• Nem Talált Eredményt

SZOCIÁLIS ÉPÍTÉS - CIVIL SZERVEZŐDÉS A LAKHATÁS JAVÍTÁSÁRA A Kis-Pongrácz lakótelep revitalizációja

In document Közösség és építészet (Pldal 36-44)

LÁSZLÓ TAMÁS, SZABÓ DÁVID (KONZULENS: ALFÖLDI GYÖRGY DLA)

-035 034

SZOCIÁLIS ÉPÍTÉS - CIVIL SZERVEZŐDÉS A LAKHATÁS JAVÍTÁSÁRA /A KIS-PONGRÁCZ LAKÓTELEP REVITALIZÁCIÓJA/

László Tamás, Szabó Dávid Helyszínrajz

Koncepció a megújulást segítő funkciók betelepítéséről Légifotó

1. 2. 3.

A lakótelep részt vesz egy unió által támogatott i n -tegrált szociális városrehabilitációban, amely tartalmaz-za a társashátartalmaz-zak részleges felújítását, az önkormánytartalmaz-zati bérlakások felújítását, az intézmények korszerűsítését, a lakókörnyezet köztereinek megújítását és a városre-habilitációs programot támogató események/képzések/

pályázatok kezdeményezését. A program számos közös-ségi funkciót érint, ám hagy maga után hiányokat.

Ezek kiegészítésére készítettünk egy koncepciót, amely

lyet foglalhasson el a lakótelepen, így talán még inkább kifejtheti közösséggerjesztő hatását. Az elgondolás lé-nyege egy többfunkciós burkolt köztér, egy megnyitható közkert, és egy sokoldalú közösségi ház kialakítása.

Ezek találkozásánál izgalmas téri helyzetek alakulnak ki, melyeket sétáló utcaként/kiülő teraszként, vagy szabadtéri színpadként lehet használni. A közösségi tér kialakítása a forgalom csillapításával vagy időszakos megszüntetésével oldható meg, így az alkalmassá válhat KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ INTÉZKEDÉSEK A KIS-PONGRÁCZ LAKÓTELEPEN

-037 036

SZOCIÁLIS ÉPÍTÉS - CIVIL SZERVEZŐDÉS A LAKHATÁS JAVÍTÁSÁRA /A KIS-PONGRÁCZ LAKÓTELEP REVITALIZÁCIÓJA/

László Tamás, Szabó Dávid A köztér három használati sémája Látványterv a kiülőteraszról Látványterv a közösségi házról

A közösségi tér, a közösségi kert és a közösségi ház helyszín-rajza

egyéni helyett közösségi részvétel

mozzanatos helyett folyamatos jellegű akciók

fontos a folyamatban mejelenő események láncolata;

5-8 fős vegyes összetételű munkacsoportok szervezése

MODELL - SZOCIÁLIS ÉPÍTÉS A RÁSZORULÓK BEVONÁSÁVAL

Csapatunk kutatási témája egy olyan működési modell kidolgozása, amely útmutatást adhat lakhatási prob-lémákkal küzdő, nehéz szociális helyzetű emberek, csa-ládok tartós hatású megsegítéséhez.

A szociális programok fenntarthatóságát szociális és társadalmi értelemben az határozza meg, hogy a felújí-tásokat követően a megsegítettek hogyan tudják élet-mód szintjén magukévá tenni és megőrizni megújult környezetüket. Ennek eléréséhez elengedhetetlen szerep jut a közösségi formának, mely az építésnek és az építési munkák láncolatának is foglalata. A közösség szerkezete fontos meghatározója a lakosság bevonásával történő építés sikerének.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy minél kisebb egysé-gek határozzák meg a közösséget, annál aktívabb a rész-vétel. Az építési munka jellegéből is adódik, hogy 5-8 fős munkacsoportok alakuljanak, amelyek összetétele feladatról feladatra változik. A résztvevők vándorlásával válnak a kis egységek egy nagyobb közösséggé, így növe-kedhet a rendszer, és a csoportok közötti kapcsolat az, amely a szakmai és egyéb tudás to-vábbadását biztosítja.

A szerveződés stabilitását az adja, hogy a kis egységek hálózata által több lábon áll. A működés és szerveződés további elveit a következő kis ábrák mutatják be.

-039 038

SZOCIÁLIS ÉPÍTÉS - CIVIL SZERVEZŐDÉS A LAKHATÁS JAVÍTÁSÁRA /A KIS-PONGRÁCZ LAKÓTELEP REVITALIZÁCIÓJA/

László Tamás, Szabó Dávid

A önsegítő szociális szerveződés főbb jellemzői

Az uniós pályázat során megvalósuló rendezési terv helyszín-rajza

Archiv fényképek az építés utáni állapotokról

A lakótelep mai állapotában is kedvező környezetet biztosít lakóinak zöld területeivel és a házak közti jó térarányokkal.

KÖZÖSSÉGI HÁZ - KÖZÖSSÉGI PONT

A lakótelep majd’ egy falunyi lakót számlál. Sajnos azonban nélkülöznie kell olyan funkciókat, amelyek egy ekkora lakóközösség életéhez hozzátartoznak. Ezek pót-lására a közösségi házat úgy alakítottuk ki, hogy a köztér irányába egy bolttal és egy kiülős kávézóval nyíljon meg.

Ezen a szinten kap még helyet a civil szerveződés Közös-ségi PONTja. Az emeleten inkubátor irodákkal lehetne fellendíteni a foglalkoztatottságot, ahol egy kápolna is kialakításra kerülne. A pinceszinten klubhelyiség foglal helyet az udvartól lépcsőző nézőtéri lelátóval, valamint egy próba- és vetítőterem.

-041 040

SZOCIÁLIS ÉPÍTÉS - CIVIL SZERVEZŐDÉS A LAKHATÁS JAVÍTÁSÁRA /A KIS-PONGRÁCZ LAKÓTELEP REVITALIZÁCIÓJA/

László Tamás, Szabó Dávid

A közösségi ház alapaprajzai - közösségi funkciók: kávézó, bolt, “Közösségi PONT” iroda , klubhelyiség, inkubátor irodák, kápolna, szabadtéri színpad

A közösségi ház metszete - köztéri és közkerti kapcsolat A műhely alaprajza

A jelenleg használaton kívüli épület “nyitott műhellyé” alakí-tása - a lakók itt végezhetnek javításokat akár saját kezűleg is, szakértői segítség bevonásával

KÖZÖSSÉGI HÁZ - KÖZÖSSÉGI PONT - NYITOTT MŰHELY A szociális építés modelljéhez kapcsolódóan egy asz-talos műhelyt lehetne berendezni a közösségi házzal szomszédos épületben, mely önkormányzati tulajdon-ban van és jelenleg nem használja senki. Ennek üzemel-tetéséhez egy mesterember segítségét lehetne kérni, aki betanítóként és szakmai segítségként lehetne jelen az ingyenes munkahelyért cserébe.

Kutatócsoportunk 2011 októberében kötött ismeretséget a vizsgálat tárgyát adó Ökofalu-csíra csoport tagjaival, akik egy új ökofalu megalkotásán fáradoztak. Célunk az volt, hogy megismerjük őket, működésüket, tevékenysé-gük építészeti vonatkozásait, és rajtuk keresztül az öko-falvak születését. Törekedtünk személyes álmaik részletes

tunk, amely a közös tervezés katalizátorává válik. Az első fázisban kérdőívek és személyes beszélgetések során a közösség letelepülésével kapcsolatos problémás eleme-ket kutattuk fel. Ezeeleme-ket közvetett módon, workshopok során a közösség elé tártuk, hogy önmaguk ismerjék fel, és oldják meg őket. Alkotási kutatási munkánk gerincét

A KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉSZET LÉPÉSEI

In document Közösség és építészet (Pldal 36-44)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK