• Nem Talált Eredményt

kereskedelemügyi miniszter részére, hogy rendeletben szabályozza a politikai lapok portómentességét

(1914. október 29.)

13

A kereskedelemügyi miniszter előterjesztése

A ministertanács elhatározza, hogy a magyar szent korona országainak területén 1914. ok-tóber 1-én közforgalomban lévö politikai napilapoknak ugyan ezen területre szóló példányai 1914. október hó 4-től kezdve további intézkedésig a postán dijmentesen szállitassanak.

A dijmentes szállitási kedvezmény a lapkiadó hivatalok részéröl külön-külön czimszalag alatt feladott egyes példányokra terjed ki.

A dijmentesen szállitott hirlapokhoz semminemü melléklapot, vagy mellékletet csatolni nem szabad.

A postai dijmentes széllista a helybeli forgalomban sem a postahivatal belső, sem annak külső kézbesitési területére nem terjed ki.

A kereskedelemügyi m. kir. miniszter 1914. évi 72.550. számú rendelete, a politikai napilapok díjmentes postai szállításáról.

A minisztertanács által adott felhatalmazás alapján megengedem, hogy a magyar szent ko-rona országainak egész területén megjelenő s ugyanezen területre szóló összes politikai na-pilapok 1914. évi október hó 4-ikétől kezdve ezen engedélynek bármikor bekövetkezhető visszavonásáig a postán dijmentesen szállittassanak a következő feltételek alatt:

1) Az engedély csak a politikai napilapokra terjed ki, amelyek 1914. évi október hó 1-én közforgalomban voltak.

Nem terjed ki a dijmentes szállítás kedvezménye az 1914. évi október hó 1-je után alapí-tott politikai napilapokra, nem terjed ki egyéb napi-, hetilapokra, folyóiratokra, politi-kai napilapnak nem tekinthető bármely más sajtótermékekre még akkor sem, ha 1914.

évi október hó 1-je után politikai napilappá alakulnak is át.

13 A Magyar Nemzeti Levéltár (továbbiakban: MNL) iratairól készült digitális másolatok – W szekció, W12 Minisztertanácsi jegyzőkönyvek (továbbiakban: Mtjk.) K27, 1914, 1914. 09. 29., 28. ülés.

Mindezeket a fennálló eddigi határozmányok szerint kell továbbra is bérmentesíteni (1.

P. T. és P. Ü. Sz. I. r. I. sz. 10. § pontját).

2) Az 1. pont szerint dijmentesen szállitható lapoknak is csupán azon példányait illeti meg a dijmentesség, amelyeket a kiadóhivatalok külön-külön cimszalag alá helyezve, egyes példányonkint küldenek előfi zetőiknek vagy megrendelőiknek.

Egy cimszalag alatt több hirlappéldány még akkor sem szállitható dijmentesen, ha azo-kat pl. elkésett előfi zetés miatt, vagy bármely más okból a kiadóhivatal egyszerre küldi meg az előfi zetőnek vagy megrendelőnek. Ily esetekben a hirlapokat hirlapjegyekkel szabályszerűen bérmentesiteni kell.

Nem esnek azonban bérmentesitési kötelezettség alá a hirlapkiadóhivatalok által a fenn-álló szabályok szerint (P. T. Sz. Gy. III. r. 184. f. sz. alatti 2861/74. sz. rendelet) készített hirlapkötegek vagy zárt hirlapcsomagok; de csak abban az esetben, ha a kötegekbe vagy csomagokba foglalt hirlapok mindegyike külön cimezve külön címszalag alá van foglalva.

A postahivatalok jogosítva és kötelezve vannak arra, hogy ezeket a hirlapkötegeket és hirlapcsomagokat útközben is gyakran felbontsák és meggyőződjenek arról, hogy azok az előfi zetőknek szánt egyes példányokat tartalmaznak-e?

A kézbesítö postahivatalok szintén kötelesek e tekintetben szigorú ellenörzést gyakorolni.

Ha a kézbesítö postahivatal oly hirlapokat talál, amelyek bérmentesitendök lettek vol-na, a hirlapokat ugyan rendesen kézbesiti, de a cimszalagot visszatartja s azt, röviden rájegyezve a történt szabálytalanságot, a hírlap feladási helyének postaigazgatóságához felterjeszti, amely intézkedik a hiányzó bérmentesítési díj beszedése iránt.

Amennyiben ugyanazon hirlapnál ily esetek sűrűbben fordulnának elő, a postaigazga-tóság jelentése alapján a dijmentes szállitás kedvezménye a hirlaptól elvonható.

3) A dijmentesen szállitott hirlapokhoz ingyenes melléklapot vagy bármily mellékletet csa-tolni nem szabad. Ha az ilyen hirlap kiadóhivatala hirlapjához mégis melléklapot vagy oly mellékletet csatol, amelynek melléklése a P. T. és P. Ü. Sz. I. r. I. sz. 9. §-ának 10-11.

és 16. pontjai szerint meg van engedve, akkor köteles az ezen §. 14. pontjában megál-lapított mellékleti dijakat, vagyis a megengedhető 250 gr. súlyig minden 100 darab és minden 25 gr. súly után egy koronát megfi zetni.

A hirlapjeggyel bérmentesítve feladott más hírlapokhoz s egyéb sajtótermékekhez csatolható mellékletekre nézve a fent hivatkozott § 10–14. és 16. pontjai továbbra is érvényben maradnak.

4) A dijmentes szállitás kedvezménye a helyi forgalomban sem a postahivatal belső, sem külső kézbesitő kerületére nem terjed ki még azon helyeken sem, ahol a P. T. és P. Ü. Sz.

V. rész 1. § m) pontja szerint a portómentes hatóságok és hivatalok részére kivételesen helyi portómentesség van engedélyezve (Budapest, Temesvár).

5) Időszaki lapoknak vasúti vagy postai csomagokban való szállitása tárgyában a P. T. és P. Ü. Sz. I. rész I. szakasz 1. § 3. f) pontja alatt, valamint a P. T. Sz. Gy. III. rész 33-35.

folyószámai alatt megjelent rendeletek ezen intézkedés által változást nem szenvednek.

Hasonlóképen nem áll be változás a magyar szent korona országainak területén túl bárho-va szóló politikai napilapok bérmentesitése tekintetében.

Budapesten, 1914. évi október hó 2-án.

Báró Harkányi János s. k.

kereskedelemügyi m. kir. minister

Jelentése

gróf Tisza István m. kir. ministerelnöknek a háború esetére szóló kivételes hatalom igénybevételéről.

14

Tisztelt Képviselőház!

A képviselőház folyó évi július hó 28-án tartott ülésében már volt szerencsém bejelenteni azokat a kormányzati intézkedéseket, melyek az egyes szakministerek, illetőleg a m. kir. kor-mány részéről az 1912:LXIII. törvénycikkben nyert felhatalmazás alapján a fentebb jelzett időpontig kiadattak.

Ezen jelentés kiegészítéséül a következőkben számolok be az azóta tett rendkívüli intéz-kedésekről:

[...]

III. Szükségessé vált továbbá a hadműveletek titokban tartása érdekében, valamint a külföldi sajtótermékek ellenőrzése, illetve azok behozatalának részbeni korlátozása iránt már előbb tett kivételes intézkedések kiterjesztése és kiegészítése is. Ezt célozzák:

a katonai intézkedések közlésének eltiltásáról szóló 5.482/1914. M. E. számú ministeriumi rendelet hatályának kiterjesztéséről 5.801/1914. M. E. szám alatt,

a Szerbiából érkező időszaki lapok behozatalának és terjesztésének eltiltásáról és az on-nan érkező más sajtótermékek ellenőrzéséről és lefoglalásáról szóló 5.485/1914. M. E számú ministeriumi rendelet hatályának kiterjtesztéséről 5.858/1914. M. E. szám alatt, és a külföld-ről érkező sajtótermékek ellenőrzésékülföld-ről 5.720/1914. M. E. szám alatt, a m. kir. ministerium által kiadott rendeletek.

Ugyanitt említem míg azokat a rendeleteket, amelyeket a m. kir. belügyminister egyes erre okot szolgáltató belföldi lapok megjelenésének és terjesztésének eltiltása tárgyában 5.484/1914. B. M., 144.724/1914, 3.388.15 1914. res. és 168.871/V-a. 1914. számok alatt kibocsátott.16

[...]

Budapest, 1914. évi november hó 13-án.

Tisza István gr. s. k., m. kir. ministerelnök.

14 KI, 1910. XLV. kötet, 1109. számú iromány.

15 A Belügyi Közlönyben (1914/45. 579.) 3.388., a Képviselőház Irományaiban (1910. XLV. köt. 1109. sz. 32.) 3.188. számmal szerepel a rendelet.

16 A jelentés nem tartalmazza az összes olyan jogszabályt, amely valamely belföldi lap megjelenését eltiltja.

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK