• Nem Talált Eredményt

A KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉSZET LÉPÉSEI Ökofalu Nyimben

In document Közösség és építészet (Pldal 44-54)

BARTHA ANDRÁS MÁRK, FRANCSICS LÁSZLÓ, GYULOVICS ISTVÁN, SZÁNTAY ZSÓFIA (KONZULENS: MAJOR GYÖRGY DLA)

-043 042

A KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉSZET LÉPÉSEI /ÖKOFALU NYIMBEN/

Bartha András Márk, Francsics László, Gyulovics István, Szántay Zsófia A közösség tagjai bejárják a kiszemelt területet

A közös munka időbeli lefolyása és főbb állomásai 2. workshop: A közösség tagjai maketten dolgoznak

1.

Munkánk egyik fontos célja volt, hogy az építészetről való beszélgetés és gondolkozás elinduljon a csoporton belül. Az első műhelymunka alkalmával ezt próbáltuk elősegíteni. Bevezető előadásunkban történelem előtti jelekkel és településekkel, történeti és kortárs példák-kal igyekeztünk az ökologikus építészet széles spek-trumát bemutatni. Ezenfelül egy preferációs játékot készítettünk nekik, ami vitákat indított meg épületekről, településfajtákról. Először derült fény arra, ki mit gondol az ökológikus építészetről, mert konkrét példák mel-lett lehetett rámutatni egy-egy ház számukra pozitív és A kommunikáció elősegítése

-045 044

A KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉSZET LÉPÉSEI /ÖKOFALU NYIMBEN/

Bartha András Márk, Francsics László, Gyulovics István, Szántay Zsófia Életképek az 1. workshopról

Preferációs játék koordináta-rendszere Kételyek struktúrája

új közösség meglévő közösség

hely új hely hatása a közösségre - pszichológia új társ

eredeti társadalmi kapcsolatok megszakadása

életmód változásból adódó feszültségek beszűkülő lehetőségek hatása megváltozott ri helyzetből adódó feszültségek infrastruktúra hiányának hatása

az érkező közösség kapcsolateremszándékának kérdésessége i településform

áinak elhagyása építé

szeti arculat értelemezhető sége a he

Az Ökofalucsíra tevékenységét problémakörökre bontva ellentmondásokat és disszonáns tényezőket is felfedez-tünk. A csoport életelemeit három pólus – a csoport, a helyi meglévő faluközösség és a helyszín, mint természe-ti környezet – közöttermésze-ti kapcsolat alapján rendszereztük, és vizsgáltuk ezek időbeli fejlődését. A problémákat három-szög diagramban összegeztük. 2012 tavaszi időszakában a csoport a helyi közösséggel folytatott aktív kapcsolata jelentős előrelépést jelentett több szociológiai ellent-mondás feloldásában.

A problémák jellemzően a két közösség közötti élet-módbéli, szellemi, mentális elszigetelődésből adódhat-nak, melyeket a telepítés izolációja, az építészeti elté-rések, a létforma és anyagi különbségek erősítenek. A különbségekből adódó gátak feloldásában több tényező játszik közre, melyeknek az alapját a meglévő és az új közösség közötti kapcsolat és együttműködés erősítése jelentheti.

A problémadiagram megjelölt pontjaiban enyhülés jött létre az ökofalucsoport 2012 tavaszán tett lépéseinek és a kölcsönös kapcsolatfelvételnek köszönhetően.

1. a közösség találkozott a falu lakosaival a falunapon

2. a közösség gazdasági együttműködést tervez a környék lakosaival 3. a közösség szociális együttműködését szervezi a helyi idős generációval 4. a közösség első tulajdonai között meglévő lakóház is szerepel

5. a terület hidrogeológiai vizsgálata lezajlott

6. a közösség a terület mezőgazdasági hasznosítását megkezdte 7. a falu jelentős számú bevándorló lakosa nyitott az új közösség felé 8. a két közösség találkozása eredményes, kapcsolatukat ápolják

2012 2013 2014 2015 kész

Új falu

Teljesen új, önálló, független rendszer és mintázat, me-lyet a közösség belső működése határoz meg. Jó kom-munikáció egymás között, kevés kapcsolat a meglevő faluval, elkülönülés, elszigetelődés.

Öko-major

Szórvány település, melynek előképe az egyféle mezőgazdasági tevékenységet végző közösségnek ott-hont adó majorság. Kevés kommunikáció egymás között és a faluval, nem a közösség, hanem a gazdaság ál-tal meghatározott rendszert követő mintázat. Mégis a közösség vágyott letelepülési formája.

Struktúrabővítés

A meglevő falu egyik utcáját folytatva, az itt hagyomá-nyos beépítés mintázatát követve elhelyezett új lakóépü-letek. Szoros és szerves kapcsolat egymással és a régi fa-luval, alkalmazkodás, integráció.

A letelepedés lehetséges struktúrái

Megismerve az Ökofalucsíra csoport vágyott életmód- modelljét, 3 különböző telepítési módot képzeltünk el, melyeknek viszonya különböző a meglevő faluval. Jelen-leg a közösség szükséglete ideiglenesen néhány ház a faluban (1 már megvásárlásra került), középtávon az új falu magjaként 7 db új lakóház.

-047 046

A KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉSZET LÉPÉSEI /ÖKOFALU NYIMBEN/

Bartha András Márk, Francsics László, Gyulovics István, Szántay Zsófia Az új ökofalu épületállományának alakulása a 2. kérdőíves felmérés eredményei alapján

Az új településrész lehetséges elrendezéseinek vizualizációja Nyim meglévő struktúrájához kapcsolódva

A közösség egy tagjának kézzel rajzolt elképzelése a falu telepítéséről

A kézzel rajzolt mentális térképek egységes szimbólumrend-szerrel feldolgozva

kapu

házak

közösségi épületek

szakrális épület

amfiteátrum

gazdasági épület

szélmalmok

közösségi kertek

kút

erdő, gyümölcsös

legelők szántó

veteményeskert

méhészet

az összes épület

Egyéni elképzelések az új falu beépítéséről

Az Ökofalucsíra közösség tagjai kérésünkre lerajzolták a vágyott faluról bennük élő kognitív térképeiket. A rajzokat az összehasonlíthatóság érdekében egységes jelrendszerrel is feldolgoztuk, így ki lehetett gyűjteni az általuk fontosnak érzett településképi elemeket, melyek különböző helyzeteit összehasonlítottuk.

Általánosságban elmondható, hogy a vizek, a közös-ségi épületek és terek, lakóházak, és a különböző mezőgazdasági felhasználású földek jelentek meg különböző elrendezésekkel a térképeken. Mivel a rajzok a vágyak leképezésére szolgáltak, a valós tereptárgyakon túl természetesen többször adódtak célzottan és tudat-talanul irracionális elemek, ellentmondások és hiányok.

-049 048

A KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉSZET LÉPÉSEI /ÖKOFALU NYIMBEN/

Bartha András Márk, Francsics László, Gyulovics István, Szántay Zsófia A közösen tervezett falu helyszínrajza

Jelmagyarázat a helyszínrajzhoz A 2. workshopon közösen épített makett A közös makett rajzos dokumentációja

szélkerék

A közös tervezés egyik legfontosabb állomásaként elkészítettük a közösség által megvásárolt földterület léptékhelyes modelljét, és megpróbáltuk annak segítsé-gével térben is elképzelni jövőbeli falujukat. A stúdium résztvevőit arra kértük, hogy helyezzenek el minden olyan elemet a maketten, amely számukra fontos, legyen akár saját családi ház vagy közös vízmű. A terepasz-tal berendezése folyamán nagyon jelentős szempon-tok váltak mindenki által nyilvánvalóvá, mint például a házak egymástól való távolsága, a terület használati zónái, vagy a „külső” látogatók lehetőségei. A résztvevők tiszta képet kaptak egymás elképzeléseiről, és a fel-színre került vitás és egymásnak ellentmondó szándékok tervezhetővé és megoldhatóvá váltak a kialakult beszél-getés során.

A maketten kialakult konszenzusos állapotot rajzos for-mában is feldolgoztuk (fent). Ennek az ellentmondások-kal és aránytalanságokellentmondások-kal tűzdelt vágy-halmaznak az átalakításával jutottunk el kutatási-tervezési munkánk jelenlegi állapotához (túloldalt). A rajzolás során alapelv volt, hogy elsősorban csak redukáljuk az elemek számát, illetve a hiányzó, de szükséges elemeket a közösen megalkotott rendszerbe illeszkedően helyezzük el. Így alakult ki az alapstruktúrát adó víztározó és használati zónák rendszerébe illeszkedő és a meglévő utakhoz csat-lakozó úthálózat, és az épületek elrendezése is. Tervünk nem építészeti-műszaki értelemben vett tökéletes öko-falu irányába tett lépés, hanem egy inkább csak a közös-ség álmait rajzos formában rögzítő hangulati rajz, amely alapja lehet egy tényleges rendezési terv kialakításának.

E G Y É N I K U T A T Á S O K

FOLYAMATOS MODERN /CARUSO ST. JOHN ÉPÍTÉSZETE/ 052-057.o.

Alkér Katalin (témavezető: Klobusovszki Péter DLA)

URBANIZÁLT TÁJ - MEGBOLYGATOTT TERÜLETEKET ÉRINTŐ BEAVATKOZÁSOK /IPARI TÁJ REHABILITÁCIÓJA, EURÓPAI STRATÉGIÁK/ 058-063.o.

Antal Gabriella (témavezető: Karácsony Tamás DLA)

ÖKOLOGIKUS VILÁGKÉP ÉS AZ ANYAGGAL VALÓ BÁNÁSMÓD ÖSSZEFÜGGÉSEI A MAGYAR ÖKOFALVAK ÉPÍTÉSZETÉBEN 064-069.o.

Bartha András Márk (témavezető: Klobusovszki Péter DLA)

KORTÁRS TÁJ(ÉPÍTÉSZETI) ATTITŰDÖK I. /AZ IPARI TÁJREHABILITÁCIÓ ÉS A BENNE REJLŐ LEHETŐSÉGEK BORSODBAN/ 070-075.o.

Borzsák Veronika (témavezető: Fejérdy Péter DLA)

A MIKROSTRUKTÚRA LEHETŐSÉGEI, ÚJPALOTAI KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS 076-081.o.

Csízy László (témavezető: Szabó Árpád DLA)

A VIDÉK ARCA - ÖKOFALVAK MAGYARORSZÁGON 82-87.o.

Gyulovics István (témavezető: Roth János DLA)

KERT-HÁZ /A KERT LEHETSÉGES ÉRTELMEZÉSEI ÉS ÉPÍTÉSZETI SZEREPE KORTÁRS ÉPÜLETEK PÉLDÁIN/ 088-093.o.

Kovács Zsófia (témavezető: Szabó Levente DLA)

EGY UTÓPIA ESETTANULMÁNYA, AVAGY HOGYAN KERÜL TÓ A SOMOGYI DOMBOK KÖZÉ? 094-099.o.

Szántay Zsófia (témavezető: Major György DLA)

A KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉSZET PEDAGÓGIÁJA /ÉPÍTÉSZET, NEVELÉS ÉS PARTICIPÁCIÓ AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN/ 101-105.o.

Tánczos Tibor (témavezető: Szabó Levente DLA)

IPARI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓS LEHETŐSÉGEI, FUNKCIÓVÁLTÁS /IPARI ÉPÜLETEKBEN MEGVALÓSULT PROJEKTEK, KULTÚRGYÁRAK/ 106-111.o.

Varga Piroska (témavezető: Karácsony Tamás DLA)

EGYÉNI KUTATÁSOK -051 050

BELVÁROSI METAMORFÓZIS /AZ AMSZTERDAMI STATION ISLAND PROJEKT/ 140-145. o.

Garay Márton, Phd-hallgató (témavezető: Fonyódi Mariann PhD)

RÉGI ÉS ÚJ A HOLLAND ÉPÍTÉSZETBEN /KORTÁRS BEAVATKOZÁSOK TÖRTÉNETI ÉPÜLETEKBEN/ 146-151. o.

Kóródy Anna, Phd-hallgató (témavezető: Vukoszávlyev Zorán Phd)

A BONTÁS A MEGOLDÁS? AZ INTEGRÁLT VÁROSREHABILITÁCIÓ VÁLTOZÓ ESZKÖZEI BIJLMERBEN 152-157. o.

Szendrei Zsolt, Phd-hallgató (témavezető: Szabó Julianna Phd)

KÉK MEZŐN URBÁNUS TÁJ /AZ AMSZTERDAMI IJBURG ÉS A HOLLAND TÁJÉPÍTÉS GYAKORLATA/ 158-163. o.

Wettstein Domonkos, PhD hallgató (témavezető: Meggyesi Tamás PhD, DSc)

VÉDETT TÉR /VÉDETT KÖZÖSSÉGI TEREK LÉTREHOZÁSA ÚJPALOTA LINEÁRIS VÁROSKÖZPONTJÁNAK CSUKLÓPONTJÁBAN/ (KIVONAT) 112-115. o.

Brósz Csaba (témavezető: Karácsony Tamás DLA)

HÁRTYÁK ÉS MEMBRÁNOK /AZ ÚJPALOTAI SPIRÁLHÁZ ÁTALAKÍTÁSA/ (KIVONAT) 116-119. o.

Dombóvári János (témavezető: Balázs Mihály DLA)

AZ ÖKOFALVAK SZAKRÁLIS ÉPÍTÉSZETÉRŐL /A VISSZATÉRŐ MIKRO-TÁRSADALMAK SZAKRÁLIS ÉPÍTÉSZETE MÖGÖTT REJLŐ FOLYAMATOKRÓL/ (KIVONAT) 120-123. o.

Francsics László (témavezető: Lázár Antal DLA)

DÍSZÍTÉS A KORTÁRS ÉPÍTÉSZETBEN (KIVONAT) 124-127. o.

Tatár-Gönczi Orsolya (témavezető: Balázs Mihály DLA)

ÉLŐ LAKÁSTÖRTÉNET /A MÚZEUM KÖRÚT 19. SZÁM ALATTI 1. EMELETI LAKÁS TÉRHASZNÁLATI KRÓNIKÁJA/ (KIVONAT) 128-131. o.

Hakkel Márton (témavezető: Balázs Mihály DLA)

KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉS ÉS KÖZÖSSÉG ÉPÍTÉS (KIVONAT) 132-135. o.

László Tamás (témavezető: Fejérdy Péter DLA)

SZOCIÁLIS BEAVATKOZÁSOK /SZOCIÁLIS ÉRZÉKENYSÉG + RACIONÁLIS ÉPÍTÉS/ (KIVONAT) 136-139. o.

Szabó Dávid (témavezető: Dobai János DLA)

1. 2. 3. 4. 5.

ALKÉR KATALIN (TÉMAVEZETŐ: KLOBUSOVSZKI PÉTER DLA)

FOLYAMATOS MODERN

In document Közösség és építészet (Pldal 44-54)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK