• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDÓSÍT ÁSOK

In document Religio, 1895. 2. félév (Pldal 161-165)

Nagyvárad, szept. 3. Katholikus gyűlés és tisztelgés a bibornóknál. —

A „Religio" már említette, hogy szent Lásszló vá-rosában kathlolikus gyűlést hivtak össze a hivek lelkesb-jei f. hó 1-ére. A gyűlés fényesen sikerült. Sokan jöttek

össze s a hangulat leskesült volt. Feliratot fogadott el a katb. gyűlés a bántalmazott főpásztorhoz, tisztelete és ragaszkodása kifejezéseül.

A kath. gyűlés határozatából kifolyólag tegnap délben nagyszámú küldöttség tisztelgett a bibornok püspöknél. Midőn dr Schlauch Lőrincz bibornok püs-pök az egybegyűlt küldöttség előtt megjelent dörgő, szűnni nem akaró éljenzés fogadta. Dus László, a kül-döttség vezetője és szónoka, ez alkalommal a következő beszédet mondotta :

Fájdalmasan érintette Nagyvárad város katholikus polgárságát a főmagasságod ellen intézet támadás. (Ugy van ! Ugy van !)

Fájdalmasan érintette azért, mert akkor történt ez, a mikor főmagasságod a mult idő viszályai felett elbo-rulva, hazafias aggodalmai között az egyház és állam közötti béke fentartására munkálkodott. (Helyeslés.)

Nagyvárad város katholikus polgárai, hogy méltó felháborodásukat kifejezzék, szeptember 1-én nagygyűlést tartottak ; e nagygyűlés megbízta ezen küldöttséget, hogy

főmagasságod iránt hódoló tiszteletét, fiúi szeretetét és törhetetlen ragaszkodását ezen határozatának átnyujtásá-val kifejezze. (Ekkor szónok átnyújtotta a tegnapi nagy-gyűlésen felolvasott és elfogadott, igen csinosan kiállított, a nagygyűlés elnöke és jegyzője által aláirt feliratot.)

Engedje meg főmagasságod, hogy beszédemet ama imaszerű jó kívánattal zárjam be, hogy a mindenható főmagasságodat egyházuk díszéül, hívei szeretetében és határtalan bizalmában sokáig, de nagyon sokáig éltesse ! (Viharos, hosszas éljenzés.)

Erre Schlauch Lőrincz bibornok püspök igy válaszolt : Szeretett híveim ! Tisztelt polgártársaim !

Jól esik lelkemnek Önöket Uraim magam körül tisztelhetni és hallhatni nyilvánítását azon érzelmeknek, melyeket egyrészről honfitársuk, másrészről anyaszentegy-házuk főpásztora iránt táplálnak. Fogadják ezért legben-sőbb köszönetemet. (Éljenzés.) Jól esik mindenkor láthatni azt, hogy működésében nem áll az ember maga, hanem polgártársainak nemes leikeiben találja támaszát, bátorí-tását, becsületes törekvéseinek méltánylását. (Éljenzés.)

Körülbelül egy ember öltője annak, hogy a nyilvá-nosság terére léptem, — éltem itt folyt le. Ma a 72-ik évben vagyok (Elénk éljenzés) és közel áll tán az idő, a midőn a Mindenható ítélő széke előtt számot leszek kény-telen adni gondolataimról, érzelmeimről és tetteimről és bár ha mindnyájunknak — az apostollal szólva — féle-lemmel és rettegéssel kell munkálnunk üdvességünket ; üdvösséges félelmembe azon biztató remény vegyül: hogy a jó Isten segítségével majdan Szt. Pállal felkiállthatok:

„bonum certamen certavi" (Éljenzés) „jó harczot harczol-tam", „fidem servavi" (Viharos éljenzés és taps) „a hitet megtartottam". Nyugodt lelkiismerettel tekintek vissza multamra, nyugodt homlokkal léphetek fel mindazon helye-ken, a melyek életemnek tanúi voltak. (Viharos éljenzés.)

Két tekintet vezetett mindenkor : egyházamnak és hazámnak üdve és dicsősége. Tudva és akarva nem tet-tem egyik ellen sem. Az isteni gondviselés megendte, hogy a küzdőknek első sorában állhassak és öt év óta, mióta egyházamnak jogait veszélyeztetve láttam, sohasem lankadtam, midőn harczba kellett szállani. (Elénk éljen-zés.) Hisz kilencz százados jogok forogtak veszélyben, ugyanezeket kellett megvédelmezni. És itt ismét nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy soha sem léptem át azon határt, melyet a becsület, a műveltség, a szeretet, még azok iránt is, kik az ellentáborban küzdöttek, — minden jellemes embernek szabnak, (Éljenzés), a küzdelemben mindig tiszteltem az ellenvéleményüekben is az intenczió nemességét. Személyeket nem bántottam soha. Tiszta fegy-verrel harczoltam és harcz után az ellenfél előtt jó ka-tona módjára prezentáltam a fegyvert, de nem hagytam soha magamat alant járó szenvedélytől elragadtatni. (Vi-haros éljenzés.) Noblesse Oblige !

Hogy ma, midőn mindenki — és mi is — a béké-nek szükségét érzi és hangoztatja — bár különböző uton elérni véîi azt — hogy ma becsületemben oly kíméletle-nül, méltatlanul meg lettem támadva, az fájdalmas egy jelenség. (Fájdalmas volt mindnyájunknak ; Provokálása a katholikusoknak.) Mert közelfekvőnek adja a gondola-t o gondola-t : kár a mai viszonyok közgondola-t nemes czélérgondola-t küzdeni,

midőn lépten-nyomon a nemtelen szenvedélylyel kell talál-kozni, (Igaz, ugy van.) — j a j a magasra törő idealizmus-nak, mert az Eumenediák légiója nem érti, nem becsüli, nem türi a tisztaságot. (Ugy van!)

De fájdalmas jelenség ez más tekintetben is.

Azt tartja az alkotmányosság axiómája: bogy a sajtó a nemzet életének ütere, ugy hogy nemzeti érzelmek emelkedettsége és a sajtó szelleme szoros viszonyban álla-nak. — A sajtó erkölcsi niveauje a nemzet erkölcsi ma-gaslatának hévmérője. (Ugy van !) — A hol a sajtó elparlagosodik, hogy ne mondjam elaljasodik, annak a jele, hogy a nemzet életfáján pusztitó féreg rágódik.

(Helyeslés és zugó éljenzés !)

Elismerés azért a budapesti és vidéki sajtó neme-sebb részének, mely a heves küzdelmek közt is nem szál-lott alá azon a vonalon, melyen tul megszűnik a becsülés.

Ha voltak és vannak aberácziók, ezeket nem lehet azonosítani a magyar jellemmel, a magyar geniusz-szal ; mert ez tiszteli az egyéni meggyőződést, tiszteli a lelkiismeret szabadságát, tiszteli az ellenzékben is az erényt. (Ugy van !) A magyar nem tiszteli az ellen-séget, melyet lábbal lehet tiporni. (Elénk éljenzés.)

Köszönet azért önöknek uraim, kik óvást emelnek a korrupcziónak ezen jelensége ellen és tiszteietet köve-telnek a főpásztornak meggyőződése és lelkiismereti sza-badsága iránt, mint azt alkotmányunk a legszegényebb koldusnak is biztositja, köszönet önöknek, hogy szerete-tük és ragaszkodásuknak adnak kifejezést akkor, midőn ezen szent elvet megsértve látjuk főpásztorukban, a ki mindig nyiltan, lojálisán, mások személyének megsértése nélkül védte anyaszentegyházának szent ügyét; (Éljenzés.) a ki soha mások lelkük szentélyébe nem nyúlt, (Elénk éljenzés.) de a maga meggyőződésének is határozott ki-fejezést adott és adni fog, daczára minden bárhonnan jövő támadásoknak. (Viharos éljenzés.)

Még egyszer fogadják benső köszönetemet és azon biztosítást, hogy a mai nap még szorosabbá fűzte a kö-teléket, mely engem híveimhez és polgártársaimhoz füz.

(Ismételt szűnni nem akaró viharos éljenzés és taps.) A mély érzéssel elmondott beszéd után, a bibornok-püspök ismételten kifejezte örömét a lelkes tüntetés fölött, melyben részesítették, s újból megköszönte a pol-gároknak megjelenésöket, s többekkel kezet fogva búcsú-zott el a küldöttségtől.

Nagyvárad katholikus lakosságának összetartása pe-dig hadd növekedjék s izmosodjék !

Clermont-Ferrand. A clermonti zsinaton 1095-ben kihirdetett első keresztes hadjárat nyolczszázados évfordu-lóján mondott két beszédről. — (Folyt.)

Még ez mind nem elég; hatoljatok be messze előbbre a társadalmi életbe és támadjátok meg a pénz visszaélé-seit és bűneit az önzetlenség, igazságosság és szeretet szent fegyvereivel. Ha Isten gazdagságot adott, ne szö-gezzétek ahhoz sziveteket: JDivitiae si affluunt, nolite cor apponere. Használhatjátok rangotok fentartására, hogy magatok körül állapototoknak megfelelő, illő nagy tevé-kenységet fejtsetek ki ; használhatjátok a tudományok és művészetek pártolására, nemes és nagy vállalatok

kezde-ményezésére, vezetésére és czélra segítésére. De a mi jobb, a mi szükséges, az abból áll, hogy gazdagságot a

; szeretet rendelkezésére bocsássátok, a nyomor enyhítésére fordítsátok, hogy igy utat készítsetek magatoknak amaz embertársaitok lelkéhez, kik szenvednek, hogy ekképp köztetek és a társadalom kiörökitett tagjai közt az iste nies életnek áramlatát hozzátok létre, a mely a társadalmi egyenlőtlenségeket kiigazítja, és bebizonyítsa azoknak, kiket önzés vagy gyűlölet vakokká tesz azt, hogy az Istenre szüksége van gazdagnak és szegénynek egy-aránt, s hogy mindakettőben meg kell lenni az Istennek.

Értsétek meg jól : a gazdagság nincs helyén, csak akkor, hogyha mi igazán urai vagyunk, és hogyha az engedelmeskedik emberi természetünk nemes ösztöneinek és keresztény hivatásunk magasztos igényeinek.

Hála legyen az Istennek, testvérek, vannak még jó emberek, kik a gazdagságnak ezt a hivatását megértik, kik a gazdagságot nem óhajtják s nem használják, csak azért, hogy azt gondviseléses bőkezűséggel szét-áraszszák ; kik a piszkos üzérkedéstől irtóznak, mely-ből az emberi balgaságnak és nyomornak szemtelen fé-nyűzés és önző élvezetek javára szolgáló kizsákmányolásai származnak ; vannak még nagy lelkek és nagy szivek, I kik itt nálunk több mint husz év óta küzdenek

nyilvá-nosan a munkások ügye mellett ; vannak még jótékony gazdálkodások, legfőképpen pedig igazi keresztény atyai munkaadók (patrons), kik az igazságosságnak és szeretet-nek szent törvényét felfogták és alkalmazni is tudják, áldozataik által, a munkáscsaládok számára, kiknek valódi atyái lőnnek. Hanem mainapság terjeszkedni és általáno-sítani kell, a mennyire lehetséges, az igazságosságnak és szeretetnek ezt a működését, hogy eleje vétessék a sátán által tolt szocziálizmus és anarchia baljóslatú szétáradá-sának.

Nem arról van szó, értsétek meg jól, hogy a sze-génységet megszüntessük, mert szegények mindig lesznek köztünk, hanem arról van szó, hogy a keresztény jóté-konyságot minden irányban fejleszszük az emberi nyomor segítségére, alamizsna és odaadás által. Nem arról van szó, hogy tagadjuk a gazdasági haladást, kivált az ipar terén, a mi a munkásvilág gazdasági helyzetét egészen átalakította ; hanem arról van szó, hogy ebben a hala-dásban é3 emelkedésben alkossunk a munkás osztályok számára az igazságosságnak és emberszeretetnek megfe-lelő u j helyzetet. Nem arról van szó, hogy a tőkét el-nyomjuk, hanem hogy azt erkölcsössé tegyük, és a mun-kás-egyesületeket képessé tegyük arra, hogy nemesen, békésen és sikeresen küzdhessenek a zsarnoksággal. Nem arról van szó, hogy a társadalom osztályait felforgassuk, a dolgokat fejükre állítsuk, a nagy vállalatokat tapaszti-latlan emberekre bízzuk, kik azokat képtelenek vezetni ; hanem arról van szó, hogy jól meggondolt, méltányos, keresztény szellemtől sugallt intézkedések és intézmények által meghódolásra kényszeritsük a nyerészkedést es nagyravágyást, melyeknek a munkás áldozatul esik, és hogy a vezérlő és vezérlett osztályokat az igyekezetek és érdekek családias közösségébe vezessük vissza. Egy szóval és száz szóval, a Sátán által érdekébe vont gazdagság visszaéléseinek leküzdéséről van a szó, önzetlenség,

igaz-RELIGIO. 159 ságosság, szeretet által, melyet Krisztus szelleme árasztott

szét a keresztény szivekben.

A király Jézus keresztesei, ime, ez a ti isteni fegy-verzetetek ! Öltsétek fel e fegyverzetet. Induite armaturam Dei! Hogyha talán ez a fegyverzet a legderekabbaknak nem elég, s hogyha talán némelyek nem birják viselni, mert nehéz ; van egy fegyver, mely a fegyverzetet ki-egészíti és, ha szükséges helvettesiti ; egy fegyver, mely minden korhoz és állapothoz, az erősekhez és gyengékhez, a harczias katonákhoz, a tapasztalatlan harczosokhoz, az öregekhez, a gyenge nőkhöz és gyermekekhez egyaránt illik ; egy fegyver, melytől a lázadás angyala, az ördög, jobban fél mint minden mástól; egy fegyver, mely teljes biztonsággal fog győzni még akkor is, hogyha a gonosz léleknek sikerülne fegyverzeteteknek minden alkotó részét összetörni: és ez a fegyverzet az — imádkozás. A bűn-bánó szivek alázatos imája, mely az isteni igazságosság megengesztelésén fáradozik : az Isten, Krisztus Urunk és az egyház dicsőségeért lángoló szent szeretet által sugallt és vezérelt szivek buzgó i m á j a ; az ilyen szivek állhatatos j imája, melyet az isteni irgalmasságnak késése nem fáraszt

ki ; az oly keresztény szivek bizalommal teljes imája, me-lyek meg vannak győződve arról, hogy Krisztusnak ural-kodni kell, szóval a Jézusnak és Máriának szentelt szivek imája, ez az a fegyver.

Régi történetiróink beszélik, hogy ebben az első keresztes hadjáratban, melynek nyolczszázados érfordulóját ünnepeljük, az öregek, a nők, a gyermekek, a betegek, kik itthon maradni kényszerültek, siránkozva imádkozának, mig a lovagok és harczosok városokat ostromoltak vagy nyilt csatákban viaskodának. Igy fog történni a mi XIX-ik századbeli keresztes hadjáratunkban is. A harczolók bá-torságát és igyekezetét támogatni fogja a következő egy-értelmű imádság: „Küld el, édes Istenünk, segedelmünkre a csatákban szent angyalaidat; ők legyenek oltalmazóink a gonosz lélek ravaszságai és csalárdságai ellen ! Krisztus Urunk, parancsolj nekik, kérünk téged, és te, a mennyei hadak feje, isteni hatalmadba felfegyverkezve, szorítsd vissza a sátánt és a földkerekségén a lelkek ellen portyázó gonosz lelkeket a pokolba. Mert ugy kell lenni, hogy Krisztus uralkodjék : Oportet ilium regnare.

*

Most pedig, keresztények, miután már tudjátok, hogy hol vannak fegyvereitek, nincs más hátra, mint hogy fegyvert ragadjatok és vezéreiteket kövessétek. S hol vannak ők, a vezérek? Ime itt vannak ők, készen benneteket csatára vezérelni a szent városban lakó iővezér vezetése alatt, a ki rendeleteit Krisztus egész had-seregéhez intézi, a szent és dicső X I I I . Leo vezetése alatt.

Századunk hallotta őt, midőn a keresztény czivilizáczió dicsőségét s jótékony hatásait hirdette ; midőn az emberi szellemet az isteni tudomány asztalához meghívta; midőn az észnek törvényeit előadta ; midőn az emberi tudományt megillető helyet kijelölte ; midőn e világ hatalmasait hi-vatásukra és kormányzásuk kötelességeire figyelmeztette, a népeket pedig tiszteletadásra és hódolásra, a pártosko-dás szellemének feláldozására, s a lelkiismeret s Isten egyháza szent szabadságai ellen merényletet elkövető tör-vényeknek egyetértő cselekvés által való jóvátevésére

buzdí-t o buzdí-t buzdí-t a ; midőn az isbuzdí-tenbuzdí-telen buzdí-tibuzdí-tkos buzdí-társulabuzdí-tokabuzdí-t, melyek a világ elkereszténytelenitésére esküdtek össze, leleplezte s nekünk e szekták leálczázását kötelességünkké t e t t e ; mi-dőn a keresztény családot a házassági kötelék szentségére és a szülőknek a jövő nemzedékek nevelésében rettenetes felelősségére oktatta ; midőn a gazdagság visszaéléseit

ostorozta ; midőn az elnyomott munkások számára a tár-sadalmi igazságosság alkalmazását, a szerencsétlenek szá-mára a szeretet közbelépését követelte ; midőn a sors ke-gyetlensége és az emberek igazságtalansága ellen a tár-sadalmi intézményeket és az odaadó szeretetet b á t o r í t o t t a ; midőn végül minden rabszolgaságnak megszüntetését sür-gette és szorgalmazta. E s ő nemcsak a mi nemes franczia nemzetünkhöz intézte szózatát, hanem az egész világhoz, minden eltévedettekhez, az ördögi befolyások minden ál-dozataihoz, a szakadárokhoz, eretnekekhez, a hitetlenek-hez, mindazokhoz, kiket Jézus szívesen látna, ha hozzá megtérnének, az ő imádandó királyi pálczája alá. Való-ban, az ő csodálatos körleveleire feliratul s illetve zára-dékul az apostolnak ezt a kiáltványát lehetne alkalmazni :

Oportet ilium regnare, Jézusnak uralkodnia kell az elmék és a népek fölött.

Főtisztelendő főpásztorok, nemde ti ily jeles és bátor fővezér rendeletei szerint készek vagytok szent háborúba vezetni a XIX. század kereszteseit ? Mi szá-mítunk rátok, mert nélkületek se harczolni, se győzni nem vagyunk képesek. Oh, én kérlek benneteket, mint kérni illik az a t y á k a t : Obsecro vos ut patres: emlékezzetek vissza, hogy az Ur, midőn benneteket fölszentelt, fejetekre a védelem és üdvösség sisakját tette fel, és ez által tite-ket lovagokká és a keresztény hadsereg kapitányaivá ava-tott fel. Kell, hogy titeket elsőknek lássanak a hitben ; elsőknek a tudományban ; elsőknek a szeretetben, de egyszersmind elsőknek az igazság rendületlen nyilvános hirdetésében ; elsőknek az ellenállásban és a szent merészségekben, melyek feltartóztatják, vagy Isten átka alá vetik a Krisztus és az ő egyháza ellen szőtt szentségtöréseket; elsőknek az önfeláldozás vezetésében hősi példaadás által, mely magával r a g a d j a a vonakodó-kat és bátortalanovonakodó-kat ; elsőknek az egyetértés és össze-tartás ápolásában, melyre oly nagy szükségünk van, hogy erőinket összegyűjtsük s hogy mindnyájan mint egy em-ber szálljunk sikra a közös ellenség ellen. Hogyha ti egy czéllal és egy szándékkal egyesültök, nemsokára magatok köré gyűlve fogjátok látni a lelkes papság vezetése alatt az értelmes, bátor, befolyásos, buzgó hiveket, kik a nagv keresztény hadseregnek táborkarát fogják veletek alkotni.

És akkor, nem lesz egyéb hátra, mint hogy ma-gasra emeljétek a zászlót, a keresztet ! A keresztet, mely hitünk titkainak felséges kivonata ; a keresztet, az igazi tudomány életfáját, mely nagyoknak és kicsinyeknek egy-aránt mutatja az üdvösség ú t j á t ; a keresztet, a semmi előtt meg nem hátráló erő és bátorság hangosan szóló jelké-p é t ; a keresztet, az isteni kegyelmek kiajelké-padhatatlan for-rását, mely termékenynyé teszi a keresztény szeretetet és

') I t t kezdődik a nagyjelentőségű beszéd peroratiója, mely-nek hatása rendkivüli volt. A hallgatóság — a végén — helyéből talpra ugrott, és mint a hullámzó tenger ugy zúgott a lelkesedés rendkivüli hatása alatt.

szerte szét szivárog az újjászületés ezerféle odaadásában és jótevésében.

Fel, fel, dicső zászló, őseink vezetője, fel, a magas-ba ! Menj, vonulj előttünk, a mint őseink előtt felvonul-tál. Mi követni fogunk ugyanazon buzgósággal, ugyan-avval a lelkesedéssel, harczi riadónkat hangoztatva: „Opor-tet ilium regnare. Krisztusnak uralkodnia kell ! Isten akarata! Isten akarata!"

Igy végződött Monsabré atya nagynevezetességü ünnepi beszéde.

V E G Y E S E K .

*** Katholikus kör alapitása rendőri felügyelet alatt.

Ez a furcsa eset Szabadkán történt meg, a hol a katho-likusság politikailag is be akarja bizonyítani, hogy esze is van s azért nem hisz az egyre jobban erőszakoskodó szabadelvüségben, meg akarata is van hozzá, hogy magát az eddigi politikai slendrián alól, mely a vallásra, a leg-főbb dologra annyit se ad, mint a kukoricza-csőszre szok-tak adni, emanczipálja. A szabadkai prépost-plébános, Mamusits Mátyás f. hó 1 è r e nagy katholikus értekezletet hivott egybe a plébániára, névre szóló meghivókkal.

Tehát az értekezlet csupán magánjelleggel akart birni és zártkörű összejövetel kivánt lenni. A város polgármestere szabadelvüen fogta fel azonban a dolgot és törvény s uzus ellenére hivatalosan kiküldte a rendőrfőkapitányt, hogy csináljon a magán-értekezletből, melynek zártköréhez a polgaroknak elvitázhatatlan joguk van, önkényüleg csi-náljon nyilvános gyűlést, a hol aztán szabadelvüen gya-korolni lehet a rendőri felügyelet jogát. Az egybegyűlt katholikus polgárokat meglepte az önkénykedés, de nem hozta zavarba. Óvást emeltek a hivatalos beavatkozás ellen s kimondották a szabadkai kath. kör megalakulását, nyomban megválasztva 48 tagu szervező bizottságot, mely-ben minden városi kerület 5—6 tag által van képviselve.

Szabadkán a régi pártkeretek összetörnek s a katholikus-ság szine-java az országos néppártnak egy igen jelenté-keny várat fog Szabadkán épiteni.

— A k e s z t h e l y i gothikus plebáuia-templom res-taurálás alá kerül. A műemlékek országos bizottsága a restaurálás felügyeletével Stehló Otto műépitészt bizta meg. Dr Bita Dezső egyetemi tanár, mint Keszthely szü-löttje, Jézus szive tiszteletére oltárt emeltett az ujjáala-kitandó templomban.

— A történeti n e v e z e t e s s é g ű Tisza-Eszláron ne-vezetes esemény történt. A falut a Tisza áradásai miatt kedve-zőbbhelyre át kellett telepíteni. Az újtelepen templom kellett.

Epitettett Samassa József egri érsek. Most Nagyboldog-asszony napján volt az uj tisza- eszlári templom felavatása.

A megáldást Bankó Mihály egri prépost-kanonok végezte, az ünnepi szentbeszédet dr DemJcó György theol. tanár mondotta Egerből.

— Pótlás. Tomcsánvi János ur múltkori fejtegeté-séhez a következő pótlást küldötte be : „Vissza kell von-nom azt a múltkori állításomat, hogy a katholikus lelkész

nem adhatja ki a kereszlevelet a házasulandóknak az esetben, ha azok az egyház szerint egybekelni nem akar-nak, vagy nem bírnak. Csak adja ki a lelkész ez esetek-ben is, mert az által közreműködése csak materialis et remota, ami megengedett. Materialis ; mivel nem a rossz

akaratot segíti, csak cooperatur ad maiam actionem sine intentione cooperandi ad peccatum. Remota; mert a kor-mány esetleg más rendelkezéssel is pótolhatja az okkor-mányt

s igy a pap a megtagadással nem akadályozza az isten-telen frigyet."

— A német katholikusok 42. nagygyűlése Mün-chenben a legjobb auspiciumok közt folyt le. Nevezetes marad e gyűlés történetében a magyarországi néppárt vezérének Zichy Nándor grófnak fellépése. Magyarország

katholikusainak jelen és bekövetkezendő további sérelmei ünnepélyes módon be vannak panaszolva a világ kath. népei-nek itélő széke előtt. A külföld katholikusainak rokonszenvé-ből és részvevő szeretetérokonszenvé-ből pedigmiuj erőt merítünk. Apponyi Albert gróf lapja, a „Nemzeti Újság", igen találóan utal a

„müncheni nagygyűlés"-ről irt vezérczikkében arra a kü-lönbségre, mely a német katholikusok sorsa közt a pro-testáns császárságban és a magyarországi katholikusokéi közt a katholikus „liberális" Magyarországban van. Né-metországban a protestáns császárság alatt a katholikus állami hivatalnokok bátran szerepelhetnek a kath. nagy-gyűléseken : nálunk „esetleges káros következmények" kö-vetkeznek be a kath. állami tisztviselőkre, hogyha a ka-tholikus egyház érdekei mellett sikra szállni avagy csak

„müncheni nagygyűlés"-ről irt vezérczikkében arra a kü-lönbségre, mely a német katholikusok sorsa közt a pro-testáns császárságban és a magyarországi katholikusokéi közt a katholikus „liberális" Magyarországban van. Né-metországban a protestáns császárság alatt a katholikus állami hivatalnokok bátran szerepelhetnek a kath. nagy-gyűléseken : nálunk „esetleges káros következmények" kö-vetkeznek be a kath. állami tisztviselőkre, hogyha a ka-tholikus egyház érdekei mellett sikra szállni avagy csak

In document Religio, 1895. 2. félév (Pldal 161-165)