• Nem Talált Eredményt

Melléklet az 1100. számú irományhoz

A m. kir. ministerium 5.487/M. E. számú rendelete az esküdtbíróságok működésének egyes kir. törvényszékeknél felfüggesztéséről.

A m. kir. ministerium az 1912 : LXIII t.-c. 12. §-ának 2. pontjában nyert felhatalmazás alapján a pécsi, szabadkai, zombori, újvidéki, nagykikindai, nagybecskereki, pancsovai, temes-vári, fehértemplomi, lugosi, karánsebesi, dévai, nagyszebeni, gyulafehértemes-vári, tordai, dési, beszter-cei, kolozsvári, marosvásárhelyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, erzsébetvárosi, kézdivásárhelyi, brassói, zilahi és fi umei kir. törvényszékeknél levő esküdtbíróságok működését felfüggeszti és az esküdtbíróságokhoz tartozó ügyekben a főtárgyalás megtartását a kir. törvényszékek ha-táskörébe utalja

Ez a rendelet azonnal hatályba lép.

Budapest, 1914. évi július hó 27-én.

Gróf Tisza István s. k.

Melléklet az 1100. számú irományhoz

A m. kir. igazságügyiminiszter 1914. évi 12.002. I. M. E. számú rendelet, a gyorsított bűnvádi eljárás szabályairól.

A háború esetére szóló kivételes intézkedésekről alkotott 1912:LXIII. tc. 31. §-ában nyert felhatalmazás alapján a gyorsított bűnvádi eljárás szabályait a következőkben állapítom meg:

I. FEJEZET

A gyorsított bűnvádi eljárás rendes szabályai 1. §

Azokat a bűncselekményeket, amelyek a gyorsított bűnvádi eljárás alá tartoznak, úgyszin-tén azt a területet, amelyre ezeknek az eljárási szabályoknak hatályossága kiterjed, valamint e szabályok életbeléptetésének időpontját a minisztérium az 1912:LXIII. tc. 12. §-á nak 4.

pontjában nyert felhatalmazás alapján kibocsátott rendeletével határozza meg.

A gyorsított bűnvádi eljárásnak csak annyiban van helye, amennyiben a terhelt, vagy a cselekmény nem tartozik a katonai büntető bíráskodás alá.

2. §

A gyorsított bűnvádi eljárásban a bűnvádi perrendtartásról szóló 1896:XXXIII. tc. (Bp.) rendelkezéseit a jelen rendeletből folyó eltérésekkel kell alkalmazni.

3. §

Pótmagánvádnak a gyorsított bűnvádi eljárásban nincs helye.

A vádat a Bp. 41. §-a alá eső bűncselekmények miatt is a kir. ügyészség képviseli.

4. §

Magánjogi igény kérdésében a bíróság a tárgyalást és az itélethozást mellőzi, ha a bűnvádi eljárást késleltetné.

5. §

Minden intézkedést a lehető legnagyobb sürgősséggel kell elrendelni és foganatosítani, tekin-tet nélkül a vasárnapokra és ünnepnapokra és a nap szakára.

A határidőkbe a vasárnapot és a Gergely naptár szerinti ünnepet be kell számítani akkor is, ha az a határidő utolsó napjára esik.

6. §

A gyorsított bűnvádi eljárásra a cselekmény elkövetésének helye szerint illetékes bírósággal egyenlően illetékes az a bíróság, amelynek területén a terheltet kézrekeritették vagy fogva tartják, ha a gyorsított eljárásra az is fel van hatalmazva.

Ha az illetékes bíróság előtt az eljárás megindítása vagy folytatása nehézségekbe ütköznék, az ügyben a gyorsított bűnvádi eljárásra hivatott az a bíróság válik illetékessé, amelyhez a kir.

ügyészség fordul.

Az ügy áttételének más illetékes bírósághoz csak a kir. ügyészség indítványára van helye.

7. §

Az ügyek egyesítésének és az egyesítés mellőzésének vagy megszüntetésének csak a királyi ügyészség indítványára és csak akkor van helye, ha az eljárás gyors befejezését nem akadályozza.

Gyorsított eljárás alá tartozó ügy nem egyesíthető olyan üggyel, amely nem tartozik gyor-sított eljárás alá.

Az egyesítést az a bíróság rendeli el, amelyiknél a kir. ügyészség erre irányuló indítványt terjeszt elő, feltéve, hogy e bíróság hatáskörét egyik ügy sem haladja meg.

8. §

Ha a Bp. 55. §-ának megfelelő védő nem áll azonnal rendelkezésre, védőül ügyvédjelölt vagy más alkalmas jogtudó egyén is választható vagy kirendelhető azokban az esetekben is, ame-lyekben a védőt hivatalból kell kirendelni. A védőt az ügyvédi kamara székhelyén is a tör-vényszék elnöke rendeli ki.

A védő a vádirat benyújtásáig a terhelttel csak hatósági személy ellenőrzése mellett érint-kezhetik és az iratokat csak akkor tekintheti meg, ha ez az eljárás célját nem veszélyezteti.

A védő kérelmére a főtárgyalást a védelem előkészítése céljából nem lehet elhalasztani. A védő elmaradása, vagy az, hogy védő nem volt kirendelhető, a Bp. 56. §. 1., 3. és 4. pontjának esetein kivül a tárgyalás megtartását nem akadályozza.

9. §

Vizsgálatnak nincs helybe. A vizsgálatot a nyomozás pótolja.

A nyomozást a kir. ügyészség maga is teljesítheti. A nyomozásban a kir. ügyészséget ugyan-azok a jogok illetik meg, mint a Bp. szerint a vizsgálóbírót a vizsgálat folyamán.

A rendőri hatóság, a Bp. 98. §-ának harmadik bekezdésében megjelölt intézkedéseket ki-véve, bármely nyomozó cselekményt elrendelhet és foganatosíthat, de köteles erről a kir.

ügyészséget késedelem nélkül, lehetőleg távirat vagy távbeszélő útján értesíteni.

A posta- vagy távirdahivatalban, továbbá a szállító- és fuvarozó intézeteknél lefoglalt le-velek, táviratok és egyéb küldemények átvételére a rendőrhatóság, vagy annak valamely tagja is feljogosítható.

A nyomozást a kir. ügyészség a határrendőrségre is bizhatja.

Egyes nyomozó cselekmények foganatosítása végett a katonai hatóságok is megkereshetők.

10. §

A nyomozó eljárásban minden hosszadalmasságot kerülni kell.

Jegyzőkönyvet csak oly nyomozó cselekményről kell szerkeszteni, amelyek a főtárgyalásnál bizonyítékul fognak szolgálni és ott nem lesznek megismétlendők; más esetekben elég, ha a kihallgatott egyén vallomásának lényeges tartalmáról a jegyzőkönyvvezető vagy a cselek-ményt foganatosító közeg maga rövid feljegy zéseket tesz és ezt aláírja.

A nyomozó cselekményeknél csak akkor kell bírósági tanút alkalmazni, ha a kir. ügyészség szükségesnek találja.

Szakértői szemlénél és vélemény adásánál egy szakértő alkalmazása minden esetben elég-séges, s a halottszemlénél és a boncolásnál szükség esetében a kezelőorvos is alkalmazható ily szakértőül, ha alkalmazása aggályosnak nem mutatkozik.

11. §

Az előzetes letartóztatás tartamára a vizsgálati fogságra vonatkozó szabályok irányadók.

Az előzetes letartóztatás megszüntetése tárgyában a főtárgyalás kitűzéséig a kir. ügyészség határoz. A letartóztatott terhelt biztosíték ellenében szabadlábra nem helyezhető.

12. §

A nyomozó hatóság intézkedései ellen, amennyiben a Bp. a perorvoslatot megengedi, hu-szonnégy óra alatt előterjesztésnek van helye az első fokon eljáró bírósághoz. Törvényszéki ügyekben az előterjesztés felől a törvényszék büntető tanácsa határoz. További perorvoslat-nak nincs helye.

13. §

A kir. ügyészség, mihelyt a nyomozás adataiból a vádemelésre elegendő alapot talál, késede-lem nélkül, lehető rövidséggel szerkesztett vádiratot terjeszt a bíróság elé, amelyben az ügy főtárgyalására határnap kitűzését is kéri.

A vádiratot a főtárgyalási tanács elnökénél kell benyújtani, aki a főtárgyalásra határnapot tűz, a vádiratot a terhelttel az idézéssel együtt közli és megteszi a főtárgyalás előkészítéséhez szükséges egyéb intézkedéseket.

A vádirat ellen kifogásnak nincs helye.

14. §

A főtárgyalás határnapját akként kell kitűzni, hogy a vádiratnak a terhelttel közlése és a főtárgyalás határnapja közé legalább három napi időköz essék, kivéve ha a terhelt ez időköz megrövidítésébe kifejezetten beleegyezik.

A vádlottnak új bizonyítékok megszerzése iránti indítványát legkésőbb a vádirat közlését követő napon kell megtennie.

A főtárgyalásra távirat vagy távbeszélő útján is lehet idézni.

15. §

A bíróság elnöke a nyilvánosságot a Bp. 293. §-ában meghatározott eseteken kivül kizárja, ha a főtárgyalás nyilvánossága az állam biztonságát, vagy a katonai szolgálati érdekeket ve-szélyeztetné. Ha a nyilvánosság az állambiztonság veszélyeztetésének okából van kizárva, a főtárgyaláson a vádlott bizalmi férfi ai sem lehetnek jelen.

16. §

A főtárgyalás elhalasztásának, félbeszakításának vagy elnapolásának csak elkerülhetetlen szükség esetében és csak a lehető legrövidebb időre van helye. Ha bizonyítás kiegészítése szükséges, ezt a tárgyaló bíróság kiszállással vagy egyik tagjának kiküldésével is foganatosítja.

17. § Az ítéletet mindjárt meghozása után ki kell hirdetni.

18. §

Az ítélet ellen egyfokú perorvoslatnak van helye, amennyiben a perorvoslatot a Bp. ki nem zárja. A perorvoslatot azonnal, az ítélet kézbesítése esetében pedig ettől számított három nap alatt kell bejelenteni; indokait a határozat közlésétől írásban három nap alatt lehet beadni. Az elsőfokú bíróság perorvoslat bejelentése, esetében az iratokat e három nap letelte után haladék nélkül köteles a felsőbírósághoz felterjeszteni.

A kir. ügyészség által bejelentett perorvoslatnak a fogva levő vádlott szabadlábra helyezé-sére halasztó hatálya van.

19. §

A fellebbviteli bíróság az ügy tárgyalására az iratok felérkezésétől nyolc napon belül tűz határnapot.

A fellebbviteli tárgyalás a vádlottnak a Bp.-ban megkívánt jelenléte nélkül is megtartható, ha a vádlott nem volt megidézhető vagy előállítható. Ha azonban a vádat oly bűntett miatt emelik, amelyre a törvény öt évig terjedhető szabadságvesztés-büntetésnél súlyosabb bünte-tést állapit meg, az alsóbiróság által felmentett, vádlottat a fellebbviteli biróság a vád tárgyául szolgáló cselekményért csakis a Bp. szabályainak megfelelő eljárással ítélheti el.

Ha a bizonyítás kiegészítése szükséges, azt a fellebbviteli bíróság egyik tagjának kiküldé-sével is foganatosíthatja.

20. §

Halálbüntetés megállapítása esetében az a biróság, amelyik a jogerős ítéletet hozta, a Bp. 497.

§-a második bekezdésének megfelelő eljárás után a bűnügyi iratokat az esetleg beadott kegyel-mi kérvénnyel, valakegyel-mint a kir. ügyészségnek és a bíróságnak véleményével a kegyelmezés kér-désében a királyhoz intézendő felterjesztés végett közvetlenül az igazságügyminiszterhez küldi.

21. §

A gyorsított bűnvádi eljárásnak az 1–5., 7–19. §-okban foglalt szabályait a nyomtatvány útján elkövetett bűncselekmény esetében is alkalmazni kell.

A gyorsított bűnvádi eljárási szabályok hatályosságának területén mindegyik kir. törvényszék-nek van sajtóbirósági hatásköre és mindegyik kir. ügyészségtörvényszék-nek sajtó-közvádlói jogosultsága.

Az illetékességre a Bp. 562. §-a irányadó. E rendelet 6. §-ának második és harmadik be-kezdésében foglalt szabályok itt is állanak.

A nyomozás a felelős személy kipuhatolására szorítkozik.

A lefoglalás hatályát veszti, ha a kir. ügyészség a lefoglalástól számított nyolc nap alatt a nyomozást meg nem indítja.

A terhelt a vádirat előterjesztése után a sajtójogi felelősséget, más felelős személyre át nem háríthatja.

22. §

A kir. járásbíróságok a gyorsított bűnvádi eljárás alá tartozó ügyekben is a Bp.-nak a járásbí-róság előtti eljárás tekintetében irányadó szabályai szerint járnak el. Az 1-7. §-oknak, a 9. §.

második, harmadik, negyedik és ötödik bekezdésének, a 10-12. §-oknak és a 15-19. §-oknak szabályai azonban a kir. járásbíróságok előtti eljárásban is alkalmazandók.

23. §.

Ujrafelvételnek és a jogegység érdekében perorvoslatnak a gyorsított bűnvádi eljárásban ho-zott határozatok ellen is a Bp. szabályai szerint van helye.

24. §

Ha a gyorsított bűnvádi eljárási szabályok hatályosságának tartama lejár, a jogerős határozattal még be nem fejezett ügyekben az eljárást a Bp. szabályai szerint kell folytatni és e végből az ira-tokat a rendes bírósághoz kell áttenni. Az alsóbiróságnak a gyorsított bűnvádi eljárás hatályossá-ga alatt keletkezett határozataira azonban a felsőbíróság, e rendelet szabályait veszi irányadókul.

II. FEJEZET

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK