzemi precíziós műtrágyázás munka során gépbeállítás, munkaminőség ellenőrzés. (1.

ábra.). Üzemi precíziós műtrágyázás, őszi búza tavaszi fejtrágyázása. Erőgép: John Deere 6230;

Munkagép: RAUCH AXIS H 30.2 EMC+W függesztett, röpítő tárcsás műtrágyaszóró.

Elvégzett feladat: Műtrágyaszóró és traktor beállítása, kalibrálása az egyenletes kijuttatás érdekében. Tábla neve és mérete: Községföld, 30 ha. A kijuttatott dózis: 200 kg/ha. Műtrágya neve: YaraBela TM Sulfan 24 Nitrogén. Dózis: 200 kg/ha, Munkaszélesség: 30,48 méter.

Munkasebesség: 10-13 km/óra.

1. ábra. John Deere 6320 erőgép, Rauch AxisH 2 tárcsás műtrágyaszóró gép, hidraulikus hajtással. A mérőtálcák a parcellán

119

A fordulóban méréseink szerint a kijuttatott mennyiség 500 kg/ ha volt. átnézve az adatokat a jobb oldali röpítő tárcsa 900 fordulat/perccel. a bal oldali röpítő tárcsa 300 fordulat/perccel forgott. Változtatva a paramétereken, az adagolás mennyisége és egyenlőtlensége, valamint a munkaszélesség is pontos lett. Természetesen ekkor a szórásegyenlőtlenséget is megfelelőnek mértük. (1. ábra.)

2. Munkaművelet: Helyszín: Hajdúböszörmény, családi gazdaság.

Őszi búza tavaszi üzemi fejtrágyázása. Táblaméret: 9,9 ha; Távolság a telephelytől: 10 km Erőgép: 1 db Landini 5 – 110 H; Munkagép: RAUCH MDS 935 műtrágyaszóró + deflektor.

Traktor: Massey Ferguson 5613 erőgép homlokrakodó adapterrel + pótkocsi.

Elvégzett feladat: A műtrágya szórógép beállítása: dózis, suber méret, feladási hely, munkasebesség. Mértük az adagolás egyenlőtlenséget, és a munka szélességet. Az adagolás egyenlőtlenség mértéke megfelelő volt. Eltérés~ 15%, az átfedés viszonylag nagy 50 cm, (helyenként 80 cm - 1m) Munkasebesség a műtrágyaszóráskor: 12 - 13 km/óra.

Munkaszélesség: 24 méter. (2. ábra.)

2. ábra. Traktor Landini 5 – 110 H; Munkagép: RAUCH MDS 935 műtrágyaszóró + deflektor

3. Munkaművelet: Helyszín: Balogh farm Kft. Tépe

Precíziós, üzemi szilárd műtrágyázás. (3. ábra.) (4. ábra.) A szántóföldi tábla neve, mérete:

A6, ~45 ha; A tábla hosszúsága: 750 méter. A műtrágya: YaraMila 16-27-7 (NPK komplex műtrágya)

Műtrágyaszórás: John Deere 6230 erőgép és RAUCH AXIS H műtrágyaszóró munkagép Kiszolgálás: John Deere erőgép homlokrakodóval + pótkocsi a tartalék műtrágyával

3. ábra. John Deere 6230 erőgép és RAUCH AXIS H műtrágyaszóró munkagép. A műtrágya betöltése.

120

Elvégzett feladat:

A tábla szélétől 100 m - re végeztünk műtrágyaszórást. A 30,4 m munkaszélességen belül elhelyezett tálcákat a tálcák előtti a tálcák utáni sorban is oda vissza végigszórtuk.

A kijuttatott műtrágya dózis: 500 kg/ha;

A műtrágyaszóró tartály térfogata: 2000 kg

Munkasebesség: 11 km/h; Munkaszélesség: 30,48 méter;

Munkateljesítmény: 30,06 ha/h

4. ábra. Beállítások a szóró tányéron. A beállított értékek a traktorban lévő monitoron

Változtattunk a műtrágyaszóró gép beállítási paraméterein. (4. ábra). Megállapítottuk, hogy az elvégzett beállítások módosításaival javult a szórás minősége és az adagolás pontosabb lett.

Ezért a szórás egyenletessége kielégítő.

4. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

A kutatás a GINOP-2.2.1-15-2016-00001 azonosító számú „Üzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakítása” című projekt támogatásával valósult meg.

5. FELHASZNÁLT IRODALOM

[1] HAGYMÁSSY, Z., ANCZA, E.: Experience of an Intensive Program Course on Utilization of High Technology Equipment, Agrárinformatika 2011, Agricultural Informatics Debrecen, Hungary. 2011. p. 80-86.

[2] CSIZMAZIA, Z.: Technical Conditions Of Equalized Fertilizer Applications.

Hungarian Agricultural Research, 1993/12. p. 16-22

[3] https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0010_1A_Book_06_Muszaki_isme retek/ch04s02.htm

121

JAVASLAT A ZÖLDFELÜLET JELENTŐSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE A

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK