• Nem Talált Eredményt

KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉS ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS (kivonat)

In document Közösség és építészet (Pldal 134-138)

Ez évi kutatásunk témája az építészetet a közösség viszonylatában vizsgálja. Dolgozatomban szerettem volna ennek azon aspektusát felderíteni, mely a közös-ségnek olyan problémájával foglalkozik, amely az alapvető életkörülmények biztosítására irányul. Ezek

tényezők képezik, amelyek a közösségek kialaku-lásában döntő szerepet játszhatnak. Mivel a közösség az egyénnel alkotott viszonyában értelmezhető, ezért a kutatás alapfelvetése is ezt a kapcsolatot veszi na-gyító alá. És, hogy a téma túlmutasson a hipotézisen, LÁSZLÓ TAMÁS (TÉMAVEZETŐ: FEJÉRDY PÉTER DLA)

1. 2. 3.

-133 132

KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉS ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS László Tamás

1. Magdolna- negyed program - Rév8, 2. Beret - Reflekt Stúdió, 3. Hart Staalmanplein - Onix, 4. A Kis-Pongrácz lakótelep madártávlatból

1. PÉLDÁK, MODELL, SZITUÁCIÓ, ÖNREFLEXIÓ

Az éves kutató és tervezési munkát a következő ábra mu-tatja be. Az első félévben olyan szociális építő akciókat vizsgáltam, amelyek a hazai lakhatási problémákra próbáltak megoldást találni. Ezek sikerét és sikertelensé-gét legtöbbször az határozta meg, hogy a beavatkozás és a működés mennyire maradt az akció után fenntartható.

Ennek a tartósságnak egyéni és közösségi feltételei egy-aránt mutatkoztak. Egyéni szinten az életmód megvál-toztatása, a közösség szintjén, pedig a kollektív gon-dolkodás elsajátítása jelentette a legnagyobb feladatot.

A már megvalósult szociális programok tapasztalati a-nyagát egy szervezeti modellbe sűrítettük. Ez segítségül szolgálhat egy önkéntes jellegű civil építési és felújítási program létrejöttéhez, mely a lakhatási problémák eny-hítésére jönne létre. Ilyen építő jellegű szerveződések manapság már a világ számos pontján működnek. Az év második felében egy fejlett nyugat-európai állam, Hol-landia építészetén keresztül vizsgáltam a közösségi és egyéni élettereket az adott hazai példára vonatkoztatva.

Természetesen azzal a fenntartással együtt, hogy a két ország között komoly társadalmi, vagyoni és szokás-beli különbségek vannak, jó tanulsággal szolgálhatnak a külföldön látott példák abban, hogy milyen igénnyel formáljuk ösztönző hatásúra a környezetet ott, ahol a lakók motiváltsága egészen elenyésző. A kutatásokhoz kapcsolódóan készítettünk egy koncepciótervet, amely a Kis-Pongrácz lakótelep felújításához kapcsolódó funk-ciók telepítését, a közösségi ház és környezetének áta-lakítását foglalja magába.

TÉZIS:

A lakóközösségnek és környezetének mûködése nagyban függ az egyéni és közösségi megnyilvánulások összetett egyensúlyától.

KUTATÁS 1. félév:

Szociális éítés példái KUTATÁS 2. félév:

A holland építészet példái

SZINTÉZIS

KONKLÚZIÓ

MODELL:

Szociális építés a rászorulók bevonásával

ÖNREFLEXIÓ:

A mai hazai körülmények szükségessé teszik az építész szerepének újradefiniálását.

RÖVID ELEMZÉS:

Az építész szerepvállalása

SZINTÉZIS

SZITUÁCIÓ:

Kõbányai városmegújítás SZINTÉZIS

TERV:

Kis-Pongrácz Közösségi ház és környezete

Közösség és építészet- Kutató és tervezési munka

A dolgozatban végül az önreflexió kap helyet, melyben azt vizsgálom, hogy a példákkal bemutatott társadalmi szükségnek nem kellene-e elgondolkodnia építész szerepvállalásunk és szakmai tevékenységünk felől.

2. HAZAI PÉLDÁK, MODELL - SZOCIÁLIS ÉPÍTÉS A RÁSZORULÓK BEVONÁSÁVAL

A kutatás során olyan hazai példákat ismerhettünk meg, amelyek kirajzolják a lakhatási problémák kezeléséhez való régi és újszerű hozzáállást. Ezek alkalmazása köz-ben sok tapasztalat halmozódott fel, melyek közt vannak pozitívak és negatívak egyaránt. Ezek nagy részét egy modellbe próbáltuk szintetizálni, amelyet nyitott rend-szerként rugalmasan alkalmazhatunk egy rehabilitációs program keretében.

Egy olyan működési struktúráról van szó, melynek résztvevői a munkacsoportokon belül különböző szere-peket töltenek be, és amelyek összetétele munkáról-munkára változik. Ilyen módon építész, mester, önkéntes és rászoruló együtt dolgozik, akárcsak az, akinek már fel van újítva a lakása, és az akinek, még nincs. Így a szak-tudás és a motiváció öröklődhet, és a folyamat jellegéből adódóan hatékonyabb változást idézhet elő a résztvevők hozzáállásában. Az akcióba mindenki azzal az energiával száll be, amiből többlete van, így kaphat a vállalkozás önkéntes jelleget. Fontos még az együttes építés közös-ségformáló hatása és láncszerű szerveződése, mely sta-bilitást ad a program működésének.

3. HOLLAND PÉLDÁK

kes természetrajzú és színes népességű országnak a

„társadalmi kísérletét” próbáltam az építészeten keresz-tül nagy vonalakban bemutatni. A kísérlet egyszeri és megismételhetetlen, amennyiben egy ország a történel-mét írja, és hatásaival nagyban meghatározza jövőjét.

Egy olyan országról van szó, amely társadalmat formáló intézkedéseivel sok állam előtt jár, amennyiben elébe megy olyan problémáknak, mint a bevándorlók integrá-lása, tudatos környezetalakítás, a környezet vizsgálata és azok eredményeinek a gyakorlatba való azonnali átülte-tése. A hozzáállás talán legalapvetőbb jellemzője a tole-rancia. Mint ahogy mindennek, ennek a pozitív csengésű fogalomnak is megvan a színe és a fonákja: egyfelől nagyfokú szabadságot ad az egyénnek és tekintettel van a kulturális sokféleségre, másfelől a szabályok csökken-tésével a közösségi összetartás hiányokhoz vezet. Ez a kétélűség ugyancsak látszik Amsterdam belvárosi éle-tét figyelve, akárcsak az utóbbi időkben épült köz- és lakóépületek között kalandozva. Kutatásom során ennek a toleráns magatartásnak az építészeti aspektusát vizs-gálom a tekintetben, hogy milyen módon nyilvánul meg az egyén és a közösség érzékeny viszonyában.

Példaként tekinthetjük a lenti képen ábrázolt Hart Staalmanplein lakótömbjeit, melyek esetében a laká-soknak a közösségi zónával való viszonya nagyban függ a környezet sokszínűségétől. Azok a közterületek tűntek népesebbnek, amelyek mentén az épületek tömegükkel és homlokzatukkal nagyobb sokféleséget mutattak, és méreteik az emberi léptékhez igazodtak. Vizsgálva az ak-cióterületünket, a Kis-Pongrácz lakótelepre is jellemző a tömbléptékhez tartozó változatosság. Ezt a középső

sáv-Amsterdam

-135 134

KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉS ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS László Tamás

kihasználni, ha ezek a köztes területek átjárhatók, össze-nyithatók lennének.

A másik képen idézett példa kapcsán pedig, amelyet a GWL-terrein épületei képviselnek, láthatjuk, hogy léptékében és adottságaiban hasonlít a Kis-Pongrácz lakótelepre. A legdrasztikusabb újításokat jelenthetné az autós forgalom kitiltása, a félprivát kertrészek és terü-letek lerekesztése, és a lakóházhoz és lakásokhoz kap-csolódó egyedi feliratok és jelek (identitást megjelenítő elemek) elhelyezése. Ezek a beavatkozások sokat len-díthetnének a telep helyzetén, ám szükséges lenne hozzá a lakók életvitelszintű fejlődése.

4. SZITUÁCIÓ - KŐBÁNYAI VÁROSMEGÚJÍTÁS

Az elmúlt években a Kis-Pongrácz lakótelepre kidolgo-zott uniós rehabilitációs program egészen konkrétan meghatározza a városmegújítás elemeit és ütemezését, mégis fellelhetőek azok a kapcsolódási pontok, ahol a lakosságot be lehet vonni a munkálatokba, valamint ki lehet építeni egy olyan kapcsolati rendszert és menedzs-mentet, mely a programot követően is biztosíthatja a további felújítások és az életszínvonal növekedésének lehetőségét. Ezeket a kapcsolódási pontokat a tulajdon-viszonyok alapján érdemes csoportosítani, mivel a reha-bilitációs programba is ez alapján kerültek be.

A participatív részvétellel felújítható területek a következők, melyek megtervezése is a lakók hathatós közreműködésével jönne létre:

a) lépcsőházak b) bejárati kapu c) légópincék

d) beépítetlen tetőterek e) zöldterületek

f ) járdák, parkolók, közutak g) középületek

5. ÖNREFLEXIÓ

Mostanság, amikor a megrendelésekből hiány van az építész szakmában is, érdemes megfontolni az előbb felvázolt szerepkör kiszélesítését. Nagy szükség lenne a környezetalakításban olyan szereplőkre, akik a hely-színen a szereplők véleményének összegzésével és azok tevékeny bevonásával építenek. Ez a fajta közvetlenség nem jellemző az építészekre, mivel nincsenek meg a szükséges adottságok, melyek megteremtése azonban lehetséges. Ez egyéb jártasságok megszerzését is igé-nyelheti, pl.: lakógyűlés moderálása – kommunikáció;

lakóközösség működése – szociológia; motiváció meg-teremtése – pszichológia. Természetesen nem kell szociológusnak vagy pszichológusnak állnia egy épí-tésznek, és természetesen szakemberek segítségét és együttműködését is kérheti, de mindenesetre szüksége van az ilyen irányú képességekre, hogy a kívánt helyzetet és közvetlenséget megteremtse az együttműködéshez. A meglévők mellett ez az új irány nyithat távlatokat az épí-tész szakmában és az építési tevékenységben, mely nem csak előre, hanem sok tekintetben a hagyományok felé is visszanyúlik.

Kis-Pongrácz lakótelep látképe GWL - terrein

A dolgozat vázát képező témák ikonjai: építő közösség modellje, a Kis-Pongrácz lakótelep helyszínrajza, Hollandia térképe

3.

In document Közösség és építészet (Pldal 134-138)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK