• Nem Talált Eredményt

3.4 „Tudásmenedzsment Magyarországon 2005/2006” felmérés

6. A tudásmenedzsment és a szervezeti kultúra összefüggései összefüggései

6.1 Az „irányított rakéta” kultúrájú szervezetek vizsgálata

Hat esettanulmányt dolgoztam ki és elemeztem az eredményeket. Minden eset ismertetését a szervezet általános bemutatásával kezdem, amelyhez az adatokat a vállalati dokumentumok és egyéb dokumentumokban fellelhető adatok szolgáltatták. Ezután a szervezet tudásmenedzsmenthez kapcsolódó tevékenységeit mutatom be a

„Tudásmenedzsment Magyarországon 2005/2006” felmérés eredménye, valamint a felmérésben résztvevőkkel készített interjú alatt összegyűjtött információk alapján. Az esetek leírását összefoglaló értékeléssel zárom le.

6.1.1 „A” informatikai nagyvállalat esettanulmánya

A vállalat általános ismertetése

Az „A” vállalat az Információtechnológia, kommunikáció és szórakoztatás iparági szegmensben végzi tevékenységét, éves bruttó árbevétele meghaladja a 10 milliárd Ft-ot, a teljes foglalkoztatású munkatársak száma 250-500 fő közé esik.

A vállalat a magyarországi informatikai piac egyik legnagyobb múltra visszatekintő vállalata, a hazai iparág meghatározó szereplője. A társaság aktív résztvevője több, államigazgatás támogatásával megvalósult informatikai programnak is. Az „A” vállalat az informatika minden területén a legkisebb alkatrésztől a legösszetettebb vállalatirányítási rendszerig használható megoldásokat kínál ügyfelei számára. Az évek során hardvergyártó szerepének megtartása mellett a hazai piac egyik legnagyobb rendszerintegrátorává fejlődött, nagy tapasztalatokkal rendelkező tanácsadói üzletágat alakított ki, országos szervizhálózatot hozott létre, és az IT számos más területén épített ki olyan kompetenciákat, amelynek révén napjaink követelményeinek megfelelő, összetett informatikai és telekommunikációs rendszereket tervez, fejleszt, szállít és üzemeltet.

Hatékony működésének hátterében kiváló szakembergárdája áll, amely a szoftverfejlesztés, a tervezés, a gyártás, az implementálás, a tanácsadás és az értékesítés területén egyaránt magas szintű munkájával biztosítja a legtöbbször több területre kiterjedő projektek sikerességét.

Az „A” vállalat több mint 20 éves történelmét végigkísérte az informatika újonnan megjelenő és folyamatosan fejlődő területeinek megismerése. Napjainkra a világ vezető informatikai szállítóival kialakított és szakmai minősítésekkel megerősített partneri együttműködések igazolják az informatikáról alkotott átfogó szemléletük eredményességét.

A 20 év alatt felhalmozott ismeretek révén az üzleti folyamatok és az informatika összehangolásával segítenek az egyes feladatok megoldásában.

Az „A” vállalat országos szervizhálózattal is rendelkezik. Szolgáltatásait többszintű saját illetve alvállalkozói szervizhálózat, és magasan képzett szervizmérnöki és -technikusi szakembergárda biztosítja. Az ügyfelek kiszolgálását magyar nyelvű, központosított telefonos ügyfélszolgálat is támogatja. Hazai viszonylatban szinte egyedülálló módon– az informatikai paletta szinte minden elemére stratégiai megoldást kínálnak.

Obermayer-Kovács Nóra Tudatos tudásmenedzselés a tudásgazdaságban A tudásmenedzsment és a szervezeti kultúra összefüggései

A konzultációs üzletág informatikai stratégiai csoportjának alapvető célkitűzése, hogy átfogó, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtson mind az üzleti szféra, mind az államigazgatás szereplői számára. A csoport tanácsadói különös figyelmet fordítanak az ügyfelek specifikus igényeire és elvárásaira, ennek megfelelően testre szabott megoldásokat kínálnak a szervezetek és intézmények számára.

A széles termékskálát felölelő kereskedelmi tevékenysége a megyei és fővárosi központokkal működő kereskedelmi csapatra, és az egyedülálló, országos lefedettséget biztosító vidéki kirendeltségre épül. Az ügyfeleket felsőfokú végzettséggel rendelkező kereskedelmi munkatársak segítik a képviselt termékek minél jobb megismerésében, és segítséget nyújtanak számukra nem csak a beszerzési, hanem a későbbi üzemeltetési feladatok szervezésében is. Szakképzett kereskedelmi tanácsadóik munkájának záloga a beszállítók által előírt és rendszeresen megújuló termékismereti, technológiai és kereskedelmi tudás, amelynek magas színvonalát ügyfeleik nap mint nap visszaigazolják.

Az „A” vállalat stratégiai üzletágként kezeli az oktatást. 2005-ben létrehozta saját oktatási üzletágát. Jól felszerelt oktatóközpontjaik megtalálhatóak az ország minden régiójában. Az oktatási infrastruktúra lehetővé teszi, hogy magas szakmai színvonalon, egységes tematika alapján vállalják – akár nagy volumenű, az egész országra kiterjedő – képzések hatékony lebonyolítását.

A társaság kereskedelmi folyamataiba szervesen beépülő, rugalmas, felhasználói rendelésekre épülő PC gyártóbázissal rendelkezik. Kereskedelmi, gyártási folyamataik részeit képezik az integrált vállalatirányítási rendszernek, amelynek eredményeképpen, a minőségbiztosítási rendszernek megfelelően a nyomon-követhetőség, ismételhetőség és a stabil minőség kritériumainak megfelelnek.

Felismerve, hogy az európai uniós csatlakozás és a tudásalapú társadalom kiépítése idején az önkormányzatok számára is egyre fontosabb, hogy az informatikában és az Internet használatában is lépést tartsanak a fejlődéssel, a vállalat felvállalta, hogy integrált informatikai megoldásszállítóként támogatja az önkormányzatokat a helyi e-közigazgatás kiépítésében. A lezajlott minőségbiztosítási és környezetirányítási audit során megszerezte az ISO 14001:2004 környezetirányítási tanúsítványt, valamint megújította ISO 9001:2000 minőségbiztosítási tanúsítványát. Az ISO minősítésre alapozva a Honvédelmi Minisztérium Technológiai Hivatala a cég minőségirányítási rendszerét auditálta az AQAP 110 (MSZ K 1174) szabvány követelményei szerint, amelynek eredményeképpen a cég megszerezte a "NATO elfogadott szállítója" minősítést.

A vállalat szervezeti kultúrájának bemutatása

A dominánsan „irányított rakéta” (projekt-orientált) kultúratípussal rendelkező „A”

vállalat esetében még a család típusú (hatalom-orientált) kultúra is meghatározó. Az ábra alapján megállapítható, hogy sem az inkubátor, sem pedig az Eiffel torony típusú kultúrák tulajdonságai nem jelennek meg a szervezetnél.

Obermayer-Kovács Nóra Tudatos tudásmenedzselés a tudásgazdaságban A tudásmenedzsment és a szervezeti kultúra összefüggései

41. ábra Az „A” vállalat szervezeti kultúrája Forrás: Kovács, 2006

A vállalat tudásmenedzsment-gyakorlatának bemutatása

Az „A” vállalat stratégiai eszköznek tekinti a tudást, ugyanakkor még nem rendelkezik átfogó tudásmenedzsment stratégiával, a vállalaton belül írásos tudásmenedzsment stratégia nincs. Több osztály is foglalkozik a tudásmenedzsment témájával, a tudás fogalma általában objektumként, kodifikálható elemként jelentkezik.

A tudásmenedzsmentet a technológia oldaláról közelítik meg, hiszen saját információ és dokumentum menedzsment rendszerrel rendelkeznek. A vállalat szerint a rendszer bevezetése megkönnyíti a szervezet vezetőinek az irányításhoz szükséges információk összegyűjtését, hatékonyabbá teszi a folyamatokat. Mindezek révén a szervezet jelentős előnyre tehet szert, időt és költséget takaríthat meg. Az elektronikus dokumentum menedzsment rendszer szolgáltatásait egy szervezetben - beosztástól, feladattól függetlenül - mindenkinek igénybe veheti. A vállalat különös figyelmet fordít a megszerzett tudás megfelelő módon történő rögzítésére és megosztására. A tudás elérhetővé tétele minden döntéshozó számára nagy kihívást jelent, ezért törekednek a szellemi tőke minél jobb kihasználására és védelmére. A vállalaton belüli tudásmegosztásra az Intranetet is alkalmazzák, amely összeköti a fővárosi és a vidéki egységeket.

A vállalatnál a tudásmenedzsment program bevezetése már megtörtént, rendelkeznek különféle (tudásmegosztó kultúrát támogató-, tudásbázist kialakító- és tudásmegosztást valamint hozzáférést javító) programokkal, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a vállalatban fellelhető tudást minél több helyen alkalmazzák, főként döntéstámogató vagy eligazodást segítő céllal. A tudásmenedzsmenttől a vállalat hatékonyságának növekedését várják.

Obermayer-Kovács Nóra Tudatos tudásmenedzselés a tudásgazdaságban A tudásmenedzsment és a szervezeti kultúra összefüggései

A tudásmenedzsment hatékonyságát a vállalati kultúrába beágyazva szemlélik, felismerve a tudás megosztását elősegítő szemlélet meghatározó fontosságát, valamint a vezetői elkötelezettség nélkülözhetetlen voltát. A menedzsment közreműködése jelentősen növekedett a tudásmenedzsment programokkal kapcsolatosan az elmúlt két évben. A tudásmenedzsment kezdeményezések a felsővezetéstől indulnak ki.

A bevezetett tudásmenedzsment program révén már kézzelfogható eredmények is születtek. Szinte teljes mértékben megvalósult a szervezeti egységek közötti együttműködés megteremtése, sikerült hatékonyabb marketingstratégiát kialakítani és a csoportmunka fejlődése is érzékelhető. Teljes mértékben sikeresnek bizonyult a tudásmenedzsment program a hozzáadott érték növelése, az innováció felgyorsulása, az árbevétel növekedése és a munkaerő megtartása szempontjából.

A vállalaton belül létrehoztak különböző szakmai közösséget, alkalmaznak dokumentumtároló rendszert, kompetencia központot és kiépítették a szervezeti egységek együttműködési hálózatát. Számos tudásmenedzsment kezdeményezést vezettek be. Az informatikai stratégiai csoport rendelkezésére álló módszertanok hatékonyan támogatják a projektek „legjobb gyakorlatok” szerinti lebonyolítását. Foglalkoznak a tudásmegosztás ösztönzési rendszerének kidolgozásával, felelősök és tudásközpontok meghatározásával, és további tudásmenedzsment kezdeményezések bevezetését tervezik a közeljövőben.

Összefoglalva a vállalaton belül technicista megközelítés figyelhető meg, amely egyrészt a szervezet informatikai jellegéből, másrészt a saját fejlesztésű dokumentum menedzsment rendszernek köszönhető. A rendszer beleépült a vállalat mindennapjaiba, új, innovatív eszközeivel sokat lendíthet előre. A tudás rögzítése és megosztása tudatosan valósul meg. A válaszadó megítélése szerint a bevezetett tudásmenedzsment program sikeres.

6.1.2 „B” ipari nagyvállalat esettanulmánya

A vállalat általános ismertetése

A „B” vállalat az Ipari termékek iparági szegmensben végzi tevékenységét, éves bruttó árbevétele meghaladja a 10 milliárd Ft-ot, a teljes foglalkoztatású munkatársak száma 500-1000 fő közé esik.

A „B” vállalat a magyar papír- és csomagolóanyag gyártás meghatározó szereplőiből jött létre. Az elmúlt időszak lendületes fejlődésének köszönhetően mára, több országra kiterjedő cégcsoporttá bővült, és a közép-kelet-európai régióban papíralapú csomagolóanyagok előállítása terén piacvezető pozíciót szerzett. A tevékenységek során kibocsátott csomagolóeszközöket visszagyűjtik, illetve visszavásárolják, majd papírgyáraikban és feldolgozó üzemeikben újrahasznosítják. Ügyfeleik számára olyan komplex szolgáltatásokat nyújtanak, amelyben elsődleges a kívánt csomagolási funkció gazdaságos, esztétikus és környezetkímélő megvalósítása, a lehető legkisebb anyagmennyiség és teljes mértékben újrahasznosítható anyagok felhasználásával. Ez a szolgáltatás a gyártáson túl kiterjed a tervezés, raktározás, szállítás, valamint a csomagolásból képződő hulladék hasznosítására, könnyen hozzáférhető, pontos és naprakész információk átadására. Magyarországon 4 nyereségközpontja működik.

Obermayer-Kovács Nóra Tudatos tudásmenedzselés a tudásgazdaságban A tudásmenedzsment és a szervezeti kultúra összefüggései

Hazai gyáraik mellett jelentős üzemeik vannak Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában, Ukrajnában és Horvátországban. Ezeket egy kivételével zöldmezős beruházás útján hozták létre, termékeik és szolgáltatásaik egyaránt megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak. Küldetésük, hogy a vevőik eredményességét elősegítve a csomagolási szolgáltatások teljes körét nyújtsák, nemzetközi színvonalú teljesítménnyel, az igényelt minőségben. Eredményesen kívánnak működni, megfelelve tulajdonosok és munkatársak elvárásának. Környezetbarát termékeikkel hozzájárulnak az egészséges természeti környezet megőrzéséhez és a csomagolási kultúra formálásához.

A „B” vállalat központi feladatai között szerepel a termék teljes életútjának végigkövetése: a szolgáltatások teljes köre a terméktervezéstől a gyártáson, logisztikai szolgáltatásokon, közvetlen információn és kommunikáción keresztül a csomagolási hulladék újrahasznosításáig. Üzemeik modern gépein, gépsorain a különféle termékeket a lehető legrövidebb idő alatt legyártják. Korszerű nyomógépeikkel a legbonyolultabb grafikai jeleket, ábrákat is képesek megjeleníteni a csomagoláson. Gyors és hatékony kommunikációval az ügyfeleik számára fontos és naprakész információk a nap 24 órájában bármikor elérhetők, a világ bármely pontjáról. Elektronikus kereskedelmi rendszert hoztak létre gyorsabb és színvonalasabb kapcsolattartás érdekében. A 2006-os évben új megoldásokat, eszközöket terveznek és kívánnak bevezetni a hozzáadott érték és a szolgáltatások színvonalának növelése érdekében, a gépparkot több gyárban jelentős beruházásokkal modernizálják, hogy jobb minőségű termékek előállítására legyenek képesek, az eddigieknél is hatékonyabban. A szervezet számos hazai és nemzetközi díj tulajdonosa, az integrált irányítási rendszerek terén megfelel az ISO 9001 és 14001 nemzetközi szabványoknak.

A vállalat szervezeti kultúrájának bemutatása

A „B” vállalatra az „irányított rakéta” típusú kultúra dominanciája a jellemző, és a család és az inkubátor típusú kultúrák jellegzetességei is fellelhetők. Az Eiffel torony típusú kultúrák tulajdonságai azonban egyáltalán nem fedezhetők fel a szervezetnél.

42. ábra A „B” vállalat szervezeti kultúrája Forrás: Kovács, 2006

Obermayer-Kovács Nóra Tudatos tudásmenedzselés a tudásgazdaságban A tudásmenedzsment és a szervezeti kultúra összefüggései

A vállalat tudásmenedzsment-gyakorlatának bemutatása

A „B” vállalat sikeresen bonyolítja le a jövőbeni céljainak elérését támogató szervezeti kultúra átalakítást. Ennek keretében szorosabbra fűzték tagvállalataik és munkatársaik kapcsolatát, közösen alakítják a jövőt és az ahhoz vezető utat, új alapokra helyezték a közös munkát, és olyan regionális projektekben összesítik szakembereik más-más országokban megszerzett tapasztalatait, amelyek eredményei az ügyfelek számára is láthatók és hasznosak lesznek.

A „B” vállalat egy olyan átfogó projektet indított, amelynek része volt egy

„Tudásbázis kialakító” program, és egy „Tudásmegosztást és hozzáférést javító” program.

Mára a vállalat mérete és tagoltsága szükségessé tette a vállalatok és divíziók új szervezeti struktúrába sorolását, amelynek köszönhetően a jövőben az erős versenyhelyzet mellett is eredményesen tudnak működni. Célszerű volt újrafogalmazni a jövőképet és a küldetést is.

A szervezeti kultúraváltáson a vállalatok teljes felsővezetése több mint egy éve dolgozik.

A projekt fontos eleme, hogy a piacon a nemzetközi sokszínűség megtartásával, a helyi sajátosságok figyelembevételével, de mégis egységes szellemiségű vállalatként lépjenek fel. A céltudatos személyzet- és menedzsmentfejlesztés hosszú távon is biztosítja a szakértelmet és a magas szolgáltatási termékszínvonalat, amelyet vevőik sikeressége érdekében kívánnak kamatoztatni. A projekt egyik elemeként feltárták a szervezeti kultúrák különbözőségeit és hasonlóságait.

A vállalat egységes jövőképe a termékeik és szolgáltatásaik minél magasabb szinten való tartása mellett, az innováció, a személyzetfejlesztés és a tudásmegosztó szervezeti kultúra fenntartása is kiemelt fontosságú. A közös értékek a csoportban történő együttműködés, tudásmegosztás azon szempontjait írják le, amelyekre minden munkatárs minden esetben hagyatkozhat, amelyek fontosak számunkra az egymással és környezetünkkel kialakított kapcsolatokban. Közös értékeik közé tartoznak a kreativitás és az innováció támogatása, a vevői sikerekhez való hozzájárulás, a tudásközpontú gondolkodás, a munkatársak folyamatos fejlődésének biztosítása. Az egységes jövőkép és alapértékek megfogalmazása, valamint az egyes divíziók küldetésének meghatározása után a teljes folyamatról és az eredményekről munkatársaik számára megrendezett dolgozói fórumokon keresztül kaptak személyes tájékoztatást. Az aktív párbeszédeket az egész vállalatra kiterjedően egységes kérdőíves felmérés, dolgozói elégedettség-vizsgálat követte.

A „B” vállalat minőségpolitikájában kinyilvánítja, hogy a vevők érdekeinek érvényesülése elsőbbséget kell, hogy kapjon minden más szemponttal szemben.

Értékrendjük kimondja hogy a tevékenységük középpontjában a vevő áll, ezért minden olyan információt begyűjtenek, amely ennek megvalósítását szolgálja. Minden évben megkérdezik ügyfeleiket, mondjanak véleményt termékeik, szolgáltatásaik, a gyár és a vevők kapcsolatának színvonaláról. A felmérés módszere telefonos vagy faxon küldött önkitöltős, kérdőíves megkérdezés volt. Az elégedettség kutatás során mért vevői vélemények visszaigazolják termékeik, szolgáltatásaik fejlesztésére fordított munka eredményét.

Termékeikre vonatkozóan sikerült megtartani a vevők által elvárt színvonalat. A vevők véleménye szerint tovább javult szolgáltatások színvonalai is. Javulás tapasztalható a szállítási határidők betartása, a tanácsadás, a kapcsolattartó reagálási készsége a problémákra, az információ elérésének hatékonysága területén.

Obermayer-Kovács Nóra Tudatos tudásmenedzselés a tudásgazdaságban A tudásmenedzsment és a szervezeti kultúra összefüggései

Ez utóbbi annak köszönhető, hogy közvetlen kommunikációs csatornát alakítottak ki ügyfeleikkel, és így mindig naprakész információkat nyújtanak. A vállalat termelésirányítási és értékesítési rendszerére épülő adatbázis kis- és középméretű üzletfeleik saját nyilvántartásaként is funkcionál. Weboldaluk minden a vállalattal kapcsolatos információt tartalmaz, és onnan a leányvállalatok és partnerek is könnyen elérhetők.

A „B” vállalat stratégiai eszköznek tekinti a tudást, továbbá rendelkezik átfogó tudásmenedzsment stratégiával, amely egy önálló részterület stratégiájaként működik. A lebonyolított projektnek köszönhetően megvalósult a szervezeti egységek közötti együttműködés és a csoportmunka fejlődése, költségcsökkenés és a rugalmasabb problémamegoldás.

A vállalatnál működnek szakmai közösségek, létezik dokumentumtároló rendszer, kompetencia központ és információ központ. Alkalmaznak versenytárselemzést, és hatékonyan működik a szervezeten belül a „best practice” megosztása a munkatárak között. A szervezet szinte valamennyi technológia eszközt bevezette, kezdve az Internettel, a vállalati Intraneten és az adatbázis rendszeren át a döntéstámogató és dokumentum megosztó rendszerekig. A válaszadó megítélése szerint a lebonyolított tudásmenedzsment program sikeres.

6.1.3 „C” középvállalat esettanulmánya

A vállalat általános ismertetése

A „C” vállalat az Üzleti szolgáltatások és egyéb iparági szegmensben végzi tevékenységét, éves bruttó árbevétele 1-5 milliárd Ft közé esik, a teljes foglalkoztatású munkatársak száma 250-500 fő közé esik.

A vállalat az ország legrégebbi, jogfolytonossággal működő nyomdája, amelynek dolgozói a minőséget tekintik meghatározó tényezőnek. Törekszenek magas minőség elérésére, a vonatkozó környezetvédelmi – és egyéb – jogszabályi megfelelés, és a környezettudatos vállalkozásműködtetés mellett. Céljaik közé tartozik, egyrészt a minőség, megbízhatóság, pontosság és az ár alapján - megőrizve meghatározó szerepüket a könyvgyártásban - a hazai és az exportpiacokon a könyv és könyv jellegű termékek tekintetében megszerezni a kiadók megrendeléseinek minél nagyobb számát; továbbá a minőség- és környezetközpontú integrált vállalatirányítási rendszerének – és ezáltal a működési hatékonyság és a környezeti teljesítmény - folyamatos javítása, fejlesztése.

Céljuk a tevékenységeikre, illetve azok környezeti tényezőire vonatkozó mindenkor érvényes jogszabályok, szabványok, illetve a megrendelői és hatósági előírásokat, követelményeinek teljesítése. A munkatársak szakmai felkészültségére és képességeire, valamint a vevői igények kielégítésében való alkotó közreműködésére alapozva kívánják erősíteni a szakmai igényességet, a minőségközpontú és környezettudatos szemléletet, ismereteik folyamatos bővítésével. Szállítóikkal, alvállalkozóikkal hosszú távú munkakapcsolat megerősítésére, kiépítésére törekszenek. Az egyes szakterületek közötti együttműködést, információ- és tudásmegosztás kívánják javítani annak érdekében, hogy a szervezet működésének hatékonysága ez által is növekedjék.

Obermayer-Kovács Nóra Tudatos tudásmenedzselés a tudásgazdaságban A tudásmenedzsment és a szervezeti kultúra összefüggései

A legtöbb könyvet a német piacra és Oroszországba, ezen belül is Moszkvába szállítják, de Romániába és más térségekbe is szállítanak. A könyvkötészet bármilyen feladat házon belüli megoldására alkalmas, a speciális igények megvalósítására alvállalkozókkal kooperálunk. Nagyra becsülik a munkatársak lojalitását a céghez, és elvárják a szakma iránti alázatot. Több dinasztia is dolgozik a nyomdában. A hazai piacon versenyképes a vállalat, ugyanakkor szükség van az eszközpark fejlesztésére. A felsővezetés számít az emberek tenni akarására, meghallgatják a véleményüket, a kollektív bölcsességet hagyják kibontakozni. A cég vezetősége gondot fordít a szakmatörténeti emlékek megőrzésére is.

A kiadók felé a kiváló minőség, a rövid határidő és a kedvező ár a legfontosabb követelmények, amelyeknek mindenkor meg kell felelni.

Magyarország egyik vezető nyomdaipari vállalata többféle kötészeti technológiával rendelkezik, teljes körű nyomdai szolgáltatást nyújt, beleértve az integrált kép- és szövegfeldolgozás, egy és többszínes íves B1 és tekercses ofszet nyomtatást, amely mind szerepel a termék- és szolgáltatás palettán. Minőségbiztosítási rendszere rendelkezik az ISO 9002, ISO 9001:2000 minősítéssekkel.

A vállalat szervezeti kultúrájának bemutatása

„C” vállalat meghatározóan az „irányított rakéta” típusú kultúra jellemzőit hordozza magán, továbbá a család típusú kultúrák sajátosságai is érvényesülnek, kisebb mértékben.

Az Eiffel torony és az inkubátor típusú kultúrák tulajdonságai nincsenek jelen a szervezetben.

43. ábra A „C” vállalat szervezeti kultúrája Forrás: Kovács, 2006

A vállalat tudásmenedzsment-gyakorlatának bemutatása

Obermayer-Kovács Nóra Tudatos tudásmenedzselés a tudásgazdaságban A tudásmenedzsment és a szervezeti kultúra összefüggései

A „C” vállalatnál az emberek fejében meglévő tudás egyre kevésbé papírformában, sokkal inkább elektronikus formában ölt testet. Az elektronikus forma komoly információtechnológiai hátteret igényel, amelyet a vállalat komoly számítógépparkkal

A „C” vállalatnál az emberek fejében meglévő tudás egyre kevésbé papírformában, sokkal inkább elektronikus formában ölt testet. Az elektronikus forma komoly információtechnológiai hátteret igényel, amelyet a vállalat komoly számítógépparkkal