• Nem Talált Eredményt

Dataplex-adatközpont, Bp., Asztalos Sándor utca, Ciprus utca

In document Közösség és építészet (Pldal 193-199)

2. KREATÍV FELADAT - DATAPLEX-ADATKÖZPONT, BP., ASZTALOS SÁNDOR UTCA, CIPRUS UTCA kiíró: Karácsony Tamás DLA

1.,2.,3. Dataplex-adatközpont, forrás: Dataplex

1. Helyszínrajz,

2. Folyamat, 3. Előkép: korall telepek, 4-5. Belső tér, 6. Panoráma

A DATAPLEX szerverközpont 2 megawatt hulladékhőjét akár közösségek fejlesztésére is fel lehetne használni. Mi a közelben található Mtk Fc és BKV Előre Sc futballpályái-nak téli és nyári temperálására használnánk fel olyan módon, hogy a hűtőrendszerből kijutó 12-14 Co-os vizet a padlófűtéshez hasonló csőkígyóban keringetnénk a focipályák felszíne alatt húsz centiméterrel. A pálya így télen fűtötté, nyáron hűtötté válhatna, ezzel optimáli-sabb feltételeket teremtve a sportolni vágyóknak és a már összeszokott helyi sportközösségeknek.

Az elképzelés építészeti megjelenése a pályák körül elhelyezendő hőtükör, amely megakadályozza, hogy a pályát kellemesen temperáló levegő a légmozgással gyorsan elszökjön. A védőfal megjelenését a természet ihlette: a telepszerűen egymás mellé rakódó korallmezők képe által. Mi is így képzeljük el a sporttelepet: egymás mellett álló védősátrak, amik külön egységeket, sejteket alkotnak, mégis egy szerves egész kompozíció részét ké-pezik – hirdetve ezzel a támogató cég felajánlását és a lehetőséget a csatlakozáshoz a sportág kedvelőinek.

ÁRVA JÓZSEF, BORZSÁK VERONIKA FŰTÖTT PÁLYA

-193 192

FŰTÖTT PÁLYA / SPORT-PARAZITA-HÁZ

Árva József, Borzsák Veronika / Csízy László, Gyulovics István



A Sport-Parazita-Ház egy mintaprojekt-épület.

Egy alternatíva arra, hogyan lehet a szerverfarm hulladékenergiáját közösségi célokra hasznosítani. A keletkező fölös hőenergia egy része az épület használati melegvízellátását, míg másik része a hűvös hónapokban fűtését szolgálná. A homlokzatra tapadó épület magába foglal egy asztalitenisz-klubot annak kiszolgáló egységeivel együtt. Igyekeztünk úgy kialakítani a sport-klub megközelítését, hogy meglegyen a lehetőség a Dataplex dolgozóin kívül a környéken lakóknak is a rekreációra. A házunk könnyű acélszerkezete, transzparens homlokzatai kontrasztban állnak a meglévő épület zárt tömbjével.

CSÍZY LÁSZLÓ, GYULOVICS ISTVÁN SPORT-PARAZITA-HÁZ

A rövid határidejű ötletpályázat kérdésfelvetésére egy kombinált programmal reagáltunk. Javaslatunk szerint részben az adatközpont környékén elhelyezkedő több-emeletes társasházak lakásainak hő-kisegítésére lehetne fordítani a többletenergiát, valamint egy részben öngerjesztő programot is felvázoltunk, melyet a PL@NET név fémjelezhet. E folyamat láncszemei a következők: A csarnok tetejére egy üvegházrendszert építenénk ki, ez gazdálkodhatna az informatikai hulladékhő bizonyos százalékával. A szép lassan növekvő zöld, a ”szerver-erdő” patchwork-ornamentika jellegű, környezettudatos, esztétikus megoldás.

A helyben termesztett fajokból egy palántafajta, a nefe-lejcs marketing-termékké válik. Az országszerte piacokra és virágüzletekbe kerülő, informatikai hulladékanyagok újrahasznosításával csomagolt, tálcás nefelejcs jóté-konysági célokat is szolgál. A Dataplex Kft. a megvásárolt termékekből befolyó teljes összeggel magyarországi, hátrányos helyzetű iskolák internethasználatát finan-szírozná. A Dataplex Kft. ezáltal hozzájárul hazánk tudásalapú gazdaságának fejlesztéséhez, a vidéki terü-letek felzárkóztatásához, közösségi és környezettudatos szemlélettel használja fel a hulladékhőt.

FAZEKAS KATALIN, JÓSZAI ÁGNES PL@NET

-195 194

Tervünk egyik kiindulópontja a számítógépekből kiáram-ló meleg levegőhöz kapcsolható. Bármilyen fizikai mun-kavégzés során hő keletkezik, ezt nehéz és veszteséges megint munkává alakítani. A következő fontos kérdés, hogy a cég szándéka - miszerint az adattárolás során keletkező többletenergiát a köz javára fordítja - hol tud a leghatékonyabban megjelenni. Az épülethez kap-csolódóan vagy a város más, forgalmasabb pontjain?

Mi egy helyhez kötődő ikonikus jel megalkotását java-soljuk, ami később el tud jutni a szélesebb közönséghez is. Az épület környezetében azt látjuk, hogy néhány nagy volumenű épület vált meghatározóvá: sportcsarnokok, plázák, ipari épületek. Ebben a „társaságban” kellett meghatározni a beavatkozás/jel adekvát léptékét és épí-tészeti viselkedését.

Tervünk célja, hogy térré és tömeggé tegye az épü-letben felszabaduló energiát. Az épület tetején vastag csövekből tör fel az 50-60 Celsius fokos meleg levegő, aminek egy ponyvaszerkezet állja útját. Így jön létre a hőlény. A hőnek eredendően nincs “formája”, a hőtároló közeg, a levegő mégis alakot tud ölteni.

A hő-lény a felszálló hő és a környezeti hatások együt-tes hatása alatt életre kel, lassú, folyamatos mozgásba kezd. A lény egyszerre válik művészeti alkotássá; a cég logójává; és közösségi térré. A korunkat meghatározó rengeteg adat tárolása során keletkező energia olyan teret hoz létre, amely visszaadhat valamit a közösség számára: az emberi együttlét örömét. Egy adatmentes övezet jön létre. Az utcáról bárki felmehet a tetőre és on-nan a lény belső sátorterébe.

HAKKEL MÁRTON, TATÁR-GÖNCZI ORSOLYA HŐ-LÉNY

PL@NET / HŐ-LÉNY

Fazekas Katalin, Jószai Ágnes / Hakkel Márton, Tatár-Gönczi Orsolya

KOVÁCS ZSÓFIA, PAÁL ZSÓFIA ASZALÓ

A szerver-erdő által termelt hőmennyiség egy részét átvezetnénk a homlokzati aszaló-falon, utána pedig fel-használható lakossági fűtési rendszerek kiegészítőjeként.

A fal alján történne a gyümölcs mosása, aprítása, előkészítése, majd a csomagolás és a tárolás. A felső szinteken pedig az aszalótálcák vándorolnak fel és le.

A folyamat egyes műveletei átsejlenek az áttetsző hom-lokzati falon, színesítve a vonaton ülők reggeleit az ipari negyed közepette. Ez a közbeiktatott kis állomás egyrészt jelképes utalás a terület múltbéli használatára (gyógynövényfeldolgozó), másrészt nem elhanyagolható segítség tud lenni nagymennyiségű gyümölcs

energiaha-tékony tartósításához. Az aszalás hagyományos eljárása során a gyümölcsben megmaradnak az értékes tápa-nyagok, és a későbbi tárolás sem igényel hűtést, vagy nagy területet. A vállalat tevékenységi körének ilyen irányú bővítése jól kiegészítheti az alapokat.

-197 196

A feladat a folyamatosan bővülő Dataplex szerverfarm jelenleg felhasználatlan meleg levegőjének hasznosí-tási alternatíváinak keresése. Tekintettel arra, hogy a környező lakóépületek az innen származó hőenergiára alapozó alternatív fűtési megoldásra jelenleg még nem nyitottak, tervezési feladatunkban ezt a teljes hőenergiát felhasználandó nyersanyagnak tekintjük, Dataplexet mint egy “erőmű” definiáltuk.

A Hőfarm projektben a magyar gazdaság egyik, a jövő számára kiemelten fontos területe, a kutatás-fejlesztési tevékenység építészeti megfogalmazását és innovációt ösztönző hátterét próbáltuk megteremteni. Ötletfel-vetésünk egy innovatív inkubátorház, ez a “Hőfarm”, ahol a Dataplex a helyet és hőenergiát biztosítja a kezdő kutatók, cégek számára. A támogatótól egyetlen nagy volumenű beruházást ígényel, a meleglevegő-elosztó megteremtését.

A “hőszobákat” a helyi adottságokra való tekintettel és a hőveszteség minimalizálása érdekében a tömbön belül, de a Dataplex épületének szigorú biztonsági előírásai miatt a saját épületén kívüli helyeztük el. A költsé-gek minimalizása érdekében tervünket a Dataplexet körbevevő ipari terület épületállományára alapoztuk.

A megoldás egyik fontos eleme, hogy magába rejti a sokszínűséget, az önfejlesztés lehetőségét,és végezetül a legjobb ötlet(ek) kiválasztódását. Másik előnye, hogy a Hőfarm-rendszerben rejlő folyamatos bővülési lehetőség alkalmazkodik a Dataplex prognosztizálható jövőbeni terjeszkedéséhez.

VARGA PIROSKA, SZABÓ DÁVID HŐFARM

ASZALÓ / HŐFARM

Kovács Zsófia, Paál Zsófia / Varga Piroska, Szabó Dávid

dataplex=erőmű

AA feladat a folyamatosan bővülő Dataplex szerverfarm jelenleg felhasználatlan meleg levegőjének hasznosítási alternatíváinak keresése. Tekintettel arra, hogy a környező lakóépületek az innen származó hőenergiára alapozó alternatív fűtési megoldásra jelenleg még nem nyitottak, tervezési feladatunkban ezt a teljes hőenergiát felhasználandó nyersanyagnak tekintjük, Dataplexet mint egy "erőmű" definiáltuk.

Dataplexet mint egy "erőmű" definiáltuk.

A Hőfarm projektben a magyar gazdaság egyik a jövő számára kiemelten fontos területe, a kutatás-fejlesztési tevékenység építészeti megfogalmazását és innovációt ösztönző hátterét próbáltuk megteremteni. Ötlet felve-tésünk egy innovatív inkubátorház, ez a "Hőfarm", ahol a Dataplex a helyet és hőenergiát biztosítás a kezdő ku-tatók, cégek számára. A támogatótól egyetlen nagy volumenű beruházást ígényel, a meleglevegő-elosztó meg-teremtését.

A "hőszobákat" a helyi adottságokra való tekintettel és a hőveszteség minimalizálása érdekében a tömbön belüli - de a Dataplex épületének szigorú biztonsági előírásai a miatt -, saját épületén kívüli helyeztük el. A költségek minimalizása érdekében tervünket a Dataplexet körbevevő ipari terület épületállományára alapoztuk.

AA megoldás egyik fontos eleme, hogy magába rejti a sokszínűséget, az önfejlesztés lehetőségét,és végezetül a legobb ötlet(ek) kiválasztódását. Másik előnye, hogy az Hőfarm rendszerben rejlő folyamatos bővülési lehetőség alkalmazkodik a Dataplex prognosztizálható jövőbeni terjeszkedéséhez.

AA feladat a folyamatosan bővülő Dataplex szerverfarm jelenleg felhasználatlan meleg levegőjének hasznosítási alternatíváinak keresése. Tekintettel arra, hogy a környező lakóépületek az innen származó hőenergiára alapozó alternatív fűtési megoldásra jelenleg még nem nyitottak, tervezési feladatunkban ezt a teljes hőenergiát felhasználandó nyersanyagnak tekintjük, Dataplexet mint egy "erőmű" definiáltuk.

Dataplexet mint egy "erőmű" definiáltuk.

A Hőfarm projektben a magyar gazdaság egyik a jövő számára kiemelten fontos területe, a kutatás-fejlesztési tevékenység építészeti megfogalmazását és innovációt ösztönző hátterét próbáltuk megteremteni. Ötlet felve-tésünk egy innovatív inkubátorház, ez a "Hőfarm", ahol a Dataplex a helyet és hőenergiát biztosítás a kezdő ku-tatók, cégek számára. A támogatótól egyetlen nagy volumenű beruházást ígényel, a meleglevegő-elosztó meg-teremtését.

A "hőszobákat" a helyi adottságokra való tekintettel és a hőveszteség minimalizálása érdekében a tömbön belüli - de a Dataplex épületének szigorú biztonsági előírásai a miatt -, saját épületén kívüli helyeztük el. A költségek minimalizása érdekében tervünket a Dataplexet körbevevő ipari terület épületállományára alapoztuk.

AA megoldás egyik fontos eleme, hogy magába rejti a sokszínűséget, az önfejlesztés lehetőségét,és végezetül a legobb ötlet(ek) kiválasztódását. Másik előnye, hogy az Hőfarm rendszerben rejlő folyamatos bővülési lehetőség alkalmazkodik a Dataplex prognosztizálható jövőbeni terjeszkedéséhez.

AA feladat a folyamatosan bővülő Dataplex szerverfarm jelenleg felhasználatlan meleg levegőjének hasznosítási alternatíváinak keresése. Tekintettel arra, hogy a környező lakóépületek az innen származó hőenergiára alapozó alternatív fűtési megoldásra jelenleg még nem nyitottak, tervezési feladatunkban ezt a teljes hőenergiát felhasználandó nyersanyagnak tekintjük, Dataplexet mint egy "erőmű" definiáltuk.

Dataplexet mint egy "erőmű" definiáltuk.

A Hőfarm projektben a magyar gazdaság egyik a jövő számára kiemelten fontos területe, a kutatás-fejlesztési tevékenység építészeti megfogalmazását és innovációt ösztönző hátterét próbáltuk megteremteni. Ötlet felve-tésünk egy innovatív inkubátorház, ez a "Hőfarm", ahol a Dataplex a helyet és hőenergiát biztosítás a kezdő ku-tatók, cégek számára. A támogatótól egyetlen nagy volumenű beruházást ígényel, a meleglevegő-elosztó meg-teremtését.

A "hőszobákat" a helyi adottságokra való tekintettel és a hőveszteség minimalizálása érdekében a tömbön belüli - de a Dataplex épületének szigorú biztonsági előírásai a miatt -, saját épületén kívüli helyeztük el. A költségek minimalizása érdekében tervünket a Dataplexet körbevevő ipari terület épületállományára alapoztuk.

AA megoldás egyik fontos eleme, hogy magába rejti a sokszínűséget, az önfejlesztés lehetőségét,és végezetül a legobb ötlet(ek) kiválasztódását. Másik előnye, hogy az Hőfarm rendszerben rejlő folyamatos bővülési lehetőség alkalmazkodik a Dataplex prognosztizálható jövőbeni terjeszkedéséhez.

AA feladat a folyamatosan bővülő Dataplex szerverfarm jelenleg felhasználatlan meleg levegőjének hasznosítási alternatíváinak keresése. Tekintettel arra, hogy a környező lakóépületek az innen származó hőenergiára alapozó alternatív fűtési megoldásra jelenleg még nem nyitottak, tervezési feladatunkban ezt a teljes hőenergiát felhasználandó nyersanyagnak tekintjük, Dataplexet mint egy "erőmű" definiáltuk.

Dataplexet mint egy "erőmű" definiáltuk.

A Hőfarm projektben a magyar gazdaság egyik a jövő számára kiemelten fontos területe, a kutatás-fejlesztési tevékenység építészeti megfogalmazását és innovációt ösztönző hátterét próbáltuk megteremteni. Ötlet felve-tésünk egy innovatív inkubátorház, ez a "Hőfarm", ahol a Dataplex a helyet és hőenergiát biztosítás a kezdő ku-tatók, cégek számára. A támogatótól egyetlen nagy volumenű beruházást ígényel, a meleglevegő-elosztó meg-teremtését.

A "hőszobákat" a helyi adottságokra való tekintettel és a hőveszteség minimalizálása érdekében a tömbön belüli - de a Dataplex épületének szigorú biztonsági előírásai a miatt -, saját épületén kívüli helyeztük el. A költségek minimalizása érdekében tervünket a Dataplexet körbevevő ipari terület épületállományára alapoztuk.

AA megoldás egyik fontos eleme, hogy magába rejti a sokszínűséget, az önfejlesztés lehetőségét,és végezetül a legobb ötlet(ek) kiválasztódását. Másik előnye, hogy az Hőfarm rendszerben rejlő folyamatos bővülési lehetőség alkalmazkodik a Dataplex prognosztizálható jövőbeni terjeszkedéséhez.

H Ő F A RM

In document Közösség és építészet (Pldal 193-199)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK