• Nem Talált Eredményt

KATH. NEVELÉS- és OKTATÁSÜGY

In document Religio, 1895. 2. félév (Pldal 34-37)

Âz esztergomi é r s e k i kisdedóvónő-képző intézetbe való f e l v é t e l szabályai.

Az I. osztályba felvétetnek oly tisztességes előéletű katholikus nők, kik

1. 14. évöket betöltötték, de a 40. életévet még tul nem haladták;

2. a polgári vagy felsőbb leányiskola IV. vagy a felső népiskola II. osztályát nyilvános tanintézetben siker-rel végezték, vagy a megfelelő tananyagból jó eredmény-nyel felvételi vizsgálatot tesznek ;

3. tiszta hanggal és jó zenei hallással bírnak ; 4. egészséges, ép testüek.

Oly nők, kik valamely nyilvános felsőbb leányiskola VI.

osztályát, vagy az elemi iskolai tanitónő-képezde I. osztályát legalább is jó sikerrel végezték, 15. életévöket betöltötték és tiszta hanggal, ép, egészséges testalkattal birnak, azon-nal a kisdedóvónő-képző intézet II. osztályába léphetnek.

Úgyszintén felvehetők a II. osztályba olyanok is, kik az I. osztály tananyagát magánúton elsajátítván, abból j ó eredménynyel felvételi vizsgálatot tesznek. E vizsgálatért 20 frtot tartoznak fizetni.

A felvétetni óhajtó növendékek a hgprimás ő emjá-hoz intézzék folyamodványukat, melyhez melléklendők :

a) keresztlevél ;

b) a legutóbbi két tanévről iskolai bizonyítvány ; c) orvosi bizonyítvány a testi épségről ;

d) a második védhimlőoltást igazoló bizonyítvány ; e) ha a folyamodó a megelőző tanévben iskolába nem járt, erkölcsi bizonyítvány a saját plébánosától.

Ezen eredeti vagy hiteles másolatban kiállított,

31 RELIGIO.

mellékletekkel felszerelt folyamodványt augusztus 15-ig az igazgatóhoz küldjék be. Később érkezett folyamodvány tekintetbe nem vétetik. Aug. 30-án reggel 8 órakor, min-den külön felszólítás nélkül, kötelesek a felveendők sze-mélyesen megjelenni az intézetben, hol először az orvos által vizsgáltatnak meg, vájjon egészséges testalkattal birnak-e, s alkalmasak-e a kisdedóvónői pályára, azután az énektanár minden jelentkező hangját s zenei hallását vizsgálja meg.

Azok, kik a 2-ik pontban kivánt képzettséggel nem bírnak, felvételi vizsgálatot is kötelesek tenni és pedig a magyar nyelvből, számtanból irás- és szóbelit; a német nyelv-, történelemből, földrajz-, természetrajz-, természet-tan- és mértanból csak szóbelit. E felvételi vizsgálatok aug. 31-én tartatnak meg. A szépírásban, rajzban s a női kézimunkában tanúsított ügyességöket sajátkezű dolgoza-taik s kézi munkáik által tartoznak igazolni.

Tandij nincs, beiratási díjul 2 írt fizetendő.

Élelmezésre, lakásra, ösztön- vagy segélydijra nem számithatnak, hacsak az alapító hgprimás ő eminencziája különös kegye ebben kivételesen nem részesiti őket.

A tanfolyam két évig t a r t ; egy osztályba 40 tanuló vétetik fel.

Esztergom, 1895. junius 30-án. Számord Ignácz, igazgató.

IRODALOM.

*** P . Didón: A tudomány Isten nélkül. Fordí-totta megsyesi dr Somogyi Aladár prémontrei főv. tanár.

Budapest, 1895. 8-r 277 1. Ára 2 írt bérmentve küldve.

Kevés ember találta el ugy Magyarországban, hogy hol kell kezdeni a vallási bábeli zavarba hajszolt lelkek felvilágosítását s igazi pacifikatióját, mint dr Somogyi Aladár prémontrei tanár, a ki egymás után gyorsan két oly munkát ültetett át a magyar irodalomba, a melyek csodaszerüen épp oda alkalmazzák a gyógyírt, a hol a század magasabb hitben vajmi szűkölködő szellemének s az általa áthatott lelkeknek legnagyobb betegsége, a lelki anaemia, az istennélkülözés rettenetes betegsége rejlik.

Mult évben lefordította és kiadta P. Didón müvét „ A Jézus-Krisztus istenségében való hit"-ről, melyet Német-országban valaki a XIX. század Kempisének mert nevezni.

Most kiadta ugyanazon szerzőnek fent emiitett müvét az Isten nélkül való tudományról, melyet körülbelül a XIX.

század Summa contra gentiles-ének lehetne nevezni. Ez utóbbi az előbbinek alapvetője, a mi a két műnek szak-szerű összevetéséből világosan szembetűnik. Zajos és nagy vitát keltett Brunetière ismeretes czikke a „Revue des deux Mondes"-ban a tudomány csődjéről, mert a mellett, hogy igazat modott, azon felül még a mit mondott a Revue des deux Mondes-ban jelent meg akadémikus irta. Pedig Brunetière csak dillettáns a szakszerű dömés filozóffal és theologussal szemben, a ki a stílnek is ritka nagy mes-tere. A mai világban, midőn Istentől kezdve a legutolsó vallási vonatkozású porszemig minden discussio, megbe-szélés és megvitatás tárgya, fölöttébb kívánatos dolog volna, hogy az ily munkát, a milyeneket Somogyi Aladár doktornak köszönhet a magyar irodalom, egy-egy év alatt 12 kiadásban s 20,000 példányban kelnének el.

— Alulírtak tiszteletteljesen jelentik, hogy Schultz Imre katholikus népiskolai olvasókönyvének I. része a II.

osztály számára a Szent-István-Társulat kebelében mű-ködő könyvvizsgálási bizottság f. é. junius 20-án és 21-én tartott gyűlésén föltétlenül és egyhangúlag jóváhagyatott.

Rövid időn megjelenik a III. osztály számára szerkesztett olvasókönyv is. E müveknek jövő 1895/96. tanévre tan-könyvül való bevezetését tisztelettel kérve, hódolatteljesen maradtunk Pozsonyban Stampfel Károly udvari könyv-kereskedése, mint kiadó és Pécsett Schultz Imre képezdei r. tanár, mint szerző.

= Helyzetmennyiségtudomány. Dr Steétz György czimzetes kanonok, apatini plébános ezen a czimen nagy-szabású matematikai müvet irt, mely egyszersmind a mennyiségtudomány alapjainak revíziója Arisztotelész és aquinói szt. Tamás bölcseleti elvei alapján. Magyar nyelven ily irányú tudományos munka még nem jelent meg és a szerzőnek úttörő munkát kellett végeznie. A munka Császka Gy. érsek ur támogatásával jelenik meg és két kötet lesz a terjedelme. A most megjelent első kötet megrendelési ára 3 forint.

V E G Y E S E K .

— Veszprémben kath. legényegylet alakult, mely, miután alapszabályai megerősítést nyertek, mult hó 30-án már tisztválasztó közgyűlést tartott Perényi Antal, a végrehajtó-bizottság elnökének vezetése alatt. A közgyűlés a veszprémi kath. legényegylet elnökévé dr Fejérváry József kanonokot választotta meg.

— A magyar Kneipp sírkövére egy püspök.

Bende Imre nyitrai püspök ur, mint volt pazmanita s később felszenteltetése után, mint tanulmányi felügyelő, két izben fordult egészsége ügyében I. b. Madva Ferencz néhai rudnói plébánoshoz, s akkor személyesen is meg-győződött a hires naturalista paporvos legendaszerü gyó-gyító tudásának alaposságáról. Most hogy megtudta a püspök ur, hogy a boldogult, a ki annyi sok jót tett egészen ingyen és önzetlenül, Nyitra Szucsányban, a tisz-teletadás minden jele nélkül nyugszik a temetőben, meg-bízta az ottani plébánost, hogy diszes síremléket emel-tessen a magyar Kneippnak, melynek költségeit a püspök ur vállalta el. Most már készen áll e síremlék s rajta e felirat olvasható :

P I A E MEMORIAE FRANCISCI MADVA EM. PAROCHI R U D N E N S I S A E S C U L A P I A R T E MORBOS

CURANTIS

A. MDCCCLXXXVI SZAKOLCZAE N A T I XX. AUG. MDCCCLII FATIS FUNCTI.

EX grata VoLVntate EMerlCVs BenDe

EpIsCopVs NItr.

proprio aere CVraVIt.

— Kath. misszionáriusok é s a tudomány. A fran-czia földrajzi társaság Colin Jézus-társasági atyának Ma-dagaskár szigetén tett megfigyeléseiért és szögmértani fölvételeiért odaítélte a nagy arany érmet. Mint a társa-ság kiadott jelentése tudatja, a társatársa-ság elnöke ápr. 19-én nyújtotta át az arany érmet a következő szavakkal: Fő-tisztelendő Atya! Ön egyidejűleg az Úristen és a tudo-mány érdekében fáradozik. Az ön apostoli munkálkodásait az ég meg fogja jutalmazni ; mi szerencsésnek érezzük magunkat, bogy a tananarivói csillagvizsgáló alapitóját és Emirnei térképének felvevőjét kitüntethetjük.

— Történeti emlékű ajándék. Abból az alkalom-ból, hogy Esterházy Miklós Móricz gróf fiai a győri szent-László-ünnepélyen megjelentek, dr Zalka János győri püspök, mint a D. H . irja, érdekes ajándékot küldött általuk édes atyjuknak. Ez az ajándék egy sétabot, mely a régi győri vár egyik történelmi nevezetességű kapujá-ból készült. Midőn Tálffy Miklós és Schwarzenberg Adolf 1598-ban Győrt a törököktől visszafoglalták, az ostrom-lóknaknak először a „fejérvári kaput" sikerült betörniök petárdáikkal. A kaputestet később a győri székesegyház-ban helyezték el, hevederéből azonszékesegyház-ban a megyés püspök sétabotokat készíttetett. Ezek egyikét küldte el a csákvári grófnak, kinek nagyanyja és neje a győri hős, Schwar-zenberg herczeg családjából származik.

— A „Miasszonyunkéról n e v e z e t t apáczák zár-dája Pécsről annak jelentésére kérte fel lapunkat, hogy a jövő tanév kezdetén Isten segítségével tanitónő-képezdét nyit. Ajánljuk t. olvasóink figyelmébe.

— Nyitraegyházmegyei hirek. Bende Imre püspök ur ő mélt. f. hó 7-én nyaraló helyén Mocsonokon adta föl az egybázi rendet: Krasznyánszky János, Rezan Antal, Schmidt Géza és Tomanóczy Lajos végzett theologusok-nak. Ezt megelőzőleg junius 30-án Nyitrán föladta a ton-surát és a kisebb rendeket, julius 1-én a subdiakonátust és julius 5-én a diakonátust.

— A két de Maistre t e s t v é r e k , Józsefnek, a vi-lághírű állambölcsésznek, és Xaviernek, a ritka elegan-cziával iró bölcselő humoristának, együttes szobrot emel-tett a savoya4 akadémia, születésök helyén, Chambéryben.

Xavier de Maistre ül, tollal jobb kezében, ballábán pedig a „Voyage autour de ma chambre" czimü müve van ki-nyitva, arczát a székére támaszkodó bátya felé fordítja s élénk tekintettel néz fel reá, ugy hogy meglátszik, hogy

a „Soirées de Saint-Pétersbourg" hatalmas írójától inspi-rácziót kap. Első pillanatra meglátszik, hogy József a fensőbb lény, a mester. A savoyai akadémia gyűjtést in-dított a szobor-csoportozat költségeire.

— A budapesti papnevelő-intézet alkormányzó-jává Vaszary Kolos bibornok hgprimás Krizsán Mihály pápai kamarást és józsefvárosi káplánt nevezte ki. A ki-nevezett theologiai tanulmányait a bécsi egyetemen mint Pázmány intézetének növendéke végezte. Ad multos annos!

— „A f e k e t e bibornokok." Kik voltak ezek a

„fekete bibornokok?" Az a tizenhárom bibornok, a kik A II. Pius franczia fogsága alatt Párisban, nem félve I.

Napoleon haragjától, nem jelentek meg a császárnak Mária

I Lujzával való házasságkötésén. Ok ezt a házasságot az egyház törvényeibe ütközőnek tartották s jelenlétükkel nem akarták megtisztelni. HallaHan tett volt ez akkor s csakis papi jellemektől telt ki. Érezték is a császár ha-ragját. Napoleon megfosztotta őket a bíbortól ; nem sza-bad volt, csak fekete talárban járniok s Francziaország különféle vidékére száműzettek a fővárosból, szigorú rend-őri felügyelet alá vettetve. Esetök történetét Geoffroy de Grandmaison irta meg „Napoleon et les cardinaux noirs"

czim alatt, mely mü épp most hagyta el a sajtót.

— Papi lelki szentgyakorlatok Kalocsán. A jézus-társaságiak kollégiumában ez évi julius 22-én este kez-dődnek és tartatnak tetszés szerint 3—5 vagy 8 napig világi és szerzetesek számára. Az ezen lelki szentgyakor-latokban résztvenni óhajtók szíveskedjenek szándékukról megjelenési idejök s végzendő lelkigyakorlatok időtarta-mának jelzésével alulírottat értesíteni. Napi eltartási s lakdij egy forinttal födöztetik, szűkebb anyagi helyzetű azonban teljes készséggel fölmentetik. Breviáriumon kivül Kempis Tamást is szíveskedjenek magokkal hozni. Kalo-csán, 1895. julius 25-én. Stróbl Antal, a kalocsai kollé-gium házfőnöke.

F e l h i v á s e l ő f i z e t é s r e .

Kérjük t. olvasóinkat mind közönségesen, azokat is, a kik részint egész évre, részint a jövő félévre már előfizettek, azokat is, kik a jövő félévre előfizetésökkel még hátra vannak, hogy a „Religio-Vallás" olvasóinak és előfizetőinek körét a katholikus értelmesség minden réte-gére egyre növekvő arányban kiterjeszteni segítsenek.

Magyarország életkérdésének, a vallási kérdésnek, a

„Religio-Vallás", az élet és a történet által felállított világitó tornya. E félszázados világító torony tájékoztató fényének előteremtésében, az eget s földet s a poklokat is felzaklató jelen időben, — a dicsekvés szándékától messze eső alázatos szívvel valljuk be — sokkal több a remegő imádság, mint a maga erős tudásában bizakodó bármilyen tanultság érdeme.

Vezér vagy közkatona, tengernagy, kapitány vagy közmatróz legyen valaki, hogyha a jelen zivataros időben, a saját elszigetelt otthonából, messze-messziről, a saját szemeivel világosan akarja látni, hogy Magyarország ha-jóján merre mutat a vallásosság iránytűje, s mely renge-teg hullámzásoknak van e hajó itt most kitéve, az kisérje figyelemmel, vizsgálódó szemekkel a „Religio-Vallást", a keresztény vallásnak, a kath. egyháznak, csendes idők és a maiakhoz hasonló borzalmas hajózások tájékoztatása számára egyiránt szolgáló félszázados világitó tornyát.

Az esperesi kerületek különösen a katholikus olvasó körökbe és egyesületekbe igyekezzenek lapunkat bevinni, a mely minden szűkkeblű partikularizmustól és pajtáskodó részrehajlástól menten a közügyet ideális tisztaságában igyekszik maga is szolgálni mások által is szolgáltatni.

Az előfizetés módja a lap czime mellett van

ismer-! tetve.

Budapesten, 1895. jun. 15-én.

A lap tulajdonos kiadó szerkesztője.

Kiadótalajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest, 189*. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (Papnövelde-utcza 8. sz.)

K A T H O L I K U S E G Y H Á Z I , T Á R S A

ÖTYENNEGrYE

In document Religio, 1895. 2. félév (Pldal 34-37)