• Nem Talált Eredményt

SZOCIÁLIS VÁROSKÖZPONT ÚJPALOTÁN Lépések a lakótelepi közösségért

In document Közösség és építészet (Pldal 30-36)

-029 028

SZOCIÁLIS VÁROSKÖZPONT ÚJPALOTÁN

Alkér Katalin, Brósz Csaba, Csízy László, Dombóvári János Helyszínrajzi részletek - sűrűsödések és kapcsolatok Lakótelepi hangulatkép

KERTES HÁZ

A beavatkozások eszköze a közösségi aktivitás fokozása, a helyhez kötődés növelése, találkozási pontok létre-hozása. A helyi közösségi szervezetek erősek, csak hely-színben szűkölködnek.

A lineáris városközpont egyik fontos eleme egy kereske-delmi, szolgáltatóház. Sokan csigapatikának vagy spirál-háznak hívják az épületet, ami egy igazi tájékozódási pont. Ma a ház kritikusan rossz fizikai állapotban van, kisebb üzletei teljesen kiürültek.

A lakók felé zártságával forduló épületet a lehető leg-nagyobb mértékben meg kellene nyitni, átlátásokat biz-tosítva horizontálisan és vertikálisan is. A vázszerkezet megőrzésével, felújításával az emblematikus épület tovább élne, magába foglalva a közösségi funkciókat.

A földszinten fedett nyitott tér alakul ki, mely otthona lehet egy bolhapiacnak, lüktető rendszerességgel, sze-mélyes kapcsolatokra épülő vásárlással. Az emeleten kisebb dobozokat épít együtt a közösség, melyek jogi-, illetve hiteltanácsadással segítik a későbbiekben őket, a nyitott ajtó iroda szintén itt kapna helyet. A legfelső szintre közösségi kertek kerülnek, melyek jól láthatóak a környező panelekből, megközelíthetőségük miatt mé-gis védett a “munka gyümölcse”. A kis kertek évről évre kiadásra kerülnek, a gondoskodás jelképévé válhatnak.

A szerkezet szimbolikus erejét erősítené a spirális rámpa tovább futtatása és a többi lépcső kiemelése.

A változást szeretnénk egyszerű lépésekkel, kis anyagi ráfordítással és, amennyire ez lehetséges, a lakosság be-vonásával elérni.

-031 030

Az első változat koncepciórajzai

Jelenlegi és tervezett kerékpárutak (Pro Urbe Kft., 2011) A második változat modellfotói

SZOCIÁLIS VÁROSKÖZPONT ÚJPALOTÁN

Alkér Katalin, Brósz Csaba, Csízy László, Dombóvári János CSIGAHÁZ

A spirálház átalakításának alternatíváját is vizsgáltuk.

A helyi vezetés programját és szándékát tiszteletben tartva olyan minimális beavatkozást kerestünk, amely funkcionálisan és geometriailag is kiegészíti a jelenlegi épületet. Egy olyan keskeny zárótraktust illesztettünk a házhoz, amely aktív membránként megpróbálja leképez-ni a helyi élet változásait. A zártságtól a remélt felnyí-lásig. A keskeny sáv a helyi kerékpáros élet alközpontja lehetne, az új blokk és a meglévő épület között pedig egy fedett passzázs alakulna ki, a szolgáltatóház közös-ségi tereinek kiterjesztéseként.

Újpalota lineáris városközpontjának csuklópontja ex-ponált téri helyzetéhez képest méltatlan állapotban van. Itt, a Zsókavár utca és Nyírpalota út mentén három tömbház áll. A járókelők szemmagasságából szemlélve ez egy bizonytalan, gépjárműforgalomnak alárendelt térség, nincsenek jól körülhatárolt, differenciált terek, melyek elidőzésre ösztönöznek.

A tömbházak előtt kialakuló háromszög alakú terek lesza-kadnak a lakózónáról, inkább a főútvonalak forgatagához tartozónak érezni őket. Ha sikerül ezeket határozottan a lakóházakhoz kapcsolni, a határhelyzetek sűrítésével a lakók kis védett, belátható udvarokkal gazdagodnának,

tenné a lineáris városközpont meglétét. Ez a „burok” je-lenthet csupán vizuális lehatárolást (zöld fal), de bizo-nyos helyeken a városszövet sűrítése lehet indokolt, mely a védelmen túl keretet adhat az új funkcióknak, erősítheti a gyalogos utca tartalmát. A „városgerinc” mellett, annak forgalomtól védett, csendes oldalára sétálóutat, bicik-liutat lehet elhelyezni, egy olyan határhelyzetben, mely változatos képet nyújt, ahonnan a belső zónák zöldjére is rálátok, ugyanakkor a városi élet minden kelléke elérhető közelségben van.

Az új beépítés véd a városi lét nem kívánt hatásaitól, ugyanakkor megnyílik a gyalogosfogalom előtt. A beépí-VÉDETT TÉR

CUKRÁSZDA

BICIKLISZERVÍZ, KÖLCSÖNZŐ BISZTRÓ

NYIT OTT AJTÓ

EGYÜTTM

KERÉKPÁROS, GYALOGOS ZÓNA ZSÓKAVÁR UTCAI HOMLOKZAT 1:500

CUKRÁSZDA

BICIKLISZERVÍZ, KÖLCSÖNZŐ BISZTRÓ

NYITOTT AJ EGYÜTTM

ŰKÖDÉSI IRODA

KERÉKPÁROS, GYALOGOS ZÓNA ZSÓKAVÁR UTCAI HOMLOKZAT 1:500

-033 032

Védett terek a lineáris városközpont csuk-lópontjában, tervezett állapot modellfotói Homlokzatok és alaprajzok

A termelői piac helyszínrajza Beépítési javaslatok:

1. természetes liget 2. körülkerített udvar 3. burkolt tér pavilonnal 4. keret

ÉLETKERETEK

A vásárcsarnok közelében, annak alternatívájaként jönne létre a piactér, ahol a termelők és a lakótelepen élők köz-vetlen kapcsolatba kerülhetnének egymással. A rászo-rulók itt használhatnák fel a kapott szociális támogatást, a környékbeli földművesek maguk értékesíthetnék ter-ményeiket. Az újpalotaiak bolhapiacot is tarthatnának ezen a helyen. Más napokon fontos, hogy működő városi köztér legyen az üres piac.

A terület egy 200 m hosszú panelház, egy 20 emeletes víztorony, egy szivattyúgépház, egy trafóház és egy forgalmas út között fekszik. Ennek ellenére nagyon kellemes liget található itt, ami a piac ékévé válhat.

A beépítési javaslatok a liget megőrzésén túl arra keresik

a választ, hogyan lehet a panelházak közötti területet a közösségi élet számára alkalmassá tenni, és a lakótelepen annyira hiányzó védőzónát létrehozni magánterület és közterület között. A liget, az udvar, a burkolt tér pavilon-nal és a keretváz egy-egy megoldást kínálnak a kérdésre.

A liget a tömeg és a tér közötti természetes közeg, szabad mozgást és teljes védelmet biztosít. Az udvar körülzárt sziget: a védelem ára a külvilággal való kapcso-lat megszakítása. A burkolt tér helykijelölésre alkalmas, rajta a pavilon az állandó jelenlétet biztosítja. A keret kiemeli a környezetünkben meglévő szépet és fontosat, támasztéka a rá felfutó növénynek, és védi a kibontakozó közösségi élet tereit.

SZOCIÁLIS VÁROSKÖZPONT ÚJPALOTÁN

Alkér Katalin, Brósz Csaba, Csízy László, Dombóvári János

2

3

4 1

Cél egy olyan nyitott rendszer kialakítása, amely lehetőséget nyújt a lakhatásukban rászorulóknak, hogy saját tudásukat, idejüket és energiájukat felhasználva szakértői segítséggel korszerű lakóhelyet alakíthassanak ki saját maguk és családjaik számára, melyet aztán

képe-ciótervet, amely a Kis-Pongrácz lakótelep felújításához kapcsolódó funkciók telepítését, a közösségi ház és környezetének átalakítását foglalja magába. Ez az elvi koncepció egy már megnyert uniós támogatású pályázat munkáját egészíti ki olyan elemekkel, amelyeket egy

SZOCIÁLIS ÉPÍTÉS - CIVIL SZERVEZŐDÉS A LAKHATÁS JAVÍTÁSÁRA

In document Közösség és építészet (Pldal 30-36)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK