• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDOSITÁSOK

In document Religio, 1870. 1. félév (Pldal 48-52)

P E S T , j a n u á r 11. D e á k p á r t v a g y b a i p á r t ? A jó gondolatot nem árt későbben is felmelegíteni. Ilyen j ó gondolatja volt a „Religio" egykori tudós szerkesztőjének, ft. P a l á s t h y P á l ú r n a k , midőn azt ajánlá, hogy mi — pap-ság — ne sorakozzunk sem a deákpárt, sem a balpárt zászlója alá, hanem igyekezzünk inkább egy harmadik, katholikus, pártot létesíteni. Ezen eszme a k k o r nem talált nagy pártolásra, sőt itt-ott meg is támadtatott, mert opti-misták lévén és hiszékenyek, ha sima szavakkal hiteget-tettünk, némi kegyelethiánynak, sőt politikai eretnekségnek tekintettük volna a deákpárttól bizalmunkat megvonni.

Azóta sokan kiábrándultak. A „M. Á." f. hó 9-ki számában egy zamatosan írt rábaközi levelet olvastam, mely szinte ilyen kiábrándulásról tanúskodik és í r ó j á n a k abbeli nézetét árulja el, hogy alkalmilag más zászlóhoz szegődni nem ártana.

E n is azt tartom. Csakhogy melyikhez s z e g ő d j ü n k ? az a kérdés. Véleményem szerint nem nyernénk semmit, ha a mostani ellenzék padjain keresnénk barátokat, kik eddigi szövetségeseinktől csak abban klömböznek, hogy nyíltabb ellenségeink. A l k o s s u n k k a t h o l i k u s p á r t o t ! Hogyan ? fogja valaki keserű gúnynyal kérdezni. Akárho-gyan ; do a l k o s s u n k k a t h o l i k u s p á r t o t ; ez életkérdés. Mert, mi van az isteni végzetek könyvében édes hazánkról megírva, nem t u d j u k ; érdemeseknek fogunk-e találtatni Istentől a r r a , hogy a kath. hit birtokának ezután is örvendjünk e szép hazában, titok előttünk ; de a n n y i t bizonyosan t u d u n k , hogy becsületünk, mely már is komoly veszélyben forog, elvész, ha ezután is hallgatunk és ha nem törekszünk a törvényhozó testület tagjai közé oly férfiakat választani, kifenek mind jelleme, mind tudománya,

tiszte-letet parancsoljon még az antikatholikus ellenfélnek is és k i k a megtámadott keresztvallásért, egyházért, ennek jo-gaiért és intézményeiért, bárkivel lándzsát törni képesek legyenek. É s ha csak két v a g y három ily tagot sikerülend az alsóházba választanunk, k i k , mutatis mutandis, Greutor-k é n t t u d n á n a Greutor-k helyt állani a Greutor-k a t h . ügyért, valahányszor kell, ha nem is mentenők meg a s zent ügyet magát, de meg-mentenők legalább becsületünket.

Alkossunk tehát kath. pártot ! De hogyan ? fogja tán kérdeni egyvalaki ; hiszen eddig is mindent megtettünk a Balmes, Prot, és kath., I. köt. 4. fej.

2) Ad Rom. 11,34.

») Pensées, 1. 3.

2) János 1, 18.

45

mit lehetett, hogy a kath. ügynek védőket szerezzünk a m a g y a r parlamentbe. A választások alkalmával vallattuk jelöltjeinket, kik a k k o r eget földet Ígértek és ime — egyik

sérelmes törvényezikk a másik után szavaztatik meg a nélkül, hogy egy k u k k o t is szólanának, k i k é r t egykor semmi fáradságot etc. — nem kíméltünk, csakhogy választassanak. E r r e azt felelem : 1-ör, hogy ezután a meg-választandó követeknél a garantiát ne az illetők szavaiban, hanem tetteiben keressük. Ne legyünk többé oly túlhiszékc-nyek. Csak attól v á r j u n k a kath. ügyre pártolást, ki éle-tében is a k a t h . hitet nyilván vallja ; ki nemcsak akkor megy a templomba, midőn n á s z n a g y n a k vagy keresztapának h í v j á k , hanem élő hittel biró katholikus. Mellesleg mondva, igen restellem, hogy az autonomiai választási törvényekből, melyek a választók és a választandók kellékeit meghatá-rozzák, valakinek indítványára épen ezt h a g y t á k ki. V a g y talán szégyen ilyest ma kimondani ? Szégyen a borsszem-j a n k ó k , bolondmiskák, üstökösök, paprikaborsszem-jancsik és ludas-matyik előtt. De ideje már, hogy ezen ellenséges tábor füttyeitől, meg pisszegéseitől és macskazenéitől ne féljünk, sőt még komolyabb ellenségeknek is merjünk szeme közé nézni. Mondjuk ki nyiltan, hogy nekünk csak oly követ kell, ki szóval és tettel katholikus. — 2-or állítsunk k a t h . népegyletoket, milyenek Bajorországban léteznek és molyok kitartó erélyének köszönheti Bajorhon, hogy k a m a r á i b a n katholikus többséggel rendelkezik. Győzni fog h a z á n k b a n is a jó ügy, lia a nép túlnyomó többsége leszavazza a vallá-sokat lábbal taposó népboldogitókat. Persze ily dolog nem létesül magától !

Végül nem tehetem félre tollamat, mielőtt a derék k a p u v á r i kerületről megemlékezném. Éljen ennek lelkes

papsága, melynek férfiasan bátor és keresztényileg nyilt felhívása visszhangra talált kalocsamegye keczeli kerüle-tének érdemes lelkészeiben. P á r év előtt a budapesti egyház-kerület is hozott hasonló határozatot ; — több sikert

kívá-n u kívá-n k a k a p u v á r i kívá-n a k . — ROMA, j a n . 12. E g y e t e m e s z s i n a t i m o z z a

-n a t o k . Az egyetemes zsi-nat-nak második -nyilvá-nos ülése folyó hó 6-án ment v é g b e ; t á r g y á t a fidei professio képezte I V . Pius pápának formulája szerint. A megelőző szent mise és egyéb szertartások után a zsinati promótorok felkérvén ő szentségét, hogy az egyház rendelete szerint megengedni méltóztassék, miszerint a zsinatilag egybegyűlt a t y á k a megparancsolt hitvallást letegyék, ő szentsége felkelvén, a neki á t n y ú j t o t t formulát hangosan felolvasá, ekként a maga személyére nézve eleget tevén az egyház ebbeli törvényének.

U g y a n é formula aztán a cathedráról olvastatott fel a zsinati másodtitkár által és ezután következék a fidei professio az a t y á k részéről. Eleinte kettenkint, későbben pedig négyen-kint oda lépvén a pápai trón elé, ottan az evangeliumos könyv előtt letérdeltek és jobb kezüket reá tevén, a latin-szertartásuak e szavakat mondák : ego N. N. Ecclesiae N.

E p p u s . . . spondeo, voveo et iuro iuxta formulám praelectam,

— mely szavakat a z egyéb szertartásuak a m a g u k rítusá-n a k egyházi rítusá-nyelvérítusá-n, következőleg hol görögül, hol arabsul, hol örményül, hol syrusul stb. mondták el. — Az összes s z e r t a r t á s reggeli 9, illetőleg 10, órától fogva egészen

dél-utáni y2 3-ig tartott, mi nem tűnhetik fel soknak, ha meg-gondoljuk, hogy a jelenlevő a t y á k n a k száma majd 800-ra r ú g o t t . Predikáczio és az u. n. Obedientia ez alkalommal nem volt.

Sokat í r n a k szerteszét a világon állítólagos éles véle-m é n y k ü l ö n b s é g e k r ő l , sőt egyenetlenségekről a zsinati a t y á k közt. E l t e k i n t v e attól, hogy a tüzetesen zsinati, legyenek azok congregationalis avagy deputationalis, ülések felett a hivatalos titoknak azon fátyola lebeg, melyet hivatlan kezekkel érinteni minden igaz katholikus irtózik s hogy tehát az ilyféle, bármily pikáns, tudósítások semmi egyébnek nem tekinthetők, mint mindannyi többé-kevésbbé ügyes meséknek, melyek i n k á b b az illető levelezőnek költői tehet-ségéről, mint a zsinati ügyeknek valódi meneteléről tesznek bizonyságot, mi, k i k itt a hely színén tanúi v a g y u n k a tör-ténendőknek, bátran azt állíthatjuk, hogy a külső jelensé-gek, épen ellenkezőleg, a r r a m u t a t n a k , miszerint minden egyes véleménykülömbségek mellett egyenetlenségekről még csak szó sem lehet.

Szabadjon erre nézve egy igen tekintélyes és eszméi-nek mélységéről ismeretes franczia főpapnak eme szavait idéznem : Nincsenek itten sem ultramontánok, sem galliká-nusok ; itt Rómában jelenleg csak katholikusok v a n n a k . S egy nagynevű katholikus angol iró, ki épen néhány nappal ezelőtt több protestáns hazafiával ugyanezen dologról vitá-zott, hogy t. i. a zsinati a t y á k közt egyenetlenség uralko-dik , ezen alkalommal igen találóan ekként nyilatkozott : Megengedem egy pillanatra, hogy egyes a t y á k egyik másik t á r g y r a nézve eltérő véleménynyel vannak ; de t u d j á k meg önök, hogy minden eszmecserét Credo előz meg és fejez be s hogy kimenve a gyűlési teremből oly egyek ők a hitben, aminők voltak, mielőtt oda beléptek volna.

Távol legyen tőlünk katholikusoktól, hogy egyes másodrendű véleményeltérések miatt a g g ó d j u n k ; sőt ellen-kezőleg, mi azokat hasznosaknak és üdvöseknek t a r t j u k , mert az egység kötelékeit, ahelyett hogy felbontanák, még szorosabbra f ű z i k és az általuk keltett eszmecserénél fogva a végleges h a t á r o z a t n a k m e g a d j á k azon ingatlan alapot és tökéletes szabatos külalakot, mely az érett megfontolásnak következménye, tehát jele is. Nálatok, protestánsoknál, ez egészen másként, jobban mondva, ellenkezőleg van ; a ti eszmecseréitek a dolgot még csak jobban elhomályosítják s mindig u j meg u j szakadásokat idéznek elő. E g y i k e t a másik után, a kereszténység valamennyi alapigazságait, t a g a d j á t o k s midőn tanácskozási termeitekből kijöttök, kezeitek közt csak foszlányai s egyes d a r a b j a i v a n n a k azon szentkönyvnek, melyet sajátkezűleg széttéptetek.

A congregationális ülések folyvást t a r t a n a k ; ilyen volt szombaton 8-án és hétfőn 10-én. E z e k mellett a tátiók is szorgalmasan üléseznek ; így a dogmatikai depu-tátió is, melynek ő hge Magyarország primása is t a g j a , már több tanácskozásra jött össze.

E g y é b érdekes újságok közül megemlítem, hogy a szent Vincze-egyletnek átalános főigazgatója, mgr. Baudon, jelenleg Rómában van, kinek elnöklete alatt az itteni Vin-cze-egylet fényes közgyűlést tartott. Cesare Cantú, a hires olasz történész, is itt van és a napokban ő szentsége által fogadtatott. Vasárnap, 9-én, pedig a Trinita dei monti

n e v ű templomban k é t fiatal török, a f r i k a i s z á r m a z á s ú a k , B o n a p a r t e bibornok által kereszteltettek meg, mely a l k a -lommal m g r . L a v i g e r i e , algiri érsek, a megfelelő szent be-szédet t a r t o t t a .

É S Z A K A M E R I K A . A k a t h o l i c i s m u s á l l a p o t a s z e m b e n a t ö b b i f e l e k e z e t e k k e l . (Vége.) Most azonban, midőn a t á v i r d a jelenti, h o g y a z s i n a t a legszebb rendben megnyílt, hogy E u r ó p á b a n a legnagyobb n y u g a l o m uralkodik s így az a t y á k b é k é b e n t a n á c s k o z h a t -n a k , hogy az oppositio eltű-nik és a szivek hódolattal v á r j á k a magasztos gyülekezet h a t á r o z a t a i t , a k i á b r á n d u l á s n a g y o n zokon esett a y a n k e e k n e k . A z é r t tehát előérzetében a n n a k , miszerint a zsinat ahelyett,hogy az e g y h á z a t azzal, mi modern civilisátionak neveztetik,kiegyeztetné, i n k á b b az igazság he-lyét elfoglaló szörnyeteg tévelyeket a n a t h e m á v a l fogja sújtani, a politikai v a l a m i n t felekezeti lapok a katholicismus ellen ismét régi fegyvereikhez n y ú l t a k . Á m b á r az a t y á k t a n á c s -k o z á s á t a legmélyebb tito-k leple fedi, a z é r t ő-k mégis azt á l l í t j á k , hogy a n n a k minden részleteit ismerik. A m i n d i g j ó l é r t e s ü l t levelezők igérik, hogy a közönséget min-denről, mi ott történni fog, azonnal f o g j á k értesíteni. Még h a z u d n i sem szégyenlik m a g u k a t ; ők e l h a t á r o z v á k a dol-got m á s színbe öltöztetni, költeni. Annál r o s z a b b a z o k r a nézve, k i k igen hiszékenyek ! A sajtó A m e r i k á b a n lemondott azon igényéről, hogy oktasson és moralizáljon, az most nem más, mint üzérkedés.

í m e első oka a religio elleni z a v a r g á s o k n a k az oczeánon túl. D e még hozzá t e h e t j ü k , hogy itt is a titkos t á r s a s á g o k működéseire i s m e r ü n k . E z e n szerencsétlen t á r s a s á g o k h ű visszhangjai A m e r i k á b a n európai c z i n k o s t á r s a i k n a k és most mindent megmozgatnak, hogy azon ünnepélyes k á r -h o z t a t á s t , mely őket fenyegeti és o c s m á n y s á g a i k a t fel fogja fedezni, megelőzzék.

E z e n a római egyház ellen m e g ú j í t o t t h a r c z n a k m á s i k o k a , m i n t m á r jeleztük, az iskolák kérdésé. E r r e g y a k r a n k é n y t e l e n í t t e t ü n k visszatérni, mert ez a delenda C a r t h a g o . B e n n ü n k e t , k i k a n n y i más súlyos gond által v a g y u n k el-foglalva, ezen főfontosságú t a n i t á s k é r d é s m é g m i n d i g igen kevéssé foglalkodtat. D e elleneink nem alszanak, mert

tud-j á k , hogy a g y e r m e k e k és i f tud-j a k által övék lehet a tud-jövő.

A z amerikai k a t h o l i k u s o k az iskolakérdésben n a g y okos-ságot és buzgóokos-ságot t a n ú s í t o t t a k . H i á b a í g é r t é k meg n e k i k a protestánsok, hogy a nyilvános i s k o l á k b a n a biblia olva-sását meg f o g j á k szüntetni ; ők nem engedték m a g u k a t elámítani. Amit követelnek s amit meg is fognak nyerni, az a tökéletes t a n s z a b a d s á g azon hitben, melyet kiki vall.

Az a m e r i k a i a k n a k legnagyobb része, az igaz, semmi hitet sem vall és keveset törődik azzal, váljon olvassák-e v a g y sem a bibliát gyermekeik, csak m á s k é p legyenek szerencsé-sek. A felekezetek közül igen s o k a n az Istenről C3ak bi-zonytalan fogalommal b i r n a k és egyetlen biztos megálla-pított d o g m á j u k sincs. Náluk a szentírás sem több sem kevesebb közönséges olvasmánynál , melyből m a g á n a k mindenki tetszése szerint válogat. D e mégis v a n sok tiszteletre méltó protestáns, k i k a k e r e s z t é n y nevelés jóté-teményeit meg t u d j á k becsülni, ezek a nyilvános iskolák szomorú helyzete felett s o p á n k o d n a k s n a g y á l d o z a t o k k a l

terhelik m a g u k a t , hogy gyermekeiket k a t h o l i k u s colle-g i u m o k b a és a k a d é m i á k b a elhelyezhessék. Vilácolle-gos, hocolle-gy ily állapot soká fen nem t a r t h a t ó és ha a k a t h o l i k u s o k kö-veteléseiknél m e g m a r a d n a k és k ü l ö n ö s e n , ha ovatosan j á r n a k el a választásoknál, a győzelem el nem m a r a d h a t . Ok a p u r i t á n o k és r a d i k á l o k fenyegetéseitől meg nem ijed-nek, mert j o g a i k b a n v a n n a k és az erőszakot képesek erő-teljesen v i s s z a u t a s í t a n i . E g y híres p u r i t á n pásztor, D r . B e l l o w , a „ L i b e r a l C h r i s t i á n " lapban oda nyilat-kozik, hogy a nyilvános iskolák systemájától távozni nem s z a b a d , ha a k a t h o l i k u s o k győzelmét meg a k a r j á k a k a d á -lyozni. 0 nyiltan m o n d j a : h o g y a k a t h o l i k u s o k n a k é s p r o t e s t a n a o k n a k u g y a n a z o n j o g o k a t a d n i n e m l e h e t ; ez a n n y i t tenne, mint a protestantismuson a l a p u l ó k ö z t á r s a s á g o t feldúlni. A doctor azt k i v á n j a , hogy A m e r i k a törvényes vallása a protestantismus legyen és ha a k a t h o l i k u s o k azt elfogadni nem a k a r n á k , m a j d lesz o k u k azt megbánni. í m e saját szavai : „ T h e y are reckoning without their host a n d will surety co.ne to grief." ,Liberal C h r i s t i a n ' nov. 20-i szám.

A katholikusok nem sokat törődnek vele, ha a tudós doctor declamál a katholicismus ellen ; t u d j á k ők, mit v á r -h a t n a k ily emberektől. A n o w - y o r k i „Freeman's j o u r n a l "

közellevő üldözéstől fél. Mi ezt hinni nem a k a r j u k . H o g y J é z u s K r i s z t u s e g y h á z a az emberi szenvedélyek által a visszafizetés nagy n a p j á i g szenvedéseknek van s lesz kitéve, azon senki sem k é t e l k e d h e t i k . Az isteni mester erre olegendőkép figyelmeztette t a n í t v á n y a i t . De hogy az E g y e s ü l t -államokban ujolag egy vallási h á b o r ú törjön ki, ezt most e g y á t a l á n nem t u d j u k elhinni. A protestantismus k é t s é g k í -vül nem enged ellentállás nélkül ; de órája meg v a n szám-lálva s n a p j a i meg v a n n a k olvasva. Külömbenis az, mint test, többé nem létezik, megszámlálhatlan töredékekre v a n szakadozva, melyek rendesen a rationalismusban és mate-rialismusban vesznek el.

A politika, valamint E u r ó p á b a n , ú g y az E g y e s ü l t -á l l a m o k b a n is üldözheti u g y a n a k a t h o l i k u s o k a t , de nem a vallási fanatismus, mely egynémely p u r i t á n fejbe fészkelte be m a g á t . Az a m e r i k a i nép a k e r e s z t é n y hittől át van h a t v a . A k a t h o l i k u s o k élete és működése nyilvános és mint kitűnő polgárok, k i k a t ö r v é n y e k i r á n t engedelmesek s leghivebb gyermekei a h a z á n a k , becsültetnek is. É s végre, ha m e g t á m a d t a t n á n a k , fognák tudni m a g u k a t védelmezni.

A felekezetek lassankinti feloszlásának jele az is, ami l e g ú j a b b a n P i t t s b u r g b a n történt.

A presbyteriánusok h a r m i n c z éven át k é t külön á g r a v o l t a k s z a k a d v a : a r é g i i s k o l á r a , melyben a calvinis-mus némely elveit f e n t a r t o t t á k és az u j i s k o l á r a , melyhez tartozók tökéletes rationalisták. A newyorki „ E v a n -gelist" szerint a béke a k é t ellenséges testvér között meg-köttetett. E z e n megható jelenet helye a g y á r a k por- és füst-lepte v á r o s a volt. Bizonyos reggelen sok feketébe öltözött ú r h a g y t a el az ú g y nevezett m e e t i n g h o u s e t és az u t c z á k o n k a r ö l t v e tartott séta u t á n egy más épületbe vo-n u l t a k . E z e k a m i vo-n d k é t iskola tiszteletes p r e s b y t e r i á vo-n u s a i voltak, k i k szövetségüket megerősíteni mentek. A p r e s b y -teriánusok mindent komolysággal végeznek; a z é r t ezen k é t iskola h á z a s s á g a valóságos halotti s z e r t a r t á s n a k látszott.

47

Midőn a körmenet a templomba érkezett, a cborus orgona-kiséret mellett megkezdé az antiplionát: „Harsogjatok trombiták, harsogjatok". Azután a gyülekezet „Mindnyájan dicsőítsék Jézus neve mindenhatóságát" éneket kezdé énekelni, dr. Fowler a szentírás egy helyét olvasta fel, mire dr. Jacobus kezét az egyesség jeleül élénken megszorítá.

Ugyanazon időben a jelenlevők egymásnak mindnyájan kezet nyújtottak. A rend helyre levén állítva, dr. Jacobus

felkiáltott : „e két egyház egyesíttetett, ha valaki elegendő okkal bir, hogy ezen egyességnek ellent mondjon, nyilat-kozzék most vagy pedig tartsa fel mindenkorra a békét."

Azután a tiszteletes Elliot felé fordulva, ki ezen gyülekezet vezetője volt, kérdezé tőle, váljon tud-e valami okot, mely ezen két egyház egyességét megakadályozná és m. Elliot feleié : „Nem, én ilyest nem ismerek." E k k o r dr. S t u a r t fenhangon k i á l t á : „ E m b e r e i ne válaszsza azt, mit Isten egyesített !" és mindnyájan felelék Amen.

Az, amit a presbyteriánusok házasságnak neveznek, a valódiságban nem egyéb temetésnél. Midőn az ember elveit feláldozza, lemond lételéről. A két iskola a békét kereste és a b é k é t fel nem lolék. A régi iskola pártolói nem is tar-tózkodnak a pittsburgi komédia hallatára kimondani, mi-szerint ezen felekezet, mely oly annyira türelmetlen és

fanaticus volt, utolsó ó r á j á t éli.

E z emlékezetünkbe hozza, hogy egykor, midőn Pitts-burg kis falunál nem volt nagyobb, egy fiatal orvos jövendő nejével a békebiró elé jött házasságot kötendő. A biró téve-désből az imakönyvet a temetési imáknál nyitá fel és az absolutio szavait mondá el a p á r felett,melyeket a hullának a földbei eresztése alkalmával szoktak elmondani. Az orvos elkezdett nevetni és a biró hibáját észrevevén alig birta magát a nevetéstől visszatartani. E z e n mostani házasság felett talán inkább helyen lett volna a halotti i m á n a k elmondása.

IRODALOM.

„ D r . Joh. Bapt. v. Hirscher's nachgelassene kleinere Schrif-ten. Mit biographischen Notizen und dem P o r t r ä t des Ver-fassers in Photographie. Herausgegeben von D r . Hermann Rolfus. — Erlös f ü r die von Hirscher gestifteten Rettungs-anstalten. — F r e i b u r g im Breisgau. Herder'sche

Buch-handlung. X I V . és 348 11. 8. 28 Ngr.«

(Folytatás.)

A második főrésznek, mely imezen czimü : Die heilige Geschichte," t á r g y a i a k ö v e t k e z ő k :

1) Erschaffung der Welt 235—239 11. 2) Erschaffung des ersten Menschen 240—244 11. 3) Erziehung der ersten Menschen. Das Verbot. 244—245 11. 4) Versuchung des Menschen. Die erste Sünde. 245—247 11. 5) Die Strafe der Sünde. 248—250 11. 6) Das Wohlthätige an der Strafe Gottes. 251—255 11. 7) Die Nachkommen Adams 256—257 11. 8) Die Sündfluth. 258—263 11. 9) Austritt aus der Arche.

No ah s Nachkommen. 264—267 11. 10) Der Rathschluss Gottes über die Menschen 268—274 11. 11) Berufung Abra-hams. 275—277 11. 12) Abraham als Vorbild. 278—279 11.

13) A b r a h a m s Nachkommenschaft 280—288 11. 14) Isaak.

J a k o b . Die Söhne Jakobs. 288—289 11. 15) Joseph und

seine Brüder 290—294 11. 16) J a k o b s Übersiedelung n a c h Aegypten. 295—302 11. 17) Die Dienstbarkeit der Nach-kommen J a k o b s in Aegypten. 303—304 11. 18) Moses. Die Befreiung der Israeliten aus ihrer Dienstbarkeit 305—318 lapokon.

A t á r g y a k ilyetén átnézete után is, úgy t a r t j u k , nem nehéz belátni, hogy e második főrésznek, mely tizennyolcz darabot — a 235 — 318 lapokon — tartalmaz, czélja nem más, mint kegyes elmélkedések, történetek és életpéldák által az ifjúságban az igazi ajtatosságot, hitbeli, meggyő-ződéshü és erényes élet feltéteit fejleszteni és azokat ápolva nevelni. Mert elvitázhatlan, hogy az ember legmélyebb bensejét, vallási és erkölcsi életének magasztosságát oly élénken szemléltető szent történetek, — csak hűn kell a szent könyv után elbeszélni, lehetlen, hogy meghatók ne legyenek s az azokban kimondott vallási érzelmek meg ne u j u l j a n a k minden igazán tiszta és j ó a k a r a t ú , fogékony lélekben ! — Már pedig köztudomású, hogy a derék Hirscher az úgynevezett gyakorlati tlieologia minden ága közül k ü -lönös előszeretettel és odaadással művelte a catecheticát, a melyben, nem habozunk kimondani, u j fordulópont létre-jöttét eszközlé és ugyan a hitelemzési szakban kiadott

kitűnő müvei által. . . Valószínűleg azon tervvel foglalkozott, legalább e darabok azt g y a n í t t a t j á k , hogy afféle vezérfona-lat nyújtson m a j d a n át az érdekletteknek a délutáni vallást fejtegető beszédek, catechesisek tartásához.

Ami a harmadik főrészt „Vermischte Aufsätze" neve-zet alatt — a 319—348 lapokon — illeti, az négy külön dolgozatot foglal m a g á b a n , melyek átalános átnézetben imigy következnek : 1) Wider das Gesetz, die E r r i c h t u n g von Communalschulen betr. 319—328 11. — Mivel a t á r g y , mely itt fejtegettetik, napjaink kiváló kérdéseihez tartozik, elmondunk némit abból, mit a b. e. szerző ír. — H a l l j u k tehát őt.

A 319—320 s következő lapokon D r . Hirscher szavai ezek :

D a der Gesetzesentwurf Communalschulen überall und ohne Rücksicht auf ein Bedürfniss zulässt, so muss ich mich im Interesse der öffentlicken W o h l f a h r t und der reli-giösen Freiheit gegen das Gesetz erheben.

Ich sage : im Interesse der öffentlichen Wohlfahrt.

I n einer Zeit, wie die gegenwärtige, wo Glaube, Gottesfurcht, Rechtsgefühl, Gewissenhaftigkeit und sittliche Ordnung, so sehr entschwunden und der Staat dadurch in seinen Grundfesten erschüttert ist, gehört es zu den höchsten, den dringendsten Bedürfnissen, dem Staate, dem Gesetze, der gesellschaftlichen Ordnung in der Wiederhestellung des religiösen Glaubens, der glaubenstreuen Gewissenhaftigkeit und gewissenhaften E r f ü l l u n g der Menschen-, Familien- und Bürgerpflichten eine neue und genügende Unterlage zu geben. W o nun wird diese Unterlage geschaffen ? Ich antworte : vorzugsweise in der Volksschule, in der darin gegebenen christlichen Erziehung, in der darin auf das innigste vereinten Thätigkeit des4Geistlichen und des Schul-lehrers.

Erlauben Sie, D . G. H H ! dass ich k u r z darlege, was der Schullehrer zur religiös-sittlicher Bildung der Jugend in Confessionsschulen beigetragen hat und hoffentlich auch

f e r n e r h i n noch beitragen w i r d . — E r h a t mit den K i n d e r n die hl. Schrift oder die bibl. Geschichte gelesen, er h a t ihnen den Katechismus theils e r k l ä r t , theils in d e r E r k l ä r u n g desselben nachgeholfen und d a f ü r gesorgt, dass er, so wie die bibl. Geschichte, auswendig gelernt werde. Aehnlich mit dem Spruch- und Gesangbuch. —• E r h a t ferner mit den K i n d e r n , sowohl in der Schule, als in der Kirche, gebetet, die kirchlichen Gesänge erst eingeübt, d a n n mit den K i n d e r n beim Gottesdienste gesungen ; er hat sie z u r Kirche g e f ü h r t

u n d daselbst ü b e r w a c h t .

W e n n n u n aber Communalschulen bestehen, w a s k a n n j e t z t der Schallehrer von alledem, w a s eben ange-f ü h r t worden, leisten ? — K a n n er die hl. Schriange-ft, k a n n er die bibl. Geschichte mit seinen K i n d e r n , denen jede H ä l f t e eine andere U b e r s e t z u n g hat, lesen, k a n n er den K a t e c h i s -mus, k a n n er das Spruch- und Gesangbuch mit ihnen vor-n e h m e vor-n ? Gewiss, D. G. H H ! ist das Alles uvor-nmöglich."

H o g y m e n n y i r e ellene van a közösiskola az a n n y i r a k ü r t ö l t v a l l á s s z a b a d s á g n a k , a r r a nézve a 324—325 lapokon olvassuk :

„ I c h habe gesagt, das3 ich mich gegen das vorliegende Gesetz in seinem Principe erhebe auch im Interesse der religiösen Freiheit. — E s ist nämlich im gedachten A r t i k e l bestimmt, dasä die Mehrheit der stimmberechtigten Gemein-debürger und staatsbürgerlichen E i n w o h n e r eines jeden Bekentnisses über die Vereinigung der bisherigen Confes-sionsschulen entscheiden, d. h. diese Vereinigung beschliess&n könne. Sonach hätten einhundert Stimmberechtigte Macht die bisher getrennten Schulen zusammen zu werfen, a u c h w e n n n e u n u n d n e u n z i g f ü r Beibehaltung der bisherigen Confessionsschulen stimmten. E i n h u n d e r t B ü r g e r also könn-ten neunzig und neun, welche ihre K i n d e r in einer Schule i h r e r Confession wollten unterrichten und erziehen lassen, dieser ihrer F r e i h e t , dieses ihres lebhaftesten Verlangens berauben ! Ich frage, ob es eine schreiendere Gewissens-t y r a n n e i gebe, als diese?" (Vége köv.)

VEGYESEK.

— Az ö t t a g ú b i z o t t m á n y o k választása az autonomikus v á l a s z t ó k összeirására szép csendben és rendben t ö r t é n i k . A k a r j u k hinni, hogy ez j ó omen az egész ü g y r e nézve. A p a p s á g is megkezdette a v á l a s z t á s o k a t k e r ü l e t e n k i n t . É r t e -kezés, összetartás, szükséges és megjelenés a helyszínén v a g y beküldése a s z a v a z a t o k n a k ; utólagos b á n k ó d á s a n n y i lesz, mint post festa c a n t a r e .

— Az irgalmas szüzek által gondozott kalocsai szent-kereszti k ó r h á z b a n 1869-ik évben gyógykezeltett 159 sze-g é n y betesze-g és p e d i sze-g : 83 férfi, 76 nő. a) H o n u k r a n é z v e : m a g y a r o r s z á g i 146, dalmátországi 1, h o r v á t o r s z á g i 1, len-gyelországi 1, csehországi 3, morvaországi 2, poroszországi 1, bajorországi 1, olaszországi 1, o s z t r á k 2. b) V a l l á s u k r a v o n a t k o z ó l a g : Római k a t h . 150, görögkeleti 2, ágostaival-lásu 3, helvétvalágostaival-lásu 3, mózesvalágostaival-lásu 1.

— Mégis csak f u r c s á k az osztrák s m a g y a r liberális l a p o k . V a g y egy hónap előtt a p r á g a i bibornokérseket

ma-g a s z t a l t á k , m e r t szerintük határozottan nyilatkozott a p á p a c s a l h a t a t l a n s á g á n a k kihirdetése ellen ; ma m á r elejtik, m e r t a zsinati költők, a lapok tudositói, nem vesznek észre semmit S c h w a r z e n b e r g oppositiójáról. R a u s c h e r bibornok volt évek óta a lapok czéltáblája ; nem volt g ú n y , melylyel nem illették volna ; ma őt m a g a s z t a l j á k , mint Isten t u d j a mily liberális főpapot. Hasonlóképen a m a g y a r lapok b ü s z k e önérzettel m o n d o g a t j á k m a g u k n a k , hogy a m a g y a r püs-pökök R ó m á b a n a liberális baloldalon á l l a n a k s Isten t u d j a , mily meglepetésben fogunk még részesülni a „iól értesült",

„ k a t h . p a p i " tudósítók által. — Mentita est iniquitas sibi.

— A boroszlói k a t h o l i k u s egylet felhívja P o r o s z o r s z á g katholikusait, hogy aláírásokat g y ű j t s e n e k a k a t h o l i k u s z á r d á k mellett a képviselőházhoz b e n y ú j t a n d ó folyamodv á n y r a . — N á l u n k egy tót megye körözteti egész M a g y a r -országban a z á r d á k ellen intézett h a t á r o z a t á t . Dicséretére legyen mondva több megyének, a körözvényt ad acta teszik.

— A pápai t a r t o m á n y o k n a k Olaszország által t ö r t é n t annectálása óta a pápai pénzügy rosz állapotban van. Az összes bevétel 30, a k i a d á s pedig 60 millió. Most a l a k u l t egy b i z o t t m á n y Rómában, mely a pénzügy rendezésével foglalkozik ; e bizottmány áll Baudon, P a t r i z i , C a n t ú és L a f o n d u r a k b ó l . — É s Olaszországban minő állapotban v a n a pénzügy a p á p a i b i r t o k nagy részének annectálása és a papi b i r t o k dobra veretése óta ? N a p o n k i n t u j a d ó k a t gon-dolnak ki, hogy f e n t a r t h a s s á k m a g u k a t . Bizony male p a r t a pessime dilabuntur.

— A keleti katholikus e g y h á z n a k s t a t i s t i k á j a : 1) Az örmény egyház 130,000 lelket számlál ; papsága elég mü-v e i t ; az ancyrai, z u m a r i és konstantinápolyi iskolák mü- vi-rágzó állapotban v a n n a k ; az egyház élén mgr. H a s s o u n p a t r i a r c h a áll. 2) A m a r o n i t a egyház a Libanonon 200,000 lélekkel ; a hivek igen buzgók s 10 püspök által kormányoz-t a kormányoz-t n a k . 3) A melchikormányoz-ta egyház 90,000 lélekkel a d a m a s k u s i p a t r i a r c h a j o g h a t ó s á g a alatt áll, k i „antióchiai, aleppói és jeruzsálemi p a t r i a r c h a " czimet visel. 4) A syrus e g y h á z

25,000 családdal egy p a t r i a r c h a alatt. 5) A chald e g y h á z 80,000 lélekkel, k i k a legműveltebbek és 10 püspök k o r -m á n y a a l a t t állanak. V a n n a k -még ezeken kivül a bolgár egyház Rafael püspök alatt ; a k o p t egyház Besciai p ü s p ö k alatt ; és a görög egyesült egyház a d a m a s k u s i és naplusi

25,000 családdal egy p a t r i a r c h a alatt. 5) A chald e g y h á z 80,000 lélekkel, k i k a legműveltebbek és 10 püspök k o r -m á n y a a l a t t állanak. V a n n a k -még ezeken kivül a bolgár egyház Rafael püspök alatt ; a k o p t egyház Besciai p ü s p ö k alatt ; és a görög egyesült egyház a d a m a s k u s i és naplusi

In document Religio, 1870. 1. félév (Pldal 48-52)