• Nem Talált Eredményt

MELLÉKLET - A tudásmenedzsment 2005/2006 felmérés statisztikai eredményei

Tudásmenedzsment felmérés 2005-2006

KÖSZÖNÖM AZ IDEJÉT ÉS AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT!

IV. TUDÁSMENEDZSMENT TECHNOLÓGIA ÉS BERUHÁZÁS Tudásmenedzsment felmérés 2005-2006

2. MELLÉKLET - A tudásmenedzsment 2005/2006 felmérés statisztikai eredményei

A tudásmenedzsment helyzete

Tudásmenedzsment-stratégia

A tudásmenedzsment empirikus felmérés résztvevőinek 37 százaléka állítja, hogy szervezete rendelkezik tudásmenedzsment stratégiával. A szervezetek 30 százaléka esetében a vállalati stratégia része, 7 százalék vonatkozásában pedig egy önálló részterület stratégiájaként van jelen a szervezetben. A válaszadók 55 százaléka szerint szervezetük nem rendelkezik tudásmenedzsment stratégiával, 9 százalékának pedig nincs róla tudomása.

Tudás, mint stratégiai eszköz

A felmérés arra is választ keresett, hogy a szervezetek stratégiai eszköznek tekintik-e a tudást. A válaszadók 77 százaléka szerint igen, ugyanakkor csupán 37 százalék rendelkezik átfogó tudásmenedzsment stratégiával. Ez a jelentős különbség – a fontosság felismerése és a stratégiai szándék között – komoly kockázatokat jelenthet a szervezetek számára.

6%

17%

77%

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Igen Nem Nem tudja

A tudás, mint stratégiai eszköz megítélésére vonatkozó %-os megoszlás a vizsgált szervezeteknél

Tudásmenedzsment-programok helyzete

A felmérésben résztvevők közel egyharmadának egyáltalán nincs információja tudásmenedzsment-programról, és csupán 22 százalék állítja, hogy rendelkezik tudásmenedzsment-programmal. A válaszadók 24 százaléka szerint folyamatban van a program kialakítása, és csupán 14 százalék vallja, hogy nem terveznek ilyen jellegű fejlesztést.

31%

Most mérjük fel, hogy van-e igény a program iránt.

Nincs programunk és nem is tervezünk ilyen fejlesztést.

Gondolkoztunk a program bevezetésén, de elvetettük.

Nincs információm

tudásmenedzsment programról.

A tudásmenedzsment-program előfordulása a vizsgált szervezeteknél

A tudásmenedzsment-program típusai

A felmérés a tipikus tudásmenedzsment programok (tudásmegosztást- és hozzáférést javító-, tudásbázist kialakító-, tudásvagyon-mérési-, tudásmegosztó kultúrát támogató-, és egyéb program) meglétére kérdezett rá. Az elemzés során kiderült, hogy a felmérésben részt vett szervezetek közel egyharmada rendelkezik tudásmegosztást- és hozzáférést javító programmal, egyharmada tudásbázist kialakító programmal, 17 százaléka tudásmegosztó kultúrát támogató programmal, és mindössze 4 százaléka tudásvagyon-mérési programmal.

A fennmaradó 18 százalék az „egyéb” kategóriát választotta, ezen belül is a válaszadók közel fele állítja, hogy nincs információja semmilyen programról, vagy nincs a felsorolt programok közül egyik sem a szervezetnél; másik felük pedig egyéb programokat nevezett meg, mint pl.: kompetenciamenedzsment-rendszer, e-learning rendszer, coaching, stb.

31%

A tudásmenedzsment-program egyes típusainak előfordulása a vizsgált szervezeteknél

Tudásmenedzsment-kezdeményezések

Az alkalmazott tudásmenedzsment kezdeményezések vonatkozásában, a magyar szervezeteknél a dokumentumtároló rendszer a megkérdezettek felénél, az információközpont 35 százalékuknál, a szervezeti egységek együttműködési hálózata 30 százalékuknál, a szakmai közösségek pedig 29 százalékuknál bevezetésre kerültek.

12%

14%

21%

29%

29%

30%

35%

50%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60%

Dokumentumtároló rendszer Információ központ Szervezeti egységek együttműködési hálózata Szakmai közösségek Tudásbázis

Kompetencia központ Beszállítói közösségek Ügyfélközösségek

Az alkalmazott tudásmenedzsment kezdeményezésekre vonatkozó %-os megoszlás a vizsgált szervezeteknél

Tudásmenedzsment-programok kezdeményezői

Az alábbi grafikonon jól látható, hogy a felsővezetés támogatja leginkább a tudásmenedzsment-program bevezetésére irányuló törekvéseket, de jelentős a munkatársak kezdeményező szerepe is. Valószínűsíthető, hogy kezdetét vette a szervezeteknél a munkatársak széles körének bevonása, részvételük biztosítása a programok megvalósításában, elkötelezettségük kialakítása és fenntartása.

10%

10%

21%

20%

50%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60%

Felső vezetés Közép menedzsment Munkatársak Anyavállalat Egyéb

A tudásmenedzsment-programok fő kezdeményezőjére vonatkozó %-os megoszlása a vizsgált szervezeteknél

A menedzsment közreműködése a tudásmenedzsment-programokban

A magyarországi szervezetek esetében a menedzsment közreműködése a tudásmenedzsment-programokkal kapcsolatban, az elmúlt 2 évben a válaszadók 42 százaléka szerint nem változott, 30 százaléka szerint pedig növekedett. A válaszadók mintegy 27 százaléka azonban nem vállalkozott a menedzsment hozzáállásának becslésére.

27%

1%

30%

42%

0% 10% 20% 30% 40% 50%

Nem változott Növekedett Csökkent Nem tudja

A menedzsment közreműködésének %-os megoszlása a vizsgált szervezeteknél

Problémamegoldás

A korábbi kutatásoktól eltérően, új kérdésként szerepelt a felmérésben, hogy a résztvevők kihez fordulnak először, ha egy probléma megoldásához információra van szükségük. A válaszadók több mint fele a munkatársához fordul először, és mindössze 15 százalék állítja, hogy szervezeti adatbázisban keres megoldást. Elsősorban azok keresik először különféle adatbázisokban a választ, akiknek nagyon speciális, egyedi a munkakörük vagy a többiektől elszigetelten dolgoznak, vagy tudásmenedzsment gurunak számítanak. A külső forrásokhoz fordulókról hasonlóak állapíthatók meg, továbbá az, hogy kisvállalkozások vezetőinek nincs más lehetőségük. Érdemes megemlíteni, hogy a tudásmenedzsment-programok elterjedése ellenére a személyes kapcsolatokon keresztül megvalósítható tudásmegosztásnak óriási jelentősége van a szervezeti együttműködésben.

6%

15%

22%

58%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70%

Munkatársához fordul

Külső forrásokhoz fordul

Megnézi a szervezeti adatbázist

Egyéb

A problémamegoldás lehetőségeire vonatkozó %-os megoszlás a vizsgált szervezeteknél

Eredményesség

A magyar szervezetek leginkább a gyors eredmény, a könnyű elérhetőség és a megbízható eredmény érdekében fordulnak a fent megnevezettek lehetőségekhez. A pontosság és a részletes eredmény a háttérbe szorul. Valószínűsíthető, hogy az idő hiányára vezethető vissza, hogy minél gyorsabban, minél egyszerűbb megoldásokhoz kívánnak jutni a szervezetek vezetői.

4%

A problémamegoldás lehetőségeinek céljára vonatkozó %-os megoszlás a vizsgált szervezeteknél

Tudásmenedzsmenttel kapcsolatos legnagyobb problémák

A válaszadóknak rangsort kellett felállítaniuk, aszerint, hogy a megadott lehetséges problémák közül, melyiket tartják a legfontosabbnak, illetve a legkevésbé fontosnak. A problémákat súlyozott átlagok rangsora adja, amelyet a tudásmenedzsment előnyök ismeretének a hiánya vezet, második helyen az idő hiánya, harmadik helyen pedig a fejekben levő tudáshoz való nehéz hozzáférés szerepel. Előkelő helyen áll az erőforrás hiánya, a vezetőség elkötelezettségének hiánya és jelentős probléma, hogy az emberek nem akarják megosztani a tudásukat. A válaszadók nem gondolják, hogy nincs elegendő tudás a szervezetben valahol, és a technológiát sem okolják a nehézségekért.

5,43 Nincs idő a tudás megosztására A fejekben levő tudáshoz nehéz hozzájutni

Nincs elegendő erőforrás Információ dömping

A vezetőség nem elkötelezett Nem akarják megosztani a tudásukat Nem használják ki a technológia lehetőségeit

A szervezeti kultúra nem támogatja K+F-re kevés pénzt költenek Nem megfelelő technológia Nincs meg a megfelelő tudás

A tudásmenedzsmenttel kapcsolatos legnagyobb problémák rangsora súlyozott átlagokkal kifejezve a vizsgált szervezetek vonatkozásában

A tudásmenedzsment program sikeressége

A tudásmenedzsment potenciális szerepe

A tudásmenedzsment-program révén elérhető javulás vonatkozásában az eredményekből egyértelműnek tűnik, hogy a tudásmenedzsmenttel szemben nagyon erős az elvárás a szervezeti együttműködés javulása, a minőség javulása, a hozzáadott érték növelése, valamint a költségcsökkenés iránt.

57%

A hozzáadott érték növelése a fogyasztók és ügyfelek számára Költségcsökkenés

Innováció felgyorsulása

A tudásmenedzsment-programok révén elvárt javulás területei a vizsgált szervezeteknél

A tudásmenedzsment-program kudarcának lehetséges okai

Számos akadálya van a tudásmenedzsment-programok szervezetbe való beillesztésének. Általában a tudást a nem menedzselhető problémafajták közé sorolják, és olyan problémaként azonosítják, amely nem kezelhető hagyományos menedzsment módszerekkel és technológiákkal. A tudásmenedzsment-programmal kapcsolatos kudarc lehetséges okainak rangsorolásakor a válaszadók leginkább az idő hiányát, a felhasználók elkötelezettségének hiányát és azt tartják legnagyobb kudarcnak, hogy a tudásmenedzsment nem része a mindennapi munkának. Előkelő helyen szerepel a tréning hiánya, valamint a tudásmegosztó kultúra hiánya.

4,44

A felhasználók elkötelezettségének hiánya A TM nem része a mindennapi munkának Tréning hiánya

Tudásmegosztó kultúra hiánya

A menedzsment támogatásának hiánya A szakértők túl elfoglaltak

A rendszer nem tud beilleszkedni a munkafolyamatokba

Túl bonyolult rendszer Technikai problémák

A tudásmenedzsment-programmal kapcsolatos kudarc lehetséges okainak rangsora súlyozott átlagokkal kifejezve, a vizsgált szervezetek vonatkozásában

Tudásmenedzsmenttel kapcsolatos lépések megtétele

A magyar szervezeteknél a megvalósított tudásmenedzsmenttel kapcsolatos lépések közül a formális információs csatornák kialakítása a legnépszerűbb, amelyet a válaszadók közel fele megjelölt. A második és a harmadik helyen a tudásközpontok létrehozása, valamint a szakmai közösségek kialakítása szerepel. Legkisebb arányban a szellemi tőke mérését valósították meg, összhangban azzal, hogy a szervezeteknek csupán a 4 százaléka rendelkezik tudásvagyon mérési programmal.

10%

A megvalósított tudásmenedzsmenttel kapcsolatos lépésekre vonatkozó %-os megoszlás a vizsgált szervezeteknél

A tudásmenedzsment technológia és beruházás Technológia eszközök

A grafikonon jól látható, hogy a szervezetek többsége alkalmaz Internetet, vállalati intranetet és adatbázis-rendszert, ugyanakkor a dokumentummegosztó-, döntéstámogató rendszer és a groupware alkalmazása, és tervezett bevezetése alacsony mértékű.

18% 33% 49%

A tudásmenedzsmenttel kapcsolatos technológiai eszközök alkalmazására vonatkozó %-os megoszlás a vizsgált szervezetek esetében

A tudásmenedzsmenttel kapcsolatos költségek

A magyarországi felmérésben szereplők közül még kevesebben vállalkoztak a tudásmenedzsmentre fordítandó költségek becslésére, a szervezetek túlnyomó többsége azonban úgy gondolja, hogy a tudásmenedzsmenttel kapcsolatos költség nem haladja meg az árbevétel 2 százalékát.

A tudásmenedzsment által érintett területek

A tudásmenedzsment révén javítható területekkel kapcsolatban a felmérés megállapította, hogy valamennyi területet javítani kívánják a magyar szervezetek a tudásmenedzsment programok segítségével. A szerveztek fele a marketing és értékesítés, közel negyven százalékuk a szolgáltatások, és az információmenedzsment területét fejlesztené.

7%

A javítani kívánt területekre vonatkozó %-os megoszlás a vizsgált szervezeteknél

Kihívások

Az alábbi eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy a tudás hosszú távú menedzseléséhez elengedhetetlen a tudásmenedzsment integrálása a munkafolyamatokba, a munkatársak motiválása a tudásmenedzsment használatára, a felsővezetés közreműködésének fenntartása és az üzleti előnyök meggyőző bemutatása.

6% A munkaerő motiválása a TM használatára

A tudásmenedzsmenttel kapcsolatos kihívásokra vonatkozó %-os megoszlás a vizsgált szervezeteknél

Megelégedettség

A szervezetek közel 45 százaléka nem vállalkozott arra, hogy véleményt alkosson a tudásmenedzsment-program alkalmazására vonatkozóan. 1 százalékuk nagyon sikeresnek ítéli, 33 százalékuk sikeresnek. A válaszadóknak az 5 százaléka szerint teljes a kudarc.

45%

A vizsgált szervezet tudásmenedzsment programok sikeres alkalmazására vonatkozó %-os megoszlása

Correlations ,196*,292**,176*,295**,381**,1131,059 ,022,003,031,000,000,167,470 136103150150150150150150 ,153,186,068,218**,205*,229**,0591 ,076,059,408,007,012,005,470 136103150150150150150150 ,160,120,142,188*,093,025,199*,189* ,062,227,084,021,258,759,015,020 136103150150150150150150 ,241**,415**,148,361**,394**,285**,268**,346** ,005,000,071,000,000,000,001,000 136103150150150150150150 ,118,074,120,043,049,109,017,039 ,170,459,143,603,553,183,832,634 136103150150150150150150 ,329**,423**,242**,358**,518**,280**,218**,322** ,000,000,003,000,000,001,007,000 136103150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

Szakmai közösségek (Communities of Practice) Dokumentum tároló rendszer (Document Databank) Ügyfélközössége

k (Customer Communities) Kompetencia központ (Competence Center) Beszállítói közösségek (Supplier Communities) Tudásbázis (Know

ledge Repository)

TM stratégia

TM

program megléte

Tudásvagyon

mérési program Tudásmegosztó kultúrát támogató

program

Tudásbázis kialakító program

Tudásmego sztást és hozzáférést javító program

Szakmai

közösségek (Communities of Practice)

Dokumentum tároló

rendszer (Document Databank)

Correlations ,207*,174,066,141,238**,131,170*,196* ,015,078,424,086,003,110,038,016 136103150150150150150150 ,134,302**,238**,230**,185*,112,240**,218** ,121,002,003,005,023,171,003,007 136103150150150150150150 ,138,184,063,242**,268**,211**,175*,182* ,110,063,445,003,001,009,033,026 136103150150150150150150 ,593**,601**,270**,328**,383**,248**,325**,150 ,000,000,001,000,000,002,000,067 136103150150150150150150 ,306**,410**,072,436**,398**,409**,297**,371** ,000,000,381,000,000,000,000,000 136103150150150150150150 ,457**,496**,188*,209*,250**,177*,378**,053 ,000,000,021,010,002,031,000,517 136103150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

ezeti ségek üttműködési cellence)

TM stratégia

TM

program megléte

Tudásvagyon

mérési program Tudásmegosztó kultúrát támogató

program

Tudásbázis kialakító program

Tudásmego sztást és hozzáférést javító program

Szakmai

közösségek (Communities of Practice)

Dokumentum tároló

rendszer (Document Databank)

Correlations ,408**,486**,113,241**,278**,273**,271**,173* ,000,000,169,003,001,001,001,034 136103150150150150150150 ,351**,258**,033,164*,224**,185*,254**,120 ,000,009,687,045,006,024,002,144 136103150150150150150150 ,354**,330**,173*,105,291**,131,276**,282** ,000,001,035,199,000,110,001,000 136103150150150150150150 ,289**,342**,206*,205*,420**,139,541**,180* ,001,000,012,012,000,091,000,028 136103150150150150150150 ,336**,585**,224**,275**,439**,271**,240**,257** ,000,000,006,001,000,001,003,001 136103150150150150150150 ,077,151,311**-,014,107-,022,218**,080 ,370,128,000,864,194,788,007,333 136103150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

Formális információs csatornák kialakítása Tudásmegosztás ösztönzése, jutalmazása Felelősök és

tudásközpontok meghatározása Szakmai közösségek kialakítása Tudásbázis létrehozása Szellemi tőke mérése

TM stratégia

TM

program megléte

Tudásvagyon

mérési program Tudásmegosztó kultúrát támogató

program

Tudásbázis kialakító program

Tudásmego sztást és hozzáférést javító program

Szakmai

közösségek (Communities of Practice)

Dokumentum tároló

rendszer (Document Databank)

Correlations -,031,035,057,037,044-,008,174*,062 ,716,729,490,652,597,923,034,452 136103150150150150150150 ,244**,522**,087,186*,299**,256**,117,167* ,004,000,290,023,000,002,154,041 136103150150150150150150 ,202*,255**,057,095,100,107,086,211** ,018,009,486,246,223,194,297,010 136103150150150150150150 ,266**,336**,088,212**,303**,064,228**,116 ,002,001,287,009,000,434,005,157 136103150150150150150150 ,202*,194*,155,158,172*,159,121,095 ,018,050,059,053,035,052,141,249 136103150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

tranet

TM stratégia

TM

program megléte

Tudásvagyon

mérési program Tudásmegosztó kultúrát támogató

program

Tudásbázis kialakító program

Tudásmego sztást és hozzáférést javító program

Szakmai

közösségek (Communities of Practice)

Dokumentum tároló

rendszer (Document Databank)

Correlations ,282**,256**,137,181*,229**,180*,145,221** ,001,009,094,026,005,028,076,007 136103150150150150150150 ,268**,268**,175*,245**,258**,166*,184*,330** ,002,006,033,003,001,042,024,000 136103150150150150150150 ,136,261**,078,248**,306**,117,138,254** ,115,008,344,002,000,153,093,002 136103150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

Döntéstámogató rendszer Dokumentum megosztó rendszer Groupware

TM stratégia

TM

program megléte

Tudásvagyon

mérési program Tudásmegosztó kultúrát támogató

program

Tudásbázis kialakító program

Tudásmego sztást és hozzáférést javító program

Szakmai

közösségek (Communities of Practice)

Dokumentum tároló

rendszer (Document Databank)

Correlations ,160,241**,118,329**,207*,134,138,593** ,062,005,170,000,015,121,110,000 136136136136136136136136 ,120,415**,074,423**,174,302**,184,601** ,227,000,459,000,078,002,063,000 103103103103103103103103 ,142,148,120,242**,066,238**,063,270** ,084,071,143,003,424,003,445,001 150150150150150150150150 ,188*,361**,043,358**,141,230**,242**,328** ,021,000,603,000,086,005,003,000 150150150150150150150150 ,093,394**,049,518**,238**,185*,268**,383** ,258,000,553,000,003,023,001,000 150150150150150150150150 ,025,285**,109,280**,131,112,211**,248** ,759,000,183,001,110,171,009,002 150150150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

on

Ügy

félközös ségek (Customer Communitie

s)

Kompetencia központ (Competence Center)

Beszállítói közösségek (Supplier Communitie

s)

Tudásbázis (Know

ledge Repository)

Információ központ (Information Center)

Szervezeti egységek együttműköd

ési hálózata (Center of Ex

cellence)

Benchm arking

TM

stratégia kialakítása

Correlations ,199*,268**,017,218**,170*,240**,175*,325** ,015,001,832,007,038,003,033,000 150150150150150150150150 ,189*,346**,039,322**,196*,218**,182*,150 ,020,000,634,000,016,007,026,067 150150150150150150150150 1,181*,355**,139,226**,133,185*,101 ,027,000,089,005,104,024,218 150150150150150150150150 ,181*1,187*,358**,216**,205*,411**,309** ,027,022,000,008,012,000,000 150150150150150150150150 ,355**,187*1,092,126,086,121,160 ,000,022,263,123,298,141,051 150150150150150150150150 ,139,358**,0921,238**,249**,251**,456** ,089,000,263,003,002,002,000 150150150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

Szakmai közösségek (Communities of Practice) Dokumentum tároló rendszer (Document Databank) Ügyfélközössége

k (Customer Communities) Kompetencia központ (Competence Center) Beszállítói közösségek (Supplier Communities) Tudásbázis (Know

ledge Repository)

Ügy

félközös ségek (Customer Communitie

s)

Kompetencia központ (Competence Center)

Beszállítói közösségek (Supplier Communitie

s)

Tudásbázis (Know

ledge Repository)

Információ központ (Information Center)

Szervezeti egységek együttműköd

ési hálózata (Center of Ex

cellence)

Benchm arking

TM

stratégia kialakítása

Correlations ,226**,216**,126,238**1,165*,175*,311** ,005,008,123,003,044,033,000 150150150150150150150150 ,133,205*,086,249**,165*1,219**,240** ,104,012,298,002,044,007,003 150150150150150150150150 ,185*,411**,121,251**,175*,219**1,297** ,024,000,141,002,033,007,000 150150150150150150150150 ,101,309**,160,456**,311**,240**,297**1 ,218,000,051,000,000,003,000 150150150150150150150150 ,289**,457**,113,436**,239**,306**,545**,384** ,000,000,168,000,003,000,000,000 150150150150150150150150 ,087,091,084,328**,237**,236**,189*,684** ,288,267,309,000,003,004,021,000 150150150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

ezeti ségek üttműködési cellence)

Ügy

félközös ségek (Customer Communitie

s)

Kompetencia központ (Competence Center)

Beszállítói közösségek (Supplier Communitie

s)

Tudásbázis (Know

ledge Repository)

Információ központ (Information Center)

Szervezeti egységek együttműköd

ési hálózata (Center of Ex

cellence)

Benchm arking

TM

stratégia kialakítása

Correlations ,215**,228**,136,332**,322**,254**,319**,428** ,008,005,097,000,000,002,000,000 150150150150150150150150 ,027,234**,122,224**,184*,041,178*,449** ,746,004,135,006,024,618,029,000 150150150150150150150150 ,218**,299**,087,327**,266**,220**,236**,411** ,007,000,291,000,001,007,004,000 150150150150150150150150 ,327**,251**,158,249**,263**,267**,263**,452** ,000,002,054,002,001,001,001,000 150150150150150150150150 ,178*,337**,145,512**,269**,274**,307**,440** ,029,000,077,000,001,001,000,000 150150150150150150150150 ,026-,095,099,107,293**,161*-,027,339** ,749,246,226,194,000,050,744,000 150150150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

Formális információs csatornák kialakítása Tudásmegosztás ösztönzése, jutalmazása Felelősök és

tudásközpontok meghatározása Szakmai közösségek kialakítása Tudásbázis létrehozása Szellemi tőke mérése

Ügy

félközös ségek (Customer Communitie

s)

Kompetencia központ (Competence Center)

Beszállítói közösségek (Supplier Communitie

s)

Tudásbázis (Know

ledge Repository)

Információ központ (Information Center)

Szervezeti egységek együttműköd

ési hálózata (Center of Ex

cellence)

Benchm arking

TM

stratégia kialakítása

Correlations ,100-,125,064-,024,073,149,079,076 ,225,126,438,766,376,070,335,357 150150150150150150150150 ,095,283**,077,317**,147,215**,289**,258** ,246,000,349,000,074,008,000,001 150150150150150150150150 ,127,197*,179*,100,219**,217**,205*,163* ,122,016,028,223,007,008,012,047 150150150150150150150150 ,120,355**,177*,283**,175*,232**,276**,250** ,142,000,030,000,032,004,001,002 150150150150150150150150 ,033,157,122,034,124,094,209*,289** ,689,055,138,683,130,252,010,000 150150150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

tranet

Ügy

félközös ségek (Customer Communitie

s)

Kompetencia központ (Competence Center)

Beszállítói közösségek (Supplier Communitie

s)

Tudásbázis (Know

ledge Repository)

Információ központ (Information Center)

Szervezeti egységek együttműköd

ési hálózata (Center of Ex

cellence)

Benchm arking

TM

stratégia kialakítása

Correlations ,219**,238**,111,085,237**,198*,341**,297** ,007,003,177,301,004,015,000,000 150150150150150150150150 ,368**,214**,243**,241**,128,192*,308**,248** ,000,009,003,003,117,019,000,002 150150150150150150150150 ,140,302**,142,256**,173*,176*,330**,197* ,087,000,083,002,034,031,000,016 150150150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

Döntéstámogató rendszer Dokumentum megosztó rendszer Groupware

Ügy

félközös ségek (Customer Communitie

s)

Kompetencia központ (Competence Center)

Beszállítói közösségek (Supplier Communitie

s)

Tudásbázis (Know

ledge Repository)

Információ központ (Information Center)

Szervezeti egységek együttműköd

ési hálózata (Center of Ex

cellence)

Benchm arking

TM

stratégia kialakítása

Correlations ,306**,457**,408**,351**,354**,289**,336**,077 ,000,000,000,000,000,001,000,370 136136136136136136136136 ,410**,496**,486**,258**,330**,342**,585**,151 ,000,000,000,009,001,000,000,128 103103103103103103103103 ,072,188*,113,033,173*,206*,224**,311** ,381,021,169,687,035,012,006,000 150150150150150150150150 ,436**,209*,241**,164*,105,205*,275**-,014 ,000,010,003,045,199,012,001,864 150150150150150150150150 ,398**,250**,278**,224**,291**,420**,439**,107 ,000,002,001,006,000,000,000,194 150150150150150150150150 ,409**,177*,273**,185*,131,139,271**-,022 ,000,031,001,024,110,091,001,788 150150150150150150150150

Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N Pearson Correlation Sig. (2-tailed) N

on

Best practice megosztása TM tréning, tudatosítás

Formális

információs csatornák kialakítása

Tudásmegosztá s ösztönzése, jutalmazása

Felelősök és tudásközp. meghatározása

Szakmai

közösségek kialakítása Tudásbázis létrehozása

Szellemi tőke mérése